#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
روز پنجم
بسم الله الرحمن الرحیم
يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكافِرينَ يُجاهِدُونَ في سَبيلِ اللَّهِ وَ لا يَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ ذلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتيهِ مَنْ يَشاءُ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَليمٌ (54)
اى كسانى كه ايمان آوردهايد! هر كس از شما از دين خود باز گردد، (به خدا زيانى نمىرساند؛) و در آينده خدا گروهى را مىآورد كه آنان را دوست دارد و آنان (نيز) او را دوست دارند؛ در برابر مؤمنان فروتن، و در برابر كافران شكستناپذيرند؛ در راه خدا جهاد مىكنند، و از هيچ سرزنش ملامتگرى ترس ندارند؛ اين، بخشش خداست آن را به هر كس بخواهد (و شايسته بداند) مىدهد؛ و خدا گشايشگرى داناست
باز هم بحث از ایمان است و مخاطبین خاص قرآن یعنی مومنان. اما اینجا به مومنان تذکر داده است که خدا با هیچ کس عهد محبت نبسته است مگر گروهی خاص. اگر یک بار ریشه حب را در قران مرور کنیم می بینیم که خدا صفات خاصی را دوست دارد اما اینجا بحث از ابراز محبت به یک ویژگی خاص نیست بلکه نسبت به قومی خاص است که هم خدا ایشان را دوست دارد و هم ایشان او را دوست دارند. البته این قوم هم ویژگی های مهمی دارند که در همین آیه ذکر شده است:
در برابر مومنان فروافتاده اند
در برابر کافران شکست ناپذیرند
در راه خدا مجاهدت می کنند
در برابر سرزنش سرزنش گران ترسی ندارند
من اگر بخواهم این معنا را در الفاظ دیگری بگویم خواهم گفت خداوند کسانی را دوست دارد که دوست و دشمن خدا را می شناسند دوستان خدا را یاری می کنند و مغلوب فضاسازی ها دشمنان در یاری رساندن به دوستان خدا نمی شوند
این فضل الهی شامل حال هر کسی نمی شود و خداوند اگر چه گستراننده است اما آگاه به همه چیز من جمله باطن اشخاص نیز هست.
در روایات هست که این قوم هم میهنان سلمان فارسی هستند اما باز هم ویژگی ها مهمتر از خاک و سرزمین است. اگر می خواهیم از آنها باشیم که محبت پروردگار شامل حال ما شود باید هم دوستان خدا را بشناسیم هم دشمنان خداوند را علاوه بر آن در یاری رساندن به دوستان خدا و دشمنی با دشمنان خدا کوتاهی نکنیم.
به نظرم روز قدس یکی از مصادیق بارز یاری رساندن به دوستان و نترسیدن از سرزنش دشمنان است. دست قدرت الهی هم از همین رو پشت سر مردم ایران است که ابرقدرت های جهان هیچ غلطی نتوانستند در این چهل و سه سال بکنند. البته آیات در این باره بیشتر از این یک مورد که ذکر خواهد شد.
#ما_مردم
#جهاد
#محبت
#یاری
#روز_قدس
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
روز ششم
بسم الله الرحمن الرحیم
انفال:
إِنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ هاجَرُوا وَ جاهَدُوا بِأَمْوالِهِمْ وَ أَنْفُسِهِمْ في سَبيلِ اللَّهِ وَ الَّذينَ آوَوْا وَ نَصَرُوا أُولئِكَ بَعْضُهُمْ أَوْلِياءُ بَعْضٍ وَ الَّذينَ آمَنُوا وَ لَمْ يُهاجِرُوا ما لَكُمْ مِنْ وَلايَتِهِمْ مِنْ شَيْءٍ حَتَّى يُهاجِرُوا وَ إِنِ اسْتَنْصَرُوكُمْ فِي الدِّينِ فَعَلَيْكُمُ النَّصْرُ إِلاَّ عَلى قَوْمٍ بَيْنَكُمْ وَ بَيْنَهُمْ ميثاقٌ وَ اللَّهُ بِما تَعْمَلُونَ بَصيرٌ (72)
در حقيقت كسانى كه ايمان آوردند و هجرت نمودند و با اموالشان و جانهايشان در راه خدا جهاد كردند، و كسانى كه پناه دادند و يارى نمودند، آنان، برخىشان ياران برخى [ديگر] اند؛ و كسانى كه ايمان آوردند و مهاجرت نكردهاند، هيچ گونه ولايت (و يارى) آنان بر عهده شما نيست؛ تا اينكه هجرت كنند؛ و اگر در مورد دينِ (خود) از شما يارى طلبند، پس بر شما يارى (آنان واجب) است؛ مگر بر ضد گروهى كه ميان شما و ميان آنان، پيمان محكمى است؛ و خدا به آنچه انجام مىدهيد، بيناست.
در نخستین آیه ای که بحث از هجرت و جهاد شده بود این دو خصیصه مومنین جدای از ایمان ایشان ذکر شده بود اما در این آیه بحث از ایمان و هجرت و جهاد در یک جمله و با هم ذکر شده است. اما این آیه اختصاص به مجاهدین ندارد موضوع بحث کسانی هستند که به مجاهدین که در واقع همان مهاجرین از مکه به مدینه هستند پناه می دهند و ایشان را یاری می کنند. در این آیه خداوند یک خبر مهم از نوع رابطه بین دو گروه را بیان می کند: رابطه ولایت.
آیه به بیان همین رابطه محدود نمی شود و یک امر مهم تر را نیز بیان کرده است. تا کسی هجرت نکرده است و از مجاهدان نشده است که نشده است. اما اگر کسی هجرت کرد و از گروه مجاهدان شد و طلب یاری در امر دین کرد بر مسلمین امر است که ایشان را یاری کنند مگر در موردی خاص که آیه آن را ذکر کرده است و این خود نشان از اهمیت #میثاق در دین اسلام دارد.
این آیه در واقع نوع رابطه مومنان و مجاهدان (( #ولایت )) و تکلیف مومنان را نسبت به مجاهدان (( #نصر )) بیان می کند. هر دو تعبیر ولایت و نصر از ارکان معارف قرآن است که به صورت مجزا می توان به نظام معنایی آن در قرآن پرداخت.
آیات اگر چه شرح حال مهاجرین و انصار است اما قطعا اختصاص به ایشان ندارد. آیات بعدی همین سوره بر این معنی تاکید خواهد کرد.
#ما_مردم
#جهاد
#نصر
#ولایت
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه_جهاد
#هر_روز_یک_آیه
🌐 @lastjihad
روز هفتم
#رمضان1400
#جهاد_در_قرآن
سی روز سی آیه جهاد
انفال:
بسم الله الرحمن الرحیم
وَ الَّذينَ آمَنُوا وَ هاجَرُوا وَ جاهَدُوا في سَبيلِ اللَّهِ وَ الَّذينَ آوَوْا وَ نَصَرُوا أُولئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَ رِزْقٌ كَريمٌ (۷۴)
و كسانى كه ايمان آوردند و هجرت نمودند و در راه خدا جهاد كردند، و كسانى كه پناه دادند و يارى نمودند، تنها آنان مؤمنان حقيقىاند؛ براى آنان، آمرزش و روزىِ ارجمندى است.
در آیه قبل اشاره ای کوتاه به کلید واژه نصر در قرآن کردیم. این آیه مومنین حقیقی را معرفی می کند. لازم است اشاره کنیم به سوره روم ۴۷:
و بيقين پيش از تو فرستادگانى را به سوى قومشان فرستاديم و با دليلهاى روشن به سراغ آنان آمدند. و از كسانى كه خلافكارى كردند انتقام گرفتيم؛ و يارى مؤمنان، حقّى بر عهده ماست.
خداوند نصر مومنان را حق ایشان بر عهده خود می داند و همچنین در آل عمران ۱۶۰:
اگر خدا شما را يارى كند، پس هيچ كس بر شما پيروز نخواهد شد؛ و اگر شما را يارى نكند، پس كيست، آنكه بعد از او، شما را يارى كند؟! و مؤمنان، پس بايد تنها بر خدا توكّل كنند
بحث نصر در قرآن از آن مفاهیم بلندی است که سلسله ای از مفاهیم را در پی دارد و در این اشارات کوتاه نمی توان به همه آن اشاره کرد. اما همین مقدار می توان مطمئن شد: تا وقتی مجاهدینی وجود دارند که نصرت الهی شامل حالشان می شود کسی توان غلبه بر ایشان ندارد(#مکتبی_بودن).
اما نکته کلیدی دیگری که در این آیه ذکر شده عبارت انتهایی آیه است که شبیه همین در ابتدای سوره انفال نیز ذکر شده است و به معرفی مومنین واقعی می پردازد ما به ذکر ترجمه آیات اکتفا می کنیم اما معانی بلندی در آن نهفته است که بیانش نیاز به تفصیلات فراوان دارد من جمله لزوم تدبر در آیات الهی که مورد تلاوت قرار می گیرد:
انفال ۴-۲:
مؤمنان فقط كسانى هستند كه چون خدا ياد گردد دلهايشان مىترسد، و چون آيات او بر آنان خوانده شود بر ايمانشان مىافزايد، و تنها بر پروردگارشان توكّل مىكنند. همانان كه نماز را برپا مىدارند، و از آنچه به ايشان عطا كردهايم انفاق مىكنند. اينانند كه حقا مؤمنند. براى آنان نزد پروردگارشان درجاتى [بلند] و آمرزش و عطايى ارجمند خواهد بود.
آیات نور ۶۲ و حجرات ۱۵ نیز ویژگی های انحصاری مومنان را ذکر کرده است که به دلیل کمبودن فضا از ذکر آن معذوریم.
#ما_مردم
#جهاد
#نصر
#مومنان_حقیقی
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
آیه هشتم
انفال ۷۵:
بسم الله الرحمن الرحیم
وَ الَّذينَ آمَنُوا مِنْ بَعْدُ وَ هاجَرُوا وَ جاهَدُوا مَعَكُمْ فَأُولئِكَ مِنْكُمْ وَ أُولُوا الْأَرْحامِ بَعْضُهُمْ أَوْلى بِبَعْضٍ في كِتابِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَليمٌ
و كسانى كه بعدا ايمان آوردند و هجرت كردند و همراه شما جهاد نمودند، اينان از شما هستند. و خويشاوندان نسبى در كتاب خدا بعضىشان نسبت به بعضى ديگر سزاوارترند. بى گمان، خدا به هرچيزى داناست.
آیه قبلی درباره مومنان حقیقی بود و این آیه اشاره می کند که تاخیر زمانی در ایمان آوردن ملاک نیست. جهاد یک مساله مداوم است که هر زمانی به شکلی وجود دارد و این خط مجاهدت یک خط مستمر در طول تاریخ است. مومنان حقیقی کسانی هستند که در این خط مستمر جهاد نقش آفرینی می کنند.
بخش دوم آیه طبق آنچه علامه طباطبایی در المیزان فرموده است متعلق به بحث ارث است البته این کنار هم قرار گرفتن متضمن معنایی هست که فعلا در دایره درک ما نیست. البته اگر سوره را یک کل در نظر بگیریم که می خواهد یک معنایی را منتقل کند باید به ابتدای سوره بازگردیم که بحث انفال را مطرح کرده است و از موضوعی که ما در آن هستیم به صورت مستقیم خارج است اما برای آنهایی که به دنبال روشن تر شدن ماجرا هستند پیشنهاد می کنم آیه ابتدایی این سوره و آیه 10 سروه حجرات را هم ملاحظه کنند که معانی عجیبی از آن قابل دریافت است
#ما_مردم
#جهاد
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه نهم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
التوبه:
بسم الله الرحمن الرحیم
أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تُتْرَكُوا وَ لَمَّا يَعْلَمِ اللَّهُ الَّذينَ جاهَدُوا مِنْكُمْ وَ لَمْ يَتَّخِذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ وَ لا رَسُولِهِ وَ لاَ الْمُؤْمِنينَ وَليجَةً وَ اللَّهُ خَبيرٌ بِما تَعْمَلُونَ (16)
آيا پنداشتهايد كه (بدون امتحان) رها مىشويد؟ در صورتى كه خدا هنوز از ميان شما كسانى را كه جهاد كرده و در برابر خدا و پيامبر او و مؤمنان، همرازى از كفّار نگرفته باشند سراغ ندارد. و خدا از آنچه مىكنيد آگاه است.
سوره توبه، سوره جهاد است. تقریبا یک سوم آیات جهاد در این سوره قرار دارد. سوره توبه در واقع سوره برائت است و داستان نزول و ابلاغ آن که پس از فتح مکه و گسترش اسلام در تمام جزیرة العرب واقع شده خواندنی است. نکته جالب آیه آنجاست که همه آنچه در سوره انفال بیان شده بود در باره مجاهدت مهاجرین و انصار همچنان ادامه خواهد داشت. آیه دوم جهاد(آل عمران ۱۴۲) هم این معنا را متذکر شده بود که جهاد برای دوره ای خاص نیست و شاید اصیل ترین حکم اسلام در تعیین اهل سعادت و شقاوت جهاد باشد.
اما ادامه آیه یک قید به مساله جهاد فی سبیل الله اضافه می کند: اینکه مجاهدی باشد که همرازی از غیر خدا و رسول و مومنین ندارد.
ولیجه چیز یا کسی را گویند که انسانی بدان اعتماد کند اما از اهل آن شخص نباشد.
در واقع این بخش از آیه به ما خبر می دهد که خداوند فریب ظاهر مجاهدت ما را نمی خورد و صرف جهاد و قتال هم اصالت ندارد. آن چیزی که برای خداوند مهم است این است که هر نوع ارتباطی که بوی اعتماد و توکل به غیر در آن به مشام برسد باید توسط مجاهدان بریده شود.
در انتهای آیه نیز تذکر داده است که خداوند به هر آنچه ما عمل می کنیم آگاه است.
#ما_مردم
#جهاد
#ولیجه
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه دهم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
توبه ۱۹
بسم الله الرحمن الرحیم
أَ جَعَلْتُمْ سِقايَةَ الْحاجِّ وَ عِمارَةَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ كَمَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ وَ جاهَدَ في سَبيلِ اللَّهِ لا يَسْتَوُونَ عِنْدَ اللَّهِ وَ اللَّهُ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمينَ (19)
آيا سيراب كردن حاجيان و آباد ساختن مسجد الحرام را مانند [عمل] كسانى قرار دادهايد كه به خدا و روز واپسين ايمان آورده و در راه خدا جهاد كردهاند؟ آنان نزد خدا مساوى نيستند، و خدا مردم ستمكار را هدايت نمىكند.
گزاره های دین را می توان در سه حوزه دسته بندی کرد. گزاه های هستی شناسانه، گزاه هایی که نظام ارزشی اسلام را بیان می کند و گزاره هایی که نظام عملی اسلام را معرفی می کند. این سه دسته را عقاید اخلاق و احکام نیز می نامند. امام در حدیث 24 چهل حدیث و علامه در المیزان این تقسیم بندی را تبیین کرده اند و آن را مطابق با سه مرتبه وجودی انسان عقل نفس و جسم می دانند.
نکته دیگری که در مواجهه با قرآن باید مد نظر داشت این است که حقایق در قرآن به صورت تمثیل بیان شده است. مثلا اینجا که مقایسه بین دو واقعیت خارجی صورت گرفته است در واقع مقایسه بین دو نوع عمل است که هر کدام از این دو نماد یکی از آن انواع است.
آب دادن به حجاج و تعمیر مسجد الحرام که ظاهرا نوعی خدمت به مردم است اما در واقع تبدیل شده است به نوعی تفاخر در بین قریش مقایسه شده است با ایمان به خدا و روز قیامت و جهاد فی سبیل الله. تاکید شده است که این دو در نزد خدا مساوی نیستند هرچند شاید خیلی ها برای آن عمل ظاهری ارزش و اعتبار بیشتری قائل باشند اما برای خدا ارزشی ندارد.
انتهای آیه عبارتی آمده است که معنایی جدید به کل آیه می بخشد. کسی که به واسطه ایمان به خدا خدمت به خلق می کند نمی تواند در شمار ظالمین باشد. پس آب دادن حجاج و تعمیر مسجد عمل غیر مومنین است. در آیه عمل غیر مومنین مقایسه شده است با خود مومنان. مقایسه بین دو چیز است که سنخیتی با هم داشته باشند. مثلا دو عمل یا دو شخص را با هم مقایسه می کنند! به نظر شما اینجا چرا دو چیز ظاهرا متفاوت با هم مقایسه شده است؟
#ما_مردم
#جهاد
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه یازدهم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
توبه ۲۰
بسم الله الرحمن الرحیم
الَّذينَ آمَنُوا وَ هاجَرُوا وَ جاهَدُوا في سَبيلِ اللَّهِ بِأَمْوالِهِمْ وَ أَنْفُسِهِمْ أَعْظَمُ دَرَجَةً عِنْدَ اللَّهِ وَ أُولئِكَ هُمُ الْفائِزُونَ
كسانى كه ايمان آورده، و هجرت كرده، و در راه خدا با اموالشان و جانهايشان جهاد نمودند، نزد خدا رتبهاى والاتر دارند؛ و تنها آنان كاميابند
قسمت اول آیه تکرار معنایی است که قبلا نیز بیان شده بود مجاهدان داری درجه عظیمی در نزد خداوند هستند. البته باید دقت کرد تکرار الفاظ در قرآن در واقع تکرار معانی نیست بکه هر کدام اشاره به حقیقتی معین دارد. در آیه سوم(نساء 95) سه مرتبه برتری مجاهدان بر قاعدان بیان شده بود اینجا نیز مرتبه چهارم است که این معنا با الفاظی دیگر ذکر می شود. این تکرار دو وجه می تواند داشته باشد
یکم برتری مجاهدین بیش از آن چیزی است که بیان شده است کما اینکه اینجا نیز با صفت تفصیل بیان شده است.
دوم می تواند نوع مجاهدت هایی که از آن ذکر شده است متفاوت باشد کما اینکه اینجا هجرت هم همراه با ایمان و جهاد ذکر شده است. هر چند مجاهدت در دل خود هجرت را نیز به همراه دارد.
از مجموع آن چه بیان شد حاصل می شود که بین خود مجاهدین هم مراتبی وجود دارد. حالا باید پیش رفت و دید این برتری مجاهدین بر قاعدین چند مرتبه دیگر تکرار می شود؟
بخش انتهایی آیه نیز به فائز بودن مجاهدان اشاره دارد. كلمه فوز بطوري كه راغب گفته به معناي ظفر يافتن به خير بدون صدمه و با حفظ سلامت است، پس در اين كلمه هم معناي ظفر يافتن به خير هست و هم معناي نجات و خلاصي از شر. بیان قرآن به نحوی است که نوعی از حصر را در فائز بودن مجاهدان می رساند. این بیان محصور در آیات مومنون 111 و نور 52 و حشر 20 نیز ذکر شده است
در اولی صبر را مایه جزا دادن به مومنان که فائزان واقعی هستند ذکر کرده است
در دومی اطاعت خدا و رسولش وخشیت و تقوای الهی را
و در انتها نیز متذکر شده است فوز واقعی نائل آمدن به جنت است.
هر سه آیه و دیگر آیاتی که بحث از فوز شده است نیز همین معنای را تداعی می کند که اطاعت خدا و رسولش که نیاز به صبر دارد همان مجاهدت فی سبیل الله است. ظاهرا در قرآن هیچ اختلافی نیست و این از معجزاتی است که خود قرآن نیز بدان اشاره کرده است(نساء 82).
#ما_مردم
#جهاد
#فائزون
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه دوازدهم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
توبه ۲4
بسم الله الرحمن الرحیم
قُلْ إِنْ كانَ آباؤُكُمْ وَ أَبْناؤُكُمْ وَ إِخْوانُكُمْ وَ أَزْواجُكُمْ وَ عَشيرَتُكُمْ وَ أَمْوالٌ اقْتَرَفْتُمُوها وَ تِجارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسادَها وَ مَساكِنُ تَرْضَوْنَها أَحَبَّ إِلَيْكُمْ مِنَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ
جِهادٍ في سَبيلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّى يَأْتِيَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ وَ اللَّهُ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفاسِقينَ
بگو: اگر پدران و فرزندان و برادران و همسران و خويشاوندانتان و اموالى كه به دست آوردهايد و تجارتى كه از كسادى آن بيم داريد و خانههايى كه به آنها خشنوديد، نزد شما از خدا و پيامبرش و جهاد در راه او محبوبترند، پس منتظر باشيد تا خدا فرمان خود را بياورد. و خدا مردم نافرمان را هدايت نمیكند.
آیه دوازدهم نیاز به تدبر ندارد همه چیز گویاست.
#ما_مردم
#جهاد
#ترس
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه سیزدهم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
توبه 41
بسم الله الرحمن الرحیم
انْفِرُوا خِفافاً وَ ثِقالاً وَ جاهِدُوا بِأَمْوالِكُمْ وَ أَنْفُسِكُمْ في سَبيلِ اللَّهِ ذلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ
چینش آیات قرآن بسیار منظم است. آیه دوازدهم تکلیف نافرمانبران(فاسقین) را مشخص کرده بود این آیه مصداقی از این نافرمانبری را بیان کرده است. لذا بدون توضیح اضافی باید مجموع این چند آیه را باهم دید که بنده ترجمه آنها را در ادامه از قرآن کریم سوره توبه آیات 38 تا 42 نقل کرده ام.
38: اى كسانى كه ايمان آوردهايد، چيست شما را كه چون به شما گفته میشود: در راه خدا [براى جهاد] كوچ كنيد، به زمين سنگينى میكنيد؟
39: اگر كوچ نكنيد، [خدا] شما را به عذابى دردناك (شكست در برابر دشمن) عذاب میكند، و گروهى غير از شما را به جاى شما قرار میدهد، و هيچ زيانى به او نخواهيد رسانيد، و خدا بر هر چيزى تواناست.
40: اگر پيامبر را يارى نكنيد، [بیياور نمیماند، چرا كه] خدا او را هنگامى كه كافران [از مكّه] بيرونش كردند يارى نمود، درحالی كه يكى از دو تن بود [و ياورى نداشت]؛ آن گاه كه آن دو تن در آن غار بودند، آنگاه كه به همراه خود مىگفت: غمگين مباش. بیترديد، خدا با ماست. پس خدا آرامش خود را بر او نازل ساخت، و او را با لشكريانى كه آنها را نمیديديد تأييد كرد، و كلمه كافران را پستترين كلمهها قرار داد؛ و كلمه خداست كه برترين كلمه است؛ و خدا عزّتمند و حكيم است.
41: [همگى] سبكبار و گرانبار كوچ كنيد و با نيروى مالى و بدنى خود در راه خدا به جهاد پردازيد. اين براى شما بهتر است اگر بدانيد.
42: اگر [آنچه بدان دعوت شدهاند،] متاعى نزديك و سفرى آسان بود، از پى تو میآمدند، ولى اين راه پرمشقّت [تبوك] بر آنان دور مینمايد، و به زودى به خدا سوگند خواهند خورد كه اگر میتوانستيم با شما بيرون میآمديم. آنان [با اين سوگند دروغ] خود را به هلاكت میاندازند، و خدا میداند كه آنان قطعا دروغگويند.
🔴 مهمترین مساله ای که در این آیات مطرح شده است این است که جهاد همان یاری کردن رسول خداست و اگر هیچ کس هم یاری نکند این خود خداست که پای کار خواهد آمد.
#ما_مردم
#جهاد
#نصر_الهی
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه چهاردهم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
توبه ۴۴
بسم الله الرحمن الرحیم
لا يَسْتَأْذِنُكَ الَّذينَ يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ أَنْ يُجاهِدُوا بِأَمْوالِهِمْ وَ أَنْفُسِهِمْ وَ اللَّهُ عَليمٌ بِالْمُتَّقينَ
خدا از تو بگذرد، چرا پيش از آنكه حال راستگويان براى تو آشكار شود و دروغگويان را بشناسى، به آنان اجازه [ترك جهاد] دادى؟
44: كسانى كه به خدا و روز واپسين ايمان آوردهاند، براى [ترك] جهاد با نيروهاى مالى و بدنى خود از تو اجازه نمىخواهند، و خدا به تقوا پيشگان داناست.
فقط كسانى [براى ترك جهاد] از تو اجازه مىخواهند كه به خدا و روز واپسين ايمان ندارند و دلهايشان دچار شكّ است، از اين رو آنان در شك خود سرگردانند.
آیه 44 در ادامه آیه قبلی آمده است و بحث از کسانی است که قصد تخلف از جهاد دارند. ایه اول قصد دارد اشاره کند که شناختن منافق کار سختی نیست فقط کافی است او را در یک امتحان قرار دهی تا باطن خود را آشکار کند. امتحانی که اینجا مطرح شده است این که به ایشان اجازه تخلف از جهاد را ندهی.
در دو آیه بعدی به این حقیقت اشاره می کند که مومن واقعی وقتی دستور جهاد صادر شد به بهانه های واهی دنبال اذن برای فرار از جهاد نیست. این جا دوباره ایمان به خدا و آخرت با جهاد گره خورده است و نامی که خدا برای این دسته معین کرده است متقین است.
آیه سوم که درباره کسانی است که دنبال ترک جهاد می گردند اینها علاوه بر اینکه به خدا و قیامت باوری ندارند دلهایشان دچار شک است و علاوه بر این شک سرگردان نیز هستند. به عبارتی نه از جهت علمی استقرار دارند و نه از جهت عملی...
#ما_مردم
#جهاد
#متقین
#مترددین
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه پانزدهم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
توبه ۷۳
بسم الله الرحمن الرحیم
يا أَيُّهَا النَّبِيُّ جاهِدِ الْكُفَّارَ وَ الْمُنافِقينَ وَ اغْلُظْ عَلَيْهِمْ وَ مَأْواهُمْ جَهَنَّمُ وَ بِئْسَ الْمَصيرُ
اى پيامبر! با كافران و منافقان جهاد كن، و بر آنان سخت گير! و مقصدشان جهنّم است؛ و بد فرجامى است!
پس از آن که در ابتدای سوره توبه بحث جهاد و ارتباط آن با تقوا و صبر و تقوا بیان شد و همچنین مشخص شد که جهاد یاری کردن رسول خداست و همچنین جهاد خودش ملاکی اساسی برای تشخیص ایمان است حالا به رسول خدا فرمان می دهد که با کفار و منافقان جهاد کند و بر ایشان سخت بگیرد.
این فرمان اگر به نبی داده شده است برای این است که خبر جهاد با کفار و منافقان را به مردم برساند و کسانی که از این فرمان اطاعت می کنند مومن واقعی هستند.
این آیه از آن معدود آیاتی است که در کنار جهاد از لفظ ایمان ذکری نشده است.
یک سوال مهم این که چرا فرمان جهاد خطاب رسول نیست؟
#ما_مردم
#جهاد
#منافقین
#کفار
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه شانزدهم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
توبه ۸۱
بسم الله الرحمن الرحیم
فَرِحَ الْمُخَلَّفُونَ بِمَقْعَدِهِمْ خِلافَ رَسُولِ اللَّهِ وَ كَرِهُوا أَنْ يُجاهِدُوا بِأَمْوالِهِمْ وَ أَنْفُسِهِمْ في سَبيلِ اللَّهِ وَ قالُوا لا تَنْفِرُوا فِي الْحَرِّ قُلْ نارُ جَهَنَّمَ أَشَدُّ حَرًّا لَوْ كانُوا
يَفْقَهُونَ
بازماندگان (از جهاد در جنگ تبوك)، از خانهنشينى خويش در مخالفت با رسول خدا شادمانى كردند و خوش نداشتند كه با جان و مالشان در راه خداوند جهاد كنند و گفتند: در اين گرما رهسپار نشويد؛ بگو: آتش دوزخ گرمتر است اگر در مىيافتند.
این دومین آیه ای است که در آن سخن از ایمان به میان نیامده است چرا که از احوال متخلفان از فرمان رسول سخن می گوید، کسانی که اهل جهاد نیستند.
آیه قبل از آن هم درباره فاسقان است که در آیه دوازدهم گفته شد هر چیزی از زندگی خود را بر جهاد ترجیح می دهند.
آیات قبلی درباره منافقان است و این که اگر رسول خدا هفتاد بار هم برای ایشان طلب آمرزش کند آمرزیده نمی شوند.
کسانی که گفتند اگر خدا به ایشان فضلی بدهد صدقه می دهند اما صدقه دهندگان را مسخره کردند،
کسانی که سوگند دروغ خوردند مسلمان هستند در حالی که واقعا نبودند و بعد از اسلامشان کافر شدند.
ایشان همان کسانی هستند که در آیهی قبلی جهاد خداوند به رسولش فرمان جهاد با آنها را صادر کرده بود.
معنایی که از آیه قبلی تا این آیه به ذهنم متبادر می شود این است که با کسانی که اهل جهاد نیستند باید جهاد کرد(البته به فرمان نبی نه به تشخیص خودمان)
تذکر انتهایی آیه نیز قابل تامل است: بهانه جویی در راه جهاد نباید کرد چرا که دچار سختی های شدیدتر خواهیم شد.
عبارت انتهای آیه که با لو آغاز شده است نشان می دهد که ایشان اهل فهم عمیق نیستند. به عبارت دیگر اهل جهاد داری فهم عمیق یا همان تفقه هستند.
#ما_مردم
#جهاد
#متخلفان
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه هفدهم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
توبه 86
بسم الله الرحمن الرحیم
وَ إِذا أُنْزِلَتْ سُورَةٌ أَنْ آمِنُوا بِاللَّهِ وَ جاهِدُوا مَعَ رَسُولِهِ اسْتَأْذَنَكَ أُولُوا الطَّوْلِ مِنْهُمْ وَ قالُوا ذَرْنا نَكُنْ مَعَ الْقاعِدينَ
و هنگامى كه سورهاى فرو فرستاده شود: »به خدا ايمان آوريد، و همراه فرستادهاش جهاد كنيد» سرمايهدارانِ از آنان (منافقان)، از تو رخصت مىخواهند و مىگويند: «ما را رها ساز تا با فرو نشستگان باشيم»
این آیه نیز در ادامه آیهی قبل و تایید معنای آن است که منافقان از فرمان جهاد تخلف می کنند. فرقی هم بین دارا و ندارشان نیست. سرمایهداران از منافقان نیز به دنبال تخلف از جهادند، قبلی ها اگر بهانهای آوردند اینها آن بهانه را هم نمیخواهند.
در شانزده سوره امر به جهاد شده است و سوره ای که بیشترین تکرار جهاد در آن هست همین سوره توبه است که برائت نیز نامیده شده.
در آیه قبل نیز اشاره کردیم آن چه بر می آید این است که جهاد شامل مقابله با هر کسی که مخالف جهاد است می شود با این قید که به دستور نبی باشد اما مهمترین مخالف جهاد همین نفس خود ماست که آیات سور بعد بدان اشاره دارد.
معنایابی قعود در قرآن نیز ضروری است چرا که از یک جهت مقابل جهاد است.
#ما_مردم
#جهاد
#قاعدین
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه هجدهم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
توبه 88
بسم الله الرحمن الرحیم
لكِنِ الرَّسُولُ وَ الَّذينَ آمَنُوا مَعَهُ جاهَدُوا بِأَمْوالِهِمْ وَ أَنْفُسِهِمْ وَ أُولئِكَ لَهُمُ الْخَيْراتُ وَ أُولئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ
ولى فرستاده [خدا] و كسانى كه با او ايمان آوردند، با اموالشان و جانهايشان جهاد كردند؛ و آنان، همه نيكىها مخصوص آنهاست؛ و تنها آنان رستگارانند.
این آخرین آیه جهاد در سوره توبه است. و حرف آخر را هم بیان کرده است:
هر طور که شود رسول و مومنان همراهش اهل مجاهدت هستند. خیرات همه برای ایشان است. و رستگاران تنها ایشان هستند.
در آیه بعدی متذکر می شود که خداوند بهشت را برای ایشان آماده کرده است و این همان کامیابی بزرگ است.
سخن از فوز قبلا در همین سوره مطرح شده بود اما رسیدن به فلاح و رستگاری قبلا با شاید همراه بود اما در این آیه به صورت قطعی از این واقعیت خبر می دهد که رستگاری واقعا به جهاد گره خورده است.
فلاح به معنی شکفتن است. فلاحت همان کشاورزی است که در آن بذر ها شکفته می شوند مفلح هم کسی می شود که به ثمر نشسته و ما معمولا به رستگار ترجمه می کنیم. رستگاری در قرآن با همین تعبیری که در این آیه ذکر شده به چند امر گره خورده است:
تقوا(بقره ۵)
امر به معروف و نهی از منکر(آل عمران ۱۰۴)
تبعیت از حق(اعراف ۸ و مومنون ۱۰۲)
تبعیت از رسول و یاری کردن او و ایمان آوردن به نوری که همراه اوست(اعراف ۱۵۷)
جهاد همراه با رسول(همین آیه)
اطاعت از رسول(نور ۵۱)
ادای حق به اهلش(روم ۳۸)
بر مسیر هدایت بودن(لقمان 5)
از حزب الله بودن(مجادله 22)
فداکار و ایثارگر بودن( حشر 9)
شح نفس نداشتن(تغابن 16)
همه این موارد را می توان از دریچه جهاد فی سبیل الله دید. از تقوا که مهمترین امر دین است تا رهایی از شح نفس که از مهمترین عناصر جهاد اکبر یا جهاد با نفس است.
شح بخل همراه طمع است. اینکه انسان هر چیزی را برای خودش بخواهد و زیاد هم بخواهد.
#ما_مردم
#جهاد
#مفلحون
#شح_نفس
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
🔰در تجلیل از شهید گام اول
شهید مطهری و شهیدی که این روزها نماد مرد #میدان است از جهات بسیاری شبیه هم هستند. مانند گریه کردن علنی دو رهبر انقلاب در شهادت ایشان، ارجاع هر دو رهبر به آثار ایشان و...
حضرت آقا همین اواخر در تجلیل از #شهید_ما فرمودند ایشان کارهایی کرده است که در حال حاضر نمی توانیم آنها را بیان کنیم. با این سرعت سیر که حرکت انقلاب پیدا کرده است حتما تا 40 سال آینده خیلی چیزها مشخص خواهد شد. اما هنوز خیلی ها در انقلابی بودن شهید مطهری مردد هستند.
حالا که 42 سال از شهادت مطهری گذشته است چرا هنوز کسی نمی داند یکی از بانیان اصلی قیام 15 خرداد 42 شهید مطهری بود؟
آن هیات هایی که در تهران و اصفهان و مشهد به ائتلاف رسیده بودند از کجا مستبصر شدند که بین آن همه مرجع باید علَم امام را بلند کنند؟
یا نقشی که شهید مطهری در اعدام انقلابی منصور داشته برای شکستن فضای خفقانی که به واسطه کشتار 15 خرداد و تبعید امام ایجاد شده بود چرا بازگو نمی شود؟
نقش کلیدی که شهید مطهری برای تاسیس حسینیه ارشاد داشته و فضای آزاداندیشی را در آن خفقان قبل از انقلاب ایجاد کرده بود چرا الگو برداری نشده است؟ مگر کرسی های آزاد اندیشی از مطالبات اساسی رهبر انقلاب اسلامی نیست؟
تبیین صحیح تعالیم اسلامی و مبارزه با اندیشه های مارکسیستی و کمونیستی توسط مطهری در مجامع علمی که ریشه آن را در ایران خشکاند چرا امروز در مقابل تفکرات لیبرالیستی به کار گرفته نمی شود؟(تعمیق معارف اسلامی پرتکرار ترین مطالبه رهبری از جوانان است)
حالا هم اگر اندیشه های چپ در داخل کشور وجود دارد بازتاب آثار خارجی است نه تولید اندیشمندان داخلی. این جبههی نابود شده دشمن در داخل، مجاهدی غیر از علامه طباطبایی و شاگردانش خصوصا شهید مطهری نداشته است. مجاهدتی که از اوایل دههی 30 اغاز شد و تا ابتدای دههی 60 تداوم داشت.
ثمره سی سال مجاهدت علمی و مبارزه عملی شهید مطهری بود که آن فاجعه عملی مجاهدین در ابتدای دهه 60 در نطفه خفه کرد و الا اگر نقدی بر مارکسیسم و پاورقی های اصول فلسفه و روش رئالیسم و انسان کامل وعلل گرایش به مادی گری و عدل الهی و صد اثر بی نظیر دیگر نبود منافقین داعشی مسلک ایرانی با نام مجاهدین خلق ریشه انقلاب اسلامی را از داخل ایران قطع می کردند و چهل سال پس از آن قطعا جمهوری اسلامیای نبود که مدافعان حرم در آن پروده شوند.
امروز هم راه #دولت_سازی از همین مسیر می گذرد. ما برای خشکاندن ریشه آمریکا در ایران و منطقه، باید نرم افزار مناسب و جایگزین تولید کنیم. این نرم افزار بدون در دست داشتن مبنای صحیح از معارف اسلامی غیرممکن است. نسخه های تجویزی برای این مهم بسیار است اما چهل و دو سال است توصیه هر دو رهبر انقلاب اسلامی پرداختن به آثار مطهری است. آن هم نه در بوغ بلکه در کلاس های درس مدرسه و حوزه و دانشگاه. باید انقلاب فرهنگی بر اساس آثار مطهری احیا شود تا انقلاب ظاهرا فرهنگی #دباغها مثل تقی ارانی ها خشکیده شود.
در پایان این نوید را هم بدهم که به لطف عنایت الهی در این مدت یک نفر بوده است که اندیشه مطهری را غیر از عمل در اثرات علمی خود یک قدم به پیش ببرد و به معنای دقیق کلمه از آثار مطهری عبور کرده باشد ان هم شخص شخیص و نفس نفیس سیدعلی خامنهای است.
✅ ای کسانی که مطهری نمی خوانید، بیانات رهبری را با نگاه نه فقط سیاسی، بلکه با دقت نگاه علمی بخوانید.
#شهید_مطهری
#معلم_انقلاب_اسلامی
#روز_معلم
🌐 @lastihad
آیه نوزدهم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
نحل110
بسم الله الرحمن الرحیم
ثُمَّ إِنَّ رَبَّكَ لِلَّذينَ هاجَرُوا مِنْ بَعْدِ ما فُتِنُوا ثُمَّ جاهَدُوا وَ صَبَرُوا إِنَّ رَبَّكَ مِنْ بَعْدِها لَغَفُورٌ رَحيمٌ
و نيز پروردگارت نسبت به آنها كه پس از محنت كشيدن مهاجرت كرده آن گاه جهاد كرده و صبورى پيشه كردهاند پروردگارت از پس آن، آمرزگار و رحيم است
آیه درباره گروهی از مسلمانان است که بعد از هجرت رسول ایمان آوردند اما ایمان خویش را پنهان کردند. خداوند به ایشان از طریق مومنان دیگر خبر می رساند که اگر هجرت کنید و عواقب هجرت(جهاد و صبر) را بپذیرید خداوند نسبت به شما غفور و رحیم است.
غفور یعنی بسیار آمرزنده و رحیم رحمت خاص خدا است که اگر کسی اهل هجرت و جهاد شود و نسبت به آن صبور باشد آن دو شامل حالش می شود.
این رحمت خاص و غفران برای روزی است که هر کسی به حسب کاری که کرده است پاداش می بیند و کارهایی که ما در این دنیا می کنیم در همین جا نابود شده و چیزی برای آخرتمان باقی نخواهد ماند جز آنچه برای خودمان کسب کرده ایم.
در آیات بعدی تمثیلی از شهری زده است که در امن و امان بودند و امکانات دنیوی ایشان کامل بود اما در عوض ناسپاسی نعمات الهی دچار فقر و گرسنگی و ترس شدند. اینها به خاطر تکذیب رسولی از خودشان بود. حتی اگر ناسپاسی موجبات عذاب را هم فراهم نکند این نعمات از این دنیا به آخرت قابل انتقال نیست. آنچه که قابل انتقال به آخرت است ایمان و هجرت و جهاد و صبر است. اینها چیزهایی است که برای نفس انسان باقی می ماند.
#ما_مردم
#جهاد
#صبر
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه بیستم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
حج ۷۸
بسم الله الرحمن الرحیم
وَ جاهِدُوا فِي اللَّهِ حَقَّ جِهادِهِ هُوَ اجْتَباكُمْ وَ ما جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ مِلَّةَ أَبيكُمْ إِبْراهيمَ هُوَ سَمَّاكُمُ الْمُسْلِمينَ مِنْ قَبْلُ وَ في هذا لِيَكُونَ الرَّسُولُ شَهيداً عَلَيْكُمْ وَ تَكُونُوا شُهَداءَ عَلَى النَّاسِ فَأَقيمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ وَ اعْتَصِمُوا بِاللَّهِ هُوَ مَوْلاكُمْ فَنِعْمَ الْمَوْلى وَ نِعْمَ النَّصيرُ
برای خدا جهاد كنيد، آنگونه كه حق جهاد برای اوست؛ او شما را برگزيد، و در دين بر شما هيچ تنگنايى قرار نداد. آيين پدرتان ابراهيم (را پيروى كنيد). او(خدا) در اين (قرآن) و پيش (از اين در كتابهاى الهى) شما را» مسلمان «ناميد، تا فرستاده (خدا) گواه بر شما باشد، و [شما] گواهان بر مردم باشيد. پس نماز را بر پا داريد، و زكات را بپردازيد، و به خدا تمسّك جوييد، در حالى كه او سرپرست شماست، و چه نيكو سرپرست، و چه نيكو ياورى!
شاید زیارت امین الله را خوانده باشید. اولین شهادت آن زیارت در مواجهه با ابتدای همین آیه است:
اشهد انک جاهدت فی الله حق جهاده
تدبر در همین بند اول آیه خودش مثنوی هفتاد من کاغذ خواهد شد. اما راه درک الگوی جهاد کوتاه است، نمونه بارزش امیرالمومنین علی علیه السلام. اگر بازگردیم از ابتدای آیات تا حالا را دوباره بخوانیم جز علی کسی مصداق واقعی مجاهد نخواهد بود.
حالا که مفهوما رسیدیم باید ببینیم خدا در این آیه جهاد که به نظرم اصلی ترین و صریح ترین فرمان جهاد است و همه انواع جهاد را در بر می گیرد چه نکاتی را متذکر شده است:
امر بر جهاد.
هدف جهاد خود خداست.
تاکید بر ادای حق جهاد.
اجتباء نوع خاصی از برگزیدگی است که با جمع کردن حاصل می شود.
در دین حرج و سختی نیست. ظاهرا جهاد هم آنگونه که ما تصور می کنیم سخت نیست.
این دین همان آیین ابراهیم است.
نام مسلمانی را خدا بر ما برگزید.
اسلام فقط ایین قرآن نیست کتب آسمانی قبل هم دعوت به اسلام می کردند.
رسول خدا شاهد بر اعمال ماست(عمل ما با او سنجیده می شود).
امت رسول شاهد بر اعمال دیگر امت ها هستند.
اصل اسلام تا اینجا بود بعد از این لوازم و فروعات دین ذکر شده است:
1. اقامه صلات
2. ایتاء زکات
3. چنگ زدن و تمسک کردن به خدا
بشارت این که خدا مولای ماست: چه مولای خوبی و چه یاور خوبی...
نکات خارج از متن:
این آیه آخرین آیه سوره حج است. حج البیت در فقه از فروعات برشمرده شده است اما هیچ کجا با دیگر فروعات مثل نماز و زکات ذکر نشده است.
سوره حج با فرمان تقوا آغاز شده است و با فرمان جهاد. می توان مهمترین مصداق تقوا را جهاد فی الله برشمرد.
انتهای آیه بشارت ولایت و نصرت الهی داده شده است که پی گرفتن این موارد در قرآن ما را به جاهای خیلی خوبی می رساند
مانند ثبات قدم در هدایت الهی که همان صراط مستقیم است.
#ما_مردم
#جهاد
#مسلمین
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه بیست و یکم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
الفرقان ۵۲
بسم الله الرحمن الرحیم
فَلا تُطِعِ الْكافِرينَ وَ جاهِدْهُمْ بِهِ جِهاداً كَبيراً
رهبری در این آیه تدبری کرده اند که عینا همان را مطرح می کنم:
(([امروز] جنگ نظامى مطرح نيست؛ امروز براى كشور ما جنگ نظامىِ سنّتى و متعارف احتمال بسيار بسيار ضعيفى است لكن جهاد باقى است؛ جهاد يك چيز ديگر است.
جهاد فقط بهمعناى قتال نيست، فقط بهمعناى جنگ نظامى نيست؛ جهاد يك معناى بسيار وسيعترى دارد. در بين جهادها جهادى هست كه خداى متعال در قرآن آن را «جهاد کبیر» نام نهاده: وَ جٰاهِدْهُمْ بِهِ جِهٰاداً كَبِيراً ؛ در سورهى مباركهى فرقان است؛ «بِه» يعنى به قرآن، «جاهِدهُم بِه» يعنى بهوسيلهى قرآن با آنها جهاد كن؛ جِهاداً كَبيرًا.
اين آيه در مكّه نازل شده. درست توجّه كنند جوانهاى عزيز! در مكّه جنگ نظامى مطرح نبود؛ پيغمبر و مسلمانها مأمور به جنگ نظامى نبودند، كارى كه آنها ميكردند كار ديگرى بود؛ همان كار ديگر است كه خداى متعال در اين آيهى شريفه ميگويد: وَ جٰاهِدْهُمْ بِهِ جِهٰاداً كَبِيراً.
آن كارِ ديگر چيست؟ آن كارِ ديگر، ايستادگى و مقاومت و عدم تبعيّت [است]. فَلاٰ تُطِعِ الْكٰافِرِينَ وَ جٰاهِدْهُمْ بِهِ جِهٰاداً كَبِيراً ؛ از مشركين اطاعت نكن.
اطاعت نكردن از كفّار همان چيزى است كه خداى متعال به آن گفته جهاد كبير. اين تقسيمبندى غير از تقسيمبندى جهاد اكبر و جهاد اصغر است: جهاد اكبر كه از همه سختتر است، جهاد با نفْس است، همان چيزى است كه هويّت ما را، باطن ما را حفظ ميكند؛ جهاد اصغر، مجاهدت با دشمن است، منتها در بين جهاد اصغر يك جهاد هست كه خداى متعال آن را «جهاد كبير» نام نهاده كه آن همين است.
جهاد كبير يعنى چه؟ يعنى اطاعت نكردن از دشمن، از كافر؛ از خصمى كه در ميدان مبارزهى با تو قرار گرفته اطاعت نكن. اطاعت يعنى چه؟ يعنى تبعيّت؛ تبعيّت نكن. تبعيّت نكردن در كجا؟ در ميدانهاى مختلف؛ تبعيّت در ميدان سياست، در ميدان اقتصاد، در ميدان فرهنگ، در ميدان هنر. در ميدانهاى مختلف از دشمن تبعيّت نكن؛ اين شد جهاد كبير))
#ما_مردم
#جهاد
#جهاد_کبیر
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه بیست و دو و بیست و سوم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
العنکبوت 6 و 8
بسم الله الرحمن الرحیم
وَ مَنْ جاهَدَ فَإِنَّما يُجاهِدُ لِنَفْسِهِ إِنَّ اللَّهَ لَغَنِيٌّ عَنِ الْعالَمينَ (6)
وَ وَصَّيْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَيْهِ حُسْناً وَ إِنْ جاهَداكَ لِتُشْرِكَ بي ما لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلا تُطِعْهُما إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُمْ بِما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ(8)
سوره عنکبوت هم در آن سه مرتبه سخن از جهاد به میان آمده است. در آیات قبلی بحث از مصادیق جهاد بود و اینکه در کجا باید جهاد کرد در این سوره احکام کلی جهاد ذکر شده است.
در آیه ششم این سوره ذکر کرده است که هر کسی که جهاد می کند این جهاد نفعش به خودش می رسد و خداوند هیچ نیازی به جهاد ما ندارد.
سوره با بحث از ایمان واقعی آغاز می شود و اینکه ایمان صرفا یک سخن و باور صرف نیست. اگر گزاره ای بیان می شود باید صدق و کذب ان مشخص شود و خداوند با مواجه کردن انسان با فتنه های آن را مشخص می کند.
در آیه ابتدایی جهاد سخن از امید به خدا بود و اینجا نیز در آیه پنجم به امیدواران به لقای الهی به صورت ضمنی آماده باش جهاد می دهد و در آیه بعد متذکر می شود که این جهاد به نفع خودتان است و پروردگار عالمیان از جهاد شما بی نیاز است.
در ادامه جهاد را به عنوان عمل صالح مومنین معرفی می کند و این نوید را می دهد که جهاد ایشان بدیهایشان را میپوشاند و خدا در قبال این جهاد پاداشی نکوتر از آن به ایشان عطا می کند
در آیه هشتم هشدار میدهد که مومنان در برابر جهاد مشرکان حتی اگر والدینشان باشند بایستند و این ظاهرا همان جهاد کبیری است که در سوره فرقان بدان امر شده بود.
مجاهدت با شرایطی که در این آیات ذکر شده است زمینه ورود مومنین را به جمعیت صالحین فراهم می کند.
البته باید مراقب باشیم با کوچکترین زحمتی شانه از جهاد خالی نکنیم که در این صورت طبق گزارش قرآن از منافقان خواهیم بود. گویی مجوعه ده آیه ابتدایی مومنین را ترغیب می کند برای آمادگی در هر نوع جهادی کما اینکه مثالهایی که از پیامبران در ادامه آیات ذکر می کند در هیچ کدام از آنها بحث از قتال و جنگ نیست.
#ما_مردم
#جهاد
#جهاد_با_نفس
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه بیست و چهارم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
عنکبوت ۶۹
بسم الله الرحمن الرحیم
وَ الَّذينَ جاهَدُوا فينا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنا وَ إِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنينَ
و کسانی که برای ما جهاد کنند قطعا راه هدایتمان را به ایشان نشان خواهیم داد و به راستی که خدا با نیکوکاران است.
برخلاف سوره توبه که عمده جهاد ناظر به جنگ و مبارزه با مشرکین و کافران است این سوره هیچ اشاره ای به جنگ سخت با کافران ندارد. بیشتر همان تقابل عملی با مشرکان است که تحت عنوان جهاد کبیر ذکر شد و اینکه برائت کامل از عمل مشرکانه ایشان جست و واقعا زندگی مومنانه را در پیش گرفت. کما اینکه مثالهایی از قوم حضرات نوح و ابراهیم و لوط را مطرح می کند و از نماز نیز به عنوان ذکر الله اکبر یاد می کند.
تفاوت دیگری که این آیات با آیات قبلی جهاد خصوصا سوره توبه دارد این که عبارت فی سبیل الله در آین آیات ذکر نشده است و در این آیه نیز مانند آیه آخر سوره حج سخن از جهاد فی الله است.
در آیات ابتدایی سوره عنکبوت ذکر شد که این سوره سوره جهاد با نفس است. شاید آیه 41 سوره که نام سوره هم از همین آیه اخذ شده است علاوه بر همه مصادیق خارجی که می تواند داشته باشد تعبیری از تمایلات نفسانی انسان نیز باشد. واقعیت نیز همین گونه است که هوای نفس انسان از خانه عنکبوت نیز سستتر است.
این واقعیت به انسان نوید پیروزی قطعی به انسان در جهاد با نفس می دهد ضمن اینکه آیه آخر نیز مژده ای بزرگ به مجاهدان داده است. کسانی که جهاد فی الله می کنند قطعا خداوند ایشان را به راه نجات که به خودش ختم میشود هدایت می کند.
این مجاهدان که در واقع مجاهدان جهاد اکبر هستند قطعا با محسنین همراهند. محسنین هم گروهی هستند که مجموعه ای از آیات قرآن کریم ویژگی های ایشان را بر شمرده است و به صورت مجزا می تواند موضوع پژوهش در قرآن باشد. عبارت محسنین در قرآن دقیقا 30 مرتبه تکرار شده است. ان شاء الله توفیق نصیبمان شود در یکی از ماه های پیش رو به این گروه در قرآن بپردازیم.
#ما_مردم
#جهاد
#محسنین
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
آیه بیست و پنجم
#جهاد_در_قرآن
#رمضان1400
سی روز سی آیه جهاد
لقمان ۱۵:
بسم الله الرحمن الرحیم
وَ إِنْ جاهَداكَ عَلى أَنْ تُشْرِكَ بي ما لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلا تُطِعْهُما وَ صاحِبْهُما فِي الدُّنْيا مَعْرُوفاً وَ اتَّبِعْ سَبيلَ مَنْ أَنابَ إِلَيَّ ثُمَّ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُمْ بِما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ
و اگر تو را وا دارند تا آنچه را كه نمىدانى براى من شريك آورى، از آنان فرمان نبر و در اين جهان با آنان به شايستگى همراهى كن و راه كسى را كه به درگاه من باز مىگردد پيش گير، سپس بازگشتتان به سوى من است آنگاه شما را از آنچه مىكردهايد مىآگاهانم.
این آیه نیز مانند آیه هشتم عنکبوت نسبت انسان را در مواجهه با والدین مشرک مشخص می کند. اگر چه باید با شیوه معروف باید با ایشان مصاحبت کرد اما به هیچ وجه در اموری که تلاش می کنند تا ما را به عمل مشرکانه دعوت می کنند نباید ایشان را اطاعت کنیم.
اگر وضعیت انسان نسبت به والدینش که این همه توصیه به ملاحظه ایشان شده است اینگونه باشد نسبت به مابقی انسان ها تکلیف روشن است.
این آیه بیشتر نسبت به تلاش مخالفان دین است اما عبارتی در آیه وجود دارد که قابل تامل است. تبیعت از راه کسانی که به سوی خود خدا انابه دارند. انابه همان بازگشت و رجوع است اما با توبه و اخلاص. در ادامه توجه می دهد که چه انابه داشته باشید یا خیر، بازگشت همه به سوی اوست و او به آنچه عمل کرده ایم ما را آگاه خواهد کرد.
#ما_مردم
#جهاد
#تدبر_در_قرآن
#سی_روز_سی_آیه
🌐 @lastjihad
دروغ چیست؟ دروغ گو کیست؟
پرتکرارترین محل وقوع دروغ خبر است. ما دائما در حال تولید گزاره یا همان جمله هستیم. جملات ما عموما خبری است خبر را گزاره ای تعریف می کنند که قابلیت اتصاف به صدق و کذب دارد. ما همه دنبال خبر راست یا همان صدق. البته جمله قسم دیگری هم دارد که انشائی است ولی جمله انشائی را نمی توان متصف به صدق و کذب کرد مثل دعا و امر. البته گزاره انشائی هم در دل خود به نوعی اخبار دارد که بررسی آن فعلا مد نظر نیست.
اما دروغ ها یا همان کذب چند نوع است؟
ابتدا باید ابعاد گوناگون خبر را بررسی کرد:
1. واقعیتی در عالم وجود دارد
2. بخشی از واقعیت که از نظر ما را جلب می کند
3. راوی که قصد اِخبار دارد
4. زاویه دیدی که به واقعیت نگاه می کند
5. روایتی که برای گزارش واقعیت انتخاب می کند.
6. رسانه ای که برای انتقال خبر انتخاب می کنیم
7. مخاطبی که برای خبر انتخاب می کنیم.
اگر بیشتر تامل کنیم حتما ابعاد جدیدتری برای خبر خواهیم یافت ضمن اینکه هر کدام از اینها نیز حتما جزئیاتی مفصل دارد که اگر بخواهیم به انها ورود کنیم خروجش به سادگی میسر نخواهد بود.
ما معمولا بررسی صدق و کذب را در همان مرتبه اول متوقف می کنیم و به ما بقی ابعاد معمولا توجه نمی کنیم اگر بخواهیم برای هر یک از هفت بعدی که ذکر شد فقط دو حالت درست و غلط در نظر بگیریم یکصد و بیست و هشت حالت ایجاد خواهد شد که فقط در یک حالت همه ابعاد آن درست و صدق خواهد بود در مابقی ابعاد مرتبه ای از خطا وجود دارد.
چند ملاحظه مهم:
1. همه ابعاد به یک اندازه اهمیت ندارد، قطعا مهمترین بعد همان واقعیت است و مابقی به نسبت خود واقعیت باید سنجیده شود که هر بعد چه میزان از اهمیت را واجد است.
2. همان طور که گفته شد هر یک از این ابعاد می تواند حالت های مختلف داشته باشد که لزوما یکی درست و دیگری غلط نیست انتخاب بین درست و درست تر است و این خود واقعیت است که برای ما هر بعد را حدی معین می کند و انتخاب های ما را محدود.
3. غیر از صدق و کذب، در برخی ابعاد حق و باطل هم مطرح است و این بعد از خبر بر روی همان صدق و کذب بار می شود یعنی گاهی گزاره صادقی وجود دارد که باطل است. مثلا رژیم اشغالگر اسرائیل از سوی بسیاری کشور ها به رسمیت شناخته شده است.
اما باز گردیم به دروغ و کذب
علامه طباطبایی کذب را اینگونه تعریف کرده است:
«كلمه كذب به معناي دروغ است كه ضد راستي است. و حقيقتش عبارت است از اينكه خبري كه گوينده ميدهد با خارج مطابقت نداشته باشد، پس صدق و كذب وصف خبر است. ولي چه بسا مطابقت در صدق و مخالفت در كذب به حسب اعتقاد خبر دهنده را هم صدق و كذب مينامند، در نتيجه خبري كه بر حسب اعتقاد خبر دهنده مطابق با واقع باشد، صدق مينامند، هر چند كه در واقع مطابق نباشد، و مخالفت خبر به حسب اعتقاد خبر دهنده را دروغ مينامند، هر چند كه در واقع مخالف نباشد. نوع اول را صدق و كذب خبري، و نوع دوم را صدق و كذب مخبري ميگويند.»
آیه اول منافقون را هم به عنوان شاهد کذب مخبری ذکر کرده است. منافقان خبر از شهادت به رسالت رسول خدا می دهند و خداوند خبر کاذب بودن ایشان. در واقع خداوند شهادت ایشان را تکذیب می کند. پس وقتی با یک خبر مواجه می شویم صرفا اصل واقعیت برای ما مهم نیست.
این مطلب با انظر الی ماقال تعارضی ندارد. رسالت رسول خدا مطلب حقی است هر کسی که بگوید خدشه ای به این مطلب وارد نیست. اما شهادت به رسالت از جانب یک نفر غیر از خود رسالت است.
نکته ای که از این مطلب حاصل می شود این است: در هر گزاره یا خبری که به ما می رسد اشراف به حد و اندازه آن خبر بسیار مهم است حتی شاید مهمتر از خود خبر. اینکه گوینده در حال انتقال چه مطلب و یا مطالبی است. آیا همه اش گزارش واقعیت است یا در کنار واقعیت مطالب دیگری هم منتقل می شود؟ اینجا آن ابعاد مختلف خبر یکی یکی وارد ماجرا می شود و حد و اندازه واقعی خبر به دست می آید.
یکی از ابعاد مهم خبر روای خبر است نیت و قصد گوینده از مهمترین ابعاد خبر است و خود به تنهایی می تواند تمام ابعاد خبر را زیر و رو کند.
مثلا کسی در حال گزارش از وضعیت عده ای محروم در کشور است وضع حال ایشان را با الفاظی خاص بیان می کند و در همین حال بغض گلویش را می فشارد. خبر راست است. حالت و نگاه گوینده هم چیز بدی نیست اما وقتی خودش از اسباب وضعیت حاکم باشد این رفتار چیزی ورای دروغ است.
با این چند سطر حق دروغ ادا نمی شود چرا که دروغ یک طرف مهم خبر است و ما لحظه به لحظه با خبر سروکار داریم خصوصا در این ایام انتخابات که خیلی ها می خواهند خبر از آینده بدهند. لذا بسیار بسیار مراقب خودتان باشید. درباره آثار مخرب دروغ جداگانه مطبی خواهم نوشت.
بسم الله الرحمن الرحیم.
از آنجا که خیلی ها را تشویق به دیدن مناظره کردم برخودم فرض می دانم که نکات مهمی را که لابلای بگومگوها گم شد پررنگ کنم.
۱. لیبرالیسم یک فریب بزرگ است که از سوی سرمایه داران برای افیون تودهها توسط بوغچی های عالم دائما تکرار می شود تا ذهن مردم به پشت پردهی چیزی که علم نامیده و عاری از هرگونه ایدئولوژی معرفی میشود راه پیدا نکند.
۲. لیبرالیسم که مهمترین تکیه گاه ایدئولوژیک سرمایه داران است تنها اقتصادی نیست. دکتر درخشان به خوبی توضیح دادند که فرهنگ و سیاست و اقتصاد یک جامعه مقوم همدیگر است و از هم جدا نیست. آنچه در غرب رخ میدهد این است که در همه ابعاد حیات انسان علوم اجتماعی مدرن در خدمت حفظ سرمایه است. اقتصاد لیبرال برای حفظ و رشد و توسعه سرمایه سرمایهداران است نه برای خدمت به مردم و رشد و تعالی ایشان.
۳. فریب نامها و اسامی را نباید خورد. مهم کنشها و ابزار و هدف است. نیچه و راسل حتی اگر به اسم لیبرال نباشند و منتقد چیزی که به اسم لیبرالیسم در زمان خودشان بر مردم غالب شده است باید رویه و نتیجه کارشان را دید و یا اگر سیاست تغییر اسم پیش گرفتند و از لیبرالیسم به نئولیبرالیسم روی آوردند باید دید آیا روندها تغییر کرده است یا صرفا یک تغییر پوسته بوده است.
۴. از فحشها خصوصا از فحش چپ یا کمونیسم نباید هراسید. اشاره دکتر درخشان به بیان امام بسیار دقیق بود.
۵. انقلاب اسلامی فقط نه به کمونیسم نبود، مهمتر از نه شرقی که دیگر رسمی از آن در عرصه قدرت جهانی به جا نمانده است نه غربی است که نماد آن سرمایهداری با پوشش لیبرالیسم است. پیمانکار این طیف اکثر دانشکدههای اقتصاد و سیاست و علوم اجتماعی جمهوری اسلامی است و رسانه هایی که تحت نفوذ ایشان است. ایشان هنر خاصی در دروغپردازی برای مدیریت اذهان دارند و بر دانشمندان و مسئولان و مردم عادی اثر سوء میگذارند.
۶. دکتر درخشان با آن سابقه علمی دست به یک انتحار زد و با یک ژورنالیست طرف شد برای این که راه را برای نشان دادن دروغپردازیهایشان باز کند. این وظیفه شاگردان و ارادتمندان به آن اندیشه والاست که این راه گشوده را ادامه دهند.
۷. یک تعارض مهم برای در رفتن و لیز خوردن عدم استقرار بر یک موضوع ثابت است. دکتر درخشان نمونه عملی اقتصاد اسلامی را نظرات رهبری و امام معرفی کردند در نفی و اثبات(نه شرقی نه غربی، اقتصاد مقاومتی) اما به نظر آقای غنی نژاد لیبرالیسم هیچ استقراری در هیچ جایگاهی ندارد و یک ایده فرضی است.
۸. آقای غنینژاد در کمال تعجب گفتند که ماتریالیسم تعارضی با دین الهی ندارد. ایده آلیسم را مقابل ماتریالیسم معرفی کردند. کسانی که می خواهند عمق این فریب را متوجه شوند باید کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم با شرح شهید مطهری را مطالعه کنند.
۹. آقای غنینژاد گفتند امام کشور را از دست کمونیسم نجات دادند کمونیسمی که با اندیشههای بنی صدر در قانون اساسی ورود کرده بود اما هیچ اشاره ای به دولت چپ میرحسین که خود را مفتخر به حمایت امام می داند نکرد و از ان مهمتر حکومت اندیشه لیبرالیسم بر ذهن تمامی روسای جمهور پس از جنگ را پنهان کرد.
۱۰. روش آقای غنی نژاد این بود که یک پهلوانی از خودش می ساخت و ان را نقد می کرد و از اثبات ارتباط انچه خودش ساخته بود با موضوع مورد نظر طفره می رفت. مصداق بارزش چپ خواندن بخش اقتصادی قانون اساسی بود و از این قبل شهید بهشتی را متهم به چپ بودن کرد.
۱۱. دکتر درخشان نشان داد که آقای غنینژاد برخی از آثار هایک را از روی عمد ترجمه نکرده است. علاوه بر این نشان دادند که آثار دیگری هست که در نقد اندیشههای هایک که حتی آقای غنینژاد از آن خبر ندارد.
۱۲. بیانی که دکتر درخشان از حاکمیت قانون در منظر هایک ارائه داد بسیار عمیقتر از بیان آقای غنینژاد بود. تفاوتشان در تعبیر بود نظم طبیعی و نظم خودانگیخته بود. نظم خودانگیخته پوستهای جدید است که هایک بر روی دین طبیعی انگلیسیها که امثال هیوم آن را تئوریزه کرده است کشیده و هیچ حرف جدیدی نیست.
۱۳. آقای غنینژاد هیچ اشارهای به جنایات امریکاییها در حق مردم ایران نکرد. چه اینکه با موضعی که علیه مصدق گرفت معلوم می شود با کودتای 32 هم مشکلی ظاهرا ندارد.
۱۴. دکتر درخشان: دولت جمهوری اسلامی غیر از دولتی است که کینز از حضور آن دفاع میکند.
دولت ما دولت سرمایهداری نیست. البته جای دیگر اشاره کردند که اتاق فکرهای سرمایهداری با قدرت علم و رسانه بر ذهن مدیران ما اثرگذارند.
پ.ن:
۱. شجاعت استادی چون استاد درخشان در نامبردن از امام و رهبری به عنوان رهبران فکری قابل ستایش است.
۲. تعریف ایشان از اقتصاد اسلامی قابل تامل است.(سیاست های اقتصادی ابلاغی از سوی رهبری و امام که بر روی زمین مانده است.)
۳. برای عملیاتی کردن اقتصاد اسلامی راهی جز مبارزه با لیبرالیسم و ریشهکن کردنش نداریم.
#استاد_درخشان
گام دوم|جهاد آخر
بسم الله الرحمن الرحیم. از آنجا که خیلی ها را تشویق به دیدن مناظره کردم برخودم فرض می دانم که نکات م
صد البته نکات مهم دیگر هم وجود داشت.