احکام شرعی امر به معروف و نهی از منکر
🔹تعریف مفسده
🔹قلمرو حریم خصوصی
🔹نهی از منکر در وسایل عمومی
🔹عدم جواز تفحّص درباره ديگران
🔹شرایط وجوب امر به معروف و نهی از منکر
🔹جلوگیری از ترویج گناه توسط حکومت اسلامی
🔹جایی که امر به معروف کردن محدود به افراد خاص باشد
🔹لزوم جمع بودن همه شرایط وجوب امر به معروف و نهی از منکر
🔹وجوب امر به معروف و نهی از منکر در برابر بدعت ها
🔹استحباب دعوت دیگران به امور مستحب و ترک مکروه
🔹سکوت در جایی که منکر معروف شود يا بالعکس
🔹موارد لزوم اذن حاکم شرع در امر به معروف
🔹امر به معروف و نهی از منکر نامحرم
🔹ملتزم نکردن همسر به امور شرعی
عناوین بالا و بیشتر در شاخه "احکام امر به معروف و نهی از منکر":
http://mk6.ir/FoIaX
حیات، امامت و شهادت امام رضا علیه السلام
🔸شهادت امام رضا(ع)
🔸امام رضا(ع) در منابع تاریخی
🔸هدف مأمون در برگزاری جلسات مناظره
🔸شهادت علی بن موسی الرضا(ع) توسط مأمون دروغ است!
🔸شبهه در اسلام آوردن «معروف کرخى» توسط امام رضا(ع)
🔸خوردن انگور مسموم، با وجود علم غیب، توسّط علی بن موسی الرضا(ع)!
🔸نصّ بر امامت امام رضا(ع) در منابع اهل سنت
🔸سیاست مأمون در مدارا با امام رضا(ع)
🔸امام رضا(ع) و تبليغات ضد علوی
عناوین بالا و بیشتر در شاخه "امام رضا(ع)":
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/30224
❗️ شهادت علی بن موسی الرضا(ع) توسط مأمون دروغ است!
با توجّه به اینکه مأمون خود امام رضا(ع) را به ولی عهدی انتخاب و ایشان را تکریم می کرد و از درگذشت ایشان بسیار ناراحت شد، آیا او می تواند امام رضا(ع) را کشته باشد؟!
✍️ پاسخ اجمالی:
تقريبا تمام علمای شيعه و عده بسیاری از علمای اهل سنت عقیده دارند که آن امام مسموم و شهید شده اند. مورخین و دانشمندانی از اهل سنت وجود دارند که منكر «مرگ طبيعى» امام(ع) بوده و يا لااقل «مسموميت» وى را قولى مرجوح دانسته اند. بعضی از علمای اهل سنّت با پذیرش اصل این موضوع، به دلایلی آن را منتسب به «مأمون» نمی دانند. نویسندگان دیگری نیز از اهل سنت وجود دارند که با پذیرش اینکه حضرت رضا(ع) به مرگ طبیعی از دنیا رحلت نکرده اند و با تصریح به این نکته که این پیشامد در زمان خلافت مأمون اتفاق افتاده، با «شک و تردید» این خلیفه عباسی را قاتل امام معرفی می کنند. بیانات دیگری نیز در منابع حدیثی و تاریخی اهل سنّت وجود دارد که «به صراحت» به «مسمومیت» امام رضا(ع) توسط «مأمون» اشاره می کنند.
از آن گذشته اختلافات داخلی بنی عباس و شورش آنها در بغداد علیه مأمون، انگیزه کافی را به مأمون برای چنین کاری می داده است. مأمون در حالی حضرت رضا(ع) را مسموم کرد که از خراسان به طرف بغداد می رفت و مرتب اوضاع بغداد را به او گزارش می دادند. به او گزارش دادند که بغداد قيام کرده، او ديد که حضرت رضا(ع) را نمی تواند عزل کند و اگر با اين وضع آشفته بخواهد وارد بغداد شود بسيار مشکل است. برای اينکه زمينه رفتن به آنجا را فراهم کند و به بنی عباس بگويد کار تمام شد، حضرت را مسموم کرد.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0411872
❗️ خوردن انگور مسموم، با وجود علم غیب، توسّط علی بن موسی الرضا(ع)!
پرسش: مگر امام رضا(ع) به سمّی بودن انگور مامون علم غیب نداشت؟! از طرفی مگر بر اساس قرائن (قتل فضل بن سهل وزیر توسط مامون) قصد مامون معلوم نبود؟! مگر یک مسلمان ـ خصوصا امام و انسان کامل به قول شیعیان ـ موظف نیست که خود را به هلاکت نیاندازد؟! با این اوصاف چرا امام رضا(ع) انگور مسموم را از مامون قبول کرد؟!
✍️ پاسخ اجمالی:
طبق قرائن متقن، مأمون قصد به شهادت رساندن امام رضا(ع) را داشت و علم به قصد شوم او نیازی به علم غیب نداشت. امام رضا(ع) نیز تا می توانست از خوردن انگور خود داری کرد و در نهایت مجبور به خوردن انگور مسموم شد؛ علم غیب یا علم حاصل از قرائن نیز در جایی که شخص مجبور باشد اثری ندارد. ضمن اینکه در اکثر موارد، امامان اهل بیت(ع) برای نجات خود از علم غیب استفاده نمیکردند؛ چرا که مشیت و اراده خداوند به جریان امور بر اساس نظام اسباب و مسبّبات طبیعی و علم عادی نوع بشر تعلق گرفته است.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0406318
احکام شرعی ماه ربیع الاول
🔹ایام محسنیه
🔹منظور از عید بقر در مفاتیح؟
🔹برخی از روزه های مستحبی در ایام سال
🔹اهانت به خلفاء در مجالس فرحة الزهراء
🔹جشن های روز نهم ربیع الاول
🔹غسل روز هفدهم ربيع الاوّل
عناوین بالا و بیشتر در شاخه "احکام ویژه ماه ربیع الاول":
http://mk6.ir/BsImY
تاریخ، حکم و حکمت حجاب
🔸پیشینه حجاب در اسلام؟
🔸پیشینه حجاب در ادیان گذشته؟
🔸اهمیت و جایگاه حجاب در روایات اسلامی؟
🔸اهمیت حجاب و عدم درج آن در فروع دین!
🔸حجاب در لغت و اصطلاح (مفهوم حجاب اسلامی)؟
🔸کراهت رنگ سیاه و اصرار بر چادر مشکی!
🔸پیشینه حجاب در ملل و اقوام مختلف؟
🔸اهمیّت و جایگاه حجاب در قرآن؟
عناوین بالا و بیشتر در شاخه "حجاب":
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27728
❓ منظور از حجاب در لغت و اصطلاح اسلامی چیست؟
✍️ پاسخ اجمالی:
«حجاب» در لغت به معنى چيزى است كه در ميان دو شىء «حائل» مى شود. در قرآن مجيد نيز اين كلمه همه جا به معنى «پرده» يا حائل به كار رفته است. در كلمات فقها از قديمترين ايام تا كنون در مورد پوشش زنان معمولا كلمه «ستر» به كار رفته است. به كار رفتن كلمه «حجاب» در پوشش زنان اصطلاحى جدید است.
بر اساس آنچه امروزه در میان مسلمانان فارسی زبان به کار می رود، مراد از حجاب، «پوشش اسلامی» است و مراد از پوشش اسلامي زن، به عنوان يكی از احكام وجوبی اسلام، اين است كه زن، هنگام معاشرت با مردان، بدن خود را بپوشاند و به جلوه گری و خودنمايی نپردازد. حجاب دارای دو بُعد ايجابی و سلبی است. بُعد ايجابی آن، وجوب پوشش بدن و بُعد سلبی آن، حرام بودن خودنمايی به نامحرم است؛ و اين دو بُعد بايد در كنار يكديگر باشد تا حجاب اسلامی محقق شود.
اگر به معنای عام، هر نوع پوشش و عمل مانع از وصول به گناه را حجاب بناميم، حجاب می تواند اقسام و انواع متفاوتی داشته باشد: مثل حجاب در «نگاه»، حجاب در «گفتار» و «حجاب رفتاری» در مقابل نامحرم. بنابراین مراد از حجاب اسلامی، پوشش و حريم قايل شدن در معاشرت زنان با مردان نامحرم در انحای مختلف رفتار، مثل نحوه ی پوشش، نگاه، حرف زدن و راه رفتن است.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0418382
❓ پیشینه حجاب در ملل و اقوام مختلف؟
✍️ پاسخ اجمالی:
مطالعه تاریخ پوشش اقوام گذشته نشان می دهد که پوشیدن لباس برای پرهیز از زشتی برهنگی نقش مهمی برای آنها داشته است.
برای نمونه در ایران باستان همواره در میان تمامی اقوام، پوشیدن لباس بلند و گشاد برای زنان مرسوم بود.
زنان حوزه مدیترانه و یونان و آسیای صغیر نیز حداقل هنگام خروج از منازل و حضور در بازارها، صورت های شان را می پوشاندند.
در انگلستان موهای زنان در زیر روسری هایی از جنس کتان مخفی می شد و جامه های بلند و جوراب های ضخیم، ساق زنان را می پوشاند.
در اسپانیا زنان از کالسکه های دربسته برای تردد استفاده می کردند و روی شلوارهای شان نیز بعضا دامن هایی پرچین به تن می کردند.
در فرانسه موها اغلب در کیسه ای ابریشمی پنهان می شد و هنگام سوارکاری یا پیاده روی، علاوه بر استفاده از شلوارهای کتان، بر چهره ماسک هم کشیده می شد.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0419141
❓ پیشینه حجاب در ادیان گذشته؟
✍️ پاسخ اجمالی:
رعایت حجاب منحصر به آموزه های اسلامی و پیروان این دین نیست. در آیین زرتشت تحکیم پایـه های خـانواده و پوشـیدگی زن همواره مـورد توجّه و توصیه بوده است. به گواهی نقاشی ها و نگارگری های باقی مانده از دوران ایران باستان، زرتشتیان در طول تاریخ پوشـش کـامل داشته اند.
در کتاب مقدس یهودیان، تفاسیر آن و شریعت برآمده از آنها روایت های تاریخی و احکام بسیار متنوعی راجع به لزوم پرده پوشی زنان و مقررات مربوط به شیوه تعامل خانوادگی و اجتماعی آنها و پوشش شان وجود دارد.
در آیین مسیحیت نیز حجاب امری رايج و مورد تأکيد بوده است. سيره عملی مسيحيان درصدر مسيحيت تایید کننده فرهنگ رعايت حجاب در اجتماعات است. نقش نگاری مریم مقدس با شنل پوشیده نیلی رنگ و لباس کاملا پوشیده و بلند راهبه های مسیحی نیز یکی دیگر از نمودهای فرهنگ حجاب نزد مسیحیان است.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0419145
اسلام، حکومت و سیاست
🔸شکل و قالب حکومت اسلامی؟
🔸منظور از «ولایت مطلقه» فقیه؟
🔸فرضیه «جدایی دین از سیاست»
🔸ماهيت و حقيقت «حكومت اسلامی»؟
🔸نحوه صحیح رفتار مسئولان با «بيت المال»؟
🔸عامل رواج دیدگاه «جدایی دين از سياست» در غرب
🔸تأثير «امر به معروف و نهی از منکر» در کاهش تخلفات
🔸نقش دانشمندان و متخصصان در حكومت اسلامی؟
🔸نحوه رفتار با «غير مسلمان» در حكومت اسلامی؟
🔸«انشائی» یا «اخباری» بودن «ولايت فقیه»؟
عناوین بالا و بیشتر در شاخه "اسلام، حکومت و سیاست":
http://mk6.ir/XlYgB
❓ منظور از «ولایت مطلقه» فقیه چیست؟
✍️ پاسخ اجمالی:
«ولایت فقیه» به معنای جواز تصرف و سرپرستی و عهده دار شدن شخص فقیه در یک امر خاص است. گاه این امر شخصی است مانند اجرای عقد نکاح و گاهی امری کلی مثل عهده داری حکومت جامعه اسلامی. اقوال مختلفی بین فقها وجود دارد که محدوده مجاز برای اعمال ولایت فقیه تا چه اندازه است؟ آیا فقیه بر همه شؤون حکومتی و اجتماعی، امور حسبه، اموال و انفس مردم و... ولایت دارد، یا نه ولایت او منحصر است در سرپرستی امور خاص؟
به باور امام خمینی هر اختیاری که پیامبر اسلام(ص) در «اداره جامعه اسلامی» داشته برای فقیه عادل هم ثابت است اعم از تدارک و بسیج سپاه، تعیین والیان ولایات و استانداران، گرفتن مالیات و صرف آن در مصالح مسلمانان و... البته این درباره اختیاراتی است که معصوم(ع) از جنبه «ولایت و سلطنت اجتماعی و سیاسی» دارد.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0420235
❓ دلائل ولایت مطلقه فقیه؟
✍️ پاسخ اجمالی:
بنابر آموزه های کلامی و فقهی شیعه، فرد معصوم از حق حاکمیت الهی برخوردار است و این از آن روست که در دستگاه فکری تشیع، معصومین نه تنها پیشوایان فکری و ایمانی و دینی مردم، بلکه رهبران سیاسی جامعه نیز هستند. این شأن حاکمیتی به دلایل نقلی و عقلی، به فقها نیز قابل انتقال است.
احادیث بسیاری از معصومین در این باب مورد استناد قرار می گیرد که حداقل دو عنوان از آنها قابل پذیرش و غیرقابل خدشه اند. اولی توقیع شریف حضرت ولیعصر(عج) که دلالت بر لزوم مراجعه به راویان احادیث اهل بیت(ع) به صورت کلی و مطلق می کند و شامل تدبیر امور اجتماعی و حاکمیتی نیز می شود و دیگری حدیث مجاری الامور از حضرت علی(ع) که اطلاق آن در بیان جریان یافتن امور به دست عالمان به حلال و حرام شامل شؤون اجتماعی نیز می گردد.
دلایل عقلی قابل انتقال بودن شؤون اجتماعی و حاکمیتی معصومین به فقها نیز تعابیر گوناگونی دارند؛ یکی از مهم ترین این دلایل این است که بگوییم حیات اجتماعی و کمال فرد و جامعه در گرو اجرایی شدن قوانین الهی است و در زمان غیبت، بدون حضور حاکمی عادل و عالم به شرع، اجرای آن احکام معطل می گردد. بنابراین باید به عالم ترین و عادل ترین و تواناترین فرد برای برقراری آن قوانین که همان فقیه است، مراجعه کرد و او را عهده دار تصدی آن اجتماعی نمود.
چنین تلقی ای از جایگاه فقیه، ریشه در عمق تاریخ فقه شیعه دارد و از دیرباز تا کنون، فقهای شیعه اگرچه کمتر از اصطلاح «ولایت فقیه» استفاده کرده اند، اما با برشماری بسیاری از مناصب سیاسی و حاکمیتی جزئی که سرپرستی شان باید با فقیه باشد، عملا مقام اجتماعی فقیه را به عنوان حاکم شرع و مقام سیاسی ای که باید در مقابل حاکم جائر، به او مراجعه کرد، پذیرفته اند.
قید مطلقه نیز اشاره به این دارد که همه شؤون اجتماعی و حاکمیتی ولایت معصومین بدون هیچ استثنایی، به فقیه منتقل می شود. البته اِعمال این ولایت باید در چارجوب های رعایت مصالح کلی مؤمنین و جامعه اسلامی باشد.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0415578