May 11
✅ بسم الله الرحمن الرحیم
🔷 انقلاب اسلامی در سال 1357 باعث دگرگونی و بازتعریف و نوسازی بسیاری از ساختارهای موجود شد و نوع نگاه به بسیاری از مسائل را به صورت مبنایی تغییر داد. اما در آن زمان انقلاب به حوزههای متعدد دیگری وارد نشد که یکی از مهمترین این حوزهها، شهرسازی و معماری بود.
🔹در دوره انقلاب بهدلیل عدم برنامهریزی جدید معماری و شهرسازی، روال غلط دوره پهلوی ادامه یافت و چهره شهر دچار هرج و مرج بیشتری شد. وخامت این موضوع تا آنجا بود که در بیانات مقام معظم رهبری تاکید بر خشونت و تصلب شهر تهران شد و ایشان معماری تهران را معماری وحشی و مضطربی به قدمت ۵۰ سال خواندند. به این معنی، اگرچه انقلاب اسلامی در شأن سیاسی و اجتماعی و فرهنگی و بسیاری از هنرها به توفیق زیادی رسید، اما در معماری و شهرسازی هرگز چنین توفیقی حاصل نشد.
🔷 شهرسازی و معماری یکی از مهمترین مولفههای تمدنسازیاند که برای تحقق تمدن نوین اسلامی درخور توجه ویژه میباشند. در راستای مطالبه امام خامنهای مبنیبر جنبش نرمافزاری و نهضت تولید علم ناظر بر تحقق هدف انقلاب اسلامی؛ یعنی شکلگیری تمدن نوین اسلامی، با جهاد علمی و مبتنی بر وعده الهی که "وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا" برای بومیسازی علم شهرسازی و معماری و شناخت اصول و قواعد آن در نظام معرفتی اسلام گام برمیداریم.
🏙 معماری وحشی | @memarivahshi |
🔹در معماری امروز، ماشین لباسشویی در آشپزخانه قرار دارد بنابراین کثیفترین لباسها وارد فضای پاکیزه آشپزخانه میشوند که نیازمند بهداشت بالایی است. ما در هیچ نقطه از جهان چنین چیزی را شاهد نیستیم. این امر معنای جدیدی است که اتفاق افتاده و محصول چند دهه اخیر است و حذف شدن فضایی به نام رختشورخانه که از قدیم هم در فرهنگ ما بوده، علت این اتفاق است.
🔹در نماز خواندن، وضو شرط اولیه و پاکیزگی اصل است، اما در مساجد امروزی، وضوخانه و سرویس بهداشتی ادغام شدهاند! یعنی وضو که امری مطهر است در فضایی به غایت غیر بهداشتی باید انجام شود. پیش از این در حوضخانه و وضوخانه، آیاتی نوشته میشد و اساسا این فضا مقدس بود اما متاسفانه معماری امروز بدون توجه به این مسائل به راه خود ادامه میدهد.
◽️محسن عقابی در مصاحبه با هنرآنلاین
🏙 رهایی از معماری وحشی
| @memarivahshi |
❓برای چه کسی معماری و شهرسازی میکنیم؟
💠 این سوال را از هر شهرساز و معماری بپرسید پاسخش به شما یک کلمه است؛ انسان.
اما وقتی پرسیده شود کدام انسان، پاسخ متفاوت خواهد بود و در نتیجه، خروجی معماری و شهرسازی نیز یکسان نخواهد بود.
💠 انسانی که فقط جسم است و غایت حیاتش نهایت لذت از مواهب مادی است یا انسانی که علاوه بر بعد جسمانی، دارای روح است و غایت حیاتش رسیدن به مقام عبودیت و عبد شدن است و بهرهمندی از همه لذتها و مادیات در این راستا برای او تعریف میشود.
✅ پس معماری و شهرسازی اسلامی و قرآنی قبل از اینکه به خود کالبد و نوع طراحی و... بپردازد به این سوال میپردازد که معماری و طراحی شهر و روستا برای چه انسانی با چه ویژگیهایی قرار است صورت گیرد؟
💎 معمار تراز کسی است که ساحتهای وجود انسان در قرآن را بشناسد و طراحیاش برای چنین انسانی باشد.
#معمار_انسان_شناس
#نقشه_انسان_در_قرآن
🎥 برای آشنایی با نقشه انسان در قرآن به جلسه ۲۴۱ کرسی نظریهپردازی کلبه کرامت مراجعه نمایید:
▶️ kolbeh-keramat.ir/Sessions/Single/610
🏙 رهایی از معماری وحشی
| @memarivahshi |
🔷 در شرایط حاضر، انگیزههای متفاوتی معماری امروز ما را شکل میدهد که میتوان آنها را در سه رده زیر دستهبندی نمود:
🔹اول؛ «پیروی از سبکها و گرایشهای جهانی- غربی »: این مورد عمومیت ندارد و فقط طرحهای خاص و ابنیه با اهمیت (ساختمانهای دولتی، موزهها و غیره) را شامل میشود.
🔹دوم؛ «اعمال سلیقه شخصی معمار»: آثاری از این دست را پیشتر در مسکنهای انفرادی یا مجموعههای مسکونی نسبتاً گرانقیمت میتوان یافت.
🔹سوم؛ «پیروی از خواست و سلیقه کارفرما »: در این دسته، عامه مردم به مثابه کارفرمای اصلی مطرح هستند و بخش عمده ساخت و سازهای امروز در این رده انگیزهای قرار میگیرند . (حجت، آقالطیفی، ۱۳۸۹)
🔶 البته روح حاکم بر مورد دوم و سوم نیز همان پیروی از سبکهای غربی است که ناشی هجوم این فرهنگ از طریق رسانهها بر مردم عامه و از طریق نهاد علم بر معماران و طراحان است.
🔸اما وقتی عمده ساخت و سازها به دست خود مردم انجام میشود، اصلاح معماری و شهرسازی ما راهی جز رفتن سراغ مردم و گفتمانسازی و ایجاد جنبشهای اجتماعی بر مبنای اصول و قواعد مستفاد از قرآن و روایات و عقل در جهت نیل به معماری مطلوب قرآنی و سازگار با جامعه دینی و ایمانی وجود ندارد.
🔸نمیشود که صرفا در دانشگاهها و مراکز علمی بنشینیم و فکر کنیم با برگزاری همایش و سمینار و نوشتن چند کتاب و مقاله میشود وضع معماری و شهرسازی را تغییر داد. روش ما برای تحقق تغییر در جامعه باید الگو گرفته از روش انبیاء باشد و اصلیترین کار انبیاء الهی در مبارزه با باطل، رفتن سراغ مردم و رشد دادن آنها بود.
🏙 رهایی از معماری وحشی
| @memarivahshi |
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 ببینید | روایت استاد حسن عباسی از نکات طراحانه و معمارانه یک کودک!
🔸ادراکی که کودکان از فضا و محیط اطراف خود دارند به دلیل لطافت روحیشان و تخیل بالا، نکات بسیار ظریفی را میتواند برای یک طراح و معمار روشن کند. کودکان بسیار پرسشگرند و ذهنشان مدام در مواجهه با پدیدههای مختلف تولید سؤال و ابهام میکند، در واقع مانند یک دانشمند و متفکر از کنار پدیدهها بیتفاوت عبور نمیکنند.
◽️بخشی از جلسه ۵۴۶ کلبه کرامت با عنوان معرفت تراز (۳)
▶️ kolbeh-keramat.ir/Sessions/Single/240
🏙 رهایی از معماری وحشی
| @memarivahshi |
⁉️ چرا وقتی به زیارت حرم امام رضا (ع) میرویم حس سبک شدن و نشاط روحی پیدا میکنیم اما هنگام قدم زدن در یک مال یا هایپرمارکت احساس سنگینی فضا و ضیق صدر به ما دست میدهد؟
💠 برای حرم امام رضا (ع) (و دیگر بقاع متبرکه که انسانی الهی در آن مدفون است) که باعث شرح صدر و سکینت و آرامش در انسان میشود میتوان به سه عامل اشاره کرد:
۱. اولین دلیل مدفون بودن یک امام و حجت خدا در آن مکان که تاثیری زیادی بر حس فضا میگذارد
۲. کسانی که در حرم هستند و به آنجا میروند نیتشان زیارت و پاک شدن و نزدیکی به حجت خدا و خود حضرت حق است و کمتر کسی با نیت ناخالص در این مکان حضور دارد.
۳. معماری و طراحی فضا با مقیاسی انسانی به گونهای است که بستر را برای معطوف شدن توجه انسان به عالم بالا و خارج شدن از غفلت روزمره فراهم میکند. در واقع این معماری جسم و روح انسان را باهم میبیند و به محضر دعوت میکند.
💠 اما در مالها و پاساژهای بزرگ، انسانهای مؤمن و کسانی که روح و فطرتشان کمتر غبار گرفته است، احساس سنگینی فضا و ضیق صدر را بخوبی درک میکنند؛ میتوان دلایل آن را در سه حوزه خلاصه کرد:
۱. کسانی که در آنجا فروشنده هستند چند درصدشان صرفاً به دنبال کسب روزی حلال هستند؟ غالباً اینگونه نیست که فروشندگی در این مالهای لاکچری و لوکس، با هدفهایی نظیر خودنمایی و پُز لوکس بودن و یا به دنبال مشتریهای خاص بودن است؟
۲. مردمی که در این مکانها مشاهده میشوند، نیتشان از این حضور چیست؟ یکی از ویژگیهای این پاساژها و مالهای بزرگ دعوت کردن مخاطب به پرسه زدن و گشتوگذارهای بیهدف است که اینگونه رفتارها کاملاً قابل مشاهده است. همچنین این مکانها بستری است برای نمایش مصرفگرایی.
۳. معماری این غولهای تفاخر و سمبلهای مصرفِ لاکچری نیز غالباً یک معماری غیرانسانی است که مخاطب را مسحور فضا و سرکوب میکند.
نوع طراحی دکوراسیون مغازهها به گونهایست که بعد عقلانی (قلب و فؤاد) انسان را خاموش و بعد غیرعقلانی (صدر و شغاف) را فعال میکند.
🏙 رهایی از معماری وحشی
| @memarivahshi |