یادداشت جالب نیویورکر: در سال ۲۰۲۳ برای نخستین بار انسانها توانستند با رباتها چت کنند، حرف بزنند، پرسش و پاسخ داشته باشند. بنابراین این سال را سالی بنامیم که بسیاری از ما یاد گرفتیم با رباتها ارتباط برقرار کنیم، خلق کنیم، تقلب کنیم و همکاری کنیم و به عبارت دیگر «رباتها دیگر واقعا وارد زندگیمان شدند. حالا دیگر جدی جدی رباتها خود را از عمومی کردهاند. آنقدر عمومی که دانش آموزان سال اول هم میتوانند برای تقلب از آن ها کمک بگیرند.
https://cyberpajooh.com/ikak
بلومبرگ: ثروت ایلان ماسک در سال ٢٠٢٣ حدود ٩٢ میلیارد دلار افزایش یافته است
🔸در آخرین روزهای سال ۲۰۲۳، ایلان ماسک با ثروت ۲۲۹ میلیارد دلار عنوان ثروتمندترین فرد جهان را حفظ کرد. ماسک پس از ضرر ۱۳۸ میلیارد دلاری در سال ۲۰۲۲، حدود ۹۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ به ثروت خود اضافه کرده که این رشد را بیشتر مدیون عملکرد خوب تسلا در سال ٢٠٢٣ است.
🔸اسپیس ایکس، یکی از کسبوکارهای متعدد ایلان ماسک، با مأموریتهای فضایی و قراردادهای سودآور، به ارزش ١٧۵ میلیارد دلار دست یافته است. همچنین سرمایهگذاریهای این میلیاردر در شرکتی مثل نورالینک توجه گستردهای را به خود جلب کرده که این خود باعث رونق چنین شرکتهایی شده است.
https://dgto.ir/39ed
رشد چشمگیر سهام شرکتهای فناوری در سال ٢٠٢٣؛ هوش مصنوعی بازار را نجات داد
ظهور هوش مصنوعی یکی از مهمترین دلایل رشد صنعت فناوری در سال ۲۰۲۳ بوده است و همین امر باعث شد تا غولهای فناوری مانند مایکروسافت، گوگل و انویدیا سرمایهگذاریهای هنگفتی روی آن داشته باشند.
https://dgto.ir/39e6
واکنش حساب ایکس(توییتر) وزارت امور خارجه فرانسه به جنگ روسیه و اوکراین زیر ذره بین کاربران شبکه های اجتماعی
حساب رسمی ایکس وزارت اروپا و امور خارجه فرانسه در پستی حمله موشکی و پهپادی روسیه به اوکراین را که دستکم ۱۲ کشته و ۷۶ زخمی برجای گذاشت، بهشدت محکوم کرد.
واکنش فرانسه به آنچه که همزمان در اوکراین و در غزه میگذرد، موجی از انتقادها را برانگیخت.
به طور مثال، در بخش نظرات همین پست، برخی کاربران نوشتهاند:
-فرانسه! فرانسه من! تو هیچی در غزه نمیبینی؟
-و در غزه آبنبات با چتر میفرستند پایین؟
-«بهشدت محکوم کردنتان» خوب است. برای غزه شما فقط نگرانید.
-دیپلماسی فرانسه مساوی است با تشییعجنازه هوش.
- ۱۲ کشته همان ۲ ساعت در غزه است.
🔺 ۵۴ میلیارد دقیقه در سکوت، مرگ حیرتانگیز تماس تلفنی
🔹 آمار و ارقام Ofcom (سازمان تنظیمکننده مقررات رسانهای بریتانیا) نشان میدهد که آمار تماسهای تلفنی و موبایلها نسبت به دهه گذشته با افت قابل توجهی از ۲۲۵ میلیارد دقیقه در سال ۲۰۱۲ به ۲۰۲ میلیارد دقیقه در سال ۲۰۲۲ رسیده است. بریتانیاییها در سال ۲۰۰۸، ۲۵۶ میلیارد دقیقه از طریق تلفن صحبت کردهاند. اکنون سالانه ۵۴ میلیارد دقیقه از میزان مکالمات تلفنی کسر میشود.
🔹 عادت ارزشمند گفتوگو بعد از ۱۰۳ هزار سال در حال از بین رفتن است. اما مطالعات Ofcom در سال ۲۰۲۰ نشان میدهد که مردم بیشتر از هر زمانی احساس میکنند با یکدیگر در ارتباطند و باور دارند که اکنون «بیشتر و آسانتر از گذشته ارتباط برقرار میکنند.»
https://pvst.ir/gtt
آمار مایکروسافت اج در سال 2023 اعلام شد؛ مقابله با 127 میلیون حمله فیشینگ
🔹کاربران اج و بینگ بیش از 1.9 میلیارد بار از هوش مصنوعی Copilot استفاده کردهاند. علاوهبراین، کاربران با کمک هوش مصنوعی بیش از 1.8 میلیارد تصویر تولید کردهاند که 1800 برابر بیشتر از کل مجموعههای موزه لوور و متروپولیتن است!
🔹 مایکروسافت همچنین ادعا کرده Edge کاربران را از بیش از 127 میلیون حمله فیشینگ نجات داده است.
🔹از دیگر موارد اشارهشده در این گزارش میتوان به زمان صرفشده روی بازیها اشاره کرد که طبق گفته مایکروسافت، کاربران اج تقریباً 9000 سال بازی رایگان انجام دادهاند.
تیتر اخبار فناوری امروز:
📍جهان صنعت:
✔️اینترنت ارزانی که گران تمام میشود
✔️شورای رقابت به افزایش تعرفه اینترنت ورود میکند
✔️جهش صددرصدی بیتکوین در راه است؟
✔️تلاش ایکس برای لغو یک قانون به بنبست خورد
✔️سال ۲۰۲۳ به کام هکرهای رمزارز نشد
📍ابرار اقتصادی:
✔️توپ گرانی اینترنت به زمین شورای رقابت افتاد
✔️تدوین سند هوش مصنوعی در دانشگاه امیرکبیر
✔️طولانیترین افت درآمد اپل در بیستسال اخیر ثبت شد
✔️سامسونگ میخواهد سنسورهای خود را به هوش مصنوعی تجهیز کند
✔️واردات ۱۰.۵ میلیون موبایل
✔️اینترنت در ایران مقرون به صرفهتر است یا کشورهای همسایه
✔️پیشرفت چشمگیر سهام شرکتهای فناوری در سال ۲۰۲۳.هوش مصنوعی بازار را نجات داد
📍دنیای اقتصاد:
✔️قربانی جنجال تعرفه اپراتورها
✔️ تلاش ایکس برای لغو یک قانون به بنبست خورد
✔️۱۰.۵میلیون دستگاه تلفن همراه وارد کشور شد
🎯 سرچ کردن میتواند باعث شود اخبار جعلی را زودتر باور کنیم
🔴 سرچکردن امروزه برای اکثر ما به فعالیتی روزمره تبدیل شده است. تا حدی که پژوهشگرانی مانند ست استیونز دیویدویتس معتقدند بررسی سابقۀ سرچهای انسانها بیشتر از هر منبع دیگری دربارۀ آن شخص به ما اطلاعات میدهد. چرا که افراد معمولاً حتی چیزهایی را که خجالت میکشند با دیگران مطرح کنند، از موتورهای جستجو میپرسند. بدینترتیب شاید بتوانیم بگوییم موتورهای جستجو صمیمیترین دوستان آنلاین ما هستند و چیزهایی دربارۀ ما میدانند که هیچکس دیگری نمیداند.
🔴 پژوهشگران سواد رسانهای عموماً سرچکردن را عادتی مفید میدانند که باعث میشود فرد در معرض منابع اطلاعاتی گوناگونی قرار بگیرد و با مقایسۀ آنها کمتر در دامِ اطلاعات گمراهکننده بیفتد.
🔴 بااینحال، پژوهشی جدید که نتایج آن در مجلۀ نیچر منتشر شده است، نشان میدهد که سرچکردن همیشه ما را به افرادی آگاهتر تبدیل نمیکند. بلکه برعکس، ممکن است باعث شود زودتر اخبار جعلی یا اطلاعات گمراهکننده را باور کنیم. کوین اسلت و همکاران او در دانشگاه فلوریدا برای سنجیدن اثر سرچ در باور به اخبار جعلی، تحقیقی پنجمرحلهای را طراحی کردند که طی آن مشارکتکنندگان دربارۀ دو دسته از اطلاعات، در فواصل زمانی گوناگون، سرچ میکردند. یک دسته از این اطلاعات درست بودند و دستۀ دیگر را اخبار جعلی و گمراهکننده تشکیل میداد.
🔴 آنها اطلاعاتی راجع به همهگیری کرونا، واکسیناسیون و اقدامات دونالد ترامپ را به مشارکتکنندگان دادند تا با استفاده از سرچ تعیین کنند که درست هستند یا جعلی.
🔴 نتایج این تحقیق بسیار نگرانکننده بود. زیرا پیوستگی معناداری بین میزان استفاده از موتورهای جستجوی اینترنتی و باور به جعلیات دیده میشد. نویسندگان این تحقیق میگویند احتمالاً مقصر اصلی را باید الگوریتمهای هدایتکنندۀ موتورهای جستجو دانست. زیرا این الگوریتمها اهمیت اندکی به اعتبارسنجی نتایجی میدهد که برای کاربران خود پیدا میکنند و تکیۀ آنها بر مطالب ساده، پرطرفدار و جنجالبرانگیز است. آنها بهجای اینکه «مفیدترین» اطلاعات را به کاربر بدهند، «جالبترین» نتایج را به او نشان میدهند.
🔴 الگوریتمهای شخصیسازی نتایج در موتورهای جستجو نیز میتوانند این شرایط بدتر کنند. چرا که در نتیجۀ آنها به شکلی گریزناپذیر به ردپاهای دیجیتال خود میچسبیم و احتمال دریافت دادهها یا تحلیلهای متفاوت کاهش مییابد.
🔴 پیش از این، متخصصان هشدارهای جدی دربارۀ اتکا به سرچهای اینترنتی در حوزههایی مانند سلامتی روانی یا مصرف دارویی دادهاند. اما تحقیق اسلیت و همکارانش نشان میدهد که باید این مسئله را در ابعادی بزرگتر نگریست. در دنیای شلوغ و سریع امروز، ما ناچاریم تا دربارۀ خیلی چیزها سرچ کنیم، اما لازم است به تکنیکهای دیگر سواد رسانهای نیز مجهز باشیم تا در دریای اطلاعات گمراهکننده و اخبار جعلی اینترنت غرق نشویم.
📌 منبع: مقالۀ کوین اسلیت و همکارانش با عنوان «سرچهای آنلاین دربارۀ اطلاعات نادرست میتواند تصور صحت آنها را افزایش دهد» (Online searches to evaluate misinformation can increase its perceived veracity) که در شمارۀ دسامبر مجلۀ نیچر به انتشار رسیده است.
طبق آخرین گزارش اینفورمیشن، کمپانی سازنده chatgpt توانسته ١.۶ میلیارد دلار درآمد سالانه کسب کند . این مبلغ نسبت به رقم ١.٣ میلیارد دلاری گزارش شده در اواسط اکتبر ( دو ماه گذشته) ٢٠ درصد افزایش یافته.
🔺هکرها: اسنپفود را هک کردیم/اسنپفود: مسئولیت این اتفاق را میپذیریم
🔹گروه هکری IRLeaks اعلام کرد با هک اسنپفود به اطلاعات میلیونها کاربر اعم از نام کاربری، پسورد، نام و نام خانوادگی، شماره تلفن همراه و… دسترسی پیدا کرده و برای اثبات ادعای خود یک فایل نمونه شامل برخی اطلاعات منتشر کرده است. این گروه برای اطلاعات به دست آورده ۳۰ هزار دلار قیمت گذاشته است.
🔹اطلاعیه هک اسنپفود، در ساعت ۱۲ نیمهشب شنبه ۹ دی روی کانال تلگرامی گروه هکری قرار گرفت؛ اما اسنپفود صبح امروز (۱۰ دی) با انتشار اطلاعیهای این هک را تایید کرده و اعلام کرد «با پلیس فتا در حال شناسایی و رفع منبع آلودگی ناشی از اقدام این گروه هکری» است.
🔹گروه هکری IRLeaks پیش از این دادههای کاربران تپسی را نیز هک کرده و با این شرکت وارد مذاکره شده بود که پس از بینتیجه ماندن مذاکره، دادهها را منتشر کرد؛ اما اکنون آنطور که از اطلاعیه اسنپفود مشخص است، بدون مذاکره با اسنپفود، دادههای بهدست آورده را برای فروش گذاشته است.
واکنش پلیس فتا به هک اسنپ: چند بار این شرکت را ارزیابی کرده بودیم!
🔹سرهنگ پاشایی، معاون پلیس فتا: در حال حاضر تیم فنی پلیس فتا در شرکت اسنپ فود مستقر است و در حال انجام بررسیهای فنی و تخصصی است.
🔹با توجه به اینکه شرکت مذکور توسط کارشناسان این پلیس در سال جاری چندین نوبت مورد ارزیابی و توجیه فنی لازم قرار گرفته است در صورت مشاهده هرگونه اهمال و سهلانگاری موضوع برای پیگیری به مراجع قانونی منعکس خواهد شد.
B2n.ir/g48122
نوجوان ۱۶ساله حساب چندین نفر را خالی کرد
🔹رئیس پلیس فتای چهارمحال و بختیاری: کمسنوسالترین کلاهبردار اینترنتی در این استان نوجوان ۱۶سالهای است که از طریق فیشینگ حساب کاربران را خالی کرده است.
🔹این نوجوان فیشینگکار با نوشتن برنامه و طراحی اپلیکیشن و ارسال آن برای دیگر کاربران اقدام به کلاهبرداری کرده است.
ماجرای کلاهبرداری ۲ نوجوان از اعضا خانواده
🔹معاون فرهنگی اجتماعی پلیس فتا فراجا: در یکی از استانهای مرکزی کشور ۲ نوجوان که با هم پسر عمو بودند و نبوغ بسیار زیادی داشتند از طریق لینکهای آلوده به حساب اقوامشان از جمله پدر، پدربزرگ، دایی و عموی خود دسترسی پیدا کرده و حساب این افراد را خالی کرده بودند.
🔹هنگامی که پرونده در اختیار کارآگاهان پلیس فتا قرار گرفت برایمان مسجل بود که یکی از اعضای خانواده این اقدام را انجام داده است و به این ۲ نوجوان رسیدم؛ این سوال را که آیا فکر میکردی روزی دستگیر شوی را از یکی از این ۲ نوجوان پرسیدم و او جواب عجیبی به من داد و گفت: «بله، چراکه حرکت در فضای مجازی مثل راهرفتن در دشتی است که در آن برف باریده و رد پا مشخص است و من میدانستم شما مرا پیدا میکنید». این مسئله برایم جای تعجب داشت که چگونه که یک نوجوان با این نبوغ این کار را انجام داده است.