جهت دهی به غرایز و امیال
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین سیما علی امیر المؤمنین
🔶بیان احکام
در نماز قضا ترتیب واجب نیست جز در میان قضای ظهر و عصر و مغرب و عشا از یک روز، همچنین دوره کردن نماز به معنای تکرار نماز برای احراز ترتیب لزومی ندارد، بنابراین کسی که قصد دارد نماز قضای یکسال را بخواند میتواند آنها را به ترتیب زیر به جا آورد: ابتدا مثلاً بیست بار نماز صبح، بعد بیست بار هر یک از نماز ظهر و عصر و سپس بیست بار هر یک از نماز مغرب و عشا و تا یکسال به همین صورت ادامه دهد، همانطور که میتواند با یکی از نمازها شروع کند و به ترتیبی که نمازهای پنجگانهی یومیه را میخواند آن را ادامه دهد.
💎حدیث
حضرت امیر(ع):« إِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ رَكَّبَ فِي اَلْمَلاَئِكَةِ عَقْلاً بِلاَ شَهْوَةٍ وَ رَكَّبَ فِي اَلْبَهَائِمِ شَهْوَةً بِلاَ عَقْلٍ وَ رَكَّبَ فِي بَنِي آدَمَ كِلْتَيْهِمَا فَمَنْ غَلَبَ عَقْلُهُ شَهْوَتَهُ فَهُوَ خَيْرٌ مِنَ اَلْمَلاَئِكَةِ وَ مَنْ غَلَبَ شَهْوَتُهُ عَقْلَهُ فَهُوَ شَرٌّ مِنَ اَلْبَهَائِمِ» .خداوند عزّ و جلّ به فرشتهها عقل بىشهوت داده و به حیوانات شهوت بىعقل و به آدمى هر دو را داده و هر كه عقلش را بر شهوتش چيره سازد،بهتر از فرشتهها است و هر كه شهوتش را بر عقلش چيره سازد بدتر از بهائم است.(۱)
⏹انواع غرایز انسان
غرایز انسان، به دو دسته تقسیم می شود: غرایز متعالی و غرایز حیوانی.
⬅️ غرایز متعالی (امور فطری)، عبارتند از: خداجویی، کمال خواهی، فضیلت طلبی، عشق و پرستش، علم دوستی، حقیقت جویی و... .
این دسته از گرایش های ذاتی، جهت دهنده انسان به سمت هدف نهایی آفرینش و شکوفاگر «من حقیقی و عالی» آدمی و معنادهنده و تعالی بخش حیات انسانند. بدون این غرایز، انسان، حیوانی بیش نیست و زندگی او، تهی از معنا خواهد شد.
⬅️ غرایز حیوانی؛ نقش مهمی در حفظ و تداوم حیات بشر و نسل آدمی دارند. به عبارت دیگر، اگر غرایز نیرومندی چون حب ذات، شهوت، خشم و غضب نبودند، از سوی انسان، هیچ تلاشی برای حفظ حیات خود و نسل بشر و دفع خطرات و آسیب ها صورت نمی گرفت و نتیجه آن، چیزی جز انقراض نسل انسان نبود. بنابراین، اگر نیک بنگریم، وجود این غرایز، یکی از مهم ترین مجاری فیض الهی در جهت حفظ حیات و تداوم نسل اوست.
🔻در ادامه برخی از امیال و غرایز انسان و شیوه های جهت دهی به آنها را تبیین میکنیم 🔺
🔹 حب بقا
از آنجا كه حبّ ذات از غرایز اصلى و تمایلات مسلّم انسان است و هر كسى بطور قطع خودش را دوست مى دارد، بقا و جاودانگى خود را نیز دوست خواهد داشت.
این علاقه به بقاء نمودهای مختلفی پیدا میكند. حرص و آز، علاقه شدید به عمر دراز، آرزوهای طولانی و تنفر از مرگ، جلوههایی از علاقه انسان به جاودانگی و بقا در دنیاست.
سو استفاده شیطان را این میل طبیعی انسان اولین و مهم ترین قصه سرنوشت انسان است؛
«فَوَسْوَسَ لَهُما الشَّیْطانُ لِیُبْدى لَهُما ما وُرِىَ مِنْ سَؤْاتِهِما وَقالَ ما نَهاكُما رَبُّكُما عَنْ هذِهِ الشَّجَرَةِ اِلاّ اَنْ تَكُونا مَلَكَیْنِ اَوْ تَكُونا مِنَ الْخالِدین.»
[پس شیطان آن دو (آدم و حوا) را وسوسه كرد... و گفت: پروردگار و صاحب اختیارتان از این درخت منعتان نكرد جز آن كه (با خوردن آن) دو فرشته و یا از جاودانگان خواهید شد].
👈 جهت دهی
به منظور در امان ماندن از شر شیطان و نفس ،جهت دهی به این میل مهم ضروری است و جهت دهی به این صورت است که؛ با خود بگویی:
اى انسان تو كه به دنبال چیزى مى گردى كه بادوامتر و باقى تر و جاودانه باشد باید دنبال زندگى آخرت بروى.
قرآن بدین منظور كه انسان را به طرف خدا و آخرت بكشاند در یك آیه مى گوید:
«ما عِنْدَكُمْ یَنْفَدُ وَما عِنْدَ اللّهِ باق.» آنچه نزد شماست تمام مى شود و دوامى ندارد اما آنچه كه نزد خداست باقى است و دوام دارد.
➖و باید توجه کنیم این میل به خلود و بقا در قیامت تأمین شده، بهشت خالد را برای انسان رقم میزند. خداوند متعال خلود در قیامت را پاسخی برای تمایل انسانی به بقاء قرار داده و به مؤمنان چنین وعده میدهد: «وَ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَنُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْری مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدینَ فیها أَبَداً لَهُمْ فیها أَزْواجٌ مُطَهَّرَةٌ وَ نُدْخِلُهُمْ ظِلاًّ ظَلیلاً»و كسانی كه ایمان آوردند و كارهای شایسته انجام دادند، به زودی آنها را در باغهایی از بهشت وارد میكنیم كه نهرها از زیر درختانش جاری است، همیشه در آن خواهند ماند و همسرانی پاكیزه برای آنها خواهد بود و آنان را در سایههای گسترده [و فرح بخش] جای میدهیم.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
⬅️ تفوق و قدرت طلبی
تفوق طلبی، برتری جویی و قدرت طلبی، یكی دیگر از غرایز طبیعی و از تمایلات مهم انسانی است. این غریزه از عوامل قدرتمند محرك و از قویترین انگیزههای درونی آدمی میباشد. چنانچه به شایستگی از آن بهره برداری گردد، نقش فراوانی در ترغیب و تشویق انسان برای پی گیری اهداف و مقاصد عالی انسانی ایفا میكند و عامل نیرومندی برای تداوم حركت و مصونیت از توقف به حساب میآید.
اما این غریزه نیز همچون سایر امور معنوی و پدیدههای مادی همواره مورد تهدید آفات زیانبار داخلی و خارجی است و استفاده ناصحیح و افراط و تفریط در راستای پاسخگویی به آن، میتواند بسیار خطرناك باشد.
البته هر قدر دایره معلومات انسان توسعه مییابد، بر تمایل و علاقهاش نسبت به دست یابی به تفوق و قدرت بیشتر میگردد تا آنجا كه مایل است همه چیز و همه كس را تحت سیطره و قدرت خویش در آورد. قرآن مجید نیز از زبان شیطان به این غریزه ذاتی اشاره میكند؛ آنجا كه شیطان برای فریفتن حضرت آدم (ع) با توجه به میل ذاتی، خطاب به او میگوید: «یا آدَمُ هَلْ أَدُلُّكَ عَلی شَجَرَةِ الْخُلْدِ وَ مُلْكٍ لا یبْلی» ای آدم! آیا میخواهی تو را به درخت زندگی جاوید و مُلكی بی زوال راهنمایی كنم؟
توجه به این مطلب ضروری است كه تفوق و قدرت طلبی با هدف حفظ دین خدا و ترویج آیین حق، نه تنها مانع ترقی و تعالی انسان نمیشود، بلكه در برخی موارد مثل اطاعت از امام و احقاق حقوق و حفظ آبرو و حیثیت مردم و... بسیار پسندیده و مورد تأكید میباشد؛ چنانچه حضرت سلیمان (ع)از خداوند قدرت فوق العاده طلب میكرد و به تعبیر قرآن میگفت: «وَ هَبْ لِی مُلْكاً لا ینْبَغِی لِأَحَدٍ مِنْ بَعْدِی»؛ [خدایا] به من قدرتی عطا فرما كه برای هیچ كس دیگری پس از من روا نباشد.
اما اگر قدرت و ریاست طلبی به قصد تسلط بر مردم باشد، از جمله مواردی است كه اسلام، انسان را از نزدیك شدن به آن بر حذر داشته و آفات آن را گوشزد نموده است. قرآن مجید غرور و نخوت فرعون را كه ناشی از این غریزه است، این گونه بیان میدارد:
«أَلَیسَ لِی مُلْكُ مِصْرَ وَ هذِهِ اْلأَنْهارُ تَجْرِی مِنْ تَحْتِی أَ فَلا تُبْصِرُونَ»؛[ای قوم من!] آیا حكومت مصر از آن من نیست، و این نهرها تحت فرمان من جریان ندارد؟! آیا نمیبینید؟!»
و در جایی دیگر سرمستانه ادعای خدایی میكرد و میگفت: «اَنَا رَبُّكُمُ الاَْعْلی»؛من بالاترین ربّ [و صاحب اختیار] شما هستم.
👈جهت دهی
انسان میتواند با جهت دهی به میل قدرت طلبی استقلال خود را تأمین کند محتاج به دیگران و متّكى بر آنان نباشد.
و میتوان اعتماد به نفس را در خود تقویت کرد چرا که اعتماد به نفس زمانی تحقّق پذیر است كه انسان قدرت خودش را باور داشته باشد.
🔹 عشق و محبت
مهر و محبت از نیازهای طبیعی و ذاتی انسان بوده و در تأمین سلامت روحی و حتی جسمی آدمی نقش بسزایی ایفا میكند. بسیاری از مشكلات روحی و روانی و آسیبهای اجتماعی افراد در اثر كمبود این غریزه ذاتی به وجود میآید.
همه انسانها در پی محبوب واقع شدن میباشند؛ البته این كه محبوب چه كسی و با چه انگیزهای قرار گیرند، بستگی به میزان معرفت و شناخت آنها دارد.
برخی به دنبال محبوبیت نزد دیگران هستند و برای این محبوبیت، هیچ محدودیتی را نمیپذیرند و حتی حاضرند برای رسیدن به آن، هر خفّت و خواری را تحمّل كرده و هر عملی را انجام دهند. البته چنین افرادی سرنوشت بدی خواهند داشت. پیامبر میفرماید: «مَنْ طَلَبَ مَحامِدَ النَّاسِ بِمَعاصِی اللَّهِ عادَ حامِدُهُ مِنْهُمْ ذامّاً وَ مَنْ اَرْضی النَّاسَ بِسَخَطِ اللَّهِ وَكَّلَهُ اللَّهُ اِلَیهِمْ؛ هر كه بخواهد ستایشهای مردم را با معصیتهای خدا به دست آورد،ستاینده او به نكوهندهاش تبدیل شود و هر كه با ناخشنود كردن خدا مردم را خشنود كند، خداوند او را به آنان واگذارد.»(۲)
👈جهت دهی
اهل ایمان به دنبال آنند تا محبوب خدا و معصومین علیهم السلام باشند و قرآن كریم با توجه به این علاقه مؤمنان، راه محبوب شدن در پیشگاه الهی را برای آنان بیان كرده و میفرماید:
«قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِی یحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَ یغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ»؛ «بگو: اگر خدا را دوست دارید، از من پیروی كنید تا خدا نیز شما را دوست بدارد، و گناهانتان را ببخشد و خدا آمرزنده مهربان است.»
این گونه افراد فقط در پی محبوبیت در پیشگاه خداوند هستند و به چیزی جز آن فكر نمیكنند.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔹غریزه جنسی
این غریزه نیز یكی از كششهای مهم نفس آدمی است كه ریشه در غریزه لذت جویی دارد. علاقه به همسر داری و میل به بهره مندی از لذایذ جنسی، لازمه ساختمان وجودی انسان و جزء لا ینفك آن است. از سوی دیگر رها كردن بی قید و شرط این محرّك پر نیرو نیز به منزله غفلت از حركت سیل خروشانی است كه دیر یا زود همه چیز را از جا كنده، به همراه خویش خواهد برد.
🔷 راههای جهت دهی و مدیریت غریزه جنسی
اگر کسی داوطلبانه به دنبال كنترل غریزه شهوانی خویش باشد، میتواند از راههای زیر بهره ببرد؛
الف. شناسایی منشأ شهوات
➖ ۱.مال و ثروت
حضرت علی(ع)میفرماید: «الْمَالُ مَادَّةُ الشَّهَوَاتِ؛ دارایی و ثروت مایه اصلی شهوات [بشر] است.»(۳)
➖۲. چشم
امیر المؤمنین (ع): «نِعْمَ صَارِفُ الشَّهَوَاتِ غَضُّ الْاَبْصَارِ؛ بهترین عامل روی گردانی از خواهشها و امیال فرو بستن چشمهاست.» (۴)
➖آن حضرت در پاسخ به سؤال كسی كه پرسید: «بِمَا ذَا یسْتَعَانُ عَلَی غَضِّ الْبَصَرِ؛ چگونه چشمان خود را از [حرام] فرو بندیم؟» فرمود: «بِالْخُمُودِ تَحْتَ سُلْطَانِ الْمُطَّلِعِ عَلَی سِرِّكَ وَ الْعَینُ جَاسُوسُ الْقَلْبِ وَ بَرِیدُ الْعَقْلِ فَغُضَّ بَصَرَكَ عَمَّا لَا یلِیقُ بِدِینِكَ وَ یكْرَهُهُ قَلْبُكَ وَ ینْكِرُهُ عَقْلُكَ؛ با در نظر گرفتن قدرت خداوندی كه مطلع بر اسرار توست؛ در حالی كه چشم جاسوس قلب و رابط [بین چشم و] عقل است. پس چشمانت را از آن چیزی كه لایق دینت نیست و قلبت [از آن] اكراه دارد و عقلت آن را انكار میكند، فرو بند!»(۵)
ب. شناخت مقام معنوی خویش
در صورتی كه انسان به شأن و مقام و شخصیت خویش واقف گردد، خواهد توانست به راحتی بر لجام گسیختگی غریزه شهوت فائق آید؛ چنان كه حضرت علی (ع):
«مَنْ كَرُمَتْ عَلَیهِ نَفْسُهُ هَانَتْ عَلَیهِ شَهَوَاتُهُ» هر كس شخصیتش برایش كریم و بزرگ باشد، شهواتش برای او خوار میشود.(۶)
و نیز میفرماید: «مَنْ عَرَفَ شَرَفَ مَعْنَاهُ صَانَهُ عَنْ دَنَائَةِ شَهْوَتِهِ» كسی كه شرافت ذاتی خویش را بشناسد، [این شناخت] او را از پستی شهوت مصون میدارد.
ج. شناخت راههای كم شدن شهوت
➖ عقل و حكمت
امیر المؤمنین (ع) میفرماید: «مَنْ كَمَلَ عَقْلُهُ اسْتَهَانَ بِالشَّهَوَاتِ» كسی كه عقلش كامل گردد، شهوتش را خوار میكند.
و نیز میفرماید: «كُلَّمَا قَوِیتِ الْحِكْمَةُ ضَعُفَتِ الشَّهْوَةُ»هر گاه حكمت قوی گردد، شهوت ضعیف میشود.
➖عفت
حضرت علی (ع) میفرماید: «الْعِفَّةُ تُضْعِفُ الشَّهْوَةَ»عفت، شهوت را ضعیف میكند.
➖یاد مرگ
حضرت علی (ع)میفرماید: «فَأَكْثِرُوا ذِكْرَ الْمَوْتِ عِنْدَ مَا تُنَازِعُكُمْ إِلَیهِ أَنْفُسُكُمْ مِنَ الشَّهَوَاتِ وَ كَفَی بِالْمَوْتِ وَاعِظاً» وقتی نفس شما خواست شما را با شهوات به تباهی بكشاند، زیاد به یاد مرگ باشید؛ زیرا برای موعظه، یاد مرگ كافی است.
اگر جوان حاضر به چشم پوشی از غرایز شهوانی خویش نگردد و راههای یاد شده در او تأثیرگذار نباشد.
➖توجه به ضررها
توجه به ضررهای دنیوی، جسمی و روحی آزاد گذاشتن بی قید و بند غریزه شهوت آشنا میتواند در مدیریت عزیزه موثر باشد.
یكی از مواردی كه در تحریك غریزه شهوت تأثیر بسزایی دارد، چشم چرانی است و بازگو كردن ضررهای جسمی و روحی آن، باز دارندگی بسیار زیادی در جوان و نوجوان ایجاد خواهد كرد؛ ضررهایی همچون:
➖ حسرت طولانی
اگر چه نگاه حرام موجب لذت آنی است، اما گاه یك نگاه، انسان را برای همیشه در حسرت فرو میبرد و همین باعث به هم ریختن سیستم عصبی میشود. امام صادق (ع) میفرماید: «النَّظْرَةُ سَهْمٌ مِنْ سِهَامِ إِبْلِیسَ مَسْمُومٌ وَ كَمْ مِنْ نَظْرَةٍ أَوْرَثَتْ حَسْرَةً طَوِیلَةً» نگاه حرام تیری است از تیرهای زهرآگین شیطان و چه بسا نگاهی كه حسرت و پشیمانی طولانی از خود به جای میگذارد.»(۷)
➖ آینده مجهول
جوان چشم چران به هیچ وجه نخواهد توانست آینده خوبی داشته باشد؛ چرا كه به دلیل دیدن افراد متفاوت، هیچ كس را مناسب ازدواج نمیبیند و با هیچ فردی آرام و قرار نخواهد گرفت؛ به خلاف مؤمنان كه ازدواج بهترین راه رسیدن آنان به آرامش میباشد؛ همچنان كه قرآن مجید میفرماید:«وَ مِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْواجاً لِتَسْكُنُوا إِلَیها وَ جَعَلَ بَینَكُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فی ذلِكَ لآَیاتٍ لِقَوْمٍ یتَفَكَّرُونَ» و از نشانههای او اینكه همسرانی از جنس خودتان برای شما آفرید تا در كنار آنان آرامش یابید و در میانتان مودّت و رحمت قرار داد. در این، نشانههایی است برای گروهی كه تفكر میكنند.
➖ضررهای جسمی و روحی
تپش قلب، ضعف و خستگی عمومی، سردرد، بی قراری، بی خوابی، كم اشتهایی، خستگی فكری از جمله ضررهای جسمی و روحی چشم چرانی است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
در ایام جوانی، دختری رعنا و زیبا از بستگان، دلباخته من شد و سر انجام در خانه ای خلوت مرا به دام انداخت، با خود گفتم: خدا می تواند تو را خیلی امتحان كند، بیا یك بار تو خدا را امتحان كن! و از این حرام آماده و لذت بخش به خاطر خدا صرف نظر كن، سپس به خداوند عرضه داشتم:« خدایا من این گناه را برای تو ترك می كنم، تو هم مرا برای خودت تربیت كن».
آن گاه به لطف خدا یوسف وار، از آلوده شدن دامن به گناه جلوگیری كرده و به سرعت از دام خطر گریختم.
این ماجرای پسر جوان زیبا به نام رجبعلی خیاط است.
این كار باعث روشن شدن دیده برزخی او می شود و آنچه را دیگران نمی دیدند و نمی شنیدند، می بیند و می شنود، به طوری كه چون از خانه خود بیرون می آید، بعضی افراد را به صورت واقعی خود می بیند و برخی اسرار برای او كشف می شود.
یكی از ارادتمندان ایشان می گوید: شبی خوابی مهیج و شهوانی دیدم كه در روز هم ذهنم را به خود مشغول كرده بود، صبح خدمت شیخ رجبعلی خیاط«ره» رسیدم، تا مرا دید سرش را پایین انداخت و این شعر را زمزمه كرد:
🌺شعر
گرت هواست كه از دوست نگسلی پیوند
نگاه دار سررشته تا نگه دارد
دلا معاش چنان كن كه گر بلغزد پای
فرشته است به دو دست دعا نگهدارد.
💠داستان
جوانی زیبا به نام محمد در پارچه فروشی کار می کرد یکی از مشتریان وی زنی بود که شیفته جمالش شده بود، روزی چند طاقه پارچه خرید و به بزاز گفت من نمیتوانم پارچهها را بیاورم، به شاگردت بگو آنها را برایم بیاورد. ابنسیرین پارچهها را به خانه زن آورد و زن به او گفت پارچهها را داخل بیاور. همین که داخل آمد، زن در را بست و خود را با بیحیایی در مقابل ابن سیرین قرار داد و گفت که اگر با من نباشی فریاد میزنم که تو میخواستی با من عمل منافی عفت انجام دهی.
ابنسیرین مانده بود که چه کند، توکل به خدا کرد و از خداوند یاری خواست و به ظاهر گفت که میروم تا آماده شوم. به دستشویی میرود، در آنجا از کثافات برمیدارد- چون در قدیم چاهی نبود و آنها را برای کود حیوانی برمیداشتند- و به سر و صورت و لباس خود میمالد. وقتی بیرون میآید، زن میبیند آن جمال زیبا به کثافات انسانی متعفن شدهاست، در را باز و او را بیرون میکند.
➖ محمد بن سیرین با این روش رندانه برای ساعتی خود را الوده به مدفوع کرد تا دامانش به معصیت آلوده نشود و خدواند در مقابل این تقوا پیشگی این جوان زیبا در همین دنیا مقاماتی به او داده بود از جمله آنها علم تعبیر خواب بود.
💠داستان
شیخ بهائی در کشکول خود داستان عبرت آمیزی ذکر نموده ؛شخصی که در ناز و نعمت فراوان بود مرگ فرا رسید در حال احتضار او را به کلمه شهادتین تلقین کردند ولی او در عوض این شعر را می خواند:
يا رُبَّ قائلةٍ يوماً وَ قَد تَعِبَت
أَينَ الطَريقُ إلى حَمامِ مَنجاب
کجاست آن زنی که خسته شده بود و آدرس حمام منجاب را می پرسید.
سبب خواندن شعر او این بود : روزی زن عفیفه ی خوش صورتی از منزل خود خارج شد تا به حمام معروف منجاب برود هر چه گشت حمام را پیدا نکرد و از راه رفتن خسته شد ، مردی را در راه دید از او پرسید:که حمام منجاب کجاست؟ ان مرد اشاره به منزل خود کرد و گفت حمام اینجاست و آن زن به خیال اینکه او راست می گوید وارد آن خانه شد آن مرد فورا بدنبال او وارد شد و درب را بست و خواست با آن زن زنا کند . آن زن بیچاره دانست که راه فرار ندارد و گرفتار حیله آن مرد شده است باید تدبیری اندیشد و خود را از چنگ او خلاص کند ، به او اظهار علاقه کرد و گفت من هم دوست دارم این کار را با شما انجام دهم ولی تن من کثیف و بد بو است که می خواستم حمام بروم ، خوبست که یک مقدار عطرو بوی خوش برای من بگیری که من خودم را خوشبو کنم و قدری هم غذا و میوه تهیه کن که با هم بخوریم ، و زود بیا که من منتظر و مشتاق تو هستم . آن مرد چون کثرت علاقه آن زن را به خود دید مطمئن شد ، او را در خانه گذاشت و برای تهیه غذا و خوردنی و عطر به بیرون رفت چون آن مرد از خانه خارج گشت آن زن بیچاره فورا از آنجا بیرون آمد و گریخت و خلاص شد . چون آن مرد برگشت زن را ندید و به جز حسرت چیزی عایدش نشد ، و حالا که در حال احتضار و جان دادن است آن زن به فکر او افتاده و قصه آن روز را در شعر عوض کلمه شهادت می خواند.
👈[ای عزیز تامل کن ببین اراده یک گناه از این مرد چگونه او را منع کرد از اقرار به شهادتین با آنکه از او چیزی صادر نشده جز آنکه آن زن را داخل خانه نمود و قصد زنا کرد بدون آنکه زنا از او صادر شود. خدایا ما را یک لحظه به خودمان وا مگذار]
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.تفسير الصافي ،ج۲ ، ص۲۵۴
۲.شهاب الأخبار،ص۲۱۱.
۳.نهج البلاغه، حکمت ۵۸.
۴.غرر الحكم،۹۹۲۴.
۵.مصباح الشریعه،ص۹.
۶.نهج البلاغه، حکمت۴۴۹.
۷.وسایل الشیعه،ج۲۰،ص۱۹۱.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۴۲)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۴۲ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
حضرت امیر(ع) فرمود:
«لَأَنْسُبَنَّ اَلْإِسْلاَمَ نِسْبَةً لاَ يَنْسُبُهُ أَحَدٌ قَبْلِي وَ لاَ يَنْسُبُهُ أَحَدٌ بَعْدِي إِلاَّ بِمِثْلِ ذَلِكَ إِنَّ اَلْإِسْلاَمَ هُوَ اَلتَّسْلِيمُ وَ اَلتَّسْلِيمَ هُوَ اَلْيَقِينُ وَ اَلْيَقِينَ هُوَ اَلتَّصْدِيقُ وَ اَلتَّصْدِيقَ هُوَ اَلْإِقْرَارُ وَ اَلْإِقْرَارَ هُوَ اَلْعَمَلُ وَ اَلْعَمَلَ هُوَ اَلْأَدَاءُ إِنَّ اَلْمُؤْمِنَ لَمْ يَأْخُذْ دِينَهُ عَنْ رَأْيِهِ وَ لَكِنْ أَتَاهُ مِنْ رَبِّهِ فَأَخَذَهُ إِنَّ اَلْمُؤْمِنَ يُرَى يَقِينُهُ فِي عَمَلِهِ وَ اَلْكَافِرَ يُرَى إِنْكَارُهُ فِي عَمَلِهِ فَوَ اَلَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ مَا عَرَفُوا أَمْرَهُمْ فَاعْتَبِرُوا إِنْكَارَ اَلْكَافِرِينَ وَ اَلْمُنَافِقِينَ بِأَعْمَالِهِمُ اَلْخَبِيثَةِ ».
نسبتى براى اسلام بيان كنم كه كسى جز من نكرده باشد و پس از من هم كسى جز بمانند من بيان نكند: همانا اسلام همان تسليم است و تسليم همان يقين و يقين همان تصديق و تصديق همان اقرار و اقرار همان عمل و عمل همان اداء، همانا مؤمن دينش را از رأيش نگرفته، بلكه از جانب پروردگارش آمده و از او گرفته است، همانا مؤمن يقينش در عملش ديده مىشود و كافر هم انكارش در عملش ديده مىشود، قسم بآن كه جانم در دست اوست كه آنها امر دين خود را نشناختند، پس شما انكار كافران و و منافقان را از رفتارشان به دست آورید.
🟢قلب پاک🔁 رفتار پاک
این حدیث از جمله احادیثی است که ملاک مسلمانی را رفتار مسلمانانه دانسته است
این حدیث پاسخی است بر ادعای افراد که داشتن قلب پاک بدون نماز و روزه و بقیه شرعیات را ادعا میکنند.
قلب پاک و به تعبیر قرآن کریم «قلب سلیم»رفتار و کردار و گفتار انسان را نورانی ساخته و خروجی آن عمل صالح، انجام واجبات و ترک محرمات است.
نمی شود کسی مدعی قلبی پاک باشد، اما رفتارش مبتنی بر گناه، معصیت، وسوسه های شیطانی و هوس های آلوده باشد.
خداوند می فرماید: «مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثى وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیاةً طَیِّبَةً وَ لَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما کانُوا یَعْمَلُونَ»
🟢ایمان و عمل صالح
«إِنَّ الْإِنْسانَ لَفی خُسْر إِلاَّ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ».انسان ها همه در زیانند؛ مگر کسانی که ایمان آورده و اعمال صالح انجام داده اند.
طبق آیه فوق ،اگر قرار بود قلب پاک به عنوان تنها مبنای ارزیابی اعمال کافی باشد، دیگر تأکید بر عمل صالح در قرآن و دستورات دینی معنا نداشت. وانگهی، اگر ملاک ایمان و تقوی صرفا داشتن قلب پاک بود؛ پس این همه امر و نهی، واجب و مستحب و آداب و احکام، که در قرآن کریم آمده، برای چه بود!
🌸شعر
هرکه باشد اهل ایمان ای عزیز
پاک دارد چار چیز از چارچیز
از حسد اول تو دل را پاک دار
خویشتن را بعد از آن مومن شمار
پاک دار از کذب و از غیبت زبان
تا که ایمانت نیفتد در زیان
پاک اگر داری عمل را از ریا
شمع ایمان ترا باشد ضیا
چون شکم را پاک داری از حرام
مرد ایمان دار باشی والسلام
🟢گستره عمل صالح
بزرگی یا کوچکی عمل مهم نیست، لذا اگر سنگی در وسط راه مردم افتاده باشد و انسان با نوک پا، آن را به کناری بزند تا مزاحم عبور و مرور مردم نباشد، این کار خود عملی صالح محسوب میشود. همانطور که در قرآن هم آمده است: «فَمَن یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَیْرًا یَرَهُ»
پس دامنهی عمل صالح بسیار گسترده است و شامل همهی امور واجب، مستحب، کمک به نیازمندان، ساختن مدارس، مۆسسات خیریه و... میشود.
💠داستان
مرد عربى خدمت پيامبر(ص) آمد و عرض كرد: «علِّمنى ممّا علّمك اللّه»؛ از آنچه خدا به تو آموخته به من بياموز. پيامبر(ص) او را به يكى از يارانش سپرد تا آيات قرآن را به او تعليم دهد، او سوره «إِذَا زُلْزِلَتْ الاَْرْضُ» را تا آخر به او تعليم داد، آن مرد از جا برخاست و گفت: «همين مرا كافى است»!
و در روايت ديگرى آمده است كه گفت: «تَكْفينى هذه الآيَةُ»؛ يعنى همين آيه آخر سوره: «فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّة خَيْراً يَرَه...» مرا كفايت مى كند،مرد عرب خداحافظى كرد و رفت
پيامبر اكرم(ص) فرمود: «او را به حال خود واگذاريد كه مرد فقيهى شد» و روايت ديگرى آمده است كه فرمود: «اِنْصَرَفَ الرَّجُلُ و هُوَ فقيهٌ» ؛او فقيه شد و بازگشت.(۲)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۴۰.
۲.پیام قرآن،ج۸، ص۹۷.
هدایت شده از ن والقلم(حسینی لیلابی)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فیلم از دعای شب قدر و لحظه شهادت آیت الله سلیمانی (ره) و تصویر پس ازشهادت
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
⚜ هنوز عضو نشده ای⚜
👈 درکانال ن و القلم؛ عضو شوید
@hosseinililab
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۴۳)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۴۳؛ حِلْفُهُ الْحَیاءُ
یکی دیگر از صفات مؤمن منتظر «حلفه الحيا» است يعنى هم پيمانش حيا است. حيا بحث هاى متعددى دارد. حيا بازدارنده در مقابل گناه است. امروزه عوامل نفوذى سعى مى كنند حياى جوان ها را بشكنند و اگر اين سپر بشكند; گناه زياد مى شود دشمنان حيا را ضعف نفس معنى مى كنند در حالى كه چنين نيست و حيا در مقابل تيرهاى دشمن مانند سنگر است.
🔺 در اصطلاح علم اخلاق، حیا نوعی انفعال و انقباض نفسانی است که موجب خودداری از انجام امور ناپسند در انسان میگردد و منشا آن ترس از سرزنش دیگران است.
🔺علمای اخلاق حیاء را اولین نتیجه ظهور قوه تمیز در انسان معرفی کردهاند که از همان اوان طفولیت بروز میکند، از اینرو توصیه کردهاند که برای تربیت کودک باید در اولین قدم قوه حیاء را در وی تقویت کرد تا قدرت تشخیص نیکی و بدی در وی تقویت شود.
🔺عرفا تعریف حیاء را «در اختیار گرفتن دل به خاطر بزرگداشت پروردگار یکتا» دانسته اند.
🔺خواجه عبدالله انصاری حیا را یکی از مقامات سیر الی الحق دانسته.
🔺امام صادق(ع) از پیامبر(ص) نقل میکند که فرمود؛
أَرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ وَ كَانَ مِنْ قَرْنِهِ إِلَى قَدَمِهِ ذُنُوباً بَدَّلَهَا اَللَّهُ حَسَنَاتٍ اَلصِّدْقُ وَ اَلْحَيَاءُ وَ حُسْنُ اَلْخُلُقِ وَ اَلشُّكْرُ
هركس چهار خصلت داشته باشد و از سر تا پا غرق در گناه باشد خداوند همه آن گناهان را به حسنه تبديل خواهد كرد:راستگوئى ،حيا،خوشخلقى،شكرگزارى
🔴بی شرمی های آخرالزمان
➖اصبغ بن نباته گوید: از امیر مؤمنان علیه السّلام شنیدم که میفرمود: «یَظْهَرُ فِی آخِرِ الزَّمَانِ وَ اقْتِرَابِ الْقِیَامَةِ وَ هُوَ شَرُّ الْأَزْمِنَةِ نِسْوَةٌ مُتَبَرِّجَاتٌ، کَاشِفَاتٌ، عَارِیَاتٌ، خارجاتٌ مِنَ الدِّینِ، دَاخِلَاتٌ فِی الْفِتَنِ، مَائِلَاتٌ إِلَى الشَّهَوَاتِ، مُسْرِعَاتٌ إِلَى اللَّذَّاتِ، مُسْتَحِلَّاتٌ لِلْمُحَرَّمَاتِ؛ فِی جَهَنَّمَ خَالِدَاتٌ.» در آخرالزمان و نزدیک به ساعت (ظهور) که بدترین زمانهاست، زنانى پیدا شوند اهل تبرّج و خودنمایی، بدون پوشش و برهنه، خارجشده از دین و داخل در فتنهها، متمایل به شهوات و شتابکننده بهسوی لذات (نامشروع)؛ حرامها را حلال میشمرند و در نهایت در جهنم وارد میشوند و در آن باقی میمانند.(۲)
➖در حدیث تکان دهنده که از ملاحم آخرالزمان سخن باز شده امام صادق(ع) میفرماید:
«وَ رَاَيتَ الفِسقَ قَد ظَهَرَ وَ اَکتَفي الرِّجالُ بِالرِّجالِ ، وَالنِّساءُ بِالنِّساء ، وَ رَاَيتَ الرِّجالَ يَتَسَمَّنُونَ لِلرِّجالِ ، وَالنِّساءِ لِلنِّسَاءِ...»
مي بيني که گناهان علني شده ، مردان به مردان بسنده کرده ، زنان با زنان در آميخته ، مردان براي مردها آرايش کرده ، زنان براي زنها خود را آراسته سازند.(۳)
🔴خطرات بی شرمی
حضرت امیر(ع): «اِیّاکَ وَالقُحَة فَأنَّها تَحدُوکَ عَلی رُکوبٍ القَبائح وَ التَّهَجُّم عَلی السَیّئات» از بی شرمی و بی حیایی دُوری کن، زیرا این (صفت زشت) تو را بر زشتیها مسلط می کند و بسوی بدیها به پیش می برد.»(۴)
➖پیامبر می فرماید؛
اوَّلَ ما ینْزَعُ اللَّهُ مِنَ الْعَبْدِ الْحَیاءُ، فَیصیرُ ما قِتاً مُمْقِتاً، ثُمَّ ینْزَعُ مِنْهُ الْامانَةَ، ثم ینْزَعُ مِنْهُ الرَّحْمَةَ، ثُمَّ یخْلَعُ دینَ الْاسْلامِ عَنْ عُنُقِهِ فَیصیرُ شَیطاناً لَعیناً.
اولین چیزی که خداوند از بنده می گیرد حیاء است که موجب می شود بنده غضبناک و خشمگین شود، سپس از او امانت را و در پی آن، رحمت را اخذ می کند، در نهایت خداوند دین را از وی بر می دارد و در این حال انسان، شیطان طرد شده ای می شود.(۵)
🔺در مبحث مستقلی در مورد حیا مفصل بحث کرده ایم 👈 لینک
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۱.
۲.من لا يحضره الفقيه،ج۳،ص۳۹۰
۳.الزام الناصب ،ج۲،ص۱۱۸.
۴.غرر الحکم،ج۱،ص۱۷۲.
۵.سفينةالبحار، ج۱، ص۳۶۱.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۴۳)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۴۳ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
حضرت پیامبر(ص) :
«إِنَّ اَللَّهَ خَلَقَ اَلْإِسْلاَمَ فَجَعَلَ لَهُ عَرْصَةً وَ جَعَلَ لَهُ نُوراً وَ جَعَلَ لَهُ حِصْناً وَ جَعَلَ لَهُ نَاصِراً فَأَمَّا عَرْصَتُهُ فَالْقُرْآنُ وَ أَمَّا نُورُهُ فَالْحِكْمَةُ وَ أَمَّا حِصْنُهُ فَالْمَعْرُوفُ وَ أَمَّا أَنْصَارُهُ فَأَنَا وَ أَهْلُ بَيْتِي وَ شِيعَتُنَا»
خداوند ، اسلام را آفريد . پس براى آن ، قلمروى نهاد و نورى گذاشت و دژى و ياورى . قلمرو آن ، قرآن است و نور آن ، حكمت و دژ آن ، نيكى ، و ياورانش من و خاندانم و پيروانمان هستيم .
🔹یاری کردن دین
➖«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا أَنْصَارَ اللَّهِ».ای کسانی که ایمان آوردهاید! یاوران خدا باشید.
یاری رساندن به دین خدا از وظایف و تکالیف مؤمنان میباشد و وظیفه هر مؤمنی است که در راستای امداد به دین خدا قدم بردارد؛ به این مهم در آیات قرآن کریم اشاره شده است.
➖یاری دین خدا، وسیلهای برای امتحان انسانها است:«لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ ۖ وَأَنْزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَيْبِ ۚ إِنَّ اللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ». ما رسولان خود را با دلایل روشن فرستادیم، و با آنها کتاب (آسمانی) و میزان (شناسایی حق از باطل و قوانین عادلانه) نازل کردیم تا مردم قیام به عدالت کنند؛ و آهن را نازل کردیم که در آن نیروی شدید و منافعی برای مردم است، تا خداوند بداند چه کسی او و رسولانش را یاری میکند بی آنکه او را ببینند؛ خداوند قوی و شکست ناپذیر است!
🔷دو قدم در یاری خداوند
🔹اولین قدم
عمل کردن خودمان به دستورات خداوند است، این بهترین کمک به دین است؛ و الّا نه اگر خودمان عمل نکنیم کمک که نکردهایم بلکه کلنگ برداشتهای و دین را تخریب میکنیم.
🔹دومین قدم
گام دوم در یاری خداوند دعوت دیگران به رعایت دستورات خداوند است؛
«الَّذِينَ يُبَلِّغُونَ رِسَالَاتِ اللَّهِ وَيَخْشَوْنَهُ وَلَا يَخْشَوْنَ أَحَدًا إِلَّا اللَّهَ ۗ وَكَفَىٰ بِاللَّهِ حَسِيبًا» کسانی که تبلیغ رسالتهای الهی میکنند و (تنها) از او می ترسیدند، و از هیچ کس جز خدا بیم ندارند؛ و همین بس که خداوند حسابگر (و پاداشدهنده اعمال آنها) است.
🔹قدم سوم
یکی دیگر از مراحل کمک به خداوند، کمک رساندن به بندگان نیازمند خداوند است؛
امام صادق(ع):« ألخَلقُ عِِیالی فَأَحبُّهُمْ إِلی أَلْطَفُهمْ بِهمِ وَ أَسعاهُمْ فی حَوائِجِهِمْ». خدای متعال می فرماید: مردم خانواده من هستند، پس محبوب ترین آنان نزد من کسانی هستند که با مردم مهربان تر و در راه برآوردن نیازهای آنان کوشاتر باشند(۲)
🟢آثار یاری رساندن به خدا
یاری دین خداوند، زمینه جلب امداد الهی میباشد.
«يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُركُم وَيُثَبِّت أَقدامَكُم». «ای کسانی که ایمان آوردهاید! اگر (آیین) خدا را یاری کنید، شما را یاری میکند و گامهایتان را استوار میدارد»
🔶پیشگامان در یاری خداوند
امامان(ع) در خط مقدّم نصرت دین خداوند هستند اگر آنها نبودند بىتردید نامى از اسلام باقى نمىماند. هم در عرصه فرهنگى و هم در عرصه سیاسى و هم در عرصههاى دیگر.
در زیارت نامه شهدا کربلا اینگونه سلام تقدیم شان میداریم؛
السَّلامُ عَلَيكُم يا اَولِياءَ اللهِ وَاَحِبّائَهُ، السَّلامُ عَلَيكُم يا اَصفِياءَ اللهِ وَاَوِدّاءَهُ، السَّلامُ عَلَيكُم يا اَنصارَ دينِ اللهِ
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۴۲
۲.الکافی، ج ۲، ص ۱۹۹.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
زیارت اهل قبور
[به مناسبت یوم الهدم]
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین سیما علی امیر المؤمنین
🌙بیان احکام
زنى که در عدّۀ وفات میباشد، واجب است از انجام هر عملی که عرفاً زینت محسوب میشود اجتناب نماید. این اجتناب از زینت در ایّام عدّۀ وفات، «حِداد» نامیده میشود.
بنابراین پوشیدن لباس زینتی،استفاده از زیور آلات طلا، سرمه کشیدن، خضاب نمودن، استفاده از لوازم آرایش و اموری از این قبیل برای او جایز نیست.
حمام رفتن، رعایت بهداشت بدن و لباس و گرفتن ناخنها و شانه کردن موها و نشستن بر فرش فاخر و سکونت در منزلى که داراى اشیای زینتى است و تزیین فرزندان برای زنی که در عدّۀ وفات است، اشکال ندارد.
💠داستان
مرحوم علامه سید محسن امین عاملی (ره) در کتاب کشف الارتیاب راجع به جایز بودن بوسیدن قبر این روایت را نقل می کند.
مردی آمد محضر حضرت رسول اکرم عرض کرد:«يا رسول الله إني حلفت أن أقبل عتبة باب الجنة وجبهة حور العين». یا رسول الله! قسم خوردم که عتبه درب بهشت را و صورت حورالعین را ببوسم (چه کنم که این کار را انجام داده باشم)
«فأمره أن يقبل رجل الأم وجبهة الأب» حضرت به او امر کرد که پای مادر و پیشانی پدرش را ببوسد .
عرض کرد:«يا رسول الله إن لم يكن أبواي حيين »
اگر پدر و مادرم زنده نبودند چکار کنم؟
حضرت فرمود:«قبل قبرهما» قبر آنها را ببوس.
عرض کردم:«فإن لم أعرف قبرهما؟»
اگر قبر آنان را بلد نباشم ؟
حضرت فرمود:
«خط خطين انو أحدهما قبر الأم والآخر قبر الأب فقبلهما فلا تحنث في يمينك»
( بزمین) دو خط بکش یکی را قبر مادر منظور بدار و دیگری را قبر پدر خود و پس آن دو را ببوس اگر چنین رفتار کنی حنث قسم نکردی.(۱)
🔶تاریخ
با وجود احادیث مختلف مثل حدیث فوق که در مورد زیارت قبور وارد شده است وهابی ها که با قبر و بارگاه و زیارت قبور مخالفند و هر کس که اندیشه انحرافی آنها را نداشته باشد را کافر بلکه واجب القتل می دانستند دو بار به مدینه و به قصد تخریب قبور مدینه حمله برده اند.
در حمله نخست وهابیان به سالهای ۱۲۱۸-۱۲۲۱ق نیروهای وهابی پس از یک سال و نیم محاصره و ایجاد قحطی در مدینه وارد شهر شدند و جز مرقد نبوی دیگر بارگاهها را از میان بردند.
در این حمله، بارگاه امامان بقیع و بیت الاحزان حضرت زهرا (س) نابود شد و دیگر مکانهای مقدس نیز از تعرض بینصیب نماندند.
این جنایت و بی احترامی به عقاید مسلمانان، سلطان عثمانی محمدعلی پاشا را بر آن داشت که علیه وهابی ها اقدام کند او با اعزام لشکر و کشتار وهابی ها مدینه را از دست آنها آزاد کرد و دستور داد اماکن مقدس اسلامی را مجدد بازسازی کردند .
اما وهابی ها چند سال بعد مجدد به مدینه مسلط شدند در حمله دوم وهابیان به فرماندهی عبدالله بن سعود در هشتم شوال ۱۳۴۴ق. به مدینه، دانشوران وهابی، به ویرانی گنبدها و بارگاههای شهر فتوا دادند.و بار دیگر بنا های موجود در بقیع از جمله گنبدهای که توسط هنرمندان اصفهانی بر قبر امامان بقیع ساخته شده بود را از بین بردند.
🔻نظر به لزوم آگاهی جوانان در مورد رویکرد دین اسلام به ویژه مکتب اهل بیت در مورد زیارت قبور به ویژه حرم های نورانی امامان، این مبحث را به همین موضوع اختصاص میدهیم🔺
🟢ساخت مسجد و بارگاه بر قبر
در قرآن کریم
اولا این مسئله، موضوعى فقهى است و ربطى به عقاید ندارد؛ لذا نمى توان هیچ یک از دو طرف را که قائل به جواز یا عدم جواز باشند، به کفر و فسق نسبت دهیم. ثانیا: قرآن کریم بازگو مى کند که وقتی مردم قبور اصحاب کهف را پیدا کردند، مؤمنین آنها براى تبرک جستن به مقبره آن یکتاپرستان، گفتند این قبور را مسجد قرار دهیم. قرآن کریم این پیشنهاد را نقل مى کند، بى آنکه آن را نقد یا ردّ کند و این مى رساند که چنین کارى نزد خداوند مقبول بوده است.
یکی از آیاتی که دلالت بر بناء مسجد بر قبور پیامبران و اولیای الهی دارد، این آیه است که خداوند متعال میفرماید: «إِذْ یتَنازَعُونَ بَینَهُمْ أَمْرَهُمْ فَقالُوا ابْنُوا عَلَیهِمْ بُنْیاناً رَبُّهُمْ أَعْلَمُ بِهِمْ قالَ الَّذِینَ غَلَبُوا عَلی أَمْرِهِمْ لَنَتَّخِذَنَّ عَلَیهِمْ مَسْجِداً.[کهف/21] آنگاه درباره آنها با يكديگر به گفت و گو پرداختند و گفتند: بر روى آنها بنايى برآوريد -پروردگارشان به كارشان آگاهتر است- و آنان كه بر حالشان آگاهتر شده بودند، گفتند: نه! اينجا را مسجدى مىكنيم.» اما وهابیت بر خلاف آیه قرآن، قائل هستند این بناء مسجد بر قبور بدعت است و روایاتی را که در حق یهود و نصاری وارد شده را حمل بر افعال مسلمانان میکنند.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷استحباب زیارت قبور
زیارت قبور اولیاء، شهدا، صالحان و مؤمنان از مستحباتی است که در روایات تاکید فراوانی بر آن شده است و اینکه معصومین (ع) خود نیز مطابق با نقل هایی که در منابع آمده، به زیارت قبور می رفتند، آن را تایید می کند.
🟢استدلال به وجود زیارت قبور در فرهنگ اسلامی با مفهوم آیه قرآن
قرآن دستور مىدهد که پیامبر هیچ گاه نباید بر جنازه منافق نماز بگذارد و نباید برکنار قبر او بایستد، آنجا که مىفرماید:
« وَ لا تُصَلِّ عَلى أَحَدٍ مِنْهُمْ ماتَ أَبَداً وَ لا تَقُمْ عَلى قَبْرِهِ إِنَّهُمْ كَفَرُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ ماتُوا وَ هُمْ فاسِقُون».
هرگز بر مرده هیچ یک از آنان، نماز نخوان! و بر کنار قبرش، (براى دعا و طلب آمرزش) نایست! چرا که آنها به خدا و رسولش کافر شدند و در حالى که فاسق بودند از دنیا رفتند!
فقها و مفسران دو نکته را از مفهوم این آیه استفاده کرده اند؛
۱.در این آیه از ایستادن بر قبر منافقان نهی شده است پس ایستادن در کنار قبر بر غیر منافقان اختصاص پیدا کرده است.
۲.این آیه نشان دهنده این واقعیت است که ایستادن بر قبر به منظور طلب رحمت در فرهنگ اسلامی وجود داشته است.
🔷زیارت قبر والدین
شیعه وسنی از پیامبر(ص) روایت کرده اندکه زیارت قبر والدین از ثواب بالایی برخوردار است:
➖«مَنْ زَارَ قَبْرَ أَبَوَيْهِ أَوْ أَحَدِهِمَا فِي كُلِّ جُمُعَةٍ غُفِرَ لَهُ وَ كُتِبَ بَرّاً.
هر کس قبر والدین خود را یا یکی از آن دو را در جمعه زیارت کند خداوند او را می بخشد و برای او نیکی (نسبت به والدین) ثبت میشود.(۲)
➖مَنْ زَارَ قَبْرَ وَالِدَیْهِ أَوْ أَحَدِهِمَا فِی کُلِّ جُمُعَةٍ فَقَرَأَ عِنْدَهُمَا یس غَفَرَ اللهُ لَهُ بِعَدَدِ کُلِّ حَرْفٍ مِنْهَا
هر که قبر پدر و مادر یا یکی از آن دو را هر روز جمعه زیارت کند و کنار قبر سوره یس بخواند، خداوند بشمار هر حرفی از آن آمرزش و رحمتی نصیبش کند.(۳)
🔷آیا به زیارت قبور برویم؟
محمّد بن مسلم مى گوید:
«قلت لأبي عبد الله (ع) الموتي نزورهم؟ قال نعم »به امام صادق(ع) عرض کردم که مردگان را زیارت کنیم؟
فرمود: آرى!
عرض کردم: فيعلمون بنا إذا أتيناهم؟
آیا آنها مى فهمند که ما به زیارت آنها رفته ایم؟
فرمود: «إي و الله إنهم ليعلمون بكم و يفرحون بكم و يستأنسون إليكم. قال: قلت: فأيّ شيء نقول إذا أتيناهم؟ قال: قل: اللهم جاف الأرض عن جنوبهم و صاعد إليك أرواحهم، و لقّهم منك رضواناً، و أسكن إليهم من رحمتك ما تصل به وحدتهم، و تؤنس به وحشتهم، إنك علي كل شيء قدير»
فرمود: آرى! به خدا قسم که آنها مى فهمند و شاد مى شوند و با شما انس مى گیرند. عرض کردم: وقتى به زیارتشان رفتیم چه بگوییم؟ فرمود: بگو:
اَللّـهُمَّ جافِ الاَْرْضَ عَنْ جُنُوبِهِمْ، وَصاعِدْ اِلَیْکَ اَرْواحَهُمْ، وَلَقِّهِمْ مِنْکَ رِضْواناً، وَاَسْکِنْ اِلَیْهِمْ مِنْ رَحْمَتِکَ ما تَصِلُ بِهِ وَحْدَتَهُمْ، وَتُونِسُ بِهِ وَحْشَتَهُمْ، اِنَّکَ عَلى کُلِّ شَىْء قَدیرٌ(۴)
♻️زیارت کنید و حاجت بخواهید
➖امیرالمؤمنین(ع):«زُورُوا مَوْتَاکُمْ فَإِنَّهُمْ یَفْرَحُونَ بِزِیَارَتِکُمْ وَ لْیَطْلُبْ الرَّجُلُ حَاجَتَهُ عِنْدَ قَبْرِ أَبِیهِ وَ أُمِّهِ بِعْدَ مَا یَدْعُوا لَهُمَا»
- به زیارت مردههای خود بروید. آنها از زیارت شما شاد میشوند. هر کس حاجتی دارد، باید حاجت خود را در کنار قبر پدر و مادرش از خدا بخواهد، بعد از اینکه برای آنها دعا می کند.(۵)
👈نکته
وقتی دعا و حاجت خواستن در کنار قبر پدر مادر کار درستی باشد
اهمیت حاجت خواستن در کنار قبر مطهر حُجج الهی که در حال حیات و پس از ممات و حتی معاد و بهشت، "خلیفة الله" میباشند و همیشه زندهاند مشخص است.
➖ از این رو ، در اذن دخول حرمها زائر چنین میگوید:
«أَللَّهُمَّ إِنّی أَعْتَقِدُ حُرْمَهَ صاحِبِ هذَا الْمَشْهَدِ الشَّریفِ فی غَیْبَتِهِ کَما أَعْتَقِدُها فی حَضْرَتِهِ، وَأَعْلَمُ أَنَّ رَسُولَکَ وَخُلَفآءَکَ عَلَیْهِمُ السَّلامُ أَحْیآءٌ، عِنْدَکَ یُرْزَقُونَ، یَرَوْنَ مَقامی، وَیَسْمَعُونَ کَلامی، وَیَرُدُّونَ سَلامی، وَأَنَّکَ حَجَبْتَ عَنْ سَمْعی کَلامَهُمْ، وَفَتَحْتَ بابَ فَهْمی بِلَذیذِ مُناجاتِهِمْ»
🟢فرشته ها زائر قبر مؤمنان
زمحشری مفسر معروف اهل سنت حدیثی از پیامبر نقل میکند که حاکی از آن است که فرشتگان زوار قبر مؤمنان و عاشقان اهل بیت هستند:
«أَلا وَ مَنْ ماتَ عَلى حُبِّ آلِ محمّد(ص) جَعَلَ اللّهُ قَبْرَهُ مَزارَ مَلائِکَةِ الرَّحْمَةِ». آگاه باشید! هر کس با محبت آل محمّد(ص) از دنیا رود، خداوند قبر او را زیارتگاه فرشتگان رحمت، قرار مى دهد.(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟦فلسفه و آثار زیارت قبور
زیارت قبر پیامبر(ص) و امامان(ع) و شهدا و شایستگان، نتایج سازنده اى دارد که به سه مورد از آنها اشاره مى کنیم.
🔷زیارت قبور= تجلیل صالحان
شکّی نیست که اموات خصوصاً نزدیکان بر گردن ما حقّ دارند. و نیز
اولیای الهی و پیامبران و امامان و صلحا و علما که در راه رسیدن بشر به کمال و سعادت و رساندن دین و ابلاغ آن زحمت بسیار کشیده اند به گردن ما حقّی دارند و لذا بر ما است که بخشی از حقوقشان را با زیارت قبورشان ادا کنیم که زیارت قبور این شخصیت ها نوعى سپاس و تقدیر از فداکارى هاى آنان است، واعلام به نسل حاضر است تا بدانند که این، پاداش کسانى است که راه حق و هدایت و فضیلت و دفاع از عقیده را مى پویند.
➖امام حسن(ع) در سن کودکی از جد بزرگوارشان میپرسند: «یَا أَبَتَاهْ مَا جَزَاءُ مَنْ زَارَکَ؟» پدر جان! جزای کسی که تو را زیارت کند، چیست؟ فَقَالَ: «مَنْ زَارَنِی حَیّاً أَوْ مَیِّتاً أَوْ زَارَ أَبَاکَ أَوْ زَارَ أَخَاکَ أَوْ زَارَکَ کَانَ حَقّاً عَلَیَّ أَنْ أَزُورَهُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ فَأُخَلِّصَهُ ذُنُوبَه» فرمودند: «هر که من را در زمان حیاتم یا مماتم، یا پدرت را، یا برادرت را، و یا تو را زیارت کند، بر من حق دارد که روز قیامت او را زیارت کرده، از گناهانش رها کنم.(۷)
🔷زیارت قبور= رفع عذاب
احادیث زیادی داریم مبنی بر اینکه خداوند در دعا و زیارت مؤمنان اثر قرار داده است و زیارت و دعای مؤمنان موجب رفع عذاب از اهل قبرستان خواهد بود.
حضرت پیامبر(ص) فرمود:
«مَنْ دَخَلَ الْمَقَابِرَ فَقَرَأَ سُورَهًَْ یس خَفَّفَ اللَّهُ عَنْهُمْ یَوْمَئِذٍ وَ کَانَ لَهُ بِعَدَدِ مَنْ فِیهَا حَسَنَات».
اگر کسی وارد قبرستان شود و سورهی یس بخواند، خداوند متعال در آن روز [عذاب را] بر مردگان آن قبرستان تخفیف میدهد و در مقابل، به تعداد آن مردهها برای این فرد، حسنه خواهد بود.(۸)
➖پیامبر(ص)فرمود: «نهیتکم عن زیارة القبور، فزوروها واجعلوا زیارتکم لها صلاة علیهم واستغفاراً لهم» من شما را از زیارت قبور نهی کردم، ولی الآن به زیارت قبور روید و زیارتتان از قبور را در حقیقت دعا و استغفار برای آنان قرار دهید. »(۹)
🔷زیارت قبور = یاد قیامت
انسان هنگامی که به زیارت قبور میرود به یاد قبر و قیامت و آخرت میافتد و در نتیجه خشوعی در او حاصل شده و از گناهان احتراز مینماید.
شیعه و سنی نقل کرده اند حضرت پيامبر(ص)به ابوذر فرمود:
زُرِ القُبورَ تَذكُر بِها الآخِرَةَ ، وَاغسِلِ المَوتى ؛ فَإِنَّ مُعالَجَةَ جَسَدٍ خاوٍ مَوعِظَةٌ بَليغَةٌ ، وصَلِّ عَلَى الجَنائِزِ لَعَلَّ ذلِكَ يَحزُنُكَ ؛ فَإِنَّ الحَزينَ
في ظِلِّ اللّه ِ يَومَ القِيامَةِ.
به زيارت قبور برو و از اين طريق ، ياد آخرت كن . مردگان را غسل بده ؛ زيرا كه زير و رو كردن يك جسد بى جان ،
اندرزى مؤثّر است ، و بر جنازه ها نماز بخوان ؛ باشد كه اين كار ، تو را اندوهگين سازد ، كه شخص اندوهناك ، روز قيامت در سايه و پناه خداست .(۱۰)
♻️آداب زیارت قبور
➖رو به قبله نشستن و گذاشتن دست بر قبر.
➖خواندن سوره قدر، سوره حمد، سوره ناس، سوره فلق، سوره یس و آية الکرسی.
➖سلام دادن بر اهل قبور و دعا کردن براى آنان؛ در روایت است که امام صادق علیه السلام فرمود: این گونه سلام دهید: «السَّلامُ عَلَى أَهْلِ الدِّیارِ مِنَ الْمُؤْمِنِینَ وَالْمُوْمِناتِ وَالْمُسْلِمِینَ الْمُسْلِماتِ، أَنْتُمْ لَنَا فَرَطٌ وَ إنّا بِکمْ إِنْشَاءَاللَّهُ لاحِقُونَ».
➖از بعضی روایات استفاده می شود که پاشیدن آب تا چهل روز مستحب است.
🔶 راز منع زیارت قبور
در پایان خوب است یک نکته نیز بیان شود طبق اقوال تاریخی و احادیث در صدر اسلام برای مدت چند سال پیامبر مسلمانان را از زیارت قبور نهی فرموده اند که روی جهات خاصی بوده که به یکی از آنها اشاره میکنیم؛
دوران آغازین اسلام بیشتر و شاید تمام آرامگاه ها متعلق به مشرکان و بت پرستان بود و اسلام نیز تمام علاقه ها و وابستگی ها را با آنان قطع نموده بود. از مظاهر این وابستگی ها ارتباطات زیارت قبور آنان بود که می بایست توسط پیامبر (ص ) منع شود. پس پیامبر با منع از زیارت قبور ارتباط مؤمنان را با اموات کافر شان قطع کردند.
اما این منع چندان پایدار نمانده و به محض فراهم شدن زمینه ها در سال هفتم هجری در عمره حدیبیه، پیامبر اکرم پس از زیارت مادر بزرگوارشان و تعمیر قبر ایشان و گریه بر مزارشان به گونه ای که مسلمانان همراه را متأثر نموده و به گریه انداخت، فرمودند: خداوند به محمد اذن زیارت مادرشان را داده است... پیامبر در ادامه سخنان خویش می فرمایند:« قَدْ كُنْتُ نَهَيْتُكُمْ عَنْ زِيَارَةِ اَلْقُبُورِ أَلاَ فَزُورُوهَا» قبلاً شما را از زیارت قبور نهی می کردم، لکن اکنون به زیارت قبور بروید.(۱۱)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
گفته شده زیارت اهل قبور آثار فراوانی را برای فرد فوت شده در عالم برزخ در پی دارد.در این باره روایت شده است که بانویی به نام «باهیه» از زنان وارسته و باکمال بود، او هنگام مرگش سر به آسمان بلند کرد و گفت: «ای خدای من! ای ذخیره من، ای مورد اعتماد من در زندگی و بعد از مرگ، مرا هنگام مرگ تنها نگذار، و وحشت قبر را از من دور ساز».
پس چون او از دنیا رفت، پسرش هر شب و روز جمعه، کنار قبرش می رفت، قدری قرآن می خواند و سپس برای او دعا و طلب آمرزش می کرد، و همچنین برای اهل آن قبرستانی که مادرش در آن دفن بود، دعا و استغفار می نمود.
از قضا آن پسر، شبی مادرش را در خواب دید و احوال او را پرسید، و مادر گفت: «پسر جان! مرگ، دارای سختی و دشواری های جانکاه است، ولی من هم اکنون بِحمدالله در برزخی هستم که فَرش شده، و با ریحان بهشتی خوشبو گشته و متکاهای بهشتی در آن نهاده شده است».
پسر گفت: مادرجان! چه حاجتی داری؟
مادر گفت: پسرم! هرگز در شب و روز جمعه، از زیارت ما و دیدار در کنار قبر ما، دریغ نکن، هنگامی که تو کنار قبرم می آیی و قرآن و دعا می خوانی، بسیار شاد می شوم، آن هنگام که به سوی قبر من می آیی، مردگان مرا مژده می دهند و می گویند: «ای باهیه! پسرت به سوی تو می آید»، من از مژده آن ها، شاد می گردم، مردگانی که در اطراف من هستند، نیز شاد می شوند».
پس از این ماجرا آن جوان (پسر باهیه) هر شب و روز جمعه کنار قبر مادرش می رفت، و پس از تلاوت چند آیه از قرآن، و دعا کردن، می گفت:«آنَسَ اللهُ وَحشَتَکُم، وَ رَحِمَ غُربَتَکُم، وَ تَجاوَزَ عَن سَیِئآتِکُم وَ تَقَبَّلَ حَسَناتَکُم:«خدا وحشت شما را با اُنس خود، برطرف سازد، و به غریبی شما رحم کند، و از گناهانتان بگذرد، و نیکی های شما را بپذیرد».
آن جوان گفت: شبی در خواب دیدم؛ جمعی نزد من آمدند و گفتند: «ما اهل قبرستان هستیم، آمده ایم از شما تشکر کنیم، و تقاضا کنیم که قرائت قرآن و دعا در کنار قبر ما را ادامه دهی و قطع نکنی».(۱۲)
💠داستان
مرحوم حاجى نورى در «دار السلام» نقل مى کند: دخترى از دنیا رفت، مادرش بعد از مدتى او را در خواب دید که در عذاب است و بعد از بیدار شدن بسیار محزون گردید که، چرا دخترش در عذاب است؟ و در رفع او چه کارى مى تواند بکند.
سپس بعد از زمانى دفعه دیگر دخترش را در خواب دید که برخلاف گذشته عذاب از وى برداشته شده است، پرسید: دخترم علت رفع عذاب و رسیدن به نعمت چه بود؟ جواب داد: مادر یک نفر از بندگان خدا از قبرستان مى گذشت، ایستاد و براى اهل قبور چند صلوات فرستاد، ثواب آن صلواتها را میان اهل قبرستان تقسیم کردند، به من هم آنقدر رسید که از عذاب خدا خلاص شده و در رحمت شدم.
💠داستان
امام صادق به صفوان شتردار فرمودند:«هَلْ لَکَ فِی قَبْرِ الْحُسَیْنِ»
آیا بهره ای از زیارت امام حسین(ع) داری؟ صفوان میگوید عرض کردم:« وَ تَزُورُهُ جُعِلْتُ فِدَاکَ» شما زیارتش می کنید فدای شما بشوم؟
فرمودند:«وَ کَیْفَ لَا أَزُورُهُ وَ اللَّهُ یَزُورُهُ کُلَّ لَیْلَةِ جُمُعَةٍ یَهْبِطُ مَعَ الْمَلَائِکَةِ إِلَیْهِ وَ الْأَنْبِیَاءُ وَ الْأَوْصِیَاءُ وَ مُحَمَّدٌ أَفْضَلُ الْأَنْبِیَاءِ » چگونه زیارتش نکنم و حال آنکه هر شب جمعه خداوند به همراه ملائکه و انبیاء و اوصیاء است، به زیارتش می آیند، عرض می آیند.
عرض کردم فدایت شوم پس در هر جمعه که زیارتش کنیم، زیارت پروردگار را نیز درک می کنیم، فرمودند:« نَعَمْ یَا صَفْوَانُ الْزَمْ ذَلِکَ یُکْتَبْ لَکَ زِیَارَةُ قَبْرِ الْحُسَیْنِ ع وَ ذَلِکَ تَفْضِیلٌ وَ ذَلِکَ تَفْضِیلٌ»
بله ای صفوان آنرا ملزم باش تا اینکه برایت زیارت قبر امام حسین علیه السلام نوشته شود و این تفضیل است، و این تفضیل است.
مرحوم حر عاملی گوید: مراد از زیارت کردن پرودگار او را؛ مجاز است بمعنای زیادت تفضیل امام حسین (ع) واین واضح است.(۱۳)
👈چنانچه در آخر حدیث فوق اشاره شد آمدن خداوند باید طوری معنی شود که با لایتناهی و لامکان بودن خداوند تضاد نداشته باشد.
آمدن خداوند به زیارت امام حسین یعنی تجلی خاص خداوند ،توجه ویژه خداوند و الطاف خاص الهی به آن مکان مقدس ضمنا در قرآن کریم هم آمدن خداوند بیان شده است.
وَ جاءَ رَبُّكَ وَ الْمَلَكُ صَفًّا صَفًّا
و میاید خداوند و فرشته ها صف به صف.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.کشف الارتیاب،ص۳۵۰
۲.بحار الأنوار، ج۸۶ ،ص۳۵۹
۳.کنز العمال حدیث ۴۵۵۴۳.
۴.الوافي،ج۲۵،ص۵۷۷
۵.الخصال،ص۶۱۸.
۶.كشاف،ج۴،ص۲۲۰.
۷.بحار الانوار، ج۹۶، ص۳۷۳.
۸.تفسیر اهل بیت(ع) ج۱۲، ص۴۸۴
۹. المعجم الکبیر، طبرانی، ج ۲، ص ۹۴.
۱۰. المستدرك على الصحيحين ج۴ ص۳۶۶ و شُعب الإيمان ج۷ ص۱۵.
۱۱.سبل الهدى، ج۸ ص۳۸۴
۱۲.عالم برزخ در چند قدمی ما،ص۲۱۶.
۱۳. وسائل الشیعه،ج۱۴،ص۴۸۰
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۴۴)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۴۴؛ کَثِیرَ الْحَذْرِ
یکی دیگر از صفات مؤمن منتظر «كثير الحذر» است يعنى مؤمن حواسش را در مقابل خطرات جمع مى كند و در مقابل هواى نفس از درون و شيطان، از بيرون از خود مواظبت مى كند. قرآن در موارد متعدّدى مى فرمايد وقتى هواى نفس و شيطان مى خواهند انسان را به كار بدى وادار كنند آن را در مقابل انسان زينت مى دهند.
🟢حدیث
امام صادق عليه السلام :
إنّما الاُمورُ ثلاثةٌ : أمرٌ بَيِّنٌ رُشدُهُ فَيُتَّبَعُ ، و أمرٌ بَيِّنٌ غَيُّهُ فَيُجتَنَبُ ، و أمرٌ مُشكِلٌ يُرَدُّ عِلمُهُ إلى اللّه ِ و إلى رسولِهِ ، قالَ رسولُ اللّه ِ صلى الله عليه و آله : حَلالٌ بَيِّنٌ ، و حَرامٌ بَيِّنٌ ، و شُبُهاتٌ بَينَ ذلكَ ، فَمَن تَرَكَ الشُّبُهاتِ نَجا مِنَ المُحَرَّماتِ ، و مَن أخَذَ بِالشُّبُهاتِ ارتَكَبَ المُحَرَّماتِ و هَلَكَ مِن حيثُ لا يَعلَمُ».
امور سه گونه اند : امرى كه درستى آن روشن است ، پس بايد آن را دنبال كرد، امرى كه نادرستى اش آشكار است ، پس بايد از آن دورى نمود ، و امرى مبهم است ، پس بايد علم آن را به خدا و رسولش ارجاع داد . رسول خدا (ص)فرمود : حلالى روشن وجود دارد و حرامى روشن و در اين ميان امورى است مشتبه و مبهم ؛ پس هر كه شبهات را رها كند ، از حرامها نجات يابد و هر كه شبهات را پى گيرد مرتكب حرامها شود و ندانسته به هلاكت در افتد .
🔶ایمان بازدارنده است
علامه طباطبایی درباره اثر تربیتی ایمان به خدا در بازداشتن آدمی از گناه می فرماید: تنها دژ محکمی که بشر را از هر گونه خطا و لغزش می تواند نگهداری کند، دژ توحید است. لازمه اعتقاد به مبدأ و معاد این است که انسان در هر جا و در هر زمان خود را به نیکوکاری ملزم دانسته و از بدی ها بپرهیزد؛ خواه کسی بفهمد یا نه و خواه کسی او را ستایش کند یا نه و خواه کسی باشد که او را به عمل خیر وادار نموده یا اینکه از بدی ها نهیش کند یا نباشد. چه اینکه او عقیده دارد که روزی را در پیش دارد که هر کس در آن روز به پاداش عمل خوب و بد خواهد رسید.
همین ایمان راسخ به خدا یوسف (ع) را در آن شرایط سخت و بحرانی که همه عوامل و زمینه های آلوده شدن دامانش به گناه مهیا بود، حفظ کرد و او را از تسلیم شدن در برابر خواسته نامشروع همسر عزیز مصر بازداشت.
🔵حذر مریم مقدس
قرآن کریم در صحنه ای دیگر از پاکدامنی و عفت یکی دیگر از بندگان برگزیده خدا یعنی مریم (ع) یاد کرده است و آن هنگامی بود که وی در خلوتگاه خود، مشغول راز و نیاز با پروردگارش بود؛ ناگاه مرد بیگانه ای را که بسیار زیبا و خوش قیافه بود در برابر خویش حاضر دید. لرزه ای سراسر وجود مریم را فراگرفت و به خدا توسل جست و گفت: إِنِّی أَعُوذُ بِالرَّحْمنِ مِنْکَ إِنْ کُنْتَ تَقِیًّا؛ من به خدای رحمان از تو پناه می برم، اگر پرهیزگار هستی.(۳)
آن مرد زیبا گفت که فرشته خداست و برای مأموریتی مهم نازل شده است.
👈به راستی افراد پاکدامن حتی با احساس احتمال گناه نیز به خود می لرزند و به خدا پناه می برند و این ترس از خدا و ایمان به حضور او در هر خلوت و جلوتی، ایشان را به پرهیزگاری و عفت فرا می خواند.
🟠منتظر به سختی دینش را حفظ میکند
امام صادق علیه السلام :
إنَّ لِصاحِبِ هذَا الأَمرِ غَيبَةً ، المُتَمَسِّكُ فيها بِدينِهِ كَالخارِطِ لِلقَتادِ ...فَأَيُّكُم يُمسِكُ شَوكَ القَتادِ بِيَدِهِ ؟...إنَّ لِصاحِبِ هذَا الأَمرِ غَيبَةً ، فَليَتَّقِ اللَّهَ عَبدٌ وَليَتَمَسَّك بدينِهِ ؛
«صاحب اين امر، غيبتى دارد كه در آن روزگار، كسى كه به دين خود چنگ مىزند، مانند كسى است كه شاخه پُر از خار و تيغ را با دستش صاف و تهى از خار مىكند»...«كدام يك از شما چنين مىكند؟»... «صاحب اين امر، غيبتى دارد . بنده بايد از خدا پروا كند و به دينش چنگ بزند» .(۴)
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۱.
۲.الكافي ،ج۱،ص۶۸.
۳. مریم/۱۸.
۴.دانشنامه امام مهدی (ع): ج ۵، ص ۳۸۱
جهاد با نفس (۴۴)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۴۴ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق(ع) فرمود:
«إِنَّكُمْ لاَ تَكُونُونَ صَالِحِينَ حَتَّى تَعْرِفُوا وَ لاَ تَعْرِفُونَ حَتَّى تُصَدِّقُوا وَ لاَ تُصَدِّقُونَ حَتَّى تُسَلِّمُوا أَبْوَاباً أَرْبَعَةً لاَ يَصْلُحُ أَوَّلُهَا إِلاَّ بِآخِرِهَا...»
شما صالح نمی شوید تا اینکه معرفت پیدا کنید و معرفت پیدا نخواهید کرد تا اینکه [ باورهای دینی]را تصدیق کنید و تصدیق نمی کنید تا اینکه چهار در را تمسک کنید آن چهار تایی که اصلاح اولشان به آخرشان وابسته است.
🟢بیان حدیث
امام چهار مفهوم «صلاح» ، «معرفت»، «باورمندی» و «عمل به دستورات شرعی» را چهار عنوان وابسته به یکدیگر دانسته اند که انسان کمال یافته باید در هر چهار بعد خود را تکامل داده باشد.
🔶ایمان و اسلام
«قالَتِ الْأَعْرابُ آمَنّا قُلْ لَمْ تُؤْمِنُوا وَ لكِنْ قُولُوا أَسْلَمْنا وَ لَمّا یَدْخُلِ الْإِیمانُ فِی قُلُوبِكُمْ»
(گروهى از) اعراب (بیابانى به پیامبر اكرم) گفتند: ما ایمان آوردیم. بگو: شما ایمان ندارید ولى بگویید اسلام آوردیم، و هنوز ایمان در دلهایتان وارد نشده است.
➖طبق این آیه، تفاوت «اسلام» و «ایمان»، در این است که «اسلام» شکل ظاهرى قانونى دارد و هر کس شهادتین را بر زبان جارى کند در سلک مسلمانان وارد مى شود و احکام اسلام بر او جارى مى گردد.
ولى «ایمان» یک امر واقعى و باطنى است و جایگاه آن قلب آدمى است نه زبان و ظاهر او.
اسلام» ممکن است انگیزه هاى مختلفى داشته باشد حتى انگیزه هاى مادى و منافع شخصى، ولى «ایمان» حتماً از انگیزه هاى معنوى، از علم و آگاهى سرچشمه مى گیرد و همان است که میوه حیات بخش تقوا بر شاخسارش ظاهر مى شود.
چنانچه پیامبر فرمود:«الاِسْلامُ عَلانِیَةٌ، وَ الاِیْمانُ فِى الْقَلْبِ»اسلام امر آشکارى است، ولى جاى ایمان دل است.
🔷 ازمعرفت تا تسلیم
در روایتی به نقل از رسول اکرم(ص) آمده است: «أوّلُ العلم مَعرفةُ الجَبّار و آخرُ العلم تَفویضُ الأمر الیه» سر آغاز علم، شناخت خداوند جبّار و سرانجام آن، واگذارى امور به او است.(۳)
➖تا زمانی که انسان به معرفت و شناخت خدای تعالی نایل نشود به دروازه علم - که نوری است و خداوند در دل کسی که قابلیت آنرا داشته باشد، میتاباند - نرسیده است.
➖پس نخستین قدم برای توفیق در مسیر درست و الهی عبارت است از اینکه خداوند را با صفات جمال و جلال ش بشناسیم به قدرت و مهربانی او ایمان داشته باشیم در این صورت وارد مرحله بعدی از کمال خواهیم شد که همان اطمینان به خداوند و واگذار کردن امور به اراده اوست.
🟢ارزش و آثار تسلیم شدن
«فَلَا وَرَبِّكَ لَا يُؤْمِنُونَ حَتَّى يُحَكِّمُوكَ فِيما شَجَرَ بَينَهُمْ ثُمَّ لا يَجِدُوا فِي أنْفُسِهِم حَرَجا مِمّا قَضَيتَ ويُسَلِّمُوا تَسْلِيما»
چنين نيست سوگند به پروردگارت كه ايمان نياورند ، مگر آن كه در نزاعى كه ميان آنهاست تو را داور كنند و از حكمى كه تو مى دهى هيچ ناخشنود نشوند و يكسره تسليم آن گردند» .
➖ أوحَى اللّه ُ تعالى إلى داوودَ عليه السلام :تُرِيدُ واُرِيدُ، وإنّما يَكونُ ما اُرِيدُ ، فإن سَلَّمتَ لِما اُريدُ كَفَيتُكَ ما تُرِيدُ ، وإن لَم تُسَلِّم لِما اُرِيدُ أتعَبتُكَ فيما تُرِيدُ ، ثُمّ لا يَكونُ إلّا ما اُرِيدُ »
خداوند متعال به داوود عليه السلام وحى فرمود :تو مى خواهى و من مى خواهم و فقط آن مى شودكه من مى خواهم ؛ پس، اگر تسليم خواست من شوى ، خواست تو را هم تأمين كنم ، اما اگر تسليم خواست من نشوى،تو را در راه خواسته ات به رنج افكنم و آن گاه همان شود كه من مى خواهم.(۴)
🟢صبر بر اراده الهی
در فرازی از زیارت قبر حضرت فاطمه زهرا(س) در بقیع آمده است، هنگامی که بر سر مزار آنحضرت قرار گرفتی اینگونه خطاب کن: «السَّلَامُ عَلَیْکِ یَا مُمْتَحَنَةُ امْتَحَنَکِ الَّذِی خَلَقَکِ قَبْلَ أَنْ یَخْلُقَکِ فَوَجَدَکِ لِمَا امْتَحَنَکِ بِهِ صَابِرَة» ای امتحان شده! آن کسی که تو را آفرید، تو را امتحان کرد قبل از اینکه تو را بیافریند. پس تو را در مقابل آنچه که به آن امتحان کرد، صبور یافت.
➖صبر در برابر اراده تکوینی( مقدرات الهی) و ارادت تشریعی ( دستورات شرعی) باعث کمال و درجات الهی است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۴۲.
۲.مجمع البيان، ج۹،ص۱۳۸.
۳.کیمیاى سعادت، ج۲، ص۴۰۴.
۴.بحار الأنوار ،ج۸۲،ص۱۳۶
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۴۵)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۴۵؛ قَلِیلَ الزَّلَلِ
یکی دیگر از صفات مؤمن منتظر «قليل الزلل» است يعنى لغرش او كم است و اگر لغزش و گمراهی داشته باشد زود پشيمان مى شود چون چهره واقعى كارها را مى بيند.
🔷عوامل گمراهی
مومن منتظر باید عوامل لغزش و گمراهی را بشناسد تا در ورطه سقوط و گمراهی دچار نشود برخی از عوامل را بر میشمریم
🔹توجیه کردن
فرد آلوده گناه میشود و برای این عمل زشت و بدش، دلایل بیهوده میآورد تا کار خود را توجیه کند. کتاب گناهشناسی اثر ارزشمند حجةالاسلام قرائتی، چند قسم توجیه در این زمینه ذکر کرده است. برای مثال وقتی از مشرکین علت پرستش بت را میپرسیدند، در جواب میگفتند: «لَوْ شاءَ اللَّهُ ما أَشْرَكْنا: اگر خدا میخواست ما بتپرست نمیشدیم». یا در مثال دیگری وقتی به شیطان خطاب شد چرا از سجده به آدم(علیه السّلام) سر باز زد؟ گفت: «رَبِّ بِما أَغْوَيْتَني: خدایا، تو مرا گمراه کردی».
🔹مقایسه کردن
برای مثال فردی دچار خطا و گناهی میشود، وقتی به او اعتراض میشود؛ گناه خودش را با گناه بزرگ دیگری مقایسه میکند. این مقایسه کردن، همان کوچک شمردن گناه است.
امیرالمؤمنین(علیه السّلام) فرموده است: «أَشَدُّ الذُّنُوبِ مَا اسْتَهَانَ بِهِ صَاحِبُهُ [صَاحِبُهَا]؛ بدترین گناه، این است که صاحبش آن را سست و کوچک بشمارد». (۲)
🔹دوستان گمراه و ناباب
عامل دیگر که سبب گمراهی انسان میشود؛ دوستان و رفیقهای گمراه و ناباب است؛ به خصوص در عصر حاضر، یکی از عوامل عمده گمراهی افراد، به خصوص نسل جوان، دوستهای بد و گمراه هستند که نقش بسیار اساسی در گمراهی جوانها دارند.
حکیم خواجه نصیرالدین طوسی در آداب المتعلمین، با این شعر خطر دوستهای ناباب را گوشزد کرده و گفته است:
تا توانی میگریز از یار بد
یار بد، بدتر بود از مار بد
مار بد تنها ترا بر جان زند
یار بد بر جان و بر ایمان زند
🔹جو آخرالزمان
روانشناسان همواره از سه عامل مهم در زندگی بشر سخن گفتهاند که عبارتند از وراثت و محیط و زمان، زیرا نقش آنها را در زندگی بشر بیش از هر چیز دیگری ارزیابی میکنند.
و در احادیث فراوان آخرالزمان به عنوان ظرف زمانی برای گمراهی افراد زیاد معرفی شده است.
منتظر امام زمان باید حواسش را خیلی جمع کند چرا که پیش از ظهور امامزمان (عج) جوّ حاکم بر جهان، جوّ ستم، گناه و فساد خواهد بود، «اِقتَربَ لِلنَّاسِ حِسابُهُم وهُم فِی غَفلَة مُعرِضون» در این آیه، مردم آخرالزمان، به غفلت و اعراض از خداوند ، متّصف شدهاند،در روایات نیز منظور ازاشراط الساعة که در آیه ۱۸ سوره محمد /۴۷ بهآن اشاره شده، رواج بیش از حدّ کفر، فسقوظلم دانسته و موارد متعدّدی از آن برشمرده شده است.
➖در مورد ملاحم یعنی شرایط گناه آلود آخرالزمان مباحثی تقدیم کرده ایم 👈 لینک
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۱.
۲.نهج البلاغه، حکمت ۳۴۰
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۴۵)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۴۵ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق(ع)فرمود:
يَنْبَغِي لِلْمُؤْمِنِ أَنْ يَكُونَ فِيهِ ثَمَانُ خِصَالٍ وَقُورٌ عِنْدَ اَلْهَزَاهِزِ صَبُورٌ عِنْدَ اَلْبَلاَءِ شَكُورٌ عِنْدَ اَلرَّخَاءِ قَانِعٌ بِمَا رَزَقَهُ اَللَّهُ لاَ يَظْلِمُ اَلْأَعْدَاءَ وَ لاَ يَتَحَامَلُ لِلْأَصْدِقَاءِ بَدَنُهُ مِنْهُ فِي تَعَبٍ وَ اَلنَّاسُ مِنْهُ فِي رَاحَةٍ إِنَّ اَلْعِلْمَ خَلِيلُ اَلْمُؤْمِنِ وَ اَلْحِلْمَ وَزِيرُهُ وَ اَلصَّبْرَ أَمِيرُ جُنُودِهِ وَ اَلرِّفْقَ أَخُوهُ وَ اَللِّينَ وَالِدُهُ .
در مؤمن هشت خوى شايسته است:هنگام گرفتارىها سخت سنگين باشد،درگاه گرفتارى شكيبا باشد. درگاه بهرهمندى سپاسگزار خدا باشد،آنچه خدا داده بدان خرسند باشد،به دشمنان ستم مكند،سربار دوستان مگردد دوستان و دشمنان از او آسوده اند اما از هر دو در رنج، دانش دوست مومن،صبر امير لشكر ويست،نرمى برادر اوست،خوش برخوردى پدر اوست.
🔷تبیین کلی
در حدیث فوق مواردی از اخلاق بندگی ، اخلاق فردی و اخلاق اجتماعی مورد اشاره قرار گرفته که کسی که در مسیر کمال قدم بر می دارد باید سعی و جهاد کند این امور را به دست آورد که میتوان در چهار عنوان امور مورد اشاره در حدیث را تبیین کرد؛
🔸صبر در بلا ها و امتحان ها
امام باقر(ع) می فرماید: «إِنَّ اللَّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَی لَیَتَعَاهَدُ الْمُؤْمِنَ بِالْبَلَاءِ إِمَّا بِمَرَضٍ فِی جَسَدِهِ أَوْ بِمُصِیبَةٍ فِی أَهْلٍ أَوْ مَالٍ أَوْ مُصِیبَةٍ مِنْ مَصَائِبِ الدُّنْیَا لِیَأْجُرَهُ عَلَیْهَا»خداوند تبارک و تعالی، با گرفتاریها به مؤمن توجه می کند؛ یا تن او را بیمار می کند، یا او را در سوگ یکی از اهل [خانه اش] می نشاند و یا یکی از سختیها و رنجهای دنیا را بر او چیره می کند. تا او را بر آنها پاداش دهد.»(۲)
از این رو مومن باید« وَقُورٌ عِنْدَ اَلْهَزَاهِزِ صَبُورٌ عِنْدَ اَلْبَلاَ»ّ باشد
🔸سپاسگزاری از خداوند
در حدیث مورد بحث گفته شد؛«شَكُورٌ عِنْدَ اَلرَّخَاءِ قَانِعٌ بِمَا رَزَقَهُ اَللَّهُ لاَ»
مومن قانع، راضی و شاکر خداوند است.
حضرت رسول خدا (ص) فرمودند: «هر که صبح کند و چهار نعمت خدا را یاد نکند می ترسم که نعمت خدا از او زائل گردد»
➖ اَلحَمدُ للهِ الَّذِی عَرَّفَنِی نَفسَهُ وَلَم یَترُکنِی عُمیانَ القَلبِ
ستایش خدا را که خود را به من شناساند ومرا کوردل نگذاشت.
➖ اَلحَمدُ للهِ الَّذِی جَعَلَنِی مِن أُمَّةِ مُحَمَّدٍ صَلی اللهُ عَلَیهِ وَآلِه
ستایش خدا را که مرا از امت حضرت محمّد صلی الله علیه و آله قرار داد.
➖ اَلحَمدُ للهِ الُّذِی جَعَلَ رِزقِی فِی یَدَیهِ وَ لَم یَجعَل رِزقِی [وَ لَم یَجعَله] فِی أَیدِی النَّاسِ
ستایش خدا را که روزیم را در دست خودش قرار داد و آن را در دست مردم ننهاد.
➖ اَلحَمدُ للهِ الَّذِی سَتَرَ ذُنُوبِی وَ عُیُوبِی [سَتَر ذَنبی] وَ لَم یَفضَحنِی بَینَ الخَلائِقِ
ستایش خدا را که گناهانم وعیوبم را پوشاند ومرا در میان مردم رسوا نکرد.(۳)
🔸تحمل بدیهای دیگران و اجتناب از بدی به دیگران
فرمود« لاَ يَظْلِمُ اَلْأَعْدَاءَ وَ لاَ يَتَحَامَلُ لِلْأَصْدِقَاءِ بَدَنُهُ مِنْهُ فِي تَعَبٍ وَ اَلنَّاسُ مِنْهُ فِي رَاحَةٍ»
به دشمنان ستم مكند،سربار دوستان مگردد، دوستان و دشمنان از او آسوده اند اما از هر دو در رنج
🌸به قول حافظ
آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است
با دوستان مروت، با دشمنان مدارا
🔸یاوران و بستگان
در تشبیه جالبی از برخی ویژگی های اخلاقی به عنوان دوست و فامیل انسان تعبیر شده است؛
إِنَّ اَلْعِلْمَ خَلِيلُ اَلْمُؤْمِنِ وَ اَلْحِلْمَ وَزِيرُهُ وَ اَلصَّبْرَ أَمِيرُ جُنُودِهِ وَ اَلرِّفْقَ أَخُوهُ وَ اَللِّينَ وَالِدُهُ .
دانش دوست مومن،صبر امير لشكر او،نرمى برادر او،خوش برخوردى پدر اوست.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۴۲.
۲. الکافي ،ج۲ ، صفحه۲۵۵
۳. آمال الواعظین،ج۱، موضوع حمد
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d