May 11
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله الذی جعلنا من المتمسکین بولایة امیر المومنین و الائمة المعصومین علیهم السلام
گروه آموزشی و پژوهشی فقه پزشکی
📌اخبار، اطلاعات و دستاوردهای فقه پزشکی
📌اولین و تخصصی ترین رسانه فقه پزشکی در کشور
مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام
🏢مکان: قم_میدان معلم_ مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام_ طبقه دوم_ گروه آموزشی و پژوهشی فقه پزشکی
📞 تلفن تماس: 37749494_025 داخلی 186
@medical_Fiqh | رسانه فقه پزشکی
#نشست_فقهی
🔰در تاریخ 8/ 10/1400 نشست واکاوی فقهی تزریق واکسن، توسط گروه فقه پزشکی مرکز ائمه اطهار علیهم السلام، برگزار شد. در این جلسه بعد از قرائت قرآن توسط قاری محترم جناب آقای محمد نیا، و پخش سلام ویژه حضرت معصومه سلام الله علیها، دبیر جلسه جناب حجت الاسلام و المسلمین محمد علی قاسمی ضمن عرض خوش آمد به حاضران در جلسه، و گرامی داشت یاد و خاطره مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی قدس سره به معرفی اجمالی سخنرانان جلسه پرداخت.
🔻وی افزود آیت الله حاج شیخ جواد فاضل لنکرانی دامت برکاته از پیشگامان ورود به مباحث فقه پزشکی است، ایشان در حدود 14 سال قبل اقدام به تدریس مباحث تلقیح مصنوعی پرداخته و یک سال بعد کتاب «تلقیح مصنوعی» را منتشر ساختند و در سال 1387 گروه فقه پزشکی را تأسیس کردند و در ادامه فرایند آموزشی این رشته را پی گرفتند و تا کنون چهار دوره دانش پژوه در سطح عالی پذیرش شده است و این گروه حدود 20 کتاب انتشار یافته یا در حال انتشار را به سامان رسانده است. اختصاص یک روز از درس فقه حضرت استاد به مباحث فقه پزشکی نیز نشان از اهمیت این موضوع داد.
#فقه_پزشکی
#کرونا
#تزریق_واکسن_کرونا
@medical_Fiqh | رسانه فقه پزشکی
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
🔰نشست واکاوی فقهی تزریق واکسن؛ تاریخ 8/ 10/ 1400 مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام.
🔻در نشست واکاوی فقهی تزریق واکسن کرونا، نخست دکتر محمد رضا قدیر رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم در ابتدا از ورود کرونا به قم گفت:
🔻در بیست و نهم بهمن ۹۸ موارد مشکوک در قم شناسایی شد و صبح روز ۳۰ بهمن دو نمونه کرونا در شهر قم ثبت گردید و در عرض کمتر از یک ساعت وزارت بهداشت این خبر رو اعلام کرد. گرچه روز های قبل انتخابات بود، ولی برای ما جان انسان ها اهمیت بیشتری داشت و قطعا باید اعلام می کردیم.
🔻در ابتدا مواجهه با این ویروس بسیار سخت بود و نمی دانستیم چه باید بکنیم، به مرور در پیک پنجم که سختترین پیک کرونا بود. در قم حدود سه هزار بیمار بستری داشتیم در حالیکه تخت های تنفسی ما کمتر از آن بود، پیک پنجم در هند هم وجود داشت ولی امروزه در ایران به خاطر نظام خوب شبکه درمان کسی در امر درمان دچار مشکل نشوند برخلاف کشور هند که در آنجا با مشکلات زیاد و آمار فوتیهای بسیاری مواجه شدند.
🔻وی در مورد آثار کرونا افزود: بیماری کرونا رفتارهای ناشناختهای دارد. ویروس کرونا بسیار پیچیده است بعد از دو سال هنوز ابهاماتی در آن وجود دارد. این ویروس یک قسمتش شبیه هپاتیت است و یک قسمت شبیه ایدز و در یک قسمت شبیه سارس و قسمت دیگر شبیه آنفولانزاست، بنابراین در زمان های مختلف داروهایی بر همین اساس تجویز می شد. مهمترین امر، در مقابله با ویروسی مانند کرونا دو چیز است: یکی واکسیناسیون و دیگری رعایت پروتکلهای بهداشتی است. در قم بیش از یک میلیون دوز واکسن تزریق شد. ۷۲ درصد دوز اول و ۵۸ درصد روز دوم و مقداری هم دوز سوم را دریافت کردند. مراجع عظام تقلید هم در امر واکسیناسیون حضور یافتند و شیخ المراجع های ما مانند حضرات آقای وحید و صافی دوز سوم خود را دریافت کردند. از آثار خوب واکسن این بود که ما در پیک پنجم حتی یک نفر از کادر درمان را بستری نداشتیم چه برسد به فوتی. قاعده بر این است که اگر کسی مقداری آنتی بادی در بدن خود داشته باشد عارضه سختی نخواهد گرفت هرچند سیستمهای ایمنی بدن انسانها فرق میکند.
🔻رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم در مورد انواع واکسن خاطر نشان کرد: واکسنها بر اساس دو پلتفرم یکی ویروس مرده و دیگری بر اساس پروتئین تولید می شوند. کشور روسیه به علت واکسیناسیون ۴۰ درصدی و کم، روزانه بیش از ۱۰۰۰ نفر کشته دارد. در کشور انگلیس هم صد هزار نفر آمار مبتلایان است به علت این که برخی از افراد هنوز واکسن نزدند، بنابراین این تعداد فوتی روزانه 40 نفر از آثار غیر قابل انکار واکسن هایی است که زده شده است.
🔹در ادامه حاضرین برای روشن شدن بیشتر موضوع به طرح سئوال پرداختند:
چرا آمار در کشورهایی عراق کمتر از ماست با اینکه نه واکسنی زده می شود و نه پرتکلی رعایت می شود؟
دکتر قدیر در پاسخ گفت: شبکه بهداشتی عراق ضعیف است، برخلاف ایران که یکی از دقیق ترین شبکهها را دارد زیرا ابتدا بیمار باید در بیمارستان تشخیص داده بشود، تست گرفته بشود، آمار از بیمارستان به ستاد و از آنجا به وزارت بهداشت اعلام بشود، تعداد فوتی ها و علت آن در این کشور روشن نیست. هرچند ویژگی های ژنتیکی و سیستمهای ایمنی در نواحی و کشورهای مختلف جهان هم متفاوت است و در ابتلاء و تلفات تاثیر گذار خواهد بود.
🔹از جمله سئوالات آثار واکسن برای افراد مختلف مسن و بارداربود که دکتر قدیر در پاسخ گفتند:
مادران باردار فعلا این واکسن ایرانی نزنند و واکسنهایی که برای ایشان در نظر گرفته شده واکسنهای وارداتی هستند، و در زمینه عوارض استفاده از ماسک سؤال شد که پاسخ این است، ماسکها هم در بیشتر افراد عوارضی نخواهند داشت، بله برخی از افراد علت بیماریهای تنفسی ممکن است عوارضی برایشان داشته باشد. اینکه گفته میشود واکسن آیا عوارض دارد یا نه ممکن است در آینده عارضههائی داشته باشند؛ اما به قطعیت نمی توان گفت که حتماً چنین عوارضی برآن مترتب خواهد شد.
#فقه_پزشکی
#واکسن
#کرونا
#تزریق_واکسن
#دکتر_قدیر
#دانشگاه_علوم_پزشکی
@medical_Fiqh | رسانه فقه پزشکی
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
🔰متن سخنرانی آیت الله حاج شیخ جواد فاضل دامت برکاته، در نشست واکاوی فقهی تزریق واکسن کرونا، در مرکز فقهی ائمه اطهار ع
🔻آیه الله فاضل لنکرانی در ابتدای سخن از حضور جامعه پزشکی در این نشست به خصوص دکتر قدیر قدردانی نمود و به بیان انحرافات و اعتقادات غلط در بلیه کرونا پرداختند و خاطر نشان کردند: در ابتدای ورود کرونا برخی می گفتند کرونا واقعیت ندارد، کرونا برای از بین بردن افراد و کنترل جامع جمعیت جهان ساخته شده است؛ اما اصل اینکه کرونا هست جای شکی نیست، ولی اینکه آیا عامل انسانی است و یا اهداف سیاسی دارد بایددر جای خودش بحث شود؛ اما درباره خود بیماری کرونا باید بگوییم اگر عقلایی به این قضیه نگاه شود، در می یابد که این بیماری مسری است و تاثیرگذار و فرقی بین ایران و غیر ایران، مسلمان و غیر مسلمان وجود ندارند. درباره بیماری کرونا بحث های فقهی متعددی از جنبه های مختلفی وجود دارد الان بحث ما در خصوص تزریق واکسن کرونا است.
🔻سوالی در اینجا مطرح است آیا افراد می توانند از تزریق واکسن کرونا استنکاف کنند با اینکه احتمال دارد در آینده کرونا بگیرند؟
پاسخ این سوال از دیدگاه فقه حکومتی هم مورد بحث است که آیا حکومت می تواند چنین اجباری در امر واکسیناسیون داشته باشند. یکی از موارد مقابله با بیماری واکسن است هر چند ممکن است این واکسن عوارضی داشته باشد و نهایتاً به مرگ بیانجامد. دو فرض مطرح است: فرض اول، اگر بگوییم واکسن تنها راه درمان است و هیچ عارضه ای ندارد، در این صورت تزریق واکسن امری مسلم و بدون اشکال خواهد بود.
🔻فرض دوم این است که بگوییم واکسن تنها راه درمان نیست به علاوه اینکه عوارض احتمالی و حتی قطعی دارد، در رابطه با این پرسش باید بگوییم مسئله علاج و درمان ربطی به شارع مقدس ندارند مانند سایر نیازهای عادی بشر نیاز به غذا، نیاز به لباس و سرپناه، امر عقلایی است که هر فردی باید نیازهای خودش را بر طرف کند؛ بله شارع میتواند حدود و ثغور این مسائل را مشخص کند.پس به هیچ وجه این سئوال منطقی نیست که پرسیده شود آیا زدن واکسن رجحان شرعی دارد؟
زیرا درمان و معالجه برای حفظ جان، امری عقلی است هر چند شر ع هم به آن ورودی نداشته باشند، حتی می توانیم بگوییم که این امر غریزی و فطری است، مانند حیواناتی که عقل ندارند و بر طبق غریزه خود حفظ جان را انجام می دهند و برای خود سرپناه می گزینند و در مقابله با خطرها از خود دفاع می کنند.
🔻بر همین اساس لازم نیست وارد مقولاتی مانند وجوب دفع ضرر محتمل بشویم یا اینکه به سراغ سیره عقلاء برویم تا درگیر امضا و ردع آن شویم؛ گرچه سیره اهل بیت علیهم السلام وجود داشته است هم خود ایشان به پزشک مراجعه می کردند و هیچ گاه از مراجعه به پزشکان برای درمان نهی نکردند.
🔹 روایتی در کتاب روضه کافی جلد ۸ صفحه ۱۹۳ وجود دارد: مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ خَالِدٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى عَنْ أَخِيهِ الْعَلَاءِ عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ الْحَسَنِ الْمُتَطَبِّبِ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع إِنِّي رَجُلٌ مِنَ الْعَرَبِ وَ لِيَ بِالطِّبِّ بَصَرٌ وَ طِبِّي طِبٌّ عَرَبِيٌّ وَ لَسْتُ آخُذُ عَلَيْهِ صَفَداً فَقَالَ لَا بَأْسَ قُلْتُ إِنَّا نَبُطُّ الْجُرْحَ وَ نَكْوِي بِالنَّارِ قَالَ لَا بَأْسَ قُلْتُ وَ نَسْقِي هَذِهِ السُّمُومَ الْأَسْمَحِيقُونَ وَ الْغَارِيقُونَ قَالَ لَا بَأْسَ قُلْتُ إِنَّهُ رُبَّمَا مَاتَ قَالَ وَ إِنْ مَاتَ قُلْتُ نَسْقِي عَلَيْهِ النَّبِيذَ قَالَ لَيْسَ فِي حَرَامٍ شِفَاءٌ- قَدِ اشْتَكَى رَسُولُ اللَّهِ ص فَقَالَتْ لَهُ عَائِشَةُ بِكَ ذَاتُ الْجَنْبِ فَقَالَ أَنَا أَكْرَمُ عَلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ أَنْ يَبْتَلِيَنِي بِذَاتِ الْجَنْبِ قَالَ فَأَمَرَ فَلُدَّ بِصَبِرٍ.[1]
فردی خدمت حضرت صادق علیه السلام عرض می کند من دارای علم طب عربی هستم. حضرت میفرماید لا باس به، بدین معنا که مانعی ندارد، ممکن است که در آن زمان نیز زمان طب های قویتری وجود داشته باشند، حضرت نفرمود: اگر معالجه قویتری با داروهای بهتری هست، نباید سراغ معالجه ضعیف بروید و نفرمود اقوی علاجاً را انتخاب کنید و به طور مطلق فرمودند که لا باس. بر همین اساس در معالجه لازم نیست انسان به مداوا و اثرات آن صدرصد اطمینان پیدا کند، اگر هم احتمال درمان را داد، میتواند مراجعه به پزشک کند، سپس در همین روایت، می گوید اگر محل زخم و جراحت را داغ کنیم، چه حکمی دارد؟ حضرت می فرماید: لا با س. با اینکه در داغ کردن محل زخم امکان از بین رفتن سایر بافت های بدن نیز وجود دارد مثل امر درمان سرطان با پرتوهای لیزر و سایر اشعه ها که هم توده ها و بافت های سرطانی را از بین میبرد و در کنار آن به طور یقین به بافت های دیگر هم لطمه میزند، در عین حال عقلاء برای درمان سرطان از همین راه استفاده می کنند.
🔻در ادامه روایت
راوی میگوید: ما دارویی به نام اسمحیقون را ممکن است تجویز کنیم و ممکن است برخی بر اثر استعمال این دارو بمیرند، حضرت فرمودند: اشکالی ندارند «و ان مات»! بر همین اساس لازم نیست که دارویی بتواند صددرصد دردی را معالجه کند و همین مقدار که جلوی سرایت و مبتلاشدن را بگیرد خودش کافیست.
ما در اجتماع و جامعه زندگی می کنیم و با این که ممکن است هر روز انواع زیادی از ویروس ها به وجود بیاید، نمی شود که در خانه نشست و بیرون نیامد، لذا واکسن یک طریق عقلایی است حتی اگر ۴۰ درصد انسان را از مردن حفظ کند امر مطلوب و عقلایی است، چه برسد به اینکه احتمال های بالاتری را برای درمان در پی داشته باشند.
🔹اگر هم عوارضی داشته باشند این عوارض مانند عوارض استفاده از گوشت میته و خوک در هنگام اضطرار و تلف شدن است که انسان را از مردن نجات میدهد، ولی عوارضی بر اساس استفاده از آنها در بدن انسان به وجود می آورند؛ اما به دلیل مصلحت اهم استعمال گوشت میته تجویز میشود. حتی ممکن است گفته بشود یک جوان سالم بدون هیچ سابقه بیماری بر اثر واکسن از دنیا برود. دید این درصد تلفات را نسبت به جمعیت ۷۰ میلیونی قیاس کنیم که از میان چند ده میلیونی که واکسن زده اند؛ مردن برخی از افراد عدد کمی خواهد بود.
در برخی از روایات داریم که فرمودند تا سه روز رجوع به طبیب نکنید، این موارد بیماری های مسری و واگیردار است.
🔻انسان و عوارض آن بر خود انسان حادث می شود ولی اگر بیماری مسری است نمی توان گفت که مداوا نکنید و به پزشک مراجعه نکنید، چرا که اثرات زیان باری برای سایر افراد هم خواهد داشت.
ما در روایات ترغیب به استفاده از دارو داریم «لکل داء دواء»
در روایت دیگری که از جهت سندی هم مشکلی ندارد در کتاب کافی جلد 8، ص 194 آمده است: عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ يُونُسَ بْنِ يَعْقُوبَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع الرَّجُلُ يَشْرَبُ الدَّوَاءَ وَ يَقْطَعُ الْعِرْقَ وَ رُبَّمَا انْتَفَعَ بِهِ وَ رُبَّمَا قَتَلَهُ قَالَ يَقْطَعُ وَ يَشْرَبُ.
فردی خدمت حضرت عرض میکند، دوایی می نوشد و رگی قطع می کند، گاهی این امر برای او واضح است و گاهی او را می کشد. حضرت در پاسخ فرمودند: اشکالی در قطع رگ و شرب دارو وجود ندارد. ملاحظه میشود که حتی بر فرض مرگ، راه مداوا را تجویز فرمودند؛ البته این این دو فعلی که حضرت فرمودند، اخبار به داعیه انشاء است که گویا طرف مقابل را دعوت به درمان می کند و امر در مقام توهم حظر نیست که صرفاً جواز را اثبات کند.
🔹نکات علمی و اجتهادی این است که امام علیه السلام در این روایت بیان میفرماید: معالجه برای حفظ جان واجب است اگر چه داروی نسخه شده قطعی نباشد، به عنوان مثال در درمان فرد سرطانی اگر بدانیم که این استفاده داروها حتی به مدت یک سال از مرگ طرف جلوگیری می کند و بعد از یک سال هم از دنیا برود درمان به اندازه همین یک سال هم واجب است.
حضرت استاد در این جا در پاسخ به پرسشی درباره گمان و عدم ظن شخصی به فاید داشتن واکسن، فرمودند: با توجه به دو روایت یاد شده، ظن در مسئله معالجه ظن نوعی است، و گمان نوعی کفایت می کند که شخص ملزم به تزریق واکسن باشد.
🔰الزام در تزریق واکسن از منظر فقه اجتماعی
ریاست مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام در خصوص اجبار و الزام حکومت اسلامی نسبت به تزریق واکسن خاطرنشان کردند: در حوزه فقه سیاسی و حکومتی است آیا دولت میتواند اجبار بر واکسن داشته باشند؟ دولت دارای وظایف و مسئولیتها است از جمله حفظ امنیت و حفظ سلامت جامعه، پس همانگونه که دولت را در بازداری از امنیت جامعه مسئول می دانیم، در امر سلامت جامعه هم هم چنین اختیاراتی خواهد داشت که بر اثر آن میتواند دستورات و تمهیداتی را برای حفظ سلامت جامعه به کار گیرد.
اگر حکومت را حکومت اسلامی در نظر بگیریم با استفاده از مبنای ولایت فقیه لزوم درمان اولویت بیشتری پیدا میکند، چرا که حاکم در فقه شیعه به منزله پدر برای افراد جامعه است که باید مراقبت از سلامت و اقتصاد و اخلاق جامعه بکند.
🔻یکی از ادله ای که برای امر درمان با واکسن به آن می شود، استناد کرد آیه « وَ أَنْفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَ لاَ تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ وَ أَحْسِنُوا إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ »است که اگر فردی امر درمان و تزریق واکسن را ترک کند مصداق القای در تهلکه است.
🔻یکی دیگر از بحث ها بحث خوف از ضرر است، قاعده خوف از ضرر از ابداعات مرحوم خویی رحمت الله علیه است که خوف از ضرر در شرع و عقل به منزله قطع ضرر است.
🔻بحث دیگر بحث ظن در موضوعات است. لازم نیست بدانیم واکسن از جمیع جهات قطعی است و حتی اگر ظن به تاثیر داشتیم، از باب ظن در موضوعات کافیست، که حتی ما کمتر از ظن ۴۰ درصد را هم کافی می دانیم.
بنابراین مناسب است که به نکات علمی بحث دقت شود و مورد بحث قرار گیرد:
- خوف از ضرر که آقای خوئی آن را به منزله قطع به ضرر بر شمرده و بحث کرده و ما نیز در مباحث حج متذکر شده ایم.
- بحث از ظن در موضوعات؛ بدین معنا که در مسئله علاج و درمان ظن نوعی به مفید بودن درمان و دارو کفایت میکند
- بحث دیگر در مباحث پیشگیری مطرح میشود، که با ادله مثل حرمت القای در تهلکه هم قابل طرح است.
-عنوان دیگر مباحث درمان و خطرات آن است.
[1] . الكافي (ط - الإسلامية)، ج8، ص: 194
#فقه_پزشکی
#آیه_الله_فاضل_لنکرانی
#تزریق_واکسن
#کرونا
@medical_Fiqh | رسانه فقه پزشکی
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
🔰دکتر سید رضا طباطبایی مسئول موسسه ناباروری طهورا است که در دوره فقه پزشکی مرکز فقهی ایمه اطهار علیهم السلام مباحث موضوع شناسی پزشکی از قبیل سلول شناسی و آشنائی با ساختار سلولهای جنسی اسپرم و تخمک و جنین شناسی و مراحل تکامل آن را مطرح می کند.
@medical_Fiqh | رسانه فقه پزشکی
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
موضوع شناسی جلسه نهم: 12/10/1400
🔷 مباحث جنین شناسی و مراحل رشد جنین
تخمک گذاری و لقاح:
در زن هر 28 روز یک تخمک همراه با لایه های حفاظتی اطراف خود به حفره عمومی بدن رها می گردد. تخمک وارد مجرای لوله های رحمی می شود که اسپرم و تخمک ملاقات کرده و آمیزش آن دو انجام میشود. بعد سلول تخم ایجاد میشود و حرکت می کند و لانه گزینی خود را در محل مناسب در انتهای رحم انجام می دهد. این سلول بعد از 12-24 ساعت بعد از عمل لقاح میتواند زنده بماند. بعد از لقاح و گذشت حدود 16 ساعت اولین تقسیمات را می توانیم بیینیم.
🔻 تسیهیم و بلاستولاسیون:
تقسیماتی که داخل جنین ایجاد میشود در حقیقت تسهیم نام دارد. رشد و نمو تخم این است که بعد از حدود 30 ساعت پس از تشکیل سلول تخم اولین شکافتگی شکل می گیرد. در ضمن آن تخم به سمت انتهای لوله رحمی حرکت می کند.
در روز چهارم ساختار توت مانند یا مارولا ایجاد میشود که قطر آن 150 میکرون است. در روز پنجم حرکات ایجاد میشود در این هنگام سلولهای توده داخلی که جنین را می سازد مولّد جفت خواهد بود. رحم پر از رگهای خونی شده و لانه سازی انجام می شود.
ساختار در تقسیمات دو برابر شدنی است که مثلا 2 تبدیل به 4 و 4 تبدیل به 8 ووو انجام میشود.
روز ششم بارداری بلاستوسیست به دهانه حفره رحمی می رسد و مناسبترین وضع بارداری لانه گزینی در سطح عقبی رحم است که احتمال پاره شدن کیسه آب به حداقل می رسد.
روز هفتم روز تماس جنین با توده داخلی رحم است.
🔻 سلول های بنیادی جنینی قابلیت تبدیل به انسان کامل را دارد ولی میتوان آن را در آزمایشگاه تبدیل به تمام اعضای بدن را از آن می گیرند مثلا وقتی کسی سکته می کند بخشی از سلولهای قلب از بین رفته است که با تزریق سلولهای بنیادین به آن ناحیه از قلب آن محل را ترمیم می کنند.این در حد ایده است چون این سلول ها وحشی هستند و ممکن است به عضو دیگر تبدیل شوند و در مرحله پژوهش و کنترل این سلول جنینی هستیم.
رگهای خونی نیازهای تغذیه ای دفعی و تنفس جنین را برآورده می نماید.جنین کم کم به جداره رحم می چسبد و سلولها را می خورد وجا باز می کند و لانه گزینی انجام میشود.
هفته دوم ساختار جنینی دو لایه و هفته سوم سه لایه میشود.هفته های سوم وچهارم جنینی و هفته هفتم و هشتم رویانی است.
لایه لایه شدن جنین گاسترولاسیون است که سه لایه خارجی و میانی و داخلی دارد.
روز هشتم دو لایه ای شدن جنین آغاز میشود.
🔻 مبنای رشد جنین از لحاظ پزشکی از زمان رشد تخمک است یعنی در خانم دوره ال ام پی است که اولین روز آخرین قاعدگی. یعنی بین ساختار قرآن و ساختار علم پزشکی دو هفته اختلاف است. مبنای ساختار قرآن از اسپرم است ولی علم پزشکی از زمان تخمک حاملگی را معتبر می داند.
روز نهم دوره لانه گزینی است که جنین پوشیده میشود.
در هفته سوم دوره پیدایش لایه سوم جنینی است.
#فقه_پزشکی
#آیه_الله_فاضل_لنکرانی
#تزریق_واکسن
#کرونا
@medical_Fiqh | رسانه فقه پزشکی
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما