📰 انفجار مهيب در تاشکند
شب ۲۸ سپتامبر، انبار شرکت اینتر لجستیک در نزدیکی فرودگاه بینالمللی تاشکند، دچار انفجار شد.
موج و صدای این انفجار تا ۳۰ کیلومتری محل حادثه احساس شده و بر اساس آخرین گزارش ها، ۱ نوجوان کشته و ۱۶۳ نفر زخمی شده اند. از طرفی، ۵۹۲ واحد خانه از دهها آپارتمان، ۲۵ خانه ویلایی، ۱ مدرسه و ۸ ساختمان خدماتی دچار آسیب شدند. همچنین آتش سوزی در نتیجه این انفجار، به طور کامل انبار مذکور و حدود ۱۵ هزار متر مربع را سوزاند.
نماینده شرکت اینتر لجستیک به رسانه gazeta ازبکستان گفت: "ما مواد منفجره در انبار نداریم و نمی دانیم چه چیزی باعث این انفجار شده است. همچنین هیچ چیز قابل اشتعال که جرقه ایجاد کند نیز در انبار نداشتیم."
اما وزرات داخلی ازبکستان، علت آتش سوزی پیش از انفجار را اصابت صاعقه اعلام نمود. با این حال علت انفجار اصلی تاکنون اعلام نشده و گمانه زنی رسانهها درباره اینکه چه چیزی در انبار منفجر شده همچنان ادامه دارد. (برخی رسانه ها انفجار باتری ماشین های برقی در انبار را محتمل می دانند.)
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 همکاری ازبکستان و اسرائیل در زمینه فناوری های هوافضا
اوایل ماه سپتامبر سال جاری، نمایندگان شرکت صنایع هوافضای اسرائیل و آژانس تحقیقات و فناوری های فضایی ازبکستان به گفتگو نشستند.
در این نشست، نمایندگان شرکت اسرائیلی به سخنرانی در این حوزه و به معرفی فناوری ها و پیشرفت های تلآویو پرداختند. به نقل از UzDaily، در همان ابتدا طرف ازبکستان به ماهواره های OptSat500 و OptSat3000 این شرکت علاقه نشان داد.
در ادامه، مسائل مربوط به انتقال فناوری، آموزش و بازآموزی پرسنل ازبکستان توسط آکادمی این شرکت اسرائیلی مورد بررسی قرار گرفت.
در آخر، طرفین برای تدوین برنامه توسعه زیرساختهای فضایی و زمینی ازبکستان و برگزاری سمینارها به توافق رسیدند.
#آسیای_مرکزی
#ازبکستان #اسرائیل
#هوافضا #ماهواره
#همکاری #نفوذ
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 سرمایهگذاری آمریکا در صنعت حمل و نقل قزاقستان
مدیرعامل شرکت آمریکایی Wabtec، در جریان سفر سران آسیای مرکزی به نيويورک، با قاسم جومارت توکایف رئیس جمهور قزاقستان به گفتگو نشست.
در این گفتگو، یادداشت قرارداد سرمایهگذاری ۱ میلیارد دلاری این شرکت در صنعت حمل و نقل قزاقستان، که شامل انتقال فناوری، ایجاد یک مرکز مهندسی و احداث خط تولید لوکوموتیو در قزاقستان است، به امضا رسید.
توکایف اظهار داشت، که این اقدام به توسعه مسیر حمل و نقل بین المللی ترانس خزر کمک می کند و مبنایی برای سایر پروژه های زیرساختی خواهد شد.
#آسیای_مرکزی
#قزاقستان #آمریکا
#حمل_و_نقل #ترانس_خزر
#کریدور_میانی #همکاری #نفوذ
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📰 انفجار انبار در تاشکند از چند زاویه
#آسیای_مرکزی
#ازبکستان #تاشکند
#انفجار
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 تحلیل اختصاصی ماوراءالنهر: بررسی اولین نشست سران آسیای مرکزی با رئیس جمهور آمریکا
در پس زمنیه بازی بزرگ جدید و در کنار چین، روسیه و آمریکا، انگیزه های متفاوتی پای قدرت های سیاسی، اقتصادی و امنیتی منطقه ای و جهانی دیگر را نیز به آسیای مرکزی بیش از پیش گشود، از جمله آن میتوان به برقراری روابط دو جانبه بسیار قوی عربستان سعودی با کشورهای پنجگانه منطقه بطور جداگانه و هم بطور چندجانبه اشاره نمود، که با نگاهی به تحلیل های کارشناسان و رصد عملکرد سعودی می توان دریافت مهم ترین انگیزه این کشور، رقابت با جمهوری اسلامی ایران و پیشگیری از نفوذ ایدئولوژیک انقلاب اسلامی در بین مردم این منطقه می باشد. ترکیه نیز از جمله قدرت هایی است که علاوه بر تقویت ارتباطات دوجانبه، سازوکار جمعی «سازمان کشورهای ترک زبان» را به شدت تقویت کرده و علاوه بر فعالیت فرهنگی، در زمینه امنیتی و تسلیحاتی نیز ورودی جدی نموده است.
ادامه...
#آسیای_مرکزی
#ازبکستان #تاجیکستان #قزاقستان #قرقیزستان #ترکمنستان #آمریکا #چین #روسیه #بازی_بزرگ_جدید #نفوذ
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 شکس
ایران همواره برای نفوذ در آسیای مرکزی، در مبارزه ای دشوار با ترکیه قرار داشته است. در سه دهه گذشته، تهران با موفقیت از دو عامل در این مبارزه استفاده کرده است. از یک سو، جمهوری اسلامی بر روابط خود با تاجیکستان تکیه کرده است، کشوری که مردم آن به زبان فارسی صحبت می کنند، هرچند مردم آن به جای مکتب شیعی، از اسلام سنی پیروی می کنند. این تمایز زمانی که برای اولین بار ظاهر شد اهمیت چندانی نداشت، زیرا سیاست های ضد مذهبی اتحاد جماهیر شوروی باعث شده بود تاجیک ها کمتر به این تفاوت اهمیت بدهند. روابط دوشنبه و تهران همیشه هموار و آسان نبوده، اما به طور کلی بهتر از روابط ایران و سایر کشورهای منطقه بوده است.
بنیاد جیمزتاون درباره پنجمین نشست سران آسیای مرکزی می نویسد: رویداد کلیدی در تحولات اخیر، پنجمین نشست سران آسیای مرکزی در دوشنبه بود. از سال 2018 تا کنون چهار نشست در این چارچوب برگزار شده است. اما نشست اخیر به دلیل حضور الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان به عنوان "میهمان افتخاری" از نشست های گذشته متمایز گشت. با وجود اینکه نشست اخیر در تاجیکستان غیر ترک برگزار شد، اما بیش از اجلاس های گذشته منعکس کننده "شاخصه های ترکی" بود. به عقیده ناظران منطقه ای، واضح است که اکنون تاجیکستان دیگر رفتاری مبنی بر یک کشور فارس زبان اهل سنت از خود نشان نمیدهد و به طور فزاینده ای به عنوان یک کشور همکار آسیای مرکزی عمل می کند.
❗️ آذربایجان نقش کلیدی در کمک به ترکیه برای گسترش نفوذ منطقه ای خود دارد. کارشناسان طرفدار مسکو در کانال تلگرامی «جمهوریت» تاجیکستان با اشاره به این موضوع تصریح کردند که حضور آذربایجان بخشی از «تلاش بلندمدت ترکیه برای تضعیف اقتدار ایران در آسیای مرکزی» است. به گفته آنها «نفوذ مستقیم آنکارا بر دوشنبه از نگاه ایران به عنوان یک اقدام تجاوزکارانه از سوی ترکیه تلقی خواهد شد و بنابراین، دولت ترکیه برای جلوگیری از این موضوع، آذربایجان را به عنوان بستر و ابزار نفوذ خود قرار داده است»، آنکارا مطمئن است که باکو میتواند دوشنبه را از تهران دور کرده و در درازمدت، روابط نزدیکی که مردم ایران و تاجیک را به هم متصل میکند، از بین ببرد.
ادامه... در نسخه کامل ⬇️
#آسیای_مرکزی #تاجیکستان #قزاقستان #ایران #ترکیه #آذربایجان #ترانس_خزر #کریدور_میانی #آمریکا #چین #روسیه #نفوذ #بازی_بزرگ_جدید
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
⬅️ به گزارش سایت ازبکی podrobno.uz، بختیار ارگاشف، مدیر مرکز تحقیقاتی "معنا" (Ma’no) ازبکستان گفت: آمریکا در حال اجرای تئوری هرج و مرج در آسیای مرکزی و به ویژه در ازبکستان است تا رقبای خود، خصوصا روسیه و چین را کنترل کند.
ارگاشف گفت: ایجاد برخی از مراکز تنش و بی ثباتی در منطقه، در جهت یک هدف جهانی بزرگتر یعنی تضعیف رقبای ژئوپلیتیک ایالات متحده، چین و روسیه، عمل می کند.
این کارشناس تصریح کرد: آمریکا و متحدانش و مهمتر از همه بریتانیا حاضرند برای بی ثبات کردن وضع آسیای مرکزی، دست به هر کاری بزنند.
ایالات متحده آمریکا و بریتانیا از آسیای مرکزی دور هستند و تحولاتی که در کشورهای این منطقه در حال وقوع است، به هیچ وجه بر آنها تاثیر منفی نمی گذارد. اما از طریق کشورهای آسیای مرکزی، بطور غیر مستقیم می توانند وضعیت روسیه و چین را دچار بی ثباتی کنند.
ارگاشف ابراز اطمینان کرد که؛ امواج بی ثباتی، تنش و هرج و مرج می تواند در امتداد مرز باز روسیه با قزاقستان، به داخل خاک روسیه سرایت یابد. این کارشناس افزوده است که آسیای مرکزی همچنین یک عقبه استراتژیک برای غرب چین بوده و ناآرامی در این منطقه می تواند بر وضعیت اویغورهای چین، یعنی سین کیانگ نیز تاثیرگذار باشد.
✍️ لازم به ذکر است که فعالیت و نفوذ روز افزون دولت، سازمان ها و ان جی او های آمریکایی در کشورهای آسیای مرکزی به قدری فراگیر شده است که بسیاری از کارشناسان منطقه در حال مطرح کردن سناریوهایی مانند مطلب فوق می باشند.
به گفته آنها، ایالات متحده با در دست گرفتن برخی کانون های بحران منطقه مثل مسائل مرزی تاجیکستان و قرقیزستان، و دست داشتن در ناآرامی های اخیر مثل تنش های داخلی در قزاقستان و ازبکستان، سعی بر اخذ تضمین برای پیشبرد اهداف خود و همراهی حاکمیت این کشورها با خود است.
کارشناسان معتقدند، افزایش نفوذ اجتماعی آمریکا در جوامع این کشورها و انتقال تسلیحات نظامی تحت عنوان همکاری نظامی با این کشورها را نیز، میتوان تلاش هایی برای زمینه سازی ایجاد و کنترل ناآرامی های احتمالی توسط آمریکا در آینده دانست.
#آسیای_مرکزی
#آمریکا #ازبکستان #تاجیکستان
#چین #روسیه
#بازی_بزرگ_جدید
#نفوذ
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
در حاشیه نشست مایکل کوریلا فرمانده سنتکام و رؤسای ستاد کل نیروهای مسلح کشورهای آسیای مرکزی و جنوبی در تاشکند، مایکل کوریلا با بهادر قربانف وزیر دفاع ازبکستان نیز به گفتگو نشست.
بهادر قربانف ضمن سخنانی، به تعمیق بیشتر همکاری ها در آینده و به بلوغ کنونی روابط دو کشور در عرصه دفاعی تاکید کرد. وی افزود، این روابط دوجانبه سالانه در حال گسترش است. همچنین در جریان این گفتگو، طرفین دستاوردها و پتانسیل ادامه همکاری دوجانبه در عرصه نظامی را مورد بررسی قرار دادند.
این دومین سفر مایکل کوریلا به ازبکستان پس از انتصاب وی به عنوان فرمانده سنتکام در سال ۲۰۲۲ است. وی سال گذشته، از کشورهای قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان نیز بازدید کرده بود.
سال ۲۰۲۲، کوریلا در آستانه، مشارکت قزاقستان و آمریکا را از لحاظ تاریخی قوی و قزاقستان را «یکی از قابل اعتمادترین شرکای آمریکا در منطقه» اعلام نمود. با حضور در تاشکند نیز، ازبکستان را رهبر منطقه و امنیت ازبکستان را «امنیت کل منطقه» دانسته بود.
در قرقیزستان، تأکید وی بر تقویت مرزها و مقابله با تهدیدات فراملی با توجه به وضعیت افغانستان بود. وی در مصاحبه با رسانه ها در بیشکک گفته بود، واشنگتن بیش از 500 نیروی نظامی و امنیتی را در قرقیزستان آموزش داده و برخی سال ها تا 5 میلیون دلار برای آموزش، تامین تجهیزات و سایر پشتیبانی ها به این کشور اختصاص داده است.
سال گذشته، مایکل کوریلا در تاجیکستان، با امامعلی رحمان رئیس جمهور این کشور به گفتگو پرداخت. وی ضمن سخنانی در دوشنبه، اظهار داشت، که آمریکا در طول 30 سال گذشته بیش از 330 میلیون دلار کمک امنیتی به تاجیکستان ارائه کرده است.
مایکل کوریلا در سفر اخیر خود به آسیای مرکزی، به بازدید از ازبکستان اکتفا نمود و در کنار گفتگو دوجانبه با وزیر دفاع این کشور، با رؤسای ستاد کل نیروهای مسلح کشورهای آسیای مرکزی و جنوبی نیز به گفتگو نشست.
#آسیای_مرکزی
#آمریکا #امنیت #افغانستان
#امنیت #همکاری #نفوذ
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 احتمال سفر جو بایدن به قزاقستان
۲۹ سپتامبر، دانیل روزنبلوم سفیر آمریکا در قزاقستان، از احتمال سفر جو بایدن به آستانه سخن گفت.
سفیر آمریکا گفت: علاقه زیادی به قزاقستان و آسیای مرکزی در جو بایدن دیده می شود؛ بنابراین احتمال دارد شاهد سفر بایدن به قزاقستان بشویم. وی افزود: می خواهم بگویم که چنین امکانی وجود دارد.
#آسیای_مرکزی
#آمریکا #امنیت #افغانستان
#چین #روسیه #همکاری #نفوذ
#بازی_بزرگ_جدید
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 گفتاری پیرامون نشست فرمانده سنتکام و رؤسای ستاد کل نیروهای مسلح کشورهای آسیای مرکزی و جنوبی در تاشکند
چهارشنبه ۲۷ سپتامبر، تاشکند میزبان نشست مایکل کوریلا فرمانده سنتکام و رؤسای ستاد کل نیروهای مسلح کشورهای آسیای مرکزی و جنوبی بود. امنیت و ثبات منطقه، وضعیت افغانستان، مبارزه با تروریسم و ارائه کمک های بشردوستانه از جمله مهمترین مباحث بررسی شده در نشست مذکور بود.
روزنامه Nezavisimaya Gazeta روسیه، در یک مقاله به بررسی و تحلیل این رویداد پرداخت.
ویکتور لیتوفکین، کارشناس نظامی معتقد است که ایالات متحده به دنبال احیای نفوذ نظامی از دست رفته خود در منطقه است. این کارشناس، احتمال اینکه ایالات متحده قصد دارد یک بلوک نظامی طرفدار غرب در آسیای مرکزی برای مقابله با مخالفان ژئوپلیتیکی خود یعنی روسیه و چین ایجاد کند را رد نکرد و گفت: تصادفی نیست که گری پیترز، رئیس کمیته امنیت ملی سنای آمریکا، لابی معروف مجتمع نظامی-صنعتی آمریکا، اخیرا از این منطقه بازدید کرد. هم اکنون نیز مایکل کوریلا، رئیس فرماندهی مرکزی آمریکا وارد ازبکستان شده است.
ادامه...
https://www.ng.ru/cis/2023-09-27/1_8837_asia.html
#آسیای_مرکزی #آمریکا #امنیت #افغانستان #چین #روسیه #همکاری #نفوذ #بازی_بزرگ_جدید #تاجیکستان #ازبکستان
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📄 الهام عبدالرحمن سفیر تاجیکستان در باکو، با النور علی اف معاون اول وزیر اقتصاد آذربایجان ملاقات کرد. پیش از این نیز، ۲۵ سپتامبر، سفیر تاجیکستان با رئیس آژانس توسعه صادرات و سرمایه گذاری آذربایجان به گفتگو نشست.
در این نشست ها، وضعیت موجود و چشم انداز توسعه روابط اقتصادی دو کشور مورد بررسی قرار گرفت و طرفین حول توسعه همکاری های دوجانبه اقتصادی و تجاری، سرمایه گذاری، صنعت، کشاورزی، انرژی و حمل و نقل به بحث و گفتگو پرداختند.
📄 پیش از این در تاریخ ۱۴ سپتامبر، الهام علیاف برای دومین بار در سال جاری به تاجیکستان سفر کرد. این سفر رئیس جمهور آذربایجان، نهمین سفر وی به آسیای مرکزی در طول دو سال اخیر محسوب می شد. همچنین لازم به ذکر است، سران آسیای مرکزی در نوامبر سال جاری برای شرکت در نشست برنامه ویژه سازمان ملل برای اقتصادهای آسیای مرکزی، آذربایجان و افغانستان، عازم باکو می شوند.
📄 تنها در ۷ ماه ابتدایی سال جاری، حجم روابط تجاری آذربایجان و آسیای مرکزی، شاهد افزایش ۵۰ درصدی بود. ۵ آوریل ۲۰۲۳، مجمع تجاری آذربایجان و قزاقستان، در شرایطی که حجم تبادلات تجاری دو کشور ۲۶۲ میلیون دلار بود، برگزار شد. پس از آن در ۲۲ ژوئن، در ملاقات الهام علیاف و نخست وزیر قزاقستان اعلام شد، که طرفین روابط تجاری خود را با چشم انداز رسیدن به یک میلیارد دلار گردش مالی ادامه خواهند داد.
در چارچوب سفر الهام علیاف به تاجیکستان در آوریل ۲۰۲۳، مجمع تجاری تاجیکستان و آذربایجان نیز برگزار گشت. الهام علیاف با امامعلی رحمان نیز به گفتگو نشست و در نتیجه آن ۱۴ سند سیاسی و اقتصادی به امضای طرفین رسید.
❗️✍️ لازم به ذکر است، کارشناسان متعددی برآنند که توسعه روابط آذربایجان با آسیای مرکزی طرحی اسرائیلی است که در راستای پیشبرد اهداف ترکیه در این منطقه بوده، و از طرفی باکو یکی از مهره های بی واسطه اسرائیل در منطقه است و عاملی برای نفوذ نیابتی رژیم صهیونیستی در آسیای مرکزی و تقابل با ایران است. ایندیپندنت عربی در یک مقاله، با تحلیل روابط رژیم صهیونیستی و آذربایجان، باکو را یکی از مهره های اسرائیل برای تحرک در آسیای مرکزی و عاملی برای جلوگیری از نفوذ ایران در منطقه معرفی کرده بود.
همزمان با تحرکات گسترده ترکیه در این منطقه و مهمتر، مستقیما پس از افتتاح سفارت باکو در تلآویو، تلاش ها و اقدامات آذربایجان برای توسعه روابط با کشورهای آسیای مرکزی آغاز شد.
#آسیای_مرکزی
#تاجیکستان #آذربایجان
#رژیم_صهیونیستی #اسرائیل
#ترکیه
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 توکایف در برلین: ما از تحریم ها علیه روسیه پیروی می کنیم
رئیس جمهور قزاقستان قاسم جومارت توکایف، در جریان سفر خود به برلین و پس از گفتگو با اولاف شولز صدراعظم آلمان گفت: قزاقستان به صراحت اعلام کرده است که از رژیم تحریم ها پیروی خواهد کرد.
وی افزود: ما با سازمانهای مربوطه برای رعایت تحریمها در تماس هستیم و فکر می کنم نباید هیچ گونه نگرانی از طرف آلمان در زمینه اقدامات احتمالی با هدف دور زدن تحریمهای (روسیه از طریق قزاقستان) وجود داشته باشد.
#آسیای_مرکزی
#قزاقستان #آمریکا #اتحادیه_اروپا #آلمان
#چین #روسیه
#بازی_بزرگ_جدید
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
⬅️ ۱ اکتبر، وزارت دفاع بریتانیا از سفر جیمز هپی وزیر نیروهای مسلح این کشور به ازبکستان، قزاقستان و مغولستان خبر داد.
📄 جیمز هپی، سهشنبه هفته گذشته در قزاقستان با رومن واسیلنکو معاون وزیر امور خارجه، ژنرال سلطان بورکوتبایویچ معاون وزیر دفاع قزاقستان و با اعضای کمیته امور خارجی، دفاعی و امنیت پارلمان این کشور به گفتگو نشست. در این نشست ها، طرفین حول همکاریهای آتی در زمینه امنیت منطقه ای گفتگو کردند.
❗️ وی همچنین حمایت علنی قزاقستان از تحریم های ضد روسی را که اخیرا قاسم جومارت توکایف در برلین آن را اعلام نمود، تکریم کرد.
📄 روز بعد، جیمز هپی آستانه را به مقصد تاشکند ترک کرد. وی در ازبکستان با باخدر قربانوف وزیر دفاع، رستم جورایف فرمانده گارد ملی و عصمت الله ایرگاشف نماینده ویژه رئیس جمهور ازبکستان در امور افغانستان به گفتگو نشست.
📄 وی در این ایام از مغولستان نیز بازدید نمود و با مقامات عالی نظامی این کشور ملاقات کرد.
📄 جیمز هپی پس از این سفر کاری، اظهار داشت: من با وزرای دفاع و رهبران نظامی قزاقستان، ازبکستان و مغولستان گفتگوهای سازنده ای انجام دادم و زمینه را برای همکاری های آینده، به ویژه در زمینه عملیات حفظ صلح فراهم نمودم. دیدارهای من، گوشه ای از رویکردی است که در مقاله اخیر فرماندهی دفاعی ما مشخص شده است؛ ما مشارکت های استراتژیک بین المللی خود را در سراسر آسیا به نفع امنیت و رفاه برای همه ایجاد خواهیم کرد.
گفتنیست، چندی پیش مذاکراتی بین وزارتخانه های دفاع بریتانیا و ازبکستان برگزار شد و در نتیجه آن، توافقنامه همکاری ۲۰۲۴ تاشکند و لندن به امضا رسید.
❗️ همچنین لازم به ذکر است، در برنامه Refresh 2023 بریتانیا، لندن متعهد به تقویت تعامل با آسیای مرکزی و مغولستان برای تقویت رفاه، امنیت و مقاومت آنها در برابر مداخله روسیه شده است.
#آسیای_مرکزی
#ازبکستان #قزاقستان
#بریتانیا #افغانستان
#نفوذ #بازی_بزرگ_جدید
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 کاظمی قمی: آمریکا بدنبال ناامن سازی آسیای مرکزی و تأسیس پایگاه نظامی در این کشورها است
⬅️ به نقل از فارس، کاظمی قمی نماینده ویژه رئیس جمهور ایران در امور افغانستان، ۷ مهر سال جاری در جریان پنجمین اجلاس فرمت مسکو به میزبانی شهر کازان در تاتارستان روسیه، ضمن اظهاراتی از اهداف و پشت پرده تحرکات آمریکا در منطقه سخن گفت.
📄 کاظمی قمی با اشاره به تداوم حمایت های واشنگتن از داعش بویژه شاخه خراسان آن، گفت: آمریکاییها همچنان به شیطنتهای خود در افغانستان ادامه میدهند و به دنبال ایجاد دغدغه و نگرانی برای کشورهای منطقه، از جمله همسایگان افغانستان هستند. واشنگتن با تشدید بیثباتی و ناامنسازی افغانستان قصد دارد شرایطی ایجاد کند که نگرانی و دغدغه همسایگان افغانستان و کشورهای منطقه ادامه داشته باشد.
📄 در ادامه با اشاره به جزئیات بیشتر، تاکید کرد: واشنگتن قصد دارد با تقویت داعش خراسان، ابتدا کشورهای آسیای میانه را ناامن کند و در ادامه به بهانه مبارزه با داعش در این کشورها پایگاه تاسیس کند.
#آسیای_مرکزی
#آمریکا #بازی_بزرگ_جدید
#تروریسم
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📄 به نقل از وزارت امور خارجه تاجیکستان، طرفین حول وضعیت کنونی و چشمانداز روابط در زمینههای سیاسی، اقتصادی، تجاری، سرمایهگذاری، گردشگری، فرهنگی، علمی، آموزشی و بهداشتی در چارچوب همکاری دوجانبه، سازمان های منطقه ای و بین المللی به گفتگو پرداختند.
📄 در حاشیه این نشست، سراجالدین مهرالدین وزیر خارجه تاجیکستان با ولید بن عبدالکریم الخریجی معاون اول وزیر امور خارجه عربستان ملاقات کرد. طرفین روابط دوجانبه سیاسی، اقتصادی، بشردوستانه و سایر حوزه های مورد علاقه دو کشور را مورد بررسی قرار دادند.
⬅️ ۳۰ سپتامبر نیز، دوشنبه میزبان مجمع بازرگانان تاجیکستان و عربستان با حضور مقامات عالی دو کشور بود.
✍️ توسعه روابط عربستان با تاجیکستان خلاصه در سطوح دولتی، سیاسی و اقتصادی نمی شود؛ باید گفت، سفارت عربستان در تاجیکستان از فعال ترین سفارتهای این کشور بوده و روزانه شاهد رایزنی های فرهنگی، بازدیدها و ملاقات های سفیر این کشور با اصحاب رسانه و قشر فرهنگی و علمی تاجیکستان هستیم. سفیر عربستان به بازدید از دانشگاه ها، کتابخانه ها، رسانه ها و به ملاقات با تاجران، فرهنگیان و فعالان اجتماعی و سیاسی تاجیکستان مشغول است. با نگاهی به تحلیل های کارشناسان و رصد کلی عملکرد سعودی در آسیای مرکزی، می توان دریافت که از مهم ترین انگیزه این کشور، رقابت با جمهوری اسلامی ایران و پیشگیری از نفوذ ایدئولوژیک انقلاب اسلامی در بین مردم این منطقه بویژه تاجیکستان می باشد.
#آسیای_مرکزی
#تاجیکستان #عربستان #نفو
#ایران #انقلاب_اسلامی
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📄 بر اساس این سند که در تاریخ ۳۱ آگوست توسط امامعلی رحمان به امضا رسید و ۲۵ سپتامبر سال جاری در رسانه ها منتشر شد، فرودگاههای استراتژیک همجوار با افغانستان، قرقیزستان و ازبکستان در اختیار وزارت دفاع این کشور قرار گرفت. همچنین بر اساس این سند، وزارت دفاع موظف به بازسازی و تجهیز کامل برخی از فرودگاه های قدیمی نیز شده است.
📄 گفتنیست، به نقل از اوراسیانت، احتمال دارد که این فرودگاهها به طور کلی در اختیار نیروهای مسلح تاجیکستان قرار گیرند. همچنین این رسانه، ارتباط داشتن این تصمیم امامعلی رحمان با بیش از ۲۰ هواپیمای نظامی آمریکایی که در تاجیکستان مستقر هستند را محتمل دانست. (پس از قدرت گیری طالبان، بیش از ۵۰ هواپیمای نظامی آمریکایی به مقصد ازبکستان و تاجیکستان افغانستان را ترک کردند. سال گذشته، اخباری مبنی بر مذاکره آمریکا با تاجیکستان و ازبکستان برای اهدای این هواپیماها به این دو کشور منتشر شده بود.)
📰 برخی رسانه ها نیز معتقند که مشکلات مرزی تاجیکستان و افزایش تهدیدات تروریستی در منطقه، دوشنبه را وادار به بازسازی و افزایش توان زیرساختی نظامی کرده است.
✍️ باید گفت، آمریکا چندیست بدنبال تأسیس پایگاه نظامی در کشور های آسیای مرکزی است؛ با تکیه بر تجربه جهانی و شناخت رویه واشنگتن، احتمال دارد که در ابتدا، آمریکا تحرکات و اقدامات نظامی خود در منطقه را به طور غیر مستقیم و باواسطه انجام دهد. اولا، با توجه به اینکه تاکید سند مذکور بر روی مناطق درگیری و مرزی است و از طرفی نیز ردپاهایی از آمریکا در درگیری های مرزی تاجیکستان و قرقیزستان دیده شده، و دوما با توجه به اینکه آمریکا در حال بزرگنمایی خطر تروریسم در منطقه بویژه تاجیکستان بوده و به این بهانه بدنبال حضور نظامی در آسیای مرکزی است، می توان احتمال داد که سند مذکور نیز همسو با طرح نظامی کلان واشنگتن در تاجیکستان و منطقه باشد.
🔶️ همچنین برخی کارشناسان معتقدند، با توجه به بودجه نظامی اندک تاجیکستان، و با توجه به بخشی از این سند که بازسازی، تجهیز و استانداردسازی فرودگاه های قدیمی را شامل می شود و هزینه های کلانی را در پی خواهد داشت، وجود یک پشتوانه خارجی در این طرح محتمل است.
#آسیای_مرکزی
#تاجیکستان #ازبکستان
#نفوذ #امنیت
#آمریکا #اتحادیه
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 گفتگوی وزیر خارجه اسرائیل با سفیر ازبکستان
⬅️ ۲ اکتبر، الی کوهن وزیر خارجه رژیم صهیونیستی و فیروزه محمودآوا سفیر ازبکستان به گفتگو نشستند. این ملاقات، آخرین ملاقات رسمی فیروزه محمودآوا با الی کوهن به عنوان سفیر ازبکستان، و پایان ماموریت وی در تلآویو بود.
📄 در این گفتگو، طرفین حول دستور کار جاری همکاری های ازبکستان و اسرائیل به تبادل نظر پرداختند. در ادامه نیز، الی کوهن با ابراز امیدواری برای تداوم و توسعه روزافزون روابط دوجانبه، از تلاش های ازبکستان برای گسترش روابط با اسرائیل تشکر کرد.
#آسیای_مرکزی
#ازبکستان #اسرائیل
#رژیم_صهیونیستی
#نفوذ
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr