🔔گفتوگوی علمی با موضوع «نظریه فقه اجتماعی»
🎙با حضور حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدجواد ارسطا
📆زمان: یکشنبه ۹ مهر ۱۴۰۲، ساعت ۱۰ الی ۱۲
🏢مکان: پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق (ع)، سالن شهید تهرانی مقدم
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔔 نشست هماندیشی «چالشهای فقه خانواده»
🎙با حضور علمی: استاد سید عبدالکریم فضل الله، محقق و مدرس خارج فقه و اصول در لبنان
📆 زمان: یکشنبه ۹ مهر ۱۴۰۲، ساعت ۱۳
🏢 مکان: مشهد، دفتر تبلیغات اسلامی، اتاق جلسات طبقه دوم
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
✅ به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با همکاری موسسه فرهنگی هنری حکمت بالغه به صورت حضوری و مجازی برگزار میشود:
💠 نشست علمی: “حیث التفاتی و هوش مصنوعی قوی”
👤 با حضور و ارائه حجج اسلام دکتر ابوالفضل کیاشمشکی و دکتر علیرضا قائمی نیا
⏰ یکشنبه ۹ مهرماه
ساعت ۱۳:۳۰
مکان: سالن فرهنگ پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به نشانی: قم، بلوار ۱۵ خرداد، کوی شهید میثمی برگزار خواهد شد.
🔹 جهت حضور آنلاین در این نشست به آدرس زیر مراجعه فرمایند:
🌐 https://www.skyroom.online/ch/iict/hekmat
🔸 متن خبر : B2n.ir/k92929
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔺سلسله نشستهای "حجاب از نگاه علم؛ نگرشی چند رشتهای"( آکادمی اخلاقپژوهی روشمند و انجمن علمی معارف دانشگاه شهید بهشتی)
✅عنوان: شرعی یا حاکمیتی بودن حجاب
✔️دکتر ریحانه حقانی؛ استاد جامعةالزهرا، دکتری کلام و سطح چهار تفسیر تطبیقی
⏰زمان: یکشنبه ۹ مهر؛ ساعت ۱۴
👈آیدی ثبتنام: @Ethics_academy
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
💢سومین نشست از سلسله نشستهای تخصصی نخستین همایش ملی مرجعیت علمی؛
«مرجعیت فناوری با رویکرد پیچیدگی اقتصادی»
🔹رئیس نشست:
دکتر مهدی الیاسی، معاون سیاستگذاری و ارزیابی راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری
🔹دبیر نشست:
دکتر بهروز شاهمرادی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور
🔹سخنرانان:
دکتر سعید زرندی، مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری صنایع شیمیایی ایران
دکتر سید محمد موسوی، معاون صنایع ماشین آلات تجهیزات وزارت صمت
دکتر علی بابایی، مدیرکل دفتر فناوری و نوآوری وزارت صمت
دکتر ناصر باقری مقدم، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور
⏰زمان: یکشنبه 9 مهر 1402 از ساعت 15 الی 18
📍مکان: سالن استاد قانعی راد مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور به آدرس میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیرازی جنوبی، خیابان قانعی راد، پلاک 9
🔗لینک ورود به نشست:
https://www.skyroom.online/ch/nrisp.ac.ir/marjaeiat
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
به همت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی عنوان برگزار میشود:
🌗 نشست: بررسی سازگاری بین تفسیر دیوید بووم از مکانیک کوانتم و درک ملاصدرا از فاعلیت الهی در فلسفه اسلامی
👤سخنران: آقای دکتر حسین اجتهادیان
دبیر جلسه: دکتر مهدی اصفهانی
🔸 یکشنبه، 23 مهرماه 1402
⏰ ساعت 15 تا 17
🔹 جهت حضور آنلاین در این نشست به آدرس زیر مراجعه فرمایند:
🌐 https://webinar.ihcs.ac.ir/b/ihc-dmm-zra-gc2
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔺سلسله نشستهای "حجاب از نگاه علم؛ نگرشی چند رشتهای"( آکادمی اخلاقپژوهی روشمند و انجمن علمی معارف دانشگاه شهید بهشتی)
✅عنوان: حجاب؛ اجبار یا آزادی در انتخاب پوشش
✔️دکتر طهورا نوروزی؛ مدرس دانشگاه، پژوهشگر مطالعات زنان، مدیر بنیاد ملی عفاف و حجاب و دکتری فقه و حقوق
⏰زمان: یکشنبه ۹ مهر؛ ساعت ۱۶
👈آیدی ثبتنام: @Ethics_academy
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🌗 خطای هاوکینگ: استنتاج فلسفی از نظریات علمی!
🎤دکتر مهدی گلشنی
🔸چند عامل دست به دست دادند و هاوكينگ را بزرگ كردند گرچه او كيهانشناس بزرگی بود و كارهای تازهای هم در دنيای علم انجام داد اما خطاي كار او این بود که استنتاجات نظریاش بُعد فلسفی داشتند. او اگر به رياضيات و پيشبينیهای رياضیاش اكتفا میكرد خيلی بهتر بود.
🔹به لحاظ علمی، من هاوكينگ را مهمتر از پنروز نمیدانم. پنروز لااقل مدال فيلدز را كه بالاترين جايزه در رياضيات است گرفت. ولی كارش خوب بود و بعضی از پيشبينيهايش مورد توجه واقع شد؛ مثلا پیشبینی دربارۀ سياهچاله. گرچه داستان سياهچاله قديمیتر از هاوكينگ است.
🔸كار مهم ديگر هاوكينگ این بود که همراه پنروز و اليس قضايايی را ثابت كرد كه به قضايای تكينگی معروفند. مطابق اين قضايا، تحت شرايطی، جهان يك آغاز زمانی دارد. يعنی اگر به عقب برگرديم، جهان دائما كوچكتر و كوچكتر میشود تا به يك نقطه میرسد.
🔹دليل ديگر اهميتش اين است كه گفت اطلاعاتی كه وارد سياهچاله میشود، بعد از اينكه سياهچاله كوچك شد و نهايتا به يك نقطه تبديل شد و به اصطلاح تبخير شد، از بين نمیروند و اين ادعای او قابل اثبات نبود. اينكه چرا هاوكينگ جايزۀ نوبل نگرفت دلیلش اين است كه هيچ يك از پيشبينیهايش قابل اثبات تجربی نبود ولی پيشبينیهایش عدۀ زيادي را مشغول تحقيق و مطالعه كرد.
🔸هاوكينگ دائما دنبال فرار از ايدۀ خدا بود. مثلا علم میگويد برای اينكه موجود ذیشعوری به وجود آيد، كربن و فسفر و هيدروژن و هليم و ازت لازم است. در كيهانشناسی پيدايش چنين عناصری مستلزم وجود ستارگانی با طول عمر بسيار زياد است اما هاوكينگ و عدهای ديگر برای اينكه از پذيرش اين واقعيت احتراز كنند، گفتند به جای اينكه قائل به يك جهان باشيم، بینهايت جهان را در نظر میگيريم! در هر جهانی، نسبت خاصی بين نيروها برقرار است و در جهان ما، چنين نسبتی بين نيروها برقرار شده است.
🔹راه ديگری كه هاوكينگ پيمود، اين بود كه گفت: جهان از خلأ كوانتومی به وجود آمده؛ اگر يك ميدان كوانتومی داشته باشيد، آن حالتی را كه اين ميدان كمترين انرژی را دارد، خلأ كوانتومی میگويند. او گفت ولی اين خلأ نيازمند يك ميدان است. پس اين سوال مطرح میشود كه اين ميدان از كجا و چطور به وجود آمده است؟ اينها سوالاتی است كه در مقابل هاوكينگ مطرح شد.
🔸هاوكينگ اوايل دهۀ 1980 گفت: تا آخر قرن بيستم به «نظريۀ همهچيز» میرسيم، سال 1994 دربارۀ نظريۀ نهايت گفت: فيزيك هرگز به چنين نظريهای نمیرسد، سال 2002 گفت: قضيۀ گودل در منطق رياضی ثابت میكند كه نه رياضيات انتها دارد نه فيزيك؛ بنابراين ما هرگز نمیتوانيم به «نظريۀ همهچيز» برسيم، سال 2010 گفت: نظريۀ «M»، كه در تئوری ريسمان مطرح شده، همان «نظريۀ همهچيز» است و سال 2014 گفت: «برای دههها ما كوشيدهايم كه به يك نظريۀ نهايی همهچيز برسيم؛ مجموعهای كامل و سازگار از قوانين كه همۀ جنبههای واقعيت را توضيح میدهد. اكنون به نظر میرسد كه اين جستوجو ممكن است به يك نظريۀ واحد منتهی نشود بلكه به خانوادهای از نظريههای مرتبط منتهی شود كه هر يك قرائت خود از واقعيت را ارائه میدهند. ممكن است مجبور شويم برای توصيف جهان نظريههای مختلفی را برای توصيف وضعيتهای متفاوت به كار ببريم. هر نظريه قرائت خودش از واقعيت را دارد اما اين تنوع قابل قبول است و هيچكدام از قرائتها را نمیتوان واقعیتر از ديگری دانست» بدينترتيب، هاوكينگ «نظريۀ همهچيز» را به كلی كنار میگذارد و نوعی پلوراليسم را میپذيرد!
🔹هاوكينگ صريحا میگويد كه پوزيتيويست است. همچنین میگويد: «مشكل است آغاز جهان را مورد بحث قرار دهيم، بدون اينكه ايدۀ خدا را ذكر كنيم. كار من در مورد مبدأ جهان روی مرز بين علم و دين قرار دارد اما سعی میكنم در طرف علمی مرز بايستم. كاملا ممكن است كه خداوند به راههايی عمل كند كه قابل توصيف به وسيلۀ قوانين علمی نباشد. اما در آن حالت فرد بايد دنبال اعتقاد شخصیاش برود.»
کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🌗 مولوی روی بام زبان فارسی
✍️ دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی
شاید در سالروز بزرگداشت مولوی، اشاره به اندکی از آنچه دکتر شفیعی کدکنی در خصوص جلال الدین محمد مولوی مبادرت به بیان آنها کرده است، خالی از لطف نباشد:
🔹جلالالدین مولوی محصول دوران شکفتگی یک تمدن است. او در تمام جهان عصر خودش بیهمتا بود. شما اگر متفکرین قرن سیزدهم میلادی را در سراسر جهان بررسی کنید، سهم مولانا در استاندارد بینالمللی عصر خودش سهم گستردهای است.
🔸جلالالدین مولوی روی بام زبان ایستاده است. مولانا از منظر معرفتشناسی و ادراک فلسفی روی بام زبان ایستاده است. در چشمانداز هنری هم این اقتدار را دارد که روی دیوار دستور زبان راه برود و سقوط نکند.
🔹هر کس با مولوی آشنا باشد میداند که پشتوانه فرهنگی شعر او عالیترین مرحله فرهنگ بشری در دنیای قدیم بوده است. خواندن «غزلیات شمس» شما را به این موضوع راهنمایی میکند.
🔸همه شاعران در آن میکوشند که حق از دست رفته شعر را بازستانند و به او بازگردانند و در میان شاعران جهان، شاید جلالالدین مولوی بیشتر از همگان در اعاده حقوق شعر توفیق و توانایی داشته باشد.
🔹در میان شاعران بزرگ ما آنکه شعرش از یک «من برتر و متعالیتر» سرچشمه میگیرد، جلالالدین مولوی است. آفاق عاطفی او به گستردگی ازل و ابد و اقالیم اندیشه او به فراخنای وجود است.
🔸در میان شاعران گذشته ایران، شاعری که بیش از هر کس دیگر موسیقی شعر و رابطه این دو با یکدیگر را دریافته، جلالالدین مولوی است، در «غزلیات شمس» با خواندن این دیوان، هر کس احساس خواهد کرد که مولوی بیشتر از تمام شاعران به نقش موسیقایی قافیهها توجه کرده است؛ خداوندگار موسیقی شعر در تاریخ ادبیات جهان.
🔹یکی از ویژگیهای سبک و بلاغت مولانا- که بسامد چشمگیری در هنر شاعری او دارد- تلقی وصفی او از اعلام است که اسامی خاص را از علمیت خارج میکند و بدانها جنبه عام و وصفی میدهد و با آنها رفتار کلمات عادی زبان را میکند. به همین دلیل «رستم» را به صورت جمع درمیآورد و میگوید: «رستمان» و «یوسف» را با عدد به شمار درمیآورد و هزاران یوسف میگوید.
🔸به لحاظ هنری و بلاغی، مولانا کاری شگفت انجام داده و آن تشبیه یک چیز است به خودش و این در بلاغت متداول در ادب فارسی تقریباً بیسابقه است. صبحدمی همچو صبح.
🔹شاید بتوانیم در تاریخ شعر فارسی، مولانا و زبان شعر مولانا را «مدرن»ترین یا پیشرفتهترین زبان شعر در تاریخ ادبیات فارسی به حساب آوریم. هیچ کس مانند مولانا در این راه آزاد و بیپروا نبوده است.
🔸غزلیات مولانا گریزی است از همه نظامها و عرفها و عادتها برای پیوستن به نظام موسیقایی کیهان و آفریدن این منظومه شمسی.
🔹اگر روزی بخواهیم دایرهالمعارفی را در حوزه اندیشه عرفانی در فرهنگ ایرانی و اسلامی پدید آوریم، باید آثار مولانا را در متن قرار داد و میراث دیگران را در حاشیه آن افزود و بر تکمله آن تلقی کرد. از منظر تحلیل تماتیک عرفان ایرانی و اسلامی، آثار مولانا به ویژه «مثنوی» و «دیوان شمس» در صدر ادبیات خلاق جهان اسلام قرار میگیرد.
📖 برگرفته از کتاب «صدها سال تنهایی»، در باب آرای شفیعی کدکنی، کریم فیضی
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔸 فصل دوم برنامه ماجرا
🔻ماجرای محمد رسول الله(ص)
این قسمت:
پیامبر و ماجرای صلح
در این قسمت به بررسی آماری جنگها و صلحهای پیامبر(ص) و دلایل وقوع صلحها میپردازیم.
🔹با حضور حجتالاسلام دکتر حامد منتظری مقدم
🗓یکشنبه ۹ مهر
ساعت ۲۱:۱۵
شبکه چهار سیما
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🌑 در پی درگذشت روحانی فاضل و خدوم جناب حجت الاسلام آقای حاج شیخ محمدرضا رضوان طلب رحمةاللهعلیه مدیر اسبق گروه معارف اسلامی دانشگاه تهران، مقام معظم رهبری پیام تسلیتی صادر کردند. متن پیام معظم له به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
درگذشت روحانی فاضل و خدوم جناب آقای حاج شیخ محمدرضا رضوانطلب رحمةاللهعلیه را به خاندان و بازماندگان گرامی و به دوستان و همکاران ایشان تسلیت عرض میکنم.
خدمات با ارزش در عرصههای گوناگون حوزوی و دانشگاهی ذخیره معنوی گرانقدری برای ایشان است انشاءالله.
رحمت و مغفرت الهی نصیب وی باد.
سید علی خامنهای
۱۴۰۲/۷/۹
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir