رابطهٔ #دین و #حقوق از اصیلترین مباحثی است كه در آثار اندیشمندان میتوان آن را جستجو كرد؛ حوزهای از تحقیق كه جهت استحكام یافتهها در آن، دقت ژرف و تلاش فراوان، اموری گریزناپذیر هستند. در این میان، #حقوق_عمومی كه شاخهای از درخت مبارك حقوق است، مستثنی نیست و قلم زدن در این حوزه با رویكردی كه بتواند نظرگاه دین را با اتقان بیان نماید مستلزم طی مسیری دشوارتر از برخی دیگر از شاخههای حقوق است. یكی از مهمترین لوازم موفقیت در واكاوی و كشف رابطهٔ دین و حقوق عمومی، اطلاع و اشراف بر تراث دینی در حوزهٔ #حكمرانی است تا پژوهشگران این حوزه بتوانند با مسیر هموارتری جهت دسترسی به منابع دینی در این حوزه مواجه گردند؛ هدفی كه اثر حاضر آن را دنبال میکند.
🆔 @maks_e_andisheh
اول اینکه؛ نهاد علم و پژوهش به نهاد اجرا و صنعت متصل نیست و ارتباط نظاممندی بین آنها وجود ندارد. بهعبارتدیگر، بین پژوهشگر و نهاد پژوهشی و نهاد اجرا فاصله زیاد است و در تمام مراحل پژوهش، از انتخاب موضوع پژوهش گرفته تا شناسایی مسائل، انجام مراحل پژوهش و حل مسئله این جدایی وجود دارد.
دوم اینکه؛ اکثر پژوهشها #مسئله_محور نیستند. لازمۀ اجرایی شدن پژوهشها، عبور از پژوهشهای نظری و کلی و رسیدن به پژوهشهای کاربردی و مسئلهمحور است که در کتاب حاضر بهطور مختصر و در کتاب روش تحقیق مسئلهمحور #راهبردگرا بهصورت تفصیلی توضیح داده شده است.
سوم اینکه؛ روش علمی مناسبی برای اجراییسازی پژوهش در ایران نهادینه نشده است. در این مورد پیشنهاد نگارنده روش PDIA یا همان روش انطباق مداوم مسئلهمحور است. در این روش، پژوهش و اجرا همگام حرکت کرده و تا حل مسئله با همدیگر تعامل جدی دارند. با توجه به اهمیت این روش، در کتاب حاضر بهصورت مختصر به توضیح آن پرداختهایم.
مقام معظم رهبری در زمینۀ اتصال نهاد علم و پژوهش دانشگاهی به اجرا و حل مسئله فرمودهاند: «باید کار بهجایی برسد که هر پایاننامهای که یک دانشجو در زمینههای گوناگون علمی تهیه میکند، از همان اولی که این پایاننامه میخواهد تشکیل بشود، یک حامی داشته باشد؛ چه از بخش خصوصی، چه از بخش دولتی.»
🆔 @maks_e_andisheh
در عصر دگرگونی ها هیچ نظامی بی نیاز به آسیب شناسی نیست. به این معنی که امروزه به واسطه تغییر و تحولات سریع محیطی، آسیب شناسی ها با توجه به اهداف و نیازها فارغ از مرام های فکری و ایدئولوژیکی همواره در دستورکار سردمداران فکری و اجرایی بوده است؛ بنابراین تحقق مأموری تها و اهداف توسط یک نظامِ رهاشده و با رویکردهای مواجهاتی پسینی و تدافعی ناممکن و همراه با هزینه های بالای مادی و غیرمادی است. از این نظ رگاه در جوامع پیشرو، نهادهای فکری، ایده پرداز و پژوهشی در کنار شناسایی مسائل و چالش های ممکن )در مرحله قبل از جدی شدن( ظرفیت های پیش روی مسائل را نیز شناسایی و راهکارهای لازم را پیشنهاد
می کنند.
🆔 @maks_e_andisheh
اسلام بهعنوان يك دين جهانی و جاودانی و جامع، متكفل بيان تمامی قوانين و مقرراتی است كه برای سعادت فردی و اجتماعی انسان ضرورت دارد. بیتردید یکی از مهمترین نیازهای انسانها نیاز به وجود حکومت است چراكه از يك سو جامعۀ بشری محل بروز تزاحم منافع ميان انسانهاست و از ديگر سو هر جامعهای برای آنكه دچار ركود و ايستايی و در نتيجه نابودی تدريجی نگردد، نيازمند تعيين اهداف خرد و كلان و تدوين برنامه در راستای تأمين اهداف مزبور و تقسيم وظايف بهمنظور تحقق عملی اهداف مورد نظر میباشد.
نتيجۀ قهری اين دو نكته آن است كه اسلام ديدگاه خاصی دربارۀ دولت و مسائل مربوط به آن دارد چرا که مکاتب مختلف بشری در این زمینه، نظریات متفاوتی داشته و چنین نیست که سیرۀ عقلائی مشخصی در خصوص دولت و مباحث پیرامونی آن، شکل گرفته باشد تا گفته شود که شریعت اسلام، مردم را به این سیرۀ عقلائی ارجاع داده است.
منظور از دولت در این پژوهش، همان مفهوم شناخته شده دولت-کشور در کتب حقوقی است که با توجه به عناصر چهارگانه جمعیت، سرزمین، حکومت و حاکمیت تعریف میگردد. هرگاه این عناصر از منابع فقه استخراج شود و دیدگاه اسلام نسبت به آن ها به صورت مجموعهای از گزارههای نظام یافته منسجم و جامع تبیین گردد، حاصل کار ارائه «نظریۀ دولت اسلامی» خواهد بود که هدف اصلی كتاب حاضر است.
🆔 @maks_e_andisheh
بدون تردید یکی از آرمانهای #انقلاب_اسلامی_ایران، دستیابی به #آزادی و متفرعات آن بود. این آرمان که سهم قابلتوجهی در شعارهای این انقلاب داشت، بیشتر به وضعیتی سلبی اشاره مینمود که در آن استبداد و وابستگی به قدرتهای بیگانه از میان رفته باشد.
در واقع، مفهوم آزادی بیشتر محدود بود به دو اصل ضرورت رهایی از استبداد داخلی و ضرورت رهایی از استعمار خارجی که بنا به گفتۀ #امام_خمینی، در کنار ضدیت سلطنت #پهلوی با #مذهب، ریشههای اصلی وقوع این انقلاب به شمار میرفتند. اما آنچه بهتدریج در سالهای پس از پیروزی انقلاب اهمیت یافت، جنبههای ایجابی آزادی بود که تصویر روشنی از آن وجود نداشت. اینکه آزادی در ذیل #حکومت_اسلامی چه مفهومی مییابد و سرنوشت متفرعات آن، مثل آزادی عقیده و بیان چه میشود؟ محدودیتها و موانع آن، چه تمایزی با عرف جهانی دارد؟ و بالاخره اینکه الگوی این حکومت در ترسیم «وضعیتی آزاد» چیست؟
🆔 @maks_e_andisheh
🟡 گونهشناسی جریان های فکری و نسبت آن با اندیشههای انقلاب اسلامی
◀️حوزه علمیه قم به عنوان نهادی اثرگذار در جریانهای داخلی، منطقهای و جهانی محسوب میشود. اما این اثر گذاری شاید همیشه به نفع نظام اسلامی نباشد و برخی از جهتگیریهای جریانهای حوزوی باعث چالشهای فراونی برای کشور شوند. شناخت جریانهای فکری حوزه برای تعامل و یا مقابله با چنین چالشهایی چارهسار است .
📕این کتاب نوشته دکتر سید محسن طباطبائی فر و در 520 صفحه و قیمت 320 هزار تومان روانه بازار نشر شده است.
🆔 @maks_e_andisheh
🔻 «شناسنامه امنیتی و معرفی مؤسسات خارجی فعال در زمینه دین، روحانیت و ولایت فقیه»
🔸کشورهای سلطهگر با مطالعه مستمر بر روی جامعه هدف، از شکافها، ظرفیتها و روابط درونی و بیرونی آن آ گاهی یافته و سپس به ارائه طرحهایی جهت حضور در جامعه هدف و بیان و پیاده سازی اهداف خود از زبان و قلم همان جامعه اقدام می کنند. شناخت روشها و راهکارهای نفوذ برای مقابله با آنها امری بدیهی است.
📗این کتاب نوشته دکتر محمد صادق احمدی و دکتر محسن گلپایگانی و در 2 جلد منتشر شده و از طریق سایت نشر مکث اندیشه امکان خرید دارد .
🆔 @maks_e_andisheh
🔴 «اخلاق و اطلاعات»
⬅️ سازمانهای اطلاعاتی در کنار همه خدمات به حوزه امنیت با چالشهایی روبهرو بودهاند که ازجمله آنها رعایت مرز قانون و اخلاق بوده است. زیست اخلاقی در سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی به دلایل مختلفی دشوارتر است؛ ازجمله چالشهای پرسنلی و سازمانی و کاری همچون پوششگیری کارکنان و روبهرو بودن با حریم خصوصی افراد، تراکم اطلاعات حساس کشور و مسئله نظارت و استقلال و درعینحال با وجود دشواریهای متعدد، امکان زیست اخلاقی در این سازمانها به نحو حداکثری و مبتنی بر نظریه مصلحت نظام وجود دارد. سؤال اصلی تحقیق پیش رو عبارت است از اینکه چالشها و راهحلهای زیست اخلاقی در سازمانهای اطلاعاتی کداماند و کارمندان این نهادها در این مسیر با چه آسیبهایی مواجهاند؟
📗 این کتاب نوشته دکتر وحید فراهانی و در 142 صفحه و قیمت 100 هزار تومان از طریق سایت نشر مکث اندیشه در دسترس علاقهمندان است .
🆔 @maks_e_andisheh
🔴 «کرانههای قدرت سیاسی در اسلام»
⬅️ کتاب حاضر کوشیده است نظارت بر قدرت رهبری را از زاویۀ حقوقی و فقهی موردنقد و بررسی قرار دهد و با شناسایی نقاط قوت و ضعف قوانین موجود، راهکارهای پیشنهادی خود را بر اساس موازین اسلامی ارائه نماید.
📗 این کتاب نوشته دکتر محمد جواد ارسطا و در 355 صفحه و قیمت 250 هزار تومان از طریق سایت نشر مکث اندیشه در دسترس علاقهمندان است .
🆔 @maks_e_andisheh