eitaa logo
علی شاه‌بندری | مشکات
376 دنبال‌کننده
453 عکس
519 ویدیو
67 فایل
مشکات مدرسه‌ای است برای آگاهی، ارتقا و رشد. با ما همراه باشید. راه ارتباطی @Sh_AliQom
مشاهده در ایتا
دانلود
خلاصه نویسی یکی از راهبردهای مهم یادسپاری مطالب است. راه‌حل فراموش نکردن مطالب؛ نوشتن است نوشتن و نوشتن اما نوشتن ملاحظات و آدابی دارد که باید رعایت شود.
1⃣ در خلاصه‌نویسی مهم این است که آن‌چه یادتان می‌آید بنویسید. در خلال یادگیری، ممکن است جزئیات را فراموش کنیم اما اگر سیر یادگیری مطالب و به‌خصوص را ترسیم کرده باشیم، ساختار اصلی بحث و سیر منطقی آن را حتماً در ذهن خواهیم داشت. ✅ برای حل مشکل فراموشی، بعد از این‌که به‌دقت یک متن را خواندیم کتاب را بسته، با توجه به ساختار بحث سعی می‌کنیم هر چه را در ذهن داریم بدون مراجعه به کتاب، بر روی کاغذ بنویسیم.
✅ در واقع، دارایی علمی ما همان مقداری است که در ذهن داریم و می‌توانیم آن را بر روی کاغذ بیاوریم و هر آن‌چه را که به یاد نمی‌آوریم، جزء دارایی ما حساب نمی‌شود.
2⃣ یک مدل خلاصه نویسی این است که، عین مطالب استاد و کتاب را می‌نویسیم. این روش نیاز به مهارت خاصی ندارد و به‌راحتی می‌توانیم آن را انجام دهیم.
3⃣ مدل دوم که فایده آن در مقایسه با مدل اول بیشتر است، عبارت است از این‌که هنگامِ نگارش، عینِ مطالبی را که آموخته‌ایم بر روی کاغذ منتقل نکنیم بلکه سعی کنیم آن مطالب را با تفکر، پرورش داده و همراه با یک نوآوری و خلاقیت، بر روی کاغذ منتقل کنیم.
✅ مثلاً سعی کنیم مطالب را با یک بیان جدید و یا یک دسته‌بندی جدیدی ارائه کنیم. ✅ این توانمندی در نوآوری زمانی میسور می‌شود که آن‌چه آموخته‌ایم به دارایی علمی ما تبدیل شده باشد، یعنی آن را عمیقاً فهمیده باشیم، والا کسی که صرفاً مطالبی را حفظ کرده اما آن را عمیقاً نفهمیده باشد نمی‌تواند این خلاقیت را به متن خود بیافزاید.
✅ ما زمانی می‌توانیم از بند الفاظ استاد و کتابی که می‌خوانیم آزاد شویم؛ که آن مطالب را عمیقاً فهمیده باشیم و به جان ما رسوخ کرده باشد؛ دراین‌صورت می‌توانیم آن را با یک بیان جدید و یا حتی نوآوری در تقسیم‌بندی، ارائه کنیم.
✅ این مدل نگارش، آیینه تفصیلی ذهن دانش‌پژوه است و دقیقاً دارایی علمی او را به او نشان خواهد داد و علاوه‌بر همه این‌ها قدرت نوآوری را هم افزایش خواهد داد.
4⃣ بعد از این‌که همه آموخته‌های خود را، بدون مراجعه به کتاب بر روی کاغذ آوردیم؛ میزان دارایی علم ما مشخص می‌شود.
حال نوبت آن است که با مراجعه مجدد به کتاب و یا صوت استاد، آن‌چه را که به یاد نیاورده‌ایم مجدداً مرور کرده و با تکرار، آن را به حافظه خود بسپاریم و بعد از یادگیریِ مجدد، آن را به نوشته‌های خود بیفزاییم.
✅ در مدل دوم که اصطلاحا به آن «تقریر نویسی» می‌گوییم، باید تلاش کنیم تا تمام مطالب لازم در سیر بحث را، با تمام جزئیات و حد وسط ها بر روی کاغذ منتقل کنیم. این مدل گرچه در ابتدای مسیر بسیار سخت و طاقت‌فرساست اما چون دنبال نگارش دقیق و با تمام جزئیات هستیم، ممارست بر آن باعث می‌شود که هنگام مطالعه و یادگیریِ مباحث، سطح دقت و توجه ما به جزئیات مطالب بالا برود و فرآیند یادگیری را عمیق تر می کند.
. در صورتی که مطالب کانال برایتان مفید بود، با معرفی کانال به دوستان تان، ما را در نشر مطالب یاری کنید. .