📰 402 میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی در قزاقستان
آمریکا با ۱۳.۷ درصد سهم در جایگاه دوم
⬅️ چنگیز ابراهیماف، معاون بخش استراتژی و توسعه دیجیتال شرکت ملی قزاقاینوست، در یک مصاحبه اظهار داشت که سرمایهگذاری مستقیم خارجی به قزاقستان از سال 2005 تا 9 ماهه اول سال 2023 بالغ بر 402.7 میلیارد دلار بوده است.
📄 قزاقستان بر اساس سیاست سرمایهگذاری ملی خود، برای جذب 150 میلیارد دلار سرمایه مستقیم خارجی دیگر تا سال 2029 هدفگذاری کرده است.
📄 به ترتیب کشورهای هلند، آمریکا، سوئیس، چین و روسیه ۵ کشور اول سرمایهگذاری در قزاقستان هستند. هلند با 29.2 درصد سهم و ایالات متحده با 13.7 درصد از کل سرمایهگذاریهای صورت گرفته در قزاقستان، با اختلاف در جایگاه اول و دوم قرار دارند.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
۲۲ دی ۱۴۰۲
📰 وبسایت المرصاد نزدیک به استخبارات طالبان: تاجیکستان مهره جدید آمریکا در منطقه؛ عملیاتهای داعش در منطقه، در تاجیکستان برنامهریزی می شود
⬅️ المرصاد، مرکزی نزدیک به استخبارات طالبان است؛ المرصاد اخیرا در یک یادداشت ادعا کرده است تاجیکستان مانند اوکراین، پاکستان و... سایر کشورهایی که در پازل منافع آمریکا قرار دارند، تبدیل به یکی از مهرههای آمریکا در منطقه شده است.
📄 المرصاد با اشاره به اینکه تاجیکستان تبدیل به یکی از قطبهای جذب نیروی داعش در منطقه شده است، ادعا میکند که تاجیکستان در پازل منافع آمریکا قرار گرفته و حتی عملیاتهای داعش در منطقه در تاجیکستان برنامهریزی می شود.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
۲۳ دی ۱۴۰۲
📰 پس از سفر مقام ترک به بیشکک و دوشنبه، مقامات امنیتی این دو کشور به گفتگو نشستند
⬅️ ۱۰ ژانویه، هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه پس از اتمام سفر کاری خود به قرقیزستان، در یک سفر رسمی وارد دوشنبه شد. وی در جریان این سفر با همتای تاجیک خود و با رئیس جمهور این کشور امامعلی رحمان به گفتگو نشست. از موضوعات محوری گفتگوی مقامات ترکیه و تاجیکستان مسئله امنیت منطقه و امور مرزی بود و هاکان فیدان پس از دیدار با امامعلی رحمان در نشست خبری از توافق مرزی قرقیزستان و تاجیکستان خبر داد و غیر مستقیم به نقش میانجیگری آنکارا در میان این دو کشور اشاره نمود.
👇👇ادامه
۲۴ دی ۱۴۰۲
📄 ۱۲ ژانویه، دو روز پس ملاقات وزیر خارجه ترکیه با مقامات تاجیکستان و قرقیزستان و اظهارات وی حول توافقات مرزی این دو کشور، نشست سیدمومن یتیماف رئیس کمیته امنیت ملی تاجیکستان و کامچیبک تاشیف رئیس کمیته امنیت ملی قرقیزستان برگزار شد و طرفین حول توافقات مرزی دو کشور و تعیین مرز به بحث و گفتگو پرداختند.
✍️ گفتنیست، مسئله مذکور توجه رسانههای دو کشور را به خود جلب نموده و برخی کارشناسان با توجه به نوع خاص تحرکات ترکیه در آسیای مرکزی، از تبدیل شدن آنکارا به یک "بازیگر تعیینکننده در امور امنیتی منطقه" سخن می گویند.
🔸️ ترکیه در یک دهه اخیر روابط امنیتی خود با آسیای مرکزی را (بویژه با ترکتباران آن) افزایش داد و تبدیل به یک تأمینکننده تسلیحات نظامی برای این کشورها شد. از انتقال گسترده پهپادهای ترکی گرفته تا احداث خط تولید پهپاد در برخی از این کشورها و... با توجه به این تحرکات، کارشناسان پیش از این از اهداف بلندپروازانه آنکارا و چشمانداز آن در آسیای مرکزی سخن می گفتند و قدم برداشتن آن برای تبدیل شدن به یک بازیگر اصلی در منطقه را مورد انتظار می دانستند.
🔸️ از طرفی کارشناسان متعددی ناتو و واشنگتن را سهیم در نقشآفرینی ترکیه در آسیای مرکزی می دانند و در واقع تحرکات آنکارا در این منطقه را همسو با منافع ناتو معرفی می کنند. این نکته نیز حائز اهمیت است که سفارت ترکیه در تاجیکستان به طور رسمی نماینده ناتو معرفی شده و عوامل ناتو در این مرکز فعالیت می کنند.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
۲۴ دی ۱۴۰۲
📰 شرکتهای بزرگ آمریکایی به دنبال گسترش فعالیت خود در ترکمنستان
⬅️ ۱۳ ژانویه، متیو کلیمو سفیر آمریکا در عشقآباد با حضور در یک نشست خبری در سفارت، از علاقه شرکتهای بزرگ آمریکایی برای گسترش فعالیتشان در ترکمنستان خبر داد. به نقل از وی برخی از این شرکتها، جاندیر، بوئینگ، جنرال الکتریک، ویزاکارت بینالمللی و کوکاکولا هستند.
📄 وی در ادامه ابراز امیدواری نمود که که شورای بازرگانی ترکمنستان و آمریکا توسعه یافته و نقشش به اتاق بازرگانی تبدیل شود. همچنین از آمادگی سفارت برای تسهیل تجارت بین بخشهای خصوصی دو کشور خبر داد.
#آسیای_مرکزی #ترکمنستان #آمریکا #تجارت #اقتصاد
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
۲۴ دی ۱۴۰۲
📰 مکانیزم بازیگری قطر، امارات و عربستان در آسیای مرکزی
⬅️ چندجانبهگرایی در آسیای مرکزی منجر به حضور بازیگران نوظهور در #آسیای_مرکزی در یک گرایش دو طرفه از سمت منطقه و از سوی این بازیگران شده است. کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس یکی از این بازیگران نوظهور هستند که هم به صورت انفرادی و هم در قالبهای تجمیعی، سطح جدیدی از تعاملات را با آسیای مرکزی آغاز کردهاند. این بازیگران اگرچه هماهنگی و یکپارچگی هدفمندی ندارند، اما مبتنی بر مزیتهای نسبی خود، تمرکز بر حوزههای خاصی را آغاز کردهاند که این تمرکز به نحوی در میانمدت میتواند به یک تقسیم کار نانوشته، با عدم تزاحم در سطح منافع ترسیم شده برای هر بازیگر، منجر شود. همچنین گزارههای مربوط به همافزایی و یا رقابت این بازیگران در آسیای مرکزی کماکان در هالهای از ابهام قرار دارد که با پیشبرد طرحهای بلندمدت و بازخوردهای رفتاری کشورهای منطقه، قابل ارزیابی است. در این گزارش تلاش میشود تا با تمرکز بر روابط و تعاملات سه کشور #عربستان_سعودی، #امارات_متحدۀ_عربی و #قطر در آسیای مرکزی در طول سه ماه گذشته، مکانیزم بازیگری این کشورها در این منطقه تحلیل و ارزیابی شود.
یکی از مهمترین نشانههای بازیگری جدید کشورهای عربی حاشیه #خلیج_فارس در آسیای مرکزی، تعاملات و مناسبات متراکم در طول سه ماه اخیر بوده است. حجم قابل توجهی از دیدارهای مقامهای عالیرتبه، نشستهای مشترک و رویدادهای اقتصادی بین این کشورها در این بازه بهوقوع پیوسته که تا پیش از این، سابقه نداشته است. مهمترین محورهای این بازیگری در حوزههای سیاسی؛ با هدف همگرایی بیشتر و در حوزه اقتصادی؛ با هدف تعریف منافع در سطح ژئواکونومی و همچنین در حوزه امنیتی- دفاعی بوده است.
ادامه... در مؤسسه مطالعات راهبردی شرق
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
۲۴ دی ۱۴۰۲
📰 تأسیس یک آزمایشگاه علمی در تاجیکستان توسط آژانس همکاری و هماهنگی ترکیه
⬅️ آژانس همکاری و هماهنگی ترکیه(TIKA) یک آزمایشگاه علمی مجهز در مدرسه بینالمللی دوشنبه-تاجیکستان تأسیس کرد. این آزمایشگاه با هدف توسعه زیرساختهای آموزشی تاجیکستان و تقویت کیفیت آموزش، از سوی ترکیه تأمین مالی شده و احداث شده است.
📄 مراسم افتتاح این آزمایشگاه با حضور مقامات رسمی دو کشور، سفیر ترکیه، مدیر کل امور حقوقی وزارت خارجه تاجیکستان و رئیس بخش آسیای مرکزی و قفقاز TIKA برگزار شد.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
۲۶ دی ۱۴۰۲
📰 امضای تفاهمنامه امارات و قزاقستان برای سرمایهگذاری در پروژههای هوشمصنوعی و مراکز داده
⬅️ وزارت سرمایهگذاری امارات و وزارت توسعه دیجیتال، نوآوری و صنعت هوانوردی قزاقستان و صندوق سرمایهگذاری مستقل "سامروک کازینا" تفاهمنامهای برای سرمایهگذاری در پروژههای مرکزداده و هوشمصنوعی قزاقستان منعقد کردند.
📄 محمدحسن السویدی وزیر سرمایهگذاری امارات گفت: "این یادداشت تفاهم، متضمن تعهد ما به تقویت روابط دوجانبه و همکاری برای دستیابی به چشمانداز مشترک دوکشور در بخش توسعه اقتصادی است. سرمایهگذاریهای برنامهریزیشده در زمینه مراکزداده و پروژههای هوشمصنوعی در جمهوری قزاقستان به «تقویت زیرساختهای دیجیتالی رو به رشد این کشور کمک میکند و فرصتهای بیشتری را برای شرکتها فراهم میکند تا از مزایای دیجیتالیسازی استفاده کنند»."
✍️ قابل ذکر است، قزاقستان و امارات قصد افزایش مبادلات تجاری خود را دارند؛ به گفته یک مقام قزاق، سال جاری مبادلات تجاری قزاقستان با این کشور از 632 میلیون دلار سال گذشته به 1 میلیارد دلار افزایش خواهد یافت. پیش از این، آرمان شکالیف وزیر تجارت قزاقستان در گفتگو با خبرگزاری امارات گفته بود که هر دو کشور در مورد سرمایهگذاری و تقویت روابط تجاری دوجانبه گفتگو کردهاند؛ به گفته او، طرفین به سرمایهگذاری در زمینههای محیط زیست، خدمات اجتماعی، اصلاح حکومتداری، کشاورزی، تغییرات آب و هوایی و مسیرهای ترانزیتی توجه دارند و قزاقستان نیز برای ایجاد مسیرهای تجاری جدید از دریایخزر به بنادر ابوظبی و دبی در امارات برنامهریزی کرده است.
@mavaraonnahr
۲۶ دی ۱۴۰۲
📰 تأمین پایدار مواد معدنی حیاتی محور گفتگوی مقامات قزاقستان و آمریکا
⬅️ ۱۱ ژانویه در حاشیه "مجمع مواد معدنی آینده" در ریاض، کنات شارلاپایف وزیر صنعت و ساختوساز قزاقستان و جفری راس پیات دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور منابع انرژی به گفتگو نشستند.
📄 در این دیدار، جنبههای کلیدی همکاری در زمینههای منابع معدنی و انرژی بررسی شد و در زمینه چشمانداز مشارکت بلندمدت دو کشور تبادل نظر صورت گرفت. آنها همچنین حول تأمین پایدار مواد معدنی حیاتی و انتقال پایدار انرژی به بحث و گفتگو پرداختند. در این میان، پتانسیل قزاقستان برای تأمین بیش از 16 عنصر معدنی حیاتی که توسط سازمان زمینشناسی ایالاتمتحده شناسایی شده است، مورد توجه قرار گرفت.
📄 این دیدار گام مهمی در تعمیق روابط دوکشور در این زمینه بود و طرفین قصد خود برای ادامه تلاشهای مشترک در راستای توسعه رویکردهای پایدار در همکاریهای مربوط به مواد معدنی را تأیید کردند.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
۲۶ دی ۱۴۰۲
📰 اردوغان به تاجیکستان می رود
⬅️ ۱۵ ژانویه، اوموت آجار سفیر ترکیه در دوشنبه از سفر قریبالوقوع رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به تاجیکستان خبر داد.
📄 سفیر ترکیه اظهار داشت که هدف سفر اردوغان به تاجیکستان، در گفتگوی هاکان فیدان وزیر خارجه این کشور و مقامات تاجیکستان مطرح شده است؛ گسترش روابط دوجانبه سیاسی، تعمیق روابط تجاری و توسعه پروژههای سرمایهگذاری از جمله اهداف سفر اردوغان به تاجیکستان خواهد بود.
📄 سفیر ترکیه در آخر اظهار داشت که احتملا این سفر در بهار امسال انجام شود.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
۲۶ دی ۱۴۰۲
هدایت شده از مرکز مطالعات پاکستان
🔹مقرهای گروهک جیش الظلم در پاکستان منهدم شد
🔻دو مقر مهم گروهک تروریستی جیش الظلم( جیش العدل) در خاک پاکستان توسط موشک و پهپاد منهدم شد.
🔻پیگیری ها حاکی از آن است که این مقرها توسط موشک و پهپاد مورد اصابت قرار گرفته و منهدم شده است.
🔻منطقه هدف قرار گرفته منطقه ای به نام کوه سبز در استان بلوچستان پاکستان است که یکی از بزرگترین مقرهای گروهک جیش الظلم در آن قرار داشته است./تسنیم
🔹مرکز مطالعات پاکستان؛ صفحه تخصصی حوادث و رخدادهای پاکستان
▪️-----------------🇵🇰
@pakstudy ---▪️
۲۶ دی ۱۴۰۲
📰 رزمایش نظامی کشورهای آسیای مرکزی و آذربایجان
⬅️ روسلان ژاکسیلیکوف وزیر دفاع قزاقستان از برگزاری قریبالوقوع رزمایش نظامی آسیای مرکزی و قفقاز تحت عنوان بیرلستیک (وحدت) در خاک این کشور خبر داد.
📄 ژاکسیلیکوف گفت: "امسال رزمایشهای گستردهای با حضور پنج کشور (ازبکستان، قزاقستان، تاجیکستان، قرقیزستان و آذربایجان) در خاک کشورمان برگزار می شود؛ حفظ روابط دوستانه بین ملت های برادر و نیروهای مسلح برای ما بسیار مهم است." وی افزود: "تلاش اصلی در سال جاری باید در جهت ارتقای کیفیت آموزش رزمی و آمادگی رزمی نیروها باشد."
📄 سپهبد مارات حسیناف معاون اول وزیر دفاع قزاقستان و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح این کشور نیز اظهار داشت که بیش از 160 رویداد عملیاتی و بیش از 70000 (هفتادهزار) رویداد آموزشی رزمی در سال 2024 برنامه ریزی شده است که رزمایش نظامی وحدت مهمترین آنها است. وی همچنین تصریح نمود که رزمایش پیشرو مفصل و با حضور اکثر بخشهای مسلح این کشورها برگزار خواهد شد.
📄 قابل ذکر است، خبرگزاری آسیاپلاس تاجیکی در ملاحظات خود ذیل گزارش این رزمایش، ارتباط مستقیم این افزایش همکاری را به سازمان کشورهای ترک محتمل دانسته است.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
۲۶ دی ۱۴۰۲