وقتی نقطه ضعف کودک خود را پیدا می کنیم و سعی می کنیم با ایجاد حساسیت در وی، او را برنجانیم یا با او شوخی کنیم، به روان او تجاوز کرده ایم.
مثلاً اگر کودک شما از چیزی بدش می آید، مدام نام آن را جلوی کودک ببرید و یا اینکه برای تنبیه کودک، روان او را نشانه بگیرید مثلا "حق نداری با بچه ها بازی کنی."
Join @koodak_tarbiaat
سگ هار درونی، همه ی اون تحقیر و سرزنش هایی هست که آدمهای مهم زندگی ما در هشت سال اول زندگی، به ما کردهاند.
حرفهایی که در نظام تربیتی ما زیاد زده میشه، "چقدر تنبلی، خیلی بیخودی، مگه مریضی، کار نمی کنی، این چه وضعیه، خجالت نمی کشی همه دارند زحمت می کشند و تو تمرگیدی، برو بمیر، کارد بخوره به اون شکمت، آفتاب اومده تا وسط اتاق، پاشو، زود برو بخواب"
متأسفانه این حرفها رو بیشتر آدمهای مهم در زندگی ما، به ما زده اند و امروز همون تحقیر و سرزنش ها یک گوشه ایی در ذهن ما نشسته و آماده هست مثل یک سگ درنده به جون خود ما و دیگری بیفته
و چه بسا بسیاری از ما امروز تأثیر بد و منفی اون رو در رفتارمون می بینیم
ما چاره ایی نداریم که این سگ درنده رو مهار کنیم وگرنه در زندگی ما رو از پا در میاره. ما باید به جایی برسیم که بگیم من همیشه اشتباه کرده و می کنم، ولی در مسیر بهبود و بهتر شدن خودم قدم برمیدارم. بنابراین، از اشتباهاتم میآموزم نه اینکه بیاویزم. به هیچ وجه خودم را تنبیه و سرزنش نمیکنم و حاضرم به خاطر اشتباهم از دیگران معذرت بخوام.
بنابراین باید کوشش کنیم و بدونیم انسان میتونه با شادی و آزادی و لذت و رضایت و خشنودی، زندگی و رشد کنه.
Join @koodak_tarbiaat
به کودک لجباز خود، حق انتخاب دهید
اگر به او دستور بدهید، به احتمال خیلی زیاد انجامش نخواهد داد. اما اگر به او حق انتخاب بدهید، او احساس خواهد کرد که سرنوشتش را خودش تعیین می کند. البته انتخاب هایی را به او بدهید که بتوانید با آنها کنار بیایید و خودتان را به گمان اینکه قدرتتان را از دست داده اید، تحقیر نکنید. اگر رفتن و یا نرفتن به سوپرمارکت قابل مذاکره نیست و او دوست دارد که خانه بماند و بازی کند، انتخاب درست شما این است :
آیا دوست داری که الان خانه را ترک کنیم یا ده دقیقه دیگر؟ باشه، قبول. ده دقیقه دیگر بدون هیچ جر و بحثى، بیا دست بدهیم. از آنجایی که ممکن است بعد از ده دقیقه هم دوست نداشته باشی که بازی را متوقف کنی، به نظرت چه کاری میتوانیم انجام دهیم که تو بتوانى بعد از ۱۰ دقیقه راحت با من خانه را ترک کنى؟
@koodak_tarbiaat
تکنیک انتقاد ساندویچی
- اگر میخواهید از همسرتان یا افراد دیگر انتقاد کنید، آن را در بین دو عبارت مثبت قرار دهید.
به این صورت:
جمله مثبت – جمله منفی – جمله مثبت
- زن : تو مرد سخت کوشی هستی، اگر چه ما را به تفریح و بیرون نمی بری، اما به نیازهای منزل حساسی.
- زن: تو خیلی مهربونی، اگر چه به خاطر تذکرهای زیادت ناراحت میشوم، ولی می دونم دوستم داری.
- مرد: تو آشپز بی نظیری هستی، اگر چه برنجت امروز شور شده، اما خورشتت معرکه هست.
- مرد: تو خیلی برای بچه ها زحمت میکشی، هرچند که دائما در درس دادن اونها در خانه داد میزنی که من رو عصبانی میکنه، اما می دونم که تو در مورد بچه ها، مسئولیت پذیرترین زنی هستی که من می شناسم.
قرار دادن جمله منفی در بین دو جمله مثبت از شدت اثر تخریبی آن کم کرده و با اشاره به نکات مثبت، فرد احساس می کند فقط نکات منفی دیده نشده، رعایت انصاف شده و به همین دلیل انگیزه بیشتری برای تغییر و بهبود شرایط خواهد داشت
@koodak_tarbiaat
كودك زمانی كه جذابيت محيط خارج رو ميبينه و خيالش از عشق و آغوش مادر راحته مخصوصا از شش ماهگي شروع به رها كردن اغوش مادر ميكنه. اينجاست كه مي بينيم كودك كمتر تمايل به در آغوش ماندن دارد.
اما پدر و مادري كه اشتياقي براي در آغوش كشيدن كودك ندارند و كودك اين حس رو درک ميكنه، به مادر مي چسبه و اين چسبيدن نه از روی عشق بلكه از روي ترس است.
🌿 @koodak_tarbiaat
تحقیقات نشان می دهد، تعداد کلماتی که نوزادان هر روز می شنوند، بر هوش و ذکاوت ،مهارت های اجتماعی و موفقیت های تحصیلی آنها در آینده تاثیر می گذارد .
سعی کنید مدام با کودکتان حرف بزنید و با حوصله به واکنش های او جواب بدهید.
وقتی طوری رفتار کنید که نوزادتان بفهمد دارید با تمام وجود به او گوش می دهید ،هم اعتماد به نفسش تقویت می شود و هم مهارت های زبانی اش .
🌿 @koodak_tarbiaat
من متجاوز از سی سال است که با بچه ها بازی می کنم. اگر قرار است راهکار هم بدهیم، جدی گرفتن بازی های بچه ها است. چقدر با بچه هایمان بازی می کنیم؟ چقدر راجع به بازی آنها اطلاع داریم؟ چقدر کودک می شویم؟
یکی از مشکلات ما این است که به جای اینکه ما کودک شویم، تلاش می کنیم بچه هایمان را بزرگ کنیم. بچه ها قدشان کوتاه است ما این را می دانیم چون عقل داریم، نمی کشیم تا قدشان بلند شود می دانیم بلا سرشان می آید ولی ذهنشان را می خواهیم بکشیم و بزرگ کنیم.
ذهن بچه ها باید آرام آرام شکوفا شود، بچه ها مانند یک بوته اند باید بزرگ شوند. بازی کردن و همبازی شدن با کودک، یکی از روش های بسیار صحیح و منطبق با قانون است. ما خیلی وقتها با بچه هایمان بازی نمی کنیم که مبادا اقتدارمان را از دست بدهیم. چقدر از کلمه ی حساب بردن استفاده می کنیم؟ «یک کاری بکن حساب ببره ازت ها»
[استاد سلطانی]
join @koodak_tarbiaat
هنگامي كه كودك شما با صداي بلند چيزي را از شما مطالبه مي كند متقابلاً شما بايد با او كاملاً آرام صحبت كنيد.
اگر شما نيز با صداي بلند براي پاسخ به او استفاده كنيد نه تنها او صدايش را بلندتر خواهد كرد بلكه وارد جنگي خواهيد شد كه در انتها برنده اي نخواهد داشت.
Join @koodak_tarbiaat
کلمهی "نه" یکی از کوچکترین کلمات در زبان ماست، اما همین کلمهی کوچک اگر در وقت مناسب به کار برده نشود، میتواند تأثیرات منفی زیادی داشته باشد. زمانی که فرزندان کلمهی "نه" را از والدین خود میشنوند، ناامیدی زیادی نسبت به خود، والدین و حتی دنیا احساس میکنند.
بهتر است به جای اینکه پاسخ منفی به طور مستقیم به فرزندان داده شود، از کلمات دیگری که بار منفی کمتری دارد استفاده شود. عوض کردن موقعیت یا استفاده از عباراتی مانند: "در اولین فرصت دربارهی این مسئله حرف میزنیم." یا "باید راجع به این موضوع فکر کنم"، تأثیر بهتری نسبت به کلمهی "نه" دارند.
@koodak_tarbiaat
عشق به فرزند، ابداً به این معنا نیست که هر چه او خواست را فراهم کنید!!!
هر انسانی از کودکی باید با محدودیت های دنیای پیرامونش آشنا شود و خودش را با محیط هماهنگ کند
و بداند همیشه همه چیز مطالبق میلش نیست
و ناکامی را تجربه کند
@koodak_tarbiaat
شیر گرفتن کودک باید تدریجی طی چند هفته و با برنامه باشد چون کودک می خواهد از محبوب خود یعنی سینه مادر جدا شود، در حالی که بسیار وابسته است.
شدت انس کودک به سینه مادر را میتوان از این حدیث امیرالمومنین ع دریافت که فرمودند؛ شوق علی بن ابیطالب به مرگ (و لقاء پروردگار) از شوق کودک به سینه مادر بیشتر است.
Join @koodak_tarbiaat
💠 آزار جنسي :
ممكن است بچه ها مورد آزار جنسي قرار بگيرند. اگر كودكي مورد اين آزار قرار گرفت مهمترين كار حمايت كامل از او است. مطلقاً در مورد او اعمال خشونت نكنيد. بچه ها را نبايد به خاطر سوء استفاده ي جنسي مجازات هاي شديد كرد و مطلقاً نبايد ترس و وحشت ايجاد كرد حتي بايد چند برابر بيشتر از او حمايت كرد تا به امنيت برسد.
بچه هايي كه آزار جنسي ديده اند و دچار خشونت والدين مي شوند، در آينده خود طعمه هايي مي شوند كه مورد حمله قرار خواند گرفت. اگر كودكي مورد آزار جنسي قرار گرفت بدون خشونت بايد از او حمايت شود تا ترميم شود حتي به روانپزشك مراجعه شود تا دستورالعمل داشته باشيم كه آثار سوء آن در طول زمان ترميم شود.در اين مواقع بايد حمايت تام و كمال كنيم تا اعتماد كودك به والدين حفظ و حتي تشديد شود.
بايد حواسمان به فرزندمان باشد و مراقبت آگاهانه از آن ها داشته باشيم. بچه ها را به حال خودشون رها نكنيم. در مهماني يا پارك و هر جاي ديگر بايد هر لحظه بدانيم كودك ما كجاست؟ چه اتفاقي دارد مي افتد؟
حتي اگر چند كودك در اتاق با هم باشند بايد مراقبت آگاهانه داشته باشيم. نه مراقبت پليسي و كارآگاه بازي،اين گونه مراقبت منجر به عدم اعتماد مي شود. (ادامه دارد...)
#بهداشت_جنسی
[استادسلطانی]
@koodak_tarbiaat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
امشب هیات دعوته...
داره خودشو آماده میکنه😍
join @koodak_tarbiaat
چرا فرزندم شاد نیست؟
بدرفتاری با فرزند، طرد کردن او و غافل شدن از او گرچه خیلی شایع هستند ولی دلیل اصلی عدم شادی خانواده ها نیستند. بخش اعظم شاد نبودن خانواده ها حاصل عملکرد پدر و مادرهای خوش نیتی است که فرزندان خود را مجبور می کنند کاری را که دوست ندارند انجام بدهند. و فرزندان به خصوص نوجوان ترها برای دستیابی و رسیدن به آزادی در برابر تلاش های پدر و مادرشان مقاومت می کنند. سال ها بعد این اختلاف و تعارض بار دیگر نمایان می شود و آن وقتی است که کودکان دیروز، پدر و مادر سالخورده خود را به کارهایی وامی دارند که دوست ندارند انجام بدهند؛ مثل رانندگی نکردن، نقل مکان به خانه آنها و یا رفتن به خانه سالمندان.
چیزی که این تعارضات و اختلاف ها را وخیم تر می کند این است که پدر و مادرها و فرزندان همیشه در دنیای کیفی(تصوری که از همان ابتدا از یکدیگر در ذهن خود شکل داده اند) یکدیگر باقی می مانند. من جواب خوبی برای والدین سالخورده ندارم؛ شاید مسئله آنها بی جواب باشد. ولی هر چه سالمندان و فرزندان در زمانی که سالمندان هنوز روی پای خود ایستاده اند بهتر با هم کنار بیایند، این مشکل دیرتر پیش می آید.
اصل بدیهی نظریه انتخاب در فرزندپروری این است که اگر می خواهی فرزندت شاد، موفق و با تو صمیمی باشد، کاری نکن که فاصله بین تو و او زیاد شود. معنای این اصل بدیهی آن است که اگر می خواهید فرزندانتان با شما صمیمی بمانند از آنها انتقاد نکنید و آنها را تهدید، تحقیر، تنبیه یا تطمیع نکنید. هر چقدر سعی در کنترل کردن دیگران داشته باشید فاصله شما با آنها بیشتر می شود.
"کتاب نظریه انتخاب. اثر ویلیام گلاسر"
Join @koodak_tarbiaat
درک انتزاعی
مادری می پرسد که پسر دو سال و نیمه ای داریم که گاهی روی کاری که می خواهد انجام دهد، ما موافق نیستیم، مثلا بالا رفتن از کابینت یا ریختن مواد روی فرش، و می گوییم این کار درست نیست، به هیچ وجه به حرف ما عمل نمی کند، رفتار درست ما چیست؟
این پسر دو سال و نیمه ی شما، دانشجوی چه رشته ایه؟ ببینید بچه ها درک انتزاعی ندارند. درک انتزاعی می دونید چیه؟ مفاهیم انتزاعی رو میشناسید؟ یکی از شما 2 رو به من نشون بده. این دو تا انگشته، 2 رو به من نشون بدهید. این دو انگشت سنبل و نشانه ی 2 هست و خود 2 نیست.
شما نمیتونید 2 رو نشون بدهید، دو مفهوم ریاضی است، مفاهیم ریاضی انتزاعی اند. مفاهیم انتزاعی با حواس پنجگانه درک نمیشن. کودک زیر 6 سال مخصوصا زیر 3 سال، غیر از حواس پنجگانه، هیچی نداره. یک چیزی رو باید بهش بگید که اون بتونه ببینه یا لمس کنه یا بو کنه. به بچه دو سال و نیمه میگه این کار درست نیست.
2 رو که نتونستید نشون بدهید، آبرو رو به من نشون بدهید. مادری میگفت به بچه ام گفتم آبروی منو ریختی، گفت کجا من ریختم ، همه جا خشکه. "قول" رو به من نشون بدهید، چقدر قول می گیرید، "درست و غلط" رو به من نشون بدهید. درست و غلط مفهوم انتزاعی است. بچه دو سال و نیمه را منتظرید بگید این کار تو عزیزم اشتباهه بگه معذرت میخوام مامان، دیگه اشتباه نمیکنم، بعد کار درست رو انجام بده!! این مثل این می مونه که از این ستون توقع داشته باشید بره پهلو اون ستون سلام کنه.
این کودک دو سال و نیمش هست بابچه دو سال و نیمه تون کیف کنید، حظ کنید. اگر میخواد چیزی رو، رو فرش بریزه دو تا بوسش هم بکنید قربون قدت برم اینجا میخوای بریزی رو فرش، بیا بریز عزیزم بیا، یک دقیقه صبر کن، دم دستتون فوری گلیمی، زیلویی، یک چیزی پهن کنید. عزیزم بریز حالا، اصلا منم میام. چی میخواد بریزه؟ خوراکی اش رو میخواد بریزه، اصلا سفره اش رو پهن کنید، خوراکی بزارید جلوش. حسابی بریزه سر و کله اش، هر کاری دلش میخواد، بعد هم جمع کنید برید بشورید.
ببینید به بچه هاتون نه بگید، بچه ای که نه نشنوه، وجدان اخلاقی درش شکل نمیگیره. ما هیچوقت نمیگیم به بچه ها نه نگید، بچه ها از یکسالگی باید درک محدودیت پیدا کنند، ولی وقتی نه میگیم جایگزین بدهیم. اینجا میخوای بریزی؟ اینجا نه قربون شکلت، با خوشحالی ها، نه با اخم و تخم. اههه صد دفعه گفتم اینجا نه. اینطوری نه
بگید؛ عزیزم اینجا میخوایی؟ قربون قدت برم، بیا بریم اینجا نه. بیا اینو پهن کنیم اینجا بریزی. اینجا نه، اینجا. اینطوری نه، اونطوری. الان نه، یک زمان دیگه. یک نه که میگیم، پنج تا آره خوشمزه بگید. بچه اعتماد پیدا میکنه به پدر و مادر. هر وقت اینا میگن نه، چقدر به قول فرنگی ها آفرهای قشنگی هم میدن. پیشنهاد های خوبی میدن. پس نه هاشون رو گوش میکنم.
(استاد سلطانی)
Join @koodak_tarbiaat