💡منهاج | مباحث استاد رضایی
خدای هر آن وقت که دلم از غم دنیا
گرفت، یادم بیاور که صبر زیباست و
تو یاریدهنده هستی!
#یک_قطره_حکمت
❚ @menhaj_40
-
▪️با سلام و عرض ادب خدمت اعضای
محترم منهاج...
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات و
عرض تبریک سال نو خدمت همهی
شما دوستان بزرگواران! 🌹
ان شاءالله که سالی پر از خیر و برکت
در پیش رو داشته باشید.
💢 از امروز ان شاءالله یک سری نکات و
مطالب مفید از کلام الله مجید، از زبان
استاد رضایی بزرگوار خدمت شما عزیزان
تقدیم خواهد شد.
حتما مطالعه و استفاده بفرمایید تا ان شاءالله بتوانیم از این ماه پر برکت بهترین بهره را ببریم.
- التماس دعا -
•
💡منهاج | مباحث استاد رضایی
🔻درباره آیات الهی نکات مهمی را میشود استخراج کرد از این منبع مهم الهی، اما یک مطلبی که ذهن را تیز میکند این است که خداوند متعال در بعضی از سورههای قرآن کریم، رفتارهای اجتماعی و کنشهای اجتماعی را مورد کنکاش و بررسی قرار داده و در واقع به بندگان خودش یک آموزش رفتار اجتماعی میدهد؛ چون به هر حال انسانها به صورت فردی زندگی نمیکنند، بلکه یک زندگی اجتماعی دارند. چون صاحب عقل و شعور هستند نیازمند یک الگو و چهارچوب برای این زندگی اجتماعی و مدیریت زندگی اجتماعی هستند. در جوامع به صورت طبیعی خرید هست، فروش هست، خوردن هست، آشامیدن هست، دعوا هست، نزاع هست، دوستی هست، محبت هست، اتفاقات مختلفی رقم خواهد خورد؛
-
🔻بر همین مبنا چون اتفاقات مختلف هست، خداوند متعال به عنوان صانع و سازنده و خالق انسان و بشر، چهارچوبهایی برای رفتارهای اجتماعی و برای درست زندگی کردن و برای بهتر زندگی کردن و هدفمند زندگی کردن به بشر آموزش میدهد. برای نمونه در جزء ششم در آیات ابتدایی سورهی مائده، خداوند متعال در آیهی یک، یک جملهای دارند که میفرمایند
💢¹-《اوفو بالعقود》
📌به قراردادهایی که با هم میبندید وفادار باشید!
خب این بستن قرارداد و وفاداری به قرارداد یک بحث جامع و کلی در جوامع بشری است الف و لام مفید عموم میکند؛ یعنی همه نوع قراردادها و عقد ها را شامل میشود، اعم از قراردادهای خیلی کوچک مثل خرید و فروش روزانه تا قراردادهایی مثل صلح جنگ روابطهای بینالمللی.
در این میان روابط خانوادگی و اجتماعی با دوست و دشمن کوچک یا بزرگ به راحتی تنظیم خواهد شد.
-
🔻حال چرا خداوند متعال به انسانها تأکید دارند که عمل بکنند به قراردادهای خودشان و وفادار باشند به آن⁉️
اساس جامعه بشری و انسانی بر مبنای اعتماد عمومی است؛ شما در هر جامعهای زندگی کنید بر مبنای اعتماد عمومیست. اگر اعتماد عمومی بین آن جامعه وجود نداشته باشد، مطمئن باشید سنگ روی سنگ بند نخواهد شد! شما نگاه کنید اگر یک انسانی چکی بدهد و مقابل یک معاملهای قول دهد که مثلاً در تاریخ فلان، این چک را پاس میکند و پولش را پرداخت میکند اما اگر اعتماد وجود نداشته باشد این پذیرش امکان ندارد؛ اگر هم در آن زمان آن اتفاق نیفتد کم کم جامعه به سمت عدم اعتماد اجتماعی خواهد رفت. جامعهای که به سمت عدم اعتماد اجتماعی برود قطعاً آن جامعه از بین خواهد رفت‼️
-
🔻آن رفتار اجتماعی که خداوند در آیات ابتدایی آغاز میکند، در آیهی دوم سوره مائده هم ادامه پیدا میکند و آن این رفتار اجتماعی هست که خداوند میفرماید :
💢²-《و تعاونوا علی البر و التقوی》
📌در کارهای خوب و رعایت حقوق دیگران با یکدیگر تعاون و همکاری داشته باشید.
یکی از ضعفهای بزرگ بشری که حالا در کشور عزیز ما هم اینگونه است، عدم تعامل در کار گروهی ست‼️ اگر آسیب شناسی کنیم، یکی از آسیبهایی که سبب جلوگیری از رشد شتابان خواهد شد، همین عدم تعامل در کار گروهی هست. برای نمونه ما در ورزشهای انفرادی خیلی موفقتر عمل میکنیم از ورزشهایی که به صورت گروهی برگزار میشود. ممکن است در ورزشهای گروهی هم موفق باشیم اما در ورزش انفرادی مثل کشتی، وزنه برداری و ورزشهای انفرادی دیگر، موفقتر عمل میکنیم.
-
🔻قرآن کریم ما را به کارهای گروهی هدایت میکند‼️ برای نمونه هم همین گروههای جهادی هستند که به صورت گروههای جهادی عمرانی، تبلیغی، علمی با یک هدف خیرخواهانه و برای رضایت الهی، خدمت و سازندگی وارد منطقهای میشوند. این دقیقاً نمایش همان «تعاونوا علی البر والتقوی» هست که همکاری و همیاری در یک موضوع خاص میکنند و قطعاً موفقتر عمل خواهند کرد. چرا؟ چون تقسیم بندی کارها راحتتر صورت میگیرد تخصصها به انسانها واگذار میشود و آن وقت جمع و حاصل جمع آن توافق و تعاون و همکاری، قطعاً یک ثمرهی خوبی خواهد داشت و این را هم میدانیم که 《یدالله مع الجماعه》 دست خدا همراه جماعت است، انفرادی نیست!
-
🔻شما اگر دقت هم بکنید خداوند متعال در آداب و رسوم و آیینهای اسلامی ما هم به شدت ما را سوق میدهند به کارهای دسته جمعی؛ مثلاً نماز جماعت، نماز جمعه، تظاهرات دسته جمعی. همهی این شعائر برای این است که انسان در اجتماع زندگی میکند؛ خداوند متعال قوام اجتماع را به حرکتهای اجتماعی هماهنگ، که همان کارهای خوب و رعایت حقوق دیگران به صورت مساعدت و تعاون و همکاری همیاری است، شرط میکند.
یک رفتار اجتماعی دیگری که خداوند متعال در سورهی مائده، در آیه ۴۸ به انسان آموزش میدهد، میفرمایند از بحثها و گفتگوهای اختلافی بپرهیزید! از کارهایی که فایده ندارد، دوری کنید و در کارهای خوب از همدیگر سبقت بگیرید، به جای اینکه در کارهای جدلی و بحثی که بیفایده هستند به دنبال به خاک مالیدن همدیگر باشید، بیایید در بحثهای خیر و نیکو از هم سبقت بگیرید.
💢 ³-《فاستبقوا الخیرات》
📌در کارهای خیر از هم سبقت بگیریم.