🟩امید بخشی در قرآن و حدیث
در قرآن و حدیث فراوان در امید بخشی سخن به میان آمده است و به طرق مختلف عوامل امیدبخشی به انسان های گنهکار صورت گرفته است تا در انسان گنهکار، انگیزه بازگشت به خوبی ها تقویت شود به انواع امید بخشی از قرآن و حدیث اشاره میکنیم؛
🟢۱. نهی از نا امیدی
آیات و اخباری که در آنها از یأس و نومیدی از رحمت خدا نهی شده است.
که یک نمونه از آیات اشاره شد. و یک نمونه از احادیث تقدیم می شود؛
امام على(ع):«لا تَيأسْ لِذنبِكَ و بابُ التَّوبَةِ مَفتوحٌ ». تا زمانى كه دَرِ توبه باز است، از گناه خود نوميد مشو.(۱)
🟢 احادیث در موضوع امید
احادیثی که در خصوص رجاء و امیدواری وارد شده است. مثل این حدیث پیامبر(ص) فرمود:«الفاجِرُ الراجي لِرَحمَةِ اللّه ِ تعالى أقرَبُ مِنها مِن العابِدِ المُقَنَّطِ ».
گنهكارِ اميدوار به رحمت خداوند متعال به رحمت نزديك تر است، تا عابدِ نوميد.(۲)
🟢۳.دعا فرشتگان
از چیزهائی که باعث امیدواری مؤمنین است آن است که در آیات قرآنی و احادیث نبوی تصریح شده که ملائکه مقرّب و انبیاء مرسل(ص) برای طایفۀ مؤمنین طلب مغفرت می نمایند و از خدا آمرزش ایشان را می طلبند و البته دعای ایشان مقبول درگاه پروردگار است. چنانکه حضرت رسول(ص) فرمودند:
«حَيَاتِي خَيْرٌ لَكُمْ وَ مَمَاتِي خَيْرٌ لَكُمْ فَأَمَّا حَيَاتِي أَمّا حیاتی فَأَسَنُّ لَکُم السُّنَنَ و أَشرَعُ لَکُم الشَّرائعَ، و أمّا موتی فإنَّ أَعمالَکُم تُعرَضُ عَلَیَّ، فَما رَأیتُ مِنها حَسَنا حَمَدتُ اللّهَ عَلیه و ما رَأیتُ منها سَیئا اِستَغفَرتُ اللّهَ لَکُم»
حیات و مرگ من برای شما خیر است. اما در حیات، برای شما احکام شریعت را بیان می کنم و طریقه و آداب را به شما می آموزم و اما بعد از مرگم، اعمالی که از شما صادر می شود بر من عرضه می کنند. آنچه را که دیدم نیک است حمد خدا را می کنم و آنچه را که دیدم بد است طلب آمرزش آن را از خدا می کنم.(۳)
🟢۴.فرصت برای جبران
در روایات آمده است که چون بنده گناهی کند ملائکه در نوشتن آن تأخیر می کنند که شاید نادم و پشیمان شود و استغفار کند.
کند.
«أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع یقُولُ مَا مِنْ مُؤْمِنٍ یذْنِبُ ذَنْباً إِلَّا أَجَّلَهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ سَبْعَ سَاعَاتٍ مِنَ النَّهَارِ فَإِنْ هُوَ تَابَ لَمْ یکْتَبْ عَلَیهِ شَیءٌ وَ إِنْ هُوَ لَمْ یفْعَلْ کـَتـَبَ اللَّهُ عـَلَیـْهِ سـَیئَةً»
حضرت صادق (ع) می فرمودند: هیچ مؤمنى نیست که گناهى را مرتکب شود جز اینکه خداى عزوجل هفت ساعت از روز باو مهلت دهد، پس اگر (در ایـن مـدت) توبه کرد چیزى بر او نوشته نشود، و اگر توبه نکرد، خداوند یک گناه بـر او بـنـویـسـد(۴)
@masjedolaghsa
🟢۵.شفاعت
از اموری که وسیله نجات مؤمنان و باعث امیدواری گناهکاران است شفاعت پیامبر اکرم(ص) و ائمه طاهرین (ع) است. چنانچه خداوند مهربان به آن برگزیدۀ جهانیان وعده داده که شفاعت او را قبول خواهد فرمود:«وَلَسَوْفَ يُعْطِيكَ رَبُّكَ فَتَرْضَىٰ». هر آینه زود باشد که پروردگار تو، این قدر به تو بخشش و عطا کند که تو راضی و خشنود شوی.
در تفسیر این آیه بیان شده که «محمد(ص) راضی نخواهد شد که یک نفر از امت او در جهنم باشد».
➖امام باقر(ع)درباره آيه چهار سوره ضحى فرمود :
«الشَّفاعَةُ ، و اللّه ِ! الشَّفاعةُ ، و اللّه ِ! الشَّفاعَةُ» . آن شفاعت است . به خدا سوگند، شفاعت است ؛ به خدا سوگند، شفاعت است .(۵)
➖پيامبر(ص) فرمود:« ثلاثةٌ يَشفَعُونَ إلى اللّه ِ عَزَّ و جلَّ ، فَيُشَفَّعُونَ :الأنبياءُ ، ثُمّ العُلَماءُ ، ثُمّ الشُّهَداءُ .» سه گروه نزد خداى عزّ و جلّ شفاعت مى كنند و شفاعتشان پذيرفته مى شود :پيامبران ، سپس عالمان و بعد شهيدان .(۶)
🟢۶. وسعت رحمت الهی
آنچه که در خصوص وسعت عفو و مغفرت خداوند وارد شده است. در روایات وارد شده است که امام صادق(ع) فرمود:
إِذَا كَانَ يَوْمُ اَلْقِيَامَةِ نَشَرَ اَللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى رَحْمَتَهُ حَتَّى يَطْمَعَ إِبْلِيسُ فِي رَحْمَتِهِ تَعَالَى وَ تَقَدَّسَ.
«در روز محشر خداوند عالم چنان آمرزش و مغفرت خود را می گستراند تا اینکه شیطان هم به طمع افتد».(۷)
🟢۷.مکافات های دنیا
اخباری رسیده است که هر بلا و ناخوشی و مرضی که در دنیا به مؤمن می رسد حتی پای او که به سنگی بخورد کفارۀ گناه او می شود.
پیامبر(ص) فرمود:
«إِنَّ اَلْمُؤْمِنَ إِذَا حُمَّ حُمَّةً وَاحِدَةً تَنَاثَرَتْ عَنْهُ اَلذُّنُوبُ كَوَرَقِ اَلشَّجَرِ »
همانا مؤمن چون يك مرتبه تب كند گناهانش مانند برگ درخت ميريزد.(۸)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال مسجدالاقصی🔰🔰🔰
@masjedolaghsa
حضرت امیر(ع) فرمود:
«الذُّنوبُ ثلاثةٌ : فَذَنبٌ مَغفورٌ ، و ذنبٌ غَيرُ مَغفورٍ ، و ذنبٌ نَرجُو لِصاحِبِهِ و نَخافُ عَليهِ ··· أمّا الذَّنبُ المَغفورُ فعَبدٌ عاقَبَهُ اللّه ُ تعالى عَلى ذَنبِهِ في الدنيا فَاللّه ُ أحكَمُ و أكرَمُ أن يُعاقِبَ عَبدَهُ مَرَّتَينِ ، و أمّا الذنبُ الذي لا يُغفَرُ فَظُلمُ العِبادِ بعضِهِم لبعضٍ ··· و أمّا الذنبُ الثالثُ فَذَنبٌ سَتَرَهُ اللّه ُ على عبدِهِ و رَزَقَهُ التوبةَ فَأصبَحَ خاشِعاً مِن ذَنبِهِ راجِياً لِرَبِّهِ فَنَحنُ لَهُ كَما هُوَ لِنفسِهِ».
گناهان سه دسته اند : گناهى كه آمرزيده مى شود ، گناهى كه آمرزيده نمى شود و گناهى كه براى مرتكب آن، ميان بيم و اميديم . . . اما آن گناهى كه آمرزيده مى شود [گناه آن ]بنده اى است كه خداوند او را در دنيا به كيفر گناهش رسانده است ؛ زيرا خداوند كاردان تر و بزرگوارتر از آن است كه بنده اش را دوبار كيفر دهد، و اما گناهى كه آمرزيده نمى شود ، ستم كردن بندگان به يكديگر است . . . و اما گناه سوم، گناهى است كه خداوند آن را از بندگانش پوشيده داشته و توبه از آن را نصيب گنهكار كرده است و از اين رو از گناه خويش بيمناك و به پروردگارش اميدوار گشته است . ما نسبت به اين شخص همان حالى را داريم كه او نسبت به خود دارد .(۹)
👌آنچه گفته شد دربارۀ رجاء و امیدواری به رحمت و مغفرت بعد از طاعت و عبادت است و بدون آن غرور و حماقت است.
امید یا بیم، کدام بهتر است؟! برنامه دین مبین اسلام در مورد حالت خوف و رجا این است که باید یک نوع توازن و تعادلی در این دو صفت ایجاد شود.
🌺شعر
غرّه مشو که مَرکب مردان مرد را درسنگلاخ بادیه، پی ها بریده اند
نومید هم مباش که رندان جرعه نوش ناگه به یک ترانه به منزل رسیده اند
♻️راه های تقویت امید
@masjedolaghsa
🔹 توجه در آیات و روایات مرتبط
بررسی آیات و احادیثی که درباره فضیلت رجاء وارد شده
🔹تأمل و تفکر در آثار رحمت الهی
«فَانْظُرْ إِلَىٰ آثَارِ رَحْمَتِ اللَّهِ كَيْفَ يُحْيِي الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا ۚ إِنَّ ذَٰلِكَ لَمُحْيِي الْمَوْتَىٰ ۖ وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ»
به آثار رحمت الهی بنگر که چگونه زمین را بعد از مردنش زنده میکند؛ چنین کسی (که زمین مرده را زنده کرد) زندهکننده مردگان (در قیامت) است؛ و او بر همه چیز تواناست!
➖ انسان باید در نعمتهای شگفت آور او که در این دنیا نصیب بندگان خود کرده، تأمّل و تفکّر کند که چگونه خداوند آنچه را که برای ادامۀ زندگی آنها ضروری است آماده ساخته است بلکه هیچ چیز جزئی را که گاه و بی گاه بدان محتاج اند و بودن آنها بهتر است رها نکرده است. بالاترین چیزی که باعث امیدواری بندگان می شود این است که خدای تعالی خیر محض است و هیچ شرّی در او وجود ندارد و بخشایندۀ علی الاطلاق است و خلق را آفریده تا بر ایشان جود و احسان کند.
🌺 شعر
گویند به حشر گفتگو خواهد بود
وان یار عزیز تندخو خواهد بود
از خیر محض جز نکوئی ناید
خوش باش که عاقبت نکو خواهد بود
➖رسول خدا(ص) فرمودند: روز قیامت مردی را می آورند و به او می گویند: از خود دفاع کن.
می گوید: پروردگارا! مرا آفریدی و هدایت کردی و نعمت هایت را بر من فراوان گرداندی و من نیز پیوسته بر خلق تو احسان نمودم به آن امید که امروز رحمتت را بر من به آسانی فرو آری.
خداوند فرماید: بنده ام راست می گوید، او را به بهشت وارد کنید
🔹ایمان
حضرت یعقوب(ع) به فرزندان خود گفت: «يَا بَنِيَّ اذْهَبُوا فَتَحَسَّسُوا مِنْ يُوسُفَ وَأَخِيهِ وَلَا تَيْأَسُوا مِنْ رَوْحِ اللَّهِ ۖ إِنَّهُ لَا يَيْأَسُ مِنْ رَوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْكَافِرُونَ»
ای فرزندان، بروید (به سرزمین مصر) و از حال یوسف و برادرش تحقیق کنید و از رحمت بی منتهای پروردگار ناامید نباشید که هرگز به غیر از افراد کافر هیچ کس از رحمت خداوند مأیوس و ناامید نمی شود».
🔹 حب الله
نزدیک ترین بندگان به خدا کسی است که او را بیشتر دوست داشته باشد. زیرا دوستی امید را در دل افزون می کند. چرا که دوستدار، مشتاق و امیدوارِ وصال به محبوب خویش است.
چنانچه حضرات ایمه معصومین به «التَّامِّینَ فِی مَحَبَّةِ اللَّهِ» توصیف شده اند .
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال مسجدالاقصی🔰🔰🔰
@masjedolaghsa
💠داستان
حضرت امیر فرمود: ما در مسجد در خدمت رسول خدا (ص) بودیم و منتظر بودیم تا وقت نماز شود، مردی برخاست و عرض کرد یا رسول الله (ص) من به گناهی رسیدم رسول خدا (ص) از وی روی برگردانید (و به نماز ایستاد) دوباره پس از آنکه رسول خدا (ص) نماز را به پایان رسانید برخاست و همان حرف را تکرار کرد حضرت فرمود: آیا با ما نماز خواندی؟ و برای آن به نیکوئی طهارت نگرفتی؟ گفت: چرا، فرمود: همان کفاره گناه توست(۱۰)
💠داستان
در تفسیر آیه شریفه: «وَ کذلِک نُرِی إِبْراهِیمَ مَلَکوتَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ لِیکونَ مِنَ الْمُوقِنِینَ»و این گونه ملکوت آسمان ها و زمین را به ابراهیم نمایاندیم و برای این که از زمره اهل یقین گردد».
نوشته اند که: خدا وقتی چشم انداز ابراهیم را همه آسمان ها و زمین قرار داد، و همه حجاب ها را از دیده او برداشت، و زمین و آنچه در او بود را مشاهده کرد، مرد و زنی را در حال زنا دید، همان لحظه نفرین کرد، پس هر دو هلاک شدند، سپس دو نفر دیگر را در آن حال دید، باز نفرین کرد هر دو نابود شدند، چون دو نفر دیگر را در آن حال دید و خواست نفرین کند به او وحی شد: نفرین خود را از بندگان و کنیزان من بردار، یقیناً من آمرزنده و مهربان و بردبار و جبّارم، گناهان بندگانم به من زیان و ضرر نمی رساند، چنان که طاعتشان به من سود نمی دهد.
من با بندگانم یکی از سه کار را انجام می دهم: یا توبه می کنند و من توبه آنان را می پذیرم و گناهانشان را می آمرزم و عیوبشان را می پوشانم. یا عذاب را از ایشان باز می دارم، چون می دانم از صلب ایشان فرزندانی مؤمن به وجود می آید، پس با پدران ناسپاسشان مدارا می کنم تا مؤمنان از صلب آنان به دنیا آیند، وقتی مؤمنان به دنیا آمدند در صورتی که پدرانشان توبه نکرده باشند عذاب را بر آنان مقرر می دارم. و اگر نه این بود و نه آن، آنچه از عذاب در آخرت برای آنان آماده کرده ام بزرگ تر است از آنچه تو برای آنان می خواهی.
ای ابراهیم! مرا با بندگان خود واگذار که منم بردبار و دانا و حکیم و جبار، به دانایی خود زندگی آنان را تدبیر می کنم و قضا و قدرم را بر آنان جاری می سازم.(۱۱)
@masjedolaghsa
داستان
حضرت ابراهیم خلیل الرحمن(ع) عادتش بر این بود تا مهمان بر سر سفره اش نمی نشست، غذا نمی خورد. یک روز پیرمردی را دید و از او خواست که: امروز بیا به منزل من برویم و با هم غذا بخوریم. پیرمرد دعوت ابراهیم را قبول کرد و به خانه ی آن حضرت آمد.
ابراهیم(ع) دستور داد سفره را گستردند و چون طبق رسم، اول باید میزبان دست به طعام ببرد، حضرت خلیل الرحمن «بسم الله الرحمن الرحیم» را به زبان جاری نمود و مشغول به غذا خوردن شد. اما آن پیرمرد بدون این که نام خدا را بر زبان آورد، شروع به خوردن طعام کرد. ابراهیم(ع) فهمید که پیرمرد کافر است، بنابراین ترش رویی کرد، یعنی به او فهماند که اگر از او می دانستم کافر هستی تو را دعوت نمی کردم.
پیرمرد هم غذا نخورد بر شتر خود سوار شد و به راه افتاد و به مقصد خود روانه شد. خطاب رسید که: «ای ابراهیم! بهترین نعمت ها، که گوهر جان است به این پیر گبر دادم و صد سال است او را با آن که کافر است روزی می دهم، اما تو یک لقمه ی نان هم از او دریغ داشتی؟ برو او را بیاور و از او معذرت خواهی کن تا با تو هم غذا شود.»
بسیار زشت و قبیح است که انسان رفتاری کند که مهمان غذا نخورده از سر سفره رنجیده، برخیزد و برود. ابراهیم(ع) به دنبال آن پیر گبر رفت و از او عذرخواهی کرد و گفت: بیا برویم، من گرسنه ام تا تو نیایی من لب به غذا نمی زنم، می خواهی «بسم الله» بگو، می خواهی نگو. پیرمرد پرسید: تو اول مرا راندی، چه باعث شد که آمدی و مرا بدین حال به منزل آوردی و عذرخواهی می کنی؟
ابراهیم(ع) گفت: خداوند متعال مرا عتاب کرد و درباره ی تو فرمود: «من صد سال است او را روزی می دهم و باز خواهم داد، تو یک ساعت تحمل نکردی و او را رنجاندی؟ برو او را راضی کن و از او عذر بخواه و او را به منزل خود بیاور و از او انتظار «بسم الله» گفتن نداشته باش.»
اشک پیرمرد جاری شد وگفت: عجب! آیا خدا این گونه با من رفتار می کند؟! (و حال آن که خود متوجه نیستم) ای ابراهیم! دین خودت را بر من عرضه کن. بنابراین آن پیرمرد توبه کرد و برای همیشه موحد و خداپرست شد.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.تحف العقول : ۲۱۴
۲.كنز العمّال : ۵۸۶۹
۳.جامع السعادات ،ج۱،ص۳۸۱
۴.الكافی، ج۲،ص۴۳۹.
۵. بحار الأنوار : ۸/۵۷/۷۲
۶. الخصال ،ص۱۵۶
۷.روضة الواعظین , جلد۲ , صفحه۵۰۲
۸.إرشاد القلوب، ج ۱ ص۴۳
۹.بحار الأنوار،ج۳۵،ص۲۹
۱۰.مکارم، ناصر، تفسیر نمونه، ج۹، ص۲۶۸.
۱۱.تفسیر برهان: ذیل آیه شریفه ۷۵ انعام، حدیث۹.
🌺 السلام علی الحسین 🌺وعلی علی ابن الحسین🌺 وعلی اولادالحسین 🌺وعلی اصحاب الحسین 🌺
✅ کانال مسجدالاقصی🔰🔰🔰
https://eitaa.com/masjedolaghsa
⭕️ چطور دلت میآید؟
🔺 یکی از طلبهها در دیداری از شهید صدر میپرسد: «خیلی وقتها دچار بیحوصلگی میشوم و درس و مطالعه و تألیف را کلاً رها میکنم. چه کنم [که از این حالت رها شوم]؟»
🔺 و شهید صدر پاسخ میدهد:
«کسی که توطئهها و دسیسهها و تبانیها بر ضد اسلام و تهمتها و دروغپردازیهایی را میبیند که درباره مبانی اسلامی میشود، چگونه دلش میآید که مطالعه و کار جدی و بیوقفه را رها کند؟!»
📚 کتاب السيرة والمسيرة في حقائق ووثائق، جلد٢، صفحه ٢٨٩
#شهیدصدر
📢کانال مسجدالاقصی
@masjedolaghsa
#حدیث_اشک
🔴 دعای #امام_صادق سلام الله علیه در حق جزع کنندگان بر مصائب حضرات معصومین صلوات الله علیهم
▪️اللهم...و ارحم تلک الأعین التی جرت دموعها رحمة لنا و ارحم تلک القلوب التی جزعت و احترقت لنا و ارحم تلک الصرخة التی کانت لنا .
🔸امام صادق علیه السلام بر سجاده خود نشسته و بر جزع کنندگان بر امام حسین علیه السلام، چنین دعا می کرد و می فرمودند: خدایا...آن دیدگان را که اشکهایش در راه ترحم و عاطفه بر ما جاری شده و دلهایی را که بخاطر ما نالان گشته و سوخته و آن فریادها و ناله هایی را که در راه ما بوده است، مورد رحمت قرار بده .
📚بحار الانوار: 98 /8
📚کامل الزیارات: 117
🔻#مسجدالاقصی
@masjedolaghsa
➖امیدوارتر از امید داشته باشیم
🛑عَنْ أَبِي جَمِيلَةَ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ يَقُولُ: كُنْ لِمَا لاَ تَرْجُو أَرْجَى مِنْكَ لِمَا تَرْجُو فَإِنَّ مُوسَى عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ ذَهَبَ لِيَقْتَبِسَ لِأَهْلِهِ نَاراً فَانْصَرَفَ إِلَيْهِمْ وَ هُوَ نَبِيٌّ مُرْسَلٌ
🔰ابو جميله گويد: از امام صادق عليه السّلام شنيدم كه مىفرمود:
نسبت به چيزى كه اميدوار نيستى بيش از آنچه اميدوار هستى اميدوار باش. چون موسى عليه السّلام رفت كه براى خانوادهاش آتشى برگيرد و بياورد و هنگامى كه بازگشت پيامبرى مرسل شده بود.
📚:الکافي ج۵ ص۸۳
#امام_زمان
#حجاب
#شهدا
♻️کانال مسجدالاقصی
@masjedolaghsa