آثار تفکر در قیامت
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
اگر خاک و ریگ و کلوخ و سنگ پیدا نشود، باید با گِل تیمم کند، و اگر گِل هم پیدا نشد، باید بر روی فرش یا لباس و مانند اینها که گرد و غبار در لای آنها میباشد، یا آنکه بر روی آنها نشسته ولی به مقداری نیست که از نظر عرف خاک محسوب شود، تیمم کند. و اگر هیچ یک از اینها پیدا نشود، احتیاط مستحب آن است که نماز را بدون تیمم بخواند، ولی واجب است بعداً قضای آن را بهجا آورد.
🔴سؤال مهم
ایجاد انگیزه
یک سؤال مهم بلکه میتوان گفت مهم ترین سؤالی که ذهن همه بشر را به خود مشغول کرده است عبارت است از اینکه « از کجا آمده ایم و عاقبت مان چه خواهد شد؟»
این سؤال در سخنان اندیشمندان بزرگ جهانی مطرح شده است؛
👈آلکسیس کارل اندیشمند فرانسوی:
انسان از خود میپرسد که معنای زندگی چیست؟ چرا و از کجا میآییم؟ که هستیم؟ مقام عقل در جهان چیست؟ این همه رنج و غم و اضطراب چرا؟ معنای مرگ چیست؟ اگر باید به زودی به نیستی برگشت، ساختن جسم و جان خود بر وفق یک ایدئال نیک و حقیقت چه سودی دارد؟ آیا فداکاری و ایمان و دلیری، ریشخندهای طبیعت نیست؟ به کجا میرویم؟ آیا بعد از مرگ، روان نیز همچون جسم متلاشی میشود یا آنکه باقی میماند؟
👈بلز پاسکال ریاضی دان معروف:
« من در گوشهای از این عالم فراخ خزیدهام، بدون اینکه بدانم چرا اینجا قرار گرفته [ ام ]... به همان قرار که نمیدانم از کجا آمدهام، نمیدانم به کجا میروم ».
👈اونامونو شاعر و نویسنده اسپانیایی،
« من از کجا میآیم و جهانی که در آن و با آن میزیم از کجا پدید آمده؟ من به کجا خواهم رفت و آنچه مرا احاطه کرده است به کجا خواهد رفت؟... مقصود اینها چیست؟ »
👈مولوی
روزها فکر من این است وهمه شب سخنم
که چرا غافل از احوال دل خویشتنم
ز کجا آمدهام، آمدنم بهر چه بود
به کجا میروم آخر ننمایی وطنم
👈 حضرت امیر(ع)
و بالاخره اینکه این سؤال در کلام امیر مؤمنان(ع) به شکلی زیبا مطرح شده است:
«رَحِمَ اَللَّهُ اِمْرَءً أَعَدَّ لِنَفْسِهِ وَ اسْتَعَدَّ لِرَمْسِهِ وَ عِلْمَ مِنْ أَيْنَ وَ فِي أَيْنَ وَ إِلَى أَيْنَ».
خدا رحمت كند كسى را كه براى خود عوامل سعادت ابدى فراهم مى كند و براى زندگى عالم بعد مهيا مى شود و رحمت خدا باد بر انسانى كه بداند از كجا آمده و در كجا آمده و به كجا خواهد رفت.(۱)
🔶👌راز اهمیت این سؤال
سؤال مهم مورد اشاره و اهمبت پیدا کردن پاسخ به آن را در چند پاراگراف مرور کنیم؛
➖ کسانی که مرگ را پایان زندگی میدانند و به جهان دیگری برای ادامه حیات اعتقاد ندارند، آن چنان دارای فشار روانی است که مجبورند عمر خویش را با تلخی سپری سازند؛ اما ایمان به خداوند و روز جزا موجب کاهش بحرانهای روحی میشود که بر اثر حرص، آز، جاهطلبی، لذتگرایی، مادیگری و دیگر خصلتهای ناپسند به وجود میآید.
➖امروزه مردم در کشورهای پیشرفته به زندگی بدبین شدهاند و حیات دنیا در نظرشان بیمعنا جلوهگر شده است، از این رو به انواع بیماریهای روحی دچار شدهاند؛ در حدی که روانشناسان قادر به امید دادن به زندگی نیستند و با هیچ اهرمی نمیتوانند جلوی خودکشی برخی از آنان را بگیرند. جالب اینکه در این جوامع، افراد دارای تحصیلات عالیه، بیشتر احساس پوچی دارند؛ تا افراد عادی.
➖بشر امروز در عین حال که به پیشرفتهای حیرتآوری در زمینههای گوناگون دست یافته، اما به آرامش روانی ـ که از عناصر پایهای سلامتی از دید سازمان جهانی بهداشت است ـ نرسیده است.
از مهمترین علل این بحران، دوری از خدا و انکار عالم غیب و آخرت است و این رویکرد نگرانیهای بسیاری را به وجود آورده است، مانند: نگرانی از آینده، پایان زندگی، فرصتهای از دست رفته، حوادث گوناگون پیشبینی نشده، نداشتن پایگاه در مشکلات طاقتفرسا، تصویر وحشتناک از مرگ، بدبینی به آینده جهان و ترس از آن.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
به برخی آثار ایمان داشت به قیامت اشاره می شود؛
🟢هدفمندی در زندگی
چنانچه اشاره کردیم بحران بزرگ زندگی بشر امروزی بی هدفی، سرگردانی و احساس پوچی است.
و یگانه عامل ایجاد آرامش و نشاط ماندگار در زندگی ایمان به عالم آخرت است.
«إِنَّ الَّذِينَ لا يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ زَيَّنَّا لَهُمْ أَعْمالَهُمْ فَهُمْ يَعْمَهُونَ» (نمل / 4)
کسانی که به آخرت ایمان ندارند، اعمال (بد) شان را برای آنان زینت میدهیم پس آنها سرگردان هستند.
«عَمَه» به معنای تحیر و سرگردانی است . یعنی این دسته از مردم، در پی بیاعتقادی به جهان آخرت و غرور به اعمال خود، بیهدف و سرگرداناند؛ زیرا عظمت آفرینش و خالق آن و علم اندک خود را نادیده میگیرند و از هدایت آفریدگار محروم میشوند.
🟢ظهور فضائل اخلاقی
صفات برجسته اخلاق در کنار یاد معاد، به کمال میرسند؛ زیرا یاد معاد و عذاب قیامت، انسان را دلشکسته و قلب را خاضع میکند. اکثر کمالها و ایثارها همراه با یک نوع محرومیتها و تحمل کردن ناگواریها هستند.
اهرمی که بتوان این وزنهها را با آن حرکت داد و آنهمه ناگواری را تحمّل کرد، همان ایمان به جبران در قیامت و ایمان به پاداشهای الهی است.
انسانهایی که معتقدند سرانجام به سوی پروردگارشان باز میگردند، نهایت کوشش خود را در انجام طاعات به خرج میدهند و با احساس مسئولیت و کنترل کامل اعمال آینده روشن خود را رقم میزنند؛
«وَالَّذِينَ يُؤْتُونَ مَا آتَوْا وَقُلُوبُهُمْ وَجِلَةٌ أَنَّهُمْ إِلَىٰ رَبِّهِمْ رَاجِعُونَ أُولَٰئِكَ يُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَهُمْ لَهَا سَابِقُونَ» و آنها که نهایت کوشش را در انجام طاعات به خرج میدهند و با این حال، دلهایشان هراسناک است از اینکه سرانجام بسوی پروردگارشان بازمیگردند،(آری) چنین کسانی در خیرات سرعت میکنند و از دیگران پیشی میگیرند.
🟢رسیدگی به محرومان
ایمان به معاد، انسان را در برابر محرومان جامعه متعهد بار میآورد. قرآن کریم یکی از عوامل سقوط انسانها در دوزخ را بیتفاوتی به محرومان میداند.
قرآن مجید انکار مبدأ و معاد را مایه کشته شدن عواطف انسانی میداند، تا آنجا که دلْ سخت میگردد و مهربانی و ترحم به یتیم و مستمند و بینوا از بین میرود: أَرَأَیْتَ الَّذِی یُکَذِّبُ بالدِّینِ * فَذَلِکَ الَّذِی یَدُعُّ الْیَتِیمَ * وَلَا یَحُضُّ عَلَى طَعَامِ الْمِسْکِینِ. آیا دیدی کسی را که روز جزا را انکار میکند، او همان کسی است که (با کمال بیرحمی)، یتیم را طرد مینماید، و افراد را به اطعام مستمندان دعوت و ترغیب نمینماید.(۲)
🟢دوری از ستم و بیعدالتی
بیعدالتی یکی از دردهای فراگیر بشر است و استکبار جهانی بیشترین حق کشی را در حق ملتهای ستمدیده دارد. طغیانها، انکارها و تباهیها از نظر قرآن در اثر بیاعتقادی به معاد است.
ایمان به معاد در تأمین عدالت اجتماعی که دغدغه انبیا و مصلحان واقعی بود، کارایی فوق العادهای دارد. تزاحم و برخورد منافع از لوازم اجتماع انسانی است که در آن ناتوان و نیرومند با هم زندگی میکنند و قویترها پیوسته میخواهند همه چیز را به خود اختصاص دهند، لذا وضع قانون ضرورت مییابد.ایمان به معاد و حساب موجب امتناع انسان از ظلم به دیگران میشود. باید دانست که بیایمانی به جهان آخرت، ریشه سرکشی و بیعدالتی انسانهاست: «وَاسْتَكْبَرَ هُوَ وَجُنُودُهُ فِي الْأَرْضِ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَظَنُّوا أَنَّهُمْ إِلَيْنَا لَا يُرْجَعُونَ».
او و لشكرهايش به ناحق در زمين سركشى كردند و پنداشتند كه به نزد ما بازگردانيده نمىشوند.(۳)
امام علی(ع) فرمود:
وَ اللَّهِ لَأَنْ أَبِيتَ عَلَى حَسَكِ السَّعْدَانِ مُسَهَّداً أَوْ أُجَرَّ فِي الْأَغْلَالِ مُصَفَّداً أَحَبُّ إِلَيَّ مِنْ أَنْ أَلْقَى اللَّهَ وَ رَسُولَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ظَالِماً لِبَعْضِ الْعِبَادِ وَ غَاصِباً لِشَيْءٍ مِنَ الْحُطَامِ »
سوگند به خدا اگر تمام شب را بر روی خارهای (جانگداز) سعدان بهسر ببرم و با غل و زنجیر به این سو و آن سو کشیده شوم، خوشتر دارم تا خدا و پیامبرش را در روز قیامت در حالی ملاقات کنم که به بعضی از بندگان ستم و چیزی از اموال عمومی را غصب کرده باشم.(۴)
🟢غلبه بر خشم
خشم گاهی حس انتقام را در انسان به اوج خود میرساند؛ به گونهای که حاضر میشود در راستای میل نفسانی خود، هر نوع مانعی را از سر راه خود بردارد. در این موقع چیزی جز ترس از انتقام الهی و خوف از دوزخ، نمیتواند آتش خشم انسانها را خاموش سازد،
؛«يَسْتَعْجِلُ بِهَا الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِهَا ۖ وَالَّذِينَ آمَنُوا مُشْفِقُونَ مِنْهَا وَيَعْلَمُونَ أَنَّهَا الْحَقُّ ۗ أَلَا إِنَّ الَّذِينَ يُمَارُونَ فِي السَّاعَةِ لَفِي ضَلَالٍ بَعِيدٍ». (۵)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢غلبه بر غرائز
تعدیل غرائز، مهمترین مسئله زندگی انسانها، بهویژه نسل جوان است. تجلی تمایلهای جنسی در دختر و پسر در فصل بلوغ، به اوج خود میرسد؛ تا جایی که جوان حدّ و مرزی برای خود نمیشناسد. اعتقاد به معاد و کیفرهای الهی میتواند این غریزه را مهار کند و دارنده آن را به صورت انسان وظیفهشناس تحویل اجتماع دهد.
در سایه ایمان به معاد، انسانی پرورش مییابدکه در اطاق خلوت، در برابر زن جوان و بسیار زیبا که به او فرمان: «هَیْتَ لَکَ»؛ آماده باش. میدهد، سرسختانه مقاومت میکند و زن را، پند و اندرز میدهد و از دعوت به حرام او، به خدا پناه میبرد!
خداوند محکم بودن در برابر امتحان های سخت و بصیرت داشتن را نتیجه ایمان خالص به خانه آخرت دانسته؛
« وَاذْکُرْ عِبَادَنَا إبْرَاهِیمَ وَإِسْحَقَ وَیَعْقُوبَ أُوْلِی الْأَیْدِی وَالْأَبْصَارِ * إِنَّا أَخْلَصْنَاهُم بِخَالِصَةٍ ذِکْرَى الدَّارِ »
و بندگان ما ابراهیم و اسحاق و یعقوب را یاد کن که دارای قدرت و بصیرت بودند.ما آنان را با [صفت بسیار پرارزش] یاد کردن سرای آخرت با اخلاصی ویژه خالص ساختیم.(۶)
👌این آیه به روشنی بیان می نماید که اگر بندگان خدا، ابراهیم و اسحاق و یعقوب (ع) صاحبان قدرت و بصیرت اند، از این روست که خداوند آنان را با موهبتی، پاکـ و خالص گردانده و آن عبارت است از یادآوری خانه ی آخرت.
🟢استقامت در برابر خطرات
«قَالَ الَّذِینَ یَظُنُّونَ أَنَّهُم مُلاَقُو اللّهِ کَم مِّن فِئَةٍ قَلِیلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً کَثِیرَةً بِإِذْنِ اللّهِ وَاللّهُ مَعَ الصَّابِرِینَ»
ایمان به روز جزا و آخرت موجب صبــر و استقامت و انجام اعمال صالح می شود.(۷)
🔷حدیث کامل پیامبر
در حدیث جالب و کاملی که مردی در مورد آرزوی مرگ سؤالی طرح کرده بود پیامبر چهل نکته اخلاقی را در ارتباط با ایمان به عالم پس از مرگ مطرح فرمودند که بیان این حدیث کامل و جالب را حسن ختام این مبحث قرار میدهیم؛
جاءَ رَجُلٌ إلَى النَّبِيِّ(ص) فَقالَ لَهُ : أتَأذَنُ لي أن أتَمَنِّيَ المَوتَ ؟ فَقالَ (ص): المَوتُ شَيءٌ لا بُدَّ مِنهُ ، وسَفَرٌ طَويلٌ يَنبَغي لِمَن أرادَهُ أن يَرفَعَ عَشرَ هَدايا
فقال: و ما هی؟ قال (ص): هدیّة عزرائیل، و هدیّة القبر، و هدیّة منکر و نکیر، و هدیّة المیزان، و هدیّة الصراط، و هدیّة مالک، و هدیّة رضوان، و هدیّة النبیّ (ص)، و هدیّة جبرئیل، و هدیّة اللّه تعالى.
أمّا هدیّة عزرائیل فأربعة أشیاء: رضاء الخصماء، و قضاء الفوائت، و الشوق إلى اللّه، و التمنّی للموت.
و هدیّة القبر أربعة أشیاء: ترک النمیمة، و استبراؤه من البول، و قراءة القرآن، و صلاة اللیل.
و هدیّة منکر و نکیر أربعة أشیاء: صدق اللسان، و ترک الغیبة، و قول الحقّ، و التواضع لکلّ أحد.
و هدیّة المیزان أربعة أشیاء: کظم الغیظ، و ورع صادق، و المشی إلى الجماعات، و التداعی إلى المغفرات.
و هدیّة الصراط أربعة أشیاء: إخلاص العمل، و حسن الخلق، و کثرة ذکر اللّه، و احتمال الأذى.
و هدیة مالک أربعة أشیاء: البکاء من خشیة اللّه، و صدقة السر، و ترک المعاصی، و برّ الوالدین.
و هدیّة رضوان أربعة أشیاء: الصبر على المکاره، و الشکر على نعمه، و إنفاق المال فی طاعته، و حفظ الأمانة فی الوقف.
و هدیّة النبیّ أربعة أشیاء: محبّته، و الإقتداء بسنّته، و محبّة أهل بیته، و حفظ اللسان عن الفحشاء.
مردى خدمت پیغمبر(ص)رسیده عرض کرد: اجازه مىفرمایید من آرزوى مرگ کنم؟ فرمود: مرگ چاره ندارد اما مسافرت درازى است که هر کس خواست برود باید ده تحفه با خود ببرد، پرسید: چه تحفهاى؟ فرمود: براى عزرائیل، قبر، نکیر و منکر، میزان، پل صراط، دربان دوزخ، دربان بهشت، پیغمبر، و خداوند متعال؛
براى عزرائیل چهار چیز: رضایت حقداران، قضاى نمازها، اشتیاق به خدا، و آرزوى مرگ؛
براى قبر هم چهار چیز: ترک سخنچینى، استبراى از بول، تلاوت قرآن، و نماز شب؛
براى نکیر و منکر هم چهار چیز: راستگویى، ترک غیبت، حقگویى، و فروتنى براى همه؛
براى میزان نیز چهار چیز: فرو خوردن خشم، تقواى راستین، رفتن به جماعتها، و دعوت مردم به کارهاى خیر؛
براى صراط هم چهار چیز: اخلاص، خوش خوئى، ذکر زیاد، و تحمل آزار دیگران؛
براى دربان دوزخ هم چهار چیز: گریه از ترس خدا، صدقهى مخفى، ترک گناه، و خوشرفتارى با پدر و مادر؛
براى دربان بهشت نیز چهار چیز: صبر در ناملایمات، شکر نعمت، صرف مال در راه خدا، و رعایت امانت در مال وقف؛
براى پیغمبر هم چهار چیز: دوستى آنجناب، پیروى از سنت او، محبت اهلبیتش، و عفت زبان؛
برای جبرئیل هم چهار چیز: کم خورى، کم خوابى و ادامه شکر و کمی کلام؛
براى خداوند متعال هم چهار چیز: امر به معروف، نهى از منکر، خیرخواهى براى مردم، و مهربانى با همه(۸).
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
پيغمبر اكرم (ص) روزى به سلمان و اباذر هر كدام درهمى داد. سلمان درهم خود را انفاق كرد و به بينوائى بخشيد ولى اباذر صرف در مخارج خانواده خود كرد. روز بعد حضرت دستور داد آتشى افروختند و سنگى را بر روى آن گذاردند. همين كه سنگ گرم شد و حرارت شعله هاى آتش در دل آن اثر كرد سلمان و اباذر را پيش خواند و فرمود: هر كدام بايد بالاى اين سنگ برويد و حساب درهم ديروز را بدهيد.
سلمان بدون درنگ و ترس پاى بر سنگ گذاشت و گفت «اَنفَقتُ فى سبيلِ الله» در راه خدا دادم .
وقتى كه نوبت اباذر رسيد ترس او را فرا گرفت. از اينكه پاى برهنه روى سنگ بگذارد و تفصيل مصرف يك درهم را بدهد از اين رو در تحير بود. پيغمبر (ص) فرمود: از تو گذشتم زيرا تاب گرماى اين سنگ را ندارى و حسابت به طول مى انجامد ولى بدان صحراى محشر از اين سنگ گرمتر است و تابش آفتاب قيامت شعله هاى فروزان آتش سوزان تر سعى كن با حساب پاك و دامنى نيالوده به معصيت وارد محشر شوى.
💠داستان
روایت شده که: روزگاری حضرت رسول(ص)در زمین بی گیاهی فرود آمد، به اصحاب خود فرمود: بروید هیزم بیاورید.
عرض کردند: ما، در زمین بی گیاهیم، و هیزم در آن یافت نمی شود.
فرمود: هر کس هر چقدر امکان دارد، بیاورد.
پس اصحاب هیزم آوردند و در مقابل آن حضرت روی هم ریختند، چون هیزمها جمع شد مانند کوهی به نظر میرسید، حضرت فرمود:
«گناهان شما نیز همین طور جمع میشوند. »
👈معلوم شد که مقصود آن حضرت، از امر به آوردن هیزم، این بود که اصحاب بدانند: همین طور که در آن بیابان خالی، هیزمی به نظر نمی آمد، اما وقتی که جستجو کردند و روی هم ریختند، مقدارکثیری هیزم جمع شد و مانند تلی گردید. بهمین نحو، گناهان ما به نظر نمی آید، اما اگر جستجو و حساب شود، گناهان بسیاری جمع میشود.
💠داستان
پیامبر (ص) از جعفر طیار پرسیدند: در این مدتی که در حبشه بودی، چه چیز عجیبی دیدی؟
جعفر عرض کرد: زن سیاه چهره حبشی را دیدم، عبور میکرد و زنبیل بزرگی بر سر داشت، مردی مزاحم، به او تنه زد و او را به زمین انداخت به طوری که زنبیل از سر آن زن افتاد، سپس زن نشست و به آن مرد مزاحم رو کرد و گفت: وای بر تو از داور (گیرنده حق) در روز قیامت، که بر کرسی بنشیند و حق مظلوم را از ظالم از بگیرد.
پیامبر پنیز از این سخن تکان دهنده آن زن، تعجب کرد.
💠داستان
هنگام وفات امام حسن (ع) آنهائیکه حضور داشتند مشاهده کردند که آنجناب گریه میکند.
عرض کردند: یا بن رسول الله چرا گریه میکنید؟ با این نسبتی که با پیغمبر داری؟ و مقاماتی که پیامبر دربارهات فرموده است؛ با اینکه بیست مرتبه پیاده حج گذاری و مال خویش را سه بار در راه خدا قسمت نموده ای، بطوری که از یک جفت کفش و نعلین نیمی برای خود و نیم دیگر را در راه خدا داده ای؟
فرمود: از هراس و ترس قیامت و دوری از دوستانم میگردیم.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.الوافي، ج۱ ص۱۱۶ .
۲.ماعون / ۳
۳.قصص /۳۹
۴.نهج البلاغة، خطبهی۲۲۴.
۵.شوری /۱۸.
۶.سوره ص، آیه ۴۵،۴۶
۷. بقره/۲۴۹.
۸.مستدرك الوسائل، ج ۷ ص ۱۸۵
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۷۹)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۷۹. الْفَقْرُ شِعَارُهُ
فقر زاهدانه نشانه مؤمنان و منتظران دانسته شده است.
منتظر در افق دید خود سیمای امامی زاهد را در نظر دارد که از زرق و برق زندگی مادی منزه است و زندگی زاهدانه فقیرانه را برگزیده است؛
امام صادق(ع) در مورد زیست مهدوی اینگونه میفرماید:
«فَوَ اللهِ مَا لِبَاسُهُ إِلَّا الْغَلِیظُ وَ لَا طَعَامُهُ إِلَّا الْجَشِب» به خدا سوگند! که لباس او [مهدی(عج)] جز پوشاکی درست و غذای او جز غذای سخت و بی خورش نیست.(۲)
🔷دو نوع فقر داریم
➖گاهی فقر انسان به معنای ناداری اوست یعنی وی در عالم بیرون دارایی و درآمدی ندارد پس فقیر شمرده میشود و البته فقر او «فقر اضطراری» محسوب میشود که فقر اضطراری نیز اگر از روی رعایت حلال و حرام و نه از روی بی عملی و سستی در کار تلاش باشد فضیلت محسوب میشود .
➖اما گاهی فقر انسان به معنای ناداری او نیست بلکه او دارای اموال و داراییهای مختلفی است اما این دارایی و امکانات را در اختیار نیازمندان قرار میدهد و خود فقیرانه زندگی میکند، این فقر «فقر اختیاری» شمرده میشود. سیره امامان ما بر انتخاب سبک زندگی مقتصدانه در مصرف و به عبارت دیگر بر انتخاب «فقر اختیاری» استوار بوده است.
🔶ارزشمندی فقرِ اختیاری
➖شیعه و سنی این فرمایش پیامبر را روایت کرده اند که ؛«الفَقرُ فَخري ، و بِهِ أفتَخِرُ عَلى سائِرِ الأَنبِياءِ ».(۳)
فقر مايه افتخار من است و با آن بر ديگر پيامبران مباهات مى ورزم.
➖و میفرماید:«الفَقرُ شَينٌ عِندَ النّاسِ ، و زَينٌ عِندَ اللّه ِ يَومَ القِيامَةِ» .
فقر نزد مردم عيب است و نزد خداى ، در روز رستاخيز ، زيور و آرايه.(۴)
➖ و فرمود:«الفَقرُ ذُلٌّ فِي الدُّنيا ، و فَخرٌ فِي الآخِرَةِ ».
فقر در دنيا خوارى است و در آخرت ، افتخار(۵)
➖و فرمود : «اللّهُمَّ تَوَفَّني فَقيرا ، و لا تَوَفَّني غَنِيّا ، وَ احشُرني في زُمرَةِ المَساكينِ ».
بار خدايا! مرا فقير بميران ، نه توانگر ؛ و روز قيامت ، مرا در شمار مستمندان برانگيز(۶)
➖و فرمود:« مَن قَلَّ مالُهُ ، و كَثُرَ عِيالُهُ ، و حَسُنَت صَلاتُهُ ، و لَم يَغتَبِ المُسلِمينَ ؛ جاءَ يَومَ القِيامَةِ و هُوَ مَعي كَهاتَينِ ».
هر كس مالش اندك باشد و خانوارش پُر شمار و نمازش نيكو ، و از مسلمانان غيبت نكند ، روز رستاخيز چنان با من پيوسته و همراه است كه اين دو [انگشتِ كنار هم ]هستند.(۷)
🟢آثار فقر گزینی
به برخی از آثار فقر گزینی که در احادیث بیان شده ،اشاره میکنیم؛
➖کسب تقوا
امام على (ع) میفرماید:
«حُبُّ الفَقرِ يُكسِبُ الوَرَعَ» .
دوست داشتنِ فقر ، زمينه پرهيزگارى را فراهم مى كند.(۸)
➖ آسودگی از حسادت و...
و می فرماید:« الفَقرُ صَلاحُ المُؤمِنِ و مُريحُهُ مِن حَسَدِ الجيرانِ ، و تَمَلُّقِ الإِخوانِ ، و تَسَلُّطِ السُّلطانِ» .
فقر ، مايه راستى و استوارى مؤمن است و او را از حسادت همسايگان ، چاپلوسىِ دوستان ، و چيرگىِ حكمران مى رهانَد .(۹)
➖ تواضع
علامه مجلسی در ذیل دعای پیامبر که فرمود؛ خدایا مرا با فقرا محشور فردا می نویسند:«مقصود اين حديث، تواضع و فروتني و خروج از رده گردن فرازان و متكبران است.»
➖آرامش فقرا
انتخاب زندگی زاهدانه و فقر گزینی ، موجب همرنگی با فقرا جامعه و سبب آرامش آنهاست.
👈نکته آخر
بازهم تأکید میکنیم که هدف از مبحث فوق ،تایید فقرِ از سر سستی و بی عملی نیست که در مذمت فقر از سر بی عملی و سستی احادیث زیادی وارد شده است.
آنچه گفته شد مقامی است از مقام انسان های خودساخته در انتخاب زندگی ساده و فقیرانه و بی اعتنایی به زخارف دنیا .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.بحارالانوار»، ج۵۲، ص۳۵۴.
۳.عوالي اللآلي ،ج۱،ص۳۹
۴.جامع الأخبار ،ص۳۰۲.
۵.إرشاد القلوب ،ص۱۹۴.
۶.شُعب الإيمان،ج۴،ص۳۸۹.
۷.مسند أبي يعلى ،ص۴۶۳.
۸.غرر الحكم ،۴۸۷۳.
۹.غرر الحكم ،۲۰۷۷.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۷۹)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۷۹ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
راوی از امام صادق(ع) در باره آیه
«وَ أَمَّا الْجِدارُ فَكانَ لِغُلامَيْنِ يَتِيمَيْنِ فِي الْمَدِينَةِ وَ كانَ تَحْتَهُ كَنْزٌ لَهُما» سوال کرد امام فرمود:
« أَمَا إِنَّهُ مَا كَانَ ذَهَباً وَ لَا فِضَّةً وَ إِنَّمَا كَانَ أَرْبَعَ كَلِمَاتٍ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا مَنْ أَيْقَنَ بِالْمَوْتِ لَمْ يَضْحَكْ سِنُّهُ وَ مَنْ أَيْقَنَ بِالْحِسَابِ لَمْ يَفْرَحْ قَلْبُهُ وَ مَنْ أَيْقَنَ بِالْقَدَرِ لَمْ يَخْشَ إِلَّا اللَّهَ».
به راستى كه آن گنج طلا و نقره نبود بلكه آن گنج چهار كلمه حكمت بود: هيچ معبودى جز من نيست، كسى كه مرگ را باور داشته باشد در عمر خود نمىخندد، و كسى كه حساب را باور داشته باشد دلش شادمان نخواهد بود، و كسى كه قضا و قدر الهى را باور كند جز از خدا از هيچ چيز نمىترسد.
🟢بیان کلی
در جهاد با نفس ، عناصری از سنخ باور و ایمان نقش ایفا میکنند که اگر انسان این عناصر بنیادین و اساسی را در خود جمع کند در میسر کمال، موانع نفسانی یکی پس از دیگری از سر راهش کنار خواهد رفت که در این حدیث به سه مورد از آنها اشاره شده است؛
🔷 نگاه توحیدی
لَا إِلَهَ إِلَّا الله ، به تعبیر امام رضا(ع) دژ محکم الهی است، که در برابر آسیب های شیاطین انس و جن انسان را حفظ می کند .
در زمانه ای به سر می بریم که عمدتاً احساس پوچى و بى هدف بودن زندگى، احساس نداشتن پناهگاه در مشكلات طاقت فرسا، تصوير وحشتناك از چهره مرگ، و بدبينى آزار دهنده و گاه ترس از آينده جهان، و آينده زندگى شخصى، پیامدهای مختلفی به همراه داشته است.
اما موحّدان و انسان هاى خدا پرست بر خلاف جوامع اومانیستی( انسان محور)، تكليفشان مشخّص و معلوم است و دچار تحيّر و سرگردانى نيستند، زیرا موحّدان دل به يك معبود، مقصود، پناهگاه ، يار و ياور بسته اند و در مشكلات به خداوند يكتا پناه مى برند و حوايج و نيازمندي هاى خود را فقط از او طلب مى كنند؛ اميدشان به اوست و سر بر فرمان او نهاده اند و تكليفشان روشن و مشخّص است و تنها به وظيفه الهى مى انديشند!
🔷 مرگ باوری و آخرت باوری
خنده و شادی از سنخ سرگرم شدن به لهو در نگاه اهل سلوک مانع کمال شناخته شده است و توجه و تفکر به مرگ و آخرت علاج این موانع محسوب می شوند.
تذکر و یاد آوری مرگ و ایمان به عالم آخرت و زندگی جاویدانِ آن جهانی، انسان را از غفلت، بی خبری و سرگرم شدن به امور سطحی باز میدارد و انگیزه ساز برای انجام اعمال نیک است و کسی که همواره در افق نگاهش مرگ و جدا شدن از جاذبه های مادی قرار دارد به امور گذرای مادی دل خوش نمی کند و خنده و شادی از جنس غفلت از او دور میشود .
➖حضرت پیامبر(ص):« أكثِروا ذِكرَ المَوتِ ؛ فإنّهُ يُمَحِّصُ الذُّنوبَ و يُزَهِّدُ في الدُّنيا ، فإن ذَكَرتُموهُ عِندَ الغِنى هَدَمَهُ ، و إن ذَكَرتُموهُ عِندَ الفَقرِ أرضاكُم بعَيشِكُم» .(۲)
مرگ را فراوان ياد كنيد؛ زيرا كه ياد مرگ گناهان را مى زدايد و به دنيا بى رغبت مى كند. اگر در هنگام توانگرى به ياد مرگ باشيد آن را بر هم مى زند و اگر به هنگام نادارى به يادش باشيد، شما را به زندگيتان خشنود مى سازد.
🔷ایمان به حاکمیت اراده الهی
اصالت دادن به قدرت و اراده الهی به این معنا که عالم در تسخیر اراده خداوند است به انسان آرامش و مقاومت میدهد که از هیچ چیز واهمه نداشته باشد.
➖چنانچه به تعبیر قرآنی ایمان به ربوبیت الهی باعث استقامت است که هر نوع ترس و نگرانی را برطرف میکند؛
«إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ» (۳)
➖ در دعا به پیشگاه خداوند عرضه می داریم:«اللّٰهُمَّ لَامانِعَ لِما أَعْطَيْتَ، وَلَا مُعْطِيَ لِما مَنَعْتَ»
خدایا! از آنچه عطا کردی بازدارندهای نیست و آنچه را بازداریدهندهای ندارد
🌸شعر
اگر تیغ عالم بجنبد ز جای
نبرد رگی تا نخواهد خدای
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۵.
۲. كنز العمّال،۴۲۰۹۸.
۳.فصلت،٣٠
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
صله ارحام؛ اهمیت،فوائد و آسیب ها
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسم اللّه الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
در تیمم بدل از وضو یا غسل، سه چیز واجب است:
اوّل: زدن یا گذاشتن کف دو دست بر چیزی که تیمم با آن صحیح است، ـ و بنا بر احتیاط لازم ـ این کار در دو کف باید با هم انجام گیرد.
دوّم: کشیدن کف هر دو دست به تمام پیشانی از جایی که موی سر میروید تا ابروها و بالای بینی، و همچنین دو طرف پیشانی ـ بنا بر احتیاط واجب، ـ و احتیاط مستحب آن است که دستها روی ابروها هم کشیده شود.
سوّم: کشیدن کف دست چپ به تمام پشت دست راست از مچ دست تا سر انگشتان، و کشیدن کف دست راست به تمام پشت دست چپ از مچ دست تا سر انگشتان، و احتیاط واجب آن است که ترتیب بین دست راست و دست چپ رعایت شود.
💠داستان
ایجاد انگیزه
شيخ كشّي از شعيب عقرقوفي روايت كرده: روي خدمت حضرت موسي بن جعفر(ع) بودم، كه ناگهان ابتدا از پيش خود، مرا فرمود: اي شعيب! فردا ملاقات خواهد كرد تو را، مردي از اهل مغرب، و از حال من از تو سؤال خواهد كرد. تو در جواب او بگو: به خدا سوگند! اوست امامي كه حضرت صادق(ع) از برايِ ما گفته. پس هرچه از تو سؤال كند از مسائل حلال و حرام، تو از جانب من جواب او بده. گفتم: فدايت شوم! آن مرد مغربي چه نشاني دارد؟ فرمود: مردي به قامت طويل و جسيم است. نام او يعقوب است. هرگاه او را ملاقات كني، باكي نيست كه او را جواب گويي، از هر چه مي پرسد. چه او يگانه قوم خويش است. اگر خواست به نزد من بيايد، او را با خود بياور. شعيب گفت: به خدا سوگند! روز ديگر، من در طواف بودم كه مردي طويل و و جسيم، رو به من كرد و گفت: مي خواهم از تو سؤالي كنم از احوال صاحبت. گفتم: از كدام صاحب؟ گفت: از فلان بن فلان، ([يعني:] حضرت موسي بن جعفر(ع)). گفتم: چه نام داري؟ گفت: يعقوب. گفتم: از كجا مي باشي؟ گفت: از اهل مغرب. گفتم: از كجا مرا شناختي؟ گفت: در خواب ديدم كسي مرا گفت كه شعيب را ملاقات كن. آنچه خواهي، از او بپرس. چون بيدار شدم، نام تو را پرسيدم. تو را به من نشاني دادند. گفتم: بنشين در اين مكان، تا من از طواف فارغ شوم و به نزد تو بيايم. پس طواف خود نمودم، و به نزد او رفتم. با او تكلّم كردم، و او را مردي عاقل يافتم. پس از من خواست كه او را به خدمت حضرت موسي بن جعفر(ع) ببرم. پس دست او را گرفتم، و به خانه آن حضرت بردم، آن گاه طلب رخصت كردم. چون رخصت يافتم، داخِل خانه شديم. چون امام(ع) نگاهش بهآن مرد افتاد، فرمود: اي يعقوب! تو ديروز اينجا وارد شدي. ما بين تو و برادرت، در فلان موضع نزاعي واقع شد. كار به جايي رسيد كه همديگر را دشنام داديد. اين طريق ما نيست. دين ما و دين پدران ما، بر اين نيست. ما امر نمي كنيم احدي را به اين نحو كارها. پس از خداوند يگانه بي شريك بپرهيز. همانا به اين زودي مرگ، مابين تو و برادرت جدايي خواهد افكند. برادرت در همين سفر خواهد مُرد، پيش از آنكه به وطن خويش برسد. تو هم از كرده خود پشيمان خواهي شد. اين به سبب آن شد كه شما قطع رحم كرديد؛ خدا عمر شماها را قطع كرد. آن مرد پرسيد: فدايت شوم! اجل من كي خواهد رسيد؟ فرمود: همانا اجل تو نيز حاضر شده بود؛لكن چون در فلان منزل به ديدار عمّه ات رفتي و صله رَحِم كردي، بيست سال بر عمرت افزوده شد. شعيب گفت: بعد از اين مطلب، يك سال آن مرد را در طريق حج ديدم. احوال پرسيدم. خبر داد كه در آن سفر برادرش به وطن نرسيد، كه وفات يافت، و در بيتن راه به خاك رفت.(۱)
🔶بیان موضوع
یکی از دستورات اخلاقیِ آموزههای دینی، ارتباط اجتماعی مناسب با خویشاوندان میباشد. متأسفانه باید اذعان داشت که امروزه توسعه زندگی شهری در کنار پیچیدگیهای زندگی صنعتی، این ارتباط را با آفتها و مشکلاتی روبرو ساخته است به گونهای که برخی از خانوادهها به علّت ناتوانی در مقابله با اینگونه مشکلات به بیتفاوتی یا قطع روابط خویشاوندی روی آوردهاند.
➖از نظر دین مبین اسلام، حفظ و استمرار روابط خویشاوندی جزئی از دستورات الهی است که بار مسئولیتِ آنها، همردیف با پاسداشت حُرمت الهی دانسته شده است.
➖در روایات پاسداشت حُرمت خویشاوندان در زمرة بالاترین مراتب رفتارهای دینی پس از ایمان به خداوند متعال ذکر شده است. علاوه بر این در روایات دیگر، «صلة رحم» به عنوان محبوبترین راهها به سوی خدا و بالاتر از «جهاد فی سبیلالله» به شمار آمده است.
➖قوانین اسلامی در ابعاد گوناگون عبادی، اقتصادی و اجتماعی از جمله روزه مستحبی فرزند بدون اجازه پدر، قانون ارث، پرداخت زکات به خویشاوندان نزدیک و سایر احکام حقوقی و قضایی، نشان از اهتمام دین اسلام به حفظ روابط خویشاوندی دارد.
در این مبحث به این موضوع مهم می پردازیم؛
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢بحث قرآنی در مورد صله رحم
خداوند در آیاتی از قرآن کریم به صله رحم به عنوان یک عهد و پیمان الهی اشاره فرموده است که چند آیه از آن آیات نورانی را مورد بحث قرار میدهیم؛
➖«وَالَّذِينَ يَنْقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِنْ بَعْدِ مِيثَاقِهِ وَيَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ يُوصَلَ وَيُفْسِدُونَ فِي الْأَرْضِ ۙ أُولَٰئِكَ لَهُمُ اللَّعْنَةُ وَلَهُمْ سُوءُ الدَّارِ»
«آنها که عهد الهی را پس از محکم کردن میشکنند، و پیوندهایی را که خدا دستور به برقراری آن داده قطع میکنند، و در روی زمین فساد مینمایند، لعنت برای آنهاست؛ و بدی (و مجازات) سرای آخرت!(۲)
👈کسی که بدون دلیل رابطه اش با خویشاوندان را قطع میکند و دست از صله رحم برمیدارد طبق این آیه قرآنی مورد لعنت خداوند قرار میگیرد. این آیه یک هشدار جدی است به کسانی که به فرامین و دستورات الهی اهمیت نمیدهند. اهمیت صله رحم در قرآن بسیار زیاد است.
➖«یا أَیُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّکُمُ الَّذی خَلَقَکُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ خَلَقَ مِنْها زَوْجَها وَ بَثَّ مِنْهُما رِجالاً کَثیراً وَ نِساءً
وَ اتَّقُوا اللَّهَ الَّذی تَسائَلُونَ بِهِ وَ الْأَرْحامَ إِنَّ اللَّهَ کانَ عَلَیْکُمْ رَقیباً»
اى مردم از پروردگارتان که شما را از نفس واحدى آفرید و جفتش را [نیز] از او آفرید و از آن دو مردان و زنان بسیارى پراکنده کرد پروا دارید و از خدایى که به [نام] او از همدیگر درخواست مى کنید پروا کنید و زنهار از خویشاوندان مبرید که خدا همواره بر شما نگهبان است.»(۳)
👈علامه طباطبایی در تفسیر المیزان درخصوص “اتَّقُوا اللَّهَ الَّذی تَسائَلُونَ بِهِ وَ الْأَرْحامَ” چنین گفته است: “می فرماید پاس حرمت ارحام را هم نگاه دارید و به امر آنان اهتمام بورزید و در حق آنان کوتاهی نکنید و منظور از ارحام و نزدیکان، وابستگان نسبی هستند.
➖الَّذِینَ یَنقُضونَ عَهْدَ اللَّهِ مِن بَعْدِ مِیثَقِهِ وَ یَقْطعُونَ مَا أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَن یُوصلَ وَ یُفْسِدُونَ فى الأَرْضِ أُولَئک هُمُ الْخَسِرُونَ» (فاسقان آنها هستند که) پیمان خدا را پس از آن که محکم ساختند، مى شکنند، و پیوندهائى را که خدا دستور داده بر قرار سازند قطع مىکنند،و در جهان فساد مىکنند، اینها زیانکارانند»(۴)
👈پیوندهایی که خداوند دستور بر قرار سازیشان را داده است همان روابط اجتماعی انسان است که گاه با اهل خانواده است و گاه با خویشاوندان. در بسیاری از موارد هم با افراد مختلف در جامعه است. برقراری این روابط فریضه الهی و واجب است و کسی که از این فرمان سرپیچی میکند بزرگترین زیانکار است، زیراکه شناخت خوبی از صله رحم در قرآن پیدا نکرده است، امر الهی را اطاعت نکرده و وعده عذاب در انتظار اوست.
➖ وَإِذْ أَخَذْنَا مِيثَاقَ بَنِي إِسْرَائِيلَ لَا تَعْبُدُونَ إِلَّا اللَّهَ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَذِي الْقُرْبَىٰ وَالْيَتَامَىٰ وَالْمَسَاكِينِ وَقُولُوا لِلنَّاسِ حُسْنًا وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ ثُمَّ تَوَلَّيْتُمْ إِلَّا قَلِيلًا مِنْكُمْ وَأَنْتُمْ مُعْرِضُونَ »
و چون از فرزندان اسرائیل پیمان محکم گرفتیم که جز خدا را نپرستید و به پدر و مادر و خویشان و یتیمان و مستمندان احسان کنید
و با مردم [به زبان] خوش سخن بگویید و نماز را به پا دارید و زکات را بدهید آنگاه جز اندکى از شما [همگى] به حالت اعراض روى برتافتید.»(۵)
👈القربى: قرب به معنى نزديكى است اعم از نزديكى زمانى يا مكانى يا نسبى، نزديكى نسبى را قرابت و قربى گويند.در این آیه ، احسان و نیکوکاری به چند دسته مورد تأکید قرار گرفته که نزدیکان فامیل از آن جمله است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷صله ارحام در احادیث
➖امام سجاد(ع)
«إِيَّاكَ وَ مُصَاحَبَةَ اَلْقَاطِعِ لِرَحِمِهِ فَإِنِّي وَجَدْتُهُ مَلْعُوناً فِي كِتَابِ اَللَّهِ» .
مبادا با كسي كه با خويشاوندانش قطع رابطه كرده رفت و آمد كني كه من او را در قرآن نفرين شده يافتم(۶)
➖امام رضا(ع) به نقل از پدرانش نقل میکند که پیامبر(ع) فرمودهاند:
«لَمَّا أُسْرِيَ بِي إِلَى السَّمَاءِ رَأَيْتُ رَحِماً مُتَعَلِّقَةً بِالْعَرْشِ تَشْكُو رَحِماً إِلَى رَبِّهَا فَقُلْتُ لَهَا كَمْ بَيْنَكِ وَ بَيْنَهَا مِنْ أَبٍ فَقَالَتْ نَلْتَقِي فِي أَرْبَعِينَ أَبا؛ در شبی که به معراج بُرده شدم، خویشاوندی را دیدم که به عرش آویخته و از دست یکی از خویشاوندان خود به پروردگارش شکایت میکند به او گفتم: میان تو و خویشاوندت چند پُشت (نسل) فاصله است؟ گفت: در چهل پُشت به هم میرسیم.»(۷)
➖ امام رضا(ع) فرمود:
«... وَ عَلَيْكَ بِالصَّبْرِ وَ طَلَبِ الْحَلَالِ وَ صِلَةِ الرَّحِمِ وَ إِيَّاكَ وَ مُكَاشَفَةَالنَّاسِ فَإِنَّا أَهْلُ الْبَيْتِ نَصِلُ مَنْ قَطَعَنَا وَ نُحْسِنُ إِلَى مَنْ أَسَاءَ إِلَيْنَا فَنَرَى وَ اللَّهِ فِي ذَلِكَ الْعَاقِبَةَ الْحَسَنَة»؛ بر تو باد به شکیبایی! و طلب رزق حلال و به جایآوردن صلة رحم و از اظهار دشمنی با مردم بپرهیز؛ همانا ما خاندانی هستیم که با هر که از ما بِبُرد، میپیوندیم و به هر که با ما بدی کند، خوبی میکنیم و به خدا سوگند که در این کار، عاقبت نیک میبینم.»(۸)
🟢🔴فواید و آسیب های روابط خویشاوندی
حفظ روابط خویشاوندی و تحکیم آن، آثار بسیاری بر زندگی انسان در دنیا و همچنین بر زندگی پس از مرگ دارد که در متون دینی به آن اشاره شده است؛ از جمله: طولانیشدن عمر، دفع بلا، جلوگیری از مرگ ناخوشایند، سلامتی بدن، رفع فقر، فزونی روزی، آبادی شهرها، اصلاح اخلاق، آرامش و شادکامی، آسانی حساب قیامت، فرونشاندن خشم خداوند، قُرب الهی، عبور آسان از پُل صراط، صیانت از گناهان و ... که حصول هر یک از آنها عامل مهمی در رفع مشکلات خانوادهها و دفع ناهنجاریهای جامعه خواهد بود.
البته آسیب هایی نیز ممکن است از ناحیه روابط فامیلی متوجه شخص شود که در ادامه به دو فایده و دو آسیب روابط فامیلی اشاره میکنیم؛
🟢فوائد و برکات
➊ شادکامی و طول عمر
از منظر روانشناسی انس با دوستان، آشنایان و خویشان، از جمله عوامل دستیابی به سلامت روانی و شادکامی است.
پیامبر اکرم(ص) میفرماید: «إِنَّ صِلَةَ الرَّحِمِ مَثْرَاةٌ فِي الْمَالِ وَ مَحَبَّةٌ فِي الْأَهْلِ وَ مَنْسَأَةٌ فِي الْأَجَل؛ برقراری رابطة خویشاوندی، افزایش مال و محبت در میان خانوادهها را به دنبال داشته، مرگ را به تأخیر انداخته و موجب طول عمر میگردد.»(۹)
➖همچنین امام صادق و امام رضا(ع) فرمودند:
«إِنَّ الرَّجُلَ يَكُونُ أَجَلُهُ ثَلَاثَ سِنِينَ فَيَكُونُ وَصُولًا لِلرَّحِمِ فَيَزِيدُ اللَّهُ فِي عُمُرِهِ ثَلَاثِينَ سَنَةً فَيَجْعَلُهَا ثَلَاثاً وَ ثَلَاثِينَ سَنَةً وَ يَكُونُ أَجَلُهُ ثَلَاثاً وَ ثَلَاثِينَ سَنَة ...؛ کسی كه سه سال از عمرش باقى مانده صلة رحم ميكند، خدا عمرش را ۳۰ سال قرار ميدهد در نتیجه عمر او به ۳۳سال افزایش مییابد.»(۱۰)
➋کمک در مشکلات
➖حضرت امیر(ع) میفرماید:
« أكرِمْ عَشِيرَتَكَ ، فإنّهُم جَناحُكَ الذي بهِ تَطِيرُ ، و أصْلُكَ الذي إلَيهِ تَصِيرُ ، و يَدُكَ التي بها تَصولُ» خويشاوندانت را گرامى دار، زيرا آنها پر و بال تو مىباشند، كه با آن پرواز مىكنى، و ريشة تو هستند كه به آنها باز مىگردى، و دست نيرومند تو مىباشند كه با آن حمله مىكنى.»(۱۱)
🔴آسیب ها
➀نگاه ابزاری به خویشاوندان
یکی از مشکلات مهم جامعه انتظار بی جا در استفاده از موقعیت های اجتماعی و اداری به نفع فامیل است.
برخورد حضرت علی(ع) با برادرش عقیل که به مشکلات شدید مالی دچار بود و سهم بیشتری از بیتالمال برای برطرف کردن مشکلاتش میخواست، درس بزرگی برای ما در روابط صحیح خویشاوندی و انتظار درست از آنان است.
[در بخش داستان ها نقل میکنیم]
➁مجالس گناهآلود
در روابط خویشاوندی و ملاقاتها ممکن است، زمینهای برای نافرمانی خدا و از بین بردن حقوق مردم و آبروی آنها شود. مسخرهکردن، عیبجویی، غیبت، سخنچینی، تحقیرنمودن، اختلاط محرم نامحرم و... از جمله این آسیبها است.
خداوند متعال در قرآنکریم در این خصوص هشدار داده؛
«إِذا سَمِعْتُمْ آياتِ اللَّهِ يُكْفَرُ بِها وَ يُسْتَهْزَأُ بِها فَلا تَقْعُدُوا مَعَهُمْ حَتَّى يَخُوضُوا في حَديثٍ غَيْرِهِ إِنَّكُمْ إِذاً مِثْلُهُم؛ هر گاه بشنويد افرادى آيات خدا را انكار و استهزا مىكنند، با آنها ننشينيد تا به سخن ديگرى بپردازند! و گر نه، شما هم مثل آنان خواهيد بود.»(۱۲)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
امام صادق(ع)فرمود:
«أَنَّ رَجُلًا أَتَى النَّبِيَّ فَقَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَهْلُ بَيْتِي أَبَوْا إِلَّا تَوَثُّباً عَلَيَّ وَ قَطِيعَةً لِي وَ شَتِيمَةً. فَأَرْفُضُهُمْ؟ قَالَ إِذاً يَرْفُضَكُمُ اللَّهُ جَمِيعاً. قَالَ: فَكَيْفَ أَصْنَعُ؟ قَالَ: تَصِلُ مَنْ قَطَعَكَ وَ تُعْطِي مَنْ حَرَمَكَ وَ تَعْفُو عَمَّنْ ظَلَمَكَ فَإِنَّكَ إِذَا فَعَلْتَ ذَلِكَ كَانَ لَكَ مِنَ اللَّهِ عَلَيْهِمْ ظَهِيرٌ؛ مردی نزد پیامبر اکرم(ع) آمد و عرض کرد: ای رسول خدا خویشاوندانم برای من نخواهند جز ستم، قطع رحم و دُشنام! آیا آنها را رها کنم؟ پیامبر فرمودند: در این صورت، خدا همة شما را ترک خواهد کرد. آن مرد پرسید: پس چه کنم؟ پیامبر فرمود: با هر کس که از تو برید، پیوند برقرار کن و به آنکه تو را محروم ساخته، عطا کن و از آن که بر تو ستم نموده، گذشت کن. هرگاه چنین کردی، خدا در برابر آنان پشتیبانِ تو خواهد بود.»(۱۳)
💠داستان
حضرت امیر(ع) میفرماید:
« وَ اللَّهِ لَقَدْ رَأَیْتُ عَقِیلًا وَ قَدْ أَمْلَقَ، حَتَّی اسْتَمَاحَنِی مِنْ بُرِّکُمْ صَاعاً؛ وَ رَأَیْتُ صِبْیَانَهُ شُعْثَ الشُّعُورِ، غُبْرَ الْأَلْوَانِ مِنْ فَقْرِهِمْ...»
به خدا سوگند، برادرم عقيل را ديدم كه به شدّت تهيدست شده و از من درخواست داشت تا يك مَن از گندمهاى بيت المال را به او ببخشم. كودكانش را ديدم كه از گرسنگى داراى موهاى ژوليده، و رنگشان تيره شده، گويا با نيل رنگ شده بودند. پى در پى مرا ديدار و درخواست خود را تكرار مىكرد، چون به گفتههاى او گوش دادم پنداشت كه دين خود را به او واگذار مىكنم، و به دلخواه او رفتار و از راه و رسم عادلانه خود دست بر مىدارم، روزى آهنى را در آتش گداخته به جسمش نزديك كردم تا او را بيازمايم، پس چونان بيمار از درد فرياد زد و نزديك بود از حرارت آن بسوزد. به او گفتم: اى عقيل، گريه كنندگان بر تو بگريند؛ از حرارت آهنى مىنالى كه انسانى به بازيچه آن را گرم ساخته است؟ امّا مرا به آتش دوزخى مىخوانى كه خداى جبّارش با خشم خود آن را گداخته است؟ تو از حرارت ناچيز مىنالى و من از حرارت آتش الهى ننالم؟» (۱۴)
💠داستان
مردی از اصحاب امام صادق به حضرت عرض کرد: برادران و پسر عموهایم فشار زیادی بر خانهام وارد کردهاند تا جائیکه در یک اطاق زندگی میکنم، اگر در این باره (به آنها یا حاکم) شکایت و گله کنم، آنچه اموال دارم را میگیرند.
امام فرمود: صبر کن، همانا بعد از سختی فرج و گشایشی برایت میشود. آن مرد گفت: از اقدام بر علیه آنها مصرف شدم، چیزی نگذشت وبا در سنه ۱۳۱ ه ق آمد و همه آن اقوامی که او را اذیت میکردند مردند.
بعد از مدتی خدمت امام رسید، فرمودند: حال اقوامت چطور است؟ گفت: همه مردند! فرمود: آنها به خاطر اذیت به تو که خویش آنها بودی، و بعقوبت عملشان (قطع رحم) نسبت به تو مردند، آیا تو دوست داشتی آنان زنده بمانند و به فشار و اذیت بر تو وارد کنند؟ گفت: نه والله.
💠داستان
از حضرت علی (ع) نقل شده است که :
قارون در زمان حضرت موسى به زير زمين فرو رفته بود و خداوند فرشته اى را موكّل بر او كرده بود تا هر روز او را به اندازه قامت يك مرد به زمين فرو ببرد بعد ها که يونس در شكم نهنگ زندانی شد و مشغول تسبيح و استغفار بود، قارون صداى او را شنيد و از فرشته موكّل خود پرسيد به من اندكى مهلت بده، گويا صداى يكى از آدميان را مىشنوم، آنگاه خداوند به آن فرشته فرمان داد به او مهلت دهد، پس فرشته به قارون مهلت داد،
قارون پرسيد: تو كيستى؟ يونس گفت: من گنهكار خاطى، يونس پسر متى هستم،
قارون گفت: به من بگو خداوند شديد الغضب با موسى بن عمران چه كرد؟
يونس گفت: افسوس از دنيا رفت،
قارون گفت: خداوند رئوف و مهربان با هارون چه كرد؟ يونس گفت: افسوس از دنيا رفت،
قارون گفت: كلثوم دختر عمران كه همسر من بود چه شد؟
يونس گفت: اكنون هيچ يك از آل عمران باقى نمانده است،
قارون گفت: افسوس بر آل عمران،
از آن پس خداوند به ملك موكّل او فرمان داد تا عذاب را در ايّام دنيا از او بردارد و از آن پس عذاب دنيوى او بر طرف شد زیرا او احوال نزدیکانش را پرسید.(۱۵)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحار الأنوار، ج۴۸، ص۳۵.
۲.رعد آیه ۲۵
۳. نساء آیه ۱
۴.بقره آیه ۲۷
۵.بقره آیه ۸۳
۶.تحف العقول ج۲، ص۲۷۹.
۷.تفسیر اهل بیت (ع) ج۸، ص۴۰
۸.وسائل الشیعه، ج۷ ،ص۸۴
۹.بحارالأنوار،ج۷۴،ص۱۰۲
۱۰.کتاب الزهد،ص۱۰۰.
۱۱. بحار الأنوار ،ج۷۴،ص۱۰۵
۱۲.نسا/۱۴۰
۱۳.امالي طوسي، ص ۶۲۱، ح ۱۲۸۱.
۱۴.نهج البلاغه، خطبه ۲۲۴.
۱۵.بحارالأنوار-جلد۱۴،ص۳۸۰.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۸۰)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۸۰. قَلِیلَ الْمَئُونَهِ کَثِیرَ الْمَعُونَهِ
یکی از ویژگیهایی مومن کم خرج و پر سود بودنش است.
امام علي(ع) درباره مقام «زهد و ساده زیستی متّقین» می فرماید: «اندامشان لاغر و نیازهایشان اندک است». در واقع نحیف به معناى لاغر است كه از يكسو نشانه زهد و پارسايى و روزه گرفتن و از سوى ديگر دلالت بر چابكى و آمادگى براى انجام وظايف الهى دارد.
کسی که خود را منتظر مصلح جهانی میداند سعی میکند با روحِ قناعت و حاجاتِ خفيف، خود را از بسيارى از گناهان در امان بدارد و با زندگی ساده و چابک، جان و فكرش را براى پيمودن راه حقّ، آماده کرده است.
🟢مدال افتخار یاران امام
انسان منتظر بالاترین آرزوی شوق آفرین که بر دل دارد رضایت امام زمان است از این جهت تلاش دارد هر آنچه بیشتر نظر مثبت امام را جلب میکند آن را در خود ایجاد کند.
طبق آنچه از سیره امامان سراغ داریم امامان به ساده زیستی و کم خرج و پر سود بودن یاران افتخار می کنند؛
➖ وقتی جناب «زید بن صوحان» به زمین افتاد حضرت امیرالمؤمنین صلوات الله علیه رفتند و بالای سرِ او نشستند و سرِ او را به دامان گرفتند و فرمودند: «رَحِمَكَ اَللَّهُ يَا زَيْدُ»ای زید ان شاء الله که خدای متعال تو را رحمت کند، «قَدْ كُنْتَ خَفِيفَ اَلْمَئُونَةِ عَظِيمَ اَلْمَعُونَةِ» تو خیلی کمهزینه بودی، هیچ وقت دردسر درست نکردی اما همیشه کمکِ تو حاضر بود و کمکِ تو بزرگ بود.(۲)
🟢راه رسیدن به این ویژگی
برای رسیدن به این ویژگی ،یعنی کم خرج و پر سود بودن یکی از از مهم ترین عوامل عبارت است از اینکه انسان برای امور معیشتی خود برنامه داشته باشد؛
امام صادق (ع) فرمودند:
«اَلْمُؤمِنُ حَسَنُ المَعُونَهِ خَفیفُ المَئُونَهِ جَیِّدُ التَّدبیرِ لِمَعیشَتِهِ»
مؤمن به خوبی به مردم یاری می رساند، کم هزینه است و دارای نظم و تدبیر نیک در امور زندگی است.(۳)
🟢کم خرجی، به مقتضای عصر
طبیعی است که «کم خرجی و ساده زیستی» در اوضاع و احوال گوناگون و اعصار مختلف، صورت و شکل مناسب آن زمان را پیدا میکند. بر این اساس، پیشوایان دین با حفظ اصل سادهزیستی، مقتضیات زمان خود را در نظر میگرفتند.
💠داستان
روزی سفیان ثوری که خود از زهد فروشهای عصر امام صادق (ع) بود، به نوع لباس آن حضرت اعتراض کرد و گفت: ای پسر رسول خدا (ص) ! پیامبر (ص) و علی (ع) چنین لباسی را نپوشیدند که شما به تن کردهاید. حضرت در پاسخ فرمود: رسول خدا (ص) در عصری بود که فقر و تنگدستی همه جا را فرا گرفته بود و آن حضرت مطابق شرایط آن زمان، چنان لباسی میپوشید؛ ولی دنیا بعد از آن عصر، نعمتهایش را در همه جا فرو ریخت. شایستهترین افراد به بهرهمندی از این نعمتها، نیکان هستند. سپس حضرت این آیه شریفه را خواند که: «قل من حرّم زینة الله التی اخرج لعباده و الطیبات من الرزق؛ بگو: چه کسی نعمتهای زیبای خدا و روزیهای پاک را که او برای بندگانش آشکار کرده، حرام نموده است».(۴)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.بحار الأنوار، جلد ۳۲، صفحه ۱۸۷
۳.وسائل الشیعه، ج ۱۵، ص۱۹۳.
۴. فروع کافی، ج۶، ص۴۴۲.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۸۰)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۸۰ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق(ع) فرمود:
«لَيسَ شَيءٌ إلّا ولَهُ حَدٌّ. قلتُ : جُعِلتُ فِداكَ، فما حَدُّ التَّوَكُّلِ ؟ قالَ : اليَقينُ . قلتُ : فما حَدُّ اليَقينِ ؟ قالَ : ألّا تَخافَ مَعَ اللّه ِ شَيئا».
هيچ چيز نيست، مگر اينكه حدّى دارد. عرض كردم: فدايت شوم، حدّ توكل چيست؟فرمود: يقين. عرض كردم: حدّ يقين چيست؟ فرمود: اينكه از چيزى جز خدا نترسى.(۱)
🔷تبین کلی
یکی از عناوین مهم که در جهاد با نفس و طی مراحل کمال باید مورد توجه باشد توکل است.
توکل از مقامات و لوازم سلوک است. اگر کسی بخواهد به کمال برسد باید توکل داشته باشد وگرنه آرامش لازم را برای سلوک نخواهد داشت.
انسان مؤمن، آن گاه که با ایمان به اطمینان قلب می رسد. ترس و نگرانی راهی برای نفوذ به روح و دل او ندارد
🟢توکل و شجاعت
طبق آیات قرآن کریم توکل عامل شجاعت است؛
«وَ لاتُطِعِ الکافِرینَ وَ المُنافِقینَ وَدَع أذیهُم وَ تَوَکَّل عَلَی اللهِ وَ کَفی بِاللهِ وَکیلاً».(۲)
و از کافران و منافقان پیروی مکن و به آزارهای آن ها بی اعتنا باش و توکل بر خدا کن و همین بس که خدا حامی و مدافع تو باشد و با توکل بر خدای متعال از هیچکس نهراس.
🟢توکل و رهایی از شیطان
خداوند مؤمنان متوکل را رها شده ز سلطه شیطان دانسته است؛
«اِنَّهُ لَیسَ لَهُ سُلطانٌ عَلَی الَّذینَ امَنُوا وَ عَلی رَبِّهِم یَتَوَکَّلُونَ».(۳)
چرا که او [شیطان] بر کسانی که ایمان دارند و بر پروردگارشان توکّل می کنند تسلّطی ندارد.
🟢توکل و قدرتمندی
یکی دیگر از آثار توکل،تأثیر ناپذیری از اقبال و ادبار مردم و عدم نگرانی از حوادث است که همین امر باعث استحکام و قدرت شخصیتی در مؤمن می باشد.
➖خداوند میفرماید:
«فَاَعرِض عَنهُم وَ تَوَکَّل عَلَی اللهِ وَ کَفی بِاللهِ وَکیلاً».(۴)
به آن ها اعتنا مکن [و از نقشه های آن ها وحشت نداشته باش] و توکل بر خدا کن و کافی است که او یار و مدافع تو باشد.
➖پیامبر(ص)فرمود:«مَن أحَبَّ أن یَکُونَ أقوَی النّاسِ فَلیَتَوَکَّل عَلَی اللهِ».
کسی که دوست دارد قوی ترین مردم باشد باید بر خدا توکل کند.(۵)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۸.
۲.احزاب/۴۸
۳.نحل/۹۹.
۴.نسا/۸۱
۵.جامع الأخبار،ص۳۲۱
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۸۱)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۸۱. کَثِیرَ الصِّیامِ
منتظران امام زمان ، اشتیاق بالایی به عبادت خداوند دارند و نماز و روزه بارزترین مصادیق عبادت خداوند محسوب می شوند.
مومن منتظر که عشق یک انسان معصوم را در دل دارد و در انتظار ظهور آن شخص معصوم به سر می برد سعی دارد سیره و رفتار معصومان را فرا بگیرد تا طبق آن عمل کند و مشابهتی بین او و آن مراد و مقصود وجود داشته باشد.
🟢روزه در سیره معصومان
حضرت موسی و عیسی به عنوان روزه داران نمونه معرّفی شده اند، به گونه ای که حضرت عیسی(ع) تمام روزها را روزه بود، و حضرت داود(ع) یک روز در میان و حضرت سلیمان(ع) نیز علاوه بر روزۀ لازم آن زمان، سه روز از اوّل و وسط و آخر هر ماه را روزه میگرفت.
پیامبر اکرم(ص) نیز علاوه بر ماه مبارک رمضان، ماه شعبان و سه روز ذکر شده از هر ماه را روزه میگرفت از حضرت علی(ع) نیز به «صوّام» یاد شده است، که علاوه بر ماه مبارک رمضان، یک روز درمیان روزه میگرفت و امام حسین بن علی(ع) نیز همیشه (جز روزهای حرام) روزه دار بود، و همین طور امام سجاد، امام کاظم، امام رضا و دیگر امامان(علیهم السلام) جزء الگوهای روزه داری بوده اند.
🟢 آثار روزه
اگر چه در قرآن کریم حکمت اصلی روزه کسب تقوا بیان شده است اما طبق آنچه در احادیث آمده، آثار و برکات معنوی زیادی برای روزه می توان بر شمرد که عبارتند از:
یک. آزمونى براى اخلاص آفريدگان باشد.
دو. ثروتمند، رنج گرسنگى را بچشد و سپس بر بينوايان نيكى كند.
سه. ميان بندگانش برابرى پديد آورد.
چهار. حالت فرو شكستن شهوات براى ما پديد آيد.
پنج. رنج گرسنگى و تشنگى را بشناسیم و نشانى بر نياز آخرتمان بيابیم.
شش. خاشع، فروتن، شكسته، پاداش يافته، اميدوار به اجر الهى و عارف شویم.
هفت. از برآوردن خواسته هاى نفْسمان خوددارى کنیم.
هشت. نزد خداوند به درجاتى برسیم و ارزش آنچه را خداوند از لذّت آب و گوارايى نان، روزىِ ما ساخته، دريابیم.
نه. به ياد روز تشنگى بزرگ در قيامت بيفتیم و مايۀ رغبت بيشتر ما در اطاعت خداوند گردد.
ده. ثروتمند، سختى گرسنگى را دريابد و بر نيازمند، دلسوزى كند.
یازده. عاملی برای استوارسازى اخلاص شود.
🔵خاص بودن روزه
در حدیث قدسى از پیامبر اسلام(ص) نقل شده است که خداوند مى فرماید: «الصَّوْمُ لى وَ أنَا أجْزى بِهِ»روزه براى من است و من خود، پاداش آن را مى دهم».(۲)
اختصاص روزه به خدا می تواند از این جهت باشد که روزه به لحاظ جایگاهش کمتر در معرض ریا قرار مى گیرد، بر خلاف دیگر عبادات که چون در معرض دید مردم است از ریا برکنار نبوده و دست یابى اخلاص در آن ها سخت و دشوار است.
🔶روزه؛ رکن دین
روزه در روایت امام صادق(ع) یکى از ارکان پنج گانه اسلام شمرده شده است: «بُنِىَ الْاسْلامُ عَلى خَمْسِ دَعائِمَ؛ عَلَى الصَّلاةِ وَالزَّکاةِ وَالصّوْمِ وَالْحَجِّ وَ وِلایةِ امیرِالْمُؤْمِنینَ وَالْائِمَّةِ مِنْ وُلْدِهِ صَلَواتُ اللَّهِ عَلَیهِمْ» اسلام بر پنج پایه استوار است؛ نماز، زکات، روزه، حج و ولایت امیرالمومنین و فرزندان آن حضرت که امام هستند.(۳)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.الکافي ،ج۴، ص۶۳
۳.الکافي،ج۲ ،ص۱۸
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۸۱)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۸۱ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق(ع) فرمود:
مِنْ صِحَّةِ يَقِينِ اَلْمَرْءِ اَلْمُسْلِمِ أَنْ لاَ يُرْضِيَ اَلنَّاسَ بِسَخَطِ اَللَّهِ وَ لاَ يَلُومَهُمْ عَلَى مَا لَمْ يُؤْتِهِ اَللَّهُ فَإِنَّ اَلرِّزْقَ لاَ يَسُوقُهُ حِرْصُ حَرِيصٍ وَ لاَ يَرُدُّهُ كَرَاهِيَةُ كَارِهٍ وَ لَوْ أَنَّ أَحَدَكُمْ فَرَّ مِنْ رِزْقِهِ كَمَا يَفِرُّ مِنَ اَلْمَوْتِ لَأَدْرَكَهُ رِزْقُهُ كَمَا يُدْرِكُهُ اَلْمَوْتُ ثُمَّ قَالَ إِنَّ اَللَّهَ بِعَدْلِهِ وَ قِسْطِهِ جَعَلَ اَلرَّوْحَ وَ اَلرَّاحَةَ فِي اَلْيَقِينِ وَ اَلرِّضَا وَ جَعَلَ اَلْهَمَّ وَ اَلْحَزَنَ فِي اَلشَّكِّ وَ اَلسَّخَطِ .
از درستى يقين مرد مسلمان اين است كه مردم را خشنود نكند به خشم خدا و آن را سرزنش نكند بدان چه خدا به خود او نداده است زيرا رزق را حرص حريص فراهم نكند و نخواستن ناخواه برنگرداند.و اگر يكى از شماها از از روزى خود گريزد چنانچه از مرگ مىگريزد،روزى وى او را دريابد چنانچه مرگ او را دريابد، سپس فرمود: خدا به عدل و داد خود خرّمى و آسايش را در يقين و رضا مقرر داشته و غم و اندوه را در شك و نارضايتى.(۱)
🟢رضایت خالق یا مخلوق؟
برخی افراد وقتی میان تقابل رضایت خالق و مخلوق قرار میگیرند، رضایت مخلوق را بر میگزینند؛ چنانکه امام صادق(ع) فرموده است: «لاتُسْخِطُوا اللَّهَ بِرِضَا أَحَدٍ مِنْ خَلْقِهِ» برای خشنود کردن هیچ فردی، خدا را به خشم نیاورید.(۲)
پیروی از مخلوق در صورتی که ملازم با نافرمانی خدا باشد، هرگز جایز نیست؛ چنانکه امیرالمؤمنین(ع) فرموده است: «لَا طَاعَةَ لِمَخْلُوقٍ فِی مَعْصِیَهِ الْخَالِقِ».(۳)
امام رضا(ع) نیز فرموده است: «مَنْ أَرْضَی الْخَالِقَ لَمْ یُبَالِ بِسَخَطِ الْمَخْلُوقِ» کسی که به دنبال کسب خشنودی خدا باشد، اهمیتی به ناخشنودی مخلوق نمیدهد».(۴)
🔴باخت باخت
ملا احمد نراقی چه جالب گفته است:
اگر گروهی از مردم را راضی کنی، گروه دیگری ناراضی خواهد شد. دل یکی را به دست آوری، دیگری دلشکسته میگردد. با همه اینها همچنانکه اخبار بر آن شاهد، و به تجربه ثابت است؛ هر که دست از رضای حق برداشته، طالب رضای مردم باشد؛ خدا و خلق او را دشمن میدارند و احدی از او راضی نیست و هر که رضای خدا را بر رضای مردم مقدّم دارد، همه او را دوست میدارند.(۵)
🔴مجالس لهو
یکی از مهمترین موارد تقابل رضایت خدا با رضایت مخلوق، مجالس لهو و لعب و برخی از مجالس عقد و عروسی و مانند آن است.
برخی به بهانه اینکه عروسی است و یک شب، هزار شب نمیشود؛ به انواع موسیقی و رقص و آوازهخوانی و حتی مشروبات الکلی تن میدهند. قرآن میفرماید: «وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ یَشْتَری لَهْوَ الْحَدیثِ لِیُضِلَّ عَنْ سَبیلِ اللَّهِ بِغَیْرِ عِلْمٍ وَ یَتَّخِذَها هُزُواً أُولئِکَ لَهُمْ عَذابٌ مُهینٌ»و بعضی از مردم سخنان بیهوده را میخرند تا مردم را از روی نادانی، از راه خدا گمراه سازند و آیات الهی را به استهزا گیرند؛ برای آنان عذابی خوارکننده است».(۶)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۸.
۲.من لایحضره الفقیه؛ ج ۴، ص ۴۰۳.
۳. نهج البلاغه،حکمت ۱۶۵.
۴.الکافی؛ ج ۱، ص ۱۳۸.
۵. معراج السعاده؛ ص ۶۲۶.
۶.لقمان/۶.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
در پناه خداوند
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
اگر وظیفه او تیمم است و نمیتواند به تنهایی تیمم کند، باید از دیگری کمک بگیرد تا دستهای او را بر چیزی که تیمم با آن صحیح است بزند، و سپس آنها را بر پیشانی و دستهای او بگذارد تا خود او در صورت امکان کف دو دست را بر پیشانی و بر پشت دستها بکشد. و اگر این ممکن نبود باید نائب او را با دست خود او تیمم دهد. و اگر ممکن نباشد باید نائب، دست خود را به چیزی که تیمم با آن صحیح است بزند و به پیشانی و پشت دستهای او بکشد، و در این دو صورت ـ بنا بر احتیاط لازم ـ باید هر دو نیت تیمم را نمایند، ولی در صورت اوّل نیت خود مکلف کافی است.
🌸شعر
الهی بنده ای گم کرده راهم
بده راهم که سر تا پا گناهم
الهی بی پناهان را پناهی
پناهم ده، پناهم ده، پناهی
تو از سوز دل زارم گواهی
که من از رحمت عامت گواهم
الهی هر چه هستم هر که هستم
توئی بخشنده و من عذر خواهم
ز بار معصیت خم گشته پشتم
ترحم کن تو بر حال تباهم
به آب رحمتت کن رو سفیدم
که من از فرط عصیان روسیاهم
اگر عمری خطا کردم خدایا
کنون پی برده ام بر اشتباهم
کنم با عجز و لابه بر تو اظهار
گنه کارم گنه کارم گنه کار
تو رحمان و رحیم و مهربانی
منم مهمان تو ، تو میزبانی
تو سوز سینه ام را ساز کردی
در رحمت به رویم باز کردی
تو گفتی توبه کن ، من می پذیرم
ترحم کن امیرا من فقیرم
الهی ! هرچه هستم هر که هستم
سر خوان عطای تو نشستم
یقین دارم که با این شرمساری
نجاتم می دهی از خوار و زاری
اگر کوه گنه گردیده بارم
یقین دارم علی را دوست دارم
ببخشا ای همه آگاهی من
گناهم را به خاطرخواهی من
الهی ! گرچه هستم غرق عصیان
پشیمانم پشیمانم پشیمان
💠داستان
ایجاد انگیزه
سعدی داستانی را ذکر کرده که شنیدنش خالی از فایده نیست؛
یکی از پادشاهان به بیماری هولناکی که نام نبردن آن بیماری بهتر از نام بردنش است، گرفتار گردید. گروه حکیمان و پزشکان یونان به اتفاق رأی گفتند: چنین بیماری، دوا و درمانی ندارد مگر اینکه زهره (کیسه صفرا) یک انسان دارای چنین و چنان صفتی را بیاورند (و آن پادشاه بخورد تا درمان یابد)
پادشاه به مأمورانش فرمان داد تا به جستجوی مردی که دارای آن اوصاف و نشانه ها می باشد، بپردازند و او را نزدش بیاورند.
مأموران به جستجو پرداختند، تا اینکه پسری (نوجوان) با را همان مشخصات و نشانه ها که حکیمان گفته بودند، یافتند و نزد شاه آوردند.
شاه پدر و مادر آن نوجوان را طلبید و ماجرا را به آنها گفت و انعام و پول زیادی به آنها داد و آنها به کشته شدن پسرشان راضی شدند. قاضی وقت نیز فتوا داد که: ریختن خون یک نفر از ملت به خاطر حفظ سلامتی شاه جایز است.
جلاد آماده شد که آن نوجوان را بکشد و زهره او را برای درمان شاه، از بدنش درآورد. آن نوجوان در این حالت، لبخندی زد و سر به سوی آسمان بلند نمود.
شاه از او پرسید: در این حالت مرگ، چرا خندیدی؟ اینجا جای خنده نیست.
نوجوان جواب داد: در چنین وقتی پدر و مادر، ناز فرزند را می گیرند و به حمایت از فرزند بر می خیزند و نزد قاضی رفته و از او برای نجات فرزند استمداد می کنند و از پیشگاه شاه دادخواهی می نمایند، ولی اکنون در مورد من، پدر و مادر به خاطر ثروت ناچیز دنیا، به کشته شدنم رضایت داده اند و قاضی به کشتنم فتوا داده و شاه مصلحت خود را بر هلاکت من مقدم می دارد. کسی را جز خدا نداشتم که به من پناه دهد، از این رو به او پناهنده شدم:
پیش که برآورم ز دستت فریاد؟
هم پیش تو از دست تو گر خواهم داد
سخنان نوجوان، پادشاه را منقلب کرد و دلش به حال نوجوان سوخت و اشکش جاری شد و گفت: هلاکت من از ریختن خون بی گناهی مقدمتر و بهتر است سر و چشم نوجوان را بوسید و او را در آغوش گرفت و به او نعمت بسیار بخشید و سپس آزادش کرد. لذا در آخر همان هفته شفا یافت.و به پاداش احسانش رسید
🔵بیان موضوع
یکی از لوازم ایمان پناهنده شدن به خدای قادر منان است.
در موارد زیادی از آیات قرآن کریم استعاذه و پناه بردن به خداوند مطرح شده است .
➖اِسْتِعاذه پناه بردن به خدا از هر نوع شر، بدی و وسوسههای شیطان است. خواندن آن با الفاظ خاص و ترکیب ویژه، پیش از قرائت قرآن و نیز پیش از سوره حمد در نماز مستحب است. سورههای ناس، فلق و توحید به نام سه سوره معوّذه معروفند.
مفهوم پناه بردن به خداوند علاوه بر کلمه استعاذه ، با کلمات مترادفی مثل «التجاء »، «استجاره» و «استغاثه» در احادیث به کار رفته است.
👈در روایات و ادعیه، به تفصیل از انواع شروری سخن آمده که استعاذه از آنها لازم است.
در ادامه مواردی از استعاذه و پناه بردن به خداوند را ذکر میکنیم؛
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴پناه به خدا از نسبت های ناروا
پناه بردن به خداوند از به خطر افتادن آبرو با نسبت های ناروا از مواردی است که در قرآن و حدیث به آن اشاره شده است؛
نمونهای از پناه بردن به خدا از نسبتهای ناروای پناه بردن موسی (ع) به خدا از نسبتهای ناروای فرعونیان است:
«وَإِنِّي عُذْتُ بِرَبِّي وَرَبِّكُمْ أَنْ تَرْجُمُونِ»
و من به پروردگار خود و پروردگار شما پناه میبرم از اینکه مرا متهم کنید!
🔴پناه به خدا از انحراف اعتقادی
هر لحظه امکان انحراف براى انسان وجود دارد، وقتى خداوند به پیامبرش(ص) دستور مى دهد: از شرّ «وسواس خنّاس» به خدا پناه برد، دلیل بر امکان گرفتار شدن در دام خنّاسان و وسوسه گران است.
با این که پیغمبر اکرم(ص) به لطف الهى و با امدادهاى غیبى، از هر گونه انحراف بیمه شده بود، ولى با این حال، این آیات را مى خواند، و به او از شرّ وسواسان خناس پناه مى برد، با این حال تکلیف دیگران روشن است.
به ویژه در دوران آخرالزمان که حفظ دین به نگه داشتن آتش در کف دست تشبیه شده این امر از ضرورت بیشتری برخوردار است.
عبدالله بن سنان از امام صادق(ع) نقل میکند: «سَتُصِیبُکُمْ شُبْهَهٌ فَتَبْقَوْنَ بِلَا عَلَمٍ یُرَى وَ لَا اِمَامٍ هُدًى وَ لَا یَنْجُو مِنْهَا اِلَّا مَنْ دَعَا بِدُعَاءِ الْغَرِیقِ»
به زودى شبههاى به شما میرسد که در ان نه نشانه آشکار دارید و نه پیشوای هدایت و کسى از ان شبهه نجات نمییابد مگر آنکه مانند فردی که در شرف غرقشدن است، دست به دعا بردارد!
گفتم: دعاى غریق چگونه است؟ فرمود: میگویى: « یَا الله یَا رَحْمَانُ یَا رَحِیمُ یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِی عَلَى دِینِکَ»(۱)
🔴پناه به خدا از شر حسودان
از نظر قرآن کريم حسد صفت زشتي است که هم به شخص و هم به جامعه ضرر مي زند، خداوند خطاب به پيامبر اکرم (ص) مي فرمايد:
«وَمِنْ شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ»
بگو از شرّ حسود آن گاه که حسد کند، به خدا پناه مي برم.
➖ در اینکه حضرت یعقوب به فرزندان توصیه فرموده از یک در داخل نشوند یکی از وجوه تفسیری آیه عبارت است از اینکه حضرت یعقوب خواسته اند با این تدبیر فرزندان را از شر حسودان محفوظ بدارد؛
«وَقَالَ يَا بَنِيَّ لَا تَدْخُلُوا مِنْ بَابٍ وَاحِدٍ وَادْخُلُوا مِنْ أَبْوَابٍ مُتَفَرِّقَةٍ ۖ وَمَا أُغْنِي عَنْكُمْ مِنَ اللَّهِ مِنْ شَيْءٍ ۖ إِنِ الْحُكْمُ إِلَّا لِلَّهِ ۖ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ ۖ وَعَلَيْهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُتَوَكِّلُونَ»
🔴پناه به خدا از فقر
نابسامانیهای اجتماعی و اقتصادی همچون: فقر، گرسنگی، بدهکاری، ورشکستگی، غلبه دشمنان و بدخواهان از مواردی است که باید به خدا پناه برد.
➖حضرت پیامبر(ص) می فرماید:« اَللّهُمَّ إنّي أعوذُ بِكَ مِنَ الفَقرِ ، و أعوذُ بِكَ مِنَ القِلَّةِ و الذِّلَّةِ»
بار خدايا! من از فقر به تو پناه مى برم.از كم داشت و خوارى به تو پناه مى برم.
➖ خداوند به جهت حفظ آبروی فقرا به مخفی کردن صدقات توصیه فرموده است؛«إِنْ تُبْدُوا الصَّدَقَاتِ فَنِعِمَّا هِيَ ۖ وَإِنْ تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا الْفُقَرَاءَ فَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ ۚ وَيُكَفِّرُ عَنْكُمْ مِنْ سَيِّئَاتِكُمْ ۗ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ»
اگر انفاقها را آشکار کنید، خوب است! و اگر آنها را مخفی ساخته و به نیازمندان بدهید، برای شما بهتر است! و قسمتی از گناهان شما را میپوشاند؛ و خداوند به آنچه انجام میدهید، آگاه است.
🔴پناه به خدا از ظلم
خداوند، عدالت را تنها در سایه سار نفی هر گونه ظلم و ستم گری در آدمی میداند و لذا هر گونه گرایش ولو اندک به ظلم را قبیح میشمارد و از آن نهی میکند. این بدان معناست که شخص نه تنها خود نباید اهل ظلم و ستم باشد، بلکه باید ظلم پذیر نیز نباشد .
حضرت پیامبر(ص) می فرماید:«و أعوذُ بِكَ أن أظلِمَ أو اُظلَمَ» .از اين كه ستم كنم يا به من ستم شود، به تو پناه مى برم.(۲)
🔴پناه به خدا از اخلاق زشت
یکی دیگر از موارد لزوم استعاذه، پناه بردن به خدا برای دوری جستن از اخلاق زشت و رفتار جاهلانه است چنانچه حضرت موسی (ع) به خدا برای دوری جستن از رفتار جاهلانه پناه میبرد:«قَالَ أَعُوذُ بِاللَّهِ أَنْ أَكُونَ مِنَ الْجَاهِلِينَ»(موسی) گفت: «به خدا پناه میبرم از اینکه از جاهلان باشم!»
➖و حضرت نوح نیز از رفتار و گفتار جاهلانه به خدا پناه میبرد؛«قَالَ رَبِّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ أَنْ أَسْأَلَكَ مَا لَيْسَ لِي بِهِ عِلْمٌ ۖ وَإِلَّا تَغْفِرْ لِي وَتَرْحَمْنِي أَكُنْ مِنَ الْخَاسِرِينَ» عرض کرد: «پروردگارا! من به تو پناه میبرم که از تو چیزی بخواهم که از آن آگاهی ندارم! و اگر مرا نبخشی، و بر من رحم نکنی، از زیانکاران خواهم بود!»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d