eitaa logo
[درمکتب‌عشق💕]
336 دنبال‌کننده
4.3هزار عکس
4.7هزار ویدیو
8 فایل
بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم🌱 . . 【درمکتب قرآن و اهلبیت علیه‌السلام🌸】 مباحثات و سخنان استادصاحبی🌸. . 🧡 فهرست‌مطالب‌کانال: https://eitaa.com/maktabeshgh313/4
مشاهده در ایتا
دانلود
♥️بسم الله الرحمن الرحیم♥️ ✍موضوع: جایگاه و منزلت قرآن از نظر شیعه و در قرآن و احادیث 🍃🌹
از نظر شیعه، قرآن یگانه کتاب آسمانى تحریف نشده است که هم اکنون به همان صورت اولیه در اختیار همه مسلمانان جهان قرار دارد. قرآن تنها کتابى است که سراسر آن صحیح است. هیچ کتاب صحیحى جز قرآن در اختیار مسلمانان نیست و غیر از آن، همه کتاب ها، بدون استثنا، قابل نقد و بررسى هستند. قرآن سند عقیده و شریعت است که باید مسلمانان هر دو را از آن کتاب دریافت کنند. اگر اختلافى در مسأله اى رخ داد، حَکَم و داور در مورد آن مسأله، قرآن است. در سرتاسر تاریخ، در میان شیعیان، غیر از قرآن کنونى و موجود در تمام اعصار، قرآن دیگرى نبوده است و هم اکنون صدها هزار قرآن مخطوط و مطبوع در کتابخانه هاى عمومى و خصوصى و خانه هاى شیعیان موجود است و جز همین قرآنِ  موجود در نزد همه مسلمانان، قرآنى حتى با اندکى اختلاف در میان آنان وجود ندارد.
🌸🍃حضرت علی(علیه‌السلام) در خطبه ۱۸ نهج البلاغه ، قرآن را توصیف میکند: 🧶خداوند گوید در قرآن بیان هر چیزی است و یاد آور شده است که بعض قرآن ، گواه بعض دیگر است و اختلافی در آن نیست و فرمود: «اگر از سوی خدای یکتا نیامده بود، در آن اختلاف فراوان می یافتند» ظاهر قرآن زیباست ، باطن آن ژرف ناپیداست . عجایب آن سپری نگردد، غرایب آن پایان نرسد و تاریکیها جز بدان زدوده نشود.
استاد محمدتقی جعفری در شرح این خطبه ، ویژگیهایی را که حضرت (ع) از قرآن، برشمرده اند، اینگونه بیان می دارد: 1⃣عدم تناقض در آیات قرآن : با اینکه قرآن در دوران پرتلاطم و مملو از رویدادهای ضد و نقیض زندگی پیامبر (ص ) نازل شده است ، ولی لحن آیات و سبک و محتوای آنها به هیچ وجه مختلف و متضاد نیست و موضوعات مختلف بدون هیچ گونه تناقضی شرح داده شده است. 2⃣نفوذ شگفت انگیز معانی آیات قرآن در تمام سطوح روان آدمی : مفردات و ترکیب آیه های قرآن در درجه ای از فصاحت و زیبایی است که موجب بروز جذبه روانی مافوق شعر می گردد. 3⃣عمق معانی قرآن : منظور از این بیان (باطن عمیق )، دشوار بودن و غیر قابل فهم بودن آیات نیست بلکه بدین معناست که قرآن ، همه مسائل نهائی مربوط به انسان و جهان را در آیاتی که کلمات و جملات آن ساده و زیباست ، مطرح می نماید. 4⃣استمرار و جاودانگی مفاهیم قرآن : قرآن ، فوق تغییرات و دگرگونیها قرار دارد. آیات قرآن بیان کننده ثابت ها در صحنه جهان هستی و قلمرو انسانی است . پدیده هایی که قرآن برای شناسایی انسان و رابطه او با خدا و دیگر انسانها مطرح کرده است ، هرگز تغییر نمی کند.
✅✅ لازمه درک معارف قرآن، معرفت و ایمان به شأن و مقام قرآن است. جهل به موقعیت قرآن موجب می‌شود که نتوانیم ارتباط صحیحی با قرآن برقرار سازیم و با آن مانوس شویم از این رو ادامه ی ارتباط غلط، زدگی و تنفر را در پی خواهد داشت. رسیدن انسان به بن بست شناخت خود و مرتبه ی خود و مقصد و غایت خویش و درک عدم گره گشایی غریزه،عقل ، قلب و تجربه و علوم بشری از معضلات اساسی انسان، آدمی را با تواضع و فروتنی و دردمندی به سوی وحی الهی می‌کشاند: 🌹«ویری الذین اوتوا العلم الذی انزل الیک من ربک هو الحق ویهدی الی صراط العزیز الحمید؛   آنان که علم و آگاهی به آنها داده شده است می‌بینند که حقیقتا آنچه بسویت از جانب پروردگارت فرو فرستاده شده است، همان حق (مقصود) می‌باشد و بسوی شاهراه پر جاذبه ی خدای شکست ناپذیر بسیار ستوده رهنمایی می‌کند.» تعبیر «عزیز و حمید» اشاره به ذلت و پستی‌ای دارد که به سبب دور شدن از فرهنگ وحی، بشریت را فراگرفته است.
👇اهداف قرآن💝 هدایت بسوی رشد، شکوفاندن بذر ایمان، تقوی و احسان و غیره، حرکت در شاهراه عبودیت الهی، و رسیدن به قله ی معرفت و بندگی او می‌باشد، قله‌ای که جلوه گاه علم بیکران و قدرت عظیم الهی است؛ این اهداف بطور مستقیم به قوانین تجربی نیازی نداشته بدون آن می‌تواند بخوبی حاصل شود. بنابراین اگر در مواردی، قرآن به حقیقتی علمی ـ تجربی اشاره دارد از این روست که با یک حقیقت هدایتی و ارشادی پیوند نزدیکی داشته، با آن گره خورده است، مانند پیش گویی نهایت عالم هستی ( انهدام و فروریختن کل نظام هستی) که با امر قیامت و سرنوشت بشر مرتبط می‌باشد؛ در غیر این موارد قرآن کریم متعرض قوانین تجربی نشده به راه خود ادامه می‌دهد.
🗣قرآن از قول خود قرآن🗣 در تمام 114 سورۀ قرآن کریم آیاتی دربارۀ عظمت قرآن این سرچشمۀ همۀ علوم و کتاب اخلاق و عرفان و فقه و قرآن آمده است که خیلی از آیات چند بار تکرار شده است و تکرار آیه نشانۀ اهمیت آن است اما برای رعایت اختصار در این بخش به همین چند آیه اکتفا می کنیم: 📌1- « ذلک االکتاب لا ریب فیه هدی للمتقین » (بقره ،1) این کتابی است که شکی آن نیست و راهنمای متقین است . 📌2- « و ان کنتم فی ریب مما نزلنا علی عبدنا فاتو بسورة من مثله وادعو شهداءکم من دون الله ان کنتم صادقین (بقره ،23) و اگر دربارۀ کتابی که بر بندۀ خود فرستاره ایم شک دارید ، یک سوره مانند آن بیاورد و تمام گواهان خود را به غیر از خدا برای این کار دعوت کنید و اگر راست می گویید که قرآن کتاب آسمانی نیست .  📌3- « تلک آیات الله نتلوها علیک بالحق و انک لمن المرسلین » (بقره ، 252) این آیات خداست که براستی برای تو می خوانیم و همانا تو البته از جملۀ پیامبران مرسل می باشی . 📌4- هذا بیان للناس و هدی و موعظة للمتقین » (آل عمران ، 138) این (کتاب خدا و آیات مذکور) حجت و بیانی است برای عموم مردم و راهنما و پند برای پرهیزکاران .  📌5- « نزل علیک الکتاب بالحق مصدقا لما بین یدیه و انزل التوراة و الانجیل من قبل هدی للناس و انزل الفرقان » (آل عمران ، 3و4) خدایی که قرآن را به سوی تو براستی فرستاده که دلیل راستی کتب آسمانی پیش از او باشد و قبل از قرآن تورات و انجیل را فرستاد . برای هدایت مردم و کتابی که به طور کامل جداکنندۀ حق از باطل است ( قرآن ) را فرستاد . 
📌6- قد جاء کم من الله نور و کتاب مبین (مائده ،15) همانا از جانب خدا نوری و کتابی روشن برای شما آمده است .  📌7- « و اوحی الی هذا القرآن لانذرکم به و من بلغ(انعام ،19) این قرآن بر من وحی شده تا شما و تمام کسانی را که این قرآن به آنها می رسد (پند و اندرز دهم) و (از مخالفت با فرمان خدا) بترسانم .  📌8- و هذا کتاب انزلناه مبارک فاتبعوه و اتقوا لعلکم ترحمون » (انعام ،155) و این کتابی است که ما آن را با برکت و خیر بسیارفرو فرستادیم پس از آن پیروی کنید و پرهیزکار باشید که رحمت و لطف الهی شامل حال شما گردد .  📌9- هذا بصائرمن ربکم و هدی و رحمة لقوم یومنون » (اعراف ،203) این (آیات قرآن) مایۀ بصیرت است از جانب پروردگار شما و هدایت و رحمت است برای گروهی که ایمان می آورند . 📌10- الر کتاب انزلناه الیک لتخرج الناس من الظلمات الی النور باذن ربهم الی صراط العزیز الحمید » (ابراهیم ،1) این قرآن کتابی است که بر تو فرستادیم تا مردم را به امر خدا از ظلمات (جهل و کفر) بیرون آری (با علم و ایمان) به عالم نور برسانی و به راه خدای مقتدر و ستوده صفات راهنمایی کنی 📌11- و نزلنا علیک الکتاب تبیانا لکل شیء و هدی و رحمة و بشری للمسلمین » (نحل ،89) و ما بر تو قرآن عظیم را فرستادیم تا حقیقت همه چیز را روشن کند و برای مسلمانان هدایت و رحمت و بشارت باشد .  📌12- ان هذا القرآن یهدی للتی هی اقوم و یبشر المومنین الذین یعلمون الصالحات ان لهم اجرا کبیرا » (اسراء ،1) همانا این قرآن مردم را به استوارترین طریقه هدایت می کند و اهل ایمان را که نیکوکار باشند به اجر و ثواب عظیم بشارت می دهد . 📌13- و ننزل من القرآن ما هو شفاء و رحمة للمومنین و لا تزید الظالمین الا خسارا » (اسراء ،82) ؛ و ما آنچه از قرآن فرستادیم شفای دل و رحمت الهی برای اهل ایمان است و (لیکن) کافران  را چیزی جز زیان نخواهد بود . 📌14- لو انزلنا هذا القرآن علی جبل لرایته خاشعا متصدعا من خشیة الله » (حشر ،21) اگر این قرآن عظیم الشان را بر کوه نازل می کردیم مشاهده می کردی که کوه از ترس خدا خاشع و ذلیل و متلاشی می شد . 📌15- و انه لذکر لک و لقومک و سوف تسئلون » (زخرف ،44) و بدان که بر قرآن برای تو و مومنان پندآموز و یادآور تمام خواسته های الهی است و در قیامت از شما نسبت به مسئولیتی که در برابر قرآن داشتید سوال می شود.
💚انس علما با قرآن💚 امام خمینی(ره) می فرماید: قرآن کتاب از طرف محبوب است برای همه کس، نامه محبوب، محبوب است؛ اگرچه عاشق و محب، مفاد آن را نداند و با این انگیزه، حب محبوب که کمال مطلوب است، به سراغ انسان آید و شاید دست گیرد...♥️ 🌿احترام به قرآن: قرآن کریم به مقتضای آسمانی و الهی بودن، شایستۀ احترام و تکریم است؛ کتاب بزرگی که عظمت آن از عظمت خداوند نشأت گرفته است. قرآن تجلی آشکار پروردگار است. امام علی(علیه السلام) می‌ فرماید: «فَتَجَلَّى لَهُمْ سُبْحَانَهُ فِي كِتَابِهِ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَكُونُوا رَأَوْه‏ُ؛ خدای سبحان در کتابش خود را آشکار کرد، بی آن‌ که او را ببینند.» حضرت امام خمینی(رحمة الله علیه) ضمن بزرگ‌ شمردن قرآن، همواره آن را در ظاهر و باطن حفظ می‌ کرد. یکی از نزدیکان ایشان می­ گوید: «گاهی به دلایلی قرآن‌ هایی را در کیف دستی به محضر امام می بردیم. در دفعات اولیه اتفاق افتاد که بدون توجه، قرآن را نیز همراه با چیزهای دیگر از کیف بیرون آورده، روی زمین می­ گذاشتیم. امام که مراقب بودند، می‌ فرمودند: «قرآن را روی زمین نگذارید!» و بلافاصله دست‌ شان را جلو می‌آوردند، آن را می‌ گرفتند و روی میز می‌ گذاشتند.» * 🌿تلاوت قرآن: آیت‌ الله مرعشی نجفی(رحمة الله علیه) با قرآن انس و ممارست دائم داشتند و از هر فرصتی برای تلاوت قرآن مجید و تفکر در آیات الهی استفاده می کردند؛ چنانچه بر اثر این ممارست، نیمی از قرآن را حفظ بودند؛ به‌ ویژه سنت حسنه­ ای داشتند و آن تلاوت قرآن پیش از خواب شبانگاهی و پس از خواب بود؛ به این ترتیب که شب­ ها قبل از استراحت، حتماً آیاتی از قرآن را تلاوت می­ کردند. همچنین پس از آن­ که در نیمه­ های شب و سحرگاهان به نماز شب می‌ ایستادند، تا اذان صبح به راز و نیاز و عبادات می­ پرداختند؛ سپس نماز صبح را به‌ جا می‌ آوردند. بعد با صدای بلند و آهنگین قرآن تلاوت می­ کردند. درحقیقت آغاز و انجام کارهایشان با یاد خدا و تلاوت آیات الهی بود و هیچ­گاه این سنت مبارک را ترک نکردند.
🌿اثرپذیری از قرآن: شیخ سلیمان نَدَوی (شیخ‌ الاسلام پاکستان) می­ گوید که روزی در اوج شهرت اقبال لاهوری، او را ملاقات کردم و گفتم: «بسیار شگفت­ آور است، من و امثال من که عمری به تحصیل در علوم مذهبی گذرانده‌ ایم، هیچ‌ کدام نتوانسته‌ ایم به‌ اندازه شما در معارف اسلامی و تأثیر آن در افکار مردم، مؤثر باشیم. راز موفقیت شما در چیست؟» اقبال گفت: روزی هنگام صبح که مشغول تلاوت قرآن بودم، پدرم از جلوی اتاق من عبور کرد و مرا در همان حال دید. او پرسید: «اقبال! چه می‌ خوانی؟» گفتم: «قرآن می‌ خوانم.» گفت: «قرآن را آن‌ چنان بخوان که گویا بر تو نازل شده است و خدا با تو سخن می­ گوید!» این توصیۀ پدرم، در من اثر تازه­ ای گذاشت. از آن­ پس، قرآن را به روش مورد نظر او تلاوت می­ کردم؛ بنابراین اگر اثری در نشر معارف اسلامی از من برجای مانده، مولودِ همان توصیه است.» اقبال، قرآن را همیشه با لحن جالب و دل‌کش می‌ خواند و گریه می‌ کرد؛ حتی اوراق مصحف نیز از اشک‌ های او تر می‌ شد. این نسخه قرآن در کتابخانه اسلامیه کالج لاهور نگهداری می­ شود. او طی نامه‌ ای به خواهرش نوشت: «هنگامی که نگاهی به زندگی گذشته‌ ام می‌ کنم، بسیار متأسف می‌ شوم که چرا قسمت عمده عمرم را در مطالعات فلسفه اروپا تلف کردم. خدا به من نیروی فکری اعطا کرده بود. اگر این نیرو در مطالعه و تحقیق علوم دینی صرف می‌ شد، حداقل خدمتی به دین اسلام انجام می‌ دادم.» آخرین کتاب اقبال لاهوری، «حواشی قرآن مجید» نام دارد که به زبان انگلیسی نگاشته است. نقش قرآن چون که بر عالم نشست نقشه‌ های پاپ و کاهن را شکست فاش گویم آن‌ چه در دل مضمر است این کتابی نیست، چیزی دیگر است چون که در جان رفت، جان دیگر شود جان که دیگر شد، جهان دیگر شود 🍁🌹🥀
🌸در حالات عالم بزرگ، شیخ عبدالله شوشتری که از معاصران مرحوم علامه مجلسی است، نوشته‌ اند فرزندی داشت که بسیار به او علاقه‌ مند بود؛ اما سخت بیمار شد. روز جمعه هنگام نماز ظهر، علامه برای خواندن نماز جمعه با خاطری پریشان به مسجد رفت. ایشان معمولاً در رکعت اول نماز سوره جمعه و در رکعت دوم، سوره منافقون را می‌ خواند. وقتی شروع به قرائت سوره منافقون کرد و به این آیه شریفه رسید: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لاتُلْهِیكُمْ أَمْوالُكُمْ وَ لا أَوْلادُكُمْ عَنْ ذِكْرِاللهِ وَ مَنْ يَفْعَلْ ذلِكَ فَأُولئِكَ هُمُ الْخاسِرُونَ؛ اى كسانى كه ايمان آورده‏ ايد، مبادا اموال و فرزندان‌ تان شما را از ياد خدا غافل كنند و هر كس چنين كند، زيان‌ كار خواهد بود»، چندین بار آن را تکرار کرد (تکرار آیات قرآن در نماز جایز است). پس از پایان نماز، پرسیدند: «چرا آیه را تکرار فرمودید؟» علامه پاسخ داد: «هنگامی که به این آیه رسیدم، یاد فرزندم افتادم. با تکرار آیه با هوای نفس مبارزه کردم و با محبّت قلبی در افتادم. سرانجام فرزند عزیزم را مرده فرض کرده و در برابر خود جنازه‌ اش را حاضر تلقی نمودم؛ سپس نماز را ادامه دادم.»
✨🌹قرآن در روایات: رسول اكرم صلى الله عليه و آله: خانه اى كه در آن قرآن فراوان خوانده شود، خير آن بسيار گردد و به اهل آن وسعت داده شود و براى آسمانيان بدرخشد چنان كه ستارگان آسمان براى زمينيان مى درخشند. 📗كافى(ط-الاسلامیه) ج2، ص610 رسول اكرم صلى الله عليه و آله: اگر زندگى سعادتمندان، مرگ شهيدان، نجات روز حسرت (قيامت)، سايه روزِ سوزان و هدايت در روز گمراهى را مى خواهيد، قرآن را ياد بگيريد كه آن سخن خداى مهربان است و سپرى است در مقابل شيطان و سنگينى در ترازوى اعمال. 📗الحیاه(ترجمه ی احمد آرام) ج2 ،ص234 امام صادق عليه‏ السلام : هر جوان مؤمنى كه در جوانى قرآن تلاوت كند، قرآن با گوشت و خونش مى آميزد و خداوند عزّوجلّ او را با فرشتگان بزرگوار و نيك قرار مى دهد و قرآن نگهبان او در روز قيامت، خواهد بود. 📗كافى(ط-الاسلامیه) ج 2، ص 603