#گزارش_تصویری
🔺حضور انتشارات مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام در نمایشگاه تخصصی کتاب «پژوهش های فقه معاصر»
این نمایشگاه بمناسبت هفته پژوهش در مکان مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام تا ظهر پنجشنبه اول دی ماه، برقرار است.
@mfeqhi
🔰یادداشت محقق
✅ توجیه وجوب نکاح برای فرار از زنا
🔸مرحوم سید یزدی در کتاب نکاح عروه، بعد از اینکه نکاح را فی نفسه مستحب دانسته و فرموده است که به اعتبار عروض عناوین ثانوی حکم نکاح به اقسام پنجگانه تقسیم میشود، که در بیان موارد نکاح واجب فرموده: کان فی ترکه الوقوع فی الزنا أو محرم آخر.
🔹در حالیکه زنا و امثال آن، از افعال اختیاری انسان است، نه از مقدماتی که موجب سلب اختیار انسان شود تا گفته شود سببی و موصله است و مقدمه موصلۀ حرام، حرام است.
🔸چون شخص میتواند نکاح نکند و مرتکب زنا هم نشود. حتی در صورت قطع به وقوع زنا هم، اختیار ترک زنا از او سلب نمیشود. لذا این سوال مطرح میشود که وجه مرحوم سید برای حکم به وجوب نکاح در این صورت چیست؟
✅ متن کامل این نوشته را اینجا بخوانید:
https://b2n.ir/u07197
#فقه
#نکاح
#زنا
#عروه
—------—
🔍 مرکز فقهی امام محمد باقر علیهالسلام:
👉@mfeqhi
🔆 جلد دوم کتاب المکاسب منتشر شد
🔹«کتاب المکاسب، الجزء الثانی» به همت پژوهشکده فقه و اصول وابسته به پژوهشگاه علوم وحیانی معارج منتشر شد.
👈 متن کامل خبر را اینجا ببینید:
https://b2n.ir/h69237
#خبرنامه_پژوهشی
—
مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
🔰یادداشت محقق
✅ توجیه حبس فرزند در مقابل بدهی در صحیحه محمد بن قیس
🔸در صحیحه محمد بن قیس که درباره بیع فضولی بدان استناد شده است، دو موضع دارد که به ظاهر با قواعد همخوانی ندارد و نیازمند توضیح است؛ یکی حبس ولد مشتری توسط مالک کنیز، دیگری حبس ولد مالک توسط مالک که بعد از بیان روایت، به توضیح اشکال و جواب می پردازیم.
🔹علِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ ابْنِ أَبِي نَجْرَانَ عَنْ عَاصِمِ بْنِ حُمَيْدٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ قَيْسٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع قَالَ: قَضَى أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ ص فِي وَلِيدَةٍ بَاعَهَا ابْنُ سَيِّدِهَا وَ أَبُوهُ غَائِبٌ فَاسْتَوْلَدَهَا الَّذِي اشْتَرَاهَا فَوَلَدَتْ مِنْهُ غُلَاماً ثُمَّ جَاءَ سَيِّدُهَا الْأَوَّلُ فَخَاصَمَ سَيِّدَهَا الْآخَرَ فَقَالَ وَلِيدَتِي بَاعَهَا ابْنِي بِغَيْرِ إِذْنِي فَقَالَ الْحُكْمُ أَنْ يَأْخُذَ وَلِيدَتَهُ وَ ابْنَهَا فَنَاشَدَهُ الَّذِي اشْتَرَاهَا فَقَالَ لَهُ خُذِ ابْنَهُ الَّذِي بَاعَكَ الْوَلِيدَةَ حَتَّى يَنْقُدَ لَكَ الْبَيْعَ فَلَمَّا أَخَذَهُ قَالَ لَهُ أَبُوهُ أَرْسِلْ ابْنِي قَالَ لَا وَ اللَّهِ لَا أُرْسِلُ إِلَيْكَ ابْنَكَ حَتَّى تُرْسِلَ ابْنِي فَلَمَّا رَأَى ذَلِكَ سَيِّدُ الْوَلِيدَةِ أَجَازَ بَيْعَ ابْنِهِ.
🔸شخصی در غیاب پدر خود، ولیده او را فروخته و مشتری از آن ولیده صاحب ولد شده است. مالک متوجه شده و مدعی شده که فرزندش بدون اذن او، ولیده را فروخته و مرافعه را نزد امیرالمؤمنین بردهاند. حضرت حکم کرده که ولیده و فرزند ولیده به مالک اولی داده شود. مشتری به حضرت اصرار می کند که فرزندش که از ولیده متولد شده است را به او برگرداند، حضرت به او دستور داد که فرزند مالک را حبس کن تا پدرش بیع او را اجازه کند. مشتری به دستور حضرت عمل کرد و مالک عقد فرزندش را اجازه کرد.
✅ متن کامل این نوشته را اینجا بخوانید:
https://b2n.ir/a31260
#فقه
#نکاح
#محمد_ابن_قیس
—------—
🔍 مرکز فقهی امام محمد باقر علیهالسلام:
👉@mfeqhi
🔆اهمیت کشف اللثام
❓وجه اهمیت کشف اللثام را در چه میدانید؟
آیتالله العظمی شبیری زنجانی:
کتاب «کشف اللثام» فاضل هندی کتاب بسیار خوبی است، خصوصاً کتاب الحجّ آن بسیار دقیق است. مرحوم حاج شیخ عباس قمی نقل کرده که صاحب جواهر برای نوشتن «جواهر الکلام» همیشه از کشف اللثام استفاده میکرد و اگر کشف اللثام در اختیارش نبود، حتی یک سطر هم نمینوشت.(ن.ک: الفوائد الرضویة، ص۴۷۸)
#علمی #کتابشناسی #کشف_اللثام #جواهر_الکلام #پرسش_پاسخ
—------—
🔍 مرکز فقهی امام محمد باقر علیهالسلام:
👉@mfeqhi
🔰یادداشت محقق
✅ خلط قاطعیت سی روز تردید در اقامت بین مسافت شرعی و غیر آن
🔆مرحوم سید در عروه در بیان شرط سوم از شرائط قصر فرموده: «استمرار قصد المسافة فلو عدل عنه قبل بلوغ الأربعة أو تردد أتم و كذا إذا كان بعد بلوغ الأربعة لكن كان عازما على عدم العود أو كان مترددا في أصل العود و عدمه أو كان عازما على العود لكن بعد نية الإقامة هناك عشرة أيام» در اینجور موارد مسافر نیست چون قصد مسافرت نکرده است.
🔹«و أما إذا كان عازما على العود من غير نية الإقامة عشرة أيام فيبقى على القصر و إن لم يرجع ليومه بل و إن بقي مترددا إلى ثلاثين يوما نعم بعد الثلاثين مترددا يتم»
👈در فراز اخیر دو مطلب با هم خلط شده است که تعجب است هیچ یک از محشین عروه اشارهای به آن نکردهاند و فقط شیخ محمد رضا آل یاسین به اصل نکته توجه داشته و به صورت ناقص حاشیه زده است.
✅ متن کامل این نوشته را اینجا بخوانید:
https://b2n.ir/j99819
#فقه
#نکاح
#عروه
—------—
🔍 مرکز فقهی امام محمد باقر علیهالسلام:
👉@mfeqhi
هدایت شده از عصرانه علمی
#اطلاعیه
«امکان استدلال به مذاق شریعت و دیگر ادله ی مبتنی بر استقراء»
💬 با ارائه حجت الاسلام و المسلمین محمد معتمدی
📚 استاد دروس خارج و سطح عالی حوزه علمیه اصفهان
⏳ دوشنبه 19 دی، ساعت ۱۲:۴۵
📍 قم؛ میدان معلم؛ مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام؛ طبقه ۳؛ اتاق ۳۱۰
🔗 جهت کسب اطلاعات بیشتر از جزییات گفتگو با ما در کانال عصرانه علمی همراه باشید.
📌 شما هم رسانه باشید؛ ما را به دوستانتان معرفی کنید.
@asranehelmi
@asranehelmi
@asranehelmi
هدایت شده از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
💠 فقیه پرکار و با معنویت!
❖ مرحوم آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی در کتاب «الکلام یجرّ الکلام» در شرح احوال آیتالله حاج شيخ ابوالقاسم کبیر قمی (رحمه الله)، مینویسد: 🔻
📝 مرحوم آقا شيخ ابو القاسم (رحمة اللّه عليه)، از اجلّه علماى قم بود. عملاً مورد قبول عامّه بود. خواصّ و عوامّ، همه تصديقش مىكردند. همواره مشغول بود؛ يا درس مىگفت يا مطالعه مىكرد يا در مطلب علمى فكر مىنمود يا به اطرافى كه پيدا مىكرد، به بحث و مذاكره علمى مشغول مىشد و غالبا كتابى در زير بغلش بود. به هر جا كه مىرسيد، اگر مجلس، مقتضى مذاكره علمى بود، فورى مسألهاى طرح كرده، مشغول تبادل افكار مىشد؛ والّا، كتاب از زير بغل بيرون آورده، به مطالعه مشغول مىگرديد.
حتّى در روزهاى چهارشنبه عصر، در منزل خود، مجلس ذكر مصيبت منعقد مىكرد. در عين حال كه حاضرين، مشغول صرف چايى و قليان بودند، او در يك گوشهاى، مانند هر روز، به تدريس و افاده علم اشتغال داشت.
● از فكر روشن و نظر دقيقى برخوردار بود. مطلبى را كه بين فضلا القا مىكرد، مادامى كه اطراف و جوانب آن را با نظر عميق تحت مطالعه نياورده و وزن آن را كاملاً به دست نياورده، القا نمىكرد.
● در ورع و تقوا، نمونه گذشتگان بود و در عرفيّات نيز بىنهايت دقيق بود. به هر كارى كه وارد مىشد، با كمال سنگينى و متانت قدم مىگذاشت. خيلى هم بىهوا بود. ذرّهاى در وى، آثاى منيّت نبود.
● بارى، آن مرحوم، روز جمعه يازدهم شهر جمادى الثانيه سنه 1353، از دنيا رحلت كرد؛ تا يك ماه در قم، مجالس ترحيم ليلاً أو نهاراً، طولاً و عرضاً منعقد گرديد. «ماتوا و عاشوا بحسن الذكر بعدهم».
@zanjani_net
تأثیرگذاری کشف اللثام بر آثار فقهی بعدی
کشف اللثام بر چه کتبی تأثیرگذار بود؟
آیتالله العظمی شبیری زنجانی:
اگر کسی کتاب کشف اللثام را با جواهر الکلام مقایسه کند، متوجه میشود که عبارات این دو کتاب چقدر به هم نزدیک است؛ همانطور که عبارات صاحب مدارک با کشف اللثام نزدیک است.
منبع: جرعهای از دریا، ج۴، ص۴۰۷
#علمی #کتابشناسی #کشف_اللثام #جواهر_الکلام #پرسش_پاسخ
—------—
🔍 مرکز فقهی امام محمد باقر علیهالسلام:
👉@mfeqhi
هدایت شده از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
#تسلیت
▪️حضرت امام موسی بن جعفر علیهماالسلام:
«إِنَّ الرِّفْقَ وَ الْبِرَّ وَ حُسْنَ الْخُلُقِ يَعْمُرُ الدِّيَارَ وَ يَزِيدُ فِي الرِّزْقِ
همانا مدارا و نيكوكارى و خوشخویى، خانهها را آباد میکند و رزق و روزى را افزایش میدهد.
🔺 تحف العقول، ص: 395
🏴سالروز شهادت مظلومانه باب الحوائج حضرت امام موسی بن جعفر علیهماالسلام را محضر فرزندشان امام زمان حضرت مهدی «عجل الله فرجه الشریف» و همه موالیان و محبین آن حضرت تسلیت میگوییم.
@zanjani_net
🔆 حضور انتشارات مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام در نمایشگاه کتاب دین در قم
👈 شایان ذکر است که در این نمایشگاه، آثار منتشر شدۀ این مرکز نیز ارائه میشود.
✅ ضمناً در این نمایشگاه برای خرید آثار برای عموم شهروندان ۳۰۰ هزار تومان، برای طلاب و دانشجویان مبلغ ۴۰۰ هزار تومان و همچنین برای استادان حوزه و دانشگاه ۶۰۰ هزار تومان بن کارت در نظر گرفته شده است.
برای اطلاعات بیشتر از اخبار انتشارات مرکز فقهی امام محمدباقر علیهالسلام:
http://ipsp.ir/new/T6p