خوش اخلاقی
منبر ده دقیقه ای🕙
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّیِّبینَ الطَّاهِرِین
غیر از تو مرا دلبر و دلدار نباشد
دل نیست هر آن دل که تو را یار نباشد
شادم که غم هجر تو گردیده نصیبم
بهتر زغم هجر تو غمخوار نباشد
از عشق تو میسوزم و میسازم و گویم
سوزندگی عشق تو در نار نباشد
بیمار بود هر که مریض تو نگردد
بیمار غم عشق تو بیمار نباشد
گردیده گدائی تو سرمایه عمرم
بهتر زگدائی درت کار نباشد
🔶تشرف
بعضی از اهل بحرین در سالهای اخیر تصمیم گرفتند به نوبت جمعی از مؤمنین را میهمانی کنند تا آنکه نوبت به یکی از ایشان رسید که چیزی نداشت این شخص غمگین و اندوهناک شد لذا شب به طرف صحرا رفت ناگاه شخصی را دید و آن شخص به او فرمود: نزد فلان تاجر برو و به او بگو محمد ابن الحسن میگوید دوازده اشرفی که برای ما نذر کرده بود به تو بدهد آن اشرفیها را از او بگیر و در میهمانی خود خرج کن آن مرد نزد تاجر رفت و پیغام را از طرف آقا به او رساند تاجر به او گفت :محمد ابن الحسن خودش این مطلب به تو فرمود؟ مرد بحرینی جواب داد: آری. تاجر گفت: او را شناختی؟ گفت: نه. تاجر بحرینی صدا زد او امام زمان حجة ابن الحسن بوده و من این اشرفیها را برای او نذر کرده بودم و به کسی خبر نداده بودم آن مرد بحرینی اشرفیها را گرفت تاجر به او احترام کرد و التماس دعا گفت. از آن مرد بحرینی خواست چند اشرفی را برایش عوض کند تا پول مقبول آقا را در میان زندگی خود موجب برکت قرار دهد. مرد بحرینی پولها را گرفت و در آن میهمانی خرج کرد. (۱)
🔘مقدمه
علامه نراقی خوش اخلاقی در علم اخلاق را اینگونه تعریف می کند: اعتدال در قوای عقلی و غضبی و شهوانی که درون فرد را از انوار افاضات علوم و معارف الهی، درخشان و اعضای او را به طاعات و وظایف مشغول میکند. این حالت درونی با علاماتی همچون معاشرت نیکو با مردم و بروز صفاتی مانند خوشبرخوردی، محبت، راستی و... شناخته میشود.(۲)
انسان دارای دو نوع صفات است. صفات حیوانی كه به نام غرائز نامیده میشود. دوم صفات انسانی. صفات انسانی که در علم اخلاق از آن با عبارت محاسن اخلاق و مكارم اخلاق تعبیر می شود. محاسن اخلاق عبارت است از تمیز بودن و آراستگی و خوشرویی و عیادت بیمار و رعایت ادب و شوخ طبعی و حسن سلوک و خوش رفتاری وحسن برخورد با عامّه مردم که در اخلاق اسلامیجایگاه ویژه دارد چون خوش رفتاری با مردم دلیل بر تواضع و سلامت روح میباشد .
🔷اهمیت خوش رویی در روایات
⇦از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است اگر چه ناراحت واندوهگین باشید ولی در برابر دیگران اظهار ناراحتی نکنید .
⇦از امیر المومنین (ع) نقل شده است« بِشْرُهُ فِی وَجْهِهِ وَ حُزْنُهُ فِی قَلْبِه»مومن گشاده روست اگر چه در دل حزن داشته باشد . (۳)
⇦ از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است:«إِنَّكُمْ لَنْ تَسَعُوا النَّاسَ بِأَمْوَالِكُمْ فَالْقَوْهُمْ بِطَلَاقَةِ الْوَجْهِ وَ حُسْنِ الْبِشْر»یعنی شما نمیتوانید با اموالتان به همه مردم وسعت بدهید اما با مردم با چهره باز و روی خوش ملاقات نمایید
⇦ از امام باقر (ع)نقل شده است : «الْبِشْرُ الْحَسَنُ وَ طَلَاقَةُ الْوَجْهِ مَكْسَبَةٌ لِلْمَحَبَّةِ وَ قُرْبَةٌ مِنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ عُبُوس السلام ُ الْوَجْهِ وَ سُوءُ الْبِشْرِ مَكْسَبَةٌ لِلْمَقْتِ وَ بُعْدٌ مِنَ اللَّه».چهره باز و اخلاق خوب محبتها را زیاد مىكند و آدمى را به خداوند نزدیك مىسازد، كسى كه چهره در هم مىكشد و بد خلقى نشان مىدهد خشم و غضب مردم را به خود جلب مىكند و از خداوند دور مىشود.(۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
در زمینه خوش خلقی و اخلاق نیكو روایات فراوانی از پیامبر و اهل بیت دیده میشود كه به حد تواتر میرسد.
⇦ در حدیثی از پیامبر اكرم میخوانیم كه فرمودند:« اَلِاسلامُ حُسنُ الخُلق»یعنی اسلام همان خوش خلقی است. این تعبیر نشان میدهد كه عصاره تعلیمات اسلام همان حسن خلق است. (۵)
⇦در حدیثی از حضرت علی(ع) تعبیر جالبی وارد شده است: «عُنوانُ صَحیفة المؤمن حُسنُ خُلقِه» یعنی سرلوحه نامه عمل انسان مؤمن حسن خلق او است.(۶)
⇦رسول خدا میفرمایند:« اَكثَرُ مایلِجُ بِهِ اُمَّتی الجَنَّة التَّقوی وَ حُسنُ الخُلق». امت من بیشتر به سبب تقوی وحسن خلق به بهشت می روند.(۷)
در این حدیث حسن خلق هم سنگ و هم طراز تقوی قرار داده شده است و به عنوان یكی از دو عامل اصلی ورود به بهشت معرّفی شده است.
⇦امیرالمؤمنین(ع)میفرمایند:« اَكمَلُكم ایماناً اَحسَنُكُم خُلقاً».كسی ایماناش كاملتر است كه خلقاش نیكو باشد. این همه روایات كه درباره خلق نیكو و خوش خلقی وارد شده است دلیل بر اهمیت حسن خلق میباشد.
👌 حدیثی جالب و انگیزشی
امام صادق عليه السلام فرمودند:
أرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فيهِ كَمُلَ إيمانُهُ، وَ إنْ كانَ مِن قَرْنِهِ إلى قَدَمِهِ ذُنُوباً لَمْ يَنْقُصْهُ ذلِكَ، قالَ: وَ هُوَ الصِّدْقُ، وَ أداءُ الأْمانَةِ، وَ الحَياءُ وَ حُسْنُ الْخُلْقِ.چهار ویژگی است در هر كس باشد ايمانش كامل مى شود و اگر از سر تا قدمش را گناه گرفته باشد كاهشى در آن پديد نمى آورد: صداقت، اداى امانت، حيا و حسن خلق. (۹)
🔳 نشانه های خوش اخلاقی
❶تبسم بر لب داشتن هنگام گفتگو با مؤمنین.
❷شوخی و مزاح: ازامام باقر(ع) نقل شده است:« إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یحِبُّ الْمُدَاعِبَ فِی الْجَمَاعَةِ بِلَا رَفَثٍ» خداوند متعال انسان شوخ طبع را دوست میدارد به شرط این که از گناه و نا سزا گویی پرهیز کند .
❸عطا و بخشش: امام صادق(ع) فرمود: اگر با هر کس معاشرت کردی دست بالا داشته باش. زیرا حسن خلق، ضعف عبادت را جبران و مؤمن را به درجۀ شبزندهدار روزهدار میرساند.(۱۰)
این حدیث میرساند کرم (بخشش) نیز نوعی حسن خلق است
❹تواضع، بشاشت و خوشکلامی: هنگامی که یکی از اصحاب امام صادق(ع) از ایشان دربارۀ اندازۀ حُسن خلق سؤال نمود: مَا حَدُّ حُسْنِ الْخُلُقِ ایشان فرمود تُلِينُ جَانِبَكَ وَ تُطِيبُ كَلَامَكَ وَ تَلْقَى أَخَاكَ بِبِشْرٍ حَسَن این است که با رفتاری متواضعانه و ملایم و گفتاری نیکو و دلپسند و چهرهای گشاده با او برخورد کنی.(۱۱)
❺سلام کردن و بذل تحیت: امام علی(ع) فرمود: إنَّ بَذْلَ التّحيَّةِ مِن مَحاسِنِ الأخْلاقِ . بذل تحیت، از محاسن اخلاق است.(۱۲)
👌مهارتی جالب برای علاج بداخلاقی
بهترین علاجها که علماء اخلاق و اهل سلوک از برای این مفاسد اخلاقی فرموده اند این است که هر یک از این ملکات زشت را که در خود می بینی، در نظر بگیری و بر خلاف آن تا چندی مردانه قیام و اقدام کنی و همت بگماری بر خلاف نفس تا مدتی، و بر ضد خواهش آن رذیله رفتار کنی و از خدای تعالی در هر حال توفیق طلب کنی که با تو اعانت کند در این مجاهده، مسلما بعد از مدت قلیلی آن خلق زشت رفع شده و شیطان و جندش از این سنگر فرار کرده جنود رحمانی به جای آنها برقرار می شود.
مثلا یکی از ذمایم اخلاق، که اسباب هلاکت انسان است و موجب فشار قبر است و انسان را در دو دنیا معذب دارد، بد خلقی با اهل خانه یا همسایگان یا هم شغلها یا اهل بازار و محله است، که این زاییده غضب و شهوت است. اگر انسان مجاهد مدتی در صدد بر آید که هر وقت ناملایمی پیش آید می کند از برای او و آتش غضب شعله ور می شود و بنای سوزاندن باطن را می گذارد و دعوت می کند او را بر ناسزا گفتن و بدگویی کردن، بر خلاف نفس اقدام کرده عاقبت بد و نتیجه زشت این خلق را یاد بیاورد در عوض ملایمت به خرج بدهد و در باطن شیطان را لعن کند و به خدا از او پناه ببرد، من به شما قول می دهم که اگر چنین رفتاری کنید، بعد از چند مرتبه تکرار آن خلق بکلی عوض شده و خلق نیکو در باطن مملکت شما منزل می کند.(۱۳)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷جایگاه مکارم اخلاق
بالاتر از محاسن اخلاق که به انسان شخصیت عالی انسانی میبخشد و انسان را به مراتب کمال میرساند مکارم اخلاق است که مواردی نظیر نوع دوستی و عدالت خواهی و انصاف و میل به تقوا و پاکی و میل به تعالی و علاقه به دفاع از مظلومان را شامل میشود. لذا آنچه بشر بیش از هر چیز به آن محتاج است مکارم اخلاق است.
مثال روشن و بارز مکارم اخلاق ایثار و فداکاری است که از نوع دوستی انسان مایه میگیرد. ایثار مسلمانان در صدر اسلام به وسیله یتربیت دین مقدس اسلام و پیامبر اکرم در حد عالی بود در تاریخ است یک نفر میگوید در یکی از جنگهادیدم یک زخمیمیخواهد شهید بشود مقداری آب آوردم تا آن مجروح بنوشد اشاره نمود به مجروح دیگر آن هم اشاره کرد به مجروح دیگر و دیگری هم به مجروح دیگر اشاره نمود آخر برگشتم دیدم همه آنان شهید شدهاند
ابو ایوب انصاری همه منزلش و بام های منزلش و حتی حیاط خود را به مهاجرین داده بود خودش در کوچه خوابیده بود رسول اکرم فرمودند ابا ایوب انصاری چرا در منزلت برای خود جایی نگه نداشته ای عرض کرد یا رسول الله ایشان غریباند بیم آن دارم که معذب شوند اما من چون وطنم میباشد بهتر است .
این است مکارم اخلاق قرآن مجید بزرگترین افتخار رسول اكرم را اخلاق آن حضرت معرفی میكند: وَاِنَّكَ لَعَلی خُلُقٍ عَظیم.
💠خاکساری و تواضع پیامبر
علامه مجلسی از حسن صیقل نقل میكند كه شنیدم از حضرت جعفربن محمد كه فرمودند: زنی شوخ طبع از كنار رسول الله میگذشت در حالی كه رسول خدا 6 طعام میل میفرمودند و روی خاك نشسته بودند. آن زن گفت یا رسول الله تو مثل بندهها غذا میخوری و مثل بندهها مینشینی.
رسول خدا فرمودند وای بر تو كدام بنده از من بندهتر است. زن گفت از طعام خود بمن بده. رسول الله از طعام خود مقداری به آن زن دادند.
زن عرض كرد این را نمیخواهم. آن طعامی كه در دهانت است از آن میخواهم.
رسول الله (ص)لقمهای از دهانش خارج نمود و داد به آن زن. آن زن آن طعام را خورد. امام صادق (ع) فرمودند آن زن مادامی كه در دنیا بود دردی و مرضی به او عارض نشد به سبب آن غذائی كه خورده بود.
💠داستان
امام سجّاد(ع) مى فرمايد:سه نفر از بت پرستان هم قَسَم شدند كه رسول خدا (ص) رابه قتل برسانند، اميرالمؤمنين (ع) به تنهايى به سوى هر سه شتافت، يكى از آنها را كشت و دو نفر ديگر را به حضور پيامبر عزيز اسلام آورد.
حضرت فرمودند: على جان يكى از اين دو نفر را نزديك بياور. على (ع) يكى از آن دو را پيش پيامبر برد. حضرت فرمود: به وحدانيّت حق و رسالت من شهادت بده. آن احمق گفت: كشيدن سنگينى كوه ابوقبيس براى من خوشتر از اقرار به وحدانيت خدا و رسالت توست! رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: او را از من دور كنيد و گردن بزنيد.
سپس فرمود: آن ديگرى را بياور. او را آوردند، فرمود: به وحدانيت خداى تعالى و رسالت من اقرار كن. گفت: مرا هم به دوستم ملحق نما. حضرت فرمان قتل او را دادند. على عليه السلام جهت كشتن او برخاست كه امين وحى به رسول الهى نازل شد، عرضه داشت: خدايت سلام مى رساند و مى فرمايد او را نكش؛ زيرا داراى حسن خلق و صفت سخاوت در قوم و قبيله اش مى باشد.
حضرت صدا زدند: يا على از كشتن او دست نگه دار كه فرستاده حق جبرئيل امين از حسن خلق و سخاوت او به من خبر داده و گفته به خاطر اين دو صفت از قتل او درگذر.
مشرك در زير شمشير مولا به رسول خدا صلى الله عليه و آله عرضه داشت: با جدّيت فرستاده خدايت چنين گفت؟ حضرت فرمود: آرى، گفت: همين طور است، به خدا قسم با بودن برادرى از همنوعم خود را هرگز مالك درهمى ندانستم و در جنگ به هيچ عنوان روترش نكردم، اكنون به وحدانيّت حضرت محبوب اقرار كرده و به رسالت تو شهادت مى دهم.
پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله رو به اصحاب كردند و فرمودند: اين مرد از كسانى است كه حسن خلق و سخاوتش وى را به جنّات نعيم كشيد. (۱۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠عفو و اخلاق پیامبر
پيامبر اكرم(ص)در يكي از غزواتش،يكه و تنها در سايه درختي به خواب نيمروزي رفته بود.يارانش نيز دورتر از او قيلوله كرده بودند.در اين هنگام غورث بن حارث (ازلشكركفار)امد و بالاي سر پيامبر ايستاد وشمشيرش را كشيد و بالا برد و فرياد زد:اي ابوالقاسم،اينك كيست كه تو را از چنگ من برهاند؟ پيامبر فرمود خدا.
(در حاليكه او شمشيرش را بالا برده بود كه بر سر پيامبر فرود اورد،تعادلش بهم خورد و)شمشير از دست غورث افتاد.پيامبر بيدرنگ شمشير را برداشت و انرا به طرف غورث بالا برد و فرمود:اي غورث اكنون چه كسي تو را از چنگ من مي رهاند؟ غورث گفت:عفو تو و تو بهترين عفو كننده اي.
پيامبر اكرم (ص)او را عفو نمود.
غورث نزد قومش باز امد و به ايشان گفت:به خدا سوگند كه من از نزد بهترين انسانها نزد شما امده ام(۱۵)
💠حلم و اخلاق یک عالم
روزي شيخ الفقها العظام،مرحوم حاج شيخ جعفر نويسنده كتاب كشف الغطا ره در اصفهان پيش از انكه نماز شروع كند وجهي به فقرا قسمت نمودو پس از اتمام ان به نماز ايستاد.يكي از سادات فقير خبردار شد و بين دو نماز خدمت شيخ رسيد و عرض كرد مال جدم را به من باز ده. فرمود:تو دير امدي و اكنون ديگر چيزي نمانده كه بتو بدهم. سيد در غضب شد و آب دهان خود را بر محاسن مبارك شيخ افكند!سپس شيخ از محراب بر خواست و دامن خود را گرفت و در ميان صفوف جماعت گردش كرد و فرمود:هركه ريش شيخ را دوست دارد به سيد اعانت كند.پس مردم دامن شيخ را پر از پول نمودند.شيخ نيز انها را به سيد دادو بعد از ان به نماز عصر ايستاد.(۱۶)
ــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.عبقری الحسان ص۲۱۸
۲. علم اخلاق اسلامی (ترجمه جامع السعادات)، ج۱، ص۳۷۳.
۳.نهج البلاغه فیض الاسلام ص۱۲۴۲
۴. مشکاه الانوار،ص۱۷۹
۵.كنز الاعمال،ج ۳،ص۱۷
۶.بحار الانوار،ج۶۸،ص۲۹۲
۷. اصول كافي،ج۲،ص۱۰۰
۸.بحار الانوار،ج۲۸،ص۲۸۷
۹.الكافى: ج۲، ص۹۹.
۱۰.الکافی، ج۲، ص۱۰۲.
۱۱.من لا یحضره الفقیه ج۴، ص ۴۱۲
۱۲. غررالحکم و دررالکلم، ص۴۳۵.
۱۳.شرح چهل حدیث،ص۲۴
۱۴.بحار الأنوار: ج۶۸ ،ص۳۹۰
۱۵.بحار الانوار، ج۲۰ ، ص۱۷۵
۱۶-منازل الاخره
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
#تکمیلی
نحوه استخدام در آموزش و پرورش تغییر میکند
🔹یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش در خصوص کمبود نیروی انسانی آموزش و پرورش و آخرین اخبار از استخدام در این وزارتخانه، اظهار کرد: در بخشهای کیفیتبخشی مثل مربی پرورشی، مشاور، مربی بهداشت و مربی تربیتبدنی کمبود نیروی انسانی داریم؛ ضمن اینکه به سرایدار و خدمتگزار هم در آموزش و پرورش نیاز داریم.
🔹وی ادامه داد: مجوزی برای جذب نیروهای کیفیت بخشی دریافت کردیم که اقدامات آن در دانشگاه فرهنگیان و معاونت برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش در حال انجام است.
🔹نوری با اشاره به اینکه قرار است برای حل مشکل نیروی انسانی آموزش و پرورش در کوتاه مدت از روش «۱_۳» استفاده کنیم، افزود: این روش همان دو مدرکی است یعنی دانشجو سه سال در دانشگاههای دیگر درس بخواند و با شرایط ویژه جذب شود؛ به عنوان مثال نمره کل او کمتر از ۷۵۰۰ نباید باشد.
🔹وزیر آموزش و پرورش اضافه کرد: در این روش، دانشجو، یک سال هم در دانشگاه فرهنگیان درس میخواند تا برای تدریس به اول مهر سال آینده برسد.
🔹وی با بیان اینکه قرار نیست دیگر آزمون ماده ۲۸ داشته باشیم، تصریح کرد: جذب ما در آموزش و پرورش فقط از طریق دانشگاه فرهنگیان خواهد بود.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅✅رشته های مورد پذیرش آموزش و پرورش
✅ شغل آموزگاری ابتدایی (استثنایی):
🔺روانشناسی و آموزس کودکان استثنایی
🔺روانشناسی تربیتی گرایش کودکان استثنایی
🔺 علوم تربیتی گرایش استثنایی
✅ شغل آموزگاری ابتدایی:
🔺آموزش ابتدایی
🔺برنامه ریزی درسی
🔺سطح ۲ حوزوی
🔺سطح ۳ حوزوی
🔺علوم تربیتی کلیه گرایش ها
🔺فلسفه تعلیم و تربیت
🔺مشاوره و راهنمایی
🔺روانشناسی کلیه گرایش ها (باستثنای روانشناسی صنعتی)
✅ رشته های دبیری ادبیات فارسی:
🔺سطح ۲ و ۳ حوزوی
🔺دبیری ادبیات فارسی
🔺زبان و ادبیات فارسی کلیه گرایش ها
✅ رشته های دبیری تربیت بدنی:
🔺معلم تربیت بدنی و علوم ورزشی
🔺تربیت بدنی و علوم ورزشی کلیه گرایش ها
✅ رشته های دبیری روانشناسی:
🔺مشاوره و راهنمایی
🔺روانشناسی کلیه گرایش ها
✅ رشته های دبیر ریاضی:
🔺دبیری ریاضی
🔺ریاضی کلیه گرایش ها
🔺آمار کلیه گرایش ها
✅ رشتههای دبیر زبان و ادبیات انگلیسی:
🔺دبیری زبان انگلیسی
🔺زبان انگلیسی کلیه گرایش ها
✅ رشته های دبیر عربی:
🔺زبان و ادبیات عرب
🔺دبیری زبان و ادبیات عرب
🔺دبیری دینی و عربی
🔺ادبیات عرب
🔺سطح ۲ و ۳ حوزوی
✅ رشته های دبیری علوم اجتماعی:
🔺جامعه شناسی کلیه گرایش ها
🔺سطح ۲ و ۳ حوزوی
🔺علوم اجتماعی کلیه گرایش ها
🔺علوم ارتباطات اجتماعی کلیه گرایش ها
🔺مردم شناسی
🔺 دبیری علوم اجتماعی
✅ رشته های دبیری علوم زیستی و بهداشتی:
🔺آموزش علوم تجربی
🔺زیست شناسی کلیه گرایش ها
🔺میکروبیولوژی
🔺دبیری زیست شناسی
✅ دبیری علوم تجربی:
🔺زیست شناسی کلیه گرایش ها
🔺شیمی کلیه گرایش ها
🔺فیزیک کلیه گرایش ها
🔺دبیر علوم تجربی
🔺دبیری زیست شناسی
🔺دبیری فیزیک
🔺دبیری شیمی
✅ رشته های دبیر فیزیک:
🔺فیزیک کلیه گرایش ها
🔺دبیری فیزیک
✅ رشته های دبیر معارف اسلامی (فلسفه):
🔺سطح ۲ و سطح ۳ حوزوی
🔺فلسفه کلیه گرایش ها
🔺الهیات و معارف اسلامی کلیه گرایش ها
✅ رشته های دبیر تاریخ:
🔺تاریخ کلیه گرایش ها
🔺تاریخ انقلاب اسلامی
🔺سطح ۲ و سطح ۳ حوزوی
🔺دبیری تاریخ
✅ رشته های دبیری جغرافیا (جغرافیا):
🔺دبیری جغرافیا
🔺جغرافیا کلیه گرایش ها
🔺علوم زمین شناسی
🔺ژیو فیزیک کلیه گرایش ها
✅ رشته های دبیری جغرافیا (زمین شناسی)
🔺علوم زمین
🔺زمینشناسی کلیه گرایش ها
🔺جغرافیا کلیه گرایش ها
✅ رشته های دبیری معارف اسلامی (معارف اسلامی)
🔺سطح ۲ و سطح ۳ حوزوی
🔺دبیری دینی و عربی
🔺دبیری الهیات و معارف اسلامی
🔺درجه تخصصی ۲ حافظ ممتاز قرآن
🔺درجه تخصصی ۳ حافظ کل قرآن
🔺الهیات و معارف اسلامی کلیه گرایش ها
✅ رشته های دبیری هنر:
🔺ارتباط تصویری
🔺تصویرسازی
🔺معماری
🔺معماری منظر
🔺نقاشی
✅ رشته های مراقب سلامت:
🔺بهداشت عمومی
🔺بهداشت محیط
🔺بهداشت مدارس
🔺پرستاری
🔺تغذیه
🔺مامایی
✅ رشته های مربی امور تربیتی مدارس:
🔺الهیات و معارف اسلامی کلیه گرایش ها
🔺روانشناسی کلیه گرایش ها
🔺سطح ۲ و سطح ۳ حوزوی
🔺علوم تربیتی کلیه گرایش ها
🔺علوم قرآنی
🔺درجه تخصصی ۲ حافظ ممتاز قرآن
🔺درجه تخصصی ۳ حافظ کل قرآن
✅ رشته های مشاور واحد آموزشی:
🔺 روانشناسی کلیه گرایش ها
🔺مشاوره کلیه گرایش ها
✅ رشته های دبیری اقتصاد:
🔺برنامه ریزی سیستم های اقتصادی
🔺علوم اقتصادی
✅ دبیری شیمی:
🔺شیمی (کلیه گرایش ها)
🔺دبیری شیمی
🔺مهندسی شیمی
✅ دبیری حرفه و فن (کار و فناوری):
🔺مهندسی مکانیک کلیه گرایش ها
🔺مهندس مواد اولیه
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
خدمت داوطلبان گرامی #مربی_پرورشی
✔️ نتایج مربی پرورشی آماده شده ولی متاسفانه با اینکه مکرر تذکر داده شد نسبت به انتخاب اولویت های محل خدمت خود دقت داشته باشید و حتی در چند مرحله فرصت داده شد تا اگر اشتباهی صورت گرفته اصلاح شود، به نظر می رسد تاکنون حدود یک سوم از داوطلبان ، کد محل فعالیت خود را اشتباهی ثبت نموده و این مشکل، کل نتایج مربی پرورشی را تحت الشعاع قرار داده است..
◽️آخرین فرصت داده می شود تا تمام داوطلبانی که شرائط دارند وپیامک برایشان ارسال می شود، اولویت های انتخابی خود را مشاهده و تایید و در صورت اشتباه بودن، آن را اصلاح نمایند.
✍ در ضمن داوطلبان گرامی! استانهای قم،اصفهان و خراسان های رضوی، جنوبی و شمالی به صورت مستقل در موضوع مربی پرورشی اقدام می کنند. لذا داوطلبانی که هر دو اولویت خود را برای استانهای مذکور انتخاب کردند باید از طریق همان استانها پیگیر امور خود باشند. شماره تماس استان قم جهت پیگیری : 02532191974 و شماره تماس خراسان 05132008806
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر مناسبتی
ولادت حضرت زینب و روز پرستار
السَّلامُ علیکِ یا بِنتَ سَیِّدِ الأَنبیاء السَّلامُ علیکِ یا بنتَ صاحِبَ الحَوضِ واللِّواءِ
السَّلامُ علیکِ یا بِنتَ عَلیٍّ المُرتَضی السَّلامُ علیکِ یا بِنتَ فاطِمَةَ الزَّهراءِ
السَّلامُ علیکِ أَیَّتُهَاالفاضِلَةُ الرَّشیدَة السَّلامُ عَلَیکِ أَیَّتُهَا الکامِلَةُ العالِمَةِ العامِلَةُالسَّلامُ عَلیکِ أَیَّتُها الکَریمَةُ النَّبیلة السَّلامُ علیکِ أَیَّتها التَّقِیةُ النَّقِیَّةُ
السَّلامُ عَلیکِ یا أُمُّ المَصائِبِ یا زَینَب وَ رَحمَةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ
🔘شعر
تو کیستی؟ حقیقت زهرای اطهری
زیـن ابـی و زینـت آغـوش مـادری
قـرآن روی سینـۀ پـاک پیامبر
خیـر کثیـر دامـن پـر مهـر کوثـری
روی تو مصحف است و زبان تو ذوالفقار
حق را زبـان و خـون خدا را پیمبری
از آنچـه دیدهانـد و ندیدنـد، خوبتـر
وز آنچـه گفتهانـد و نگفتنـد، برتـری
در آسمان وحـی خدا ماهپارهای
بین دو آفتـاب ولایت ستارهای
تکبیـر بـا صـدای تـو تکبیر میشود
قرآن به خطبههای تو تفسیر میشود
بـر قلـب دشمنـان قسم خوردۀ خدا
نطق تو و بیـان تو شمشیر میشـود
در کاخ شامِ شـوم، کنار سر حسین
شام بلا به نطق تو تسخیر میشود
بانو! بخوان خطابه که بر منطقت یقین
هجـده سـر بریـده بگوینـد آفـرین!
بیتو ریاض سرخ شهادت ثمـر نداشت
تـا صبـح حشر، پیکـر ایثار، سر نداشت
جـز سینـۀ مطهـر تـو در مسیـر شـام
قرآن بـه پیش تیر حوادث سپر نداشت
بر حفظ دین خویش پس از کشتن حسین
پروردگـار از تـو کسی خوبتر نداشت
از کودکـی نمــاز شـب روحپــرورت
یــادآور نوافــل شبهــای مــادرت
گویی هنوز جای تو محراب فاطمه است
گویی هنـوز چـادر زهـراست بر سرت
تسخیر کرد نطق تو چون شهر کوفه را
لبخنـد فتــح زد ســر پـاک بـرادرت
بانو! بخوان خطابه؛ بخوان کز فراز نی
رأس حسین، گوش شـده پای منبرت
با خطبـۀ تو پـردۀ دشمن دریده شد
از حنجرت صدای محمّد شنیده شد
چون گل شکفت زخم حسین از شکفتنت
از صبـر و پایـداری و شکرانـه گفتنت
ای جن و انس، یکسره خاک در شما
دست خـدا همیشـه بـود بر سر شما
تا صبح روز حشر به جسم و به روحتان
بــادا ســـلام از احـــد داور شمـا
در راه شام، پای فشردید همچو کوه
زیـرا کـه بـود دسـت خدا یاور شما(1)
🔶تولد و نامگذاری(س)
هنگامى زینب(سلام الله علیها) متولد شد، مادرش حضرت زهرا(س ) به امیرالمؤمنین(ع ) گفتند: نام این دختر را چه بگذاریم نام این نوزاد را تعیین کنید.
حضرت علی فرمود: من از رسول خدا(ص ) در این امر سبقت نمیگیرم؛ در این ایام پیامبر اکرم (ص) به مسافرت رفته بودند، اما بعد از بازگشت ایشان، امیرالمؤمنین(ع) به پیامبر(ص ) عرض کردند که نامی را برای این فرزند انتخاب کنید، پیامبر(ص) فرمودند: من نیز در نامگذاری این نوزاد بر خداوند متعال سبقت نمیگیرم، سپس جبرئیل(علیه السلام) فرود آمده و سلام خداوند را به پیامبر(ص) ابلاغ کرد و گفت: نام این نوزاد را زینب بگذارید چه این نام را در لوح محفوظ نوشته ام.(2)
شخصیت حضرت زینب(س)
حضرت زینب (س) به اعتراف همه تاریخنویسان، آراسته به همه فضایل و خصلتهای والای اخلاقی و الهی بودند. زینب کبری (س) در وقار و شخصیت مانند جدهاش خدیجه (س) در حیا و عفّت همچون مادرش فاطمه (س)، در رسایی و شیوایی بیان، مانند پدرش علی (ع)، در حلم و بردباری چون امام حسن (ع) و در شجاعت و قوّت قلب، مانند برادرش حسین بود.
زینب کبری (س) تحت تربیت پدر و مادری همچون حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) و با شایستگی و استعداد ذاتی که از آن بهرهمند بود به مراتب عالی از فضائل و کمالات انسانی دست یافت. او همانند پدر و مادرش جامع همه کمالات و صفات پسندیده بود. سخنرانیهای او در کوفه و شام خاطره خطبههای پدرش امیرمؤمنان (ع) را در یادها زنده کرد
عبدالله بن عباس، شاگرد برجسته حضرت علی (ع) و مفسر قرآن کریم، خطبه فدک حضرت زهرا (س) را از زینب نقل میکند و از آن بانوی بزرگ با عنوان «عقیلتنا؛ عاقل و دانای ما» یاد میکند.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷عبادت و کرامات زینب(س)
زینب (س) از جنبه عبادت در حدّی بود که حضرت سیدالشهدا (ع) در وداع آخر در روز عاشورا به او فرمودند: «یا اختاه لا تنسینی فی نافله الیل» بانوی بهشت در دوران اسارت و سختترین شرایط جسمی و روحی که ممکن است برای یک انسان پیش آید، شبزندهداری و نماز شبش ترک نگردید، در حالی که در شرایطی به مراتب آسانتر و سهلتر از آن انسانهای معمولی قادر به حفظ برنامههای عادی و معمولی زندگی خود نیستند. عبادت و اطاعت خدا، حضرت زینب (س) را از مصادیق روشن و بارز این حدیث قدسی قرار داده بود که خداوند متعال میفرماید: «یابن آدم، انا اقول للشیء کن فیکون، اطعنی فیما امرتک اجعلک تقول للشیء کن فیکون؛ ای فرزند آدم! من به هر چه بگویم باش، موجود میشود، در آنچه به تو دستور دادهام از من اطاعت کن تا تو را آنگونه قرار دهم که هر چیز بگویی باش، موجود شود! » حضرت زینب (س) نیز بر اثر عبادت و اطاعت خدا به مقامی رسیده بود که از ولایت تکوینی برخوردار بود. روایت شده که آن حضرت پیش از سخنرانی خود در کوفه به مردم اشاره کرد، با آن اشاره نفسها در سینهها حبس شد و زنگها از صدا باز ایستاد و در یک کلام حضرت زینب (س) به حق، زینت پدر، آن شخصیت یگانه تاریخ بود، همچنان که خداوند این نام را برای وی برگزید.
🔶علمِ الهیِ زینب (س)
از شیخ صدوق روایت شده است که زینب به جهت علم و دانش زیادی که داشتند، از سوی امام حسین (علیهالسّلام) نیابت خاص داشت و مردم در مسائل شرعی (حلال و حرام) به ایشان رجوع میکردند و از جمله القاب آن مخدره نائبة الحسین است. وی دارای نیابت خاص از جانب امام حسین (علیهالسّلام) بود و مردم درباره حلال و حرام به ایشان مراجعه میکردند. (3)
ابنحجر در الاصابه مینویسد: بانوی خردمند زینب همان کسی است که در مدرسه باب مدینه العلم درس خواند و امام علی بن الحسین (علیهالسّلام) ایشان را عالمه غیر معلمه خواند(4)
زینب دانای اسرار بوده و سخنان او خطاب به یزید و پیشگوییهایش شاهد این مدّعاست. فوالله لا تمحُو ذکرنا و لا تُمیتُ وَحْیَنا فَواللَّهِ لاتَمْحُو ذِکْرنَا، وَ لاتُمیتُ وَحْینَا، وَ لاتُدْرِکُ امَدنا، وَ لاتَرْحِضُ عَنْکَ عارَها، وَ هل رَایُکَ الّا فَنَدٌ، وَ ایَّامُکَ الّاعَدَدٌ، وَ جَمْعُکَ الّابَدَدٌ؛ به خدا سوگند هر چه کنی نمیتوانی نام و نشان ما را محو کنی، و سروش ما را بمیرانی و به حد ما نتوانی رسید و ننگ این اعمال ننگین و ستمها را نتوانی شست و بدانکه رای و تدبیرت سست و روزگارت اندک و انگشتشمار و جمعیتت رو به پراکندگی است...» (5)
🔷زینب(س) و پاسداری از ارزشها
حجاب و عفاف زینب به گونهای بوده است که علامه مامقانی در اینباره میگوید: «و هی فی الحجاب فَرِیدَةٌ لم یرَ شخصُها اَحَدٌ من الرجال فی زمانِ ابیها و اخویْها الی یوم الطَّفِ؛ زینب در حجاب و عفاف یگانه روزگار بوده است، کسی از مردان، در زمان پدر او و برادرانش تا روز عاشورا، او را ندیده بود(6)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
⇦زینب کبری با حفظ عفت خویش در تمام عمر، حتی در سختترین لحاظ و شرایط کربلا، حماسهای از حجاب و حیا را در عین انقلاب بر علیه طواغیت به نمایش گذاشت. وی در دوران اسارت و در حرکت از کربلا تا شام سخت بر عفت خویش پای میفشرد.
⇦مورخین نوشتهاند: «وَهِیَ تَسْتُرُ وَجـْهَها بـِکَفِّها، لاَِنَّ قِناعَها قَدْ اُخِذَ مِنها؛ او صورت خود را با دستش میپوشاند چون روبنده را از او گرفته شده بود.»(7)
⇦یحیی مازنی میگوید: «من در مدینه، مدت زیادی همسایه علی (علیهالسّلام) بودم، سوگند به خداوند، در این مدت، هرگز زینب را ندیدم و صدایش را نشنیدم.» (8)
👌نکته ای که باید به توجه ویژه داشت
حضرت زینب در اوج سختی و مشکلات و مسائلی مثل نبود امکانات لازم در محل نگهداری اسرا یا گرسنگی زنان و کودکان را مورد توجه قرار نمی دهند و در این امور گلایه ای از ایشان گزارش نشده است در حالی که از زبان مقدس امام سجاد(ع)نقل شده است:« ان عمتی زینب کانت تودی صلواتها من قیام الفرائض و النوافل عند مسیرنا من الکوفة الی الشام و فی بعض المنازل کانت تصلی من جلوس لشدة الجوع و الضعف منذ ثلات لیالٍ لانها کانت تقسم ما یصیبها من الطعام علی الاطفال از شدت ضعف گرسنگی نمازهای نافله را نشسته می خواند چرا که سهم نان خود را به کودکان می داد تا آنها گرسنه نمانند »اما تنها موردی که دغدغه جدی او بود ارزشهای اخلاقی بانوان بود و ایشان لزوم رعایت حریم اخلاقی از ستر و پوشش زنان را مورد توجه قرار دادند و در این خصوص یزید را مورد سرزنش تند قرار دادند؛ «أَ مِنَ الْعَدْلِ يَابْنَ الطُّلَقاءِ! تَخْدِيرُكَ حَرائِرَكَ وَ إِمائَكَ، وَ سَوْقُكَ بَناتِ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَ سَلَّم سَبايا، قَدْ هَتَكْتَ سُتُورَهُنَّ، وَ أَبْدَيْتَ وُجُوهَهُنَّ، تَحْدُو بِهِنَّ الاَْعداءُ مِنْ بَلد اِلى بَلد، يَسْتَشْرِفُهُنَّ أَهْلُ الْمَناهِلِ وَ الْمَناقِلِ، وَ يَتَصَفَّحُ وُجُوهَهُنَّ الْقَرِيبُ وَ الْبَعِيدُ، وَ الدَّنِيُّ وَ الشَّرِيفُ» اى پسر كفّار آزاد شده! آيا اين از عدالت است كه تو زنان و كنيزان خود را پشت پرده ها بنشانى، ولى دختران رسول خدا(صلى الله عليه وآله) را اسير كرده و به اين سو و آن سو بكشانى و در حالى كه پرده حرمت آنان را دريده و چهره هاى آنان را در معرض ديد مردم قرار داده اى، آنها را توسط دشمنان در شهرهاى مختلف بگردانى، تا مردم هر كوى و برزن به تماشاى آنان بنشينند و افراد دور و نزديك و پست و شريف به چهره هايشان چشم بدوزند.(9)
🔹شعر
ای آینۀ تمام زهرا
ای شخص تو را مقام زهرا
بر جان و تنت درود احمد
بر نام خوشت سلام زهرا
در حنجره ات صدای حیدر
در زمزمه ات پیام زهرا
تو عصمت ذات کبریایی
مرآت تمام انبیایی
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷حضرت زینب و روز پرستار
از آنجایی حضرت زینب با همه مشگلات و مصایب روز عاشورا تکلیف سنگین پاسداری و پرستاری از سلامتی امام سجاد(ع) را بر عهده داشتند ایشان را بزرگ پرستار باید دانست و در این جهت اشاره ای می کنیم به فضیلت پرستاری و رسیدگی به حال بیماران؛
پيامبر صلي الله عليه و آله : مَن سَعى لِمَريضٍ في حاجَةٍ قَضاها أولَم يَقضِها خَرَجَ مِن ذُنوبِهِ كَيَومٍ وَلَدَتْهُ اُمُّهُ پيامبر (ص):هر كس براى بر آوردن نياز بيمارى بكوشد ، چه آن را برآورده سازد و چه نسازد ، مانند روزى كه از مادرش زاده شد ، از گناهانش پاك مى شود.(10)
پيامبر (ص) مَن قامَ عَلى مَريضٍ يَوما و لَيلَةً بَعَثَهُ اللّه ُ مَعَ ابراهيمَ الخَليلِ ؛ پيامبر صلي الله عليه و آله :هر كس يك شبانه روز از بيمارى پرستارى كند ، خداوند او را با ابراهيم خليل محشور مى كند .(11)
رسولُ اللّه ِ صلى الله عليه و آله : إنَّ اللّه عَزَّوجلَّ يقولُ يَومَ القِيامَةِ : يابنَ آدمَ، مَرِضتُ فلَم تَعُدْني ! قالَ: ياربِّ، كيفَ أعودُكَ وأنتَ رَبُّ العالَمينَ ؟! قالَ: أما عَلِمتَ أنّ عَبديَ فُلانا مَرِضَ فلَم تَعُدْهُ ؟ ! أما عَلِمتَ أنّكَ لَو عُدتَهُ لَوَجَدتَني عِندَهُ ؟
پيامبر خدا صلى الله عليه و آله : خداوند عز و جل در روز قيامت مى فرمايد: اى فرزند آدم! من بيمار شدم اما عيادتم نكردى؟! عرض مى كند: پروردگارا! چگونه تو را عيادت كنم حال آن كه تو پروردگار جهانيانى؟! مى فرمايد: مگر ندانستى كه فلان بنده ام بيمار شد و عيادتش نكردى؟! مگر نمى دانستى كه اگر به عيادتش روى، مرا نزد او مى يابى؟! (12)
پرستاران عزیز خوشا به سعادت شما
(پرستار که می گوییم چه پرستاران رسمی چه آنهایی که در منزل بیمار دارند و به او رسیدگی می کنند)
عیادت یا پرستاری از خداوند !!! یعنی گاهی ممکن است پرستاری مخلص خودش هم حواسش نیست اما زیر دستان خسته اش مهربانی خداوند تجلی می کند.
ــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
1. شعر از سازگار(نخل میثم)
2.عمادزاده،ناسخ التواریخ، زندگانی حضرت زینب،ج1،ص37.
3.علامه مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۵۱، ص۳۶۴
4. ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی، الاصابه فی تمییز الصحابه، ج۸، ص۱۶۶.
5. سید بن طاوس، اللهوف علی قتلی الطفوف، ۱۳۷۸ش، ص۲۱۴-۲۲۰.
.6 رحمانی همدانی، احمد، فاطمة الزهراء بهجه قلب المصطفی (صلیاللهعلیهوالهوسلّم)، ص۶۳۸.
7. جزائری، سیدنورالدین، خصائص الزینبیة، ص۳۴۵.
8.محمدی اشتهاردی، محمد، حضرت زينب فروغ تابان كوثر، ص۱۷.
9. سید بن طاوس، اللهوف علی قتلی الطفوف، ۱۳۷۸ش، ص۲۱۴-۲۲۰.
10. كتاب من لايحضره الفقيه ، ج 4 ، ص 16
11. ثواب الأعمال ، ص 341
12. الترغيب والترهيب : 4/317
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅رایزنی برای استخدام حداقل ۱۰ هزار خدمتگزار و سرایدار در آموزش و پرورش/متقاضیانِ استخدام حتماً باید آزمون دهند.
نوری، وزیر آموزش و پرورش:
🔷 بر اساس شاخصهای امور اداری و استخدامی چیزی در حدود ۳۰ هزار نیروی خدمتگزار و سرایدار در آموزش و پرورش کمبود داریم که اگر در دو شیفت از آنها استفاده کنیم، این میزان کمتر میشود.
🔶 رایزنیهایی برای جذب نیروی خدمتگزار و سرایدار انجام دادیم و به توافق اولیه برای جذب کمتر از نیمی از نیازمان رسیدیم. یعنی حداقل ۱۰ هزار نفر جذب کنیم.
🔷 بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری، همه کسانی که می خواهند استخدام شوند حتماً باید آزمون دهند.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔻تصویری زیبا از حرم عقیله بنی هاشم حضرت زینب(س) در شام میلاد آن حضرت
📷ارسالی مخاطبین
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅✅متقاضیان خدمتگزار و سرایداری مدارس برای استخدام حتما باید آزمون بدهند
❌یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش :
🔷بر اساس شاخصهای امور اداری و استخدامی چیزی در حدود 30 هزار نیروی خدمتگزار و سرایدار در آموزش و پرورش کمبود داریم که اگر در دو شیفت از آنها استفاده کنیم، این میران کمتر میشود.
🔶وی ادامه داد: رایزنیهایی برای جذب نیروی خدمتگزار و سرایدار انجام دادیم و به توافق اولیه برای جذب کمتر از نیمی از نیازمان رسیدیم. یعنی حداقل ۱۰ هزار نفر جذب کنیم.
🔷نوری با بیان اینکه همه کسانی که وارد آموزش و پرورش میشوند باید آزمون دهند، گفت: بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری، همه کسانی که می خواهند استخدام شوند حتما باید آزمون دهند.
🔶وی تصریح کرد: خدمتگزاران و سرایداران باید در دانشگاه فرهنگیان آموزش ببینند، چرا که این افراد عناصر تربیتی هستند.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
فضیلت عالمان دین
منبر دو دقیقه ای🕙
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّیِّبینَ الطَّاهِرِین
🔷آیات نورانی قرآن
⇦خداوند در قرآن میفرماید: «یَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَ الَّذِینَ اُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجاتٍ؛ خداوند کسانی از شما را که ایمان آوردهاند و دانشمندان را درجاتی برتری دهد.»
⇦«هَلْ یَسْتَوِی الَّذِینَ یَعْلَمُونَ وَ الَّذِینَ لا یَعْلَمُونَ؛آیا صاحبان علم و دانش با آنان که نمیدانند یکسان هستند»
⇦«اِنَّما یَخْشَی اللَّهَ مِنْ عِبادِهِ الْعُلَماءُ؛از بندگان خدا تنها علماء هستند که از خدا میترسند.
⇦خداوند متعال ، علم و دانش را علت كلى و اساسى آفرينش همه پديده هاى هستى جهان - اعم از آسمان و زمين – معرفى فرمود. اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ وَمِنَ الْأَرْضِ مِثْلَهُنَّ يَتَنَزَّلُ الْأَمْرُ بَيْنَهُنَّ لِتَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ وَأَنَّ اللَّهَ قَدْ أَحَاطَ بِكُلِّ شَيْءٍ عِلْمًا خداوند همان کسی است که هفت آسمان را آفرید، و از زمین نیز همانند آنها را؛ فرمان او در میان آنها پیوسته فرود میآید تا بدانید خداوند بر هر چیز تواناست و اینکه علم او به همه چیز احاطه دارد! (طلاق/12)
🔶فضیلت و تکریم علما در احادیث
⇦پیامبر (ص) فرمود: «اَکْرِمُوا الْعُلَماءَ فَاِنَّهُمْ وَرَثَةُ الْأَنْبِیاءِ فَمَنْ أَکْرَمَهُمْ فَقَدْ اَکْرَمَ اللهَ وَرَسُولَهُ؛ دانشمندان را گرامی دارید که آنها وارثان پیامبرانند و هر که آنان را احترام نماید، خدا و رسولش را احترام نموده است.»(۱)
⇦امیرالمومنین (ع) میفرمایند: «اذا رایتَ عالماً فکُن لَهُ خادماً؛هرگاه به عالمی برخوردی خدمتگذار او باش»(۲)
⇦و فرمود: »مَن وقَّرَ عالمِاً وَقَّرَ رَبَّه» «کسی که عالمی را گرامی بدارد و تعظیم نماید، پروردگارش را گرامی و بزرگ داشته است.(۳)
⇦امام باقر(ع) فرمود: اَلْكَمَالُ كُلُّ اَلْكَمَالِ اَلتَّفَقُّهُ فِي اَلدِّينِ وَ اَلصَّبْرُ عَلَى اَلنَّائِبَةِ وَ تَقْدِيرُ اَلْمَعِيشَةِ. ۱. تفقه و فهم عمیق از دین۲. صبر بر حوادث و مصیبتها۳. تقدیر معیشت و اقتصاد در زندگی(۴)
⇦ امام عسکری (ع)از جد معظم شان امام صادق (ع) نقل می فرماید: عُلَماءُ شيعَتِنا مُرابِطونَ فِي الثَّغرِ الّذي يَلي إبليسَ و عَفاريتَهُ ، يَمنَعونَهُم عَنِ الخُروجِ عَلى ضُعَفاءِ شيعَتِنا ، و عَن أن يَتَسَلَّطَ عَلَيهِم إبليسُ و شيعَتُهُ .
علماى شيعه ما، نگهبانان مرزى هستند كه در آن سويش ابليس و ديوهايش قرار دارند و [اين علما ]جلوى يورش آنها به شيعيان ناتوان ما و تسلّط يافتن ابليس و پيروان او بر ايشان را مى گيرند.(۵)
🔘فضیلت عالم بر شهید
➖با سه بیان مختلف
⇦در روايتى امام صادق عليه السلام
منزلت شفاعت را وسيله ارزش گذارى علم قرار مى دهند و مى فرمايند:
ثلاثة يَشفَعوُن الى اللّه عزَّ وَ جَلّ فيشفِّعهم الانبياء ثم العلماء ثم الشهداء
سه گروهند كه روز قيامت در پيشگاه الهى شفاعت مى كنند و خدا نيز شفاعت آنها را مى پذيرد: اول پيامبران و پيشوايان امت ؛ دوم علما و سوم شهدا(۶)
⇦ پیامبر فرمود: اذا كان يوم القيامة جمع اللّه عزَّ وَ جَلّ الناس فى صعيد واحد، و وُضعت الموازين فتوزن دماء الشهداء مع مداد العلماء، فيُرجَّح مداد العلماء على دماء الشهداء
خداوند در روز قيامت وقتى كه همه خلق اولين تا آخرين را در يك سرزمين واحد جمع مى كند، خون شهدا و مداد علما با يكديگر موازنه مى شوند. خداوند مداد علما را بر خون شهدا برترى مى دهد. (۷)
⇦پیامبر(ص) میفرماید:از جبرییل پرسیدم آیا عالمان نزد خدا گرامیترند یا شهیدان؟جبرییل پاسخ داد: :«الْعَالِمُ الْوَاحِدُ أَكْرَمُ عَلَى اللَّهِ مِنْ أَلْفِ شَهِیدٍ فَإِنَّ اقْتِدَاءَ الْعُلَمَاءِ بِالْأَنْبِیاءِ وَ اقْتِدَاءَ الشُّهَدَاءِ بِالْعُلَمَاء». یك عالم گرامىتر است در پیشگاه خدا از یك هزار شهید همانا دانشمندان بانبیا اقتدا میكنند و شهدا از دانشمندان پیروى میكنند.(۸)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷فضیلت عالم بر عابد
⇦ پیامبر(ص)فرمودند:«فَضْلُ الْعَالِمِ عَلَى الْعَابِدِ كَفَضْلِ الْقَمَرِ عَلَى سَائِرِ النُّجُومِ لَیلَةَ الْبَدْرِ». فضیلت عالم بر عابد مانند فضیلت ماه برستارگان است آنگاه که هلال کامل است. (۹)
⇦ از امام صادق(ع) نقل شده است:« رَكْعَةٌ یصَلِّیهَا الْفَقِیهُ أَفْضَلُ مِنْ سَبْعِینَ أَلْفَ رَكْعَةٍ یصَلِّیهَا الْعَابِد .» یک رکعت نماز عالم فقیه از هفتاد هزار رکعت که عابد بخواند برتر است .(۱۰)
💐شعر
آن را که فضل و دانش و تقوا مسلّم است
هر جا قدم نهد قدمش خیر مقدم است
در پیشگاه علم مقامی عظیم نیست
از هر مقام و مرتبهای علم، اعظم است
جاهل اگر چه یافت تقدّم مؤخر است
عالم اگر چه زاد مؤخّر مقدّم است
جاهل به روز فتنه ره خانه گم کند
عالم چراغ جامعه و چشم عالم است
مراتب و انواع عالمان
🔷
برخی علما اخلاق با سه عبارت انواع عالمان را بیان کرده اند :
1. عالم بالله و بامرالله مانند آفتاب است که نورش فوق العاده زیاد و همیشه به همین حالت است و پیوسته بر عالَم نور افشانی میکند (هم خودش ذاتاً منور است و هم به دیگران نور میدهد).
2.عالم بالله مانند ماه است که گاهی گاهی کوچک و گاهی بزرگ میشود. (یعنی نور دارد اما در تعلیم دیگران ضعیف است و نمیتواند به طور کمال و برای همیشه به دیگران فایده برساند).
3. عالم بامر الله، مانند شمع است که خودش میسوزد ولی به دیگران نور میدهد. (یعنی: باطناً خودش از علمش فایدهای نمیبرد، بلکه خودش را نابود میکند، اما دیگران به ذریعهی تعلیم او از علمش فایده میگیرند.
🔴تذکر ِخطر عالم نماها
اين همه تكريم و احترام نسبت به عالمان در فرهنگ دين، بدين جهت است كه آنان انسانهاي متعهد، راهنماي مردم، مخالف بدعتها، پاسدار انديشههاي ناب، طرفدار حقوق محرومان، روشن كنندهي چراغ اميد در دل آنان و... هستند و گرنه، اين همه تكريم براي كساني كه از تعهد و مسئوليت بهرهاي نبردهاند معنا ندارد. و عالم نماها که خوف خدا را ندارند نه تنها مفید نیستند بلکه خطرشان دین را تهدید می کند.
حضرت صادق (ع) در ضمن سخنان بسیار مهم خود درباره عالمان فرمود:« أَوْحَى اللَّهُ تَعَالَى إِلَى دَاوُدَ ع قُلْ لِعِبَادِي لَا تَجْعَلُوا بَيْنِي وَ بَيْنَهُمْ عَالِماً مَفْتُوناً بِالدُّنْيَا فَيَصُدَّهُمْ عَنْ ذِكْرِي وَ عَنْ طَرِيقِ مَحَبَّتِي وَ مُنَاجَاتِي أُولَئِكَ قُطَّاعُ الطَّرِيقِ مِنْ عِبَادِي إِنَّ أَدْنَى مَا أَنَا صَانِعٌ بِهِمْ أَنْ أَنْزِعَ حَلَاوَةَ مَحَبَّتِي وَ مُنَاجَاتِي مِنْ قُلُوبِهِمْ » خداوند به داود(علیه السلام) وحی کرد: »بین من و خودت عالمی را که فریفته دنیا شده واسطه قرار مده که تو را از محبت من باز می دارد. اینان، راهزنان بندگان من هستند. کمترین عقوبت من برای آنها، این است که حلاوت و شیرینی عبادتم را از آنها می گیرم. (۱۱)
حضرت عیسی(ع) می فرماید:« الْعَالِمُ طَبِيبُ الدِّينِ فَإِذَا رَأَيْتُمُ الطَّبِيبَ يَجُرُّ الدَّاءَ إِلَى نَفْسِهِ فَاتَّهِمُوهُ وَ اعْلَمُوا أَنَّهُ غَيْرُ نَاصِحٍ لِغَيْرِهِ». دینار بیماری دین است و عالم طبیب دین است، پس زمانی که دیدید طبیب بیماری را به خودش چسبانده است، نسبت به او بدبین باشید و بدانید که خیر خواه دیگران نیست.
البته باید توجه داشت ثروت و مال دنیا فی نفسه عیب و ننگ نیست بلکه آن چه مذموم است، دل بستن عالم به دنیا است. که برای مردم عادی مذموم و برای عالم دینی مذموم تر است.(۱۲)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
👌دو معیار برای شناخت عالم ربانی
برای شناخت عالم ربانی با عالم نماها در احادیث و کتب اخلاقی معیارهایی بیان شده است که به دو مورد اشاره می کنیم:
👈پیامبر (ص)فرمود: العِلمُ عِلمانِ : عِلمٌ عَلَى اللِّسانِ فذلكَ حُجَّةٌ عَلَى ابنِ آدَمَ ، و عِلمٌ فِي القَلبِ فذلكَ العِلمُ النّافِعُ . علم دو گونه است: علمى كه بر زبان است و آن بر آدمى حجّت است و علمى كه در دل است و علم سودمند اين علم است.» (۱۳)
👈غزالی در احیاء علوم الدین مینویسد: عالم آن کس نیست که تنها لباس روحانی پوشیده و نام، شهرت و فضیلت یافته است. چنین کسانی بیش از تمام مردم، از خوف خدا فاصله دارند. هدف ما ار عالمان کسانی هستند که نعمتهای خدا و افعال را میدانند و چنین افرادی کم یافت میشوند. به همین منظور، فضیل بن عیاض میگوید: اگر کسی از شما سؤال کرد، از خدا ترس دارید؟ در پاسخ او ساکت بمانید، چون که اگر بگوید نه، کافر میشوید و اگر پاسخ مثبت دهید، دروغ گفتهاید.
باز میگوید: خوف آن است که اعضاء را از انجام گناه باز دارد و پایبند به طاعت باشد و تا زمانی که خوف بر اعمال اثر نگذارد، نام آن وسوسه و خواطر است و آن را نمیسزد که خوف گویند و اگر خوف همراه عمل نباشد، هیچ گونه خیری در بر ندارد و در واقع دارای زیان است؛ چون این خوف از جهل و ناتوانی سرچشمه میگیرد».
💠داستان یک عالم واقعی
در يكي از روزها مجلس مباحثهاي با حضور مأمون (خليفهي عباسي) و علماي عصر تشكيل شده بود مردي پريشان حال با لباسي كهنه وارد شد و در آخرين صف حضّار نشست. مسألهاي در مجلس مطرح گرديد، آن مرد، جوابي بسيار عالي داد، به طوري كه توجه عموم به وي جلب شد و تمام علماي مجلس، تحسينش كردند. خليفه دستور داد او را بالاي مجلس در صف علماي بزرگ نشاندند. مسألهي ديگري طرح شد و همان مرد دوباره بهترين پاسخ را گفت. اين بار به فرمان مأمون او را بالاتر از همهي حضار، نزديك جايگاه خليفه جاي دادند. پس از ساعتي مجلس پايان يافت و علما تدريجاً بازگشتند. مرد ژنده پوش نيز از جاي برخاست تا برود، خليفه امر كرد بماند. طولي نكشيد كه بزم شراب گسترده شد و ساقيان آمادهي كار شدند. مرد عالم از مشاهدهي آن وضع، سخت نگران گرديد، از جا برخاست و با كسب اجازه آغاز سخن كرد و گفت: «من امروز با پريشاني حال و زشتي صورت و كهنگي لباس در مجمع علما شركت كردم، عقل ناچيزم مرا از آخر مجلس به صف بزرگان رسانيد و سپس مرا به كنار خليفهي مسلمانان رسانيد، سزاوار نيست شراب بنوشم و عقلي كه باعث ترفيع مقامم گرديد از خويشتن جدا سازم، به علاوه من خائفم از اينكه مستي،عنان نفسم را از كفم بربايد و مرتكب عمل نامناسبي شوم و در نظر خليفهي مسلمانان خوار گردم. مأمون سخنان مرد عالم را شنيد و او را از شركت در مجلس شراب معاف داشت و دستور داد صد درهم به وي دادند.(۱۴)
🔴عقوبت بی احترامی به علما
آیتالله شهید دستغیب (رحمةاللهعلیه) در کتاب گناهان کبیره اینگونه آورده است:
برای کفران نعمتِ وجودِ علماء عقوبتهای شدیدی وعده داده شده است، از آن جمله پیغمبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) میفرماید: زمانی بیاید که مردم از علماء فرار میکنند مانند فرار کردن گوسفندان از گرگ، در نتیجه خداوند آنها را به سه بلا مبتلا میفرماید؛
برکت را از دارائیشان بر میدارد، سلطان ظالمی را برای آنها مسلّط میفرماید و بی ایمان از دنیا میروند.
ناگفته نماند که طلاب علوم دینی چون در طریق رسیدن به مقام شامخ نیابتند، وجودشان نیز نعمت و گرامی داشتنشان بر همه لازم و کفران وجود ایشان به هتک و بیاحترامی حرام میباشد.(۱۵)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
ماجرایی در کتاب احتجاج طبرسی نقل شده که خلاصه و مضمونش چنین است: یکی از فقهای شیعه بر امام هادی ـ علیه السّلام ـ وارد گردید، در حالی که جمعی از علویین و بنی هاشم در محضر امام ـ علیه السّلام ـ بودند. حضرت به آن عالم احترام نمود و جای خود را به او داد. این کار بر علویین و بنی هاشم گران آمد. یکی از آنها نتوانست تحمل کند، به خدمت امام ـ علیه السّلام ـ رفت و عرض کرد: «یابن رسول الله! آیا شما یک عالم را بر بنی هاشم مقدّم میداری؟» حضرت فرمود: مگر خداوند در قرآن نفرموده: «... اِذا قیلَ لَکُمْ تَفَسَّحوُا فِی الْمَجالِسِ فَافْسَحُوا یَفْسَحِ اللهُ لَکُمْ...؛ ای مؤمنان! هرگاه به شما گفته شد که جایی را در مجلس بگشایید، چنین کنید تا خداوند نیز نسبت به شما در کارهایتان گشایش به وجود آورد.»
بعد فرمود: «... یَرْفَعِ اللهُ الَّذینَ امَنُوا مِنْکُمْ وَ الَّذینَ اُوتُوا العِلْمَ دَرَجاتٍ...؛ خداوند، مؤمنان و عالمان را بر دیگران به درجاتی برتری داده است.» پس چرا ناراحتید از اینکه من یک عالم را به خاطر اینکه خداوند او را بالا برده و عظمت داده برتری دادهام؟ این عالم فلان ناصبی را با اقامهی دلیل و برهان الهی محکوم کرده است و این فضیلت از هر نَسَبی برای او برتر است.»(۱۶)
💠داستان
احترام جبرییل به معلم خود
روزی جبرئیل در خدمت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم، مشغول صحبت بود که حضرت علی علیه السلام وارد شد. جبرئیل چون آن حضرت را دید برخاست و شرایط تعظیم به جای آورد.
پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: یا جبرئیل! از چه جهت به این جوان تعظیم میکنی؟ عرض کرد: چگونه تعظیم نکنم که او را بر من، حق تعلیم است!
فرمود: چه تعلیمی؟ عرض کرد: در وقتی که حق تعالی مرا خلق کرد از من پرسید: تو کیستی و من کیستم؟ من در جواب متحیر ماندم، و مدتی در مقام جواب ساکت بودم که این جوان در عالم نور به من ظاهر گردید، و این طور به من تعلیم داد که بگو: تو پروردگار جلیل و جمیلی و من بنده ذلیل و جبرئیلم: از این جهت او را که دیدم تعظیمش کردم.
پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم پرسید: مدت عمر تو چند سال است؟ عرض کرد: یا رسول الله در آسمان ستاره ای هست که هر سی هزار سال یک بار طلوع میکند، من او را سی هزار بار دیدهام.(۱۷)
💠 راز مقام سلمان
مَنصورِ بنِ بَزرَج، می گوید به امام صادق عرض کردم : ما أَکثَرَ ما أَسمَعُ مِنكَ یا سَیِّدی ذِکرَ سَلمانَ الفارسی چقدر من زیاد میشنوم از شما که نام سلمان را میبرید و از او یاد میکنید...[حضرت فرمود]
فَقال: لاتَقُل «الفارسی» وَ لکِن قُل سَلمانَ المُحَمَّدی نگو سلمان فارسی بگو سلمان محمدی
سه خصوصیّت در سلمان بود که این موجب میشود که من او را زیاد یاد کنم:
میل امیرالمؤمنین را بر میلِ خود غلبه میداد.( سلمان چیز دیگری در دل خود و در ذهن خود میخواسته است ولیکن میل و هوای امیرالمؤمنین را -«هَوی» یعنی میل- بر میل خود ترجیح داده است).
فقرا را دوست میداشت
جناب سلمان علم را دوست میداشت، علما را دوست میداشت
این سه خصوصیّت در این بزرگوار، موجب میشود که امام صادقِ با آن جلالت و عظمت، نسبت به او گرایش پیدا کند، محبّت -یا تجلیل و تعظیم- نسبت به او بکند.(۱۸)
ــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.نهج الفصاحه، حديث 450.
۲ غرر الحكم ، ح ۴۰۴۴
3.[ غرر الحكم ،۸۷۰۴
۴.تحف العقول ج۱ ، ص۲۹۲
۵.الإحتجاج : ج ۱،ص۱۷
۶.خصال،ج۱،ص۱۵۶
۷.روضه الواعظین،ص۹
۸.دیلمی،ارشاد القلوب،ج۱،ص۱۶۴
۹.ثواب الأعمال : ۱۵۹/۱ .
۱۰.من لا يحضره الفقيه : ۴/۳۶۷/۵۷۶۲ .
۱۱.تحف العقول ،ص۳۹۷
۱۲. ورام،جلد۲ , صفحه۲۷۲
۱۳..عوالي اللآلي ،ج۱،ص۹۹
۱۴.جوامع الحكايات، ص۳۷۳
۱۵.دستغیب، عبدالحسین، گناهان کبیره، ج۲، ص۳۳۵
۱۶.احتجاج طبرسی، ج2، ص455.
۱۷.استر آبادی محمد جعفر، البراهین القاطعه ، ص ۳۱۱
۱۸.الأمالي للطوسي : ص ۱۳۳
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
📣 آغاز ثبتنام آزمون #استخدامی آستان قدس رضوی
🔹 ویژه فارغالتحصیلان تحصیلات تکمیلی(کارشناسی ارشد و دکتری)
🔹 جذب نیرو به صورت خرید خدمت آزمایشی
🔺 مهلت ثبتنام: ۵ لغایت ۱۵ آذر ۱۴۰۱
🔺 ثبتنام از طریق سایت azmoon.razavi.ir
حوزه جوانی جمعیت معاونت خدمات اجتماعی بنیاد کرامت رضوی
( آستان قدس رضوی )
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع:توبه
🕙منبر ده دقیقه ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّیِّبینَ الطَّاهِرِین
🔘شعـــــــــر
الهی بی پناهان را پناهی
به سوی خسته حالان کن نگاهی
مرا شرح پریشانی چه حاجت
که بر حال پریشانم گواهی
خدایا تکیه بر لطف تو دارم
که جز لطفت ندارم تکیه گاهی
دل سرگشته ام را رهنما باش
که دل بی رهنما افتد به چاهی
نهاده سر به خاک آستانت
گدایی، دردمندی، عذرخواهی
گرفتم دامن بخشنده ای را
که بخشد از کرم کوهی به کاهی
خوشا آن کس که بندد با تو پیوند
پخوشا آن دل که دارد با تو راهی
زنخل رحمت بی انتهایت
بیفکن سایه بر روی گیاهی
به آب چشمه لطفت فرو شوی
اگر سر زد خطایی، اشتباهی
مران یا ربّ زدرگاهت «رسا» را
پناه آوره سویت بی پناهی (۱)
🔶مقدمه
یكی از نعمتهای بزرگ خداوند متعال بر بندگان خود این است كه راه بازگشت را به روی آنان باز گذاشته و خود را توّاب و توبهپذیر معرّفی نموده است. به دلیل اهمیت توبه لفظ توبه با مشتقات آن ۸۵ بار در قرآن مجید وارد شده است.
چون توبه عاملی بسیار سازنده است، كتاب آسمانی تا این حدّ به آن اهمیت داده است. توبه بزرگترین عامل برای پاكسازی روح از هر نوع آلودگی در باقی عمر است.
اگر چنین نوید و بشارتی در كار نبود هیچ فردی به فكر پاكی در باقی زندگی نمیافتاد. فرد گنهكار یك بیماری روحی دارد و اگر از مغفرت و آمرزش خداوند مأیوس گردد و در زندگی آینده روزنه امیدی را مشاهده نكند هرگز به فكر اصلاح و پاكی خویش نمیافتد. حال ببینیم توبه یعنی چه. توبه تغییر مسیر دادن انسان است ولی نه تغییر مسیری ساده.
توبه عبارت است از انقلاب و شوریدن بر علیه خود انسان. این از مختصات انسان است. گیاه تغییر مسیر میدهد ولی در برابر خودش قیام نمیكند. و هكذا حیوانات تغییر مسیر میدهند ولی برعلیه خودشان نیست. این انسان است كه بر علیه خودش قیام میكند.
🔷بخشندگی خداوند
از امام صادق(ع) نقل شده است: زمانی كه بنده توبه نصوح نمود خداوند متعال او را دوست میدارد و گناهان او را در دنیا و آخرت میپوشاند. عرض كردند یا ابن رسولالله چگونه خداوند گناهان بنده را میپوشاند؟ حضرت فرمودند: دو ملك كه اعمال او را نوشتهاند هر چه نوشتهاند فراموش میكنند و خداوند به اعضاء و جوارح انسان وحی میكند كه شما هم گناهان او را كتمان نمایید و به زمین وحی میكند كه گناهان بندهام را كتمان نما، آنچه در روی تو معصیت نموده است. خدا را ملاقات میكند در حالی كه چیزی نیست كه بر گناهان آن بنده شهادت بدهد.(۲)
✳️توبه دری به روی گنهکاران
دلایل زیادی بروجوب توبه دلالت دارد. هم آیات شریف قرآن مجید و هم روایات اسلامی و هم دلیل عقلی و هم علمای اسلام وجوب توبه را مسلم و قطعی میدانند.
در مكتبتربیتی اسلام توبه یك اصل مهم است. اسلام انسان را دعوت میكند از تمام آلودگیها برای اصلاح خویش و جبران گذشته، از این باب رحمت الهی وارد شود. امام زینالعابدین (ع)در مناجات تائبین با زیباترین صورت این حقیقت را بیان میكند:«أَنْتَ الَّذِی فَتَحْتَ لِعِبَادِكَ بَاباً إِلَى عَفْوِكَ، وَ سَمَّیتَهُ التَّوْبَةَ، وَ جَعَلْتَ عَلَى ذَلِكَ الْبَابِ دَلِیلًا مِنْ وَحْیكَ لِئَلَّا یضِلُّوا عَنْهُ». یعنی معبود من تو كسی هستی كه به روی بندگانت دری به سوی عفوت گشودهای و نامش را توبه نهادهای و فرمودهای بازگردید به سوی خدا و توبه كنید توبهای خالص. حال كه این در رحمت باز است عذر كسانی كه از آن غافل شوند چیست؟
✅شادی خداوند از توبه
نکات جالبیدر باب توبه وارد شده است از جمله اینکه خداوند متعال در قرآن مجید میفرماید: ان الله یحب التوابین خداوند توبه کنندههارا دوست میدارد. بقره/ 222.
و خداوند از توبه و بازگشت بنده عاصی و گنهکارش شاد میشود. امام باقر(ع)مىفرماید: «إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى أَشَدُّ فَرَحاً بِتَوْبَةِ عَبْدِهِ مِنْ رَجُلٍ أَضَلَّ رَاحِلَتَهُ وَ زَادَهُ فِی لَیلَةٍ ظَلْمَاءَ فَوَجَدَهَا فَاللَّهُ أَشَدُّ فَرَحاً بِتَوْبَةِ عَبْدِهِ مِنْ ذَلِكَ الرَّجُلِ بِرَاحِلَتِهِ حِینَ وَجَدَهَا» سرور و خوشحالى خدا - به خاطر توبه بندگان - از سرور و خوشحالى مردى كه زاد و راحله خود را در شب تاریكى گم كرده، سپس آن را مىیابد بیشتر است.(۳)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷 نکته جالب
🔹توبه بنده و توبه خدا
با توجه به معنای توبه که به معنی بازگشت می باشد و در قرآن کریم توبه گاهی به بنده و گاهی به خداوند نسبت داده می شود«تاب الله علیه» علامه طباطبایی نکته جالبی در ارتباط با توبه بنده و توبه خداوند دارد که عینا نقل می کنیم؛
«و توبة العبد، محفوفة بتوبتين من الله تعالى، فإن العبد لا يستغني عن ربه في حال من الأحوال، فرجوعه عن المعصية إليه يحتاج إلى توفيقه تعالى و إعانته و رحمته حتى يتحقق منه التوبة، ثم تمس الحاجة إلى قبوله تعالى و عنايته و رحمته، فتوبة العبد إذا قبلت كانت بين توبتين من الله كما يدل عليه قوله تعالى: «ثُمَّ تابَ عَلَيْهِمْ لِيَتُوبُوا: التوبة- 119.»
و توبه بنده محفوف و پيچيده به دو توبه از خدا است، و در بين آن دو قرار مىگيرد، باين معنا كه بنده در هيچ حالى از احوال، از خداى خود بى نياز نيست، و اگر بخواهد از لجنزار گناه نجات يافته، توبه كند، محتاج به اين است كه خدا چنين توفيقى باو بدهد، و اعانت و رحمت خود را شامل حال او بسازد، تا او موفق بتوبه بگردد، و وقتى موفق بتوبه شد، تازه باز محتاج بيك توبه ديگرى از خداست، و آن اين است كه بازخدا به رحمت و عنايتش بسوى بنده رجوع كند، و رجوع او را بپذيرد، پس توبه بنده وقتى قبول شود، بين دو توبه از خدا قرار گرفته است، هم چنان كه آيه: (ثُمَّ تابَ عَلَيْهِمْ لِيَتُوبُوا، پس خدا بسوى ايشان توبه آورد، تا ايشان توبه كنند.(۴)
🔘ده نشانه برای توبه واقعی
در ر حدیث بسيار عالى و جالب از رسولخدا(ص) ده نشانه برای توبه کننده واقعی بیان شده است یعنی توبه کننده باید توجه کند ببیند آیا این ده شرط را در خود جمع کرده است یا نه؟ اگر باشند یعنی توبه واقعی صورت گرفته است و الا توبه واقعی وجود ندارد
رسولخدا(ص) خطاب به اصحاب فرمودند: «أتَدرونَ مَن التّائب؟ آیا می دانید توبه کننده کیست؟ عرض کردند: نه یا رسول الله ! حضرت فرمود:
1- «اذا تابَ العَبدُ و لَم يُرضِ الخُصَماءَ فَلَيس بِتائِب» هر كس توبه كند ولی ناراضی ها را خوشنود نگرداند پس او توبه کننده نیست.
2- «مَن تابَ و لم يَزِد فِى العِبادةِ فَلَيسَ بِتائِب» و هر كس توبه كند ولی عبادت را زیاد نکند پس او توبه کننده نیست.
3- «مَن تابَ و لَم يُغَيّر لِباسَه فَلَيسَ بِتائبٍ» هر کس توبه کند ولی لباس خود را تغییر ندهد پس او توبه کننده نیست.
4- «مَن تابَ و لَم يُغيّر رُفقائَه فَلَيسَ بِتائِب» هر کس توبه کند ولی رفقای خود را تغییر ندهد پس او توبه کننده نیست.
5- «مَن تابَ ولَم يُغيّر مَجلِسَه فَلَيس بِتائِب» هر کس توبه کند ولی مجلس خود را تغییر ندهد پس او توبه کننده نیست.
6- «مَن تَابَ ولَم يُغَيّر فِراشَه و وِسادَتَه فَلَيس بِتائِب» هر کس توبه کند ولی رختخواب خود را تغییر ندهد پس او توبه کننده نیست.
7- «مَن تَابَ وَ لَميُغَيّر خُلقَه و نِيّتَه فَليسَ بِتائِب» هر کس توبه کند ولی اخلاق خود را تغییر ندهد پس او توبه کننده نیست.
8- «مَن تَابَ و لَم يَفتَح قَلبَه و لَميُوَسّعْ كَفّه فلَيسَ بتائِب» هر کس توبه کند ولی سعه صدر و سخاوتش را افزایش ندهد ، پس او توبه کننده نیست.
9- «مَن تابَ و لميُقَصّر أمَلَه ولَميَحفَظ لِسانَه فَليسَ بِتائب» هر کس توبه کند و آرزویش را کوتاه نکند و زبانش را حفظ نکند پس او توبه کننده واقعی نیست.
10- «مَن تَابَ ولَم يُقَدّم فَضلَ قُوتِه مِن بَدَنِه فَلَيسَ بِتائِب» و هرکس توبه کند و مازاد بر مصرف خود را برای آینده ذخیره نکند پس او توبه کننده نیست.
«اذا استَقام عَلى هذِهِ الخصال فذاك التّائِب آنگاه شخص به این خصلتهای مورد اشاره استقامت ورزد پس او توبه کننده واقعی است.(۵)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔶مراحل توبه
در محجة البیضاء درباره توبه چنین آمده است: توبه سه ركن دارد: اول علم، دوم حال و سوم فعل. منظور از علم شناخت اهمیت ضرر و زیانهای گناهان است و این كه گناه حجاب میان بندگان و ذات پاك پروردگار عالم واقع میشود.
چون انسان این را بداند نادم و پشیمان میشود و در واقع نور علم و یقین سبب انقلاب روحی میشود و انسان را وادار به تجدیدنظر در برنامههای خود میكند.
امّا مرحله حال آن است كه در كلّ وجودش غم و غصهی سرشار او را احاطه كرده باشد كه گرفتار شقاوت و بدبختی شده است.
اما مرحله عمل آن است كه با همه وجود مصمّم باشد كه از گناه بازگردد و آن را تكرار نكند و این بازگشت را ادامه دهد. اگر حقوق الهی را ضایع كرده است باید جبران كند و اگر حقوق مردم را ضایع كرده است باید ادا كند و اگر امكان نباشد لااقل به استغفار و استرضاء اقدام نماید. و اگر از حرام، گوشتی در بدن او روییده باشد باید همان مقدار كه لذّت برده است طعم ریاضت را به بدنش بچشاند و به فرمایش عارف بزرگ ملكی تبریزی از غیر خدا به خدا و از بدیها به خوبیها و از تاریكی به نور و از نادانی به دانایی و از بدبختی به خوشبختی و از گناه به فرمانبرداری بازگشت نماید.
🔵چگونگی توبه از انواع گناه
🔺حق الله
اگر توبه از گناهی باشد که صرفاً حقالله و از واجبات عبادی است، چنانچه از واجباتی باشد که میشود آن را جبران کرد، مانند قضا کردن نماز یا روزهها، باید علاوه بر ندامت و تصمیم بر ترک گناه، در صدد جبران آن واجب نیز برآید و اگر در زمان توبه قادربه جبران آن نیست باید قصد کند که هرگاه توانست جبران کند و در صورت بروز نشانههای مرگ باید وصیت کند.اگر میزان واجباتی را که ترک کرده نداند، باید میزانی را که یقین به ترک آن دارد قضا کند.
🔺حق الناس
در بخش حق الناسی چند حالت دارد:
➖اگر گناه زبانی باشد (مانند قَذْفْ، تهمت و غیبت) لازم است از کسی که به او تعرض شده حلالیت طلبیده شود. برخی معتقدند چنانچه صاحب حق، به قذف یا تهمت یا غیبت علم نداشته باشد نیازی به عذرخواهی از او نیست، بهتر است از طرف او استغفار کند و به درگاه خداوند تضرع نماید تا توبهاش پذیرفته شده و در قیامت از تبعات گناه در امان بماند.
➖در گناهانی که ضرر و زیان بدنی به کسی وارد شده (همچون کتک زدن یا قتل) احکامی مانند قصاص و دیه اجرا خواهد شد، مگر آنکه صاحب حق از حق خود گذشت کند.
➖در گناهانی که ضرر و زیان مالی به کسی وارد شده (مثل دزدی، کمفروشی، ربا)، جبران زیان مالی، به تفصیلی که در منابع فقهی مذکور است، واجب است.
💠داستان
رحم خداوند به توبه کنده
مرد فاسقی در بنی اسرائیل بود كه اهل شهر از معصیت او ناراحت شدند و تضرع به خدای كردند! خداوند به حضرت موسی وحی كرد: كه آن فاسق را از شهر اخراج كن، تا آنكه به آتش او اهل شهر را صدمه ای نرسد. حضرت موسی آن جوان گناهكار را از شهر تبعید نمود؛ او به شهر دیگری رفت، امر شد از آنجا هم او را بیرون كنند، پس به غاری پناهنده شد و مریض گشت كسی نبود كه از او پرستاری نماید. پس روی در خاك و بدرگاه حق از گناه و غریبی ناله كرد كه ای خدا مرا بیامرز، اگر عیالم بچه ام حاضر بودند بر بیچارگی من گریه می كردند، ای خدا كه میان من و پدر و مادر و زوجه ام جدائی انداختی مرا به آتش خود به واسطه گناه مسوزان . خداوند پس از این مناجات ملائكه ای را به صورت پدر و مادر و زن و اولادش خلق كرده نزد وی فرستاد. چون گناهكار اقوام خود را درون غار دید، شاد شد و از دنیا رفت . خداوند به حضرت موسی وحی كرد، دوست ما در فلان جا فوت كرده او را غسل ده و دفن نما. چون موسی به آن موضع رسید خوب نگاه كرد دید همان جوان است كه او را تبعید كرد؛ عرض كرد خدایا آیا او همان جوان گناهكار است كه امر كردی او را از شهر اخراج كنم ؟! فرمود: ای موسی من به او رحم كردم و او به سبب ناله و مرضش و دوری از وطن و اقوام و اعتراف بگناه و طلب عفو او را آمرزیدم.(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
🔸لبخندی در حال احتضار مزد توبه واقعی
آقای انصاریان نوشتهاند در محلات پایین شهر تهران مردی بود قلدر و زورمند كه اغلب قلدران و زورمندان تهران از او حساب میبردند. ایشان از مشروبخواری و قماربازی و گرفتن پول با زور و ستم از مردم وحشت نداشت. در اوج قدرت و قلدری بود كه رحمت الهی و لطف خداوندی دل او را نورانی كرد. آنچه به دست آورده بود تبدیل به پول نقد كرد و همه را در چمدانی گذاشت و برای توبه مشرف به شهر قم شد.
به محضر آیة الله العظمی بروجردی رفت و عرض كرد آنچه در این چمدان است از راه حرام به دست آمده است و اغلب صاحبانش را نمیشناسم و شدیداً بر من سنگینی میكند. به محضر شما آمدهام تا وضعم را اصلاح نمایید و راه توبه را به من بنمایانید.
آیة الله العظمی بروجردی از ملاقات با اینگونه افراد باصفا خوش حال میشد.
به او فرمودند نه تنها این چمدان پول بلكه لباسهایت را جز پیراهن و یك شلوار زیر در این جا بگذار و برو. او هم لباسهای رو را در آورد و با یك پیراهن و شلوار از آن بزرگوار خداحافظی نمود تا به تهران برود.
آیة الله العظمی بروجردی در حالی كه به خاطر توبه واقعی آن شخص اشك به دیده داشت او را صدا زد و مبلغ پنج هزار تومان از مال خالص خودش به او داد و وی را با حالی غرق در خشوع و اخلاص دعا كرد.
او به تهران برگشت در حالی كه غرق در فروتنی و خاك ساری و محبت شده بود.
پنج هزار تومان را سرمایه كسب حلال قرار داد و به تدریج در كسب حلال و مشروع پیش رفت نمود تا سرمایه قابل توجهی به دست آورد. ابتدای هر سال، خمس درآمدش را میپرداخت و به فقراء و دردمندان كمك قابل توجهی مینمود.
رفته رفته به مجالس مذهبی راه پیدا كرد و عاقبت بنیانگذار یكی از جلسات مذهبی مهم تهران شد.
من در حدود 26 سال از عمرم میگذشت و طلبه حوزه عملیه قم بودم و محرم و صفر و ماه مبارك رمضان در تهران در مجالس دینی و مساجد برای تبلیغ دین حاضر میشدم.
از طریق مجالس با چهره نورانی او آشنا شدم و توسط یكی از دوستان به ماجرای توبه او به دست مرجع بزرگ شیعه آگاه شدم. دوستی و رفاقتم با او طولانی شد.
در حدود سال 1367 به بستر بیماری افتاد و پیام داد تا به عیادتش بروم. من قصد داشتم كه روز جمعه به عیادتش بروم ولی ساعت یازده شب جمعه اهل و عیالش را به بالینش فرا خواند و از تمام شدن عمرش خبر داد.
به نقل خانوادهاش نزدیك نیم ساعت مانده به مرگش به محضر حضرت سید الشهداء (ع) چنین عرضه داشت: آقایم از گذشتهام توبه كردهام و به سلك نوكرانت در آمدهام در دربارت خدمت خالصانه كردهام و ثلث مالم را به صورت پول نقد برای مدتی طولانی در یك صندوق قرضالحسنه جهت ازدواج جوانان قرار دادهام.
حال آرزویی ندارم جز این كه لحظه خروج از دنیا جمالت را ببینم و بمیرم. چند نفس مانده به مرگ با حالی خوش سلامی عاشقانه به امام حسین(ع) داد و در حالی كه لبخند زیبایی بر لب داشت جان به جان آفرین تسلیم نمود.(۷)
💠داستان
حضرت باقر عليه السلام مى فرمايد:
جوانى يهودى زياد خدمت رسول خدا صلى الله عليه و آله مى رسيد، حضرت كارهاى سبك و بدون زحمت به او ارجاع مى داد، و چه بسا او را دنبال كارهاى خودش مى فرستاد، و گاهى به توسّط او نامه اى به ايل و تبارش مى نوشت. چند روزى نيامد، حضرت احوال او را پرسيد، شخصى گفت: فكر كنم به خاطر بيمارى مهلكى كه به آن دچار شده امروز و فردا بيشتر مهلت زنده بودن نداشته باشد.
رسول حق صلى الله عليه و آله با جمعى از ياران به عيادتش رفت، از كرامات حبيب خدا اين بود كه با كسى حرف نمى زد مگر اين كه طرف جواب مى داد، جوان يهودى را صدا زدند، چشم گشود و گفت: لبّيك يا اباالقاسم. فرمود: به وحدانيت حق شهادت بده، جوان چشم به پدرش دوخت و از ترس پدر چيزى نگفت.
حضرت دوباره، شهادت به حق را به او تلقين كردند، جوان باز با نگاه به پدر سكوت كرد، بار سوم فرمودند: شهادت را بگو، باز جوانك به پدرش خيره شد، حضرت فرمود: ميل دارى بگو، ميل ندارى نگو، جوان به وحدانيّت حق اقرار كرد و به رسالت پيامبر صلى الله عليه و آله گواهى داد و سپس مرد؛ حضرت به پدرش فرمود: كارى به اين جنازه نداشته باش، آنگاه به اصحاب فرمودند: او را غسل داده و كفن كنيد، سپس نزد من بياوريد تا بر او نماز بگزارم، و چون از خانه خارج شدند مرتب مى گفتند:
خدا را شكر كه به دست من يك انسان از آتش جهنّم نجات پيدا كرد.(۸)
ــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.شعر از قاسم رسا
۲. حق اليقين، علامه شبر، ج۲، ص۲۲۳.
۳. الكافي، ج۲،ص ۴۳۵
۴. المیزان،ج۱،ص۲۰۴
۵. جامع الاخبار،ص۸۸.
۶.يکصد موضوع ۵۰۰ داستان ،سيد علي اکبر صداقت
۷. ره توشه راهيان نور، ش۲۹، ص۲۳۹
۸.داستان دوستان، ج ۳، ص ۳۲۳
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🛑 آزمون استخدامی آموزش و پرورش پایان امسال یا سال ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد
مدیر کل آموزش و پرورش مازندران گفت:
🔹فارغ التحصیلان دانشگاه فرهنگیان و ماده ۲۸ فقط در اولویت استخدامی قرار دارند.
🔹آزمون استخدامی آموزش و پرورش پایان امسال یا سال ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد که اطلاعات دقیق و زمان ثبت نام متعاقبا اعلام میشود.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d