💠قابل توجه دارندگان عزیز #مدرک_حوزوی💠
#آزمون_استخدامی
#ماده_۲۸
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
D_amp1401.pdf
4.07M
دفترچه ی استخدامی آموزش و پرورش
🔸دفترچه راهنمای ثبت نام آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش ویژه رشته شغلی آموزگار ابتدایی و آموزگار استثنایی سال۱۴۰۲
🔹زمان ثبتنام:
چهارشنبه ۱۴۰۱/۱۲/۱۰ لغایت روز سه شنبه ۱۴۰۱/۱۲/۱۶
🔹هزینه ثبتنام:۲۳۰هزارتومان
کارت ورود به جلسه:
سه شنبه ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
تاریخ آزمون: جمعه۱۴۰۲/۰۲/۰۸
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جوانی، فرصت ها و تهدیدها
به مناسبت ولادت حضرت علی اکبر و روز جوان
[ منبر ۲۰ دقیقه ای🕙]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
السَّلاَمُ عَلَی الْحُسَینِ
وَ عَلَی عَلِی بْنِ الْحُسَینِ
و علی اولاد الحسین
وَ عَلَی أَصْحَابِ الْحُسَینِ
السَّلامُ عَلَيكَ يا أوَّلَ قَتيلٍ مِن نَسلِ خَيرِ سَليلٍ مِن سُلالَةِ إبراهيمَ الخَليلِ ، صَلَّى اللّهُ عَلَيكَ وعَلى أبيكَ ، إذ قالَ فيكَ : قَتَلَ اللّهُ قَوما قَتَلوكَ
🔹شعر
یم فاطمی، دُر سرمدی
گل احمدی، مه هاشمی
ز سرادقات محمدی
طلعت ظهور جلالتی
به سما قمر، به نبی ثمر،
به فاطمه دُر، به علی گهر
به حسن جگر، به حسین پسر
چه نجابتی، چه اصالتی
به ملک مطاع، به خدا مطیع
به مرض شفا، به جزا شفیع
چه مقام بندگیش منیع
به چه بندگی و اطاعتی
خم زلف او چه شکن شکن
به مثال نقرۀ خام تن
سپری به کتف و کفن به تن
به چه قامتی و قیامتی
☑️مقدمه
➖علی بن حسین بن علی بن ابیطالب (۳۳-۶۱ق) مشهور به علیاکبر بزرگترین فرزند امام حسین(ع)استابو الفرج، در مقاتل الطالبیین خود، نقل کرده که یزید به امام زین العابدین علیه السلام گفت: نامت چیست؟ ایشان به او پاسخ داد: «على». یزید گفت: مگر على را خدا نکشت؟ فرمود: «برادر بزرگ ترى به نام على داشتم که شما او را کشتید.»
➖ امام حسین(ع) او را شبیهترین مردم به پیامبر اکرم معرفی کرده و فرمود؛
اللَّهُمَّ اشْهَدْ فَقَدْ بَرَزَ إِلَيْهِمْ غُلَامٌ أَشْبَهُ النَّاسِ خَلْقاً وَ خُلُقاً وَ مَنْطِقاً بِرَسُولِكَ ص وَ كُنَّا إِذَا اشْتَقْنَا إِلَى نَبِيِّكَ نَظَرْنَا إِلَيْهِ
خدايا! گواه باش كه اينك جوانى به مبارزه با آنان مى رود كه از نظر صورت و سيرت و گفتار، شبيه ترين مردم به رسول تو، حضرت محمّد(ص) است. ما هر زمان كه مشتاق ديدار پيامبرت مى شديم، به چهره او مى نگريستيم.(۱)
تمثل النبي في سليله
في خلقه وخلقه وقيله
كما تجلى الله في نبيه
فقد تجلى هو في وليه
➖او عمر شریف خود را در عبادت ، زهد و کمک به مستمندان گذراند. به طوری که در مدح وی گفته شده : هرگز چشمی همانند علی اکبر را ندیده است.
➖ چنانچه گفته شده الفضل ما شهدت به اعدا
خوشتر آن باشد که سر دلبران
گفته آید در حدیث دیگران
گفته شده معاویة بن ابیسفیان، علیاکبر را شایستهترین فرد برای حکومت میدانست؛ « جدش، رسول خدا است و شجاعت بنیهاشم، سخاوت بنیامیه و زیبایی و بزرگی ثقیف را هم دارد».(۲)
[البته هدف سیاسی معاویه از گفتن این جمله کاملا مشخص است و او به خیال خام خود با این جمله در صدد تضعیف شان و منزلت امام وقت حضرت امام حسین(ع) و به اصطلاح رقیب تراشی برای امام است].
💠تاریخ
تاریخ الطبر ىـ به نقل از عُقْبه بن سَمعان : وقتى آخر شب شد ، حسین علیه السلام به ما فرمود که آبگیرى کنیم. آن گاه دستور حرکت داد و ما به راه افتادیم.
وقتى از قصر (منزلگاه) بنى مُقاتل ، حرکت کردیم و لختى رفتیم، حسین علیه السلام چرتى زد و آن گاه بیدار شد و مى فرمود : « «إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّـآ إِلَیْهِ رَ جِعُونَ» و «الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَــلَمِینَ» » و این را دو یا سه بار تکرار کرد.
پسرش على ، بر اسب خویش آمد و گفت: «إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّـآ إِلَیْهِ رَ جِعُونَ» و «الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَــلَمِینَ» پدر جان! فدایت شوم! حمد و اِنّا لِلّه گفتن تو ، براى چیست ؟
فرمود : «پسرم! چُرتم گرفت و [در خواب ،] سوارى را بر اسبى دیدم که گفت: این قوم ، حرکت مى کنند و مرگ نیز به دنبال آنهاست . پس دانستم که از مرگمان به ما خبر مى دهند» .
گفت: پدر جان! خدا ، برایت بد نیاورد! مگر ما بر حق نیستیم(ألَسنا عَلَى الحَقِّ )؟
فرمود : «سوگند به آن که بندگان به سوى او خواهند رفت ، چرا» .
گفت: پدر جان! پس اهمّیتى ندارد ؛ چرا که بر حق ، جان مى دهیم.
فرمود : «خدا ، نیکوترین پاداشى را که به خاطر پدرى به فرزندى داده ، به تو بدهد!» .(۳)
☑️روز ولادت علی اکبر روز جوان
➖در مقتل مقرم، تاریخ تولد او یازدهم شعبان سال ۳۳ هجری قمری ذکر شده است.
در انتخابی درست و معنا دار روز ولادت جوان پیامبر گونه کربلابه عنوان روز جوان نام گذاری شده است .
دوران نوجوانی و جوانی، دوران حساس و سرنوشت ساز و تعیین کننده ی شخصیت فرد است. در این دوران غرور، هیجان، احساسات، شهوت، ناپختگی عقلی و... بر شخص سایه می افکند.
یکی از نیازهای اولیه قوام شخصیت جوان الگو یابی درست است.و چه الگویی برتر از شخصی که شبیه و آینه تمام نمای پیامبر است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷اهمیت جوانی در قرآن و احادیث
➖خداوند در سوره روم فرمود:
اللَّهُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفًا وَشَيْبَةً ۚ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ ۖ وَهُوَ الْعَلِيمُ الْقَدِيرُخدا همان کسی است که شما را آفرید در حالی که ضعیف بودید؛ سپس بعد از ناتوانی، قوّت بخشید و باز بعد از قوّت، ضعف و پیری قرار داد؛ او هر چه بخواهد میآفریند، و دانا و تواناست.
👌آری از نظر قرآن جوانی دوران قدرت است، و جوان بربلندای قلّه حیات خویش ایستاده و باید از این موقعیت به نحو احسن استفاده کند.
➖ پیامبر(ص) فرمود:
إنَّ اللّهَ تعالى یُباهِی بالشابِّ العابِدِ المَلائکةَ ، یقولُ : اُنظُرُوا إلى عَبدی ! تَرَکَ شَهوَتَهُ مِن أجلی .
خداوند متعال ، به وجود جوان عبادت پیشه بر فرشتگان مىنازد و مىفرماید : بنگرید این بنده مرا ! به خاطر من از شهوت خویش دست کشیده است .
➖امام على علیه السلام :
إِنَّما قَلبُ الحَدَثِ کَالرضِ الخالیَةِ ما اُلقىَ فیها مِن شَىْ ءٍ قَبِلَتهُ؛
دل نوجوان مانند زمین آماده است که هر بذرى در آن افشانده شود، مى پذیرد.
[نهج البلاغه، نامه ۳۱]
➖ پیامبر(ص) فرمود:
اوصیکُم بِالشُّبّابِ خَیرا فَإِنَّهُم أَرَقُّ أَفئِدَةً إنَّ اللّه بَعَثَنى بَشیرا وَنَذیرا فَحالَفَنِى الشُّبّانُ وَخالَفَنِی الشُّیوخُ؛
به شما درباره جوانان به نیکى سفارش مى کنم چرا که آنان نازک دل ترند، خداوند مرا امید دهنده و بیم دهنده مبعوث کرد جوانان با من هم پیمان شدند و پیر مردان به مخالفت با من برخاستند.
[سفینة البحار، ج۲، ص۱۷۶]
➖امام صادق علیه السلام:
بادِروا أَحداثَکُم بِالحَدیثِ قَبلَ أَن تَسبِقَکُم إِلَیهِمُ المُرجِئَةِ؛به آموختن حدیث به نوجوانانتان پیش از آن که منحرفین آنان را گمراه سازند، اقدام نمائید.
[تهذیب الأحکام، ج۸، ص۱۱۱، ح۳]
➖ پیامبر(ص) فرمود:
مَن اَحسَنَ عِبادَةَ اللّه فى شَبیبَتِهِ ، لَقّاهُ اللّه الحِکمَةَ عِندَ شَیبَتِهِ ، قالَ اللّه تَعالى : «وَ لَمَّا بَلَغَ اَشُدَّهُ وَاستَوى ءَآتَیناهُ حُکما وَ عِلما» ثُمَّ قالَ تَعالى : «وَ کَذالِکَ نَجزِى المُحسِنینَ» ؛
هر کس که در جوانى خوب بندگى خدا کند ، خداوند در پیرى به او حکمت مى آموزد . خداى متعال مى فرماید : «و چون به رشد و کمال خویش رسید ، به او حکمت و دانش عطا کردیم» و در ادامه آیه مى فرماید : «و نیکوکاران را چنین پاداش مى دهیم».
[ أعلام الدین ، ص۲۹۶]
➖ پیامبر(ص) فرمود:
يا عَلىُّ بادِر بِاَرْبَعٍ قَبْلَ اَرْبَعٍ : شَبابِكَ قَبْلَ هَرَمِكَ وَ صِحَّتِكَ قَبْلَ سُقْمِكَوَ غِناكَ قَبْلَ فَقْرِكَ ، وَ حَياتِكَ قَبْلَ مَوْتِكَ ؛
اى على! چهار چيز را پيش از چهار چيز درياب : جوانى ات را پيش از پيرى؛ وسلامتى ات را پيش از بيمارى؛ و ثروتت را پيش از فقر و زندگى ات را پيش از مرگ .
[من لا يحضره الفقيه ، ج ۴، ص ۳۵۷،ح۵۷۶۲]
➖پیامبر اکرم(ص) فرمود:
إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى خَلَقَ مَلَكاً يَنْزِلُ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ يُنَادِي يَا أَبْنَاءَ الْعِشْرِينَ جِدُّوا وَ اجْتَهِدُوا وَ يَا أَبْنَاءَ الثَّلَاثِينَ لَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَياةُ الدُّنْيا؛هماناخداوند متعال فرشته ای آفریده است که هر شب نزول می شود و ندا میدهد ای بیست ساله ها کوشش و جدّیت کنید و برای نیل به کمالات انسانی مجاهده نمایید. و ای سی ساله ها دنیا شما را نفریبد.
إرشاد القلوب، ج۱ ص ۳۱
➖ پیامبر(ص) فرمود:
لاَ تَزُولُ قَدَمَا عَبْدٍ يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ حَتَّى يُسْأَلَ عَنْ أَرْبَعٍ عَنْ عُمُرِهِ فِيمَا أَفْنَاهُ وَ عَنْ شَبَابِهِ فِيمَا أَبْلاَهُ وَ عَنْ مَالِهِ مِنْ أَيْنَ اِكْتَسَبَهُ وَ فِيمَا أَنْفَقَهُ وَ عَنْ حُبِّنَا أَهْلَ اَلْبَيْتِ .
در روز قيامت، بنده قدم از جاى خود بر ندارد تا آن گاه كه از چهار چيز باز خواست شود : از عمرش، كه در چه راهى صرف كرده است؟ از جوانيش؛ كه در چه راهى به سر آورده است؟ از مالش؛ كه از كجا آورده و در كجا خرج كرده است؟ و از دوستى ما خاندان .
[ارشاد القلوب،ج۱،ص۱۵]
👌نکته جالب حدیث اخیر در این است که از دوران جوانی به طور ویژه بازخواست می شویم یعنی بعد از آنکه در مورد فرصت زندگی در دنیا سوال شدیم دوباره به طور ویژه در مورد دوران سرنوشت ساز جوانی مورد سؤال قرار میگیریم و این نشان دهنده اهمیت خاص این دوران است
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
☑️فرصت جوانی
روانشناسان در تقسیمبندی مراحل زندگی دورهی پیش از زمان چهل سالگی را زمان جوانی دانستهاند.
این مرحله از زندگی تعیین کننده سرنوشت انسان از نظردنیا و آخرت داشته شده است.
➖شَيْئَانِ لَا يَعْرِفُ مَحَلَّهُمَا إِلَّا مَنْ فَقَدَهُمَا: الشَّبَابُ وَالْعَافِيَةُ؛دو چیز است که فضیلت و برتری آنها را نداند، مگر کسی که آن دو را از دست داده باشد؛ جوانی و سلامت.
آری جوانی، مناسب ترین زمان براي به دست آوردن توانایی ها و دانش هاست؛ به گونه ای که می توان ادعا کرد دوران جواني، فرصتی طلایی و در عین حال، کوتاهی است که اگر به خود شناسى و كمال يابى اختصاص یابد، سعادت جوان به خوبی تأمین مي گردد.
➖شاعر عرب چه جالب گفته؛
و یا لَيْتَ الشَّبابَ يَعُودُ يَوماً
فَأُخْبِرَهُ بِما فَعَلَ الْمَشِيبُ
و ای کاش روزی جوانی بر می گشت تا به او خبر دهم که پیری که بر سر من آورده است.
➖و پروین اعتصامی چه زیبا سرود
چنين گفت روزي به پيري، جواني
كه چون است با پيريت زندگاني
بگفتش در اين نامه حرفي است مبهم
كه معنيش جز وقتِ پيري نداني
تو به كز توانايي خويش گويي
چه مي پرسي از دوره ناتواني
جواني نگه دار كاين مرغ زيبا
نماند در اين خانه استخواني
متاعي كه من رايگان دادم از دست
تو گر مي تواني، مده رايگاني
هر آن سرگِراني كه من كردم اول
جهان بيشتر كرد از آنْ سرگِراني
از آن بُرد گنج گيتي مرا دزدِ گيتي
كه در خواب بودم گه پاسباني
➖ زمینه رشد و معنویت در جوانان به طور خاصی وجود دارد امام صادق(ع) می فرماید:
مَنْ قَرَاَ الْقُرآنَ وَ هُوَ شابٌّ مُؤمِنٌ اِخْتَلَطَ الْقُرآنُ بِلَحْمِهِ وَ دَمِهِ وَ جَعَلَهُاللّه ُ عَزَّوَجَلَّ مَعَ الْسَّفَرَةِ الْكِرامِ الْبَرَرَةِ ؛هر کس قرآن بخواند در حالی که جوانی مؤمن است، قرآن با گوشت و خون او مخلوط میگردد و خداوند او را با ملائکه گرامی و نیکان قرار میدهد.
➖ توبه و بازگشت به خوبی ها در جوانان راحت تر و با فضیلت تر است
پیامبر خدا (ص) درباره اهمیت توبه جوان می فرماید: «ما مِنْ شَیْ ءٍ أَحَبُّ اِلَی اللّه ِ مِنْ شابٍّ تائِبٍ؛ هیچ چیز نزد خدا، محبوب تر از جوان توبه کننده نیست».
🔴تهدیدات دوران جوانی
➖مستی جوانی مانع رشد
حضرت امیر(ع) می فرماید:
أَصْنافُ السُّـكْرِ أَرْبَعَةٌ: سُكْرُ الشـَّبـابِ وَسُكْرُ الْمالِ وَسُكْرُ النَّوْمِ وَسُكْرُ الْمُلْكِ.
حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام فرمود: مستى چهار قسم است:
۱ ـ مستى جـوانى
۲ ـ مستى ثــروت
۳ ـ مستى خـواب
۴ ـ مستى رياست(۴)
در جوانی مستی در پیری سستی پس کی خدا پرستی
از ویژگیهای جوانی، تخیل پردازی و تصورات و تفکرات شاعرانه آمیخته با غرور که در این حدیث از آن به عنوان مستی جوانی تعبیر شده و در ادبیات عامیانه غرور جوانی تعبیر می شود.که می تواند زمینه ساز گناهان شود که خداوند فرمود:
إِنَّ اللهَ لاَ یُحِبُّ مَن کَانَ مُخْتَالاً فَخُورًا خداوند خیال پرداز مغرور را دوست ندارد .
➖جنون جوانی
پیامبر در فرمایشی عجیب فرمودند«پیامبرگرامی اسلام درکلام خویش به این ویژگی شخصیت نوجوانان اشارهکرده ومیفرمایند:
«الشباب شعبة من الجنون»؛جوانی شعبهای از جنون است.
مرحله از جوانی با نوعی کشمش عقل و جنون همراه است که نشانه آن بیثباتی عاطفی، خواهشهای متضاد و افراط در احساسات است.
حضرت علی(ع) حدیثی دارند که توضیح مطلب فوق را کامل میکند، ایشان میفرمایند:
لا يَزالُ العَقلُ و الحُمقُ يَتَغالَبانِ عَلَى الرَّجُلِ إلى ثَمانِيَ عَشَرَةَ سَنَةً ، فإذا بَلَغَها غَلَبَ عَلَيهِ أكثَرُهُما فيهِ .۵
یعنی؛ پیوسته عقل و حماقت در مزاج نوجوانان تازه بالغ در جنگ و ستیزند تا بحران بلوغ را پشت سر گذارند و به سن هجده سالگی برسند،در آن موقع اگر ساختمان فکری جوان طبیعی و سالم باشد،کم کم پیروز می شود و حماقت شکست میخورد و اگر انسان احمق باشد حماقت بر عقل غالب خواهد شد
➖ اوج گیری عزیزه جنسی
یکی از مهم ترین چالش های دوران جوانی مسأله شهوت و تحرکات و تحریکات غریزی است.
باید توجه داشته باشیم در علم اخلاق اسلامی سه قوه تعریف شده است که مدیریت آنها ضرورت دارد ؛ [عقل،شهوت و غضب]
و از آنجایی از نظر ترتیب رشد این سه قوه در انسان قوه شهوت زودتر از عقل و غضب شروع به رشد می کند پس لازم است ترتیب نیز این قوه در اولویت قرار بگیرد
از این روست که در علم اخلاق اسلامی برای ازدواج در همان ابتدا جوانی تأکید شده است مثلا برای دختران توصیه شده که شایسته است برای ازدواج دختران قبل از شروع عادت ماهیانه اقدام شود
پیامبر(ص) فرمود:«مِنْ سَعَادَةِ الرَّجُلِ أَنْ لَا تَحِیضَ ابْنَتُهُ فِی بَیْتِه»از سعادت مرد آن است که دخترش در منزل وی خون حیض نبیند۶
⛔نکته آخر
امروزه آسیبهای جدی از ناحیه فضای مجازی، سلامتی اخلاقی، اعتقادی جوان را تهدید می کند
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
در آستانه جنگ جمل جوانی بود به نام مسلم مشاجعی؛ جوانی مؤمن، متدیّن، قرآن خوان و با دین، وقتی امیرالمؤمنین فرمودند: چه کسی حاضر است برود با قرآن با این ها حرف بزند؟ قرآن را به این ها عرضه کند که بدانند دارند با مصداق قرآن می جنگند، او گفت: من می روم. قرآن را برداشت، آمد مقابل سپاه جمل ایستاد. فریاد زد و شروع کرد به خواندن قرآن و تبلیغ کردن.شمشیر زدند دست راستش را قطع کردند، قرآن را به دست چپش گرفت و فریاد زد، دست چپش را قطع کردند. قرآن روی سینه اش و او بر زمین افتاد.روی زمین به او تیر زدند، قرآن با سینه به هم دوخته شد، جوان با قرآن روی سینه اش در خون خودش می غلطید. در حالی که دو دستش را از دست داده بود. مادرش هم آن جا بود – حالا به چه مناسبتی در این نبرد بوده، نمی دانم- نقل شده است مادر آمد کنار بدنش و اشعاری خواند، گفت: خدایا شاهد باش جوان من حرف ناپسندی نزده بود، قرآن خوانده بود، شاهدش هم این قرآنی است که روی سینه اش است. امیرالمؤمنین فرمود: «إنَّ الْفَتَی مِمَّنْ حَشَا اللهُ قَلْبَهُ نوراً»خدا قلب این جوان را پر از نور کرده، این جوان نورانیت محض شده است. این شجاعت و فضیلت طلبی خصوصیت یک جوان است.(۷)
💠داستان
در «روض الجنان»،در حالات جهانگیرخان قشقایی آمده :وی ابتدا، فردی مطرب و تار زن بوده است، روزی در اطراف اصفهان بسر می برده که سیم تارش پاره می شود.برای تعمیر سیم تارش،به بازار اصفهان،رو بروی مدرسه ی علمیه صدر،می رود. از پنبه دوزی،سراغ دکان مطربی را می گیرد، پنبه دوز از او می پرسد: برای چه می خواهی؟ جهانگیرخان جواب می دهد.می خواهم سیم تارم را درست کنم، پنبه دوز،با یک جمله،زندگی او را دگرگون می کند و می گوید:«ای جوان،برو سیم تار دلت را وصله کن!» وی می گوید:به کجا بروم؟ پنبه دوزبه مدرسه علمیه اشاره می کند و می گوید:این،مدرسه ی طلاب است.جهانگیر خان،همین که وارد مدرسه می شود، حال و هوای آنجا بر او اثر گذاشته و در همان حال، تارش را بر زمین می کوبد. او سیم تار دل خود را درست کرد و کسی شد که افراد بلند مرتبه و صاحب نامی چون:آیة اللّه بروجردی و آیة اللّه سید جمال الدین گلپایگانی،در نزد ایشان سال ها، شاگردی کردند.
💠داستان
جوانی زیبا به نام محمد در پارچه فروشی کار می کرد یکی از مشتریان وی زنی بود که شیفته جمالش شده بود، روزی چند طاقه پارچه خرید و به بزاز گفت من نمیتوانم پارچهها را بیاورم، به شاگردت بگو آنها را برایم بیاورد. ابنسیرین پارچهها را به خانه زن آورد و زن به او گفت پارچهها را داخل بیاور. همین که داخل آمد، زن در را بست و خود را با بیحیایی در مقابل ابن سیرین قرار داد و گفت که اگر با من نباشی فریاد میزنم که تو میخواستی با من عمل منافی عفت انجام دهی.
ابنسیرین مانده بود که چه کند، توکل به خدا کرد و از خداوند یاری خواست و به ظاهر گفت که میروم تا آماده شوم. به دستشویی میرود، در آنجا از کثافات برمیدارد- چون در قدیم چاهی نبود و آنها را برای کود حیوانی برمیداشتند- و به سر و صورت و لباس خود میمالد. وقتی بیرون میآید، زن میبیند آن جمال زیبا به کثافات انسانی متعفن شدهاست، در را باز و او را بیرون میکند.
➖ محمد بن سیرین با این روش رندانه برای ساعتی خود را الوده به مدفوع کرد تا دامانش به معصیت آلوده نشود و خدواند در مقابل این تقوا پیشگی این جوان زیبا در همین دنیا مقاماتی به او داده بود از جمله آنها علم تعبیر خواب بود.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.لهوف، سید بن طاوس، ص۱۱۳.
۲.اصفهانی، علی بن حسین، مقاتل الطالبیین، ج۱، ص۵۲.
۳.همان
۴.تحف العقول،ج۱، ص۱۲۶.
۵.کنزالفوائد،ج۱،ص۲۰۰
۶.من لا یحضره الفقیه، محقق، ج ۳، ص۴۷۲.
۷.شاگردان مکتب ائمه، ج۳، ص۳۶۱.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
هدایت شده از ن والقلم(حسینی لیلابی)
فرصت ها و تهدیدای جوانی
☑️فرصت جوانی
روانشناسان در تقسیمبندی مراحل زندگی دورهی پیش از زمان چهل سالگی را زمان جوانی دانستهاند.
این مرحله از زندگی تعیین کننده سرنوشت انسان از نظردنیا و آخرت داشته شده است.
➖ حضرت امیر(ع):ّشَيْئَانِ لَا يَعْرِفُ مَحَلَّهُمَا إِلَّا مَنْ فَقَدَهُمَا: الشَّبَابُ وَالْعَافِيَةُ؛دو چیز است که فضیلت و برتری آنها را نداند، مگر کسی که آن دو را از دست داده باشد؛ جوانی و سلامت.
آری جوانی، مناسب ترین زمان براي به دست آوردن توانایی ها و دانش هاست؛ به گونه ای که می توان ادعا کرد دوران جواني، فرصتی طلایی و در عین حال، کوتاهی است که اگر به خود شناسى و كمال يابى اختصاص یابد، سعادت جوان به خوبی تأمین مي گردد.
➖شاعر عرب چه جالب گفته؛
فیا لَيْتَ الشَّبابَ يَعُودُ لنا يَوماً
فَأُخْبِرَهُ بِما فَعَلَ الْمَشِيبُ
و ای کاش روزی جوانی بر می گشت تا به او خبر دهم که پیری چه بر سر من آورده است.
➖و پروین اعتصامی چه زیبا سرود
چنين گفت روزي به پيري، جواني
كه چون است با پيريت زندگاني
بگفتش در اين نامه حرفي است مبهم
كه معنيش جز وقتِ پيري نداني
تو به كز توانايي خويش گويي
چه مي پرسي از دوره ناتواني
جواني نگه دار كاين مرغ زيبا
نماند در اين خانه استخواني
متاعي كه من رايگان دادم از دست
تو گر مي تواني، مده رايگاني
هر آن سرگِراني كه من كردم اول
جهان بيشتر كرد از آنْ سرگِراني
از آن بُرد گنج گيتي مرا دزدِ گيتي
كه در خواب بودم گه پاسباني
➖ زمینه رشد و معنویت در جوانان به طور خاصی وجود دارد امام صادق(ع) می فرماید:
مَنْ قَرَاَ الْقُرآنَ وَ هُوَ شابٌّ مُؤمِنٌ اِخْتَلَطَ الْقُرآنُ بِلَحْمِهِ وَ دَمِهِ وَ جَعَلَهُاللّه ُ عَزَّوَجَلَّ مَعَ الْسَّفَرَةِ الْكِرامِ الْبَرَرَةِ ؛هر کس قرآن بخواند در حالی که جوانی مؤمن است، قرآن با گوشت و خون او مخلوط میگردد و خداوند او را با ملائکه گرامی و نیکان قرار میدهد.
➖ توبه و بازگشت به خوبی ها در جوانان راحت تر و با فضیلت تر است
پیامبر خدا (ص) درباره اهمیت توبه جوان می فرماید: «ما مِنْ شَیْ ءٍ أَحَبُّ اِلَی اللّه ِ مِنْ شابٍّ تائِبٍ؛ هیچ چیز نزد خدا، محبوب تر از جوان توبه کننده نیست».
🔴تهدیدات دوران جوانی
➖مستی جوانی مانع رشد
حضرت امیر(ع) می فرماید:
أَصْنافُ السُّـكْرِ أَرْبَعَةٌ: سُكْرُ الشـَّبـابِ وَسُكْرُ الْمالِ وَسُكْرُ النَّوْمِ وَسُكْرُ الْمُلْكِ.
حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام فرمود: مستى چهار قسم است:
۱ ـ مستى جـوانى
۲ ـ مستى ثــروت
۳ ـ مستى خـواب
۴ ـ مستى رياست
در جوانی مستی در پیری سستی پس کی خدا پرستی
از ویژگیهای جوانی، تخیل پردازی و تصورات و تفکرات شاعرانه آمیخته با غرور که در این حدیث از آن به عنوان مستی جوانی تعبیر شده و در ادبیات عامیانه غرور جوانی تعبیر می شود.که می تواند زمینه ساز گناهان شود که خداوند فرمود:
إِنَّ اللهَ لاَ یُحِبُّ مَن کَانَ مُخْتَالاً فَخُورًا خداوند خیال پرداز مغرور را دوست ندارد .
➖جنون جوانی
پیامبر در فرمایشی عجیب فرمودند«پیامبرگرامی اسلام درکلام خویش به این ویژگی شخصیت نوجوانان اشارهکرده ومیفرمایند:
«الشباب شعبة من الجنون»؛جوانی شعبهای از جنون است.
مرحله از جوانی با نوعی کشمش عقل و جنون همراه است که نشانه آن بیثباتی عاطفی، خواهشهای متضاد و افراط در احساسات است.
حضرت علی(ع) حدیثی دارند که توضیح مطلب فوق را کامل میکند، ایشان میفرمایند:
لا يَزالُ العَقلُ و الحُمقُ يَتَغالَبانِ عَلَى الرَّجُلِ إلى ثَمانِيَ عَشَرَةَ سَنَةً ، فإذا بَلَغَها غَلَبَ عَلَيهِ أكثَرُهُما فيهِ .
یعنی؛ پیوسته عقل و حماقت در مزاج نوجوانان تازه بالغ در جنگ و ستیزند تا بحران بلوغ را پشت سر گذارند و به سن هجده سالگی برسند،در آن موقع اگر ساختمان فکری جوان طبیعی و سالم باشد،کم کم پیروز می شود و حماقت شکست میخورد و اگر انسان احمق باشد حماقت بر عقل غالب خواهد شد
➖ اوج گیری عزیزه جنسی
یکی از مهم ترین چالش های دوران جوانی مسأله شهوت و تحرکات و تحریکات غریزی است.
باید توجه داشته باشیم در علم اخلاق اسلامی سه قوه تعریف شده است که مدیریت آنها ضرورت دارد ؛ [عقل،شهوت و غضب]
و از آنجایی از نظر ترتیب رشد این سه قوه در انسان قوه شهوت زودتر از عقل و غضب شروع به رشد می کند پس لازم است ترتیب نیز این قوه در اولویت قرار بگیرد
از این روست که در علم اخلاق اسلامی برای ازدواج در همان ابتدا جوانی تأکید شده است مثلا برای دختران توصیه شده که شایسته است برای ازدواج دختران در آستانه بلوغ اقدام شود؛
پیامبر(ص) فرمود:«مِنْ سَعَادَةِ الرَّجُلِ أَنْ لَا تَحِیضَ ابْنَتُهُ فِی بَیْتِه»از سعادت مرد آن است که دخترش در منزل وی خون حیض نبیند.
⛔نکته آخر
امروزه آسیبهای جدی از ناحیه فضای مجازی، سلامتی اخلاقی، اعتقادی جوان را تهدید می کند.
#میلاد_حضرت_علی_اکبر✨
#روز_جوان
@hosseinililab
کد رشته تحصیلی سطح 2 حوزه 30629 و سطح 3 کد 30630 می باشد
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
امانت داری
[ منبر ۲۰ دقیقه ای🕙]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🔷بیان احکام
[با نیت احیا سنت حسنه بیان احکام شرعی در ابتدا منبر، یک مساله شرعی تقدیم می شود؛]
اگر دزد آنچه را دزدیده نزد شخصی ودیعه بگذارد، برای او در صورت امکان جایز نیست آن را به دزد برگرداند، بلکه در دست او امانت شرعی است که واجب است آن را به صاحبش - درصورتیکه او را بشناسد - برگرداند، وگرنه تا یک سال تعریف کرده، پس اگر صاحب آن را پیدا نکرد، احتیاط ترک نشود که از طرف صاحبش صدقه داده شود.
☑️مقدمه
➖ریشه واژه امانت از «امن» ،به معنای ایمنی و اطمینان و امانت را هم امانت گویند چون شخص امانت گذار از خیانت آن کسی که امانت پیش اوست مطمئن و ایمن است.
وجـود این ویژگی در یک انسان نشان دهنده قداست و شایستگی و پاکی شخص می باشد که در گـفـتـار، رفتار، کردار و اعمال شخص نمایان می شود.
➖حتی افـراد لاابالی و بی ایمانی که بویی از انسانیت و حسن خلق نبرده انـد و بـعـضا ظلم و ستم می کنند، به نوعی شیفته و جذب امانت و امـانـت داران مـی شـوند. دلیل آن این است که امانت دربردارنده امـنـیـت و امـان است. کلمه ای که با شنیدن نام آن، نوعی آرامش خـاطـر و آسـایـش خـیـال را برای انسان به ارمغان می آورد و در پـنـاهش امنیت روح و روان او را تضمین می کند و از هر گونه خوف و ترس در امان می دارد.
➖ در اهمیت امانت داری همین بس که ملاک ایمان دانسته شده؛امام باقر (ع) فرمود:«لا تنظرُوا الی کثرهِ صلواتِهم و صومِهم و کثرهِ الحجِ و لکن اُنظُروا الی صدقِ الحدیثِ و اداءِ الامانهِ؛ به نمازهای زیاد و حج و روزه ننگرید بلکه به راستگویی و امانتداری توجه کنید.(1)
➖خیانت در مقابل امانت، از رذائل اخلاقی است. به کسی که در امانت تصرف ناحق میکند و رعایت امانتداری نمیکند، خائن گویند؛ خواه موضوع امانت مال متعلّق به دیگری باشد، مانند ودیعه و مالی که به عنوان مضاربه یا عاریه یا اجاره و مانند آنها در اختیار کسی قرار گیرد، و یا امری معنوی باشد، مانند پیمانی که با دیگری بسته میشود، مثل قرارداد امان و آتش بس. بنابر این، میتوان گفت خیانت عبارت است از نقض عهد و تضییع امانت.
♻️انواع امانت
معمولا امانت در امور مالی مطرح می شود اما خوب است با عناوین مختلف که در فقه و اخلاق اسلامی به عنوان امانت مطرح شده است آشنا شویم؛
➖ودیعه
از اصطلاحات علم حقوق بوده و به معنای عقدی است که به موجب آن، یک نفر مال خود را به دیگری میسپارد تا وی آن را مجاناً نگاه دارد.
➖اجاره
مستاجر، امانت دار محسوب می شود به این معنا که میبایست مانند یک امانت دار از مالی که اجاره کرده است به خوبی مراقبت نماید و تا زمان تحویل آن را صحیح و سالم نگه دارد. به همین جهت فقها قواعد امانت را بر اجاره جاری میکند یعنی اگر کالایر مورد اجاره تلف شود، تا زمانی که مستاجر در نگهداری امانت کوتاهی نکرده باشد و یا در استفاده از آن زیاده روی نکند ضامن نخواهد بود.
➖وجود انسان
«اِنّا عَرَضنَا الاَمانَةَ عَلَی السَّموتِ والاَرضِ والجِبالِ فَاَبَینَ اَن یَحمِلنَها واَشفَقنَ مِنها و حَمَلَهَا الاِنسنُ» (2)
ما امانت را بر آسمانها و زمین و کوهها عرضه داشتیم، آنها از حمل آن سر برتافتند، و از آن هراسیدند؛ امّا انسان آن را بر دوش کشید؛ او بسیار ظالم و جاهل بود.
برخی علما در ذیل آیه فوق یکی از مصادیق آن را وجود انسان دانسته اند؛
مراد اعضای بدن انسان است که خداوند به عنوان امانت در اختیار انسان نهاده است و انسان باید آنها را در راهی که خدا دستور داده بهکار گیرد.
➖امانات معنوی پیامبر
پیامبر (ص) فرمود: «انِّی تَارِکٌ فِیکُمُ الثَّقَلَیْنِ کِتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِی أَهْلَ بَیْتِی ما إِنْ تَمَسَّکْتُمْ بهما لَنْ تَضلُّوا أبَداً و إنّهما لَنْ یَفْتَرِقا حَتى یَرِدا عَلَیَّ الحَوْضَ؛(3)
«همانا من دو چیز گرانبها را در میان شما(به امانت) باقی میگذارم، کتاب خدا و اهل بیتم را، تا زمانی که به این دو چیز گرانبها تمسک کنید گمراه نخواهید شد، این دو از یکدیگر جدا نخواهند شد تا اینکه روز قیامت در کنار حوض کوثر نزد من برگردند.»
➖اسرار
جالب است بدانیم کن در اخلاق اسلامی اسرار دیگران نوعی امانت دانسته شده است پیامبر میفرماید؛
یا أبا ذر! المجالس بالأمانة وإفشاء سرّ أخیک خیانة؛ فاجتنب ذلک؛
ای ابوذر، مجلسها امانتاند و فاش کردن راز برادرت خیانت است. از آن کار خودداری کن.(4)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
ا ꧂ امانت داری در قرآن کریم و
کلام و سیره معصومین(ع) ꧁
☑️آیات
➖إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَماناتِ إِلى أَهْلِها وَ إِذا حَكَمْتُمْ بَیْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ إِنَّ اللَّهَ نِعِمَّا یَعِظُكُمْ بِهِ إِنَّ اللَّهَ كانَ سَمیعاً بَصیراً.
خداوند به شما فرمان مى دهد كه امانتها را به صاحبانش بدهید! و هنگامى كه میان مردم داورى مى كنید، به عدالت داورى كنید! خداوند، اندرزهاى خوبى به شما مى دهد! خداوند، شنوا و بیناست(۵)
➖یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَخُونُوا اللَّهَ وَ الرَّسُولَ وَ تَخُونُوا أَماناتِكُمْ وَ أَنْتُمْ تَعْلَمُونَ.
اى كسانى كه ایمان آورده اید! به خدا و پیامبر خیانت نكنید و (نیز) در امانات خود خیانت روا مدارید، در حالى كه میدانید(۶)
➖وَ الَّذینَ هُمْ لِأَماناتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ راعُونَ.
و آنها كه امانتها و عهد خود را رعایت مى كنند .(7)
☑️احادیث
➖امام صادق(ع)فرمود:
إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ لَمْ یَبْعَثْ نَبِیّاً إِلَّا بِصِدْقِ الْحَدِیثِ وَ أَدَاءِ الْأَمَانَةِ إِلَى الْبَرِّ وَ الْفَاجِر.
خداى عز و جل هیچ پیغمبرى را مبعوث نفرمود جز با راستگوئى و اداء امانت به نیكوكار و بدكردار.(۸)
➖امیر المؤمنین (ع)فرمود:
إِنَّ لِأَهْلِ الدِّینِ عَلَامَاتٍ یُعْرَفُونَ بِهَا صِدْقَ الْحَدِیثِ وَ أَدَاءَ الْأَمَانَةِ وَ وَفَاءً بِالْعَهْدِ وَ صِلَةَ الْأَرْحَامِ وَ رَحْمَةَ الضُّعَفَاءِ وَ قِلَّةَ الْمُرَاقَبَةِ لِلنِّسَاءِ أَوْ قَالَ قِلَّةَ الْمُوَاتَاةِ لِلنِّسَاءِ وَ بَذْلَ الْمَعْرُوفِ وَ حُسْنَ الْخُلُقِ وَ سَعَةَ الْخُلُقِ وَ اتِّبَاعَ الْعِلْم...
براى اهل دین علاماتى است كه بدان شناخته شوند: راستگوئى و اداء امانت و وفاى بپیمان و صله ارحام و ترحم بر ضعیفان و كم دنبال گیرى از زنان- یا فرمود: كم نزدیكى كردن با زنان- و بذل نیكى و حسن خلق و گشاده خلقى و پیروى از دانش ...(۹)
➖امام على (ع) فرمود :
أَدُّوا الْأَمَانَةَ وَ لَوْ إِلَى قَاتِلِ وُلْدِ الْأَنْبِیَاءِ. امانت را [به صاحبانش ]برگردانید، هر چند قاتل فرزندان پیامبران (ع)باشند(۱۰)
➖راوی میگوید: سَمِعْتُهُ یَقُولُ لِشِیعَتِهِ عَلَیْكُمْ بِأَدَاءِ الْأَمَانَةِ فَوَ الَّذِی بَعَثَ مُحَمَّداً بِالْحَقِّ نَبِیّاً لَوْ أَنَّ قَاتِلَ أَبِیَ الْحُسَیْنِ بْنِ عَلِیٍّ علیهما السلام ائْتَمَنَنِی عَلَى السَّیْفِ الَّذِی قَتَلَهُ بِهِ لَأَدَّیْتُهُ إِلَیْهِ.
امام سجاد (ع) به شیعیان خود مى فرمود: بر شما باد به اداء امانت كه بحق آنكه محمد را براستى به پیغمبرى مبعوث كرده اگر كشنده پدرم حسین بن على همان شمشیرى كه با آن حضرتش را كشت به من امانت دهد آن را بوى بازگردانم.(۱۱)
➖امام باقر (ع)فرمود:
ثَلَاثٌ لَمْ یَجْعَلِ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لِأَحَدٍ فِیهِنَّ رُخْصَةً أَدَاءُ الْأَمَانَةِ إِلَى الْبَرِّ وَ الْفَاجِرِ وَ الْوَفَاءُ بِالْعَهْدِ لِلْبَرِّ وَ الْفَاجِرِ وَ بِرُّ الْوَالِدَیْنِ بَرَّیْنِ كَانَا أَوْ فَاجِرَیْن.
سه چیز است كه خداى عز و جل نسبت بآنها مخالفت رخصت نفرموده: رد امانت به نیكو كار و بدكردار و وفاء بپیمان نسبت به نیكوكار و بدكردار و خوشرفتارى با پدر و مادر، نیكوكار باشند یا بدكردار.(۱۲)
➖رسول خدا (ص) فرمود:
الْأَمَانَةُ تَجْلِبُ الرِّزْقَ وَ الْخِیَانَةُ تَجْلِبُ الْفَقْرَ.
كسى كه در امانت تخلّف كند از ما نیست . و فرمود: امانت باعث جلب روزى، و خیانت مایه جلب فقر است.(۱۳)
☑️سیره
یکی از فضایل پیامبر(ص) که در آیات قرآن به آن اشاره شده، امانتداری ایشان است.
محمدِ اَمین از لقبهای پیامبر اسلام(ص) که سالها پیش از بعثت با این لقب خوانده میشد. امین به شخص مورد اعتمادی میگویند که دیگران از خیانت نکردن او ایمن باشند.
وقتی پیامبر(ص) با سرمایه حضرت خدیجه(س) به تجارت پرداخت و با موفقیت از سفر تجاری برگشت، خدیجه(س) به او گفت: «ای پسر عمو؛ من به خاطر شرافت نسب، قرابت، راستگویی، اخلاق پسندیده و امانتداری تو در بین مردم و قوم خود افتخار میکنم.» پس از آن بود که حضرت خدیجه(س) به پیامبر پیشنهاد ازدواج داد.
➖ پیامبر(ص) هنگام هجرت مخفیانه به مدینه به امام علی(ع) مأموریت داد که امانتهایی را که مردم نزد پیامبر(ص) گذاشته بودند به صاحبانشان بازگرداند.
➖ در گزارش دیگری آمده است در غزوه خیبر مسلمانان دچار کمبود غذا شدند. در این هنگام، چوپانی که برای یهودیان گلهداری میکرد نزد پیامبر آمد و بعد از گفتگو با آن حضرت مسلمان شد. بعد از آن به پیامبر(ص) گفت گوسفندان یهودیان نزد من امانت است و اکنون که مسلمان شدهام تکلیف من چیست؟ پیامبر(ص) علیرغم نیازی که مسلمانان به مواد غذایی داشتند از چوپان خواست تا گوسفندان را یهودیان تحویل دهد .
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/j
ابعاد دیگری از امانت داری
🔶امانت داری خانوادگی و اجتماعی
منظور رعایت حقوق انسان ها چه در خانواده چه در اجتماع مراقبت نمایند .
خیانت همسران از جمله مصادیق رعایت نشدن امانت در خانواده است که متأسفانه فراوان مشاهده می شود.
به ویژه رعایت امانت داری توسط بانوان از اهمیت بالایی برخوردار است که زنان به تعبیر جالب قرآنی مزرعه انسانیت محسوب می شوند و رشد فضایل در جامعه از مادران پاکدامن مایه میگیرد .
خیانت به شوهر از جمله خیانتهایی است که در آیات قرآن بدان اشاره شده است. در داستان یوسف(ع) به خیانت زناشویی اشاره شده است.
پیامبر (ص)فرمود: أربَعٌ لا تَدخُلُ بَيتا واحِدَةٌ مِنهُنَّ إلاّ خَرِبَ و لَم يَعْمُرْ بِالبَركَةِ : الخِيانَةُ ، و السَّرِقةُ ، و شُربُ الخَمرِ ، و الزِّنا .چهار چيز است كه يكى از آنها به خانه اى درنيايد ، مگر اين كه آن خانه ويران شود و روى بركت را نبيند : خيانت ، دزدى ، شرابخوارى و زنا.(۱۴)
🔶امانت داری حرفه ای
یکی از ابعاد امانت داری،امانت داری در حرفه ها و مشاغل است به عنوان مثال خیاط پارچه افراد را امانت قبول کرده تا برای آنها لباس بدوزد.
طبیب جان افراد را در امانت خود دارد و باید مراتب امانت داری را رعایت کند.
🔶امانت داری سازمانی
امانت داری متقابل بین اعضا سازمان و سازمان لازم است که رعایت شود.
در فرهنگ اسلامی از امانت داری افراد نسبت به سازمان با عنوان رعایت بیت المال تعبیر شده است.
فرمایش حضرت امیر(ع)«ان عملک لیس لک بطعمه و لکنه فی عنقک امانة» کار (و شغل حاکمیتی) طعمه نیست بلکه امانت است.
سازمانها و مؤسسهها نیز موظف به وفاداریاند. و این از مهمترین ابعاد امانت داری است. سازمانها در قبال حقوق عناصر داخلی و بیرونی محیط خود یعنی کارکنان، سهامداران، مشتریان، مصرف کنندگان، تأمین کنندگان، رقبا و سایر ذی نفعان و صاحبان حقوق باید امانت داری را پیشهی خود کنند و از تصمیمها و اقدامهایی که موجب خیانت به آنها میشود، اجتناب بورزند. در بحث مصادیق امانت، به توضیح بیشتر در این خصوص میپردازیم.
🔶امانت داری محیط زیستی
محیط زیست طبیعی، حیوانی و انسانی نیز از مصادیق مهم امانت است. حفاظت از محیط زیست عدم تخریب آن از مهمترین وظایف اخلاقی انسان هاست. منابع طبیعی نیز به عنوان سرمایه ملی و جهانی مصداق بارز امانت است. در برخی منابع روایی از حقوق حیوانات به تفصیل بحث شده است.
در احادیث برای نگهداری از محیط زیست و کمک به آبادانی آن توصیه شده است.
لا تُحرِقُوا النَّخلَ و لا تُغرِقوهُ بِالماءِ و لا تَقطَعُوا شَجَرَةً مُثمِرَةً و لا تُحرِقُوا زَرعاً لأِنَّکُم لا تَدرونَ لَعَلَّکُم تَحتاجُونَ إلَیهِ.
رسول خدا(ص) فرمودند: نخل را نسوزانید و آن را در آب غرق نکنید. درخت بارور را قطع نکنید و زراعت را به آتش نکشید؛ زیرا شما نمی دانید، شاید در آینده به آن نیازمند شوید.(۱۵)
امام على (ع):اِتَّقُوا اللَّهَ فى عِبادِهِ وَ بِلادِهِ فَاِنَّکُمْ مَسْؤولونَ حَتّى عَن البِقاعِ وَ الْبَهائِمِ؛
تقواى الهى را درباره بندگان خدا و شهرهاى او رعایت کنید؛ زیرا حتى از اماکن و حیوانات از شما سؤال خواهد شد.
🔴برخی از آثار خیانت
رعایت نشدن امانت داری و خیانت در هر بعدی و به هر گونه ای که باشد آثار و عواقب ناگوار دنیوی و اخروی بسیاری را به دنبال دارد؛ مانند:
۱. فقر: خیانت باعث فقر میشود.
۲ّ قحطی و خشک سالی: رسول خدا(ص) فرمود: پیوسته امتم در خوشى باشند، تا زمانى که به هم خیانت نکنند؛ امانت را بپردازند؛ زکات را بدهند و زمانی که چنین نکنند گرفتار قحطى و خشکسالى شوند.
۳. آتش جهنم: امام على(ع) میفرماید: مبادا که خیانت کنی که آن بدترین گناهان است و شخص خیانتکار به دلیل خیانتش دچار عذاب جهنم خواهد شد.
۴. محرومیت از محبت خدا: «اگر از خیانت قومى ترس داشتى منصفانه (فسخ عهد خود را) به آنها اعلام کن؛ زیرا خداوند خائنان را دوست ندارد»
۵.سلب اعتماد دیگران ؛ّاز دیگر آثار خیانت در امانت، سلب اعتماد عمومی از شخص است. هنگامی که خیانت شخص آشکار شود دیگر کسی در امور حتی بسیار جزیی به وی اعتماد نمیکند و به عنوان شخصی خیانتکار از اعتبار و ارزش اجتماعی میافتد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
روزی عـقـیـل خـدمـت حضرت علی(ع) شرف یاب شد و گفت: (یا علی تو بـرادر مـنـی و خـزانه بیت المال در دست تو است، من نیز فقیر و عـیـالـوار هستم; لطفا سهم بیش تری از بیت المال را به من بده.
عـلـی(ع) فـرمـود: ای عقیل! بیت المال حق عموم مردم و امانت در دسـت مـن هـست و هرگز چنین کاری را (خیانت در بیت المال) مرتکب نـخـواهـم شد. و آن گاه که اصرار عقیل را می بیند، آهنی داغ بر کـف دسـت او مـی گـذارد. عـقیل می گوید: سوختم! حضرت علی(ع) می گـویـد: تـو از ایـن آهـن داغ این گونه فریاد می زنی؟ چگونه می خواهی مرا با انجام این کار در آتش جهنم بسوزانی.
💠داستان
روزی مـردی فـقـیـر از اهل مکه بعد از طواف خانه خدا به هنگام بـازگـشت در بین راه کیسه ای زر می یابد، آن را به خانه می برد و[ مـاجـرا] را برای زنش بازگو می کند. زن به او امر می کند که کـیـسـه را سـرجایش بازگرداند. مرد[ در حین بازگرداندن کیسه زر ]مـی شـنـود که فردی فریاد می زند آیا کسی کیسه زر را یافته یا نـه؟ او فورا خود را به فرد رسانده و کیسه را به او می دهد. آن فـرد مـی گـویـد: کـیسه از آن خودت با من به خانه بیا و بعد در خـانـه نـه کـیسه زر دیگر به او می دهد. مرد فقیر می گوید: مرا مـسخره می کنی. آن مرد می گوید: نه به خدا قسم تو را مسخره نمی کـنـم; فـردی از اهـل عراق این ها را به من داده و گفته... اگر فـردی کـیـسـه را به نزد تو آورد، او امین است. و شخص امین، هم خـودش از ایـن مال می خورد و هم به دیگران می دهد و صدقه ما هم به تبع صدقه او مورد قبول خداوند واقع خواهد شد.
جـوان آن ده هزار اشرفی را برداشت و به خانه رفت و به خاطر صفت امانت داری از ثروت مندان روزگار شد.
💠داستان
مردی رمه دار بـود و چـوپانی پارسا در خدمت او بود. چوپان، شیر گوسفندان را مـی دوشید و نزد صاحب رمه ها می برد. او بر شیر آب می افزود و به دیگران می فروخت. هرچه چوپان می گفت: آب بر شیر مریز و به مـال دیگران خیانت نکن که آخرش تباه خواهی شد، فایده نداشت. تا ایـن کـه شـبـی بهاری گله گوسفندان داخل دره بودند و شبان بالای تپه، سیل جاری شد و گوسفندان را هلاک کرد.
روز بـعد شبان نزد مرد رفت بدون شیر; مرد از او پرسید: چرا شیر نیاوردی؟ شبان گفت: به تو پند دادم که آب بر شیر نریز و با این کـار بـه مـال دیـگران خیانت نکن. آن آب هایی که بر شیر ریختی، جمع شدند و گوسفندان را هلاک کردند.
💠داستان
در روضات الجنّات، در شرح حال و ترجمۀ أبو العُلاء مُعَرِّى آورده است كه: در اوقاتى كه از شام به بغداد براى ادراك محضر علم الهدى سيّد مرتضى، مسافرت كرده بود؛ روزى در مجلس وى از روى اعتراض به مقتضاى إلحادى كه در دين داشت، اين بيت را انشاء كرد:
يَدٌ بِخَمْسِ مَئينٍ عَسْجُدٍ وُدِيَتْ
مَا بَالُهَا قُطِعَتْ فِى رُبُعِ دِينَار
يعنى: دستى كه ديه و عوض بريدن، و قطع نمودن آن را در شرع، پانصد دينار طلاى مسكوك خالص معيّن كردهاند؛ چه بر سرش آورده است كه: بايد در برابر دزديدن به قدر يكربع دينار بريده شود؟!
سيّد مرتضى علم الهدى، پاسخ وى بدين بيت انشاء فرمود:
عِزُّ الامَانَةِ أغْلَاهَا وَ أَرْخَصَهَا
ذُلُّ الْخِيَانَةِ فَافَهْم حِكْمَةَ الْبَارِى
یعنی: عزت امانت داری آن را ارزشمند کرده بود و ذلت خیانت او را بی ارزش کرد.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.روضة الواعظین ج۲ ص۳۷۳
۲. احزاب/۷۲.
۳.بصائر الدرجات،ج ۱، ص۴۱۳.
۴..بحارالأنوار، ج ۷۴، ص۹۱.
۵.نسا/۵۸.
۶.انفال/۲۷.
۷.مومنون/۸.
۸.الکافي ج۲ ص۱۰۴
۹.الخصال ج۲ ص۴۸۳
۱۰.تحف العقول ج۱ ص۲۱۷
۱۱.إرشاد القلوب ج۱ ص۱۰۱
۱۲.الکافي ج۲ ص۱۶۲
۱۳.تحف العقول ج۱ ص۴۵
۱۴.بحار الانوار،ج۷۹،ص۱۹.
۱۵.الکافی، ج ۵، ص ۲۹.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
نیمه شعبان، ولادت حضرت امام زمان
[ منبر ۲۰ دقیقه ای🕙]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
السَّلامُ عَلَىٰ حُجَّةِ الْمَعْبُودِ، وَكَلِمَةِ الْمَحْمُودِ، السَّلامُ عَلَىٰ مُعِزِّ الْأَوْلِياءِ، وَمُذِلِّ الْأَعْداءِ، السَّلامُ عَلَىٰ وارِثِ الْأَنْبِياءِ، وَخاتِمِ الْأَوْصِياءِ، السَّلامُ عَلَى الْقائِمِ الْمُنْتَظَرِ، وَالْعَدْلِ الْمُشْتَهَرِ،السَّلامُ عَلَىٰ بَقِيَّةِ اللّٰهِ فِي بِلادِهِ، وَحُجَّتِهِ عَلَىٰ عِبَادِهِ
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی:
صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة،
وَ الصَّولَةِ الحَیدریَّة،
و العِصمَةِ الفاطِمیَّة،
و الحِلمِ الحَسَنِیَّة،
و الشّجاعَةِ الحُسَینِیَّة،
و العِبادَةِ السَّجّادِیَّة،
و المآثِرِ الباقِریَّة،
و الآثار الجَعفَرِیَّة،
و العُلومِ الکاظِمیَّة،
و الحُجَجِ الرَّضَوِیَّة،
و الجُودِ التَّقَوِیَّة،
و النَّقاوَةِ النَقَوِیَّة،
و الهَیبَةِ العَسکَریَّة،
و الغَیبَةِ الإلهیَّة
أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
🔶شعر
ای پرده دار عشق که صاحب لوا تویی
بر راز و رمز جان و دلم آشنا تویی
هر صبح و شام گویمت ای دوست العجل
ذکر و توسلم همه صبح و مسا تویی
برجمله کاینات تویی شاه و پیشوا
کهف رجا و پایه عرش خدا تویی
تنها تویی پناه همه خلق بی پناه
بر دردهای ظاهر و باطن شفا تویی
ای خاتم الائمه امام زمان بیا
سازد کسی که رایت دین را به پا توی
🔷فضیلت شب نیمه شعبان
قبل از پرداختن به موضوع مهم و جذاب تولد امام زمان حضرت حجت ارواحنا فداه خوب است اشاره کنیم که شب نیمه شعبان ، شب پر فضیلت بوده است طبق حدیث برترین شب بعد از شب قدر این شب است ؛«هی أفضل لیلة بعد لیلة القدر»
از جمله اعمال این شب نورانی؛
➖صد مرتبه سبحان الله
➖صد مرتبه الحمدلله
➖صد مرتبه الله اکبر
➖زیارت سیدالشهدا(ع)
🔷مقدمه
چنانچه اشاره شد شب نیمه شعبان فارغ از فضیلت تولد حضرت مهدی خود دارای فضیلت بوده است و با این تولد شرافت آن مضاعف شده است.
تولد، امامت ، غیبت، و ظهور آن حضرت ، شرایط منتظران و آثار شناخت حضرت مهدی از جمله مسائلی است که خوب است در این شب و روز عزیز به آن پرداخته شود.
در حد وسع و مجال نکاتی تقدیم خواهد شد.نخست چند نکته به عنوان مقدمه تقدیم میشود؛
➖نام مبارک امام زمان (عجلاللهتعالیفرجه الشریف) همنام پیامبر اکرم و کنیه ایشان همکنیه پیامبر (ابوالقاسم) و ملقب به مهدی آل محمد (ص) میباشد. ولی از خطاب قرار دادن ایشان با نام اصلی تا قبل از ظهور مبارکشان نهی شده است.
➖ شیخ عباس قمی در کتاب منتهی الامال ماجرای ولادت آن حضرت را از زبان یکی از شاهدان یعنی حکیمه خاتون عمه امام زمان نقل کرده است. حرکات و سخنان کودک متولد شده را باید از سر اعتقاد به اعجاز و مقامات آخرین شخص مقدس و معصوم و خلیفه الله تحلیل کرد.
به سجده افتادن و شهادت به امامان دوازده گانه، تلاوت آیه معروف « و نرید ان نمن علی الذین استضعفوا فی الارض...» از جمله مشاهدات نقل شده توسط حکیمه خاتون است .
➖ تولد امام مهدی(ع) مخفیانه صورت گرفته است و فقط افراد خاص از شیعیان با اجازه امام عسکری(ع) موفق به دیدار با امام مهدی شده اند و اولین و آخرین مشاهده همگانی هنگام اقامه نماز بر بدن مطهر امام عسکری(ع) بوده است که امام پنج سال داشته اند.
➖شیعه و سنی احادیثی در مورد امام دوازدهم را پیامبر(ص) روایت کرده اند ، یکی از چالش های اهل سنت عدد دوازده است که پیامبر روی عدد دوازده امام یا دوازده خلیفه تأکید داشتند اما اهل سنت از جور کردن این عدد با توجه به آمار خلفا عاجز شده اند.
➖انتظار فرج حضرت، دعا کردن و صدقه دادن برای سلامتی و نیز دعا برای چیرهشدن آن امام بر کافران، ملحدان و منافقان استحباب دارد.
همچنین به جا آوردن اعمال عبادی مانند نماز و حج برای ایشان استحباب دارد.
➖برخاستن از جای خود هنگام بردن یا شنیدن نامهای آن حضرت به ویژه لقب مبارک «قائم» (و نهادن دست راست بر سر ) از مستحبات است.
ميرزاى نورى مى گويد: وقتى نام حضرت حجة بن الحسن(عجل الله تعالی فرجه) در مجلس امام رضا(ع) برده شد آن حضرت از جا برخاست و دو دست مباركش را روى سر گذاشت و فرمود: «اَللّهُمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ»(۱)
در روايتي آمده است كه: «از امام صادق(ع) سؤال شد چرا هنگام شنيدن نام امام زمان(عج) از جاى خود بر مى خيزيم؟
امام فرموداز شدت محبتى كه به دوستان خود دارد هر زمانى كه شخصى او را ياد كند نگاهى به او مى نمايد و سزاوار است كه ياد كننده به جهت احترام و تعظيم از جاى خود برخيزد.(۲)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
آیات و احادیث مهدوی
☑️آیات
فقط به پنج آیه از آیات مهدوی بسنده میکنیم؛
➖وَلَقَدْ كَتَبْنَا فِي الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُهَا عِبَادِيَ الصَّالِحُونَ
و در حقيقت، در زبور پس از تورات نوشتيم كه زمين را بندگان شايسته ما به ارث خواهند برد.
از امام باقر(ع) نقل شده که منظور از صالحان، اصحاب حضرت مهدی (ع) در آخر الزمان هستند.(۳)
➖وَنُرِيدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ
و خواستیم بر کسانی که در آن سرزمین فرو دست شده بودند منّت نهیم و آنان را پیشوایان [مردم] گردانیم و ایشان را وارث [زمین] کنیم.
در روایتی از امام علی(ع) الذین استضعفوا به اهل بیت تفسیر شده که حضرت مهدی دشمنانشان را خوار میکند.
➖وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الْأَرْضِ...
خدا به كسانى از شما كه ايمان آورده و كارهاى شايسته كردهاند، وعده داده است كه حتماً آنان را در اين سرزمين جانشين [خود] قرار دهد؛...
به گفته شیخ طوسی، از اهلبیت روایت شده که این آیه درباره مهدی آلمحمد(ص) است.
➖قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِنْ أَصْبَحَ مَاؤُكُمْ غَوْرًا فَمَن يَأْتِيكُم بِمَاءٍ مَّعِينٍ
بگو: «به من خبر دهيد، اگر آب [آشاميدنى] شما [به زمين] فرو رود، چه كسى آب روان برايتان خواهد آورد؟»
در روایاتی از ائمه (ع)، این آیه به ظهور حضرت مهدی (ع) و عدل جهان گستر او تفسیر شدهاست.
➖اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يُحْيِي الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا بدانيد كه خدا زمين را پس از مرگش زنده مىگرداند.
در روایتی از امام باقر (ع)، زنده کردن زمین به وسیله حضرت مهدی تفسیر شدهاست.
☑️احادیث
➖ پیامبر (ص)فرمود : «لاتذهب الدنیا حتّی یقومَ بامر اُمتّی رجل من ولدالحسین یملاها عدلا کما ملئت ظلماً و جوراً» دنیا به پایان نمیرسد، مگر این که مردی از فرزندان حسین (ع) برای اصلاح امر امّت من، قیام کند و جهان را پر از عدل کند، همان گونه که پر از ظلم و جور شده بود».»(۳)
➖ابن عباس، از رسول خدا (ص) نقل میکند که آن حضرت فرمود:«إن خلفائي وأوصيائي وحجج الله على الخلق بعدي اثنا عشر أولهم أخي وآخرهم ولدي» جانشینان و اوصیای من و حجّتهای خداوند بر خلق، بعد از من، دوازده نفرند. اولشان برادرم و آخرشان فرزندم است.» .
گفته شد: «یا رسول الله! برادر تو کیست؟». فرمود: « علی بن ابی طالب»، گفته شده: «فرزندت کیست؟». فرمود: «المهدي يملاها قسطا وعدلا كما ملئت جورا وظلما و الذي بعثني بالحق نبيا لو لم يبق من الدنيا إلا يوم واحد لاطال الله ذلك اليوم حتى يخرج فيه ولدي المهدي ...».
مهدی است که جهان را پر از قسط و عدل میکند، همان گونه که پر از ظلم و جور شود. قسم به آن که مرا مبعوث کرد! اگر از دنیا، فقط یک روز بماند، خداوند آن روز را طولانی کند تا این که در آن روز، فرزندم مهدی ظهور کند...(۴)
➖امام علی (ع ) فرمود:
للقائم منا غیبة امدها طویل کأنّی بالشّیعة یجولون جولان النعم فی غیبته یطلبون المرعی فلا یجدونه الا فمن ثبت منهم علی دینه و لم یقس قلبه لطول امد غیبته امامه فهو معی فی درجتی یوم القیمة .
برای قائم ما خاندان غیبتی است طولانی ؛ گویا شیعیان را می بینم که در غیبت او چون چرندگانی در جستجوی چراگاه سرگردانند؛ آگاه باشید هر کس از آنان که بر دین خود پایدار بماند و درازی مدّت غیبت پیشوایش ، قلب او را به قساوت واندارد، او در رستاخیز همراه من و در درجه من خواهد بود.(۵)
➖ از امام صادق (ع)پرسیدند: آیا قائم متولد شده است؟ فرمود:
«لا ولو ادرکته لخدمته ایام حیاتی; نه متولد نشده ولی اگر من او را درک می کردم، همه عمر را با خدمت گزاری او سپری می کردم » .
[این حدیث به امام حسین(ع) نیز نسبت داده شده است](۶)
➖امام صادق(ع) فرمود:
لِلْقَائِمِ غَيْبَتَانِ إِحْدَاهُمَا قَصِيرَةٌ وَ اَلْأُخْرَى طَوِيلَةٌ اَلْغَيْبَةُ اَلْأُولَى لاَ يَعْلَمُ بِمَكَانِهِ فِيهَا إِلاَّ خَاصَّةُ شِيعَتِهِ وَ اَلْأُخْرَى لاَ يَعْلَمُ بِمَكَانِهِ فِيهَا إِلاَّ خَاصَّةُ مَوَالِيهِ
براى حضرت قائم (عج)دو غيبت است: يكى كوتاه و ديگرى دراز، در غيبت اول جز شيعيان مخصوص از جاى آن حضرت خبر ندارند، و در غيبت ديگر جز دوستان مخصوصش از جاى او خبر ندارند.(۷)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
ویژگیهای عصر ظهور
➖آرامش فراگیر
و در دوران ظهور آن حضرت، آن آرامش، فراگیر دنیا را در بر خواهد گرفت چنانچه قبل از استرس و نگرانی بشر را بیچاره کرده است. که بسیاری از بیماریها از استرس و نبود آرامش است
پیامبر(ص) فرمود: «یكُونُ فِى اُمَّتِى اَلْمَهْدِىُّ... تَعِیشُ اُمَّتِى فِى زَمَانِهِ عَیشاً لَمْ تَعِشْهُ قَبْلَ ذَلِكَ؛ در بین امّت من مهدى خواهد بود... آن چنان امتم در زمان او [باآرامش و نشاط] زندگى مىكنند كه قبل از آن چنان زندگىاى نداشتهاند.» (۸)
➖ علم و دانش
امام صادق(ع) فرمود: «علم و دانش بیست و هفت حرف (شعبه و شاخه) است. تمام آنچه پیامبران الهى [براى مردم] آوردند، دو حرف بیش نبود و مردم تاكنون جز دو حرف را نشناختهاند؛ اما هنگامى كه قائم ما قیام كند، بیست و پنج حرف دیگر را آشكار مىسازد و در میان مردم منتشر مىسازد و دو حرف را به آن ضمیمه مىكند تا بیست و هفت حرف كامل و منتشر گردد.»
➖کمال عقل و ایمان بشر
بشر بعد از چالش های فراوان دور شدن از معنویت اصیل و مبتلا شدن به تفکرات غلط که نتیجه ش ماتریالیسم اخلاقی( مادیگرایی) و در نهایت پوچی است؛ با ظهور امام زمان و تشکیل دولت مهدوی به رشد عقلی و معنوی نایل میشود؛
امام باقر(ع) فرمود: «إِذَا قَامَ قَائِمُنَا وَضَعَ یدَهُ عَلَى رُءُوسِ الْعِبَادِ فَجَمَعَ بِهَا عُقُولَهُمْ وَ كَمُلَتْ بِهَا أَحْلَامُهُمْ؛ هنگامى كه قائم ما قیام كند، دستش را بر سر بندگان گذارد و عقول آنها را با آن جمع كند و افكارشان با آن تكمیل مىشود.» و در برخى نسخهها دارد كه اخلاقشان را به كمال مىرساند.»(۹)
امام علىعلیه السلام فرمود: « [مهدى] دست بر سر بندگان [خداوند] گذارد. پس هیچ مؤمنى باقى نماند، جز آنكه قلبش محكمتر از پارههاى آهن گردد و خداوند به او نیز قدرت چهل مرد را عنایت فرماید.»
➖رفع كینهها از سینهها
یکی دیگر مشکلات بشر دشمنی ها و کینه هاست و بشر امروزی دلی پر از نفرت و کینه دارد.
اما با تشکیل دولت عدل مهدوی کینه ها در دلها رخت می بندند
على(ع)فرمود: «لَوْ قَدْ قَامَ قَائِمُنَا... لَذَهَبَتِ الشَّحْنَاءُ مِنْ قُلُوبِ الْعِبَادِ؛ اگر قائم ما قیام كند،... عداوت و كینه از سینههاى [بندگان] خدا بیرون مىرود.»(۱۰)
➖رفع گرفتارىها
در نتیجه استیلا زورمندان مستکبر بر عالم ، گرفتاری های زیادی به بشر رخ داده است و بشر از ظلم و بی عدالتی رنج میبرد.
از دیگر بركات وجود آن حضرت رفع گرفتاریهاست. حضرت سجاد(ع) فرمود: «إِذَا قَامَ قَائِمُنَا أَذْهَبَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَنْ شِیعَتِنَا الْعَاهَةَ؛ زمانى كه قائم ما اهل بیت قیام كند، خداوند متعال از شیعیان ما سختى و گرفتارى را بر مىدارد.»(۱۱)
و به خاطر همین بركات است كه همه هستى از او اعلام رضایت مىكنند. پیامبر(ص) فرمود: «اَلْمَهْدِی رَجُلٌ مِنْ وُلْدِی... یرْضَى فِی خِلَافَتِهِ أَهْلُ الْأَرْضِ وَ أَهْلُ السَّمَاءِ وَ الطَّیرُ فِی الْجَوِّ؛ مهدى مردى است از فرزندان من... در دوران خلافت او اهل زمین و آسمان و پرندگان هوا رضایت دارند.» (۱۲)
➖حتى مردگان و رفتگان از دنیا در عالم برزخ از بركت وجود حضرت مهدى(عج) شاد و خوشحال مىگردند. امیر مؤمنان على(ع) فرمود: .».. وَ لَا یبْقَى مَیتٌ [مِنَ الْمُؤْمِنِینَ] إِلَّا دَخَلَتْ عَلَیهِ تِلْكَ الْفَرْحَةُ فِی قَلْبِهِ وَ هُوَ فِی قَبْرِهِ وَ هُمْ یتَزَاوَرُونَ فِی قُبُورِهِمْ وَ یتَبَاشَرُونَ بِقِیامِ الْقَائِمِ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیهِ؛ مردهاى [از مؤمنان] باقى نمىماند، مگر آنكه خوشحالى [قیام مهدى] بر قلب او وارد مىشود، در حالى كه در قبر و عالم برزخ مىباشد. همدیگر را در قبرهایشان زیارت مىكنند و بشارت قیام مهدىعلیه السلام را به همدیگر مىدهند.»(۱۳)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
ویژگی های منتظران
برخی ویژگی های منتظران را بر می شمریم؛
➖شناخت امام
یکی از وظایف اصلی کسب شناخت و آگاهی نسبت به امام زمان است .
شیعه و سنی از پیامبر این حدیث را نقل کرده اند «مَنْ ماتَ وَ لَمْ يَعْرِفْ إمامَ زَمانِهِ مَاتَ مِيتَةً جَاهِلِيَّة؛ هر کس بميرد و امام زمانش را نشناخته باشد، به مرگ جاهلى مرده است».
در یکی از دعاهای معروف و معتبری که شیخ صدوق آن را در کتاب کمال الدین نقل کرده است، می خوانیم:
«اللَّهُمَ عَرِّفْنِي نَفْسَكَ فَإِنَّكَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِي نَفْسَكَ لَمْ أَعْرِفْ نَبِيَّكَ اللَّهُمَّ عَرِّفْنِي رَسُولَكَ فَإِنَّكَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِي رَسُولَكَ لَمْ أَعْرِفْ حُجَّتَكَ اللَّهُمَّ عَرِّفْنِي حُجَّتَكَ فَإِنَّكَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِي حُجَّتَكَ ضَلَلْتُ عَنْ دِينِي.»
بارالها! خودت را به من بشناسان که اگر خود را به من نشناسانی پیغمبرت را نخواهم شناخت . بارالها! پیغمبرت رابه من بشناسان که اگر پیغمبرت را به من نشناسانی حجت تو را نخواهم شناخت . بارالها! حجت خود را به من بشناسان که اگر حجت خود را به من نشناسانی از دینم گمراه می گردم .»
شناخت امام زمان(ع) دو گونه است:
۲. شناخت تاریخى وجود آن حضرت؛ مانند اینكه او امام دوازدهم است و تاریخ ولادتش در چه سالى است و مانند آن.
۲. شناخت مقام نورانیت آن حضرت؛ كه این شناخت كار هر كسى نیست و ظرفیت و لیاقت زیادى مىخواهد. در حقیقت، اصحاب خاص امام زمانعلیه السلام كسانىاند كه آن حضرت را به مقام نورانیت شناختهاند.
باید توجه کنیم که اگر چه دیدن آن حضرت در دوره غیبت کبری توفیق و سعادت بزرگی است اما کسب شناخت و معرفت نسبت به ایشان از آن مهم تر است.
براى آگاهى از مقام عظیم امامت خواندن زیارت جامعه كبیره و تأمل در معانى عمیق آن توصیه مىشود.
➖فاصله گرفتن از فرهنگ الحادی
جابر بعد از شنیدن فرمایشات امام محمد باقر(ع) از ایشان سوال میکند: يَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ فَمَا أَفْضَلُ مَا يَسْتَعْمِلُهُ الْمُؤْمِنُ فِي ذَلِكَ الزَّمَانِ ؟ بهترين كارى كه شخص باايمان در آن زمان ميتواند انجام دهد چيست؟
امام فرمود: حِفْظُ اللِّسَانِ وَ لُزُومُ الْبَيْت حفظ زبان خود و ماندن در خانه .
البته منظور از خانه نشینی ترک اجتماع نیست بلکه ترک اجتماعهای گناه آلود و ترک مشارکت و همگرایی با فرهنگ کفر و الحاد است.
گفتم شبی به مهدی، اذن نگاه خواهم
گفتا که من هم از تو ترک گناه خواهم.
گفتم که روی ماهت از من چرا نهان است؟
گفتا تو خود حجابی ورنه رخم عیان است
➖صبر و استقامت
در کتاب مشکات الانوار از حضرت صادق روایت شده که پیامبر (ص)فرمود:
يَأْتِي عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ لَا يُنَالُ فِيهِ الْمُلْكُ إِلَّا بِالْقَتْلِ وَ التَّجَبُّرِ وَ [لَا] الْغِنَى إِلَّا بِالْغَصْبِ وَ الْبُخْلِ وَ لَا الْمَحَبَّةُ إِلَّا بِاسْتِخْرَاجِ الدِّينِ وَ اتِّبَاعِ الْهَوَى فَمَنْ أَدْرَكَ ذَلِكَ الزَّمَانَ فَصَبَرَ عَلَى الْبِغْضَةِ وَ هُوَ يَقْدِرُ عَلَى الْمَحَبَّةِ وَ صَبَرَ عَلَى الْفَقْرِ وَ هُوَ يَقْدِرُ عَلَى الْغِنَى وَ صَبَرَ عَلَى الذُّلِّ وَ هُوَ يَقْدِرُ عَلَى الْعِزِّ آتَاهُ اللَّهُ ثَوَابَ خَمْسِينَ صِدِّيقاً مِمَّنْ صَدَّقَ بِهِ
به زودى روزگارى بر مردم فرا مى رسد كه در آن، حكومت جز با كشتار و خود كامگى، و ثروت و توانگرى جز با غصب و بخل ورزى، و محبوبيّت جز با كنار گذاشتن دين و پيروى از هوا و هوس به دست نيايد. پس،هر كس آن زمان را درك كند و با آن كه مى تواند توانگر شود بر فقر و تهيدستى صبر كند و با آن كه مى تواند محبوبيّت را به دست آورد، بر بغض و نفرت [مردم ]شكيبايى ورزد و با آن كه مى تواند قدرت به چنگ آورد، بر ضعف و بركنارى از قدرت صبر كند، خداوند ثواب پنجاه صدّيق از صدّيقانى كه مرا تصديق كرده اند به او عطا خواهد كرد.(۱۴)
➖اصلاح اخلاق و تهذیب نفس
یکی از وظایف مهم منتظران دولت حق، پارسائی و آراستگی به اخلاق خوب و پسندیده است . امام صادق (ع) فرمود: «من سره ان یکون من اصحاب القائم، فلینتظر ولیعمل بالورع و محاسن الاخلاق، و هو منتظر»
هر کس شادمان می گردد از اینکه از یاران حضرت مهدی علیه السلام باشد، باید منتظر باشد و به پرهیزکاری و اخلاق نیکو رفتار نماید و او منتظر [واقعی ] است .»
➖سعی در اصلاح جامعه
امام باقر (ع) در بیان وظایف شیعیان در دوران غیبت فرمودند: «لیعن قویکم ضعیفکم و لیعطف غنیکم علی فقیرکم ولینصح الرجل اخاه النصیحة لنفسه
توانمندان شما باید به ضعیفانتان کمک کنند و اغنیاء شما باید به فقرایتان مهربانی کنند، هر کس باید برادر [دینی] اش را نصیحت کند، نصیحتی که به نفع برادرش باشد .»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠ماجرای ابولادیان
ابو الادیان می گوید:
من خدمتکار امام حسن عسکری (ع)بودم و نامههای او را به شهرها میبردم. در آن بیماری که منجر به فوت او شد، نامههایی نوشت و فرمود: «آنها را به مداین برسان.
چهارده روز این جا نخواهی بود و روز پانزدهم وارد سامرا خواهی شد و از آن جا صدای واویلا میشنوی و مرا در محل غسل مییابی.»
پرسیدم: «ای آقای من! چون این امر واقع شود، امام و جانشین شما که خواهد بود؟» فرمود: «هرکس پاسخ نامههای مرا از تو خواست، همو قائم پس از من خواهد بود.» گفتم:
«دیگر چه؟» فرمود: «کسی که بر من خواهد بود.» گفتم: «دیگر چه؟» فرمود: «کسی که خبر دهد در آن همیان چیست، همو قائم پس از من خواهد بود.» بزرگواری آن حضرت مانع شد که از او بپرسم در آن همیان چیست.
نامهها را به مداین بردم و پاسخ آنها را گرفتم و همان گونه که فرموده بود، روز پانزدهم به سامرا رسیدم. ناگاه صدای واویلا از سرای او شنیدم و او را بر محل غسل یافتم.
برادرش جعفر بن علی را بر در سرا و شیعیان را بر در خانه اش دیدم که وی را به مرگ برادر تسلیت و بر امامت تبریک میگویند. با خود گفتم: «اگر این امام است که امامت باطل خواهد بود»؛ زیرا میدانستم او شراب مینوشد و قمار میکند و تار میزند. پیش رفتم و تبریک و تسلیت گفتم. او از من چیزی نپرسید. آن گاه عقید بیرون آمد و به جعفر گفت: «ای آقای من! برادرت کفن شده است؛ برخیز و بر او نماز بگزار! » جعفر بن علی داخل شد و برخی از شیعیان مانند سمان و حسن بن علی -که معتصم او را کشت و به سلمه معروف بود-اطراف وی بودند.
چون به سرا درآمدیم، حسن بن علی را کفن شده، بر تابوت دیدم. جعفر بن علی پیش رفت تا بر برادرش نماز گزارد. چون خواست تکبیر گوید، کودکی گندمگون با گیسوانی مجعد و دندانهای پیوسته بیرون آمد و ردای جعفر بن علی را گرفت و گفت: «ای عمو! عقب برو که من به نماز گزاردن بر پدرم سزاوارترم.»
جعفر با چهرهای رنگ پریده و زرد، عقب رفت.
آن کودک پیش آمد و بر او نماز گزارد. آن حضرت کنار آرامگاه پدرش به خاک سپرده شد.
سپس گفت: «ای بصری! پاسخ نامههایی را که همراه تو است، بیاور.» آنها را به او دادم و با خود گفتم: «این دو نشانه. باقی میماند همیان.» آن گاه نزد جعفر بن علی رفتم؛ در حالی که او آه میکشید، حاجز وشاء به او گفت: «ای آقا من! آن کودک کیست تا بر او اقامه حجت کنیم؟» گفت: «به خدا سوگند ! هرگز او را ندیدهام و او را نمیشناسم.»
نشسته بودیم که گروهی از اهل قم آمدند و از حسن بن علی (علیهما السلام ) پرسش کردند. فهمیدند او درگذشته است و گفتند: «به چه کسی تسلیت بگوییم؟» مردم به جعفر بن علی اشاره کردند. آنان بر او سلام کردند و به او تبریک و تسلیت گفتند و از وی پرسیدند: «همراه ما نامهها و اموالی است؛ بگو نامهها از کیست و اموال چقدر است؟» جعفر در حالی که جامههای خود را تکان میداد، برخاست و گفت: «آیا از ما علم غیب میخواهید؟» راوی گوید: خادم از خانه بیرون آمد و گفت: «نامههای فلانی و فلانی همراه شما است نیز همیانی که درون آن، هزار دینار است و نقش ده دینار آن محو شده است.» آنان نامهها و اموال را به او دادند و گفتند: «آن که تو را برای گرفتن اینها فرستاد، همو امام است.»
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۱، ص۶۶.
۲.مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۱، ص۷۱.
۳.عوالم العلوم ج۱۵،ص۱۶۷
۴.كمال الدين ،ص ۲۸۰ ح ۲۷
۵.همان،ص۳۰۳.
۶..بحار الانوار، ج۵۱، ص ۱۴۸.
۷.الکافي، ج ۱، ص ۳۴۰
۹.الکافي , جلد۱ , صفحه۲۵
۱۰.مجلسی، بحارالانوار، ج ۵۲، ص ۳۱۶
۱۱. الخصال ، ج ۲ ، ص۵۴۱.
۱۲.کشف الغمه،ح9- مهدویت/صافی گلپایگانی،30
۱۳.إثبات الهداة،ج۵ص۱۵۲
۱۴.بحار الأنوار : 18/147/8.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🌺 ثبت نام قرعه کشی اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ زائرسرای امام محمد باقر علیه السلام تحت اشراف حضرت آیت الله مکارم شیرازی
🔹 به اطلاع کلیه زائرین گرامی می رساند، ثبت نام قرعه کشی اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ (محدوده ۱۴۰۲/۰۲/۰۶ تا ۱۴۰۲/۰۲/۳۱) از روز شنبه مورخ ۱۴۰۱/۱۲/۲۰ تا یک شنبه ۱۴۰۱/۱۲/۲۱ به مدت دو روز انجام خواهد گرفت، لذا زائرین عزیز میتوانند در مدت تعیین شده با ورود به سیستم و انتخاب گزینه "ثبت نام در قرعه کشی" درخواست خود را ثبت نمایند.
🔸 ثبت نام قرعه کشی اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ برای عموم آزاد می باشد.
🔸 طبق اعلام ستاد ملی مبارزه با کرونا پذیرش افراد فقط با کارت واکسن امکان پذیر خواهد بود، لذا همراه داشتن کارت واکسن (افراد بالای ۱۲ سال) هنگام پذیرش الزامی است.
🔸 در صورت اجرای محدودیت های ترافیکی زائرینی که با وسیله شخصی خود اقدام به سفر کرده و پس از مهلت تعیین شده انصراف دهند، طبق روال شامل جریمه خواهند شد.
🔸 حداکثر مدت اقامت در اردیبهشت ماه ۷ روز و حداقل ۳ روز می باشد.
🔸 جهت رزرو جاهای خالی و انصرافی اسفند ماه، ایام نوروز (ویژه طلاب) و ماه مبارک رمضان نیز کاربران می توانند با مراجعه به پنل کاربری و انتخاب گزینه رزرو، در صورت بودن جای خالی، تاریخ مورد نظر خود را رزرو نمایند.
zaer.makarem.ir
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅اطلاعیه ثبت نام آزمون استخدامی آموزش و پرورش
⏰ مهلت ثبت نام:
شروع ثبت نام از روز چهارشنبه مورخ 1401/12/10 لغايت روز سه شنبه مورخ 1401/12/16 مي باشد.
❇️توجه:
داوطلبان بایستی سریال ثبت نام 12 رقمی آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش (ویژه رشته شغلی آموزگار ابتدایی / آموزگار ابتدایی استثنایی) سال 1401 و هزينه ی استفاده از خدمات پيام کوتاه به مبلغ 2/330/000 ريال معادل دويست و سی و سه هزار تومان را از قسمت خرید کارت تهیه نمایند.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔰 اعمال شب نیمه شعبان 🎉
#نیمه_شعبان
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
#مهم
دوستان عزیز اگر این روزها توی ایتا یا جای دیگه، پیامهایی شبیه این براتون ارسال شد،. به هیچ وجه روی لینک کلیک نکنید.
این لینکها فیک و جعلی هستن. علاوه بر احتمال خالی کردن حساب بانکیتون، کمترین آسیبش اینه که بدون اینکه روحتون خبر داشته باشه، به تمام مخاطبینتون توی پیامرسانها این پیام ارسال میشه.
مراقب باشید هم خودتون به دردسر نیفتید هم دیگران رو دچار دردسر نکنید🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔰 ثبت نام آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش تا 19 اسفند ماه تمدید شد
💠 دکتر علیرضا کریمیان با اشاره به اینکه تاکنون بیش از 350 هزار داوطلب در آزمون مذکور ثبت نام کردند، گفت:
مهلت ثبت نام در آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش ویژه رشته شغلی آموزگار ابتدایی و آموزگار استثنایی سال 1401 از روز چهارشنبه 10 اسفند ماه آغاز شد و تا امروز سهشنبه 16 اسفند ماه ادامه داشته و با توجه به اعلام وزارت آموزش و پرورش، فرصت ثبت نام تا روز جمعه 19 اسفند ماه تمدید شد.
وی تأکید کرد:
داوطلبان ابتدا اطلاعیه اصلاحات دفترچه راهنمای ثبت نام را که در درگاه اطلاع رسانی سازمان سنجش آموزش کشور منتشر شده است بهطور کامل مطالعه کرده و با دقت و توجه کافی در درج مشخصات و تمامی اطلاعات لازم دیگر اقدام به ثبت نام کنند.
وی افزود:
با توجه به اصلاحات انجام شده در دفترچه ثبت نام امکان ویرایش اطلاعات برای آن دسته از متقاضیانی که قبلاً نسبت به ثبت نام اقدام کردهاند، فراهم شده و متقاضیان در صورت تمایل میتوانند نسبت به ویرایش اطلاعات خود اقدام نمایند.
مدیرکل روابط عمومی سازمان سنجش آموزش کشور در پایان خاطرنشان کرد:
کارت شرکت در این آزمون از روز سهشنبه 5 اردیبهشت 1402 در درگاه اطلاعرسانی سازمان سنجش آموزش کشور منتشر خواهد شد و آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش در روز جمعه مورخ 8 اردیبهشت سال 1402 در تهران و با توجه به آمار شرکتکنندگان حسب مورد در مراکز استانها برگزار خواهد شد.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
میلاد با سعادت امام زمان عج مبارک باد
اللهم عجل لولیک الفرج
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
مواد استخدامی حیطه اختصاصی.zip
65.48M
🔔 کتاب و مواد جامع حیطه اختصاصی
۱. اسناد و قوانین بالادستی آموزش و پرورش:
تمام مباحث+در پوشه و فایل جدا
۲. روشها و فنون تدریس :
تمام
مباحث+در پوشه و فایل جدا
۳. روانشناسی تربیتی:
تمام مباحث آموزگاری+در پوشه و فایل جدا
۴. سنجش و اندازه گیری پیشرفت تحصیلی:
تمام مباحث+در پوشه و فایل جدا
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
اطلاعیه مربوط به تمدید مهلت ثبت نام و اصلاحات دفترچه راهنمای ثبت نام آزمون استخدامی آموزش و پرورش سال 1401 (1).pdf
260.7K
اطلاعیه اصلاح دفترچه راهنمای ثبت نام آزمون استخدامی وزارت آموزش وپرورش ـ ویژه رشته شغلی آموزگار ابتدایی و آموزگار استثنایی ـ سال 1401 و تمدید مهلت ثبت نام این آزمون
➕ جدول مشخصات شهرستان های مشمول امتیاز بومی
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
⭕️ نمایی زیبا از میدان ولیعصر تهران در شب ولادت حضرت قائم (عج)
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💢مسعود دیانی، دینپژوه و مجری نامآشنای برنامه سوره که به سرطان مبتلا شده بود، ساعتی پیش دار فانی را وداع گفت.
🔴روحش شاد
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
📸 زندگی همین بود، همین
🔹این اواخر مرحوم مسعود دیانی شروع کرده بود به روایت کردن روزها و ثانیه های بیماری و رنجوری، به اذعان اکثر مخاطبان جانسوز مینوشت و قابل تامل، این هم یکی از همان پستهای خواندنی بود، درباره برندهشدنشان در قرعهکشی خودرو که گویا کمی دیر از آنچه باید اتفاق افتاده بود
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
سخاوت؛ پیامدها و روش ها
[ منبر ۲۰ دقیقه ای🕙]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
✅مقدمه
سخاوت» ضد صفت بخل است و آن، ثمره زهد و بی توجهی به دنیاست و به معنی بذل و بخشش در امور مالی یا غیرمالی می باشد. سخاوت یک حالت نفسانی است که انسان را بر آن می دارد بدون منع درونی احسان و انفاق نماید. «سخاوت» از فضایل اخلاقی است که دین اسلام بسیار بر آن تأکید نموده است.
🔴زیاده روی در سخاوت
وَلَا تَجْعَلْ يَدَكَ مَغْلُولَةً إِلَىٰ عُنُقِكَ وَلَا تَبْسُطْهَا كُلَّ الْبَسْطِ فَتَقْعُدَ مَلُومًا مَحْسُورًا[اسرا/۲۹]
هرگز دستت را بر گردنت زنجیر مکن، (و ترک انفاق و بخشش منما) و بیش از حدّ (نیز) دست خود را مگشای، تا مورد سرزنش قرار گیری و از کار فرومانی.
«سخاوت» مانند تمام صفات و كارهاى نيك، مقدار و اندازه اى دارد كه اگر در مسيرافراط قرار گيرد، نتيجه منفى خواهد داشت. همچنين «سخاوت» نبايد لطمه به آبرو و حيثيت و زندگى كسانى كه به انسان وابسته اند، زند.
«سخاوت» بايد در اموال حلال باشد، نه اموالى كه از راه هاى حرام و يا ظلم و ستم به دست آمده است، مانند، «سخاوت» بسيارى از سلاطين ظالم و ستمگر.
هم چنين «سخاوت» نبايد در اموال مربوط به بيت المال باشد، زيرا اموال بيت المال، حساب و كتاب مخصوص به خود دارد كه بايد به دقت رعايت گردد.
♻️ آثار سخاوت
آثار و برکات سخاوت در روایات عبارت است از:
➖سخاوت پوششى براى عيوب انسان هاست و به اين ترتيب، آبروى انسان راحفظ مى كند.
اهل سخاوت با سخاوت خویش بسیاری از عیوب و نواقص خود را میپوشاند؛ زیرا سخاوت مندی او موجب میشود که دیگران عیبهای دیگرش را نبینند و حتی ممکن است آن عیوب تحتالشعاع این سخاوت از میان برود.
➖در روایات میان عقل و سخاوت ارتباط منطقی برقرار شده است؛ زیرا عقلی که در قرآن و روایت مطرح است همان چیزی است که بدان بهشت کسب میشود و یقین به دست میآید. اگر سخاوت یقین زا است، به طور طبیعی با چنین عقلی در ارتباط است.
«سخاوت» در عين اين كه ثمره درخت عقل است، بر عقل و خرد انسان مى افزايد. عقل مى گويد: دليلى ندارد كه انسان با زحمت زياد اموال فراوانى تهيه كند و آن را براى بازماندگان بگذارد و خودش به وسيله آن،جلب ثواب و كسب آبرو نكند.
از سوى ديگر «سخاوت»،گروهى از انديشمندان را گرد انسان جمع مى كند و آنها مى توانند بر فكر و عقل و دانش او بيفزايند.
➖ «سخاوت» فاصله طبقاتى جامعه را كم مى كند و از اين طريق ناهنجاريهاى ناشى از فاصله طبقاتى را از بين مى برد و يا كاهش مى دهد. آتش كينه هاى محرومان راخاموش مى كند و حس انتقامجويى را در آنان تضعيف مى نمايد و از اين طريق پيوندهاى اجتماعى را محكم مى سازد.
➖سخاوت موجب احترام و جلب و جذب قلوب مردمان میشود. از همین رو اهل نیکوکاری و احسان و سخاوت همواره در میان مردمان از جایگاه ویژهای برخوردار هستند و حتی مردم برخی از گناهان ایشان را نمیبینند و بر آنها خرده نمیگیرند؛ زیرا سخاوت پوشنده آن اشتباهات و خطاهای آنان است.
«سخاوت» مدافعان انسان را زياد مى كند و آبروى او را محفوظ مى دارد و دشمنان و بدخواهان را عقب مى راند، امير مؤمنان عليه السلام در اين باره مى فرمايند: «الجودحارس الاعراض، جود و بخشش آبروى انسان را حفظ مى كند».
➖از آنجا که سخاوت،اعظم اخلاق الهی است، کسی که به این صفت باشد، در حقیقت مظهر اعظم اخلاق خدایی است و چون قرب الهی با تجلیات صفات الهی در انسان و مظهریت آنها تحقق مییابد، باید گفت که هر کسی مظهر اسماء و صفات الهی باشد، به خداوند نزدیکتر است.
خداوند در آیاتی از جمله در آیه ۱۳۸ سوره بقره از بندگان میخواهد اسماء و صفات الهی را که در ذات ایشان ودیعت نهاده شده(بقره، آیه۳۱) تجلی و فعلیت دهند و رنگ خدایی بگیرند تا اینگونه ربانی شوند.(آل عمران، آیه ۷۹) پس قرب الهی به این است که صفات الهی بهویژه اعظم اخلاق الهی را در خود فعلیت و مظهریت بخشد.
➖سخاوت در شخص موجب میشود تا او را از عذاب الهی دور کند؛زیرا اگر اعظم اخلاق الهی در کسی ایجاد شد موجبات قرب او را به خداوند و یقین را فراهم میآورد.
خداوند در آیاتی از قرآن اهل سخاوت را از کسانی معرفی میکند که از دوزخ در امان هستند و در بهشت رضوان الهی سکونت دارند.(انسان، آیات ۸ تا ۱۱)
➖«سخاوت»، آثار معنوى فوق العاده اى نيز دارد، به همين دليل از صفات انبياء شمرده شده و همان گونه كه در روايات گذشته خوانديم، شعاع نور «يقين» است، حتى اگر اين فضيلت در افراد بى ايمان باشد، به حال آنها مفيد و سودمند است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d