دعوت به یک چالش جدید: برای فرزندانمان "گوئیدو" باشیم
✍️ کاوه معینفر
نمی خواهم آیه یاس و نا امیدی بخوانم ولی در این روزهای هجوم قیمت دلار، سکه، موبایل، خودرو، مسکن و ... هر کسی در آماج فکر و خیالهای ناشی از این اتفاقات زندگی واقعی قرار گرفته است.
فرقی هم ندارد از چه طبقهای باشد، درست است فشار بر طبقه کم درآمد جامعه بیشتر است ولی این دغدغهها و درگیریهای ذهنی همه ما را محصور کرده است، از فقیر تا غنی، هر کس به گونهای، مثلا:
یک کارگر روزمزد ساده، ذهنش درگیر فراهم کردن 3 میلیون ودیعه بیشتری است که صاحبخانه ازش خواسته.
یک کارمند معمولی، هر روز یکبار مرور میکند که پارسال با حقوق 1 ماه میتوانستم 2 سکه بخرم، امسال کفاف 1 سکه هم نمیدهد.
یک شخص با وضع مالی خوب، در فکر این است که برای هزینه تحصیل فرزندم در اروپا پارسال 80 میلیون فرستادم امسال باید 180 میلیون بفرستم.
یک مرفه پولدار هم نگرانست که با این محدودیتها و تحریمها آخرین مدل فلان ماشین را از کجا بخرد؟
و در ته ذهن همه ما کسی مدام تکرار میکند:
اگر پارسال با قرض، وام، نزول، چک یا هر بدبختی... 3 میلیون(کارگر ساده)/ 30 میلیون(کارمند)/ 300 میلیون(وضع خوب)/ 3 میلیارد(مرفه)/ 30 میلیارد (خیلی مرفه) دلار یا سکه خریده بودیم الان هم قرضمون رو پس داده بودیم، هم همون اندازه شاید هم بیشتر پول در حسابمون داشتیم.
این دم دستیترین مثالی بود که زدم والا اگر خدای نکرده بیکاری، بیماری، بدبیاری و ... هم در زندگیمان داشته باشیم، حجم ناراحتی و درگیریمان چند برابر خواهد بود، جان کلام این است که "همه ما به لحاظ فکری و ذهنی درگیریم".
هر روز کوهی از انواع و اقسام افکار و ناافکار راه گم کرده در میان شیارهای مغزمان میچرخند و هیچ راه خروجی هم برایشان پیدا نمی شود و انگار ما هم پذیرفتهایم برای بیرون رفتن آنها از ما هیچ کمکی ساخته نیست.
همه این حرفهای ناخوشایند را نوشتم تا به این پرسش برسم:
آیا در این وضعیت نابسامان حواسمان به فرزندان و کودکانمان هست؟ آیا این فرشتگان زندگی را اصلا میبینیم؟
آنها هیچ نقشی در این ناملایمات زندگی ندارند، حق آنها سلامتی (روحی و جسمی)، کودکی، شادی، امید به فردا و آینده است.
سعی کنیم تمام خستگیها و درگیریهای زندگیمان را پشت در بگذاریم، بعد وارد خانه شویم و یک ذره از سنگینی بار ناملایمت زندگیمان را حتی برای لحظه ای به سوی آنها سوق ندهیم. آنها معصوم، بی گناه و بیتقصیرند. این وظیفه ما در قبال آنهاست.
روبرتو بنینی (کارگردان و بازیگر ایتالیایی) در سال 1997 فیلمی به اسم "زندگی زیباست"(Life is Beautiful) ساخته است، داستان آن در زمان جنگ جهانی دوم اتفاق می افتد، زمانی که یهودیان از شهرها به اردوگاههای مرگ نازیها منتقل میشوند.
"گوئیدو" پدر خانواده، برای اینکه پسر 5 ساله اش روحیهی خود را نبازد و وحشت نکند، همه ی آن اتفاقات و رویدادهای ناگوار اردوگاه کشتار جمعی را برای بچه اش به شکل بازی و ساختگی جلوه میدهد و به او میگوید ما در یک بازی پیچیده هستیم که بر اساس کارهایی که انجام می دهیم امتیاز می گیریم و هر کس که به 1000 امتیاز برسد یک تانک به او جایزه میدهند.
با طنازی و رندی تمام تلاشش را میکند تا ماهیت زشت و خشونت جنگ را برای بچهاش با یک بازی بچگانه تبدیل کند، سعی میکند پسرش را خوشحال نگه دارد تا او در همان دنیای زیبای کودکانهاش بماند، برای انجام این کار به هر فداکاری و ترفندی دست می زند و موفق هم میشود.
2 خواهش دارم اول اینکه ما هم مثل گوئیدو باشیم و سعی کنیم دنیای فرزندانمان را به مشکلات و ناگواریهای دنیای واقعی گره نزنیم و کودکی آنها را برایشان حفظ کنیم، به آنها فرصت زندگی شاد و پرنشاط دهیم. (یقین دارم که بدون پول هم ممکن است)
در این دنیای پر از دعوت به چالش های گوناگون، از چالش مانکن تا چالش سطل پر از یخ، چالش عکس با مادر، عکس بچگی، عکس بدون آرایش، چالش رقص مارمولک سبز، معرفی کتاب و ... هر کس در درون، خودش را به چالش "گوئیدو" در قبال فرزندان و کودکان این سرزمین دعوت کند.
اگر بچه، نوه یا نتیجهای داریم، خواهرزاده یا برادرزادهای؛ یا اگر کودک دوست، آشنا، همسایه یا خیر کودکی غریبه در خیابان دیدیم؛ لطفا همان چند لحظهای که در کنار آنها هستیم - به هر نحوی که میتوانیم - سعی کنیم انرژی و حال خوب به آنها ببخشیم( گوئیدو باشیم).
خواهش دومم اینست که لطفا فیلم "زندگی زیباست" را ببینید.(خودم هم یکبار دیگر ببینم) شرایط ما هر چقدر هم بد باشد به اندازه شرایط گوئیدو و پسرش سخت نیست.
@koodak_tarbiaat
🍃مهمّترین سفارش در آخرین لحظات
در آن هنگام، که ضعف شدیدی بر امام صادق علیه السلام هنگام شهادت وارد شده بود فرمودند:
تمام اعضاء خانواده و آشنایان و نزدیکان را بگوئید که در کنار من حاضر و جمع شوند.
وقتی تمامی افراد حضور یافتند، حضرت به یکایک آنان نگاهی عمیق انداخت و سپس خطاب به جمع حاضر فرمود:
⚡️کسانی که نسبت به نماز بی اعتنا باشند، شفاعت ما اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام شامل حالشان نمی گردد.
قابل دقّت است که حضرت نفرمودند: شفاعت ما شامل افراد بی نماز نمی شود؛
بلکه فرمود: شفاعت ما شامل حال افراد بی اعتناء به نماز، نمی شود.
📘منبع: ثواب الأعمال: ص 205، بحارالأنوار: ج 47، ص 2، ح 5
🍂اینکه نسبت به خواندن نمازی در اول وقت ، با آرامش و حضور ذهن اهتمام و تلاشی نداشته باشیم و بخواهیم فقط از سر تکلیف نمازی بخوانیم این نوعی به اعتنایی به نماز است
✅تا میتوانیم نیت کنیم و سعی کنیم نمازهایمان را اول وقت و اگر امکان دارد به جماعت بخوانیم آن هم با آرامش و حضور قلب ان شاء الله
🌿شهادت رئیس مذهب شیعه حضرت امام جعفرصادق (ع) تسلیت باد.
@koodak_tarbiaat
بچه ها خیلی کم به اسباب بازی فروشگاهی نیاز دارند چون محیط و طبیعت پر از اسباب بازی است منتهی تفکر تولید باید حاکم باشد نه تفکر مصرف. بچه ها اصلاً تجمل را دوست ندارند و در نهایت سادگی به دنیا می آیند بلکه ما تجمل را به آنها القا می کنیم، بچه ها اصلاً اهل تجمل نیستند و نیاز به آسایش دارند.
همین سادگی باید در پوشاک بچه ها هم باشد. پوشاک بچه ها باید راحت، جنس خوب و طبیعی و زیبا باشد اصلاً نباید مجلل و شیک باشد. این خود یک هنجار است که در عروسی ها لباس بچه ها از لباس عروس و داماد قشنگ تر است. چه اشکالی دارد که بچه ها با لباس راحت عروسی بروند تا راحت بدوند و بازی کنند و دودست لباس هم یدک داشته باشیم که اگر کثیف کردند برویم یک گوشه و برایشان عوض کنیم، تا دوباره برود و بازی کند. چه قدر بچه ها را به خاطر لباس در فشار و توبیخ قرار می دهیم؟ اشاره می کنم به کارکرد؛ کارکرد لباس چیست؟
چرا این قدر زود لباس ها و وسایل دلمان را می زند و یک لباس گرانقیمت را که فقط یک بار پوشیدیم دیگر حاضر نیستیم که دوباره بپوشیم؟
چون بشر تنوع طلب است و تغییر می خواهد و لحظه به لحظه می خواهد که نو شود، این حالت در فطرت بشر است. ما اگر نو شدن فطرت و روح را یاد نگیریم و دچار مخروط برعکس ذهن شویم و دچار نو شدن مادی شویم، همین بلا سرمان خواهد آمد. مرتب از داشته هایمان دلزده خواهیم شد حق هم داریم چون انسان باید مرتب نو شود و نقطه ی نگاهی که دارد باید نو شود؛ وقتی نقطه ی نگاه مادی داشته باشیم طبیعتاً نقطه نگاهمان هم به سمت پایین خواهد بود و مبل و وسایل خانه و غیره را خواهیم دید.
[استادسلطانی]
@koodak_tarbiaat
گاهی اوقات اجازه دهید کودکان
برای دوستان و همبازی های خود
هدیه بخرند وخودشان آن هدیه را انتخاب کنند.
این کار بهترین روش برای تعدیل
حس مالکیت کودک است تا به
دیگران هم ببخشد.
Join @koodak_tarbiaat
در تربیت، باید اول مسأله پدر حل شود. همیشه بحث ما در مسائل تربیتی این بوده است كه پدر با فرزند برخورد نفسانی میكند و برای سبك شدن و رفع خستگی كنار طفل مینشیند و بازی میكند! بازی با بچهها به آنها شخصیت میدهد؛ بازی كه درآن نشاط باشد، اما لغو نباشد. گاهی ما بازی میكنیم ولی افسار گسیختگی است.
تفریح رسول اكرم (صلی الله علیه وآله) با بچهها، منتهای شخصیت و روح دادن به آنها است؛ میرود توی بچهها و بچهها را با خود به عالم بالا میآورد. ولی وقتی ما با بچه ها بازی و تفریح میكنیم، بازی و تفریح ما، بازی و تفریح غافل است. در حالیكه بازی و تفریح رسول اکرم بازی و تفریح ذاكر است. پدر اگر بداند چه مأموریتی دارد، با تفریح و بازی با فرزند خود، نه تنها پایین نمیرود، بلكه طفل هم بالا میآید.
[استاد حائری شیرازی]
#کانال_تربیتی_نوردیده 👇
join @koodak_tarbiaat
قبل از بارداری ''بهتر'' است
1_شماوهمسرتان آمادگی وتمایل به فرزند آوری داشته باشید.
2_رابطه شما وهمسرتان خوب وپایدار باشد.
3_آسیب های کودکی وخشم وعصبانیت خود را درمان کرده باشید.
4_اطلاعات خود در زمینه تربیت فرزند را بالا برده باشید.
5_مادر تکلیفش بادرس خواندن، کارکردن، سفر رفتن روشن باشد تا کودک در دوسال اول با امنیت بزرگ شود.
Join @koodak_tarbiaat
اگر والدين بخاطر بيمارى خود يا اطرافيان، فرزند خود را مدام زير فشار بگذارند كه ساكت باش بابا سرش درد ميكنه، حرف نزن مامان حالش خوب نيست يا مامان بزرگ مريضه.
ميتوانند باعث شوند كودك با بيمار يا بيمارى مشكل پيدا كند.
اين شخص در بزرگسالى زمانى كه همسرش مريض ميشود از او عصبانى با متنفر ميشود يا زماني كه فرزندش مريض ميشود او را مقصر ميداند.
بهترين راه اين است كه فرزندتان را بابازي هاي خلاقانه يا كتاب خواني آرام نگه داريد.
Join @koodak_tarbiaat
پهلوانی بزغالهای را بغل میکند و صد متر راه میبرد. پس از طی راه، خودش و بزغاله خسته میشوند و کار تعطیل میگردد.
حال یک بچه 8 ساله به جای یک پهلوان،
2 هزار گوسفند به جای یک بزغاله،
همپای آنها از شهری به شهری راه میرود به جای آنکه آنها را بغل کند.
بغل کردن یعنی مدیریت از بیرون که دستاورد غرب است و بهترین مثال آن «حضور و غیاب» است که امروزه در حوزه، دانشگاه و آموزش و پرورش صورت میگیرد.
اگر به آنها بگویند فردا درس تعطیل است، همه خوشحال میشوند
چون حس زندانی بودن میکنند.
چون از بیرون مدیریت میشوند.
اسلام به مدیریت از درون معتقد است
به همپا راه رفتن نه بغل کردن.
[استاد حائری شیرازی]
Join @koodak_tarbiaat
دين ما دين منزلت پدر و مادراست
جوانی نزد پيامبر آمد وگفت؛ پدر و مادر من مشركند پيامبر فرمودند به تو ربطي ندارد، احترامشان واجب است، هركس كه هستند منزلت پدري ومادري دارند
Join @koodak_tarbiat
خواستند یوسف را بکشند، یوسف نمرد
خواستند آثارش را از بین ببرند، ارزشش بالاتر رفت
خواستند او رابفروشند که برده شود،پادشاه شد
خواستند محبتش از دل پدرخارج شود، محبتش بیشتر شد
از نقشه های بشر نباید دلهره داشت
چرا که اراده ی خداوند بالاتراز هر اراده ای است
یوسف میدانست، تمام درها بسته هستند، اما به خاطر خدا ؛حتی به سوی درهای بسته هم دوید
و تمام درهای بسته برایش باز شد
اگر تمام درهای دنیا هم به رویت بسته شد،به دنبال درهاي بسته برو
چون خدای "تو"و "یوسف" یکی ست
join @koodak_tarbiaat
فقر چیست ؟
ﻓﻘﺮ ﺍﯾﻨﻪ ﮐﻪ :
دوتا ﺍﻟﻨﮕﻮ ﺗﻮﯼ ﺩﺳﺘﺖ ﺑﺎﺷﻪ ﻭ دوتا ﺩﻧﺪﻭﻥ ﺧﺮﺍﺏ ﺗﻮﯼ ﺩﻫﻨﺖ.
ﻓﻘﺮ ﺍﯾﻨﻪ ﮐﻪ :
ﻣﺎﺟﺮﺍﯼ ﻋﺮﻭﺱ ﻓﺨﺮﯼ ﺧﺎﻧﻮﻡ ﻭ ﺯﻥ ﺻﯿﻐﻪ ﺍﯼ ﭘﺴﺮ ﻭﺳﻄﯿﺶ ﺭﻭ ﺍﺯ ﺣﻔﻆ ﺑﺎﺷﯽ ﺍﻣﺎ ﺗﺎﺭﯾﺦ ملت ﺧﻮﺩﺕ ﺭﻭ ﻧﺪﻭﻧﯽ.
ﻓﻘﺮ ﺍﯾﻨﻪ ﮐﻪ :
ﺗﻮﯼ ﺧﯿﺎﺑﻮﻥ ﺁﺷﻐﺎﻝ ﺑﺮﯾﺰﯼ ﻭ ﺍﺯ ﺗﻤﯿﺰﯼ ﺧﯿﺎﺑﻮﻧﻬﺎﯼ ﺍﺭﻭﭘﺎ ﺗﻌﺮﯾﻒ ﮐﻨﯽ.
ﻓﻘﺮ ﺍﯾﻨﻪ ﮐﻪ :
ﻣﺎﺷﯿﻦ ﭼﻬﺎﺭﺻﺪ ﻣﯿﻠﯿﻮﻥ ﺗﻮﻣﺎﻧﯽ ﺳﻮﺍﺭ ﺑﺸﯽ ﻭ ﻗﻮﺍﻧﯿﻦ ﺭﺍﻧﻨﺪﮔﯽ ﺭﻭ ﺭﻋﺎﯾﺖ ﻧﮑﻨﯽ.
ﻓﻘﺮ ﺍﯾﻨﻪ ﮐﻪ :
ﮐﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪ ﺧﻮﻧﻪﺕ ﮐﻮﭼﮑﺘﺮ ﺍﺯ ﯾﺨﭽﺎﻟﺖ ﺑﺎﺷﻪ.
ﻓﻘﺮ ﺍﯾﻨﻪ ﮐﻪ :
ﺑﻪ ﺟﺎﯼ ﮐﻤﮏ ﺑﻪ ﯾﻪ ﺁﺩﻣﯽ ﮐﻪ ﻧﯿﺎﺯﻣﻨﺪ ﮐﻤﮑﻪ ، ﻣﻮﺑﺎﯾﻠﺖ ﺭﻭ ﺩﺭﺑﯿﺎﺭﯼ ﻭ ﺍﺯﺵ ﻓﯿﻠﻢ ﻭ ﻋﮑﺲ ﺑﮕﯿﺮﯼ
بیائید تا ثروتمندان زمان خویش باشیم.
join @koodak_tarbiaat
اتاق دختر يا پسر نوجوانتان در وضعیتی است که انگار یک گردباد در آن روی داده است.
نگویید: اتاقتو تمیز کن من از زندگی توی خوکدونی متنفرم
بلکه بگویید: روی میز تحریرت رو خیلی خوب تمیز کردی. دوست داری کمکت کنم که کف زمین رو هم تمیز کنی؟ تو می تونی هر کاری دوست داری با اطاقت بکنی، اما اگر مرتبش کنی، میتونی راحت تر توش حرکت کنی.
[دكتر فردوسی]
Join @koodak_tarbiaat
متاسفانه به اشتباه به بسیاری از کودکان انگ بیش فعالی زده میشود، 80 درصد از کودکان را ما به غلط فکر میکنیم بیش فعال هستند، اما در واقع اینطور نیستند.
ما چون بی حوصلهایم، خستهایم و اعصاب نداریم سریع برچسب بیش فعالی به کودک میزنیم. ما باید استرس را از کودکان بگیریم نه به آنها برچسب بزنیم و استرس بدهیم.
Join @koodak_tarbiaat