موضوع: حیا
[منبر بیست دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّیِّبینَ الطَّاهِرِین
شعر
🔘مقدمه
یکی از چالش های جدی عصر حاضر، که عواملی از جمله صنعت و فیلم و عکس در آن تأثیر گذاشته است بی شرمی و بی حیایی مردان و زنان است که به شکل های مختلف در اجتماع و فضای مجازی ظهور و بروز دارد.
حَیاء، یکی از مهمترین صفات پسندیده نفسانی است که تاثیر فراوانی بر حوزههای مختلف زندگی اخلاقی با نقش بارز بازدارندگی، و در شرع مقدس بر آن تاکید شده که مقابل آن صفت رذیله بیشرمی قرار دارد.
➖در تعریف لغوی حیا گفته اند؛حیاء از ریشه «ح ی و» یا «ح ی ی»، به معنای شرم داشتن و و آزَرم و خجالت است که در مقابل آن «وقاحت» و بیشرمی قرار دارد.«تَوبَه» (از ریشه وأب) و «حِشمت» (از ریشه ح ش م)؛هم معنای آن تلقی شدهاند.و منظور از آن خودداری از انجام دادن کارهای زشت به سبب ترس از سرزنش شدن است.
➖ در اصطلاح علم اخلاق، حیا نوعی انفعال و انقباض نفسانی است که موجب خودداری از انجام امور ناپسند در انسان میگردد و منشا آن ترس از سرزنش دیگران است.
🔸علمای اخلاق حیاء را اولین نتیجه ظهور قوه تمیز در انسان معرفی کردهاند که از همان اوان طفولیت بروز میکند، از اینرو توصیه کردهاند که برای تربیت کودک باید در اولین قدم قوه حیاء را در وی تقویت کرد تا قدرت تشخیص نیکی و بدی در وی تقویت شود.
🔺عرفا تعریف حیاء را «در اختیار گرفتن دل به خاطر بزرگداشت پروردگار یکتا» دانسته اند.
🔺خواجه عبدالله انصاری حیا را یکی از مقامات سیر الی الحق دانسته.
🔹قبل از آنکه وارد بحث شویم و احادیث و نکات اخلاقی در مورد حیا را مرور کنیم خوب است اشاره ای داشته باشیم به اینکه از جمله اندیشمندان غربی که در موضوع حیا سخنان ارزشمندی به یادگار گذاشته است نویسنده کتاب لذات فلسفه جناب ویل دورانت است.
ویل دورانت می گوید:
«حیا امر غریزی نیست بلكه اكتسابی است. زنان دریافتند كه دست و دل بازی مایه ی طعن و تحقیر است و این امر را به دختران خود یاد دادند. » .
و می گوید:
«خودداری از انبساط، و امساك در بذل و بخشش بهترین سلاح برای شكار مردان است. اگر اعضای نهانی انسان را در معرض عام تشریح می كردند توجه ما به آن جلب می شد ولی رغبت و قصد به ندرت تحریك می گردید. مرد جوان به دنبال چشمان پر از حیاست و بی آنكه بداند حس می كند كه این خودداری ظریفانه از یك لطف و رقّت عالی خبر می دهد. » .
🔷آیات حیا
بعد از مقدمه که تقدیم شد وارد بحث میشویم ؛ نخست نگاهی به قرآن می اندازیم،در قرآن کریم در آیاتی به حیا اشاره شده است که سه آیه را مورد تأکید قرار میدهیم؛
➖آیه حیا آدم و حوا
فَدَلَّاهُمَا بِغُرُورٍ ۚ فَلَمَّا ذَاقَا الشَّجَرَةَ بَدَتْ لَهُمَا سَوْآتُهُمَا وَطَفِقَا يَخْصِفَانِ عَلَيْهِمَا مِنْ وَرَقِ الْجَنَّةِ ۖ وَنَادَاهُمَا رَبُّهُمَا أَلَمْ أَنْهَكُمَا عَنْ تِلْكُمَا الشَّجَرَةِ وَأَقُلْ لَكُمَا إِنَّ الشَّيْطَانَ لَكُمَا عَدُوٌّ مُبِينٌ
و به این ترتیب، آنها را با فریب (از مقامشان) فرودآورد. و هنگامی که از آن درخت چشیدند، اندامشان [= عورتشان] بر آنها آشکار شد؛ و [ از حیا شرمندگی] شروع کردند به قرار دادن برگهای (درختان) بهشتی بر خود، تا آن را بپوشانند. و پروردگارشان آنها را نداد داد که: «آیا شما را از آن درخت نهی نکردم؟! و نگفتم که شیطان برای شما دشمن آشکاری است؟!»
برخی علما از آیه فوق فطری و غریزی بودن حیا را استفاده کرده اند.
➖آیه حیا دختر شعیب نبی
فَجَاءَتْهُ إِحْدَاهُمَا تَمْشِي عَلَى اسْتِحْيَاءٍ ...
پس یکی از آن دو (دختر) به سراغ او آمد در حالی که با نهایت حیا گام برمیداشت...
در این آیه خدواند در بیانی تجلیل آمیز به شرم و حیا دختر حضرت شعیب، زمانی که به طرف حضرت موسی می رفت اشاره فرموده است.
➖شرم و حیای پیامبر
فَإِذَا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا وَلَا مُسْتَأْنِسِينَ لِحَدِيثٍ ۚ إِنَّ ذَٰلِكُمْ كَانَ يُؤْذِي النَّبِيَّ فَيَسْتَحْيِي مِنْكُمْ ۖ وَاللَّهُ لَا يَسْتَحْيِي مِنَ الْحَقِّ ۚ
هنگامی که دعوت شدید داخل شوید؛ و وقتی غذا خوردید پراکنده شوید، و (بعد از صرف غذا) به بحث و صحبت ننشینید؛ این عمل، پیامبر را ناراحت مینمایید، ولی از شما شرم میکند (و چیزی نمیگوید)؛ امّا خداوند از (بیان) حق شرم ندارد!
چنانچه در این آیه اشاره شده، حیا ویژه زنان و در مسأله پوشش خلاصه نمی شود بلکه این اخلاق نیکو در رفتار مردان مقدس جلوه های زیبایی داشته است .
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔘جایگاه حیا در حدیث
پیغمبر فرمود: «لا دینَ لِمَن لا حَیاءَ لَه» هرکس حیا ندارد دین ندارد
امام صادق(ع) در بیانی جالب جایگاه حیا را بیان فرمود؛ نخست مکارم اخلاقی را بر میشمردند و در آخر میفرماید در راس همه آنها حیا قرار دارد؛
إنّ خِصالَ المَكارِمِ بَعْضُها مُقيَّدٌ ببَعْضٍ ، يُقَسِّمُها اللّه ُ حَيثُ يشاءُ ، تَكونُ في الرّجُلِ و لا تكونُ في ابنِهِ، و تكونُ في العَبدِ و لا تكونُ في سَيّدِهِ : صِدْقُ الحَديثِ ، و صِدْقُ النّاسِ ، و إعْطاءُ السّائلِ ، و المُكافَأةُ بالصَّنائعِ ، و أداءُ الأمانَةِ ، و صِلَةُ الرَّحِمِ ، و التّودُّدُ إلى الجارِ و الصّاحبِ ، و قِرَى الضَّيفِ ، و رأسُهنَّ الحياءُ .
مکارم اخلاق یکی بسته به دیگری است، خداوند آنها را به هر که خود خواهد، دهد. ممکن است در مرد باشد و در فرزندش نباشد، در بنده باشد و در مولای او نباشد، (آنها عبارتند از:) راستگویی، صداقت با مردم، بخشیدن به مسکین، جبران کردن خوبیها، امانتداری، صله رحم، دوستی و مهربانی با همسایه و یار، میهماننوازی و در راس همه حیا.(۲)
☑️آثار حیا در بیان احادیث
➊کلید خوبیها و مانع زشتی ها
امام علی(ع):الْحَیاءُ مِفْتَاحُ کلِّ الْخَیرِشرم کلید هر خیری است .
امام علی(ع):الْحَیاءُ یصُدُّ عَنْ فِعْلِ الْقَبِیحِ شرم از فعل قبیح منع میکند.
🔺غزالی در ضمن بیان مقام صدّیقان، که یکی از درجات یقین است، حیاء را یکی از نتایج این درجه از یقین بنده به خداوند، که به واسطه آن همواره خدا را ناظر بر اعمال خود میبیند.
➋باعث پاکدامنی
امام علی(ع): ثَمَرَةُ الْحَیاءِ الْعِفَّةُمیوه شرم عفت است
در متون عرفانی در ماهیت حیاء و ریشه آن گفته شده ؛ حیاء فعلی است که از طبع کریم نشئت میگیرد که، به همراه خوف و یقین و محبت و اجلال و تعظیم خداوند، از آثار اخلاص در بندگی است. در مقابل، کم حیایی از احوال ناپسند قلب و نشانه و نتیجه شقاوت آن می باشد.
➌پوشیده شدن عیب
امام علی(ع): مَنْ کسَاهُ الْحَیاءُ ثَوْبَهُ خَفِی عَنِ النَّاسِ عَیبُهُهر که شرم، جامهاش را بر او بپوشاند ، عیب او از مردم پنهان ماند.
➍پاک کننده گناهان
امام صادق(ع) از پیامبر(ص) نقل میکند که فرمود؛
أَرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ وَ كَانَ مِنْ قَرْنِهِ إِلَى قَدَمِهِ ذُنُوباً بَدَّلَهَا اَللَّهُ حَسَنَاتٍ اَلصِّدْقُ وَ اَلْحَيَاءُ وَ حُسْنُ اَلْخُلُقِ وَ اَلشُّكْرُ
هركس چهار خصلت داشته باشد و از سر تا پا غرق در گناه باشد خداوند همه آن گناهان را به حسنه تبديل خواهد كرد:
راستگوئى _حيا_خوشخلقى -شكرگزارى(۳)
➎ از وقار و متانت تا نیکوکاری
پیامبردر پاسخ راهب مسیحی (شمعون بن لاوی بن یهودا) که از او درباره ماهیت و آثار عقل پرسیده بود، فرمود:
اللّه َ خَلَقَ العَقلَ ، فقالَ لَهُ : أقبِل فأقبَلَ ، و قالَ لَهُ : أدبِرْ فَأدبَرَ ، فقالَ اللّه ُ تَبارَكَ و تَعالى : و عِزَّتي و جَلالي ما خَلَقتُ خَلقا أعظَمَ مِنكَ ، و لا أطوَعَ مِنكَ ، بِكَ اُبدِئُ و بِكَ اُعيدُ ، لَكَ الثَّوابُ و عَلَيكَ العِقابُ ، فتَشَعَّبَ مِنَ العَقلِ الحِلمُ ، و مِنَ الحِلمِ العِلمُ ، و مِنَ العِلمِ الرُّشدُ ، و مِنَ الرُّشدِ العَفافُ ، و مِنَ العَفافِ الصِّيانَةُ ، و مِنَ الصِّيانَةِ الحَياءُ ، و مِنَ الحَياءِ الرَّزانَةُ ، و مِنَ الرَّزانَةِ المُداوَمَةُ عَلَى الخَيرِ ، و مِنَ المُداوَمَةِ عَلَى الخَيرِ كَراهِيَةُ الشَّرِّ، و مِن كَراهِيَةِ الشَّرِّ طاعَةُ النّاصِحِ
عقل موجب پیدایش حلم است و از حلم، علم و از علم، رشد و از رشد، عفاف و از عفاف، خویشتنداری، و از خویشتنداری، حیا، و از حیا، وقار، و از وقار، مداومت بر عمل خیر و تنفّر از شرّ، و از تنفّر از شر، اطاعت نصیحتگوی، حاصل میگردد.(۴)
🔶تبعات بی حیایی
➖پیامبر می فرماید؛
اوَّلَ ما ینْزَعُ اللَّهُ مِنَ الْعَبْدِ الْحَیاءُ، فَیصیرُ ما قِتاً مُمْقِتاً، ثُمَّ ینْزَعُ مِنْهُ الْامانَةَ، ثم ینْزَعُ مِنْهُ الرَّحْمَةَ، ثُمَّ یخْلَعُ دینَ الْاسْلامِ عَنْ عُنُقِهِ فَیصیرُ شَیطاناً لَعیناً.
اولین چیزی که خداوند از بنده می گیرد حیاء است که موجب می شود بنده غضبناک و خشمگین شود، سپس از او امانت را و در پی آن، رحمت را اخذ می کند، در نهایت خداوند دین را از وی بر می دارد و در این حال انسان، شیطان طرد شده ای می شود.(۵)
➖حضرت امیر(ع) می فرماید:
مَن كَثُرَ كلامُهُ كَثُرَ خَطَؤُهُ ، و مَن كَثُرَ خَطَؤُهُ قَلَّ حَياؤهُ ، و مَن قَلَّ حَياؤهُ قَلَّ وَرَعُهُ ، و مَن قَلَّ وَرَعُهُ ماتَ قَلبُهُ ، و مَن ماتَ قَلبُهُ دَخَلَ النّارَ .
هر كه سخن بسيار گويد، خطايش بسيار شود و هر كه بسيار خطا كند، شرم و حيايش كم شود و هر كه كم شرم و حيا شود، پارسايى اش كاهش يابد و هر كه پارسايى اش كم شود، دلش بميرد و هر كه دلش بميرد، به آتش رود.(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷درجات حیا
در متون عرفانی به درجات و انواع حیاء نیز پرداخته شده است. خواجه عبدالله انصاری حیاءِ (بندگان از خداوند) را دارای سه درجه دانسته است:
➖اول، حیایی که از علم بندگان به اینکه خدا ناظرِ اعمال آنهاست ناشی میگردد و به تحمل سختیها و ناپسند داشتن گناه میانجامد؛
➖ دوم، حیایی که از علم بنده به نزدیکی خدا به او ناشی میشود و درنتیجه آن بین بنده و خدا انس و محبت ایجاد میگردد و شخص از پرداختن به کار خلق میپرهیزد؛
➖ سوم، حیایی که از شهود حضرت حق حاصل میشود و برای آن غایتی متصور نیست، به گونهای که در این حالت بین بنده و خدا فاصلهای وجود ندارد و هیچ امری قادر به ایجاد تفرقه بین آنها نیست.
🔷عوامل بی حیایی
برخی گناهان نه تنها پلید هستند پلیدی های شدید تری به دنبال دارند که میتوان به چند مورد از آنها اشاره کرد؛
➖غضب
خشم و غضب از عواملی است که بر حیای شخص تأثیر منفی دارد، بهطوری که وی در حالت غضب پرده حیاء را خواهد درید.
علما اخلاق گفته اند؛ گاهی در ارتباط با شهوت قرار میگیرد و گاهی منشأش غضب است که به دومی «وقاحت» و «پررویی» گفته میشود .
➖ابراز نیاز
امام صادق (علیهالسّلام) فرمود: «دست نیاز به سوی مردم دراز کردن، عزت را سلب میکند و حیا را میبرد.»
شعری منسوب به حضرت امیر(ع) در نکوهش اظهار نیاز به افراد؛
لَنَقلُ الصَخرِ مِن قُلَلِ الجِبالِ
أَحَبُّ إِلَيَّ مِن مِنَنِ الرِجالِ
يَقولُ الناسُ لي في الكَسبِ عارٌ
فَقُلتُ العار في ذُلِّ السُؤالِ
و در شعر فارسی میخوانیم؛
دست طلب چو پیش کسان میکنی دراز
پل بسته ای که بگذری از آبروی خویش
نکته: در حدیث داریم که «الحياءُ يَمْنَعُ الرِّزْقَ » یعنی حیا مانع رزق است که معمولا علما این را به حیا مذموم تفسیر کرده اند اما این هم به ذهن می آید که حیا در مواردی مانع برخی مزایا می شود اما ، به قول معروف« می ارزد» یعنی اگر به پاسداشت خصلت حمیده حیا و عزت نفس از برخی رزق ها محروم هم بشوی ضرر نکرده ای.
➖شرب خمر؛
به امام رضا (علیهالسّلام) منسوب است که در شرح علت تحریم خمر فرمود: «خداوند تعالی شراب را حرام فرمود؛ زیرا شرابْ تباهی میآورد، عقلها را در شناخت حقایق باطل میکند و شرم و حیا را از چهره فرد میزداید.(۷)
💠در حدیث آمده است که شراب، مادر گناهان است؛
حاکم ستمگری میخواست شخصی را مجازات کند او را بین سه کار مخیر کرد یا با مادرش عمل نامشروع انجام داد، یا مومنی را بکشد یا اینکه شراب بخورد . پس به نظرش آمد که شراب آسان تر است پس شراب نوشید بعد از اینکه مست شد مومن را کشت و با مادرش زنا کرد.(۸)
در الکافی، ج ۶، ص ۳۹۵آورده است؛
امام صادق علیه السلام فرمود: «مَا بَعَثَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ نَبِیاً قَطُّ إِلَّا وَ فِی عِلْمِ اللَّهِ أَنَّهُ إِذَا أَکمَلَ دِینَهُ کانَ فِیهِ تَحْرِیمُ الْخَمْرِ وَ لَمْ تَزَلِ الْخَمْرُ حَرَاماً - خداوند پیامبری را مبعوث نکرد مگر این که در علم خداوند بود که چون دین او را تکمیل کند در آن تحریم شراب باشد و همیشه شراب حرام بوده است.
➖شوخی های جدید
چنانچه در حدیثی اشاره شد منشا بی حیایی پر حرفی دانسته شده است و یکی از عوامل بی حیایی شوخی های نادرست است.
اخیرا در فضای مجازی به بهانه دوربین مخفی و چالش ، کارهای خنده دار انجام میدهند و با همین شوخی ها و خنده ها قبح زدایی صورت می گیرد.
پیامبر می فرمایند: «هر که با لب خندان مرتکب گناه شود با چشم گریان، وارد دوزخ میشود.»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
آن وقت که زلیخا دنبال یوسف بود تا از او کام بگیرد، و پیشنهاد گناه را به یوسف داد، ناگهان یوسف دید: زلیخا روی چیزی را با پارچه ای پوشانید.
یوسف فرمود: چه کردی؟ گفت: صورت بت خود را پوشاندم که مرا در حال گناه نبیند.
یوسف فرمود: تو از جماد حیا میکنی که نمیبیند من سزاوارترم از کسی که مرا میبیند و از آشکار و نهانم داناست، حیا و شرم کنم.
💠داستان
در کتاب امالی صدوق نقل شده؛ جبرئیل بر آدم فرود آمد و گفت: ای آدم! به من فرمان دادهاند که از تو بخواهم یکی از سه چیز را برگزینی. پس تو یکی را برگزین و دو دیگر را رها کن.
آدم گفت: ای جبرئیل! آن سه چیز کدامند؟
جبرئیل گفت:
عقل و دین و حیا.
آدم گفت: من عقل و خرد را برگزیدم.
آنگاه جبرئیل خطاب به حیاء و دین گفت: دور شوید و آدم را به حال خود واگذارید. آن دو گفتند: ای جبرئیل ما نمیتوانیم از او دور شویم؛ چون به ما دستور داده شده که هر جا عقل باشد ما نیز همراه او باشیم.
جبرئیل گفت: پس به آنچه دستور دارید رفتار کنید. این بگفت و به آسمان پرواز کرد. .
💠داستان
گویند: حضرت آدم (علی نبینا و آله و علیه السلام) نشسته بود، شش نفر آمدند. سه نفر طرف راستش و سه نفر دیگر طرف چپ وی نشستند. از اینها سه نفر سفید و سه نفر سیاه بودند.
آدم به یکی از سفیدها که سمت راست او نشسته بود، گفت: تو کیستی؟ گفت: عقلم. فرمود: جای تو کجاست؟ گفت: مغز.
از دومی پرسید: تو کیستی؟ گفت: مهر هستم. آدم (ع) پرسید: جای تو کجاست؟ گفت: در دل.
از سومی پرسید: تو کیستی؟ گفت: حیا هستم. آدم (ع) سؤال کرد: جای تو کجاست؟ گفت: در چشم.
سپس آدم (ع) به جانب چپ نگاه کرد و از یکی از سیاهان سؤال کرد: تو کیستی؟ گفت: من تکبر هستم. پرسید: جای تو کجاست؟ گفت: در مغز. آدم (ع) پرسید: با عقل در یک جا هستید؟ گفت: من که آمدم، عقل می رود.
از دومی سؤال کرد: تو کیستی؟ گفت: حسد هستم. آدم (ع) پرسید: جای تو کجاست؟ گفت: در دل. پرسید: با مهر در یک جا هستید؟ گفت: من که آمدم، مهر می رود.
از سومی سؤال کرد: تو کیستی؟ گفت: طمع هستم. آدم (ع) پرسید: جای تو کجاست؟ گفت: در چشم. پرسید: با حیا در یک جا هستید؟ گفت: من که داخل شوم، حیا خارج می شود.
💠داستان
شب طلبه جوانی به نام محمد باقر در حجره ی خود مشغول مطالعه بود که به ناگاه دختری وارد اتاق او شد در را بست و با انگشت به طلبه بیچاره اشاره کرد که ساکت باشد. دختر گفت: شام چه داری؟
طلبه آنچه را که حاضر کرده بود آورد و سپس دختر در گوشه ای از اتاق خوابید و محمد به مطالعه خود ادامه داد.
از آن طرف چون این دختر شاهزاده بود و بخاطر اختلاف با زنان دیگر از حرمسرا خارج شده بود لذا شاه دستور داده بود تا افرادش شهر را بگردند ولی هر چه گشتند پیدایش نکردند.
صبح که دختر از خواب بیدار شد و از اتاق خارج شد ماموران شاهزاده خانم را همراه محمد باقر به نزد شاه بردند شاه عصبانی پرسید چرا شب به ما اطلاع ندادی و … . محمد باقر گفت: شاهزاده تهدید کرد که اگر به کسی خبر دهم مرا به دست جلاد خواهد داد.
شاه دستور داد که تحقیق شود که آیا این جوان خطائی کرده یا نه؟
و بعد از تحقیق از محمد باقر پرسید چطور توانستی در برابر نفست مقاومت نمائی؟
محمد باقر ۱۰ انگشت خود را نشان داد و شاه دید که تمام انگشتانش سوخته و … . لذا علت را پرسید طلبه گفت: چون او به خواب رفت نفس اماره مرا وسوسه می نمود هر بار که نفسم وسوسه می کرد یکی از انگشتان را بر روی شعله سوزان شمع می گذاشتم تا طعم آتش جهنم را بچشم و بالاخره از سر شب تا صبح بدین وسیله با نفس مبارزه کردم و به فضل خدا، شیطان نتوانست مرا از راه راست منحرف کند و ایمان و شخصیتم را بسوزاند.
شاه عباس از تقوا ،حیا و پرهیز کاری او خوشش آمد و دستور داد همین شاهزاده را به عقد میر محمد باقر در آوردند و به او لقب میرداماد داد و امروزه تمام علم دوستان از وی به عظمت و نیکی یاد کرده و نام و یادش را گرامی می دارند. از مهمترین شاگردان وی می توان به ملا صدار اشاره نمود
ـــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.کافی،ج۲،ص۱۰۷
۲. امالی طوسی،ص۳۰۱
۳.کافی،ج۲،ص۱۰۷
۴.تحف العقول ،ص۱۵
۵.سفينةالبحار، ج 1، ص 361.
۶.نهج البلاغة : الحكمة 349
۷.فقه الرّضا، ص۲۸۲.
۸.نقل از آمال الواعظین،ج۱،ص۲۱۲.
🙏[در تهیه این منبر از کتاب سه جلدی و پرتیراژ آمال الواعظین استفاده شده است ، روح مؤلف ارجمند مرحوم استاد سید ابراهیم حسینی لیلابی را با فاتحه ای یاد کنیم]
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 رهبر انقلاب:خانهداری، به معنای خانهنشینی نیست
▪️اصلیترین نقش یک زن، از نظر اسلام همین نقش خانهداری است منتها مهم این است که خانهداری به معنای خانهنشینی نیست.
▪️بعضی اینها را باهم اشتباه میکنند وقتی میگوییم خانهداری، خیال میکنند میگوییم در خانه بنشینید هیچ کار نکنید، هیچ وظیفهای انجام ندهید، تدریس نکنید، مجاهدت نکنید، کار اجتماعی نکنید، فعالیتهای سیاسی نکنید، معنای خانهداری این نیست.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
نیروهای شرکتی با شرط سن و سنوات خدمت، جذب میشوند
رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور:
طرح ساماندهی کارکنان و تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی، به سرانجام میرسد و درخواست ما این است که جذب این نیروها با شرط سن و متناسب با سنوات خدمت، انجام شود.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
♦️غیر از ماده ۲۸ و کنکور سراسری دانشگاه فرهنگیان نیرو جذب نمیکنیم
🔺احمدی لاشکی معاون حقوقی وزیر آموزش و پرورش:
ما به غیر از ماده ۲۸ (#آزمون_استخدامی) و کنکور سراسری دانشگاه فرهنگیان، نیرو #جذب نمیکنیم و این طبق قانون است.
🔹 بند دیگری هم که وزیر از رئیس جمهوری تقاضا کرده است این است که سابقه خرید خدمات از شرط سنی افراد شرکت کننده در آزمون استخدامی آموزش و پرورش کم شود تا آنها بتوانند در آزمون استخدامی شرکت کنند.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
۲۵ هزار نفر، سهم جذب نیرو برای آموزش و پرورش خواهد بود.
معاون رئیسجمهور: در دستگاههای اجرایی جذب نیرو بر اساس آزمون استخدامی است و بیشترین جذب هم در آموزش و پرورش است و امسال ۲۵ هزار نفر ظرفیت جذب برای آن ایجاد شده ؛ جذب از طریق دانشگاه فرهنگیان یا ماده ۲۸ انجام میشود.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
سه روش برای #استخدام برای آموزش وپرورش :
🔸مسیر #اول دانشگاه فرهنگیان و ماده ۲۸ ، مسیر #دوم ایثارگران و مسیر #سوم نخبگان است.
🔸در نشست لطیفی در پاسخ به دغدغه یکی از شهروندان جزئیات خرید خدمات در آموزش و پرورش گفت: جذب نیرو از طریق آزمون ورودی بوده که بیشترین جذب هم در آموزش و پرورش است و امسال ۲۵ هزار نفر ظرفیت جذب برای این موضوع ایجاد شد.
🔸وی با اشاره به اینکه باید برای اصلاح الگوی خرید خدمت تدبیر کنند، تصریح کنید: میدانیم که گاهی حقوق حقالتدریسی با تعویق پرداخت میشود و مشکلاتی در زمینه خرید خدمت وجود دارد.
🔸رئیس سازمان اداری استخدامی کشور توضیح داد: سه روش برای استخدام در کشور وجود دارد، مسیر آزمونهای استخدامی که برای آموزش پرورش از دانشگاه فرهنگیان و ماده ۲۸ است، م سیر دوم ایثارگران و مسیر سوم نخبگان است که اگر هریک از این مسیرها به نتیجه نرسد، استخدام به صورت قراردادی یا خرید خدمت است.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
خیرات حسان
[نیکو زنان زیبا ]
به بهانه روز بزرگداشت حضرت ام النبین
منبر بیست دقیقه ای🕙
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
قال الله الحکیم؛ إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِينَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِينَ اللَّهَ كَثِيرًا وَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا
⚪️مقدمه
زنانی برتر از حور و ملک که در قرآن کریم از آنها با عنوان «خیرات حسان»یاد شده است.
چه فراوانند زنانی که با نیل به کمالات ، به مقاماتی رسیده اند که از مردها بلکه از حور و فرشته سبقت گرفته اند.
امام صادق(ع) در تفسیر عبارت «خیرات حسان» فرمودند: اَلْخَيْرَاتُ اَلْحِسَانُ مِنْ نِسَاءِ أَهْلِ اَلدُّنْيَا هُنَّ أَجْمَلُ مِنَ اَلْحُورِ اَلْعِينِ. خیرات حسان ، زنان دنیا هستند که از حورالعین زیباترند.
در حدیث دیگری فرمود؛ هُنَّ صَوَالِحُ الْمُؤْمِنَاتِ الْعَارِفَاتِ خیرات حسان، زنان نیکویی هستند اهل ایمان و عرفان بودند.
☑️زنان اسوه در قرآن کریم
خداوند در قرآن کریم برخی زنان نیک را اسوه و الگوی همه مومنان اعم از زن و مرد بیان فرموده است؛
➖ مثلا در آیه یازدهم سوره تحریم فرمود:
وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِينَ آمَنُوا امْرَأَتَ فِرْعَوْنَ إِذْ قَالَتْ رَبِّ ابْنِ لِي عِنْدَكَ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ وَنَجِّنِي مِنْ فِرْعَوْنَ وَعَمَلِهِ وَنَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ.
و خداوند، برای مؤمنان (آسیه) زن فرعون را مَثَل آورد هنگامی که (از شوهر کافرش بیزاری جست و) عرض کرد: بار الها (من از قصر فرعونی و عزت دنیوی او گذشتم) تو خانهای برای من نزد خود در بهشت بنا کن و مرا از شرّ فرعون (کافر) و کردارش و از قوم ستمکار نجات بخش.
🔹آسیه، زن نامآوری است که در دفاع از دین خدا و پیامبر الهی و مبارزه با ظلم و ستم فرعون در تاریخ ضربالمثل شده است. آسیه با اعلام انزجار از ظلم و ستم فرعون، با خوی فرعونی و طاغوتی مخالفت و مبارزه و نسبت به آن ابراز تنفر میکند. این بانوی گرامی دارای درایت، روشنبینی و از خودگذشتگی بود. او سالها به طور مخفیانه یکتاپرستی کرد تا سرانجام در راه مبارزه علیه ظلم و بیعدالتی در راه حق به شهادت رسید.شهادت آسیه، بیانگر این پیام است که در محیط فاسد و در جامعه ستمکار نیز میتوان پاک بود.
➖و در آیه دوازده سوره تحریم فرمود: وَ مَرْیَمَ ابْنَتَ عِمْرَانَ الَّتِی اَحْصَنَتْ فَرْجَهَا فَنَفَخْنَا فِیهِ مِنْ رُوحِنَا وَصَدَّقَتْ بِکَلِمَاتِ رَبِّهَا وَکُتُبِهِ وَ کَانَتْ مِنَ الْقَانِتِینَ؛
و همچنین( مثل برای مؤمنان) مریم دختر عمران است ، که دامان خود را پاک نگه داشت و ما از روح خود در آن دمیدیم، او کلمات پروردگار و کتابهایش را تصدیق کرده و از مطیعان فرمان خدا بود».
در این آیه، خصوصیت حضرت مریم به عنوان پاکدامنی و فرمانبرداری خدا بیان شده است.
🔹داستان حضرت مریم(س) در قرآن، یکی از شگفتانگیزترین و جالبترین داستانهای قرآنی است. حضرت مریم(س) تنها زنی است که نام مبارکش در ۱۲ سوره قرآن مجید و ۳۴ آیه به صراحت ذکر شده است، اما شرح احوال او بیشتر در دو سوره آلعمران و مریم بیان شده است. آن حضرت، نمونه انسان کامل و متجسم فضایل معنوی است. او توانست در مسیر تعالی و رشد شخصیت خدایی خود، الگوی سالکان اعم از زن و مرد باشد. او که مظهر عفاف و پاکدامنی بود، به درجهای رسید که توانست به عنوان مادر حضرت عیسی(ع) به عنوان پیامبر اولوالعزم برگزیده شود.
استاد مطهری مینویسد:
كار او به آنجا كشيده شده بود كه در محراب عبادت همواره ملائكه با او سخن مىگفتند و گفتوشنود مىكردند، از غيب براى او روزى مىرسيد، كارش از لحاظ مقامات معنوى آنقدر بالا گرفته بود كه پيغمبر زمانش را در حيرت فرو برده، او را پشت سر گذاشته بود، زكريا در مقابل مريم مات و مبهوت مانده بود.
🔷این نکته را متذکر شویم که خداوند در قرآن کریم روی مصلحت حفظ قرآن کریم از دسیسه و تحریف بدون تصریح به اسم بانوی بزرگ اسلام و سرور زنان عالم حضرت فاطمه زهرا(س) در آیاتی از قرآن ایشان را مورد تجلیل قرار داده که در جمله آن، آیات سوره انسان می باشد.
همچنین مادر با جلالت آن حضرت حضرت خدیجه را نیز با اشاره مورد ستایش قرار داده همین طور برخی دیگر از زنان خوب یا بد صدر اسلام با اشاره های مورد توجه قرار گرفته اند.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
☑️ده ویژگی الهی زنان و مردان
طبق آیه ای که در اول بحث تلاوت شد خداوند ده ویژگی را برای انسان های شایسته بیان فرموده است که این ویژگی عبارتند از؛
❶ و❷ الْمُسْلِمِینَ وَ الْمُسْلِماتِ وَ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِناتِ
چهار معنی برای مسلم گفته شده است؛ ۱.انقیاد و امتثال دستورات الهى
۲. داخل شدن در سلم بعد از حرب
۳. تفویض امور به خداوند
۴. خالص کردن اعمال
در مورد مومن جمعى فرمودهاند: اسلام و ایمان به یک معنى، و تکرار آن به جهت اختلاف لفظین است.
برخی دیگر معتقدند اسلام اقرار به زبان، و ایمان تصدیق به قلب است.
در بحار الانوار از پیامبر روایت شده است؛ الا انبّئکم لم سمّى المؤمن مؤمنا؟ لایمانه النّاس على انفسهم و اموالهم. الا انبئکم من المسلم؟ المسلم من سلم النّاس من یده و لسانه، فرمود: آیا خبر دهم شما را چرا نامیده شده ایمان آورنده مؤمن، به جهت مأمون بودن او مردمان را بر نفوس و اموالشان؛ آیا خبر دهم کیست مسلمان؟ مسلمان کسى است که مردم از دست و زبان او در امان باشند.
❸ وَ الْقانِتِینَ وَ الْقانِتاتِ
و مردان و زنانى که ثبات ورزیدهاند در وظایف طاعات و مداومت مىنمایند به انواع عبادات. یا مردان و زنانى که دعا کنندهاند.
❹وَ الصَّادِقِینَ وَ الصَّادِقاتِ:
و مردان و زنانى که راستگویانند در اقوال و افعال.
❺وَ الصَّابِرِینَ وَ الصَّابِراتِ
و مردان و زنانى که صبر کنندهاند در بجاآوردن طاعات و پرهیز از محرمات و بردبارى و تحمل ناملایمات و مصیبات.
❻وَ الْخاشِعِینَ وَ الْخاشِعاتِ
و مردان و زنان ترسکاران به قلوب و جوارح، یا تواضع کنندگان براى خدا، یا چون نماز گذارند با قلب متوجه و به راست و چپ نگاه نکنند و به چیزى مشغول نشوند.
❼وَ الْمُتَصَدِّقِینَ وَ الْمُتَصَدِّقاتِ
و مردان و زنان صدقه دهندگان به آنچه واجب است در مال ایشان از زکات و خمس.
❽ وَ الصَّائِمِینَ وَ الصَّائِماتِ
و مردان و زنان روزهداران براى خدا (مراد روزه واجب است).
❾وَ الْحافِظِینَ فُرُوجَهُمْ وَ الْحافِظاتِ
آنهاکه نگهدارندهاند فرجهاى خود را از حرام و زنانى که نگهدارندهاند خود را از حرام که آثار عفت و عصمت و نجابت باشد.
❿ وَ الذَّاکِرِینَ اللَّهَ کَثِیراً وَ الذَّاکِراتِ
و مردانى که یاد کنندهاند خدا را بسیار در زمان بسیار و مکان بسیار به قلب و لسان.
و زنان یاد کننده خدا را به طریق مذکور. و قرآن خواندن و دعا و مشغول شدن به آنچه رضاى خدا و آثار حق پرستى باشد داخل است.
حضرت صادق(ع) فرمود : من بات على تسبیح فاطمة کان من الذّاکرین اللّه کثیرا و الذّاکرات فرمود هر که بخوابد در شب و تسبیح حضرت فاطمه علیها السّلام را گوید از جمله جماعت «ذاکرین الله کثیرا» باشد.
🔴ویژگی های اختصاصی زنان شوهردار
پیامبر فرمود : إِنَّ خَيْرَ نِسَائِكُمُ اَلْوَلُودُ اَلْوَدُودُ اَلْعَفِيفَةُ اَلْعَزِيزَةُ فِي أَهْلِهَا اَلذَّلِيلَةُ مَعَ بَعْلِهَا اَلْمُتَبَرِّجَةُ مَعَ زَوْجِهَا اَلْحَصَانُ عَلَى غَيْرِهِ اَلَّتِي تَسْمَعُ قَوْلَهُ وَ تُطِيعُ أَمْرَهُ وَ إِذَا خَلاَ بِهَا بَذَلَتْ لَهُ مَا يُرِيدُ مِنْهَا وَ لَمْ تَبَذَّلْ كَتَبَذُّلِ اَلرَّجُلِ.
به راستى بهترين زنان شما زنى است كه بسيار بچهزا، مهربان و دوستداشتنى، پاكدامن باشد، در خاندانش عزيز و محترم، و نسبت به شوهرش فزونى باشد، خود را براى همسرش بيارايد، ولى نسبت به مردان ديگر كنارهگير و پاكدامن باشد؛ گفتار شوهرش را بشنود و از خواستهاش اطاعت كند، و هنگامى كه با او تنها مىشود هرچه از او مىخواهد انجام دهد، ولى همانند مردان آرايش را رها نمىكند.(۱)
🔷زنان با ایمان برتر از حور
ام سلمه از پیامبر سؤال کرد آیا ما زنان مؤمن بر حورالعین برتری داریم؟
پیامبر فرمود: «و الذی نفسی بیده فضل المخدوم علی الخادم کفضل القمر لیلة البدر علی سائر الکواکب»
" برتری مخدوم بر خدمتگزار در آنجا همچون برتری ماه در شب چهارده بر سایر کواکب است.
ام سلمه سوال کرد : سبب فضیلت ما بر حوری ها چیست؟
پیامبر فرمود: شما در دنیااهل نماز ، روزه،زناشویی، طهارت و تحمل بارداری و خانه داری بودید و عدالت خداوند اقتضا میکند که شما را بر آنها برتری دهد..
زنان با ایمان، در بهشت شکوه و جلالتی دارند که حوری ها که برای خدمت گذاری آنان می آیند عرق شرم دارند.(۲)
☑️زنان اسوه در بیان احادیث
در احادیث زنانی به عنوان برترین زنان و اسوه ی مؤمنان معرفی شده اند.
پیامبر فرمود: أفضَلُ نِساءِ أهلِ الجَنّةِ : خَديجَةُ بِنتُ خُوَيلِدٍ ، و فاطِمَةُ بِنتُ مُحمّدٍ صلى الله عليه و آله ، و مَريَمُ بِنتُ عِمرانَ ، و آسِيَةُ بِنتُ مُزاحِمٍ امرأةُ فِرعَونَ···
برترين زنان بهشت عبارتند از: خديجه دختر خويلد، فاطمه دختر محمّد صلى الله عليه و آله ، مريم دختر عمران و آسيه دختر مزاحم همسر فرعون···(۳)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
@menbare_tollab