📰 ملاقات معاون وزیر دارایی عربستان با سفیر تاجیکستان
⬅️ اکرم کریمی سفیر تاجیکستان در عربستان و ریاض الخریف معاون وزیر دارایی عربستان در امور بینالملل دیدار و گفتگو کردند. در این دیدار، گسترش سرمایهگذاریها و سایر موضوعات مورد علاقه طرفین مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 بازیسازی لندن در زمین آسیای مرکزی؛ «5+1» تکنیک جدید
⬅️ به گزارش ماوراءالنهر، الکساندر کنیازف پژوهشگر ارشد موسسه مطالعات اوراسیای دانشگاه روابط بینالملل مسکو وابسته به وزارت امور خارجه روسیه در یادداشتی که در اختیار دفتر منطقهای خبرگزاری فارس قرار داد، به بررسی اهداف انگلیس در تشکیل نشست «5+1» با کشورهای آسیای مرکزی پرداخت.
در این یادداشت آمده است: در ماه نوامبر 2023 کمیته روابط خارجی مجلس عوام انگلیس گزارشی تحت عنوان «کشورهای در مسیر چهارراه: حضور انگلیس در آسیای مرکزی» منتشر کرد که به دلیل بیان آشکار برخی از مسائل مربوط به مشارکت «لندن» در تحولات منطقه، جالب به نظر میرسد. نکته اصلی ارزیابیهای کلان این گزارش به یک ایده ساده و بدیهی برمیگردد: در شرایط تشدید رقابت جهانی بین قدرتهای بزرگ، کشورهای آسیای مرکزی سیاست چندجانبهگرایی را دنبال و تلاش میکنند تا از راه تقویت تعامل بین خود، در وابستگی مستقیم از روسیه و چین قرار نداشته باشند.
گفته شده انگلیس در کنار آمریکا و اتحادیه اروپا زمینه چندجانبهگرایی برای کشورهای آسیای مرکزی را فراهم کرده و جهت ایجاد موازنه در برابر روسیه و چین، از تلاشهای این کشورها در جهت همگرایی منطقهای و تبدیل شدنشان به بازیگر فعال عرصه بینالمللی حمایت میکند. در پی بررسی این گزارش، تصمیم به برگزاری نشست انگلیس و آسیای مرکزی در سال 2024 در قالب «5+1» گرفته شده است.
از میان همه کشورهای غربی موجود، انگلیس از بزرگترین تجربه امپراتوری استعماری کلاسیک در مناطق مختلف جهان و بهخصوص در شرق برخوردار است. حتی نسبت به آسیای مرکزی، سیاست توسعهطلبانه فعال استعماری انگلیس تا پایان دهه 1930 وجود داشته است. میتوان نگرشهای متفاوتی نسبت به پدیده «باسماچیگری» (اصطلاح منفی در تاریخنگاری شوروی و روسیه) داشت، اما نمیتوان این واقعیت را انکار کرد که فقط به دلیل حمایتهای مالی (پول، سلاح، مهمات) و غیراقتصادی (برنامهریزی عملیاتهای نظامی) انگلیس این جنبش برای چندین دهه تداوم یافت و مشکلاتی را برای دولت شوروی و جمعیت جمهوریهای آسیای مرکزی ایجاد کرد. تقریباً در کنار هر یک از «قورباشیهای» مهم (فرماندهان گروهها) یک مستشار انگلیسی حضور داشت و دستگاه انگلیسی اقدامات آنها را در مناطق مختلف آسیای مرکزی هماهنگ میکرد.
ادامه در فارس
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📰 استفاده داعش خراسان از تاجیکها در حملات تروریستی منطقه
⬅️ 28 ژانویه، دو مهاجم به کلیسای ساریر استانبول حمله و به حاضرین تیراندازی کردند که در نتیجه این اقدام تروریستی یک نفر جان باخت. علی ارلیکایا وزیر کشور ترکیه اظهار داشت که یکی از مظنونین تبعه روسیه و دیگری تبعه تاجیکستان بوده است.
📄 گفتنیست، داعش به طور رسمی مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت.
❗️ نشریه آمریکایی المانیتور در پی این حمله تروریستی نوشت: در دو و سه سال گذشته، داعش تقریباً تمام عملیاتهای خود در افغانستان، ایران و ترکیه را از طریق شهروندان تاجیکستان انجام داده است.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 قزاقستان باب ورود ایالات متحده به آسیای مرکزی
یادداشتی از وبلاگ aftershock
⬅️ قزاقستان کشوری کلیدی برای ایالات متحده محسوب می شود که از طریق آن، نفوذ خود را در سراسر منطقه گسترش خواهد داد. به گزارش والاستریتژورنال، ایالات متحده به یک رویکرد استراتژیک جدیدی نیاز دارد تا نفوذ خود در اوراسیا را افزایش دهد؛ جایی که واشنگتن نفوذ بسیار کمتری نسبت به مسکو و پکن دارد.
👇👇ادامه
📄 این نشریه معتقد است تا زمانی که روسیه و چین هر دو با مشکلات خاص خود مواجه هستند، ایالات متحده فرصت دارد تا روابط خود با آسیای مرکزی را تقویت کند. همکاری نزدیک با قزاقستان، رهبر منطقه در عرصههای گوناگون، برای واشنگتن کلیدی خواهد بود.
⬅️ حضور اقتصادی واشنگتن در منطقه پیش از وقایع اوکراین:
به استثنای قزاقستان، تا ۲ سال گذشته کشورهای آسیای مرکزی انگیزه محکمی برای برقراری روابط اقتصادی پایدار با واشنگتن نداشتند. اما قزاقستان با وجود شرکتهای نفت و گازی مانند BP و Chevron و تمرکز آستانه به پروژههای انرژی، زمینه جذب مستقیم سرمایهگذاریهای کلانی را از سوی واشنگتن و اروپا داشته است. دیگر کشورهای منطقه به دلایلی چنین فرصتهایی را نداشتند و کشوری همچون ترکمنستان به آمریکایی ها اجازه دسترسی به معادن خود را نمی دادند. بنابراین، ایالات متحده نیز همواره سرمایهگذاری خود را در قزاقستان و مواد خام آن متمرکز کرده بود.
📄 استراتژی امنیت ملی 2019 ایالاتمتحده تاکید داشت که آسیای مرکزی از مناطقی است که حضور ایالات متحده در آن اجباری است. اما این اهمیت به ژئوپلیتیک اشاره دارشت تا اقتصاد، زیرا فعالیت اقتصادی ایالاتمتحده در این منطقه به پروژههای کوچک در حوزه بشردوستانه محدود می شد. سرمایهگذاری آمریکا در اقتصاد ازبکستان چشمگیر نبود. این مسئله نسبت به سایر کشورهای منطقه جز قزاقستان تا قبل از جنگ اوکراین صادق بود.
⬅️ کارشناس والاستریتژورنال:
با توجه به تغییرات ژئوپلیتیکی پویا در جهان، ایالات متحده به دستور کار جدیدی نیاز دارد؛ آمریکا تلاش می کند تا از طریق افزایش گفتگو با نخبگان سیاسی و تجاری و مکانیسمهای اثبات شده قدرت نرم، از نفوذ پکن و مسکو در منطقه بکاهد. و البته ایده بازگرداندن پایگاه های نظامی خود به این منطقه را به هر شکلی ترویج خواهد کرد.
📄 با این حال، پس از خروج آمریکایی ها از افغانستان در 21 اوت، سخت است باور کنیم که کشورهای آسیای مرکزی با بازگشت رسمی پایگاههای آمریکایی موافقت کنند. هر چقدر هم سودای استقلال و بدرقصی با روسیه داشته باشند، هر چقدر هم متوجه نفوذ چین باشند، اجازه استقرار پایگاه های نظامی آمریکا در منطقه برای این کشورها به معنای افزایش فشارهای روسیه، چین و همچنین ایران است و موجب بروز مشکلات زیاد داخلی و خارجی در سطح منطقه خواهد شد. بنابراین حضور نظامی مستقیم آمریکا در منطقه در قالب پایگاه نظامی رسمی در حال حاضر ممکن نخواهد بود. اما در دو سال گذشته روابط نظامی ایالات متحده با منطقه افزایش یافته است و گسترش نفوذ واشنگتن در ساختارهای امنیتی و نظامی منطقه مورد انتظار است.
📄 کشورهای آسیای مرکزی منافع خود را در گسترش همکاری با آمریکا می بینند. اولاً وزنهی تعادلی در کنار نفوذ چین و روسیه در منطقه داشته باشد و ثانیاً در روابط خود با قدرتهای بزرگ به توازن برسند. از سوی دیگر، این میل از طرف منطقه، به دلیل قدرت و نفوذ سیستم دلاری و همچنین نفوذ بینالمللی و وزن سیاسی خود ایالاتمتحده نیز است.
📄 از این رو، در دو سال گذشته شاهد گسترش انگیزههای متقابل منطقه و واشنگتن برای همکاری بودهایم. گسترش روابط سیاسی، اقتصادی و حتی نظامی به شکل بی سابقه ای با این منطقه افزایش یافت که بی شک میل این کشورها به ایجاد توازن قدرت در منطقه به روند توسعه حضور آمریکا و غرب تأثیر مستقیم گذاشته است. در این میان، روابط عمیق ایالات متحده با قزاقستان موجب تسریع این روند خواهد شد.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 سفیر سابق تاجیکستان در عربستان سخنگوی جدید ریاست جمهوری این کشور
⬅️ با حکم رئیس جمهور تاجیکستان سخنگوی سابق نهاد ریاست جمهوری به دلیل بازنشستگی برکنار و "ضرابالدین قاسمی" سفیر سابق تاجیکستان در عربستان، به عنوان سخنگوی جدید ریاست جمهوری منصوب شد.
✍️ باید گفت، مدتی است عزل و نصب امامعلی رحمان در ساختار قدرت افزایش یافته و شاهد انتصاب افراد نزدیک به رستم امامعلی و مورد اعتماد شخص رحمان در دستگاه سیاسی، اقتصادی و امنیتی تاجیکستان هستیم. از آشکارترین این موارد، صعود روزافزون شاهرخ سعیدزاده رئیس اداره تحقیقات جنایی وزارت داخلی در ساختار امنیتی این کشور است که مهمترین امتیاز وی نزدیکی و رفاقت طولانی مدت با رستم امامعلی است. ضرابالدین قاسمی نیز حدود ۱۱ سال مشاور مطبوعاتی رئیس جمهور و ۴ سال سفیر دوشنبه در ریاض بوده است. با توجه به رویکرد امروزه امامعلی رحمان در انتصابات و با توجه به نزدیکی عربستان به رستم امامعلی، نفوذ وسیع ریاض در تاجیکستان پس از انتقال قدرت از پدر به پسر در این کشور مورد انتظار است.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 آیا روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای آسیایمرکزی پس از جنگ غزه کاهش خواهد یافت؟ (1)
یادداشتی از "مرکز الدراسات العربیه الاوراسیه"
پیش از استقلال کشورهای آسیای مرکزی از اتحاد جماهیر شوروی، رژیم صهیونیستی به فکر گسترش نفوذ خود در این منطقه بود. سال 1989 تغییراتی را در سیاست خارجه خود اعمال کرد که شامل توجه بیشتر به این منطقه می شد و برای اولین بار یک بخش کامل به نام بخش اروپای شرقی و کشورهای مشترک المنافع در ساختار سیاست خارجه اسرائیل ایجاد شد. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، یک استراتژی یکپارچه را اعمال نمود و از همه ابزارهای اقتصادی، سیاسی، نظامی، اطلاعاتی و فرهنگی برای ایجاد یک مشارکت استراتژیک با آسیای مرکزی استفاده کرد.
👇👇ادامه
اسرائیل پس از فروپاشی شوروی به برقراری روابط دیپلماتیک نزدیک با این پنج جمهوری علاقهمند بود و در ادامه نیز توافقات مشترکی در خصوص برقراری روابط دیپلماتیک ایجاد کردند و سالهاست که رژیم صهیونیستی در ازبکستان و قزاقستان و چند سال اخیر در ترکمنستان نیز سفارت مستقر و مستقل دارد.
⬅️ برخی از انگیزههای حضور رژیم صهیونیستی در آسیای مرکزی
ارتباط اسرائیل با کشورهای آسیایمرکزی بلافاصله پس از استقلال این کشورها در پی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در دسامبر 1991 تقویت شد و با انگیزههای مذهبی، اقتصادی، سیاسی و نظامی به دنبال تقویت گسترده روابط خود با این جمهوریها بود.
اولین انگیزه این حضور را شاید عامل مذهبی باید دانست؛ بر این اساس که این کشورها اکثریت مسلمان بودند و در عین حال اسلام نقش حاشیهای در سیاست و فرهنگ این کشورها ایفا می کرد و در واقع حکومتهای منطقه توسط رهبرانی هدایت می شدند که غالبا روحیاتی ضدمذهبی و جتی کمونیستی داشتند. بنابراین دین به عنوان یک متغیر ذاتی در هویت مردم این منطقه باقی می ماند و ممکن بود مانند ایران به تقابل با رژیم برخيزند و یا اینکه مهار شده و با قرار گرفتن در کنار رژیم صهیونیستی امتیاز بزرگی برای تلآویو محسوب شوند. از این رو، اسرائیل باید روابط خود را با این کشورها تقویت می کرد تا بتواند پیش از نفوذ عامل مذهبی در سیاست آنها، خود را تحمیل کرده وسوسه هایی را برای این جمهوری ها فراهم کند تا از حمایت از آرمان فلسطین دوری کنند.
از مهمترین و برجستهترین انگیزهها نیز عامل امنیتی بود. عاملی که تحکیم روابط با کشورهای آسیای مرکزی را برای تلآویو الزامی کرده بود. هم اقلیت های یهودی ساکن در کشورهای آسیای مرکزی برای رژیمصهیونیستی مهم بود هم وجود سازمانهای مذهبی معتدل و افراطی و گروههای شبهنظامی در آسیای مرکزی از عوامل تهدید منافع رژیم در منطقه محسوب می شد. اسرائیل با ادعای تجربه مبارزه با تروریسم و به بهانه همکاری ضدتروریستی با منطقه و ارائه کمک های پزشکی در شرایط سخت توانست یکی از باب های نفوذ خود را باز کند و از طریق تکنیک های پیشرفته نظارت امنیتی، ایجاد روابط نزدیک با کشورهای منطقه در مبارزه با تروریسم و افراط گرایی، روابط نزدیکی را با آنها ایجاد کرد. پیش دستی رژیم در نفوذ امنیتی، از امتیازهای مهم رژیم صهیونیستی برای جلوگیری نفوذ ایران و اسلامی ایرانی به منطقه دانسته می شد.
البته منافع اسرائیل در منطقه تنها به اهداف ژئوپلیتیک محدود نمی شد و منافع مستقیم اقتصادی نیز در آن دخیل بود. عمدهی این منافع ناظر بر انرژی منطقه است بویژه در صنعت نفت؛ امروزه تلآویو قریب به 25 درصد از نياز نفتی خود را از آسیای مرکزی (قزاقستان) تامین می کند. همچنین آسیای مرکزی بازار فروش فناوری و فناوری اطلاعات اسرائیل است و از آنجایی که کشورهای منطقه نگران فعالیتهای تروریستی بودند و هستند، اسرائیل می توانست به مرکز آموزشی برای واحدهای امنیتی و مبارزه با تروریسم کشورهای آسیایمرکزی تبدیل شود، که شد.
از طرفی رژیم بدنبال دریافت حمایت دیپلماتیک و آرای حمایتی کشورهای آسیای مرکزی در تریبون سازمانها و انجمنهای بینالمللی در برخی عرصهها بود. همسویی کامل و علنی خیلی مورد انتظار نیست، اما رژیم در این مسئله نیز ناموفق نبوده و در جریان جنگ اخیر دیدیم که کشورهای آسیای مرکزی یا بی طرف بودند یا خواستار اجرای طرح دو دولت دو ملت بودند. قزاقستان نیز در یک بيانيه مستقیما حماس را محکوم کرده بود.
ادامه دارد...
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 آیا روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای آسیایمرکزی پس از جنگ غزه کاهش خواهد یافت؟ (2)
یادداشتی از "مرکز الدراسات العربیه الاوراسیه" | (مطالعه بخش اول)
⬅️ ابزارهای نفوذ رژیم صهیونیستی به آسیای مرکزی
رژیم صهیونیستی در دهههای گذشته با سازوکارهای متعددی سعی در تحکیم روابط خود با این پنج جمهوری داشته و از همان ابتدا این کشورها را متقاعد کرده است که با آن روابط عادی برقرار کنند و از بعد مذهبی در سیاست خارجی خود متاثر نشوند. برجسته ترین مکانیسمهای نفوذ رژیم در آسیای مرکزی به شرح ذیل است:
👇👇ادامه
1️⃣ اقتصادی
یکی از استراتژیهای اسرائیل برای نفوذ به این پنج جمهوری، نفوذ اقتصادی است؛ از طریق ایجاد پروژههای عظیم، ارائه کمکهای اقتصادی و امضای قراردادهای اقتصادی از طریق شرکتهای اسرائیلی و بازرگانان اسرائیلی و میانجیگری فعال برای جذب سرمایه کشورهای غربی و در واقع تسهیل سرمایهگذاری غرب در کشورهای آسیای مرکزی.
کمتر از سه ماه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، اسرائیل در تاشکند پایتخت ازبکستان اولین کنفرانس مشترک اقتصادی بین خود و کشورهای آسیای مرکزی را در مارس 1992 برای بررسی نیازها ترتیب داد. پس از سال 1992، اسرائیل دهها قرارداد با کشورهای آسیای مرکزی در زمینههای کشاورزی، گردشگری، فرهنگی، جذب سرمایهگذاری، جلوگیری از مالیات مضاعف، کاهش گمرکات، همکاریهای فنی و غیره منعقد کرد و علاوه بر این سالانه کنفرانسهایی را برگزار می کند که وزرای آب این جمهوری ها با هم در مورد مسائل اقتصادی بحث و تبادل نظر می کنند.
حدود 140 شرکت با سرمایهگذاری مستقیم و غیرمستقیم اسرائیل در قزاقستان ثبت شده است که عمدتاً در زمینههای کشاورزی، پزشکی، انرژی و ساختوساز فعالیت میکنند و حجم سرمایهگذاری رژیمصهیونیستی در این کشور حدود 220 میلیون دلار برآورد شده است.
اخیراً همکاری بین اسرائیل و ترکمنستان در زمینه بهداشت و دفاع سایبری پیشرفت کرده است. بر اساس گزارش آزمایشگاه امنیت عفو بینالملل، قزاقستان از بازار ابزارهای امنیت سایبری رژیم صهیونیستی که معروفترین آنها گروه NSO است (سازنده فناوری جاسوسافزار است) برای جاسوسی از مخالفان خود استفاده می کند. شرکتهای اسرائیلی Verint Systems و Nice نیز چنین کردهاند و سیستم های نظارتی متعددی را به آژانس های امنیتی در آسیای مرکزی فروختهاند.
2️⃣ دیپلماتیک
رژیم با افتتاح سفارت در این کشورها و ایجاد تبادل دیدارهای رسمی با هدف تحکیم روابط سیاسی بین دو طرف به دنبال برقراری روابط دیپلماتیک زودهنگام با کشورهای آسیای مرکزی بود. نورسلطان نظربایف رئیس جمهور قزاقستان در فوریه 1993 به دعوت رژیم صهیونیستی از اسرائیل بازدید کرد. سال 1994 معاون نخست وزیر ترکمنستان یک سفر رسمی به اسرائیل داشت و در مقابل نیز شیمون پرز به ترکمنستان سفر کرده بود. حدود 10 سال پیش اسرائیل تصمیم به افتتاح سفارت در ترکمنستان گرفت و این سفارت در یک ساختمان موقت قرار داشت، اما ساختمان دائمی سفارت در آوریل سال گذشته به عنوان اولین سفارت دائمی در این کشور و سومین سفارت در آسیای مرکزی افتتاح شد.
3️⃣ قدرت نرم
رژیم در این میان به ابزارهای قدرتنرم توجه ویژه ای نمود. به ویژه ایجاد تبادل فرهنگی. این تبادل فرهنگی با ازبکستان پررنگتر بود، جایی که شعبهای از آژانس یهودی "ساخنوت" در پایتخت آن افتتاح شد تا مهاجرت را سازماندهی کند و دیدیم بیش از ۱۰۰ هزار نفر یهودی ازبک به اسرائیل مهاجرت کردند. یک مرکز فرهنگی اسرائیلی دیگر نیز در تاشکند افتتاح شده است که فعالانه برای ترویج تفکر صهیونیستی تلاش می کند و ازبکستان به اسرائیلیها اجازه داده است که بدون ویزا از این کشور بازدید کنند. ازبکستان یکی از کشورهایی است که میزبان اقلیت یهودیان بومی است و اسرائیل نیز در زمینههای اقتصادی و فرهنگی با هماهنگی کامل موساد با این قشر ازبک ارتباط عمیقی دارد.
ادامه دارد...
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 آیا روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای آسیایمرکزی پس از جنگ غزه کاهش خواهد یافت؟(3)
یادداشتی از "مرکز الدراسات العربیه الاوراسیه" | بخش اول - دوم
⬅️ ابزارهای نفوذ رژیم صهیونیستی به آسیای مرکزی:
4️⃣ نظامی و امنیتی
از ابتدای آغاز روابط دیپلماتیک رژیم و کشورهای آسیای مرکزی، استراتژی رژیمصهیونیستی در دستیابی به اهداف خود در این منطقه مبتنی بر بعد نظامی و امنیتی بود. پروسه حضور در آسیای مرکزی و تمامی اقدامات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی رژیم باید به طور کامل هماهنگ با بازوهای امنیتی و اطلاعاتی آن می شد. نزدیکی فرهنگی، دینی و حتی جغرافیایی ایران به منطقه آسیای مرکزی بی تأثیر در این نگاه نبود. چنانی که گفته شد، امروزه کشورهای آسیای مرکزی تبدیل به یکی از مشتریان رژیمصهیونیستی در حوزه فناوریها و تکنولوژیهای امنیتی شده اند و سازمانهای امنیتی آسیای مرکزی بویژه ازبکستان با موساد روابط تنگاتنگی را ایجاد کرده اند.
اسرائیل در ابتدای استقلال این کشورها خدمات امنیتی و اطلاعاتی خود را برای کمک به آنها در مقابله با جنبشهای بنیادگرا پیشنهاد کرد و از دهه 1990، شروع به تشکیل دورههایی برای آموزش کادر سرویسهای اطلاعاتی در کشورهای آسیای مرکزی در مورد روش مبارزه با تروریسم کرد. شرکتهای بزرگ اسرائیلی نیز حضور یافتند و نقش محوری در تامین خدمات امنیتی و اطلاعاتی این کشورها ایفا کردند. با ارائه فناوری مدرن، از جمله استقرار سیستمهای نظارتی با هدف کمک به دولتهای مستبد آن کشورها برای ردیابی و محاکمه مخالفانشان، ک روند حضور امنیتی رژیم در منطقه را چند برابر نمود. بعدها پس از حضور آمریکاییها در افغانستان و آسیای مرکزی، حضور نظامی و اطلاعاتی رژیم در آسیای مرکزی چند برابر شد. زمانی که واشنگتن شروع به ایجاد پایگاه کرد.
5️⃣ انرژی هسته ای
قزاقستان یکی از معدود جمهوریهای اتحاد جماهیر شوروی بود که سلاحهای هستهای را در خاک خود به ارث برد. اسرائیل هر کشور اسلامی را که سلاح هستهای داشته باشد تهدیدی برای خود میداند. قزاقستان در سال 1994 تسلیحات هستهای خود را به روسیه تحویل داد، اما اسرائیل نسبت به تواناییهای هستهای قزاقستان محتاط ماند. در هر صورت، هم برای مهار آن و از طرفی در ادامه برای بهره گرفتن از آن، ورود به این زمینه در قزاقستان از برنامههای رژیم بود. قزاقستان دارای یکی از بزرگترین ذخایر اورانیوم در جهان است و رژیم صهیونیستی موفق به خرید یک مجتمع فرآوری اورانیوم در قزاقستان شده است که یکی از بزرگترین مجتمعهای اورانیوم در جهان محسوب می شود.
ادامه دارد...
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 تلاش ایالات متحده برای ایجاد شبکهای از نفوذ اطلاعاتی در آسیایمرکزی
⬅️ 25 ژانویه 2024، تعدادی از نمایندگان پارلمان قرقیزستان پیشنویس قانونی مبنی بر مدیریت رسانهها بر اساس امنیت ملی، بویژه ممانعت از فعالیت رسانههایی با مالکیت خارجی در این کشور را ارائه دادند. این قانون حاوی مقرراتی است که مالکیت خارجی بر نشریات قرقیزی را ممنوع میکند و فعالان را ملزوم به ثبت رسانههای الکترونیکی می کند. قانونی که در سایر کشورهای توسعه یافته جهان رایج است. اما بررسی این لایحه به دلایلی غیر موجه و به بهانه عدم تکمیل پرونده در پارلمان به تعویق افتاده است. حال سوالی که رسانهها و کارشناسان مطرح می کنند این است که چرا تصویب اینگونه قوانین برای نمایندگان این کشور با مانع مواجه می شود؟
👇👇ادامه
📄 پیش از این نیز در پرونده مسدودسازی شعبه رادیو آزادی (رادیو اروپای آزاد) در قرقیزستان شاهد دخالت های مستقیم و غیرمستقیم غرب بودیم. آلیکبک جکشنکولوف، وزیر سابق امور خارجه قرقیزستان (۲۰۰۵_۲۰۰۷) با افشاگری از پشت پرده حکم لغو مسدودیت این رسانه، از تهدید شدن برخی نمایندگان مجلس این کشور توسط آمریکا خبر داده و صراحتا گفته بود: تصویب در آخرین لحظه به تعویق افتاد، برخی از نمایندگان تهدید شده بودند که در لیست تحریم ها قرار خواهند گرفت، آنها به این دلیل امضا و رأی خود را (در حکم مسدودیت رسانه آمریکایی رادیو آزادی) پس گرفتند.
⬅️ کانال تلگرامی diplomatia در تحلیل این وضعیت نوشته است: ایالات متحده تلاشهای زیادی برای حفظ منافع اطلاعاتی خود در منطقه انجام می دهد. برای مثال، سال گذشته 300 میلیون دلار برای "حمایت از دموکراسی" در کشورهای مشترک المنافع هزینه کرد. از این مقدار 21 میلیون دلار برای قرقیزستان در نظر گرفته شده بود که دو برابر هزینه پنج سال گذشته برآورد می شود. همچنین سالانه دهها میلیون دلار برای آموزش روزنامهنگاران و سازمانهای خبری در این منطقه ذیل پروژه توسعه دموکراسی و آزادی بیان خود خرج می کند.
📄 ابتدای سال جاری نیز USAID از آغاز پروژه ۵ ساله "توسعه اطلاعات قابل اعتماد با یکپارچهسازی اطلاعات در آسیای مرکزی" در آسیای مرکزی خبر داد.
📄 از طرفی، سال گذشته مقامات آمریکایی چندین بار از قرقیزستان و سایر کشورهای آسیای مرکزی بازدید کردند. در این بازدیدها به صراحت به مقامات این کشورها از عواقب حمایت از روسیه سخن گفته و به آنها هشدار می دادند و پشت درهای بسته نیز از پاداش همکاری و همسویی با سیاست واشنگتن سخن می گویند و در واقع با سیاست چماق و هویج اهداف خود را پیش می برند. diplomatia می نویسد: دلیل دیگری در عقب کشیدنهای (بیجهت) نمایندگان پارلمان قرقیزستان در قوانینی که استقلال کشورشان را توسعه می دهد وجود ندارد. برخی با تهدید و برخی با تطمیع دست از این لایحه ها برمی دارند.
📄 این رسانه همچنین می نویسد: آسیای مرکزی برای غرب ارزش اقتصادی ندارد و سرمایهگذاری قابل توجهی از سوی آنها در آسیایمرکزیوجود ندارد. اما آنها سرمایهگذاری زیادی در زمینه اطلاعات انحام داده اند و غرب می خواهند در این منطقه با روسیه و چین مواجه شود و وضعیت این کشورها را بر علیه منافع آنها سازماندهی کند. برای این کار باید فضای اطلاعات در آسیای مرکزی کنترل کنند و به دست بگیرند که البته می توان گفت این پروژه غرب تاکنون با موفقیت پیش رفته است.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 دیدار مقامات قرقیزستان و آمریکا؛ بررسی نتایج روابط گذشته و چشمانداز آینده آن
⬅️ آیبک مولدوگازیف معاون وزیرخارجه قرقیزستان و لسلی ویگر سفیر آمریکا به گفتگو نشستند. در این دیدار، طرفین نتیجه همکاریهای دوجانبه در سال 2023 را بررسی و چشمانداز همکاریها در سال جاری را تشریح کردند.
📄 از موضوعات محوری در این نشست، بررسی همکاریهای تجاری و اقتصادی و همچنین همکاری در زمینه مواد معدنی حیاتی ذیل پلتفرم C5+1 بود.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 ملاقات رئیس آژانس توسعه بینالمللی اسرائیل با سفیر ازبکستان در رژیم صهیونیستی
⬅️ انات شلین رئیس آژانس توسعه بینالمللی اسرائیل (MASHAV) با جهانگیر امیناف سفیر #ازبکستان در #رژیم_صهیونیستی ملاقات کرد. در این دیدار، طرفین در مورد پروژهها و فعالیتهای MASHAV گفتگو نموده و حول فرصتها و زمینههای مشارکت بیشتر به بحث و تبادل نظر پرداختند.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 کارشناس قزاق: غرب در حال ترویج ارزشهای خود در آسیای مرکزی برای کاهش جمعیت است
⬅️ در ابتدای سال جاری میلادی، اولین وبسایت قانونی برای حمایت و پشتیبانی از LGBT در #قزاقستان با حمایت مستقیم برخی سازمانها و NGO-های بینالمللی غربی در این کشور راهاندازی شد. واکنشهای زیادی به این رویداد در قزاقستان نشان داده شد و نگرانی در خصوص نفوذ ارزشهای نئولیبرالی در نسل جدید بیش از پیش در نظر کارشناسان، فرهیختگان و اهل علم این کشور افزایش یافت.
👇👇ادامه
📄 کمپینی از نام پدران و مادران این کشور در اینترنت راهاندازی شد که خواستار جلوگیری از عادیسازی مسئله مذکور بود و برای مسدودسازی وبسایت منظور خواستار اسمنویسی بود. از طرفی نیز کارشناسان و تحلیلگران زیادی در بسترهای گوناگون به اظهار نظر پرداختند و این مسئله طرفداران و مخالفان زیادی داشت.
📄 در این یادداشت به مصاحبه آناستازیا احمدآوا کارشناس قزاق اشاره خواهیم کرد.
⬅️ رسانه Eurasia Expert: اولین وبسایت برای پشتیبانی از LGBT در قزاقستان راهاندازی شد. با توجه به اینکه این پروژه با حمایت سازمان های بین المللی ایجاد شده است، به نظر شما انگیزه و هدف از ایجاد این سایت چیست؟
انگیزه ها روشن است؛ القای ارزش های غربی در کشورهای آسیای مرکزی برای کاهش جمعیت، تولید عوامل نفوذ، هدایت نسل جدید به سمت #لیبرالیسم و طرفداری از غرب.
اینها تحت پوشش عناوینی همچون برابری، آزادی شخصی، آزادی جنسیتی و سایر شعارها و برنامههای لیبرالی به مردم ارائه می شود. افراد تراجنسیتی و LGBT نمی توانند خانوادهی کاملی ایجاد کنند و اینجا هدف آسان کردن تبلیغ چنین آزادیهایی است.
⬅️ واکنش مردم قزاقستان به راه اندازی این سایت چگونه بود؟
واکنش مردم به شدت منفی بود. بله، دادخواستی نیز وجود دارد و در سایت رسمی دولت ثبت شده است. اما نکتهی جالبی نیز در این میان دیده شد. ظاهرا شهروندان بارها و بارها سعی کردهاند طوماری (کمپینی رسمی) برای ممنوعیت تبلیغ LGBT در قزاقستان ایجاد کنند، اما برای ایجاد چنین طوماری ممانعت صورت گرفته و اجازهی آن داده نشده است و کمپینهای دیده شده برای ممنوعیت سایت مذکور در واقع غیر رسمی و خودجوش از سوی شهروندان قزاقستان ایجاد شده و در فضای مجازی دست به دست میشود. (ظاهرا) مردم اجازه ندارند این موضوع را به صورت رسمی مطرح کنند.
⬅️ قزاقستانی ها در مورد قانونی شدن ازدواج همجنسگرایان چه احساسی دارند؟
قزاقستانیها اکثراً طرفدار ارزشهای سنتی سالم هستند. 70 درصد قزاقها مسلمان هستند و نگرشی منفی نسبت به چنین نوآوریهای لیبرالی در جامعه دارند. اکثر جمعیت قزاقستان ساکن مناطقی هستند که در آنجا روابط همجنسگرایان غیرقابل قبول است، چه رسد به ازدواج. من می ترسم که هنگام برخورد مردم سنتی با نمایندگانی از این قشر، حتی درگیری جسمی صورت گیرد.
باید گفت، همزمان غرب فشار شدیدی بر دولت قزاقستان وارد می کند. آنها اهرم کافی را در این کشور دارند. همانطور که می دانید بسیاری از مقامات عالیرتبه دولتی امروز ما از دانشگاههای غربی فارغالتحصیل شدهاند. غرب در حال آزمایش و بررسی تعداد طرفداران و حامیان حاضر خود در قزاقستان است.
⬅️ سال 2019، سازمان ملل توصیه کرد که قزاقستان قانونی را تصویب کند و اعضای جامعه LGBT را از هرگونه تبعیض مصونیت بخشد. سال 2021 نیز سفیران 20 کشور (#ایالات_متحده_آمریکا و #اتحادیه_اروپا) درخواست مشابهی را از مقامات کشور ما داشتند. سفارت ایالات متحده در آستانه هر سال پرچم رنگین کمان را در 17 می به نمایش می گذارد. به نظر شما مقامات قزاقستان برای جلوگیری از گسترش افکار این قشر در میان مردم چه باید بکنند؟ آیا اصلا چنین نیتی وجود دارد و تلاشهایی انجام می شود؟
متأسفانه دولت در حال حاضر هیچ گام مؤثری برای حفظ ارزشهای خانواده سالم برنمیدارد و فعالان جوامع مذکور در قزاقستان بیش از حد احساس راحتی می کنند. وبسایتهای غیررسمی باز می شوند، پخش زنده در شبکههای اجتماعی با تبلیغات LGBT انجام میشود، نمایندگان این قشر در حال فیلمبرداری و تولید محتوا با پرچم رنگینکمان در زیارتگاههای ما هستند و راهپیمایی تشکیل می دهند. تنها کاری که می توان گفت انجام می شود این است که شهرداریها به ندرت اجازه چنین تجمعاتی را می دهند. خب از این نظر، شما به همسایه خود قرقیزستان که اراده محافظت از فرزندان خود را دارد حسادت نمی کنید؟
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 روسیه کتب درسی کلاسهای روسی تاجیکستان را تأمین خواهد کرد؛ ۲۰۰ میلیون روبل سرمایهگذاری برای توسعه زبان روسی
⬅️ رحیم سعیدزاده وزیر آموزش و پرورش تاجیکستان اعلام کرد که دولت روسیه متعهد شده است تمامی کتابهای درسی روسی مدارس تاجیکستان را برای سال تحصیلی جدید تأمین کند. به گفته وی، مسکو برای این اقدام ۲۰۰ میلیون روبل اختصاص داده است.
📄 در تاجیکستان 60 مدرسه تمام روسی وجود دارد و 244 مدرسه دولتی نیز کلاسهای آموزش روسی را در سطوح بالا برگزار می کنند. به گفته سعیدزاده، تا سپتامبر سال جاری این کتابها به تمامی مدارس مذکور تحویل داده می شود.
✍️ گفتنیست، زبان روسی در قانون اساسی تاجیکستان به عنوان زبان ارتباطی اقوام معرفی شده و آموزش آن در تمامی مدارس تاجیکستان از کلاس اول الزامی می باشد.
🔸️ پیش از این نیز دو کشور برای آموزش معلمان تاجیکستان در مراکز و دانشگاههای مشترک توافق کرده بودند. به این منظور معلمان زبان روسی، زیست شناسی، فیزیک و شیمی روسیه برای تربیت معلم به تاجیکستان خواهند آمد.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 توافق رژیم صهیونیستی با ازبکستان، هند و سریلانکا برای انتقال ۶۵ هزار کارگر به سرزمینهای اشغالی
⬅️ ۴ فوریه، رژیم صهیونیستی اعلام کرد که ۶۵ هزار کارگر خارجی از ازبکستان، هند و سریلانکا بمنظور از سرگیری ساخت و سازهای متوقف شده پس از ۷ اکتبر وارد اسرائیل خواهند شد. پیش از این در تاریخ ۲۴ ژانویه، اخباری مبنی بر سفر یک هیئت اسرائیلی به ازبکستان و دو کشور مذکور منتشر شد که مامور به مذاکره برای دریافت کارگر بودند.
(گفتنیست، پس از ۷ اکتبر و آغاز عملیات طوفانالاقصی، بیش از ۷۰ هزار فلسطینی که در سرزمینهای اشغالی به عنوان کارگر از آنها استفاده می شد، به دلایل امنیتی از کار آزاد شده بودند که موجب شد صدها پروژه عمرانی و... در سرزمینهای اشغالی متوقف شود.)
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 گفتگوی مقامات ارتشی آمریکا و قزاقستان
⬅️ فرمانده کل گارد ملی آریزونا آمریکا کری موهلنبک به همراه هیئت سفارت این کشور در آستانه با سیریما شریفخاناف وزیر امور اضطراری جمهوری قزاقستان به گفتگو نشستند.
📄 در این دیدار، طرفین حول ساختار و وضعیت آژانسهای امور اضطراری دو کشور گفتگو و ظرفیت و زمینههای همکاری آنها را بررسی کردند.
📄 طرف قزاقستانی از مقام آمریکایی برای شرکت در سمینار سالانه واحدهای نجات قزاقستان دعوت به عمل آورد و در آخر نیز طرفین برای همکاری در زمینه امنیت اجتماعی و مدنی به توافق رسیدند.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 گزارش سرویس امنیتی قزاقستان: در صورت تداوم جنگ در غزه، مواضع آمریکا، بریتانیا و رژیمصهیونیستی در آسیای مرکزی از سوی اسلامگرایان رادیکال در خطر خواهد بود
⬅️ به گزارش ماوراءالنهر و به نقل از آندره سرینکو، سرویس امنیت ملی قزاقستان گزارشی تحلیلی از پیامدهای تداوم جنگ در غزه و تحرکات احتمالی اسلامگرایان رادیکال علیه مواضع آمریکا، بریتانیا و اسرائیل در آسیای مرکزی تهیه کردهاند.
📄 آندره سرینکو می نویسد: بر اساس این گزارش، در صورت تداوم و گسترش جنگ غزه، رادیکال شدن سریع جوانان آسیای مرکزی بویژه ازبکها و تاجیکها مورد انتظار است. از این رو، سرویس های امنیتی آسیای مرکزی افزایش تحرکات خرابکارانه مسلمانان بومی علیه مواضع اسرائیل و آمریکا در منطقه را محتمل می دانند.
📄 آندره سرینکو همچنین نوشته است که این گزارش از سوی سرویس امنیتی قزاقستان به مقامات آمریکایی ارائه شده است.
📄 منبع آندره خاطرنشان کرده است که دهها شهروند آسیای مرکزی مرتبط با گروههای اسلامی رادیکال در منطقه دستگیر شدهاند و شواهد حاکی از برنامه برخی جریانها برای حمله به اهداف آمریکایی و اسرائیلی است. در میان دستگیرشدگان حامیان القاعده، داعش از جمله شاخه خراسان آن و همچنین افراد طرفدار ایران دیده می شود.
✍️ قابل ذکر است، تاکنون حدود ۱۰ اقدام خرابکارانه عليه مواضع رژیم صهیونیستی در آسیای مرکزی در رسانهها گزارش شده است و شواهد حاکی از گستردهتر و بیشتر بودن اینگونه تحرکات در منطقه است. پیش از این نیز هیئت امنیتی موساد و شاباک از آسیای مرکزی بازدید کرده و به تحقيقاتی پیرامون این اقدامات پرداخته بودند.
@mavaraonnahr
📰 دیدار سفرای ترکمنستان و آمریکا در توکیو در قالب پلتفرم C5+1
⬅️ به گزارش سفارت ترکمنستان در ژاپن، آتادوردی بایرامف سفیر ترکمنستان در این کشور با رام امانوئل همتای آمریکایی خود ذیل پلتفرم C5+1 به گفتگو نشستند.
📄 در این دیدار، بایرامف اراده #ترکمنستان برای تقویت بیشتر همکاریها با #ایالات_متحده را تأیید نمود و طرفین تاکید کردند که در اولین اجلاس سران C5+1 در 19 سپتامبر 2023، کشورها فرصت خوبی برای بحث در مورد طیف وسیعی از موضوعات از جمله مسائل مربوط به امنیت منطقهای، تجارت و اتصال و تغییرات آب و هوایی داشتند.
📄 همچنین خاطرنشان کردند که C5+1 یک پلتفرم منطقهای موثر برای تعمیق همکاری های اقتصادی، حفظ امنیت و همچنین توسعه پایدار در آسیای مرکزی است و بر این اساس تداوم همکاریها در موضوعات مرتبط ضروری است.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 دیدار دادستانهای کل تاجیکستان و عربستان سعودی در دوشنبه
⬅️ یوسف رحمان دادستان کل تاجیکستان و سعود عبدالله المعجب دادستان کل عربستان سعودی در دوشنبه به گفتگو نشستند.
📄 در این دیدار، موضوعات مبارزه با تروریسم، افراطگرایی، قاچاق انسان، تجارت غیرقانونی مواد مخدر و سایر جنایات فراملی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
📄 گفتنیست، ۵ فوریه، سعود عبدالله المعجب در یک سفر کاری وارد دوشنبه تاجیکستان شد و دیدارها و رایزنیهای سیاسی مقامات دو کشور همچنان ادامه دارد.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 بازدید سفیر رژیم صهیونیستی از مراکز حوزه کودک در ازبکستان
⬅️ زهویت بن هیلل سفیر رژیم صهیونیستی در ازبکستان از مرکز درمانی تسکین بازدید نمود. مرکز درمانی تسکین در حوزه مبارزه با سرطان و بیماریهای لاعلاج کودکان فعالیت می کند.
📄 قابل ذکر است، مرکز درمانی تسکین توسط سفارت رژیم صهیونیستی، آژانس توسعه بینالمللی اسرائیل و سازمان غیردولتی ازگو امل ازبکستان حمایت و تأمین مالی می شود.
⬅️ سفیر رژیم صهیونیستی همچنین از یک کتابخانه حوزه کودک در تاشکند بازدید نمود و با مدیران آن حول فرصتها و ظرفیتهای همکاری به گفتگو پرداخت. در این بازدید، سفارت رژیم صهیونیستی به نشانه علاقه به همکاری در حوزه کودک به مقدار نامشخص لوازم التحریر و چندین کتاب کودک از نویسندگان صهیونیستی را به کتابخانه اهدا نمود.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 گفتگوی سفیر قرقیزستان و دستیار وزیر خارجه ایالات متحده
⬅️ دونالد لو دستیار وزیر امورخارجه ایالاتمتحده در امور آسیایمرکزی و جنوبی با باقتیبک امانبایف سفیر قرقیزستان در آمریکا و کانادا به گفتگو نشستند.
📄 در این دیدار، طرفین همکاریهای جاری دوجانبه و چندجانبه دو کشور را بررسی و حول چشمانداز همکاریهای آینده گفتگو کردند.
📄 همچنین به طور اجمالی حول برنامههای مشترک واشنگتن و بیشکک در سال 2024 به بحث و گفتگو پرداختند و بخشی از آن مشخص گشت:
سادهسازی مراحل صدور ویزا؛
بهبود همکاری در بخش بانکی؛
توسعه روابط تجاری و اقتصادی؛
توسعه و سازماندهی سفرها و رویدادهای تجاری دوجانبه؛
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr