📚پرداخت و دریافت مبلغ اضافه بر مقدار قرض
💠سؤال: برادرم مبلغی در #بانک دارد و ماهیانه سودی به آن تعلق می گیرد. قسمتی از این پول را من از ایشان #قرض_الحسنه گرفته ام؛ آیا می توانم معادل آن #سودی را که بانک می داده، به عنوان هدیه و قدردانی به ایشان بدهم؟
✅ جواب: اگر ضمن قرارداد قرض، شرط پرداخت اضافه یا بنای طرفین بر پرداخت اضافه نباشد، در صورتی که #قرض_گیرنده با رضایت، مبلغ بیشتری بپردازد، اشکال ندارد.
💠 تطهیر فرش یا لباس نجس با آب قلیل
💬 سؤال:
فرش یا لباس نجس با آب قلیل، چگونه پاک می شود؟
✅ پاسخ:
اگر فرش به بول (ادرار)، نجس شده بعد از برطرف شدن عین نجاست، دو مرتبه آب قلیل روی آن ریخته شود، به صورتی که به تمام نقاط آن برسد و بنابر احتیاط باید هر دفعه فشار یا تکان داده شود. اگر به غیر بول (ادرار)، نجس شده، بعد از برطرف شدن عین نجاست، یک بار این کار انجام می شود.
🔹 بنابر احتیاط واجب، باید آب از آن هر چند با کمک دست، خارج شود.
💠تشبه به کفار
💬سوال:
حکم شبیه شدن به مد های غربی و کافرین چیست؟
✅پاسخ:
طبق نظر #مقام_معظم_رهبری پوشیدن هر لباس یا استفاده از هر شمایلی که مختص کفار باشد و ترویج فرهنگ کفار و فرهنگ غرب باشد، حرام است.
🔹طبق نظر آیت الله سیستانی نیز اگر لباس فرد، زی مختص کافر باشد به احتیاط واجب پوشیدن آن جایز نیست. تشخیص مصداق این امور بر عهده خود مکلف است.
🔹طبق نظر آیت الله مکارم شیرازی مدل مو ، لباسهایی که از کشورهاى اروپایى و بلاد بیگانه ارائه میگردد (مانند رپ و غیره) و اینگونه آرایش کردن عرفاً از مصادیق تشبه کفّار است و مسلمانان باید از آن پرهیز کنند و فرهنگ خود را زنده کنند.
💠 استفاده از مال کسی که خمس نمیدهد
سؤال: آیا استفاده از اموال و غذای کسی که #خمس نمی دهد، جایز است؟
✅ جواب: اشکال ندارد، اما با وجود شرایط #امر_به_معروف، باید او را به #پرداخت_خمس امر کند.
📚دریافت سود سپرده بانکی
💠 سؤال: مبلغی را به عنوان #سرمایه گذاری در #بانک #پس_انداز کرده ام و هر ماه مبلغی #سود دریافت می کنم، بانک مدعی است سرمایه در امور مختلف تجاری و اقتصادی مجاز بکار گرفته می شود، ضمنا سود متعلقه نیز در ایام مختلف متفاوت است؛ آیا این کار شرعا مشکلی ندارد؟
✅ جواب: اگر #سپرده_گذاری در بانک به این صورت باشد که سپرده گذار همه اختیارات را به بانک داده باشد حتی انتخاب نوع فعالیت و تعیین سهم سپرده گذار از سود هم به عنوان وکالت در اختیار بانک باشد، این سپرده گذاری و سود حاصل از به کارگیری پول در معامله حلال شرعی، اشکال ندارد.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
احڪـــ🔎ـــام نمــــ📿ــــاز و روز🌙ه
♦️نماز و روزه دانشجو
⁉️نماز و روزه دانشجو چگونه است؟ آیا می شود در این مورد به مرجع ديگری رجوع کرد؟🤔
✅ پیشنهاد دانلود👌
احکـ🔎ــام نــــــ☘ـــــذر
⁉️ من نذر کردم اگر بچّهام پسر باشد، اسمش را چیز خاصی بگذارم ولی متأسفانه یکی از اقوام ۱۲سال پیش، بچهی یکی دو روزهاش را که همین نام را داشته، از دست داده و هنوز هم یادش هست. و من فکر میکنم با این اسم یادآور خاطرات بدی برایش بشود. تکلیف من برای نذرم چیست؟🧐
✅ همه مراجع عظام تقلید: اگر صیغه نذر خواندهاید و سایر شرایط نذر محقق شده است، باید طبق نذر خود، عمل کنید و صرف مورد مذکور، مانع عمل به نذر نیست.
📚 منابع: استفتائات مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی
احڪـ🔎ــام کاشـــتــــــــ ناخـــــــ💅ـــــــن
♦️ کسب درآمد💸 از خدمات کاشتِ ناخن
⁉️ آیا کسب درآمد از خدمات کاشتِ ناخن ، جایز است؟🤨
✅ اگر ناخن مصنوعی ، قابل برداشتن باشد، کاشتن آن و دریافت دستمزد به خودی خود اشکال ندارد؛ اما اگر برداشتن آن ممکن نباشد یا مشقت غیر قابل تحمل داشته باشد، کاشتن ناخن (بدون ضرورت غیر قابل اجتناب) و دریافت دستمزد، جایز نیست.
📚کفشهای مجهول المالک
💠 سؤال: اگر شخصی اشتباها #کفش مرا هنگام خروج از #مسجد پوشیده باشد، می توانم مشابه همان کفش را بردارم؟
✅ جواب: اگر بدانید کفش موجود متعلق به همان کسی است که کفش شما را برده است و از #یافتن_مالک آن مأیوس باشید یا مشقت داشته باشد، می توانید آن را بردارید، در این صورت، اگر قیمت آن بیش از کفش شما باشد، باید مابه التفاوت آن را به فقیر بپردازید و اگر نمی دانید کفش متعلق به همان شخص است، نمی توانید آن را بردارید.
✳️ موارد مکروه هنگام خوردن:
1ـ غذا خوردن در حال #سیری.
2ـ #پرخوری، در روایت است که خداوند بیش از هر چیز از شکم پر بدش می آید.
3ـ نگاه کردن به صورت دیگران هنگام #غذا_خوردن،
4ـ خوردن #خوراکی_داغ.
5ـ فوت کردن خوراکی داغ.
6 ـ با وجود نان، منتظر غذای دیگر بودن.
7ـ #تکه_کردن_نان با کارد و امثال آن.
8ـ گذاشتن ظرف غذا روی نان.
9 ـ پاک کردن کامل گوشت از استخوان.
10 ـ پوست کندن میوه.
11 ـ دور انداختن باقی ماندۀ میوه.
💎 طلای قرضی
💠 سؤال: چند سکه طلا سال قبل #قرض کردم, که قیمت آن فرضاً یک ميلیون و دویست هزار بود با این حساب که سکه هر سال حدود دویست هزار افزایش داشت. امروز #سکه حدود سه ملیون و هشتصد هزار است؛ آیا باید سکه را به #قيمت_روز بپردازم يا قيمتي که قرض کردم؟
☑️ جواب: اگر سکه را قرض کرده باشید، بايد مثل سکه ـ نه قیمت آن ـ را برگردانيد، هر چند قیمت آن تغییر کرده باشد؛ اما اگر طلا را فروخته و پول آن را به شما قرض داده است، نمىتواند شرط كند معادل قیمت سکه را در روز پرداخت به او برگردانید، البته اگر شرط کند که کاهش #ارزش_پول (تورم) را جبران کنید، اشکال ندارد.
📚 تعیین سال خمسی
💠 سؤال: #تعيين_سال، برای #پرداخت_خمس، چگونه است؟
⬅️ جواب: #شروع_سال_خمسی توسط مکلف تعیین نمی شود، بلکه بر اساس نحوۀ کسب درآمد، خود بخود معيّن میشود. بنا بر اين، شروع سال خمسی افراد #حقوق_بگیر ـ مانند کارگران و کارمندان ـ تاریخ اولين دريافت حقوق و مشاغل آزاد مانند تجّار و کسبه، تاريخ شروع به کسب و خريد و فروش، و کشاورزان و باغداران از تاريخ برداشت اولين محصول است.
✳️ گوش دادن به خوانندگی زن
💠 سؤال:آیا گوش دادن به #خوانندگی_زن اشکال دارد؟
جواب: بطور کلی گوش دادن به #صدای_زن اگر به صورت #غنا باشد یا موجب #تهييج_شهوت يا مستلزم #مفسده ديگرى شود، جايز نيست.
📚سود بانکی
💠 سؤال: پولی در #بانک #سپرده_گذاری کرده ام، و هر ماه سود به آن تعلق می گیرد آیا این سود حکم ربا را دارد و حرام است؟
✅ جواب : اگر آن مبلغ اضافی و #سودی که بانک می دهد از درآمد حاصل از به کارگیری #سپرده به وکالت از سپرده گذار در ضمن یکی از #عقود_شرعی صحیح باشد، #ربا نیست، بلکه سود #معامله شرعی است و اشکال ندارد.
📚تاخير در پرداخت خمس
سؤال: آیا #پرداخت_خمس با #چند_روز_تاخیر از سر سال خمسی جایز است؟
✅ جواب: #تاخیر تا چند روز به مقداری که عرفاً مصرف اموال در آن، جزو هزينه های همان #سال_خمس محسوب شود، اشکال ندارد.
📚احکام نموداری نماز (بخش دوازدهم)
✳️مبطلات نماز:
1. از بین رفتن یکی از چيزهايي که بايد در حال نماز رعايت شود مثل پوشش واجب يا غصبی نبودن مکان نماز. بنابراين اگر در حال نماز بفهمد که مکانش غصبی است، يا پوشش واجب را ندارد، نماز باطل است.
2. در بين نماز عمداً يا سهواً يا از روي ناچاري چيزي که وضو يا غسل را باطل مي کند پيش آيد، ولى كسى كه نمى تواند از بيرون آمدن بول و غائط خوددارى كند، اگر در بين نماز بول يا غائط از او خارج شود چنانچه به دستورى كه در رساله هاي عمليه گفته شده رفتار نمايد نمازش باطل نمى شود.
3. گذاشتن دستها بر هم (مانند کساني که شيعه نيستند) در حال قیام.
4. آمین گفتن بعد از حمد.
5. رو از قبله برگرداندن (عمداً صورت يا بدن خود را با هم يا به تنهايی از قبله بگرداند، بطوريکه بتواند طرف راست و چپ خود را به آسانی ببيند. و اگر سهواً هم اين کار را بکند بنابر احتياط واجب نمازش باطل است. ولی اگر اندکی صورت را به دو طرف بگرداند، نماز باطل نمیشود).
6. سخن گفتن عمدي (غیر از ذکر و دعا).
7. خنده عمدی و یا صدا
8. گریستن عمدي با صدا برای کار دنیا، بنابراین گریه برای خدا آهسته باشد یا بلند، اشکال ندارد، بلکه از بهترین اعمال است.
9. برهم خوردن صورت نماز، (يعني کاری کند که صورت نماز برهم خورد. مانند پریدن, دست زدن به صورت ممتد و امثال آن)
10. خوردن و آشامیدن.
11. پیش آمدن یکی از شک های باطل کننده نماز.
12. کم یا زیاد شدن رکن نماز. (اگر یکی از ارکان نمازسهواً یا عمداً کم و زیاد شود نماز باطل می شود)
✳️ تماشای فیلم رقص
⚛ سؤال: آیا #تماشای #فیلم_رقص جایز است؟
✅ جواب: تماشای فیلم رقص که مشتمل بر #موسیقی_حرام یا باعث #تحریک_شهوت می گردد، جایز نیست.
📚احکام نموداری نماز (بخش سیزدهم)
💠 برخی از مستحبات نماز
1. اذان واقامه:
💠مستحب است پيش از نمازهای واجب شبانه روز، اذان و اقامه گفته شود و اين استحباب در مورد نمازهای صبح و مغرب و مخصوصاً نماز جماعت، مورد تاکيد است. ولی در ديگر نمازهای واجب مانند نماز آيات اذان و اقامه وارد نشده است.
2. قنوت:
💠 در همهی نمازهای واجب و مستحب، مستحب است که در رکعت دوم پس از پايان حمد و سوره و پيش از رکوع، دستها به دعا برداشته شده و دعا خوانده شود. اين عمل قنوت نامیده می شود. ولی در نماز جمعه اين عمل را در رکعت اول، پيش از رکوع و در رکعت دوم بعد از رکوع، بجا میآورد. و در نماز عيد فطر و قربان در رکعت اول پنج قنوت و در رکعت دوم چهار قنوت بجا میآورد.
* در قنوت میتواند هر ذکر يا دعا يا آيهئی از قرآن را بخواند و حتی میتواند به يک صلوات يا سبحان الله يا بسم الله الرحمن الرحيم اکتفاء کند، ولی بهتر است دعاهائی که در قرآن آمده است خوانده شود. مانند ربنا آتنا فی الدنيا حسنة و فی الآخرة حسنة و قنا عذاب النار، يا ذکرها و دعاهائی که از ائمه (عليهم السلام) نقل شده است، مانند: لااله الاالله الحليم الکريم، لااله الاالله العلیّ العظيم، سبحان الله رب السماوات السبع، و رب الارضين السبع، و ما فيهنّ و مابينهنّ، و ربّ العرش العظيم، والحمد لله رب العالمین.
*در قنوت جايز است به زبان فارسی يا هر زبان ديگر دعا کند و استغفار و طلب حاجت نمايد.
3. تعقیبات نماز:
💠 پس از تمام شدن نماز، مستحب است که نمازگزار مقداری دعا يا ذکر يا قرآن بخواند، اين عمل را تعقيب نماز مینامند. و بهتر است که اين کار را در همان حال که نشسته و رو به قبله و با وضو (يا غسل و تيمم) است انجام دهد. تعقيب نماز لازم نيست به عربی باشد ولی بهتر است دعاها و ذکرهائی را بخواند که از ائمه عليهم السلام رسيده است، و از جملهی بهترين آنها، ذکری است که به تسبيح حضرت زهرا سلام الله عليها معروف است، و آن عبارت است از: 34 مرتبه الله اکبر، 33 مرتبه الحمدلله، و 33 مرتبه سبحان الله.
* در کتابهای دعا تعقيباتی با مضامين عالی و عبارات زيبا از ائمه عليهم السلام نقل شده است.
4. سجده شکر:
💠 مستحب است پس از نماز سجدهی شکر کند، يعنی به قصد شکر همهی نعمتها و نعمت توفيق الهی بر نماز، پيشانی را بر زمين بگذارد و بهتر آن است که سه مرتبه يا بيشتر بگويد: شکراً لِله.
🕌 وقف مكان متحرك به عنوان مسجد
💠 سوال: اگر #مکان_متحرکی را به عنوان #مسجد #وقف کنند، در دو صورت زیر حکم آن چیست؟
الف) مکانی مانند اتاقک های متحرک (#کانکس)یا #سوله را که هر چند ماه یک بار جا بجا می کنند، وقف کنند.
ب) مکانی که غالباً در حرکت است، مانند کوپه ای در #واگن_قطار یا اتاقکی در هواپیما را وقف کنند.
جواب: در هر دو صورت، بنا بر احتیاط واجب وقف ثابت است.
🔶نماز خواندن با لباس عکس دار
⁉️سوال: آیا #نماز_خواندن با لباسهایی که روی آن #عکس_انسان و یا حیوان منقوش است ولی (#لباس_عکس_دار) در زیر لباسی دیگر پوشیده شده است، #کراهت دارد؟
💠 جواب: کراهت دارد.
📚احکام نموداري نماز (بخش چهاردهم)
💠 بعضی از مکروهات نماز:
1. برهم گذاشتن چشم ها (البته در رکوع کراهت ندارد).
2. گرداندن چشم ها به طرف راست یا چپ.
3. برگرداندن اندک صورت به طرف راست یا چپ.
نکته: اگر صورت کاملاً به طرف راست و یا چپ برگردانده شود، نماز باطل است.
4. بازی کردن با ریش، دست و مانند آن.
5. در هم فرو بردن انگشت ها.
6. انداختن آب دهان.
7. نگاه کردن به خط قرآن، کتاب، یا نوشته انگشتر.
8. ساکت شدن هنگام قرائت یا ذکر، برای شنیدن سخن دیگران.
9. هر کاری که خضوع و خشوع را از بین ببرد.
10. به پا داشتن جوراب تنگ (که پا را فشار دهد).
11. در حال خواب آلودگی و خودداری کردن از بول یا غائط.
📚 گوشت و چرم و ساير اجزاء حيوانات
سؤال: استفاده از#گوشت #حیوان_حلال_گوشتی که نمی دانیم #ذبح_شرعی شده یا نه، چه حکمی دارد؟
جواب: اگر از #بازار_مسلمانان خریده اید، پاک و حلال است، اما اگر بدانید از کشورهای غیراسلامی، وارد شده است، محکوم به حرمت است، مگر آنکه ذبح شرعی آن احراز شود، اما اگر وارد کننده آن مسلمان باشد و احتمال دهید وارد کننده ذبح شرعی آن را احراز کرده و آن را در دسترس مسلمانان قرار داده است، خوردن آن اشکال ندارد.