ترس از مرگ
مناسب #مجالس_ترحیم
[ #منبر_ده_دقیقه_ای ]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
قال الله الحکیم:
«قُلْ إِنَّ الْمَوْتَ الَّذِي تَفِرُّونَ مِنْهُ فَإِنَّهُ مُلَاقِيكُمْ ۖ ثُمَّ تُرَدُّونَ إِلَىٰ عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ»
✅ مقدمه
➖اصل پدید آمدن اضطراب از مرگ به عنوان مرحله انتقالی مهمی که در آن همه پیوندهای انسان با جهانی که با آن خو گرفته از هم می گسلد و آدمی قدم در جهانی اسرارآمیز و تجربه ناشده می گذارد امری طبیعی است. اما طبق احادیث برخی عوامل باعث تشدید ترس از مرگ خواهد شد که در این مبحث اشاره خواهد شد.
➖«حقیقت مرگ امری محسوس نیست که بتوان آن را با حس درک و لمس کرد، چون مرگ انتقال از عالم طبع و حش است به عالم ما فوق حس که آن را برزخ و مثال گویند.
ابن سینا مینویسد:
«کسی که مردن را جاهل است و نمی داند که حقیقتش ،چیست من برای او بیان میکنم و روشن میسازم که مرگ بیشتر از آن نیست که روح انسانی آلات خود را که از آنها استفاده میکرد ترک میکند و آن آلات همان اعضای او هستند که مجموعه آنها را بدن می نامند - همچنان که شخص صنعتگر آلات خود را ترک میکند.(۱)
در ادامه به سه مورد از عوامل اصلی ترس شدید از مرگ اشاره می شود؛
🔴نا آگاهی از ماهیت مرگ
یکی از علل ترس از مرگ نا آگاهی نسبت به ماهیت مرگ و عدم پنداری مرگ است.
کسی که از مرگ می ترسد به خاطر آن است که نمیداند، بازگشت او به سوی کجاست. یا اینکه گمان میکند چون اجزاء بدن او از هم جدا شده و از بین برود، ذات او نابود شده و نفس و حقیقت او باطل میگردد این گونه افراد به بقای نفس خود جاهل هستند و کیفیت معاد را نمیدانند بنابراین در واقع از مرگ نمی ترسد بلکه نسبت به امری که باید در مورد آن آگاهی داشته باشد، غافل و نادان است.
بنابر این علت ترس او همان آگاهی نداشتن اوست.
اما اگر انسان با تمام وجودش باور کند که دنیا زندان مؤمن و بهشت کافر است اگر باور کند که این جسم خاکی قفسی است برای مرغ روح او که وقتی این قفس شکست آزاد میشود و به هوای کوی دوست پر و بال می زند، هرگز از مرگ وحشت نمی کند. یکی دیگر از عوامل ترس از مرگ شاید .
«الدُّنْيا سِجْنُ الْمُؤْمِنِ وَ جَنَّةُ الْكَافِرِ»
🔴گناهان
این باشد که انسان پرونده اعمال خود را چنان تاریک و سیاه میبیند که از حضور در آن دادگاه بزرگ سخت بیمناک است.
خداوند متعال در قرآن به همین موضوع اشاره کرده می فرماید:« وَلَا يَتَمَنَّوْنَهُ أَبَداً بِمَا قَدَّمَتْ اَیدیهِم» هرگز آرزوی مرگ نمی کنند به خاطر اعمالی که از پیش فرستاده اند.(۲)
➖از حضرت امیر مؤمنان روایتی داریم که می فرماید: «جاءَ رَجُلٌ إِلى رَسُولِ اللهِ ﷺ فَقَالَ ما لي يا رَسُولَ اللَّهِ لَا أُحِبُّ الْمَوْتَ؟ فَقَالَ لَهُ: أَلَكَ مال ، قَالَ : نَعَمْ، قَالَ: فَقَدَّمْتَهُ؟ قَالَ: لا، قال: فَمِنْ ثُمَّ لَا تُحِبُّ الْمَوْتَ لِأَنَّ قَلْبَ الرَّجُلِ عِنْدَ مَتاعه».
مردی خدمت رسول خدا آمد و عرض کرد: یا رسول الله! چرا من مرگ را دوست ندارم؟ حضرت فرمود: مگر دارای مال هستی؟ عرض کرد: آری، فرمود: چیزی برای آخرت خویش فرستاده ای؟ عرض کرد: خیر. حضرت فرمود: از این جهت است که مرگ را دوست نمی داری؛ زیرا دل مرد پیش کالایی که دارد می باشد.(۳)
➖عبدالله بن سنان از امام صادق نقل میکند که حضرت فرمود: مردی نزد ابوذر آمد و گفت: ای ابوذر چرا ما از مرگ متنفریم و بدمان می آید؟
فرمود: «لِأَنَّكُمْ عَمَّرْتُمُ الدُّنيا وَاخْرَبْتُمُ الْآخِرَةَ فَتَكْرَهُونَ أَنْ تَنْتَقِلُوا مِنْ عُمْرَانٍ إِلَى خراب برای این که شما دنیا را آباد کرده اید و آخرتتان را ویران طبیعی است که دوست ندارید از نقطه آبادی به نقطه ویرانی منتقل شوید. آن مرد از ابوذر سؤال کرد: ورود ما را به درگاه خداوند چگونه میبینی؟ در جواب فرمود: آنها که از شما نیکوکارند مانند مسافری است که به سوی خاندان خود باز می گردد و اما آنها که از شما بدکار و اعمال خوبی ندارند مثل بنده گریز پایی است که او را نزد مولایش برگردانند.
گفت: ای ابوذر! حال ما را نزد خدا چگونه می بینی؟ فرمود: اعمال خودتان را به قرآن عرضه کنید و با آن بسنجید که خداوند متعال می فرماید: «إِنَّ الْاَبْرَارَ لَفِي نَعِيمٍ، وَإِنَّ الْفُجَارَ لَفِي جَحِيمِ» نیکو کاران در نعمتند و بدکاران در دوزخند.
امام صادق فرمود: آن مرد گفت: «فَأَيْنَ رَحْمَةُ اللهِ» پس رحمت خدا کجا است؟ ابوذر گفت: «رَحْمَةُ اللهِ قَرِيبٌ مِنَ الْمُحْسِنِينَ» رحمت خدا نزدیک است به نیکو کاران.(۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴عدم آمادگی
یکی دیگر از عوامل شدت گرفتن ترس از مرگ نداشتن آمادگی برای عالم آخرت است که احادیث زیادی لزوم کسب آمادگی را متذکر شده اند.
➖ از حضرت علی(ع) نقل کرده است :« تَجَهَّزُوا رَحِمَكُمُ اللهُ فَقَدْ نُودِيَ فِيكُمْ بِالرَّحيلِ، وَأَقِلُّوا الْعُرْجَةَ عَلَى الدُّنْيا وَانْقَلِبُوا بِصَالِحِ مَا بِحَضْرَ تِكُمْ مِنَ الزَّادِ، فَإِنَّ أَمَامَكُمْ عَقَبَةٌ كَؤُوداً وَ مَنَازِلَ مَخُوفَةٌ مَهُولَةٌ لا بُدَّ مِنَ الوُرودِ عَلَيْهَا، وَالْوُقُوفِ عِنْدَهَا، وَاعْلَمُوا أَنَّ مَلاحِظَ الْمَنِيَّةِ نَحْوَكُمْ دَائِيَةٌ، وَ كَأَنَّكُمْ بِمَخالِبِها وَقَدْ نَشِبَتْ فِيكُمْ وَقَدْ دَهِمَتْكُمْ فِيهَا مُفْضِعاتُ الأُمُورِ، وَمُعْقِلاتُ الْمَحْذُورِ، فَقَطَّعُوا عَلَائِقَ الدُّنْيَا، وَاسْتَظْهِرُوا بِرَادِ التَّقْوى».
خدا شما را بیامرزد وسایل سفر (آخرت) را آماده نمایید که ندای کوچیدن در میان شما داده شده خداوند در قرآن کریم میفرماید: أَيْنَمَا تَكُونوا يُدْرِكُكُمْ الْمَوْتُ ... و ماندن در دنیا را کم پندارید و دل به آن نبندید و به سوی خدا) با توشه شایسته باز گردید که به آن دسترسی دارید زیرا جلو شما گردنه ناهموار و منزلهای ترس آور هولناک است سختیهای مرگ و گرفتاری قبر و عالم برزخ و مواقف باز پرس روز قیامت را در پیش دارید که از وارد شدن و توقف در آنها ناگزیرید. و بدانید که نگریستن های مرگ به گوشه چشم به جانب شما است و مانند آن است که به چنگالهای آن که در شما فرو برده است گرفتارید و از آن رهایی نداری و کارهای زشت و بسیار دشوار و سخت شما را از آن پنهان داشته، پس علاقه های دنیا را از خود دور کنید و با توشه پرهیزکاری خویش را توانا سازید. محبت دارایی و فرزند و کارهای دنیا را از دل برانید و پارسایی و پرهیز کاری را پیشه خود گردانید.(۵)
➖از امیر مؤمنان علیه نقل شده که حضرت فرمود: كَمْ مِنْ غَافِلٍ يَنْسِجُ تَوْبَا لِيَلْبَسَهُ وَإِنَّمَا هُوَ كَفَنَهُ وَ يَبْنِي بَيْتاً لِيَسْكُنَهُ وَإِنَّمَا هُوَ مَوْضِعُ قَبْرِهِ وَ قَبلَ الأمير الْمُؤْمِنِينَ : ما الاسْتِعْدادُ لِلْمَوْتِ ؟ قَالَ : أَداءُ الْفَرائِضِ وَ اجْتِنَابُ الْمَحَارِمِ وَالْإِسْتِمَالُ عَلَى الْمَكَارِمِ ثُمَّ لَا يُبالي أَوْقَعَ عَلَى الْمَوْتِ أَمْ وَقَعَ الْمَوْتُ عَلَيْهِ وَاللَّهِ مَا يُبَالِي ابْنُ أَبِي طَالِبٍ أَوْقَعَ عَلَى الْمَوْتِ أَمْ وَقَعَ الْمَوتُ عَلَيْهِ».
بسیار غافلی که لباس می بافد تا بپوشد راستی آن لباس کفن اوست و خانه می سازد تا ساکن آن شود، همانا آنجا قبر اوست. به حضرت عرض شد: آمادگی برای مرگ چیست؟ فرمود: ادای واجبات و ترک محرمات و بدست آوردن خوبی ها و کرامت ها سپس ترسی ندارد که مرگ به سوی او آید یا او به مرگ ملحق شود.
به خدا سوگند باک ندارد پسر ابی طالب که مرگ به سوی او آید یا او به مرگ گراید.(۶)
✅بشارت الهی برای مومن
حدیثی زیبا و آرامش بخش از امام صادق (ع) در زیبایی مرگ مومن را در آخر بحث تقدیم می شود؛
«لمّا سُئلَ : هل يُكرَهُ المؤمنُ على قَبضِ رُوحِهِ ؟ ـ : لا و اللّه ِ ، إنّهُ إذا أتاهُ ملَكُ المَوتِ لقَبضِ رُوحهِ جَزِعَ عِندَ ذلكَ ، فيَقولُ لَهُ ملَكُ المَوتِ : يا وَليَّ اللّه ِ لا تَجزَعْ ، فوالّذي بَعَثَ محمّدا صلى الله عليه و آله لَأنا أبَرُّ بِكَ و أشفَقُ علَيكَ من والِدٍ رَحيمٍ لو حَضَرَكَ ، افتَحْ عَينَكَ فانظُرْ . قالَ : و يُمَثَّلُ لَهُ رسولُ اللّه ِ(ص) و أميرُ المؤمنينَ و فاطمةُ و الحسنُ و الحسينُ و الأئمةُ من ذُرِّيتِهِم فيقالُ لَهُ : هذا رسولُ اللّه ِ و ··· رُفَقاؤكَ ··· فما شيءٌ أحَبَّ إلَيهِ مِنِ استِلالِ رُوحِهِ و اللُّحوقِ بالمُنادي» .
امام صادق (ع)در پاسخ به اين پرسش كه آيا مؤمن از جان كندن خود ناراحت مى شود؟ ـ فرمود : نه، به خدا، زمانى كه ملك الموت براى ستاندن جانش مى آيد، او بى تابى مى كند. امّا ملك الموت به او مى گويد : اى دوست خدا! بى تابى مكن؛ زيرا سوگند به آنكه محمّد (ص) را برانگيخت، من از پدر مهربانى كه به بالينت بيايد، با تو خوش رفتارتر و مهربانترم. چشمت را باز كن و بنگر. رسول خدا (ص) و امير مؤمنان و فاطمه و حسن و حسين و امامان از نسل آنها، عليهم السلام ، در برابرش نمايان مى شوند و به او گفته مى شود : اين رسول خدا و··· رفيقان و همرهان تو هستند··· در اين هنگام، چيزى براى او خوشتر از اين نيست كه جانش ستانده شود و به منادى بپيوندد.(۷)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱ رسائل شيخ الرئيس، ص ۳۳۹
۲.جمعه/۷.
۳.مستدرک الوسایل،ج۱،ص۸۶.
۴.اصول کافی،ج۴،ص۲۱۳.
۵.نهج البلاغه،خ۱۹۵.
۶.امالی صدوق، مجلس ۲۳،ح۸.
۷.فروع کافی،ج۳،ص۱۲۷.
👈این منبر از کتاب شریف آمال الواعظین،ج اول،ص۵۵۶ استفاده شده است.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
قابل توجه سخنرانان ارجمند
تاکنون مباحثی مناسب مجالس ترحیم تقدیم شده است؛
یاد آوری مرگ
https://eitaa.com/menbare_tollab/19131
صبر در امتحانات ومصایب
https://eitaa.com/menbare_tollab/19665
ترس از مرگ
https://eitaa.com/menbare_tollab/23501
🔴تلنگر
✍اگر دیدی فرزند کسی منحرف شده است،پیش داوری مکن،خانوادهاش را مسخره و متهم به بد تربيت کردن فرزندانشان مکن!!
چراکه نوح علیهالسلام با مشکل فرزند و همسرش مواجه بود درحالیکه مشهور به#صفی_الله بود..
❌ کسی راکه از قومش اخراج کردهاند مسخره مکن و نگو بیارزش وبیجایگاه است!!
چراکه ابراهیم علیهالسلام را راندند درحالیکه مشهور به#خلیل_الله بود..
❌ زندان رفته و زندانی را مسخره مکن!!چراکه يوسف علیهالسلام سالها زندان بود درحالیکه مشهور به#صدیق_الله بود..
❌ ثروتمند ورشکسته و بی پول را مسخره مکن!!
چراکه ايوب علیهالسلام بعد ازغنا،مفلس و بی چیز گرديد در حالیکه مشهور به#نبی_الله بود..
❌ شغل و حرفه دیگران راتمسخر مکن!!چراکه لقمان علیهالسلام نجار،خیاط و چوپان بود درحالیکه خداوند درقرآن مجید به#حکيم بودن او اذعان دارد..
❌ کسی را که همه به او ناسزا میگویند و ازاو به بدی یاد میکنند مسخره مکن و مگو که وضعيت شبهه برانگیزی دارد!!
✅ چراکه به حضرت محمد(ص) ساحر، مجنون و دیوانه میگفتند درحالیکه#حبیب خدا بود..
👌حسن ظن به دیگران داشته باشیم.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
بزرگداشت مقام مادران و همسران شهدا
[ #منبر_ده_دقیقه_ای ]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
قبلا مبحثی به عنوان خیرات حسان در بزرگداشت حضرت ام النبین و مادران شهید تقدیم شده است 👈لینک
💠حکایت تاریخی
[ایجاد انگیزه]
مورخان مي نويسند: پس از واقعه کربلا بشير در مدينه ام البنين را ملاقات مي کند تا خبر شهادت فرزندانش را به او بدهد.
ام البنين پس از ديدن وي که فرستاده امام سجاد(ع) بود مي گويد:«اي بشير! از حسين(ع) چه خبر داري؟
بشير گفت: خدا به تو صبر دهد که عباس تو کشته گرديد.
ام البنين فرمود: از حسين (ع) مرا خبر ده!» بشير خبر شهادت بقيه فرزندان او را هم اعلام کرد، ولي ام البنين پيوسته از امام حسين (ع) خبر مي گرفت و با صبر و بصيرتي بي نظير مي گويد:
«يا بشير اخبرني عن ابي عبدالله الحسين(ع). اولادي و من تحت الخضراء کلهم فداء لابي عبدالله الحسين»
اي بشير! از اباعبدالله الحسين به من خبر بده .فرزندان من و همه آنچه زير اين آسمان مينايي است فداي اباعبدالله(ع) باد.
چون بشير خبر شهادت امام حسين (ع) را به آن حضرت داد، صيحه اي کشيد و گفت: قد قَطّعتَ نياطَ قلبي: اي بشير! رگ قلبم را پاره کردي و سپس صدا به ناله و شيون بلند کرد.
آری نخست به فرزندان فاطمه زهرا(ع) عزاداری کرد سپس برای فرزندان شهید خود مرثیه سرود .
چنانکه وقتي حضرت زينب(س) سپرخونين حضرت عباس را به عنوان يادگاري به ام البنين نشان داد، وي تا آن راديد چنان دلش سوخت که نتوانست تحمل کند و بي هوش بر زمين افتاد.
✅تبیین موضوع
در تقویم رسمی کشور، روز ۱۳ جمادی الثانی، روز تکریم مادران و همسران شهدا نام گرفته و علت این نام گذاری این است که این روز به عنوان یادبود وفات حضرت «ام البنین» همسر حضرت امیرالمومنین(ع) و مادر حضرت ابوالفضل العباس(ع)تعیین شده است .
🔶تکریم الهی
نخستین تکریم کننده خانواده شهدا خداوند است؛ پیامبر اکرم (ص):
«فَإِذَا أُزِیلَ الشَّهِیدُ عَنْ فَرَسِهِ بِطَعْنَةٍ أَوْ بِضَرْبَةٍ، لَمْ یَصِلْ إِلَی الْأَرْضِ، حَتَّی یَبْعَثَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ زَوْجَتَهُ مِنَ الْحُورِ الْعِین... وَ یَقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ أَنَا خَلِیفَتُهُ فِی أَهْلِهِ وَ مَنْ أَرْضَاهُمْ فَقَدْ أَرْضَانِی وَ مَنْ أَسْخَطَهُمْ فَقَدْ أَسْخَطَنِی».
هنگامی که شهید بر اثر ضربه شمشیر یا نیزهای از اسب خود به زمین میافتد، به زمین نمیرسد مگر اینکه خدای بلندمرتبه حورالعین را به همسری او به سوی او میفرستد… و خدا میگوید: من جانشین شهید در خانواده او هستم، هر کس رضایت آنها را به دست آورد، رضایت من را به دست آورده و هر کس آنها را به خشم آورد، من را به خشم آورده است.(۱)
➖صبری که پدر شهید و مادر شهید و همسر شهید برای شهادت فرزندشان کردهاند... این صبر بالاترین صبرها است. خدای متعال در مورد افراد صابر از قبیل این عزیزان میفرماید: اُولٰئِکَ عَلَیهِم صَلَواتٌ مِن رَبِّهِم وَ رَحمَة» شما بر پیامبر و آل پیامبر صلوات فرستادید، خدا برای شما صلوات میفرستد. از این مهمتر چه چیزی میشود فرض کرد که خدای متعال، خالق هستی، مالک دنیا و آخرت، به بندگان خودش صلوات بفرستد؟ این خیلی چیز مهمّی است.
🔶تکریم معصومان
➖تکریم رسول خدا(ص) از خانواده شهدا از چند جهت بود:
۱. گریه وهمدردی
۲. تسلی و دلداری و ملاطفت به فرزندان
۳. بیان فضائل شهید در جمع مردم با درخواست همسر شهید
۴. دعا در حق همسر شهید
۵. دستور غذا دادن و پذیرائی از خانواده شهید.
➖ حضرت امیر(ع) در عهدنامه مالک اشتر توجه ویژه به رزمندگان و خانواده آنها مورد تاکید قرار داده است؛«... وَ اَفْضَلَ عَلَیهِمْ مِنْ جِدَتِهِ بِما یسَعُهُمْ وَ یسَعُ مَنْ وَراءَهُمْ مِنْ خُلُوفِ اَهْلیهِمْ» ... [ عالی رتبه ترین فرماندهان ] از توانگری خود به رزمندگان احسان کنند به اندازه ای که بتواند سپاهیان و خانواده های آنان را که از خود به جای نهاده اند اداره نماید.
🔶 نکته اقناعی
فرهنگ ملل مختلف از آمریکا و اروپا و سایر ملل، تکریم خانواده سربازان وطن و خانواده های آنان وجود دارد؛
به عنوان مثال در آلمان ارائه خدمات رفاهی و اجتماعی به سه هزار نفر از خانواده قربانیان جنگ به صورت اختصاصی وجود دارد.دولت آلمان تسهیلات ویژهای به خصوص برای فرزندان قربانیان و مفقودان جنگی قائل در نظر گرفته است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅مقامات و فضایل
خانواده شهدا به ویژه مادران و همسران شهدا از آن جهت مورد تکریم هستند که مقامات معنوی به دست آورده اند که به دو مورد اشاره می شود؛
🔹مقام رضایت
چنانچه در مباحث مقدماتی اشاره شد مقام صبر از عالی ترین مقاماتی است که انسان به آن موفق می شود که صلوات الهی را به دنبال دارد.
امام سجاد(ع):
«الرِّضَا بِمَكْرُوهِ الْقَضَاءِ مِنْ أَعْلَى دَرَجَاتِ الْيَقِين».
رضایت از مقدرات الهی هر چند ناخوشایند باشد، از نشانههای رسیدن به مراتب بالای یقین است.(۲)
🔹مقام ایثار
خداوند می فرماید: لَن تَنالُوا البِرَّ حَتّىٰ تُنفِقوا مِمّا تُحِبّون» کسی به اوج نیکی نمیرسد مگر آن وقتی که آنچه را دوست دارد در راه خدا بدهد.
انسان از فرزند خودش چه چیزی را بیشتر دوست دارد؟ آن زن جوان که همسرش میرود شهید میشود، این محبّت عاشقانهی بین زن و شوهر را با چه چیزی میتواند جایگزین کند؟ اینها این را در راه خدا دادند؛ پدر و مادر، این فرزند محبوب را در راه خدا تقدیم کرده و اهدا کرده؛ یا آن همسر جوان، همسر محبوبش را در راه خدا داده. پس مصداق اتم و اکملِ «لَن تَنالُوا البِرَّ حَتّىٰ تُنفِقوا» پدران شهدا، مادران شهدا، همسران شهدا هستند.
🔹مقام مجاهدت
مجاهدت خانواده شهدا یکی دیگر از مقامات این عزیزان است.
ما وقتی مجاهدین را میشمریم، به آن بانویی که مادر شهید است یا آن آقایی که پدر شهید است یا آن خانمی که همسر شهید است توجّه نمیکنیم؛ اینها مجاهدین فیسبیلالله هستند، «فَضَّلَ اللَهُ المُجاهِدینَ عَلَى القاعِدین» شامل اینها هم میشود؛ اینها مجاهد فیسبیلالله هستند. اگر خانوادهها همراهی نمیکردند، این حماسه راه نمیافتاد. این هشت سال دفاع مقدّس، این حماسهی بزرگ... به همّت پدرها و مادرها و همسرها [راه افتاد]؛ اینها بودند که این حماسه را راه انداختند.
💠داستان
استادشهيد مطهري داستاني درتوجه ویژه حضرت امیر(ع) نسبت به خانواده شهدا نقل مي كند؛
زن بي چاره مشك آب را به دوش كشيده بود و نفس نفس زنان به سوى خانه اش مى رفت. مردى ناشناس به او برخورد و مشك را از او گرفت و خودش به دوش كشيد. كودكان خردسال زن چشم به در دوخته منتظر آمدن مادر بودند. در خانه باز شد. كودكان معصوم ديدند مرد ناشناسى همراه مادرشان به خانه آمد و مشك آب را به عوض مادرشان به دوش گرفته است. مرد ناشناس مشك را به زمين گذاشت و از زن پرسيد: «خوب، معلوم است كه مردى ندارى كه خودت آبكشى مى كنى، چطور شده كه بى كس مانده اى؟».
- شوهرم سرباز بود. على بن ابى طالب او را به يكى از مرزها فرستاد و در آنجا كشته شد. اكنون منم و چند طفل خردسال.
مرد ناشناس بيش از اين حرفى نزد، سر را به زير انداخت و خداحافظى كرد و رفت، ولى در آن روز آنى از فكر آن زن و بچه هايش بيرون نمى رفت. شب را نتوانست راحت بخوابد. صبح زود زنبيلى برداشت و مقدارى آذوقه از گوشت و آرد و خرما در آن ريخت و يكسره به طرف خانه ديروزى رفت و در زد.
- كيستى؟
- همان بنده خداى ديروزى هستم كه مشك آب را آوردم، حالا مقدارى غذابراى بچه ها آورده ام.
- خدا از تو راضى شود و بين ما و على بن ابى طالب هم خدا خودش حكم كند.
در باز گشت مرد ناشناس داخل خانه شد. بعد گفت: «دلم مى خواهد ثوابى كرده باشم. اگر اجازه بدهى، خمير كردن و پختن نان يا نگهدارى اطفال را من به عهده بگيرم.»
- بسيار خوب، ولى من بهتر مى توانم خمير كنم و نان بپزم. تو بچه ها را نگاهدار تا من از پختن نان فارغ شوم.
زن رفت دنبال خمير كردن. مرد ناشناس فورا مقدارى گوشت كه خود آورده بود كباب كرد و با خرما با دست خود به بچه ها خورانيد. به دهان هر كدام كه لقمه اى مى گذاشت مى گفت: «فرزندم! على بن ابى طالب را حلال كن اگر در كار شما كوتاهى كرده است.».
خمير آماده شد. زن صدا زد: «بنده خدا همان تنور را آتش كن.»
مرد ناشناس رفت و تنور را آتش كرد. شعله هاى آتش زبانه كشيد. چهره خويش را نزديك آتش آورد و با خود مى گفت: «حرارت آتش را بچش، اين است كيفر آن كس كه در كار يتيمان و بيوه زنان كوتاهى مى كند.».
در همين حال بود كه زنى از همسايگان به آن خانه سر كشيد و مرد ناشناس را شناخت. به زن صاحبخانه گفت: «واى به حالت! اين مرد را كه كمك گرفته اى نمى شناسى؟! اين اميرالمؤمنين است.».
زن بيچاره جلو آمد و گفت: «اى هزار خجلت و شرمسارى از براى من! من از تو معذرت مى خواهم.»
- نه، من از تو معذرت مى خواهم كه در كار تو كوتاهى كردم اين داستان، نشانگر اين است كه حاكم اسلامي وظيفه دارد، به اين خانواده هاي معظم كمك نمايد.(۳)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مجمعالبیان، ج ۲، ص ۸۸۵.
۲.التمحيص، اسکافی، ص ۶۰.
۳.داستان راستان
در تدوین این مبحث از سخنرانی مقام معظم رهبری استفاده شده است👈 لینک
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🌺 قابل توجه سخنرانان ارجمند
✅ متن سخنرانی که به مناسبت میلاد حضرت عیسی مسیح علیه السلام تقدیم شده است
https://eitaa.com/menbare_tollab/18408
راز اسما رستاخیز(۲)
یوم التلاق
[#منبر_پنج_دقیقه_ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اما بعد؛
«رَفِيعُ الدَّرَجَاتِ ذُو الْعَرْشِ يُلْقِي الرُّوحَ مِنْ أَمْرِهِ عَلَىٰ مَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ لِيُنْذِرَ يَوْمَ التَّلَاقِ»
👌 یادآوری
قبلا در مورد «یوم الحسره» مبحثی تقدیم شده است. لینک
✔️مقدمه کلی
روز قیامت، «یَوْمُ التَّلاق» نامیده شده، بدین جهت که روز ملاقات بندگان با پروردگارشان از طریق شهود باطنى ملاقات می کنند، هم چنین روز ملاقات گذشتگان با آیندگان است، و روز تلاقی پیشوایان حق و باطل با پیروانشان، و مستضعفین و مستکبرین است. از سویی روز دیدار ظالم و مظلوم، انسان ها و فرشتگان و بالأخره روز تلاقى انسان، با اعمال و گفتار و کردارش، و با دادگاه عدل خداوند است.
🔹 ملاقات جسم و روح
شیخ مفید یوم التلاق را همان روز حشر و روز ملاقات ارواح و اجسام در قیامت معنا کرده است.
🔹ملاقات مخلوقات
منظور ملاقات همگانی و عمومی است میان زمینیان و آسمانیان، گذشتگان و آیندگان، ظالم و مظلوم، خالق و مخلوق، انسانها با اعمالشان، ارواح و اجساد. همانطور که در جای دیگری از قرآن میخوانیم: «إِنَّ الأَوَّلینَ وَ الآخِرینَ لَمَجمُوعُونَ إِلى میقاتِ یَومٍ مَعلُوم»؛ ترجمه: به راستی که اولین و آخرین یقینا در روز قیامت که روز معلوم است جمع خواهند شد.
➖روایتی از امام صادق(ع) نقل شده است که منظور از یَوْمَ التَّلاق روزى است که ساکنان آسمان و زمین بههم مىرسند.
➖پیامبر(ص)فرمود: «بَيْنَ الْعَبْدِ وَالْجَنَّةِ سَبْعُ عِقابٍ أهْوَنُهَا الْمَوْتُ. قالَ أنَس: قُلْتُ: يا رَسُولُ اللهِ! ما أصْعَبُها؟ قالَ: الْوُقُوفُ بَيْنَ يَدَىِ اللهِ عَزَّوَجَلَّ إذا تَعَلَّقَ الْمَظْلُومُونَ بِالظّالِمِينَ؛ در ميان بهشت و انسان هفت گردنه مخوف است كه سادهترين آنها مرگ است. انس مىگويد: عرض كردم اى رسول خدا! سختترين آنها كدام است؟ فرمود: حضور در پيشگاه خداوند متعال در زمانى كه مظلومان دامن ظالمان را مىگيرند»(۱)
➖در حكمت ۳۴۱ نهج البلاغه آمده است آنجا كه مىفرمايد: «يَوْمُ الْعَدْلِ عَلَى الظَّالِمِ أَشَدُّ مِنْ يَوْمِ الْجَوْرِ عَلَى الْمَظْلُومِ؛ روز اجراى عدالت بر ستمگر، سختتر است از روز ظلم ستمگر بر مظلوم». جمعى از شارحان نهجالبلاغه اين سخن را اشاره به انتقام الهى در روز قيامت دانستهاند. در اين صورت شديدتر بودن روز انتقام مظلوم آشكار است، زيرا مظلوم مثلاً يك بار به دست ظالم كشته يا مجروح مىشود ولى كيفر ظالم در روز قيامت مكرر خواهد بود و به آسانى پايان نمىيابد.
🔹ملاقات با اعمال
در سوره آل عمران آمده است: «یَوْمَ تَجِدُ کُلُّ نَفْسٍ مَّا عَمِلَتْ مِنْ خَیْرٍ مُّحْضَرًا » روزی که هر نفس آنچه از خیر عمل کرده را حاضر شده مییابد.
➖ در قرآن میخوانیم«فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ فمن یعمل مثقال ذره خیرا یره» هرکس ذره ای کار خیر یا شر انجام دهد، آن را خواهد دید.
🔹ملاقات با خداوند
در سوره انشقاق آمده است: إِنَّکَ کادِحٌ إِلى رَبِّکَ کَدحاً فَمُلاقیه؛ ترجمه: ای انسان! تو با تلاش و رنج بسوی پروردگارت میروی و او را ملاقات خواهی کرد.
👈به نظر استاد علامه طباطبايي در ميان معاني ياد شده لطيفترين معنا آن است كه بگوييم در قيامت، خالق و مخلوق تلاقي دارند و همه به لقاء الله مي رسند؛ چون زبان قرآن در مواردي اين است كه انسان به لقاء الله مي رسد؛ مانند: «فمَن كان يرجوا لقاء ربّه فَلْيعمَل عمَلاً صالحاً و لا يُشرك بعبادة ربّه أحداً» كسي که ملاقات پروردگارش را اميدوار است بايد كار شايسته انجام دهد و كسي را در امر بندگي پروردگارش شريك نسازد.[كهف/۱۱۰]
«يا أيّها الإنسان إنّك كادِحٌ إلي ربّك كَدْحاً فمُلاقيه»اي انسان تو حتماً با تلاش و كوشش به ملاقات پروردگار نايل خواهي گشت.(۲)
➖پيامبر (ص) فرمود:« اُذكُروا وُقوفَكُم بَيْنَ يَدَىِ اللّه ِ جَلَّ جَلالُهُ ؛ فَاِنَّهُ الْحَـكَمُ الْعَدْلُ ، وَ اسْتَعِدُّوا لِجَوابِهِ اِذا سَأَلَكُمْ »
لحظه ايستادنتان در پيشگاه خداوند ـ جلّ جلاله ـ را به ياد آوريد، چراكه او حاكم عادل است و خودتان را براى پاسخگويى آماده سازيد كه از شما مى پرسد. (۳)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. كنز العمّال،ح ۸۸۶۲.
۲.الميزان،ج۱۳،ص۴۰۱.
۳.امالى صدوق ، ص ۳۵۴
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
اسرار اسامی رستاخیر(۳)
یوم الفصل
[#منبر_پنج_دقیقه_ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
قال الله الحکیم:
«إِنَّ يَومَ ٱلفصلِ كَانَ مِيقَٰتٗا يَومَ يُنفَخُ فِي ٱلصُّورِ فَتَأتُونَ أَفۡوَاجٗا»
✔️مقدمه
خداوند در قرآن کریم با شیوههای متنوع انسانها را برای رعایت پاکی و پارسایی توصیه فرمود یکی از این شیوهها یادآوری قیامت است ، خداوند در آیات مختلف با تعابیر گوناگون از قیامت یاد میکند
یَوْمُالْفَصْل، (به معنای: روز جدایی) از نامهای روز قیامت که در قرآن آمده است. مفسران نامگذاری روز قیامت به یوم الفصل را به این دلیل دانستهاند که در روز قیامت، بین حق و باطل جدایی میافتد.
➖قیامت به این دلیل «یوم الفصل» نامیده شده که در آن روز، حق و باطل یا مجرمین از متقین جدا میشوند. که در آیه ۵۹ سوره یس می خوانیم« وَ امْتازُوا الْيَوْمَ أَيُّهَا الْمُجْرِمُونَ؛ای مجرمین امروز از همدیگر جدا شوید.
➖علامه مجلسی در بحارالانوار در توضیح یوم الفصل آن را روزی دانسته که خداوند میان اهل حق و اهل باطل با پاداش و کیفر دادن به هر یک جدایی میاندازد.
➖استاد شهید مطهری می نویسد: یوم الفصل یعنی فصل گروهها از یکدیگر به حسب سریرتها، آیه بعد قرینه است برای این معنا، که میفرماید: یوْمَ ینْفَخُ فِی الصّورِ فَتَأْتونَ اَفْواجآ روزی که در صور دمیده میشود (یعنی روزی که حیات قیامتی به انسانها داده میشود) در آن روز فوج فوج و گروه گروه خواهید آمد نه یک گروه. به نظر مطهری انسانها در دنیا با یکدیگر بر اساس ظاهر خود یک جامعه را شکل میدهند؛ اما در قیامت، حاکمیت بر اساس باطن و سیرت انسانها است. انسان فرشتهسیرت نمیتواند با شیطانسیرتها جمع شود. بلکه بین آنها فصل و جدایی برقرار میگردد. مردم گروه گروه با امام خود محشور میشوند؛ بعضی پیشوای جهنمی دارند و بعضی امام و رهبرشان رو به سوی بهشت دارد.»
✔️قیامت مقتضای عدالت الهی
«یوم الفصل» به این مهم اشاره میکند که قیامت مظهر تحقق عدل الهی است،ابتدا دو دسته میشوند، حق و باطل. سپس صف حق هم چند دسته میشود، سابقون، مقربون و اصحاب المیمنه.
امیرالمومنین (ع) در نهج البلاغه میفرماید:« دَرَجَاتٌ مُتَفَاضِلاَتٌ، وَ مَنَازِلُ مُتَفَاوِتَاتٌ» بهشت درجاتی دارد، که خیلی متفاوت است و خیلی فاصله دارد.(۱)
✔️جدایی های آخرت
دنیا ظرفیت تحقق عدالت الهی را ندارد از این رو در این دنیا همنشینی و مقایسه خوبان و بدان اتفاق می افتاد اما در قیامت اینگونه نیست.
«اَمْ حَسِبَ الَّذِینَ اجْتَرَحُوا السَّیِّئَاتِ اَنْ نَجْعَلَهُمْ کَالَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَوَاءً مَحْیَاهُمْ وَمَمَاتُهُمْ سَاءَ مَا یَحْکُمُونَ»
آیا گمان کردند کسانی که بدیها را کسب کردند، اینها را مثل آنهایی که عمل صالح انجام دادند، یکسان قرار میدهیم، در دنیایشان و مماتشان.
👈یعنی اگر در این دنیا همه با هم قاطی هستند، خیال کردید که در آن دنیا هم قاطی هستند. «سَاءَ مَا یَحْکُمُونَ» چه بد حکم میکنند.
👌آری دنیا اینگونه است
خاصیت دنیا اشتباه افراد در تشخیص و تمییز بین ظلمت و نور و بین ظالم و مظلوم است تا جایی که شخصیتی مثل حضرت امیر(ع) را با افرادی مثل معاویه مقایسه کردند در حالی این دو شخص اصلا قابل مقایسه باهم نیستند؛
کلامی از خود آن حضرت نقل شده است؛
«الدَهرُ اَنزَلَنى ثُم انزلنى ثم انزلنى حتى قِیل معاویة و على!؟»؛ روزگار، مرتبه مرا پایین آورد، پایین آورد، پایین آورد به حدى که مرا با معاویه برابر گردانید.(۲)
پس چیزی که قیامت را عظمت میدهد و از دنیا متفاوت میکند همین مشخص شدن خوب و بد و اصلاح تشخیص افراد است .
✔️رسوا شدن منافق ها
در قرآن کریم تصویر تکان دهنده ای از جدا شدن مؤمنان واقعی و منافقان را ترسیم فرمود:
«يَوْمَ يَقُولُ الْمُنَافِقُونَ وَالْمُنَافِقَاتُ لِلَّذِينَ آمَنُوا انْظُرُونَا نَقْتَبِسْ مِنْ نُورِكُمْ قِيلَ ارْجِعُوا وَرَاءَكُمْ فَالْتَمِسُوا نُورًا فَضُرِبَ بَيْنَهُمْ بِسُورٍ لَهُ بَابٌ بَاطِنُهُ فِيهِ الرَّحْمَةُ وَظَاهِرُهُ مِنْ قِبَلِهِ الْعَذَابُ»
روزی که مردان و زنان منافق به کسانی که ایمان آورده اند، می گویند: ما را مهلت دهید تا [پرتویی] از نور شما بر گیریم. به آنان گویند: به پشت سرتان [دنیا] برگردید و [از آنجا برای خود] نوری بجویید. سپس میان آنان دیواری زده می شود که دارای دری است، درونش [که مؤمنان در آن درآیند] رحمت است و بیرونش که پیش روی منافقان قرار دارد عذاب است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.نهج البلاغه،خطبه۸۵
۲.حدیقة الشیعه، ج۱ ص۲۰۸.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🌺 قبلا دو مبحث با عنوان اسرار اسامی رستاخیز تقدیم شده است؛
۱. یوم الحسرت
https://eitaa.com/menbare_tollab/23064
۲. یوم التلاق
https://eitaa.com/menbare_tollab/23550
نقش بانوان در حفظ کرامت زن
به مناسبت ولادت حضرت زهرا(س)و روز زن
[#منبر_پانزده_دقیقه_ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
قال الباقر علیه السلام
«لَقَدْ كَانَتَ عليها السلام مَفْرُوضَة الطَّاعَة عَلَى جَمِيعِ مَنْ خَلَقَ اللَّهُ مِنَ الْجِنِّ وَ الْإِنْس وَ الطَّيْرِ وَ الْوَحْشِ وَ اَلاَنبيا وَ الْمَلَائِكَةُ»(۱)
✅مقدمه
مقایسه جنسیتی گاهی شوخی یا جدی بین افراد متدین هم ممکن است پیش بیاید، از برتری دادن به پسر بچه ها گرفته تا مباهات کردن به گزینش انبیا از جنس مردان و....
همین رفتارها شوخی هم که باشد آثار منفی خود را خواهد گذاشت تا جایی که طبق تحقیقات میدانی درصد بالایی از دختران و زنان جوانی که به جلوه گری ها خیابانی رو آورده اند نسبت به جنسیت شان رضایتمندی پایین دارند.
➖ در آموزه های دینی به زنان و دختران توجه ویژه ای شده است، انتخاب شخصیت مقدسی مثل فاطمه زهرا به عنوان سرور زنان عالم را باید در این راستا ارزیابی کرد.
شخصیتی که به عنوان یک زن خداوند او را بر همه انبیا برتری داده است [ البته غیر از حضرت خاتم الانبیا(ص)] و یکی از دلایل این برتری در ابتدا سخن ذکر شد که حضرت باقر (ع) فرمود:
اطاعت فاطمه عليها السلام بر تمام بندگان الهى حتى جن و انس، پرندگان و حيوانات، پيامبران و ملائكه واجب است.
➖ بر خلاف فرهنگ ملل مختلف و ادیان تحریف شده ، در این اسلام خداوند تبارك و تعالى در قرآن كریم، مردان و زنان مسلمان را در كسب فضائل و دریافت غفران و پاداش عظیم، مساوى معرفى مىفرماید. «إِنَّ الْمُسْلِمِینَ وَ الْمُسْلِماتِ وَ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ الْقانِتِینَ وَ الْقانِتاتِ وَ الصَّادِقِینَ وَ الصَّادِقاتِ وَ الصَّابِرِینَ وَ الصَّابِراتِ وَ الْخاشِعِینَ وَ الْخاشِعاتِ وَ الْمُتَصَدِّقِینَ وَ الْمُتَصَدِّقاتِ وَ الصَّائِمِینَ وَ الصَّائِماتِ وَ الْحافِظِینَ فُرُوجَهُمْ وَ الْحافِظاتِ وَ الذَّاكِرِینَ اللَّهَ كَثِیراً وَ الذَّاكِراتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَ أَجْراً عَظِیماً» به یقین مردان مسلمان و زنان مسلمان، مردان با ایمان و زنان با ایمان، مردان مطیع فرمان خداو زنان مطیع فرمان خدا، مردان راستگو و زنان راستگو، مردان صابر و زنان صابر، مردان با خشوع و زنان با خشوع، مردان انفاق كننده و زنان انفاق كننده، مردان روزهدار و زنان روزهدار، مردان پاكدامن و زنان پاكدامن و مردانى كه بسیار به یاد خدا هستند و زنانى كه بسیار یاد خدا مىكنند، خداوند براى همه آنان مغفرت و پاداش عظیمى فراهم ساخته است.(۲)
➖ در فرهنگ اسلامی در خصوص تکریم زنان چه به عنوان «یکی از دو جنس انسان« ، چه به عنوان «مادر»، چه به عنوان «دختر» ، و چه به عنوان «همسر» توصیه های زیادی صورت گرفته است که فقط در هر کدام از این چهار عنوان به یک حدیث زیبا بسنده میکنیم؛
👈زن به عنوان جنس مونث؛
➖پیامبر(ص) می فرماید:«ما اَكْرَمَ النِّساءَ اِلَّا كَرِیمٌ وَلا اَهانَهُنَّ اِلَّا لَئِیمٌ» زنان را جز كریمان گرامى نمىدارند و جز فرومایگان، خوار نمىدارند»(۳)
➖ و امام رضا(ع) از رسول خدا(ص) نقل کرده که فرمود: «إِنَّ اللَّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى عَلَى الْإِنَاثِ أَرْأَفُ مِنْهُ عَلَى الذُّکُور»خداوند متعال به دختران مهربان تر از پسران است.(۴)
👈زن به عنوان مادر
پیامبر(ص) فرمود: «إِذَا کُنْتَ فِی صَلَاةِ التَّطَوُّعِ فَإِنْ دَعَاکَ وَالِدُکَ فَلَا تَقْطَعْهَا وَ إِنْ دَعَتْکَ وَالِدَتُکَ فَاقْطَعْهَا»هر گاه در نماز مستحبی هستی، اگر پدرت تو را خواند نمازت را قطع مکن، ولی اگر مادرت تو را صدا زد نمازت را قطع کن.(۵)
👈زن به عنوان دختر
پیامبر(ص) فرمود:«سَاوَوْا بَیْنَ أَوْلَادِکُمْ فِی الْعَطِیَّةِ فَلَوْ کُنْتَ مُفْضِلًا أَحَداً لفضلت النِّسَاءِ»با فرزندان به مساوات رفتار کنید و اگر می خواهی به کسی افزون ببخشی به زنان بیشتر ببخش.(۶)
👈زن به عنوان همسر
پیامبر(ص) فرمود؛«أَحْسَنُ النَّاسِ إِیمَاناً ... أَلْطَفُهُمْ بِأَهْلِهِ وَ أَنَا أَلْطَفُکُمْ بِأَهْلِی»نیکوترین مردم از حیث ایمان مهربان ترین آنان به اهل بیت خود است. و من از تمام شما به اهل بیت خود بیشتر مهربانم.(۷)
👌نکته مهم
زمینه و قواعد تکریم زن در دین اسلام نهادینه شده است و چنانچه اشاره شد توصیه های زیبای فراوان در این جهت وارد شده است اما سهم عمده تکریم زن به خود زنان محول شده است در این مبحث وظایف زنان در این راستا مورد بحث قرار خواهد گرفت که بر این نکته تاکید کنیم که در دین تکریم و ارزشمندی زنان مهیاست به شرطی خود زنان در این جهت اموری را مورد توجه قرار دهند.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️شناخت جایگاه زنان
امام على عليه السلام :
«العالِمُ مَن عَرَفَ قَدرَهُ ، و كَفى بِالمَرءِ جَهلاً ألاّ يَعرِفَ قَدرَهُ »
عالم كسى است كه قدر و منزلت خود را بشناسد و آدمى را همين نادانى بس كه منزلت خود را نشناسد.(۸)
➖شناخت جایگاه واقعى خویش، آدمى را از افراط و تفریط در كارها باز مىدارد و به شخصیت او تعادل مىبخشد. معمولاً افرادى كه از شناخت حدود و جایگاه خود ناآگاهاند، پا از مرز خویش فراتر مىنهند، و به كارهایى دست مىیازند كه با شأن آنها بىتناسب است. در نتیجه، این افراد، جسم و روح خویش را در معرض خطر و آسیب قرار مىدهند.
كمال زن، اقتضا مىكند كه زن باشد و حركات زنانه داشته باشد. و خود را از دست یازیدن به حركتهاى مردانه و كارهایى كه تنها، برازنده مرد است باز دارد، و بداند كه قانون آفرینش در كنار آسیبپذیرى جسمانى او - كه در ظرافت بدنى او ریشه دارد - تواناییهاى فراوانى در نهاد او ذخیره كرده و بدینگونه به شخصیت وى تعادل بخشیده است.
بىگمان آنچه از كارها، شغلها و رفتارها كه ظرافت احساس و لطافت طبع و جسم زن مىطلبد، با آنچه كه ویژگیهاى ساختارى مرد اقتضا مىكند، متفاوت است.
➖حضرت علىعلیهالسلام در بیانى زیبا و دلنشین مىفرماید: «وَلا تُمَلِّكْ الْمَرْأَةَ مِنْ اَمْرِها ما جاوَزَ نَفْسَها فَاِنَّ الْمَرْأَةَ رَیحانَةٌ وَلَیسَتْ بِقَهْرَمانَةٍ» و كارى كه برون از توانایى زن است به دستش مسپار، كه زن گلى بهارى، [لطیف و آسیبپذیر] است؛ نه پهلوان و قهرمان.(۹)
✔️پذیرش تفاوتها
حضرت امیر(ع) در فرمایشی جالب می فرمایند:
«خِيارُ خِصالِ النِّساءِ شِرارُ خِصالِ الرِّجالِ : الزَّهوُ ، و الجُبنُ ، و البُخلُ ؛ فإذا كانتِ المَرأةُ مَزهُوَّةً لَم تُمَكِّنْ مِن نَفسِها ، و إذا كانت بَخيلَةً حَفِظَت مالَها و مالَ بَعلِها ، و إذا كانت جَبانَةً فَرِقَت مِن كُلِّ شَيءٍ يَعرِضُ لَها ».
بهترين خصلت هاى زنان، بدترين خصلت هاى مردان است: غرور، ترسويى و بخل؛ زيرا زن هرگاه مغرور باشد خودش را در اختيار [نا محرم ]نمى گذارد. هرگاه بخيل (ممسك) باشد مال خود و شوهرش را نگه مى دارد و هرگاه ترسو باشد از هر چيزى كه برايش پيش آيد (مايه بد نامى باشد) وحشت مى كند.(۱۰)
👈یكى از حكمتهاى پروردگار در آفرینش انسانها، وجود تفاوت بین زن و مرد است. این تفاوتها، افزون بر آنكه به گوناگونى و رنگارنگى آفرینش انجامید و مجموعهاى دلپذیر از تنوّع در خلقت زن و مرد را فراهم آورد، نقش بسیار مهمى را در پاسخگویى به نیازهاى متقابل زن و مرد، نسبت به یكدیگر ایفا كرد، و بدینگونه به دایره آفرینش آدمیان، كمال بخشید.
این تفاوت ها نه فقط در جسم بلکه در جنبه های روانی انسان نیز تفاوت دارد از این رو کمال زن و مرد در رفتار و اخلاق مقتضیات خاص به خود را دارد. چنانچه در حدیث فوق به لزوم برخی از شیوه های رفتاری اشاره شده است .
👈البته در معنی این حدیث باید گفت خوب بودن آن سه صفتِ اخلاقی در زنان، نه به عنوان خوب بودن آنها به عنوان خُلق برای زنان، بلکه صرفا در همان جاهایی که اشاره شد به عنوان یک رفتار مقطعی توصیه شده است. [فتدبر جیدا]
➖آگاهى از تفاوتهاى طبیعى جسمى و روحى بین زن و مرد، سبب مىشود كه هر كدام از آنها متناسب با این تفاوتها وظیفه خویش را تعیین كنند؛ بهگونهاى كه حریم یكدیگر را نگاه دارند، و عرصه را براى همدیگر تنگ نكنند.
«برخلاف نظریات متعددى كه مىكوشند توزیع نقشها براساس جنسیت را انكار و بىاعتبار كنند، هنوز هم به خوبى مىتوان از ضرورت توزیع نقشها براساس جنسیت دفاع كرد. علاوه بر آن، برخى از نقشها - با وجود تحولات فراوان - هیچگاه تغییرپذیر نیستند؛ مانند نقش مادرى كه منشأ آن توانایى خاص زن در تولید مثل، توانایى عاطفى و نیاز شدید نوزاد به مراقبت دائم از سوى كسى است كه نسبت به محركهاى نوزاد از قدرت انفعال سریع برخوردار است.»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️اجتناب از جلوه گری جاهلانه
➖خداوند در سوره احزاب، آیه ۳۳ از جلوه گری در کوچه و خیابان به عبارت «تبرج جاهلی» یاد کرده است:« وَ لا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الجاهلیه الاولی».
خودنمایی نکنید مانند خودنمایی دوران جاهلیت نخستین.
➖چنانکه در آیه ۳۱ سوره نور اشاره گردیده جلوه گری و ظهور و بروز زینتگری و خودنمایی زنان به عنوان یک امر غریزی در محیط خانه و برای محارم به خصوص شوهر هیچ مانعی ندارد، تا این غریزه فطری بدین شکل از راه مشروع ارضاء شود و بی پاسخ نماند، و به کار بردن پوشش و حجاب در بیرون از محیط امن خانه و در مقابل چشم غیر محارم واجب گردیده است: «وَ لَا یبدینَ زینَتهنَّ الَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ ابائهن أَوْ اباء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ ابناءهن أَوْ أَبْناءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أخوانِهِنَّ أَوْ بنی أَخَواتِهِنَّ أَوْ نِسائِهِنَّ أَمْ مَا مَلَکَت ایمانهن أَوْ التابعین غَیر الاولی الاربه مِنْ الارجال أَوِ الطِّفْلِ الّذی لَمْ یظهِروا عَلی هورات نِسَاءٍ».
و زینت و زیورهایشان را جز برای شوهرانشان یا پدرانشان یا پدران شوهرشان یا پسرانشان یا پسران شوهرشان یا برادرانشان یا پسر برادارنشان یا پسر خواهرشان یا زنان هم کیش خود یا کنیزانشان یا خدمت کاران مرد که از زنان بی نیازند یا کودکانی که بر عورت های زنان وقوف پیدا نکرده اند، آشکار نکنید.
✔️رعایت حجاب.
مىفرماید: «یأَیهَا النَّبِىُّ قُل لِاَّزْوَ جِكَ وَ بَنَاتِكَ وَ نِسَآءِ الْمُؤْمِنِینَ یدْنِینَ عَلَیهِنَّ مِن جَلَبِیبِهِنَّ ذَ لِكَ أَدْنَى أَن یعْرَفْنَ فَلَا یؤْذَینَ» اى پیامبر! به زنان و دختران خود و به زنان مؤمنان بگو كه پوششهاى خود را بر خویش فروتر گیرند، این كار براى اینكه شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند، [به احتیاط] نزدیكتر است.»(۱۱)
➖علامه طباطبایىرحمه الله در معناى واژه «جلباب» در این آیه شریفه چنین مىفرماید: «جلابیب» جمع جلباب است و آن جامهاى است كه یا سرتاسرى است و همه بدن را مىپوشاند، و یا نوعى روسرى مخصوص است كه صورت و سر و همچنین زیر گلو و سینههاى زن را در انظار مردم مىپوشاند.»
سپس ایشان مىافزایند: «پوشاندن همه بدن زن به شناختهشدن به اینكه شخص اهل عفت و حجاب و صلاح است، نزدیكتر است. در نتیجه وقتى به این عنوان شناخته شدند، دیگر اذیت نمىشوند؛ یعنى اهل فسق و فجور، متعرض آنها نمىشوند.»
➖حجاب و لباس زن، یكى از نظامات الهى و سنتهاى صحیح و عقلایى است كه براى آنكه به زن نه فقط با نظر جنسى بلكه با تمام آنچه كه هست و با تمام ارزشهایى كه داراى آن است، نگریسته شود و این نه فقط یک دستور اسلامی بلکه در ادیان و تفکرات غیر اسلامی نیز مورد تاکید قرار گرفته؛
➖در bible بایبل که كتاب مقدس مسیحیان است نیز چنین آمده است: «زنان باید در طرز لباس پوشیدن خود با وقار باشند؛ باید از نظر اخلاق خوب و نیكوكارى مورد توجه مردم قرار گیرند، نه براى آرایش مو یا داشتن جواهرات و لباسهاى پرزرق و برق.» (۱۲)
➖ منتسكیو در كتاب معروف خویش به نام «روح القوانین» مىنویسد: «زنها باید محجوب و حیاپیشه باشند تا بتوانند خوددارى كنند. علتش این است كه قوانین طبیعت اینطور حكم كرده و لازم دانستهاند كه زنها محجوب و پوشیده باشند و بر شهوات خود غلبه كنند. بنابراین نباید پنداشت كه افسارگسیختگى زنها طبق قوانین طبیعى است؛ بلكه افسارگسیختگى بر خلاف قوانین طبیعت و بر عكس پوشیدگى و حیا و خوددارى، مطابق قوانین طبیعت است.»
➖ویل دورانت در کتاب معروف لذات فلسفه مینویسد: «حیا امر غریزی نیست بلکه اکتسابی است. زنان دریافتند که دست و دل بازی مایه طعن و تحقیر است و این امر را به دختران خود یاد دادند.»
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.عوالم، ج۱۱، ص۱۹۰.
۲.احزاب/۳۵.
۳.نهج الفصاحه، تنکابنی ،ص۳۵۶.
۴.وسائل الشیعه،ج۲۱،ص ۳۶۷.
۵.مستدرک الوسایل، ج۱۵، ص۱۱۸.
۶.كنز العمّال،ص۴۵۳۴۶.
۷.بحار الأنوار ، ج۷۱ ، ص ۳۸۷.
۸.نهج البلاغة ،خطبه ۱۰۳.
۹.نهج البلاغه ، نامه۳۱.
۱۰.نهج البلاغة ،حكمة۲۳۴.
۱۱.احزاب/۵۹.
۱۲.بایبل، نامه اول پولس به تیموتائوس، بخش ۲،ش۹ و۱۰
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جلال بی انتها
به مناسبت ولادت فاطمه زهرا
[ #منبر_ده_دقیقه_ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌸شعر
هر کس هر آنچه دیده اگر هر کجا تویی
یعنی که ابتدا تویی و انتها تویی
در تو خدا تجلی هر روزه میکند
«آیینه تمام نمای خدا» تویی
میلاد تو تولد توحید و روشنی است
ای مادر پدر! غرض از روشنا تویی
چیزی ندیدهام که تو در آن نبودهای
تا چشم کار میکند ای آشنا! تویی
نخل ولایت از تو نشسته چنین به بار
سرچشمه فقاهت آل عبا تویی
غیر از علی نبود کسی همطراز تو
غیر از علی ندید کسی تا کجا تویی
تو با علی و با تو علی روح واحدید
نقش علی است در دل آیینه، یا تویی؟
ایمان خلاصه در تو و مهر تو میشود
مکه تویی، مدینه تویی، کربلا تویی
زمزم ظهور زمزمههای زلال توست
مروه تویی، قداست قدسی! صفا تویی
بعد از تو هر زنی که به پاکی زبانزد است
سوگند خورده است که خیرالنسا تویی
شوق تلاوت تو شفا میدهد مرا
ای کوثر کثیر! حدیث کسا تویی
هنگام حشر جز تو شفاعت کننده نیست
تنها تویی شفیعه روز جزا تویی
در خانه تو گوهر بعثت نهفته است
راز رسالت همه انبیا تویی
«آنان که خاک را به نظر کیمیا کنند»
بی تو چه میکنند؟ تویی کیمیا تویی
درد مرا که هیچ طبیبی دوا نکرد
آه ای دوای درد دو عالم! دوا تویی
✅مقدمه
شاعری ، شعر بسیار زیبا به محضر مقدس حضرت فاطمه زهرا(ع) تقدیم کرده است ؛
وَ لَها جَلالٌ لَيْسَ فَوْقَ جَلالِهَا
الا جلال الله جل جلاله
وَ لَها نَوالٌ ليس فوقَ نوالِها
الا نوال الله عمّ نواله
او را شکوه و جلالی است که بالاتر از آن وجود ندارد مگر جلال خداوند.
او را عطا و كرمي است كه در وراي او هيچ نوال و كرامتي نيست، مگر نوال خداوند.
با موضوع«جلال الهی فاطمه» مبحثی تقدیم می شود؛
💎شکوه و جلال تکوین و ولادت فاطمه
فاطمه زهرا علیها السلام نطفهاش از میوه بهشتی تَكَوُّن یافته است. امام رضا علیه السلام فرمود: «پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: وقتی به معراج رفتم، جبرئیل دست مرا گرفت و وارد بهشت نمود. پس رطب بهشتی به من داد كه آن را خوردم و آن غذا در صلبم به نطفه تبدیل شد. پس چون به زمین آمدم، با خدیجه همبستر شدم و او به فاطمه حامله شد.»(۱)
بارداری خدیجه علیهاالسلام به این نطفه مقدس برکت و آرامش عجیبی برای خدیجه به ارمغان آورد.
چرا که خدیجه بعد از انتخاب همسری پیامبر مورد دشمنی زنان مكّه قرار گرفته بود
زنان مکه، حتی دوستان دیروز خدیجه دشمنان امروز او شده بودند آنان نه تنها به خدیجه علیهاالسلام سلام نمیكردند؛ حتّی از رفت و آمد زنان دیگر هم جلوگیری مینمودند. به این ترتیب وحشتی عجیب بر وجود خدیجه مستولی شد.
وقتی خدیجه به فاطمه حامله شد، فاطمه مونس مادر بود روزی حضرت پیامبر داخل شد و شنید كه خدیجه با كسی سخن میگوید. حضرت به اطراف نگریست؛ امّا كسی را ندید، پرسید: «ای خدیجه! با چه كسی سخن میگویی؟، خدیجه در پاسخ به كودكی كه در شكم داشت، اشاره كرد و پاسخ داد: «فرزندی كه در شكم دارم، مونس من است.» حضرت فرمود: «در همین لحظه جبرییل به من خبر داد كه این فرزند دختر است. او و نسل او طاهر، بابركت و خجسته است و خداوند نسل مرا از او به وجود خواهد آورد. از نسل او امامان دین متولّد میشوندو حق تعالی بعد از قطع وحی، آنها را جانشین خود در زمین قرار میدهد.»
خدیجه علیهاالسلام همواره در چنین حالتی بود تا آن كه موعد ولادت فرا رسید و درد زایمان را احساس كرد. شخصی را نزد زنان قریش و فرزندان هاشم فرستاد كه به سوی او بشتابند؛ امّا همان فرستاده بازگشت و چنین جواب آورد كه: «تو به حرف ما گوش ندادی و به همسری یتیم عبدالله درآمدی؛ مردی كه فقیر است و دارایی ندارد. حالا ما نیز به سخن تو گوش نمیدهیم و به خانه ات نمیآییم.» شنیدن این پیغام، خدیجه را به شدت اندوهگین كرد؛ امّا در همان لحظات غم و اندوه به یك باره چهار زن گندمگون بلند بالا را دید كه پیش رویش ایستاده اند. خدیجه از مشاهدۀ آنان ترسید؛ امّا یكی از آن بانوان گفت: «ای خدیجه! نترس ما فرستادۀ پروردگار و پشتیبان تو هستیم. من ساره همسر ابراهیم خلیل، دومی آسیه دختر مزاحم، رفیق تو و همسر شوهرت در بهشت، سومی مریم دختر عمران و چهارمی كلثوم خواهر موسی بن عمران هستیم. خداوند ما را فرستاد تا در وقت ولادت، نزد تو باشم و تو را كمك كنیم.» بعد از این گفت وگو بانوان اطراف حضرت خدیجه را گرفتند و فاطمه پاك و پاكیزه به دنیا آمد.
هنگامی كه فاطمه متولّد شد، نوری از او ساطع شد چنان كه خانههای مكّه را روشن كرد و در مشرق و مغرب جایی نماند كه از آن نور، روشن نشود.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💎شکوه و جلال عبادت فاطمه
پیامبر اکرم(ص) فرمود: «مَتی قامَتْ فِی مِحرابِها بَیْنَ یَدَیْ رَبِّها جَلَّ جَلالُهُ زَهَرَ نُورُها لِمَلائِکَةِ السَّماءِ کَما یَزهَرُ نُورُ الْکَواکِبِ ِلاَهلِ الاَرضِ؛ وقتی [فاطمه] در محراب عبادتش در پیشگاه الهی به عبادت میایستد، نورش برای فرشتگان آسمان میدرخشد؛ همانطور که نور ستارگان برای اهل زمین میدرخشد». وقتی حضرت در محراب میایستاد، در عالم غوغا میشد. خداوند متعال همه را خبر میکرد و فراخوان میداد که: «یا مَلائِکَتِی أُنظُرُوا إلی اَمَتی فاطِمَةَ سَیِّدَةُ إمائی قَائِمَةٌ بَیْنَ یَدَیَّ تَرتَعِدُ فَرائِصُها مِنْ خِیفَتِی وَ قَدْ أَقبَلَتْ بِقَلبِها عَلی عِبادَتی» ای فرشتگان من، نگاه کنید به کنیز و بندهی من، فاطمه، که سَرور کنیزان و بندههای من است. ببینید چگونه در پیشگاه من به عبادت ایستاده و در محراب عبادت، تمام ارکان وجودش از خوف من میلرزد و با همهی قلبش به عبادت من روی آورده است».(۲)
💎 شکوه و جلال علم و عرفان فاطمه
خداوند شکوه و منزلت حضرت آدم را با علم الاسما او به فرشته ها اثبات فرمود. علم و دانش و معرفت، قدر و منزلت افراد را نشان میدهد.
در علم الهی حضرت فاطمه(ع) سخنان شگفت انگیزی وارد شده است و در روایت داریم حضرت مهدی که ۲۵ حرف از ۲۷ حرف علوم انبیاء را که منبع اصلی هدایت انسان و منبع عرفان اسلامی است ، را به جهانیان تعلیم خواهد فرمود.
و یکی از اصلی ترین منابع علمی ان حضرت مواریث علمی فاطمی است .که در قالب سه کتاب« جفر» ،« جامعه» و « مصحف» از آنها تعبیر می شود.
💠حکایت
سلمان می گوید: عمار به من گفت: آیا از امر تعجب آوری برای تو خبر دهم! گفتم: بگو. عمار گفت: [روزی] همراه علی (ع) بر فاطمه زهرا (ع) وارد شدیم. هنگامی که نگاه زهرا (ع) به علی (ع) افتاد، گفت: «اُدْنُ لاُِحَدِّثَکَ بِما کانَ وَبِما هُوَ کائِنٌ وَبِما لَمْ یَکُنْ اِلی یَوْمِ الْقِیامَةِ حِیْنَ تَقُومُ السّاعَة؛ [علی جان! ] نزدیک بیا تا تو را از آنچه که در گذشته بوده [و اتفاق افتاده] و آنچه در حال به وقوع پیوستن است و آنچه که به وقوع نپیوسته [و در آینده رخ خواهد داد] تا روز قیامت؛ زمانی که محشر برپا می شود، خبر دهم.»
دیدم امیر مؤمنان (ع) به عقب برگشت و نزد پیامبر اکرم (ص) مشرّف شد. حضرت فرمود: ای ابا الحسن! نزدیک بیا. علی (ع) نزدیک پیامبر (ص) نشست. بعد از اینکه آرام گرفت؛ پیامبر اسلام (ص) فرمود: من خبر دهم یا خود خبر می دهی؟ عرض کرد: خبر دادن از شما زیباتر است. آنگاه حضرت جریانی را که بر علی گذشته بود، شرح داد.
علی (ع)عرض کرد: آیا نور فاطمه از نور ما می باشد؟ حضرت فرمود: مگر نمی دانی؟ آنگاه علی سجده شکر انجام داد.
سپس حضرت علی (ع) نزد فاطمه (ع) آمد و او خطاب به علی (ع) گفت: «کَاَنَّکَ رَجَعْتَ اِلی اَبِی فَاَخْبَرْتَهُ بِما قُلْتُهُ لَکَ؛ گویا نزد پدرم رفتی. پس آنچه را گفته بودم، به او خبر دادی؟» علی (ع) فرمود: چنین است ای فاطمه! «فَقالَتْ: اِعْلَمْ یا اَبَا الْحَسَنِ اِنَّ اللّهَ خَلَقَ نُورِی... وَاَنَا مِنْ ذلِکَ النُّورِ اَعْلَمُ ما کانَ وَما یَکُونُ وَما لَمْ یَکُنْ یا اَبَا الْحَسَنِ اَلْمُؤْمِنُ یَنْظُرُ بِنُورِ اللّهِ تَعالی؛ آنگاه فاطمه (ع) فرمود: بدان ای ابا الحسن! خداوند نور من را آفرید... من از همان نورم، گذشته و آینده و حال را می دانم. ای ابا الحسن! مؤمن با نور خدای تعالی نظر می کند (و از امور پنهانی آگاهی می یابد).»(۳)
💎 شکوه و جلال حشر فاطمه
پیامبر (ص)فرمود:«فاطمه جان، هنگامی که به وسط جمعیّت حاضر در قیامت می رسی، کسی از زیر عرش پروردگار، به گونه ای که تمام مردم صدایش را بشنوند، فریاد می زند: «غضوا أبصاركم حتى تجوز فاطمة الصديقة بنت محمد ومن معه»
چشم ها را فرو پوشانید و نظرها را پایین افکنید تا صدّیقه فاطمه، دخت پیامبر(ص) و همراهانش عبور کنند. هنگامی که به همان اندازه از آرامگاهت دور شدی، مریم دختر عمران، همراه هفتاد هزار حورالعین به استقبالت می آید و بر تو سلام می گوید. آنها سمت چپت قرار می گیرند و همراهت حرکت می کنند. آنگاه مادرت خدیجه، اوّلین زنی که به خدا و رسول او ایمان آورد، همراه هفتاد هزار فرشته که پرچم های تکبیر در دست دارند، به استقبالت می آیند. وقتی به جمع انسان ها نزدیک شدی، حوّاء با هفتادهزار حورالعین به همراه آسیه نزدت می آید و با تو رهسپار می شود.»(۴)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۴۳، ص۴.
۲.بحارالأنوار، ج ۴۳، ص۲۲۶
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
انتقام الهی
#منبر_ده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
قال الله الحکیم:
«وَ مَنْ أَظْلَمُ مِمَّنْ ذُكِّرَ بِآياتِ رَبِّهِ ثُمَّ أَعْرَضَ عَنْها إِنَّا مِنَ الْمُجْرِمينَ مُنْتَقِمُونَ» (۱)
چه كسى ستمكارتر است از آن كس كه آيات پروردگارش به او يادآورى شده و او از آن اعراض كرده است؟! مسلّماً ما از مجرمان انتقام خواهيم گرفت!
✅ بیان مقدمه
یکی از اوصاف الهی در قرآن "ذوانتقام" یعنی صاحب انتقام است. انتقام خدا به معناى كيفر دادن گناهكاران براساس حق و عدالت است. مطابق با قرآن انکار و تکذیب آیات خداوند و ظلم انتقام الهی را در پی دارد و هدف خداوند از انتقام، اصلاح زمین از فساد و یاری مومنان است.
➖مادهی "نقم" در قرآن سیزده بار در رابطه با انتقام خداوند از گناهکاران آمده است. خدای متعال در قرآن چهار بار خود را با وصف "ذو انتقام" معرفی نموده است.
همراه شدن "ذو" که به معنای مالکیت است، با انتقام (ذوانتقام) به این مطلب اشاره دارد که انتقام گرفتن خداوند از روی اختیار بوده و هدفمند است، نه اینکه غیراختیاری و ناشی از عصبانیت باشد.
«...وَاللَّهُ عَزيزٌ ذُوانْتِقام»و خداوند، توانا و صاحب انتقام است.
"ذوانتقام" از اسمای حسنای خداوند است که در همه ی موارد در کنار اسم "عزیز" آمده است. علت همراه بودن این دو اسم در قرآن کریم این است که "عزت" به معنای چیره شدن و برتری یافتن است و کسی میتواند انتقام بگیرد که بر دیگران برتری و تسلط داشته باشد.
🔻در ادامه انواع انتقام های الهی که در قرآن ذکر شده مورد بحث قرار میگیرد؛🔺
✔️انتقام دنیوی
اگر در آیات فوق انتقام خدای تعالی را به روز قیامت اختصاص داده با این که خدای تعالی همیشه دارای انتقام است، بدین جهت بوده که انتقام آن روز، عالیترین جلوههای انتقام را دارد.
لکن خداوند از برخی در دنیا انتقام میگیرد؛ مانند عذابهایی که به عنوان انتقام بر قوم فرعون، و قوم شعیب، نازل شد یا اینکه برخی اقوام را به انتقام دنیوی تهدید کرده است که خطاب به پیامبر اسلام میفرماید: «فَإِمَّا نَذْهَبَنَّ بِكَ فَإِنَّا مِنْهُمْ مُنْتَقِمُونَ»و هرگاه تو را از ميان آنها ببريم، حتماً از آنان انتقام خواهيم گرفت!(۲)
👈مشروط کردن انتقام به عدم حضور پیامبر در میان امت به خاطر آن است که پیامبر صلی الله علیه و آله مظهر رحمت واسعه الهی و رحمه للعالمین است و وجود او مانع نزول قهر الهی و بلا و عذاب است . آنچنان که در آیه ۳۳ سوره انفال می فرماید : وَ ما کانَ اللَّهُ لِیُعَذِّبَهُمْ وَ أَنْتَ فِیهِمْ وَ ما کانَ اللَّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَ هُمْ یَسْتَغْفِرُونَ؛ خداوند، تا تو در میان آنها هستى آنها را مجازات نخواهد کرد، و (نیز) تا استغفار مى کنند خدا عذابشان نمى کند.
✔️انتقام معنوی
قرآن کریم یکی دیگر از انتقامهای دنیوی خداوند را اضلال گناهکاران و گمراهان برشمرده است.
به عبارت دیگر غیر از انتقام مادی که به صورت انواع عذاب ها و بلاهاست، محروم شدن از حیات معنوی یکی از انواع انتقام دانسته شده است.
خداوند در قرآن فرموده است: «وَ مَن يُضْلِلِ اللَّهُ فَمَا لَهُ مِنْ هَادٍ... أَلَيْسَ اللَّهُ بِعَزِيزٍ ذِىانتِقَام» و هر كس را خداوند گمراه كند، هيچ هدايتكنندهاى ندارد... آيا خداوند توانا و داراى مجازات نيست؟!(۳)
عزت و صاحب انتقام بودن خداوند اقتضا میکند از کسی که حق را انکار کرده و بر کفر خود اصرار ورزیده، انتقام گرفته شود و انتقامش به این صورت است که او را گمراه کند و راهنمایی نباشد که او را هدایت کند. باید توجه داشت که این گمراه کردن توسط خداوند به عنوان یک مجازات بوده وگرنه خداوند ابتداً هیچکس را گمراه نمیکند؛ بلکه اضلال خداوند ثانوی است.
✔️انتقام اخروی
در برخی از آیات قرآن، زمان انتقام گرفتن خداوند روز قیامت است:
«یَوْمَ نَبْطِشُ الْبَطْشَةَ الْکُبْری إِنَّا مُنْتَقِمُونَ» (ما از آنها انتقام میگیریم) در آن روز که آنها را با قدرت خواهیم گرفت؛ آری ما انتقام گیرندهایم»
در آیه دیگر میفرماید:«...یَوْمَ تُبَدَّلُ الْأَرْضُ غَیْرَ الْأَرْضِ وَالسَّمَاوَاتُ وَ بَرَزُواْ لِلَّهِ الْوَاحِدِ الْقَهَّارِ»«...در آن روز که این زمین به زمین دیگر، و آسمانها مبدل میشود، و آنان در پیشگاه خداوندواحد قهّار ظاهر میگردند.» (۴)
در حقیقت انتقام الهی در عالم آخرت همان عذابهای گوناگون خداوند است که هر فرد به اندازهای که استحقاق عذاب دارد، گرفتار آن خواهد شد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️انتقام مهدوی
از روایات فراوانی استفاده میشود حضرت مهدی (ع) هنگام قیام جهانی خود، از ستمگرانی که به خاندان او و بشریت ستم کردند، انتقام خواهد گرفت؛ چه آنان که حقوق پدران او را غصب کردند و مردم را از بهرهمندی از این چراغهای هدایت محروم ساختند، و چه آنان که به فرودستان در طول تاریخ ستم کردند؛ بدین سبب است که یکی از لقبهای آن حضرت، منتقم است.
پیامبر فرمود:
« يَا مُحَمَّدُ أَ تُحِبُّ أَنْ تَرَاهُمْ فَقُلْتُ نَعَمْ فَقَالَ تَقَدَّمْ أَمَامَكَ فَتَقَدَّمْتُ أَمَامِي فَإِذَا عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ وَ الْحَسَنُ وَ الْحُسَيْنُ وَ عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْنِ وَ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيٍّ وَ جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ وَ مُوسَى بْنُ جَعْفَرٍ وَ عَلِيُّ بْنُ مُوسَى وَ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيٍّ وَ عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ وَ الْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ وَ الْحُجَّةُ الْقَائِمُ كَأَنَّهُ الْكَوْكَبُ الدُّرِّيُّ فِي وَسْطِهِمْ فَقُلْتُ يَا رَبِّ مَنْ هَؤُلَاءِ قَالَ هَؤُلَاءِ الْأَئِمَّةُ وَ هَذَا الْقَائِمُ مُحَلِّلٌ حَلَالِي وَ مُحَرِّمٌ حَرَامِي وَ يَنْتَقِمُ مِنْ أَعْدَائِي يَا مُحَمَّدُ أَحْبِبْهُ فَإِنِّي أُحِبُّهُ وَ أُحِبُّ مَنْ يُحِبُّهُ.».
خداوند فرمود آیا دوست داری آنها( جانشینانت) را ببینی؟ گفتم آری ، پس فرمود پیش بیا، آنگاه یک یک جانشیان را نشان داد در حالی که حجت قایم مثل ستاره می درخشید فرمود به وسیله ی این حلال و حرام را در زمین برقرار میکنم و از دشمنان انتقام میگیرم.(۵)
🔴انتقام از دو ستمگر
حديثي كه مرحوم مجلسى به سندش از بشير نبال از امام صادق(ع) نقل كرده آمده است كه حضرت فرمود: «هَلْ تَدْرِي أَوَّلَ مَا يَبْدَأُ بِهِ الْقَائِمُ(ع)؟ قُلْتُ: لَا. قَالَ: يُخْرِجُ هَذَيْنِ رَطْبَيْنِ غَضَّيْنِ فَيُحْرِقُهُمَا ...» آيا ميدانى كه اولين كارى كه قائم انجام مى دهد چيست؟ بشير گفت: خير. حضرت فرمود: آن دو نفر را در حالى كه تر و تازه هستند خارج كرده و هر دو را آتش خواهد زد ...
🔴انتقام از قاتلین امام حسین
در ذیل آیه ۳۳ سوره اسراء از امام صادق (ع) نقل شده است، در این زمینه چنین میخوانیم: «سَأَلْتُ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ فِی قَوْلِهِ تَعَالَى: «وَ مَنْ قُتِلَ مَظْلُوماً فَقَدْ جَعَلْنا لِوَلِیهِ سُلْطاناً فَلا یسْرِفْ فِی الْقَتْلِ إِنَّهُ کانَ مَنْصُوراً». قَالَ: ذَلِکَ قَائِمُ آلِ مُحَمَّدٍ یخْرُجُ فَیقْتُلُ بِدَمِ الْحُسَینِ علیه السلام فَلَوْ قَتَلَ أَهْلَ الْأَرْضِ لَمْ یکُنْ مُسْرِفاً.» به این معنا که از حضرت امام ابوعبدالله صادق (ع) راجع به فرموده خدای تعالی که: «و هر آنکه مظلوم کشته شود، پس البته که ما برای، ولی او حکومت و تسلط دادیم [بر قاتل]، پس مباد در کشتن اسراف کند که او منصور است» پرسیدم. امام صادق (ع) فرمودند: «آن قائم آل محمد است، خروج میکند و به انتقام خون امام حسین (ع)، دشمنان او را میکشد. پس چنانچه اهل زمین را به قتل برساند، مسرف نخواهد بود(۶)
➖امام صادق (ع) درباره انتقام از قاتلان امام حسین (ع) میفرماید:
«لما کَانَ مِنْ أَمْرِ الْحُسَیْنِ (ع) مَا کَانَ ضَجَّتِ الْمَلَائِکَةُ إِلَی اللَّهِ بِالْبُکَاءِ وَ قَالَتْ یُفْعَلُ هَذَا بِالْحُسَیْنِ صَفِیِّکَ وَ ابْنِ نَبِیِّکَ قَالَ فَأَقَامَ اللَّهُ لَهُمْ ظِلَّ الْقَائِمِ وَ قَالَ بِهَذَا أَنْتَقِمُ لِهَذَا» چون کار حسین علیه السلام چنان شد که شد، فرشتگان به سوی خدا شیون و گریه کردند و گفتند: با حسین برگزیده و پسر پیغمبرت چنین رفتاری کنند؟ پس خدا سایه حضرت قائم را به آنها نمود و فرمود: با این انتقام او را میگیرم(۷)
👌 این انتقام به دو صورت تصور میشود:
☜نخست اینکه: ستمگران یاد شده به دنیا بر میگردند؛ آنگاه حضرت از آنان انتقام میگیرد.
☜دیگر اینکه: فرزندان آنان که به کارهای پدران و گذشتگان خود خشنودند، مورد انتقام قرار میگیرند. در حدیثی از امام رضا(ع) میخوانیم «ذَرَارِیُّ قَتَلَةِ الْحُسَیْنِ (ع) یَرْضَوْنَ بِفِعَالِ آبَائِهِمْ وَ یَفْتَخِرُونَ بِهَا وَ مَنْ رَضِیَ شَیْئاً کَانَ کَمَنْ أَتَاهُ وَ لَوْ أَنَّ رَجُلًا قُتِلَ بِالْمَشْرِقِ فَرَضِیَ بِقَتْلِهِ رَجُلٌ بِالْمَغْرِبِ لَکَانَ الرَّاضِی عِنْدَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ شَرِیکَ الْقَاتِلِ وَ إِنَّمَا یَقْتُلُهُمُ الْقَائِمُ إِذَا خَرَجَ لِرِضَاهُمْ بِفِعْلِ آبَائِهِمْ»
خداوند در تمام گفتارهایش درست گفته است؛ لکن فرزندان قاتلان حسین (ع)از کردار پدرانشان راضی هستند و به آن افتخار میکنند و هر کس از کاری راضی باشد، مثل کسی است که آن را انجام داده، و اگر کسی در مشرق کشته شود و دیگری در مغرب از این قتل راضی باشد، نزد خدا با قاتل شریک خواهد بود.(۸)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
لینک منابع
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d