💠داستان
دستور منصور صندوق بیت المال را باز كرده بودند و به هركس از آن چیزی می دادند. شقرانی یكی از كسانی بود كه برای دریافت سهمی از بیت المال آمده بود ولی چون كسی او را نمی شناخت وسیله ای پیدا نمی كرد تا سهمی برای خود بگیرد.
شقرانی را به اعتبار اینكه یكی از اجدادش برده بوده و رسول خدا او را آزاد كرده بود و قهرا شقرانی هم آزادی را از او به ارث می برد «مولی رسول اللّه» می گفتند یعنی آزادشده ی رسول خدا، و این به نوبه ی خود افتخار و انتسابی برای شقرانی محسوب می شد و از این نظر خود را وابسته به خاندان رسالت می دانست.
در این بین كه چشمهای شقرانی نگران آشنا و وسیله ای بود تا سهمی برای خودش از بیت المال بگیرد، امام صادق علیه السلام را دید، رفت جلو و حاجت خویش را گفت. امام رفت و طولی نكشید كه سهمی برای شقرانی گرفته و با خود آورد. همینكه آن را به دست شقرانی داد، با لحنی ملاطفت آمیز این جمله را به وی گفت:« يَا شُقْرَانُ إِنَّ الْحَسَنَ مِنْ كُلِّ أَحَدٍ حَسَنٌ وَ إِنَّهُ مِنْكَ أَحْسَنُ لِمَكَانِكَ مِنَّا وَ إِنَّ الْقَبِيحَ مِنْ كُلِّ أَحَدٍ قَبِيحٌ وَ إِنَّهُ مِنْكَ أَقْبَحُ»
كار خوب از هر كسی خوب است، ولی از تو به واسطه ی انتسابی كه با ما داری و تو را وابسته به خاندان رسالت می دانند خوبتر و زیباتر است. و كار بد از هركس بد است، ولی از تو به خاطر همین انتساب زشت تر و قبیحتر است».
امام صادق این جمله را فرمود و گذشت شقرانی با شنیدن این جمله دانست كه امام از سرّ او یعنی شرابخواری او آگاه است، و از اینكه امام با اینكه می دانست او شرابخوار است به او محبت كرد و در ضمنِ محبت او را متوجه عیبش نمود، خیلی پیش وجدان خویش شرمسار گشت و خود را ملامت كرد.
💠داستان
عبدالله دیصانی، از دانشمندان عصر امام صادق (ع) بود، ولی طبیعی مسلک بود و اعتقاد به وجود خدا نداشت. او نام امام صادق (ع) را شنیده بود، روزی با راهنمایی دوستانش نزد آن حضرت آمد و گفت: مرا به معبودم راهنمایی کن.
امام (ع) به جایی اشاره کرد و فرمود: در آن جا بنشین. عبدالله نشست، در همین هنگام یکی از کودکان امام که تخم مرغی در دست داشت و با آن بازی می کرد به آن جا آمد. امام فرمود: آن تخم مرغ را به من بده. کودک تخم مرغ را به امام داد. حضرت صادق (ع) آن را در دست گرفت و به عبدالله نشان داد و فرمود: «ای دیصانی! این تخم مرغ را نگاه کن که از چند لایه پوشیده است: 1 - پوست کلفت؛ 2 - پوست نازک که در زیر پوست کلفت قرار دارد؛ 3 - سفیده که زیر آن پوست نازک قرار دارد و همچون نقره، روان است؛ 4 - زرده که به صورت طلایی آب شده است، که نه با آن نقره روان بیامیزد و نه آن نقره روان با آن طلای روان مخلوط گردد، و به همین وضع باقی است؛ نه سامان دهنده ای از میان آن بیرون آمده که بگوید من آن را ساخته ام و نه تباه کننده ای از بیرون به درونش رفته که بگوید من آن را تباه کرده ام. روشن نیست که برای تولید «فرزند نر» درست شده یا برای تولید «فرزند ماده». ناگاه پس از مدتی شکافته می شود و پرنده ای مانند طاووس از آن بیرون می آید. آیا به نظر تو چنین تشکیلات ظریفی دارای تدبیر کننده ای نیست؟
عبدالله دیصانی در برابر این سؤال مدتی سر به زیر افکند، سپس در حالی که نور ایمان بر قلبش تابیده بود سر بلند کرد و گفت: گواهی می دهم که معبودی جز خدای یکتا نیست.(۶)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۴۷، ص۲۱۷
۲.الاحتجاج ،ج۱ ،ص۱۷
۳.اصول كافی، كتاب الایمان والكفر ، باب البذاء،ح۵
۴.وسائل الشیعة،ج۱۱ ؛ ص۴۱۵.
۵.بحارالانوار، ج ۴۶، ص۲۴۷
۶.محمد محمدی اشتهاردی، نگاهی بر زندگی امام صادق (ع)، ص۱۱۵.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
تأیید مراحل اعزام طلاب امریه سال ۱۴۰۲ آموزش و پرورش
حوزه/ طلابی که سال ۱۴۰۲ و از اول مهرماه جهت گذراندن امریه خود در آموزش و پرورش پذیرفته شده اند، تمامی مراحل اعزام آنها در سامانه امریه تایید شده باشد.
به گزارش خبرگزاری حوزه، طلابی که سال ۱۴۰۲ و از اول مهرماه جهت گذراندن امریه خود در آموزش و پرورش پذیرفته شده اند، تمامی مراحل اعزام آنها در سامانه امریه تأیید شده باشد.
ایجاد رکورد و وصل شدن حقوق مبتنی بر تأیید مراحل مدرک و مرحله مرکز مدیریت می باشد.
طلاب باید در اسرع وقت بررسی کنند تا تمامی مراحل درخواست من جمله مرحله مرکز مدیریت در سامانه امریه تایید شده باشد.
کسانی که در صورتی که مدارک خود را اعم از برگه آماده به خدمت مشمولان فردی و برگه آموزش نظامی را در سامانه امریه بارگذاری کرده اند، ولی از طرف مرکز مدیریت استان مربوطه تأیید نشده است در اسرع وقت با مرکز مدیریت استان مربوطه تماس بگیرند تا نسبت به تایید تمامی مراحل اعزام شما اقدام نمایند.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
امشب سخن ازجان جهان بایدگفت
توصیف رسول انس و جان باید گفت
در شـــــام ولادت دو قــطب عالم
تبریک به صــاحب الزمان باید گفت
🌸 فرا رسیدن میلاد مسعود و پربرکت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) و امام صادق(علیه السلام) مبارک 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅معرفی کتب مرجع
👌برای اهل منبر
[کِبْریت اَلاحْمَر فی شَرائط الْمَنْبَر]
کتابی به زبان فارسی تألیف شیخ محمدباقر بیرجندی (متوفای ۱۳۵۲ق) فقیه، رجالی و متکلم شیعه در قرن چهاردهم قمری است که برای وعاظ و اهل منبر نوشته شده و در آن، شرایط و آداب منبر را بیان میکند.
کبریت احمر در دو بخش تنظیم شده است:
بخش اول به طرح شرایط وعظ و واعظ و منبر و مستمع پرداخته که خود، از یک مقدمه و چهار فصل تشکیل شده است.
مقدمه شامل فوائد و شأن و جایگاه منبر است که نویسنده بهطور خلاصه و کوتاه اشاره میکند.
فصل اول به فضیلت موعظه میپردازد و مطلب را با آیۀ ۵۷ سوره یونس آغاز میکند.
فصل دوم به طرح شرایط بالا رفتن از منبر و وعظ کردن و این که چه کسی حق نشستن بر منبر و استفاده از آن را دارد، میپردازد و بیست ویژگی برای منبر رفتن ذکر میشود.
فصل سوم درباره شرایط مستمعین، ثواب حضور در مجلس و گریه کردن بر مصائب اهلبیت(ع) مطرح میشود.
فصل چهارم به بیان شرایط منبر که شامل ۶ شرط میباشد، پرداخته است.
بخش دوم هم شامل ۳۰ موضوع تبلیغی و یک خاتمه است که برای روضهخوانی، هدایت، مدیریت و گردانندگی مجلس نوشته شده است.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۹۸)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۹۸ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام علی(ع)فرمود:
اَلصَّبْرُ صَبْرَانِ صَبْرٌ عِنْدَ اَلْمُصِيبَةِ حَسَنٌ جَمِيلٌ وَ أَحْسَنُ مِنْ ذَلِكَ اَلصَّبْرُ عِنْدَ مَا حَرَّمَ اَللَّهُ عَلَيْكَ وَ اَلذِّكْرُ ذِكْرَانِ ذِكْرٌ عِنْدَ اَلْمُصِيبَةِ حَسَنٌ جَمِيلٌ وَ أَفْضَلُ مِنْ ذَلِكَ ذِكْرُ اَللَّهِ عِنْدَ مَا حَرَّمَ اَللَّهُ عَلَيْكَ فَيَكُونُ ذَلِكَ حَاجِزاً.
صبر دو گونه است: صبر هنگام مصيبت كه نيكو و زيبا است و بهتر از آن صبر در برابر محرمات الهي است. و ذكر دو گونه است: ياد خدا هنگام وقوع مصيبت كه نيكو و زيباست و برتر از آن ياد خدا در برابر محرمات الهي است تا مانع انجام آن شود.
✅بیان کلی
صبر در مصیبت ، معنایش این است که حوادث تلخی برای انسان پیش میآید؛ فقدانها، فراغها، مرگ و میرها، دستتنگیها، بیماریها، دردها، رنجها و از این قبیل حوادث تلخ. این حوادث انسان را در هم نشکند، خیال نکند که دنیا به آخر رسیده است.
صبر از معصیت یعنی در مقابل معصیت، کف نفس کردن، باز همان استقامت، باز همان، استحکام همان طور که در برابر مصیبت ها لازم است؛ در مقابل معصیت استحکام به این است که انسان جذب نشود، اغوا نشود، تحت تأثیر شهوات قرار نگیرد. یک جا شهوت جنسی است، یک جا پول است، یک جا مقام است.(۲)
در هر دو مورد صبر زیباست اما شاید بشود گفت زیباترین نوع، صبر در معصیت است چراکه انسان میتواند مرتکب معصیت شود اما به خاطر امر خداوند مرتکب نمیشود که خداوند به خاطر دوری از معصیت حلاوت و لذتی در باطن انسان قرار میدهد.
🔶حدیث جالب
امام صادق(ع) فرمود:
«نحنُ صُبَّرٌ و شِيعَتُنا أصبَرُ مِنّا؛ و ذلكَ أنّا صَبَرنا على ما نَعلَمُ ، و صَبَرُوا هُم على ما لا يَعلَمُونَ »
ما شكيباييم اما شيعيان ما از ما شكيباترند ؛ زيرا ما بر چيزى شكيب مى كنيم كه مى دانيم و آنها بر چيزى شكيب مى ورزند كه نمى دانند .(۳)
خوب است د نکته در مورد این حدیث گفته بود؛
👈هر چه قدر انسان نسبت به حقائق هستی علم داشته باشد ، صبرش راحت است و در مقابل هر چقدر آگاهی کم باشد صبر سخت تر خواهد بود.
👈خوب است انسان برای تقویت صبوری به کسب علم و معرفت رو آورد تا در سایه این علم ، صبر و تحمل مسائل آسان تر باشد .
🔵عوامل تقویت صبر
در مورد صبر بر معصیت شیوه های ذکر شده است که به چند مورد اشاره میکنیم؛
➖ تقویت باورهای دینی؛ یکی از راه هایی که باعث می شود ما مصمم بشویم که دیگر گناه نکنیم این است که ما باورهای دینی مان را تقویت کنیم اگر انسان به وعده الهی ایمان داشته باشد، این در ترک گناه خیلی موثر است.
➖کوچک نشمردن گناه؛ مثلا اینگونه نباشد که دو گناه زنا و خود ارضایی را مقایسه کنیم و تصور کنیم که گناه خودارضائی از گناه ارتباط نامشروع کوچکتر است. چنانچه از امام صادق (ع) پرسیدند. امام فرمود: خودارضائی هم گناه بزرگی است و آنرا کوچک نشمارید.
➖مجازات نفس ؛ یکی از عوامل بازدارنده تادیب نفس است یعنی انسان برای خودش جریمه ای قرار بدهد. آیت الله بروجردی گاهی دچار تندی می شدند. ایشان نذر کرده بودند که اگر باز دچار تندی بشوند، یک سال روزه بگیرند.
🟢ارکان صبر
حضرت امیر(ع) در ضمن حدیثی ارکان صبر را بیان فرمود:
«وَ الصَّبْرُ مِنْهَا عَلَى اَرْبَعِ شُعَبٍ، عَلَى الشَّوْقِ وَ الشَّفَقِ وَ الزُّهْدِ وَ التَّرَقُّبِ»صبر چهار شعبه دارد، اشتياق، ترس، زهد و انتظار.
سپس در شرح آن مى فرمايند: كسى كه اشتياق بهشت داشته باشد، از شهوات و هوس هاى سركش به كنار مى رود و آن كسى كه از آتش دوزخ بترسد، از محرّمات دورى مى گزيند و كسى كه زهد بر دنيا داشته باشد، مصيبت ها را ناچيز مى شمرد و كسى كه در انتظار سرانجام نيك باشد، براى انجام نيكی سرعت مى گيرد.(۴)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۶۴.
۲.برگرفته از سخنان رهبر انقلاب لینک
۳.بحار الأنوار ،ج۷۱،ص۸۴.
۴.نهج البلاغه، حکمت ۳۱.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۹۸)
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم عجل لولیک الفرج و اجعلنا من اعوانه و انصاره
✅مقدمه
پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت(عج)، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، بالغ بر یکصد ویژگی مؤمن كامل شمرده می شود ؛
❇️ خصلت۹۸؛ قوی در امور دینی و اخروی
إِنْ سَلَکَ مَعَ أَهْلِ الدُّنْیا کَانَ أَکْیسَهُمْ وَ إِنْ سَلَکَ مَعَ أَهْلِ الْآخِرَهِ کَانَ أَوْرَعَهُمْ
اگربااهل دنیاهمراه شود زیرکترین آنهاست واگربااهل آخرت همراه باشدپارساترین آنهاست.
🔵بیان کلی
انسان مؤمن منتظر باید در امور دنیوی و اخروی توانمند باشد چرا که دنيا و آخرت با هم منافاتى ندارند، به شرط آنكه انسان به دنبال حسنه و نيكى باشد. «فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَ فِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً».
حضرت امیر(ع) در حدیث جالبی می فرماید:
«كُنْ لِدُنْیاكَ كَأَنَّكَ تَعیشُ اَبَداً وَ كُنْ لِاخِرَتِكَ كَأَنَّكَ تَموتُ غَداً»
برای دنیایت چنان باش كه گویی جاویدان خواهی ماند و برای آخرتت چنان باش كه گویی فردا می میری(۲)
👌در توضیح این حدیث فرموده اند؛
انسان باید دو خانه را تصور کند نسبت به كارهای مربوط به این خانه كه فعلاً ساكن آن هست چنین فرض كند كه برای همیشه در اینجا باقی خواهد بود، پس اگر احتیاج به تعمیر و اصلاح هست انجام میده، ولی نسبت به كارهای مربوط به خانه ی دوم چنین فرض كند كه فردا به آنجا منتقل خواهد شد، پس هرچه زودتر نواقص و ناتمامیهای آنجا را تكمیل كند.(۲)
🟢قدرتمندی در امور دنیا
یاران حضرت مهدی(عج) که به آن حضرت کمک میکنند تا ایشان دنیا را اصلاح کند در مورد امور دنیا نیز همانند امور معنوی توانمند هستند .
در احادیث به این مطلب اشاره شده است؛
«اَنَّه لَوْ قَدْ کانَ ذلِکَ، اُعْطِیَ الرَّجُلُ قُوَّةَ اَرْبعینَ رَجُلاً...»چـون امـر ظـهـور حـضـرت واقـع شـد، بـه هـر انـسـان [از یـاوران ایـشـان ] نـیـروی چـهـل مـرد داده مـی شـود .(۳)
امام صادق (ع) می فرماید:
لوط پیامبر از این سخن خود که به دشمنان گفت: «ای کاش نیروی قدرتمندی علیه شما داشتم یا به استوانه ای محکم پناه می بردم» آرزوی نیرویی همانند نیروی قدرتمند مهدی موعود علیه السلام و یاران او را داشت، که یک تن از آنان توان چهل مرد را دارد، آنان دلهای استوارتر از پاره های آهن دارند و چون از برابر کوهها بگذرند صخره ها به لرزه در آیند، شمشیرها را غلاف نمی کنند تا آن هنگام که خداوند بخواهد و خشنود شود.»
🟢قدرت و توان معنوی
ورع، و نیروی معنوی بازدارنده از گناهان یک ویژگی مهم یاران منتظران حضرت مهدی است؛
امام صادق(ع) می فرماید؛
«إنَّ لِصاحِبِ هذَا الأَمرِ غَيبَةً ، المُتَمَسِّكُ فيها بِدينِهِ كَالخارِطِ لِلقَتادِ ...فَأَيُّكُم يُمسِكُ شَوكَ القَتادِ بِيَدِهِ ؟...إنَّ لِصاحِبِ هذَا الأَمرِ غَيبَةً ، فَليَتَّقِ اللَّهَ عَبدٌ وَليَتَمَسَّك بدينِهِ»
صاحب اين امر، غيبتى دارد كه در آن روزگار، كسى كه به دين خود چنگ مىزند، مانند كسى است كه شاخه پُر از خار و تيغ را با دستش صاف و تهى از خار مىكند»...«كدام يك از شما چنين مىكند؟»... «صاحب اين امر، غيبتى دارد . بنده بايد از خدا پروا كند و به دينش چنگ بزند» .(۴)
✅چهار مرحله ورع
بعضی از علماء ورع و تقوا از محارم الهی را به چهار درجه تقسیم کرده اند:
👈اول، ورع اهل عدل و آن اجتناب از هر چیزی است که مستلزم فسق و گناهکار بودن است و موجب خروج از عدالت است.
👈دوم ورع صالحین است و آن اجتناب از شبهات است.
👈سوم اجتناب است از انجام آن اموری که خوف آن می رود به حرامی یا شبهه حرامی مبدل شود یا حرامی را به دنبال داشته باشد.
👈چهارم ورع صدیقین است و آن اجتناب از هر چیزی است که برای خدا نباشد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.مجموعه آثار شهید مطهری . ج۱۶، ص۵۸۷.
۳.بحارالانوار مجلسی، ج۵۲، ص۳۰۷.
۴.دانشنامه امام مهدی (ع): ج ۵، ص ۳۸۱
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۹۹)
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم عجل لولیک الفرج و اجعلنا من اعوانه و انصاره
✅مقدمه
پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت(عج)، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، بالغ بر یکصد ویژگی مؤمن كامل شمرده می شود ؛
❇️ خصلت۹۹؛ اهل عذر و بهانه و امور شبه ناک نیست
لَا یرْضَى فِی کَسْبِهِ بِشُبْهَهٍ وَ لَا یعْمَلُ فِی دِینِهِ بِرُخْصَهٍ درکسب خویش مواردشبهه رانمی پسندد و درعمل به دینش دنبال عذرورخصتی نمی رود.
🟢 بیان کلی
از جمله اموری که در آخرالزمان جز فتنه ها محسوب میشود بهانه تراشی برای ارتکاب محرمات و فرار از تکالیف الهی است.
در آخرالزمان گاهی توجیهات به قدری خطرناک است که حتی انسان را به وادی تفسیر به رأی و دستبرد به کتاب خدا، می کشاند و این آسیب در جاهایی که منافع مادی وجود دارد فراوان دیده می شود فلذا انسان منتظر باید از توجیه گری و از منافع مادی حرام و شبه ناک اجتناب کند.
🟢اطاعت از دستورات دینی
اطاعت محض از دستورات دینی مهم ترین ویژگیِ منتظران دانسته شده است که در حدیثی از پیامبر(ص) منتظران به خاطر اطاعت از دستورات دینی امامان مورد ستایش قرار گرفته اند؛
«طوبى لِمَن أدرَكَ قائِمَ أهلِ بَيتي وهُوَ مُقتَدٍ بِهِ قَبلَ قِيامِهِ ، يَأتَمُّ بِهِ وبِأَئِمَّهِ الهُدى مِن قَبلِهِ ، ويَبرَأُ إلَى اللّه ِ عَزَّوجَلَّ مِن عَدُوِّهِم ، اُولئِكَ رُفَقائي وأكرَمُ اُمَّتي عَلَيَّ»
خوشا به حال كسى كه قائم اهل بيت را درك كند و پيش از قيامش به او اقتدا نمايد، از او و از امامان هدايتگر پيش از او پيروى كند و از دشمنان آنان به خداى عز و جل پناه و بيزارى جويد، اينان رفيقان من و گراميترين افراد امّت من در نزد منند.(۲)
🟢دعای مهدوی و خطر مال حرام
در نهمین فراز دعاى امام عصر(عج)چنین مىخوانیم: «وطهّر بطوننا من الحرام و الشبهه؛ خدایا!اندرون ما را از غذاهاى حرام وشبهه ناک پاک کن.»
در این فراز از دعا سخن از یکى از آفات مهم ویکى از عوامل خطرناک ضربه زننده راه هدایت و سعادت به میان آمده که از موانع وسنگ اندازهاى خطیر در روند تکاملى انسان مىباشد،وموجب سقوط وهلاکت وتیرگى روح وجان وبدبختى دو جهان مىگردد،وآن خوردن یا آشامیدن غذاهاى حرام وحتى شبهه ناک است. از این روست که در قرآن فرمود؛چنان که قرآن مىفرماید: «فلینظر الانسان الى طعامه» انسان حتماًباید به غذاى خود بنگرد .
و فرمود :«یا ایها الرّسل کلوا من الطیبات و اعملوا صالحاً»اى پیامبران از غذاهاى پاکیزه بخورید،و عمل صالح انجام دهید.»از این آیه استفاده مىشود که خوردن غذاى حلال منشأ کارهاى نیک مىشود،و در پاک سازى اعمال،اثربخش مىباشد،و بین خوردن غذاى حلال و اعمال نیک،رابطه تنگاتنگ است.
💠حکایت
مردى به محضر رسول اکرم (ص)آمد و عرض کرد: «دوست دارم دعایم مستجاب شود،چه کنم؟» پیامبر(ص)در پاسخ فرمود: «طهّر مأکلتک،و لا تدخل بطنک الحرام» غذاى خود را پاک کن،و از ورود غذاى حرام به شکمت بپرهیز.(۳)
🔴بهانه تراشی برای گناهان
حضرت علی(ع) در ضمن بیان حدیثی از پیامبر(ص) یکی از فتنه های آخرالزمان را اینگونه بیان می فرمایند؛
«يَسْتَحِلُّونَ حَرَامَهُ بِالشُّبُهَاتِ الْكَاذِبَةِ وَ الْأَهْوَاءِ السَّاهِيَةِ، فَيَسْتَحِلُّونَ الْخَمْرَ بِالنَّبِيذِ وَ السُّحْتَ بِالْهَدِيَّةِ وَ الرِّبَا بِالْبَيْعِ.
حرام خدا را با شبهات دروغين و هوس هاى غفلت زا حلال مى شمارند. شراب را به نام «نبيذ»، و رشوه را به نام «هديه» و ربا را به اسم «تجارت» حلال مى پندارند.(۴)
🔴گناهان و بهانه ها
منتظران، در آخرالزمان باید مراقب حرام های رایج و بی دینی های عادی شده، باشند و باید توجه داشته باشند که توجیه گری ، دام شیطان برای آلوده شدن تدریجی و گام به گام به همه گناهان است، مصادیقی از این قبیل گناهان را بر می شمریم؛
☜رباخواری به اسم قرض
☜ترک نماز و روزه به بهانه ای مختلف
☜ استفاده طلا برای مردان،به بهانه حلقه ازدواج
☜ گوش دادن به انواع موسیقیهای مطرب و حرام
☜ بی اعتنایی به حکم شرعی نجاست برخی از مصادیق نجس مثل سگ.
☜خوردن برخی غذا های حرام به بهانه های مختلف مثل گوشت خرچنگ، گوشت جوجه تیغی، گوشت خرگوش
☜ استفاده از مشروبات الکلی در عروسی
☜رقص و ختلاط زن و مرد در مجالس عروسی
☜ عدم رعایت پوشش شرعی در محیط اجتماع
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.كمال الدين ،ج۳،ص۲۸۶.
۳.عدّة الداعي،ص۱۲۸
۴.نهج البلاغه، خطبه ۱۵۶.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۱۰۰)
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم عجل لولیک الفرج و اجعلنا من اعوانه و انصاره
✅مقدمه
پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت(عج)، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، بالغ بر یکصد ویژگی مؤمن كامل شمرده می شود ؛
❇️ خصلت۱۰۰؛اهل عطوفت و برادری
« یعْطِفُ عَلَى أَخِیهِ بِزَلَّتِهِ وَ یرْضَى مَا مَضَى مِنْ قَدِیمِ صُحْبَتِهِ»
با خطا و لغزش برادر دینیش به عطوفت رفتار نماید و حق دوستی دیرینه را مراعات می کند.
به عبارتی دیگر، اهل عطوفت و مهربانی و رفاقت و برادری وفادارانه است.
🟢بیان کلی
منتظران در دوران آخرالزمان نسبت به برادران دینی خود تکالیفی دارند که باید آنها را رعایت کنند در حدیثی امام حسن عسکری(ع) شیعیان را برای این تکالیف مهم آماده میکنند؛
« شِيعَةُ عَليٍّ (ع) هُمُ الذينَ يُؤثِرُونَ إخوانَهُم على أنفُسِهِم و لَو كانَ بِهِم خَصاصَةٌ ، و هُمُ الذينَ لا يَراهُمُ اللّه ُ حيثُ نَهاهُم ، و لا يَفقِدُهُم حيثُ أمَرَهُم ، و شِيعَةُ عليٍّ (ع) هُمُ الذينَ يَقتَدُونَ بِعليٍّ (ع) في إكرامِ إخوانِهِمُ المُؤمنينَ»
شيعيان على (ع) آنانند كه برادرانشان را بر خود ترجيح مى دهند ، هر چند خود نيازمند باشند و آنانند كه خداوند ايشان را در آن جا كه نهى كرده، نمى بيند و در آن جا كه امر كرده، هميشه حاضر مى بيند . شيعيان على (ع)آنانند كه در گراميداشت برادران مؤمن خويش به على (ع) اقتدا مى كنند .
🔵حقوق برادران دینی
خداوند مؤمنان را برادر همدیگر اعلام فرمود و یک دغدغه مقدس را دغدغه برقراری صلح و صفا بین برادران دانست؛
إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ»؛
مؤمنان برادرند. پس میان برادرانتان، اصلاح کنید و از خدا بترسید؛ شاید که مورد رحمت واقع شوید.(۲)
امام باقر (ع) میفرماید:
« مِنْ حَقِّ الْمُؤْمِنِ عَلَی أَخِیهِ الْمُؤْمِنِ أَنْ یُشْبِعَ جَوْعَتَهُ وَ یُوَارِیَ عَوْرَتَهُ وَ یُفَرِّجَ عَنْهُ کُرْبَتَهُ وَ یَقْضِیَ دَیْنَهُ فَإِذَا مَاتَ خَلَفَهُ فِی أَهْلِهِ وَ وُلْدِهِ»؛
از حقوق مؤمن بر برادر مؤمنش این است که گرسنگیاش را بر طرف کند؛ عورتش را بپوشاند، مشکلاتش را برطرف کند، بدهکاریش را بپردازد، و اگر برادر مسلمانش از دنیا رفت جانشین او در خانواده و فرزندانش باشد؛ (یعنی از حوائج زندگیشان سؤال کند و خواستههایشان را برطرف کند، اعم از لباس، خوراک و...).(۳)
🔶عوامل عطوفت برادرانه
در احادیث به اموری اشاره شده است که رعایت آنها برقراری عطوفت برادرانه را نوید میدهد؛
۱. ایمان ۲. گشاده دستی ۳.گشاده رویی ۴. خوشنیتی؛ ۵. خوشگمانی؛ ۶. خوشخویی؛ ۷.عفو و گذشت ۸. ادب ۹. اظهار دوستی؛ ۱۰. فروتنی؛ ۱۱. وفاداری؛ ۱۲. راستگویی؛ ۱۳. نرمی؛ ۱۴.کرم؛ ۱۵. خاموشی؛ ۱۶. خیرخواهی؛ ۱۷. بیزاری از بدی؛ ۱۸. دوری از حسادت.۱۹.اجتناب از عیب جویی
۲۰.دعا کردن برای مؤمنان
🟢 دعای عطوفت آمیز
منتظران باید دعای عطوفت آمیز امام زمان را سرلوحه رفتار خود قرار دهند که آن حضرت همه اقشار جامعه را مورد دعای محبت آمیز قرار می دهند؛
وَ تَفَضَّلْ عَلىٰ عُلَمائِنا بِالزُّهْدِ وَالنَّصِيحَةِ، وَعَلَى الْمُتَعَلِّمِينَ بِالْجُهْدِ وَالرَّغْبَةِ، وَعَلَى الْمُسْتَمِعِينَ بِالاتِّباعِ وَالْمَوْعِظَةِ، وَعَلىٰ مَرْضَى الْمُسْلِمِينَ بِالشِّفاءِ وَالرَّاحَةِ، وَعَلىٰ مَوْتاهُمْ بِالرَّأْفَةِ وَالرَّحْمَةِ... لینک پوستر دعا
🟢سخن آخر
منتظران باید اوج عطوفت و مهربانی را تقدیم حضور آن عزیز بدارند که آن مهربان، همیشه به یاد عاشقانش هستند که می فرماید:
«انا غیر مهملین لمراعاتکم و لا ناسین لذکرکم» ما از رسیدگی به حال شما کوتاهی نمی کنیم و یاد شما را از خاطر نمی بریم .
انسان وقتی به کسی علاقه داشته باشد، یاد و خاطره محبوب همیشه در فکر و ذهنش حضور دارد و این موجب می شود که زندگیش رنگ و بوی معشوق بگیرد . اگر محبوب انسان موجودی متعالی و ملکوتی باشد، این الگو پذیری زمینه رشد و تعالی او را فراهم می سازد و اگر محبوب و معشوق او موجودی پست و فرومایه باشد، این الگو پذیری موجب سقوط و هلاکت وی خواهد شد
🌸شعر
یارب آن مونس جان محرم اسرار کجاست
و آن طبیب دل بی طاقت بیمار کجاست
یک جهانند گرفتار فراقش یا رب
آن رهاننده این جمع گرفتار کجاست
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.حجرات/۱۰
۳.کافی، ج ۲، ص ۱۶۹.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
تسویل؛خطر شیوع گناهان
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
اگر حیوان حلال گوشتی ذبح شرعی شود و خون به مقدار متعارف از بدنش خارج گردد، خونی که از گلوی حیوان خارج میشود نجس است اما خون باقیمانده داخل اعضای بدنش پاک است.
💠داستان
ایجاد انگیزه
در تاریخ آمده مهدى عباسى ،سومین خلیفه بنى عباس، نیاز به قاضى داشت، شخصى به نام شریک قاضى را به حضور طلبید، و منصب قضاوت را به او پیشنهاد کرد، او آن را به خاطر نا مشروع بودنش در آن دستگاه طاغوتى نپذیرفت، مهدى عباسى به او گفت: «یکى از سه کار را باید انجام دهى ؛
۱.قاضى شوى
۲.آموزگار فرزندانم گردى
۳.یک وعده در کنار سفره ما ،با ما هم غذا شویم.
شریک فکر کرد دید سومى آسانتر است، از این رو در یک وعده غذاى خلیفه شرکت کرد، و از غذاى لذیذ او خورد.کارفرماى غذا گفت: «باهمین غذا کار شریک خلاصه شد.» آرى همین غذاى حرام آن چنان شریک را دگرگون کرد که هم قاضى شد و هم معلّم فرزندان خلیفه.و روزى با حقوق پرداز بر سر ماهیانهاش بگو مگو کرد، حقوق پرداز گفت: مگر بار گندم به ما فروختهاى که آن همه پافشارى مىکنى؟شریک جواب داد: «سوگند به خدا دینم را که مهمتر از بار گندم است فروختهام.»
🟢مقدمه
با این داستان عبرت انگیز که تقدیم شد موضوع خطر شیوع گناهان، مورد بحث قرار داده میشود.
➖نخست آیه ای از قرآن کریم به عنوان تبرک در ابتدا بحث تقدیم می شود؛
«انَّ الَّذِيْنَ ارْتَدُّوا عَلى ادْبارِهِمْ مِنْ بَعْدِ ما تَبَيَّنَ لَهُمْ الْهُدَى الشَّيْطانُ سَوَّلَ لَهُمْ وأَمْلَى لَهُمْ»؛ (كسانى كه بعد از روشن شدن حق به آن پشت كردند، شيطان اعمال زشتشان را در نظرشان زينت داده، و آنها را با آرزوهاى طولانى فريفته است).
منظور از تسويلات شيطان در آيات قرآن اين است كه زشتى ها را در نظر انسان زيبا نشان دهد و آدمى را فريب داده و منحرف سازد.
➖امّا از آنجایی که گاهی تشخیص این تسویلات برای افراد مؤمن و باسواد هم دشوار میشود در ادعیه تعلیم داده شده که بگوئیم «اللَّهُمَّ وَ مَا سَوَّلَ لَنَا مِنْ بَاطِلٍ فَعَرِّفْنَاهُ» خدایا هر چیزی که برای ما تسویل میکند و باطلی را برای ما زیبا نشان میدهد تسویل را به ما بشناسان؛ «فَعَرِّفْنَاهُ»
➖تسویل شیاطین ، در جامعه در حال گسترش است یعنی با شیوه های مختلف شیطانی، گناهان عادی و رایج می شود و قدم به قدم قبح گناهان یکی پس از دیگری شکسته می شود.
مصادیقی از این قبیل گناهان را بر می شمریم؛
☜رباخواری به اسم قرض، عادی میشود
☜ترک نماز و روزه به بهانه ای مختلف رواج می یابد .
☜ قبح استفاده طلا برای مردان،به بهانه حلقه ازدواج ،از بین رفته.
☜ گوش دادن به انواع موسیقیهای مطرب و حرام به عنوان یک کار زیبا شناخته شده است.
☜ حکم شرعی نجاست برخی از موجودات نجس مثل «سگ» و در مواردی «خون»، مورد بی اعتنایی قرار می گیرد.
☜به بهانه های مختلف مثل خاصیت طبی، برخی اجزا حرامِ حیوان حلال گوشت مثل دنبلان گوسفند و خوردن گوشت برخی حیوانات حرام گوشت، مثل خرچنگ، جوجه تیغی، خرگوش در برخی مناطق ترویج می شود.
☜ استفاده از مشروبات الکلی در عروسی به شدت در حال گسترش است.
☜ گناه رقص و اختلاط زن و مرد در مجالس عروسی ، دامن گیر بسیاری از خانواده هاست.
☜ حکم الهیِ حرام بودن ظهور زنان آرایش کرده در جامعه ،نه تنها عادی شده بلکه آرایش نکردن مورد تعجب و گاهی اعتراض قرار می گیرد .
این ها فقط مواردی از گناهان در حال گسترش و عادی سازی شده می باشد و میتوان مصادیق بیشتری را بر شمرد.
➖ در مسیر سعادت و نجات،باید موانع و حجابهاى رشد و روند را شناخت،چرا که موانع بازدارنده و سدراه است،ونه تنها مانع حرکت است بلکه گاهى موجب واژگونى و عقب گرد وهلاکت خواهد شد.مثلاًدرختى را در نظر بگیرید عوامل تکامل مانند:نور وحرارت وآب وکود وهواى آزاد برایش فراهم شده وبر اثر آن،رشد شتابان وگسترده دارد،ولى ناگهان آفت ملخ به جان آن درخت مىافتد،وتاروپود آن رامى خورد،وآن را به وادى روزگار سیاه تیرگى مىافکند،باغبان آگاه ودلسوز باید به موقع از آن آفت جلوگیرى کند،تا درختش به ثمر برسد.انسان نیز در پرتو عوامل سازنده از ایمان،عبادت،معرفت،استقامت و دعا و مناجات به سوى تکامل به پیش مىرود،ولى ناگهان ممکن است او بر اثر یک کار غلط و وسوسه شیطانی، مانند خوردن غذاى حرام،مبتلا به آفتى خطرناک شود،وهمین چراغ ترقى وجود او را خاموش نموده،وتار و پود انسانیت و شخصیت و هویّت ملکوتى او را نابود سازد.
پس در این مبحث از این آفت ها و تسویلات شیطانی بحث خواهد شد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴انواع تسویلات و دامهای شیطانی
موارد زیادی می توان از دامها و تسویلات شیطان را بر شمرد که فقط به چند مورد که در جامعه فراوان وخود دارد اشاره میشود؛
♨️ لقمه حرام
از نظر علم و عقل و تجربه ثابت شده و قطعى است که همانگونه که غذاى سالم در پرورش جسم اثر دارد،و غذاى نا سالم موجب بیمارى جسم مىشود،ودر روح و روان انسان نیز اثر منفى دارد،غذاى حلال و طیّب موجب سلامتى و نورانیت روح و روان شده،و به عکس غذاى حرام و پلید باعث تیرگى و انحراف روح و روان مىشود.
به تعبیر یکی از علما، غذای حلال از طرف فرشته ی خدا میکائیل است و نور و برکت دارد اما غذای حلال از طرف شیطان است و آتش و تاریکی را به دنبال دارد.
از این رو خداوند در قرآن مىفرماید: «فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَىٰ طَعَامِهِ» انسان باید به غذای خویش بنگرد! (و توجه کند).
➖و می فرماید:«يَا أَيُّهَا الرُّسُلُ كُلُوا مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا ۖ إِنِّي بِمَا تَعْمَلُونَ عَلِيمٌ» ای پیامبران! از غذاهای پاکیزه بخورید، و عمل صالح انجام دهید، که من به آنچه انجام میدهید آگاهم.
👈از این آیه استفاده مىشود که خوردن غذاى حلال منشأ کارهاى نیک مىشود،و در پاک سازى اعمال،اثربخش مىباشد،و بین خوردن غذاى حلال و اعمال نیک،رابطه تنگاتنگ است.
➖پیامبر می فرماید:
«العِبادَةُ عَشرَةُ أجزاءٍ تِسعَةُ أجزاءٍ في طَلَبِ الحَلالِ ».
عبادت ده جزء دارد، كه نُه جزء آن طلب [روزى] حلال است .(۱)
➖مردى به محضر رسول اکرم (ص)آمد و عرض کرد: «دوست دارم دعایم مستجاب شود،چه کنم؟» پیامبر(ص)در پاسخ فرمود: «طهّر مأکلتک،و لا تدخل بطنک الحرام»غذاى خود را پاک کن،و از ورود غذاى حرام به شکمت بپرهیز.(۲)
♨️در معرض گناه بودن
یکی از تسویلات شیطانی و عوامل عادی شدن گناه ، در معرض گناه بودن به عبارت دیگر، نگاه به گناه است به همین خاطر است که در آیات و روایت اسلامی مکرر به ما دستور داده شده تا نگاه خودمون رو مدیریت کنیم و به اصطلاح به ما این مفهوم رو منتقل کرده اند که ؛به چشمانت بیاموز که هر کس ارزش دیدن ندارد.
خداوند می فرماید:
«قُل لِّلْمُؤْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَیَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِکَ أَزْکَی لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِمَا یَصْنَعُونَ»: به مردان با ایمان بگو: دیده [از نامحرم] فرو نهند و پاکدامنی خود را حفظ کنند، که این برای آنها پاکیزهتر است. همانا خدا به آنچه میکنند آگاه است.
♨️پشتیبانی از گنهکار!
یکی دیگر از تله های شیطان پشتیبانی از گناهکاران است. افرادی داریم که برای اینکه ژست روشنفکری و تحمل مخالف به خود بگیرند از گناهکاران پشتیبانی میکند.
پشتیبانی از گنهکار ، گناه را عادی میکند. یعنی گنهکار میداند که اگر گناه بکند، عقبه دارد، افرادی هستند که حمایتش میکنند. یعنی گنهکار احساس میکند که پشتش به جای گرمی است. پشتیبانی از گنهکار! «وَ لا تَرْکَنُوا إِلَی الَّذینَ ظَلَمُوا» (هود/۱۱۳) قرآن میگوید پشتیبان گنهکار نباشید. تکیهگاه به گنهکار ندهید. «وَ ما کُنْتُ مُتَّخِذَ الْمُضِلِّینَ عَضُدا» (کهف/۵۱)
در یک گناه سه نفر با هم شریک هستند:
۱.آن کسی که مباشر است و مستقیم گناه میکند.
۲. آن کسی که این گنهکار را ساپورتش میکند و کمک به او میرساند.
۳. آن کسی که میبیند و راضی میشود. این سه مورد در گناه شریک هستند. کسی که گناه را انجام میدهد. کسی که او را کمکش میکند. کسی که از این حرکت راضی است. نباید راضی باشیم.
👈 امروزه یکی از عوامل که باعث می شود افرادی با شکل و شمایل غیر دینی در جامعه ظاهر شوند همین مطلب است یعنی در جامعه افراد با ظاهر دینی با نگاه های سنگین افراد جامعه مواجه می شود اما افرادی که با ظواهر بی دینی در جامعه حضوردارند مورد محبت و حمایت روانی قرار می گیرند.
♨️آشکار شدن گناه
یکی از عوامل که گناه را عادی میکند و افرادی را به اشتباه می اندازد که خیال میکنند دیگر این امور زشتی خود را از دست داده اند؛ عبارت است از آشکار شدن گناهان.
از این رو پیامبر(ص) می فرماید:
«إِنَّ الْمَعْصِیةَ إِذَا عَمِلَ بِهَا الْعَبْدُ سِرّاً لَمْ تَضُرَّ إِلَّا عَامِلَهَا، وَ إِذَا عَمِلَ بِهَا عَلَانِیةً وَ لَمْ یغَیرْ عَلَیهِ أَضَرَّتْ بِالْعَامَّةِ»
تردیدی نیست که اگر بنده ای در پنهان (از اوامر و نواهی حق) نافرمانی کند، پیآمد و زیان آن تنها گریبان گیر خود او خواهد شد. ولی اگر آشکارا چنین کار ناشایسته ای را انجام دهد و مورد سرزنش مردم قرار نگیرد، آثار سوء ناشی از آن، دامن گیر عموم مردم و زیان آن فراگیر خواهد شد».(۳)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
♨️توجیه گناه
یکی دیگر از عوامل بی ایمانی و انحراف توجیه گناه است.
هر قدر گناه سنگین باشد، به سنگینى توجیه گناه نیست؛ چرا که گنهکار معترف به گناه، غالباً به سراغ توبه مى رود، اما مصیبت زمانى شروع مى شود که پاى توجیه گرى ها در میان آید، که نه تنها راه توبه را به روى انسان مى بندد، بلکه او را در گناه راسخ تر و جرى تر مى سازد.
این توجیه گرى، گاه براى حفظ آبرو و جلوگیرى از رسوائى در برابر مردم است، اما از آن بدتر، زمانى است که براى فریب وجدان صورت گیرد.
اولین توجیه کننده معصیت و نافرمانی شیطان است.
شیطان نیز با یک مقایسه غلط، نافرمانى صریح خود را در برابر خداوند توجیه کرد گفت: (من از او بهترم؛ مرا از آتش آفریده اى و آدم را از گل!)؛ چگونه ممکن است موجودى شریف تر براى موجودى پست تر سجده کند! «أَنَا خَیْرٌ مِنْهُ خَلَقْتَنِی مِنْ نار وَ خَلَقْتَهُ مِنْ طِین».
👈در جامعه توجیه گناه زیاد دیده می شود به عنوان مثال وقتی کسی مورد سرزنش قرار میگیرد میگوید: «این همه گناه های بزرگ در جامعه انجام میشود تو زورت به من رسیده»
از این روست که خداوند در قرآن می فرماید:
«وَ لا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْری»
«و گنهکاری گناه دیگری را متحمّل نمی شود».
♨️کوچک شمردن گناه
پیامبر کوچک شمردن گناهان را اینگونه تذکر می دهند« إنّ إبلیسَ رَضِی مِنکم بالمُحَقَّرات و الذّنبُ الذی لایُغفَر» شیطان از شما به انجام دادن گناهان کوچک راضی است [همان] گناهانی که بخشیده نمی شود.(۴)
کسى که گناهى مى کند، و آن را بزرگ مى شمرد، و از کار خود ناراحت است، در مقام توبه و جبران بر مى آید، اما آن کس که آن را کوچک مى شمرد، و اهمیتى براى آن قائل نیست و حتى گاه مى گوید: «خوشا به حال من اگر گناه من همین باشد»!.
آقای قرائتی مثال جالبی دارند؛ کسی هزار تومان بدهکار است اما خود را بدهکار نمی داند اما کسی صدهزار بدهکار است اما خود را بدهکار می داند در مورد کدام یک احتمال جبران وجود دارد؟
➖در حدیثى از امیر مؤمنان على(ع) مى خوانیم: أَشَدُّ الذُّنُوبِ مَا اسْتَهانَ بِهِ صاحِبُهُ: «شدیدترین گناهان گناهى است که صاحبش آن را سبک بشمارد.(۵)
♨️تسویلِ های پیچیده
مرحوم آیت الله فاطمی نیا تعبیر هشدار آمیزی دارند؛
در تسویل فرموده اند؛ «وَ اعلَم أنَّ الشَّیطان کثیراً مَا یُزَیِّنُ البَاطِل» شیطان بسیاری از اوقات باطل را زینت میدهد. «فَیُریهِ فِی صُورَهِ الحَقّ» حتّی باطل را به صورت حق به انسان نشان میدهد. «حتَّی أنَّه لِیَدعُو إلَی خیرٍ أن یَنقُلَکَ مِن طَاعَهٍ إلَی طَاعَه، حتَّی أنَّه لِیَدعُو إلَی خیرٍ لَتَفویتِ خَیرٍ أعظَمَ مِنهُ» حتی به کار نیک دعوت میکند تا از طاعتی مهم تر به سمت غیر مهم بکشاند.
شیطان به یک آدم مقدّس نمیگوید به یک مجلس رقص برو، میگوید: برو دعای کمیل بکن حالا بعداً عمّه را میبینی ، او میخواست به دیدن عمّه برود امّا میگوید: برای دیدن عمّه هنوز وقت داری، عمّه همیشه هست، فعلاً دعای کمیل بخوان. این شخص را با دعای کمیل سرگرم میکند. بعد سؤال پیش میآید که حالا که من دعای کمیل میخوانم این نقل شیطان است یا واقعاً دارم میخوانم؟ برای دیدن عمّه رفتهام نقل شیطان است یا واقعاً برای دیدن او رفتهام؟
➖حضرت آیت اللّه مکارم شیرازى(مدظله) در این راستا مىفرمود:یکى از اساتید در شیراز براى من جریانى را نقل کرد که هر وقت به یاد آن مىافتم عبرت مىگیرم،مىگفت:دوستى داشتم که بسیار مقدّس بود،حتى به خانه برادرش نمىرفت،چرا که برادرش در اداره دولتى(رژیم قبل)کار مىکرد،و مىگفت حقوقش حلال نیست،یا شبهه ناک است،اتفاقاًروزى بیمار و بسترى شد،او را از مدرسه نزد برادرش بردند ما به عیادتش رفتیم،از بستر بیمارى بر خاست،و فرش اطاق را جمع کرد و گفت:روى این فرش ننشینید،زیرا اشکال دارد،من از روى ضرورت در اینجا هستم.ولى همین مقدس که این قدر احتیاط مىکرد،کم کم به یک سرى خطهایى افتاد که پایان کارش به جایى رسید که اگر در سر سفره شراب نبود شاید به غذا دست نمىزد.این تغییر و تحوّل چگونه رخ مىدهد؟این از آن جهت است که اول مستحبات را ترک کرد،بعد مکروهات و امور شبهه ناک را انجام داد،سر انجام به امور حرام آلوده شد.آیت اللّه مکارم(مد ظله)مىافزاید:موردى را هم شاهد بودم،طلبهاى بود شبهاى جمعه با صداى خوش و حالى ملکوتى دعاى کمیل را مىخواند،من نیز در آن حجره بودم و لذّت مىبردم،ولى او کم کم به تهران رفت،به طور کلى عوض شد،زیر پوشش طلبگى بود ولى از خواندن دعاى کمیل متنفّر شده بود.چرا؟رازش این بود که حال و نشاط عبادت نداشت،اگر کسى بخواهد حال و نشاط داشته باشد،باید از غذاهاى مشتبه و جلسات و حرفهاى مشتبه بپرهیزد،واقعاًباید در کارها،احتیاط کند.(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
امام صادق علیه السلام شنید که مردی شهرت به تقوی پیدا کرده است.
روزی آن مرد را مشاهده کرد که جمع زیادی از عوام اطراف او را گرفته بودند .
پس آن مرد از مردم کناره گرفت و تنها به راهی حرکت کرد؛ امام، ناظر کارهای او بود .
پس از زمانی کوتاه امام دیدند او جلو یک دکان نانوائی ایستاد ، و دو نان مخفیانه برداشت و به راه افتاد . پس از چند قدمی از دکان میوه فروشی دو عدد انار برداشت و به راهش ادامه داد .
پس از پیمودن مسافتی نزد مرد مریضی رفت و نانها و انارها را به وی داد و به مقصد خود خواست برود ، امام (ع) خود را به آن مرد رساند و فرمود:
امروز از تو عمل شگفت انگیزی دیدم ، و آنچه را دیده بود برایش نقل کرد !
آن مرد گفت : گمان می کنم تو امام صادق (ع) هستی ؟
فرمود : آری ، گفت : با آنکه فرزند پیامبری ، افسوس که چیزی نمی دانی ؟
فرمود : چه جهلی از من دیده ای ؟
گفت : مگر نمی دانی خداوند در قرآن فرموده:
«مَن جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا وَمَن جَاءَ بِالسَّیِّئَةِ فَلَا یُجْزَىٰ إِلَّا مِثْلَهَا وَهُمْ لَا یُظْلَمُون»
هر کار نیکی انجام دهد ده حسنه دارد و هر که گناهی کند جز یک گناه برایش ننویسند
از این جهت به حساب من دو نان و دو انار دزدیده ام ، مجموعا چهار گناه محسوب می شود ، و آنها را در راه خدا داده ام می شود چهل حسنه .
چهار گناه را از چهل حسنه کم کنند سی و شش حسنه برایم باقی می ماند ، و تو از این حسابها نمی دانی !
امام فرمود : ثکلتک امک انت الجاهل بکتاب الله، اما سمعت انه عزوجل یقول:
مادرت به عزایت بنشیند این تو هستی که جاهل به کتاب خداوندی، مگر این آیه از قرآن را نشنیدی که می فرماید:
«إِنَّمَا یَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِینَ»خدا از پرهیزگاران قبول اعمال کند.
تو چهار گناه کردی و مال مردم را دزدیدی و چهار گناه دیگر کردی که بدون اجازه به دیگران دادی ، پس هشت گناه نمودی و هیچ حسنه ای هم نداری .
بعد حضرت به اصحابش فرمود :
«بمثل هذا التاویل القبیح المستکره یَضِلونَ و یُضِلون…؛ به مانند این گونه توجیه های زشت و ناپسند، مردم را گمراه می کنند و خود گمراه می شوند.»(۷)
💠داستان
یکى از غلامان امام صادق (ع) به نام مصادف به آن حضرت خبر داد که مىخواهم براى تجارت فلان کالا به مصر سفر کنم امام به او اجازه داد، و به او هزار دینار داد تا کالا تهیه کرده و به مصر براى فروش ببرد، او با خریدارى آن کالا به مصر رفت، و چون آن کالا در مصر نایاب بود، آن را به دو برابر فروخت، و سپس به سوى مدینه بازگشت، خوشحال بود که به امام(ع) خبر مىدهد که هزار دینار استفاده کرده است .وقتى که خدمت امام(ع) رسید و ماجرا را گفت .امام (ع) ناراحت شد، و تنها پول خود را گرفت و استفاده آن را که بر اثر گران فروشى به دست آمده بود به مصادف داد وگفت:بردار، من به چنین پولى نیاز ندارم آنگاه فرمود: «یا مصادف!مجادلة السّیوف اهون من طلب الحلال؛ اى مصادف! جنگیدن با شمشیرها، آسانتر از تحصیل مال حلال است.»
آرى امام(ع)پول به دست آمده از گرانفروشى رانپذیرفت که ای بسا گران فروشی مقدمه ای باشد بر دنیا پرستی و گناهان دیگر .
💠داستان
یکى از علماى ربانى و مراجع تقلید مرحوم آیت الله العظمى سید محمد باقر دُرچهاى اصفهانى (ره)از اساتید آیت الله العظمى بروجردى(ره)و از پارسایان وارسته روزگار است که در سال ۱۳۴۲ ه ق در ۷۱ سالگى در دُرچه نزدیک اصفهان رحلت کرد، ومرقدش در تخت فولاد اصفهان است.وى که داراى صفاى باطن در سطح اعلى بود، نسبت به غذا مراقبت عجیبى مىنمود، تا آنجا که آقاى جلال الدین همایى نقل مىکند:
یکى از بازرگانان ثروتمند آن جناب را همراه چند نفر از علما به خانه خود دعوت کرد، ایشان این دعوت را پذیرفت و به خانه او رفتند، میزبان سفره متنوع و پرزرق وبرق انداخت، آن جناب طبق عادت همیشگى مقدار کمى از غذاى آن سفره خوردند.پس از صرف غذا، میزبان قبالهاى مشتمل بر مسألهاى که به فتواى آیت الله دُرچهاى حرام بود، براى امضاء به محضر آن بزرگوار آورد، آیت الله دُرچهاى دریافت که این میهمانى مقدمه آن امضاى سند بوده است و شبهه رشوه داشته است.رنگش تغییر کرد، وبه تنش لرزه افتاد و به میزبان فرمود: «من به تو چه بدى کردم که این زقّوم را به حلق من وارد کردى، چرا این سند را قبل از نهار نیاوردى، تا دست به این غذاى آلوده نزنم؟»آنگاه آشفته حال برخاست، و دوان دوان به مدرسه آمد و کنار باغچه مدرسه، مقابل حجرهاش نشست، و با انگشت به حلق فرو کرد، و همه را استفراغ نمود، سپس نفس راحتى کشید»
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحار الأنوار،ج۱۰۳،ص۹
۲.وسائل الشیعه، ج ۴، ص۱۷۶.
۳.قرب الإسناد،ص۵۵
۴.النوادر، ص۱۲۹.
۵.نهج البلاغه ۳۴۸.
۶.انوار هدایت، ص۱۰۱.
۷.وسائل الشیعه ج۲، ص۵۷
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۹۹)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۹۹ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام علی(ع)فرمود:
«لاَ يَقِلُّ عَمَلٌ مَعَ تَقْوَى وَ كَيْفَ يَقِلُّ مَا يُتَقَبَّلُ» علمى كه با تقوى همراه باشد كم نيست، چگونه عملی کم باشد در حالی که مقبول است؟!
[اشاره به فرموده خداوند؛« إِنَّمٰا يَتَقَبَّلُ اَللّٰهُ مِنَ اَلْمُتَّقِينَ » خدا فقط عمل مردم با تقوا را ميپذيرد.](۱)
✅ تفاوت قبول با صحت
عدم پذیرش و مقبول نبودن اعمال با باطل بودن آن فرق دارد و صحت عمل غیر از قبولی عمل است. زیرا ممکن است انسان عمل واجبی مانند نماز و روزه و... را با رعایت تمام شرایط شرعیه که در رساله آمده است انجام دهد. در این حالت، از او اسقاط تکلیف شده که عمل را انجام داده و باطل نمی باشد. ولی چون پرهیز از گناه ندارد، نماز او مورد قبول واقع نمی شود. یعنی مراتب و آثار نماز بر او مترتب نمی شود.
🟢 رابطه عبادات و اخلاقیات
وقتی از اعمال عبادی مثل نماز ،روزه ، حج سخن به میان می آید شرط قبولی همه این عبادات تقواست و تقوا در واقع رعایت همه اخلاقیات است پس باید گفت عبادات وابسته به اخلاقیات است و در صورت رعایت نکردن دستورات اخلاقی مانند دستور به اجتناب از دروغ، حسد، تکبر و... انسان مبتلا به بی تقوایی است پس اعمال انسان قبول نخواهد شد.
و فرموده اند«هر مرتبهای از تقوا برای انسان باشد، قبولی عمل او هم به همان مرتبه است».(۲)
🟢 مقامِ امنِ متقین
➖امام محمد باقر(ع) به سعد الخیر نوشتند:«إنّ اللّهَ عز و جل یَقِی بالتَّقوی عَنِ العَبدِ ما عَزُبَ عَنهُ عَقلُهُ، و یُجَلِّی بالتَّقوی عَنهُ عَماهُ و جَهلَهُ ، و بالتَّقوی نَجا نُوحٌ و مَن مَعهُ فیالسَّفینَةِ ، و صالِحٌ ومَن مَعهُ مِن الصّاعِقَةِ، و بالتَّقوی فازَ الصّابِرونَ، و نَجَتْ تِلکَ العُصَبُ مِن المَهالِکِ».
خداوند عز و جل به واسطه تقوا آنچه را که عقل بنده به آن نمیرسد، از وی دور میگرداند. و به وسیله تقوا کوریِ (دل) و نادانی او را برطرف میسازد. به کمک تقوا بود که نوح و کسانی که با او در کشتی بودند نجات یافتند و صالح و پیروانش از صاعقه رستند. و با تقواست که صابران کامیاب شدند و آن گروهها از مهلکه ها رهایی یافتند(۳)
➖در جای دیگر فرمودند:«... و إن نَزَلَت نازِلَةٌ عَلى أهلِ الأرضِ فشَـمِلَهُم بَلِيَّةٌ كانَ في حِرزِ اللّه ِ بِالتَّقوى مِن كُلِّ بَلِيَّةٍ ، أ لَيسَ اللّه ُ تَعالى يَقولُ : «إنَّ المُتَّقينَ في مَقامٍ أمينٍ؟»
... و اگر بلايى بر زمينيان فرود آيد و همه آنها را فرا گيرد، او به سبب تقوا از هر گونه بلايى در پناه خداست. مگر نه اين كه خداوند متعال مى فرمايد: «همانا پرهيزگاران در جايگاهى امن هستند»؟(۴)
🌸شعر
خون می خورم که طاقتِ تقوا شود مرا
لب بسته ام که گوشِ تماشا شود مرا
قربانیِ تبسّمِ امنِ تو اَم ، مگر
سهمِ دو باره تیغِ مدارا شود مرا
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۹۰.
۲.در محضر بهجت، ج۱، ص ۲۰۷
۳.الكافي ،ج۸،ص۵۲
۴.بحار الأنوار ،ج۷۰،ص۲۸۵.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۱۰۰)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۱۰۰ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق(ع)فرمود:
إِنَّا لاَنَعُدُّ اَلرَّجُلَ مُؤْمِناً حَتَّى يَكُونَ لجمیع أَمْرِنَا مُتَّبِعاً مُرِيداً » ما مردى را مؤمن نمىشماريم، تا آنكه همه آنچه را كه به آن امر كردهايم را تابع و خواهان باشد.(۱)
💠تمثیل جالب
یـــــــــــه روز مردی قزوینی رفت خالکوبی انجام بده و گفت که در بدنش عكس یك شیر را خالکوبی کنند.
روی زمین دراز كشید اما وقتی اولین سوزن در بدنش فرو رفت از درد داد كشید و پرسید: کجای شیر را میکشی ؟ گفت: دُم شیر را دارم میکشم.
قزوینی گفت, نفسم از درد بند آمد دُم نمیخواد
دوباره سوزن را فروبرد قزوینی فریاد زد, الان کدوم عضوش را میكشی؟
گفت: گوش شیر است.
قزوینی گفت: این شیر گوش لازم ندارد.
عضو دیگری را نقش بزن. باز سوزن در شانه مرد قزوینی فرو كرد, قزوینی ناله کرد که: این دیگر كدام عضو شیر است؟
گفت: شكم شیر است
قزوینی گفت: این شیر سیر است شكم لازم ندارد.
خالکوبی کننده، عصبانی شد, و سوزن را بر زمین زد و گفت: در كجای جهان كسی شیر بی سر و دم و شكم دیده؟ خدا هرگز چنین شیری نیافریده است.
🌸شعر
شیر بی یال و دم و إِشكم كه دید
این چنین شیری خدا خود نافرید
➲آنچـــــــــــه گفته شد تمثیلی است از ملای رومی، این تمثیل را برای افرادی ذکر کرده که دین داری شان مثل خالکوبی مرد قزوینی است. خود را مسلمان میدانند اما وقتی پای برخی دستورات اجتماعی خداوند مانند حجاب به میان میاد یا برخی دستورات نهی آمیز مثل حرام بودن الکل و موسیقی و رابطه با نامحرم و نجسی سگ و روزه گرفتن و مراعات حقوق دیگران و رعایت بیت المال و....پیش میاد راه دیگری را پیش میگیرند.
✅اهمیت تَعبد از نظر یک اندیشمند غربی
الکسیس،کارل برنده جایزه نوبل پزشکی مینویسد:
«بالاترین آرزوی من و مهم ترین هدفم در زندگی، معتقد بودن و ایمان ورزیدن است، به شکلی عمیق و تسلیم محض (بی چون و چرا)، بدون آن که هرگز حاضر باشم درباره ایمانم بحث کنم یا از آن به انتقاد بپردازم.»
🔶یک تذکر قرآنی
خداوند در قرآن کریم می فرماید:
«الَّذينَ جَعَلُوا القُرآنَ عِضينَ»
همانها که قرآن را تقسیم کردند (؛ آنچه را به سودشان بود پذیرفتند، و آنچه را بر خلاف هوسهایشان بود رها نمودند)!(۲)
و در آیه دیگری به کفاری اشاره می شود که حاضر نیستند با ایمان آوردن به پیامبر تسلیمِ محض اوامر الهی شوند و خیال میکنند همین که پیامبران قبلی را قبول دارند کفایت میکند،و خداوند ایمان به همه پیامبران دستور داده است.
«وَيَقُولُونَ نُؤْمِنُ بِبَعْضٍ وَنَكْفُرُ بِبَعْضٍ وَيُرِيدُونَ أَنْ يَتَّخِذُوا بَيْنَ ذَٰلِكَ سَبِيلًا»
و میگویند: «به بعضی ایمان میآوریم، و بعضی را انکار می کنیم» و میخواهند در میان این دو، راهی برای خود انتخاب کنند.(۳)
👈دین حدّاقلّی و اکتفای به حدّاقلها، از نظر اسلام قابل قبول نیست؛ ما در معارف خودمان چیزی بهعنوان دین حدّاقلّی نداریم، بلکه در قرآن کریم در موارد متعدّدی اکتفای به بعضی از تعالیم دینی دون بعضی، مذمّت شده است.
🔵تعبد و عقلانیت
تَعَبُّد، به معنای بندگی خالصانه و اطاعت بیشائبه انسان نسبت به خداوند است.
امام رضا(ع) در پاسخ به نامه کسی که تعبد و اطاعت محض از دستورات خداوند را از نگاه روشنفکری مورد سؤال و تردید قرار داده بود نامه ای نوشتند در ضمن آن نامه چنین فرمودند:«وَ وَجَدْنَا الْمُحَرَّمَ مِنَ الاَشياءِ لا حاجَةَ لِلْعِبادِ اِلَيْهِ وَ وَجَدْناهُ مُفْسِداً داعِياً اِلَی الْفَناءِ وَ الْهَلاكِ».
مییابیم چیزهایی که خداوند بر مردم حرام کرده نه تنها در زندگی مورد احتیاج مردم نیستند بلکه مایهی فسادند و بشر را به راه تباهی و هلاکت میخوانند.(۴)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۶۴.
۲.حجر/۹۱.
۳.نسا/۱۵۰.
۴. بحارالانوار، ج ۳، ص ۱۱۸.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
فهرست سلسله مباحث یک دقیقه ای
ویژگیهای منتظران
۱. اندیشه اش پویاست
۲. متذکر و به یاد خداست
۳. علم و دانشش فراوان
۴. بردباریش بزرگ
۵. خوش برخورد در کشمکش
۶. بزرگوار در آشتی
۷. سعه صدرش از همه بیشتر
۸. از همه خاکسار تر است
۹. خندهاش تبسم است
۱۰. دورهمی ش برای تعلم است
۱۱. تذکر دهنده به غافل
۱۲. آموزنده جاهل است
۱۳. به کسی که آزارش میکند آزاری نمیرساند.
۱۴. در آنچه به دردش نمی خورد وارد نشود.
۱۵. هیچ کس را به مصیبتی سرزنش و شماتت نمیکند.
۱۶. هیچ کس را با غیبت یاد نمیکند.
۱۷. از کارهای حرام بیزار است.
۱۸. در موارد شبهه قدم بر نمیدارد.
۱۹. بخششش فراوان
۲۰. آزارش بسیار کم
۲۱. برای غریب و ناآشنا یاور
۲۲. برای یتیم پدر است
۲۳. شادابی و خرمیاش در چهره
۲۴. حزن و اندوهش در دل
۲۵. به فقرخود خرسند است
۲۶. شیرین تر از عسل
۲۷. سخت تر از سنگ است
۲۸. هیچ رازی را فاش نسازد
۲۹. هیچ پرده ای را ندرد.
۳۰. حرکاتش لطیف
۳۱. دیدارش شیرین
۳۲. عبادتش بسیار
۳۳. وقارش نیکو
۳۴. برخوردش نرم
۳۵. سکوتش طولانی است
۳۶. اگر با او جاهلانه رفتار شود حلیم و بردبار است
۳۷. بر کسی که به او بدی کرده است شکیبا است
۳۸. بزرگتر را گرامی داشته
۳۹. به کوچکتر رحم میکند
۴۰. بر امانتها امین
۴۱. از خیانتها به دور است.
۴۲. رفیقش تقواست
۴۳. هم پیمانش حیا ست
۴۴. حواسش جمع است
۴۵. لغزشش کم است
۴۶. حرکاتش توأم با ادب است
۴۷. سخنش زیباست
۴۸. از لغزش دیگران میگذرد
۴۹. اهل عیب جویی نیست
۵۰. وقار و متانت دارد
۵۱. اهل صبر است
۵۲. مقام رضایت دارد
۵۳. شکر گزار است
۵۴. کم حرف است
۵۵. صداقت دارد
۵۶. اهل نیکوکاری است
۵۷. مصون است
۵۸. حلیم است
۵۹. اهل رفق و مداراست
۶۰. عفیف و پاکدامن است
۶۱. شریف است
۶۲. اهل لعن و نفرین نیست
۶۳. اهل دروغ نیست
۶۴. اهل غیبت نیست
۶۵. اهل فحش نیست
۶۶. حسود نیست
۶۷. بخیل نیست
۶۸. بشاش و با نشاط است
۶۹. تجسس نمیکند
۷۰. به دنبال فضایل است
۷۱. مشمول حفظ الهی است
۷۲. مؤید به توفیق الهی است
۷۳. جاذبه و دافعه دارد
۷۴. دارای اراده قوی است
۷۵. به مخالفش هم ستم نمیکند
۷۶. بر سختی ها شکیباست
۷۷. اهل ستم و تجاوز نیست
۷۸. هر چه هوس کرد انجام نمیده
۷۹. اهل فقر زاهدانه است
۸۰. کم خرج پر سود است
۸۱. زیاد روزه میگیرد
۸۲. اهل عبادت و شب زنده داری است
۸۳. قلبی پاک و پارسا دارد
۸۴. اهل دانش پاکیزه است
۸۵. در اوج قدرت عفو میکند
۸۶. به عهد خود وفادار است
۸۷. با شوق روزه می گیرد
۸۸. نمازش با خوف و خشیت است
۸۹. اهل عمل است
۹۰. از نگاهش فرو می کاهد
۹۱. اهل سخاوت است
۹۲. در نیکی به برادران ثابت قدم است
۹۳. اهل همدلی است
۹۴. مراقب زبانش است
۹۵. حق طلب است
۹۶. علم و عمل
۹۷. تلاش برای دنیا و آخرت
۹۸. قدرتمندی در امور دنیوی و اخروی
۹۹. اهل عذرو بهانه نیست
۱۰۰. اهل عطوفت و برادری است
ملتمس دعا؛
هیئت تحریریه کانال منبر طلاب
👇
🆔 @talabe_admin
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
May 11
حکمت جنگ و جهاد
تأملی در آیه ارهاب
[منبر پنج دقیقه ای]🕙
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
قال الله الحکیم:
«وَأَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَمِنْ رِبَاطِ الْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّكُمْ وَآخَرِينَ مِنْ دُونِهِمْ لَا تَعْلَمُونَهُمُ اللَّهُ يَعْلَمُهُمْ ۚ وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ شَيْءٍ فِي سَبِيلِ اللَّهِ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ وَأَنْتُمْ لَا تُظْلَمُونَ»
هر نیرویی در قدرت دارید، برای مقابله با آنها [= دشمنان]، آماده سازید! و (همچنین) اسبهای ورزیده (برای میدان نبرد)، تا به وسیله آن، دشمن خدا و دشمن خویش را بترسانید! و (همچنین) گروه دیگری غیر از اینها را، که شما نمیشناسید و خدا آنها را میشناسد! و هر چه در راه خدا (و تقویت بنیه دفاعی اسلام) انفاق کنید، بطور کامل به شما بازگردانده میشود، و به شما ستم نخواهد شد!(۱)
❇️مقدمه
قبل از پرداختن به موضوع و بیان پیام های آیه ، خوب است نکته ای بیان شود و آن اینکه دشمنان در فضای رسانه ای و در جبهه جنگ نرم کلمه «اِرهاب» را به معنای ترور جا انداخته اند در حالی که باید توجه داشت که ارهاب از «رَهْب» به معنای ترس است.
👈اين آيه دستور آماده باش همه جانبهى مسلمانان در برابر دشمنان و تهيه هر نوع سلاح، امكانات، وسايل و شيوههاى تبليغى حتّى شعار و سرود را مىدهد كه رعايت اين دستورات، سبب هراس كفّار از نيروى تهاجم و زورگویی به مسلمانان مىشود.
کسب آمادگی ، ابُّهَت برای مسلمان را به دنبال دارد که موجب می شود از زیاده خواهی و تجاوزگری کفار پیش گیری شود.
🟢خطر سازشگری
نقطه مقابل روحیه جهادی، روحیه سازشگری در مقابل دشمن است؛ از نظر منطق قرآنی ،دشمن کافر که خدا را بنده نیست اگر با مقاومت و ایستادگی مؤمنان مواجه نشود عرصه را روز به روز بر مؤمنان تنگ خواهد کرد.
«وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَبِيَعٌ وَصَلَوَاتٌ وَمَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثِيرًا ۗ وَلَيَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ»
و اگر خداوند بعضی از مردم را بوسیله بعضی دیگر دفع نکند، دیرها و صومعهها، و معابد یهود و نصارا، و مساجدی که نام خدا در آن بسیار برده میشود، ویران میگردد! و خداوند کسانی را که یاری او کنند (و از آیینش دفاع نمایند) یاری میکند؛ خداوند قوی و شکست ناپذیر است.(۲)
🔴عبرت های قرآنی
خداوند در قرآن عبرت هایی بیان فرموده تا مؤمنان توجه داشته باشند که اگر فریب شعارهای به ظاهرزیبای کفار را بخورند و از در تسلیم و سازش در آیند و کفار بر جامعه مسلط شوند چه نتایج وحشتناکی خواهد داشت که به دو مورد اشاره می شود؛
👈 در سوره یاسین ماجرای شهادت مومن آل یاسین و سخنان کفار به فرستاده های حضرت عیسی(ع) رفتار وحشیانه شان مورد اشاره قرار گرفته، آنها به فرستادگان حضرت عیسی میگفتند شما ها باعث بدبختی ما هستید باید شما سنگ باران کنیم و شکنجه سختی در انتظار شماست ؛« قَالُوا إِنَّا تَطَيَّرْنَا بِكُمْ ۖ لَئِنْ لَمْ تَنْتَهُوا لَنَرْجُمَنَّكُمْ وَلَيَمَسَّنَّكُمْ مِنَّا عَذَابٌ أَلِيمٌ»
و آخر الامر مومن آل یاسین را به طرز وحشیانه ای به شهادت رساندند.
👈 وقتی حضرت لوط(ع) با گستاخی کفار و کارهای زشت آنها و موضع تهاجمی شان نسبت به مؤمنان مواجه شده بود میگفت:«قالَ لَوْ أَنَّ لي بِكُمْ قُوَّةً أَوْ آوي إِلى رُكْنٍ شَديدٍ »
گفت: «[افسوس]! اى کاش در برابر شما قدرتى داشتم؛ یا پناهگاه نیرومندى در اختیار من بود. [آنگاه مىدانستم با شما زشت سیرتان چه کنم](۳)
🟢رویکرد اسلام جنگ و جهاد
مرحوم كاشف الغطاء (ره) به تشريح ديدگاه اسلام ميپردازد: «حقيقت و گوهر اسلام ايمان و عقيده است و كساني كه ادعا ميكنند اسلام با جنگ و شمشير پيام خود را نشر داده و بر ملتها چيره شده است،اشتباه ميكنند. اسلام ايمان و عقيده است و آن با جبر و اكراه حاصل نميشود، بلكه تنها در برابر حجت و برهان است كه تسليم و انقياد ممكن ميشود. قرآن در آيات متعددي اعلام داشته كه اكراه و اجباري در دين وجود ندارد»
و اگر اسلام شمشير به كار ميبرد، براي در هم كوباندن ستمگران و برداشتن شرّ آنها از سر ملتها است؛ همان ستمگراني كه به حجت و برهان گردن نمينهند. اسلام از زور براي رفع موانع از سر راه آزادي و آگاهي ملّتها استفاده ميكنند».
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.انفال/۶۰.
۲.حج/۴۰.
۳.هود/۸۰.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d