🌺🍃قرآن کریم
✅ وَ جَعَلْنَاهُمْ أَئِمَّةً يَهْدُونَ بِأَمْرِنَا وَ أَوْحَيْنَآ إِلَيْهِمْ فِعْلَ الْخَيْرَاتِ وَ إِقَامَ الصَّلَوٰةِ وَ إِيتَآءَ الزَّكَوٰةِ وَ كَانُواْ لَنَا عَابِدِينَ (انبیاء/۷۳)
🔹و آنان را پیشوایانى قرار دادیم كه به فرمان ما (مردم را) هدایت مىكردند و به آنان، انجام كارهاى نیک و برپایى نماز و پرداخت زكات را وحى كردیم و آنان فقط عبادت كنندگان ما بودند.
🔸مقام امامت که در این آیه بدان اشاره شده، مقام تحقّق بخشیدن به برنامههای الهی و هدایت تشریعی و تکوینی و رساندن مردم به سر منزل مقصود است. در قرآن کریم و احادیث اهل بیت علیهم السلام بیان شده که در جهان دو گونه امام و پیشوا وجود دارند: امامان حق که به فرمان خدا، مردم را هدایت میکنند. در آیه ۲۴ سوره سجده نیز آمده است: و جعلنا منهم ائمة یهدون بامرنا ... و دیگر پیشوایان باطل و امامان آتش که مردم را بهسوی دوزخ فرا میخوانند و فرمان و قانون خود را بر امر الهی مقدم میشمارند و طبق هوسهای خود عمل میکنند. در آیه ۴۱ سوره قصص آمده است: و جعلناهم ائمة یدعون الی النار ... و در آیه ۱۲ سوره توبه ذکر شده است: فقاتلوا ائمة الکفر ...
❇️ از پيامهای آیه
▫️امامت نیز همچون نبوت، باید با انتخاب خداوند باشد. «جعلناهم ائمة»
▫️پیامبران بزرگ علاوه بر مقام رسالت (رساندن پیام وحى)، امامت و رهبرى جامعه را نیز بر عهده داشتهاند. «جعلناهم ائمة»
▫️اگر امامت با زور و قلدرى بدست آید، دعوت به دوزخ است «ائمّة یدعون الى النار»، امّا اگر خداوند آن را عنایت فرمود، مبارک و در مسیر حقّ خواهد بود. «جعلناهم ائمة یهدون بامرنا»
▫️هدایت كردن انبیا، نه از پیش خود و سلیقه شخصى است، «ما ینطق عن الهوى»(نجم/۳) بلكه با فرمان خداست. «یهدون بامرنا»
▫️توجّه به انجام كارهاى خیر، از الطاف ویژه الهى است. «اوحینا الیهم فعل الخیرات»
▫️نماز و زكات در میان كارهاى خیر، جایگاه ویژهاى دارند. «فعل الخیرات و اقام الصلاة و ایتاء الزكاة»
▫️نماز و زكات، دو ركن اساسى در همه ادیان بوده است. «اقام الصلاة و ایتاء الزكاة»
▫️بدون نماز و زكات، انسان به درجه بندگى خدا نمىرسد. «اقام الصلاة و ایتاء الزكاة و كانوا لنا عابدین»
▫️رهبران الهى، بندگان مخلص خدا هستند. «كانوا لنا عابدین»
▫️نعمتهاى الهى، ما را از بندگى خدا غافل نسازد. «و هبنا له... كانوا لنا عابدین»
▫️انبیا با اینكه به مقام رهبرى «جعلناهم ائمة» نائل آمدند، امّا با این وجود، باز بندهى خدا هستند. «و كانوا لنا عابدین»
▫️دین از سیاست جدا نیست. «جعلناهم ائمّة یهدون بامرنا... كانوا لنا عابدین»
▫️رهبر باید به آنچه هدایت مىكند، عامل باشد. «ائمّة یهدون ... كانوا لناعابدین»
🌺🍃 امامت در قرآن
✅ در قرآن کریم، هم امام نور داریم و هم امام نار. آنچه در اینجا بیان میکنیم فقط در خصوص امام نور است. البته امامت و پیشوایی در معنای عام آن، انسانهای شایسته را نیز شامل میشود که در اواخر سوره فرقان و در آیات ابتدایی سوره قصص به آن اشاره شده است. در مباحث کلامی برخی از این آیات، ذیل موضوع امامت خاص مطرح میگردد که در ایام عید غدیر و نیز در بخش آیههای نامدار قرآن به آن پرداخته شد.
⬅️ نکته مهم: مسئله امامت در مکتب شیعه، کلامی است نه فقهی، چون موضوع آن صفت یا فعل خداست (از اصول دین یا مذهب). تعیین و نصب امام معصوم، فعل خداست، همانطور که قرآن بر آن تأکید دارد.(از جمله: بقره/۱۲۴) مسئلهای که موضوع آن فعل مکلّف است و به اعمال و تکالیف او باز میگردد، فقهی است.(یعنی از فروع دین است). البته امامت چهره فقهی هم دارد، آنجا که مانند نماز و روزه و ... پذیرش و اطاعت مردم مطرح میشود.
🔸امامت، منصب و جعل الهی؛ و اذ ابتلی ابراهیم ربّه بکلمات فاتمّهنّ قال انّی جاعلک للناس اماما (بقره/۱۲۴)
🔹عصمت امام؛ قال و من ذرّیّتی قال لا ینال عهدی الظّالمین (بقره/۱۲۴)؛ انّما یرید الله لیذهب عنکم الرّجس اهل البیت و یطهّرکم تطهیرا (احزاب/۳۳)
🔸وجوب اطاعت از امام؛ یا ایها الذین ءامنوا اطیعوا الله و اطیعوا الرسول و اولیالامر منکم (نساء/۵۹)
🔹امامت، ادامهی خطّ رسالت؛ یا ایها الرسول بلّغ ما انزل الیک من ربّک و ان لم تفعل فما بلّغت رسالته (مائده/۶۷)
🔸امامت، مایه اکمال دین؛ الیوم اکملت لکم دینکم و اتممت علیکم نعمتی و رضیت لکم الاسلام دینا (مائده/۳)
🔹برنامه امام؛ هدایت انسانها به امر الهی؛ و جعلناهم ائمة یهدون بامرنا (انبیاء/۷۳)
🔸شرط اساسی امامت؛ صبر، یقین، عبادت؛ و جعلنا منهم ائمة یهدون بامرنا لمّا صبروا و کانوا بایاتنا یوقنون (سجده/۲۴)، و جعلناهم ائمة یهدون بامرنا ... و کانوا لنا عابدین (انبیاء/۷۳)
هدایت شده از KHAMENEI.IR
💬#سخن_هفته | «حزباللهی» فدایی ملت و مملکت
👈هدف و مطلوب نیروهای مؤمن و انقلابی حقیقی، منفعت است یا مسوولیت و خدمت؟
🔹عنصری که در مقابل مشکلات سینه سپر میکند...
یکی از اقدامات موفق انقلاباسلامی «مفهومسازی»، «واژهپردازی» و تولید ادبیات مخصوص به خود بود: «وقتی یک فکر جدید - مثل فکر حکومت اسلامی و نظام اسلامی و بیداری اسلامی - مطرح میشود، مفاهیم جدیدی را در جامعه القاء میکند؛ لذا این حرکت و این نهضت باید واژههای متناسب خودش را دارا باشد.» ۱۳۹۰/۷/۲۲موضوعی که دقیقا در مقابل رویکرد استفاده از «ادبیات دشمن» قرار میگیرد: «از ادبیّات دشمن استفاده نکنید. دشمنان انقلاب از روز اوّل آمدند تعبیر ادبیّات تندرو و میانهرو را مطرح کردند؛ فلانی تندرو است، فلان جریان تندرو است، فلان جریان میانهرو است.» ۱۳۹۴/۱۲/۵یکی از مفاهیم و کلیدواژههایی که در جریان حرکت انقلابیِ ملت ایران به عرصهی عمومی وارد شد «حزب الله» و «حزباللهی» بود.اما به راستی معنای حقیقی این مفاهیم چیست؟ و حزباللهی کیست؟
در منظومهی فکری و معارفیِ انقلاب اسلامی حزباللهی بهعنوان تعبیری برآمده از آموزههای قرآنی، معنای روشنی دارد: «حزباللهی، یعنی آنکه در خدمت خداست و هیچ وابستگی تشکیلاتىِ سیاسی، جز وابستگی به انقلاب و اساس انقلاب - که ارادهی الهی است - ندارد.» ۱۳۶۹/۸/۱در این نگاه «یک فرد فقط متدین را حزباللهی نمیگویند؛ حزب اللهی آن کسی است که برای حرکت در جهات دینی انگیزه دارد.» ۱۳۶۹/۱۰/۴
براساس نگاه اصیل برآمده از معارف انقلاب اسلامی، انسانِ حزباللهی، انسانِ آماده و پای کارِ انجام وظیفه است: «حزبالّلهی بودن، یعنی آماده کار بودن برای انجام تکلیف الهی.»۱۳۷۱/۵/۷ براساس این تفکر و جهتگیری است که فرد حزباللهی و بسیجی برای انجام وظیفه خدمت به کشور و مردم هزینه میدهد بدون آنکه چشمداشت مادی و دنیایی داشته باشد: «بسیج یعنى چه کسى؟ یعنى آن کسى که تا فهمید در مملکت حادثهاى است و تا فهمید دشمن حمله کرده است، نگاه نکرد که زراعت دارد، دکان دارد، کار ادارى دارد، امتحان دارد، کنکور دارد و ترم دانشکدهاش عقب افتاده است. همه اینها را گذاشت و به جبهه رفت.
🔹این را مىگوییم «حزباللهى». امروز هم اگر بفهمد دشمن به هر شکلى درصدد تعرض است، دیگر خواب راحت به چشمش نمىآید و نمىتواند آرام بگیرد. این، «حزباللهى» است.» ۱۳۷۱/۷/۱۶ لذا «حزبالّلهی یعنی آن عنصری که در مقابل مشکلات سینه سپر میکند و احساس مسئولیّت میکند.» ۱۳۷۲/۵/۸درست در نقطهی مقابل این تفکر و روحیه، فردی است که «هیچ مسئولیّتی در مقابل مسائل کشور خودش و جامعهی خودش قائل نیست و تنها همین - را - بلد است که به شکم خود و لذائذ خود و جیب خود برسد و بپردازد.» ۱۳۷۲/۵/۸براساس این چارچوب است که حزب اللهی برای منفعت شخصی خود کار نمیکند: «عدّهای هم هستند که اینها حرفی هم ندارند که برای اسلام و انقلاب، یکوقت یک کاری هم بکنند، امّا برایشان در درجهی اوّل، مسائل شخصی خودشان است یا چهره شدنشان؛ اینها حزباللهی نیستند.» ۱۳۶۲/۶/۸
🔍 ادامه را در بله | ایتا خط حزبالله بخوانید
🔴 ولی فقیه تمام اختیارات پیامبر اکرم را دارد
♦️« اگر فرد لایقی که دارای این دو خصلت [علم به قانون و عدالت] باشد، بپاخاست و تشکیل حکومت داد، همان ولایتی را که حضرت رسول اکرم"ص" در امر اداره جامعه داشت دارا میباشد، و بر همه مردم لازم است که از او اطاعت کنند.
♦️این توهّم که اختیارات حکومتی رسول اکرم «ص» بیشتر از حضرت امیر«ع» بود یا اختیارات حکومتی حضرت امیر «ع» بیش از فقیه است، باطل و غلط است. البته #فضائل حضرت رسول اکرم «ص» بیش از همه عالَم است و بعد از ایشان، #فضائل حضرت امیر «ع» از همه بیشتر است. لکن زیادیِ فضائلِ معنوی، اختیارات حکومتی را افزایش نمیدهد. همان اختیارات و ولایتی که حضرت رسول و دیگر ائمه «صلوات الله علیهم» در تدارک و بسیج سپاه، تعیین وُلات و استانداران، گرفتن مالیات و صرف آن در مصالح مسلمانان داشتند، خداوند همان اختیارات را برای حکومت فعلی قرار داده است، منتها شخص معیّنی نیست، روی عنوانِ «عالِم عادل» است.
♦️وقتی می گوییم ولایتی را که رسول اکرم «ص» و ائمه «ع» داشتند، بعد از غیبت، فقیهِ عادل دارد، برای هیچ کس این توهّم نباید پیدا شود که مقام فقها، همان مقام ائمه«ع» و رسول اکرم «ص» است. زیرا اینجا صحبت از #مقام نیست بلکه صحبت از #وظیفه است. ولایت یعنی حکومت و اداره کشور و اجرای قوانین شرع مقدس، یک وظیفه سنگین و مهم است نه اینکه برای کسی شأن و مقام غیر عادی به وجود بیاورد و او را از حد انسان عادی بالاتر ببرد. به عبارت دیگر، ولایتِ مورد بحث یعنی حکومت و اجرا و اداره، بر خلاف تصوری که خیلی افراد دارند امتیاز نیست، بلکه وظیفهای خطیر است».
#امام_سید_روح_الله_موسوی_خمینی
#امام_خمینی
#ولایت_فقیه_و_حکومت_اسلامی
کتاب ولایت فقیه صفحات ۵۵ و ۵۶.
#ولایت_فقیه
#درس_های_نجف
🇮🇷کانالهای نشریه عبرتهای عاشورا 🇵🇸
🌍 @ebratha_ir ایتا
🌍 @ebratha.org سروش