🔵 حضرت امام، نظریه سیاسی هابز و جان لاک را مطالعه کرده است
✍️ استاد دکتر خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی
◀️ دلیل اینکه امام از زمان خودش جلوتر بود، چیست؟
✅ یکی از علت این بود که امام، مکاتب و ایدوئولوژیهای جدید را مطالعه میکردند، بنده بعضی از مباحثاتی که از در تالیفات و آثار امام دیدم برایم محرز شد که حضرت امام نظریه سیاسی هابز و جان لاک را مطالعه کرده است البته نامی از آنها نمیبردند و زمانی که میفرمودند ولایت مطلقه؛ تاکید داشتند که مقصود ما آن چیزی نیست که در غرب مطرح است؛ و این کلام امام کاملاً مشخص است که در نقد هابز مطرح میشود. امام، مکاتب و ایدئولوژی جدید را مطالعه میکردند و عالم به زمانه بودند.
✅ یا برای مثال، کتابهای منافقین که متعلق به سازمان مجاهدین بود را مطالعه میکردند و آثار دکتر علی شریعتی را مطالعه کرده بودند و به صورت کامل نسبت به جریانهای مختلف و اندیشه آنان شناخت داشتند.
پ ن: متن کامل گفتگو در:
https://iict.ac.ir/2023/06/ebdaee/
🌸 کانال نخبگانی و متفاوت "مطالعات فلسفه سیاسی و انقلاب اسلامی" با حضور بیش از ۱۲۰۰ عضو فرهیخته و عزیز، در پیام رسان ایتا:👇
🆔 @mirkhalili
🆔 https://eitaa.com/joinchat/2640969940Ccb3214bb46
✳️ نگاهی به اهم دلایل مخالفان فلسفه
✍️ استاد علی نصیری گیلانی، مدرس حوزه و دانشگاه
اهم ادله مخالفان فلسفه به شرح ذيل است:
1. خاستگاه اصلي فلسفه، تفکر فلسفي يونانياني همچون سقراط، افلاطون و ارسطو است که هيچ نشاني از الهي و وحياني بودن اين دست از آموزه ها يا موافقت پيامبران با آنان وجود ندارد. با چنين ريشه تاريخي که فلسفه دارد، نمي توان از آن براي دفاع عقلاني از دين بهره گرفت.
2. فلسفه يوناني در دوران دو خليفه عباسي؛ يعني هارون و مامون، تنها به هدف مقابله با تفکر اهل بيت ع به زبان عربي ترجمه شد و کساني که به فلسفه گراييدند؛ همچون ابن سينا و ابن رشد هيچ تعلق خاطري به اهل بيت ع نداشتند.
3. بر أساس تعريف رايج، فلسفه به معناي تفکر آزاد در باره همه پديدههاي هستي در عالم فيزيک و متافيزيک است و فلسفه براي خود هيچ تعهدي در دفاع از مباني الهي و وحياني قائل نيست. از اين جهت در ميان فلاسفه در کنار ظهور فيلسوفان متاله، شمار قابل توجهي از فلاسفه ملحد و زنديق وجود داشته و دارد. اگر فلسفه روش صحيح و قابل دفاع در زمينه تعقل بود، نبايد از بستر آن الحاد و زندقه پديد آيد.
4. به رغم آن که قرآن سراسر از عقل و مباني عقلاني دفاع کرده و در عموم آموزه هاي خود از براهين مبتني بر تفکر قويم عقلي بهره جسته و پيوسته از تعليم حکمت در کنار تعليم کتاب سخن به ميان آورده و با اختصاص يک سوره به نام لقمان که نماينده حکمت داني است، عملاً از حکمت و حکيم دفاع کرده است، اما در هيچ آيه اي از آن اشاره به فلسفه يا تفکر فلسفي نشده يا از فلاسفه حمايت نشده است.
5. به رغم آن که اهل بيت ع از ريشه تاريخي فلسفه آگاهي داشته و شماري از فلاسفه در دوران آنان مي زيستند، هيچ دفاع و تاييدي از اين روش تفکر در سيره قولي و عملي از خود نشان ندادند و بلکه به عکس از برخي از روايات نقل شده از آنان، مخالفت با روش فکري بدست ميآيد.
6. بازخواني تاريخ اهل بيت ع و نيز روايات موجود نشان ميدهد که اهل بيت، شاگردان زيادي در زمينههاي مختلف نقلي و عقلي پرورش دادند و علم کلام را به شماري از شاگردان تعليم ميدادند و خود به صراحت از علم کلام دفاع کردند، اما هيچ گاه ديده نشد که فلسفه تدريس کرده باشند يا شاگردي فيلسوف تحويل جامعه داده باشند.
7. به اذعان بسياري از صاحبنظران و حتي مدافعان فلسفه، برخي از آموزههاي فلسفه با آموزههاي وحياني در تعارض است؛ نظير عدم احاطه علمي خداوند به أمور جزيي، قدمت زماني عالم و انکار معاد جسماني. اين امر به نوبه خود مدعاي خاستگاه غيروحياني فلسفه، عدم تعهد فلسفه در دفاع از دين و راهيافت انحراف در تفکر فلسفي را نشان ميدهد.
8. فلسفه خود با مشربهاي مختلف فکري همچون مشّاء، اشراق، حکمت خسرواني، حکمت متعاليه مواجه است و گاه در ميان فلاسفه اختلاف شديدي در زمينه مسايل فلسفي وجود دارد که اختلاف در باره اصالت وجود يا ماهيت، اختلاف در باره تحقق وجود ذهني و عدم تحقق آن از نمونه هاي آن است. چگونه مي توان فلسفه را تفکر صحيح عقلاني دانست در حالي که در ميان خود فلاسفه و در باورهاي فلسفي آنان تا اين حد اختلاف راه يافته باشد؟!
9. فلسفه هيچ کمکي به ايمان و خداباوري افراد نميکند و براهين فلسفي هيچگاه عشق و عبوديت در برابر پروردگار را پديد نياورده است. چنان که ديده نشد که در مناظرات رسول خدا و اهل بيت ع با ملاحده يا در دعوت افرادي از اصحاب همچون سلمان و ابوذر به اسلام، از فلسفه و ادله فلسفي استفاده شده باشد.
10. تجربه نشان داده که گاه افرادي متدين به فلسفه روي آورده و در پي مداقه ها و تاملات دقيق فلسفي، اندک ايماني که از آن برخوردار بودند را از دست دادند. اين امر نشان مي دهد که مباحث فلسفي براي عموم افراد مناسب نيست و ممکن است زمينه انحراف آنها را فراهم آورد.
پ ن: برگرفته از کتاب «راهنمای تحصیل در حوزه» جلد دوم، اثر استاد علی نصیری
لینک کتاب در سایت طاقچه: https://taaghche.com/book/38699
🌸 کانال نخبگانی و متفاوت "مطالعات فلسفه سیاسی و انقلاب اسلامی" با حضور بیش از ۱۲۰۰ عضو فرهیخته و عزیز، در پیام رسان ایتا:👇
🆔 @mirkhalili
🆔 https://eitaa.com/joinchat/2640969940Ccb3214bb46
🔵 ابعاد مشارکت مردم در حکمرانی از نظر امام خمینی(ره)
✍️ دکتر محمدرضا بهمنی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات
✅ سه بعد مشارکت مردم در حکمرانی از نظر امام خمینی(ره) شامل مشارکت مردم در شکلگیری و اداره حکومت، نظارت و خیرخواهی مردم نسبت به حکومت است.
✅ موضوع کنشگری مردم در حکمرانی از منظر امام خمینی(ره) از جهات مختلف پیچیدگی دارد و مورد مناقشه است؛ چراکه راجع به خود حکمرانی، دیدگاههای مختلفی وجود دارد و در این میان، تحلیل چگونگی نقش مردم نیز باعث پیچیدگی بیشتر بحث شده است.
✅ بنده حکمرانی را به مثابه چگونگی تنظیم روابط کنشگران اجتماعات انسانی در نظر میگیرم؛ چون معتقدم تحولات امروز و فردای جوامع بشر به گونهای است که دیگر مقوله حکمرانی را نمیتوانیم در قلمروهای جغرافیایی پیگیری کنیم لذا مرزهای حکمرانی در هم میریزد.
✅ بنده به سه گروه از مناسبات در حکمرانی در عرصه عمل اشاره میکنم. اول تنظیم مناسبات کنشگران مردمی در حکمرانی با یکدیگر است؛ چون یکی از اصلیترین کنشگران در هر حکمرانی، مردم هستند.
پ ن: نشست «درآمدی بر ابعاد کنشگری مردم در حکمرانی از منظر امام خمینی(ره)» از سوی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی برگزار شد. محمدرضا بهمنی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، در این نشست سخنرانی کرد.
متن کامل در:
pfme.ac.ir/Zu8pq
🌸 کانال نخبگانی و متفاوت "مطالعات فلسفه سیاسی و انقلاب اسلامی" با حضور بیش از ۱۲۰۰ عضو فرهیخته و عزیز، در پیام رسان ایتا:👇
🆔 @mirkhalili
🆔 https://eitaa.com/joinchat/2640969940Ccb3214bb46
💠 آمادگی كه حضرت امام برای انقلاب در سطح جامعه به وجود آورده بود، حتی در زمان مشروطه نيز اتفاق نيفتاد.
📝 #حمید_پارسانیا
❇️ امام با استفاده از ظرفيت مرجعيت توانست حركت بزرگی در حوزه های مختلف اعم از اجتماعی و سیاسی و دیگر حوزه ها ايجاد كند.
🌀 فقه به تنهايی واقعيت اجتماعی ايران و فرهنگ ايران نمیتواند شكل دهد و امام به اسم فقه و نهاد مرجعيت كه يک واقعيت اجتماعی بود، ظرفيت نهان ولايت را آشکار كرد.
✳️ امام خمینی (ره) دغدغه تاريخ و تمدنی و فرهنگی داشتند. ما نمیتوانيم از قلمرو فلسفه و فرهنگ و زيست اسلامی عقبههای استدلالی را برداريم و فقط فقه را مورد توجه قرار دهيم.
💢 امروز اگر جمهوری اسلامی آن مجاری اسلامی خود را به غرب تغيير دهد، يعنی به جای ابن سينا ، كانت باشد با غلبه مبانی غرب چيزی به نام فقه باقی نخواهد ماند. امام، ميراث معرفتی جهان اسلام را زمانی احيا كرد كه حوزههای علميه داشتند افول میكردند.
✴️ شخصيت فلسفی امام جدای شخصيت كلامی ايشان نبوده است و از هويت فلسفی جامعه شيعه آمده است. باید گفت امام شخصيت همه جانبهای است كه تمام ابعاد را در خود دارد. شخصيت فلسفی امام به گذشته فلسفه و تاريخ شيعه باز میگردد.
♻️ امام خمینی يک شخص نيست كه فرهنگ با او كاری نداشته باشد؛ ياران و همراهانی دارد و در آينده اين حركت در صورتی ادامه پيدا خواهد کرد كه اين جامعيت ادامه داشته باشد. لذا انقلاب اسلامی بايد هويت خود را تحكيم ببخشد و هويت های ديگر را بشناسد تا بتواند پيام خود را به جهان نشان دهد.
🌸 کانال نخبگانی و متفاوت "مطالعات فلسفه سیاسی و انقلاب اسلامی":👇
🆔 @mirkhalili
🔵 شان «آزادی» در منظومه فکری- سیاسی حضرت امام (ره)
✍️ دکتر شریف لک زایی (استاد علوم سیاسی و عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی)
✅ حضرت امام(ره)، آزادی را امری بدیهی و حقی خدادادی و طبیعی برای مردم قلمداد می کردند و معتقد بودند که انسان ها فطرتا آزادند و کسی نمی تواند آنان را از این مهم محروم کند.
✅ ایشان در آثار و آرای خود بارها بر مفهوم آزادی تاکید کرده اند و معتقدند که آزادی یعنی افراد در عرصه های مختلف به لحاظ رفتاری، اعتقادی و بیانی امکان فعالیت و مشارکت داشته باشند و به لحاظ سیاسی بتوانند در تعیین سرنوشت خود مشارکت کنند.
✅ در اندیشه ایشان، جمهوری اسلامی بایستی زمینه های تحقق حداکثری آزادی را در عرصه های مختلف بویژه در عرصه مشارکت سیاسی فراهم آورد که البته به نظر می رسد این تحقق حداکثری از آزادی، در امروز و اکنون جامعه ما نیاز به کار و تلاش بیشتری دارد. بر این اساس، می توان گفت که خوانش امام(ره) از آزادی خوانشی فرادینی است.
منبع: روزنامه ایران، سه شنبه ۱۶ خرداد ۱۴۰۲
https://www.magiran.com/article/4414748
🌸 کانال نخبگانی و متفاوت "مطالعات فلسفه سیاسی و انقلاب اسلامی" با حضور بیش از ۱۲۰۰ عضو فرهیخته و عزیز، در پیام رسان ایتا:👇
🆔 @mirkhalili
🆔 https://eitaa.com/joinchat/2640969940Ccb3214bb46
🔴روش تربیتی تغییر موقعیت
استاد دکتر احمدحسین شریفی، رئیس دانشگاه قم
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
✔️«تغییر موقعیت» از مهمترین روشهای تربیتی است که در قرآن و روایات اسلامی فراوان بر آن تأکید شده است.
🔶گاهی برای اصلاح حال خود، کافیست اندکی «موقعیت مکانی» یا «زاویه نگاه» خویش را تغییر دهیم.
🔷کسانی که مدیریت تغییرات را به دست نگیرند:
🔻اولاً، همواره در رنجاند؛
🔻و ثانیاً، هر چند دیرهنگام، اما نهایتاً شرایط زمانی و مکانی آنها را منفعلانه تغییر خواهد داد.
#اخلاق_مدیریت
🌸 کانال نخبگانی و متفاوت "مطالعات فلسفه سیاسی و انقلاب اسلامی" با حضور بیش از ۱۲۰۰ عضو فرهیخته و عزیز، در پیام رسان ایتا:👇
🆔 @mirkhalili
🆔 https://eitaa.com/joinchat/2640969940Ccb3214bb46
🔵 « آزادی » در فلسفه سیاسی فارابی از مقولههای محوری محسوب نمیشود
✍️ دکتر منصور میراحمدی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران
✅ ابونصر محمد فارابی ( 257 / 259 ـ 339 ق ) در صدر دوره تجدید حیات علم و فلسفه اسلامی قرار داشته و پایهگذار سنّت فلسفی اسلامی در شرق تمدن اسلامی به حساب میآید. توجه به بستر شکلگیری اندیشه و آرای فارابی در فهم و درک آرا و اندیشههای او بسیار مؤثر است. مباحث کلامی اشاعره و معتزله، مباحث فقهی اهل سنّت و مباحث باطنیگرایانه اسماعیلیه از جمله مباحث رایج در حوزه تفکر و فرهنگ اسلامی آن دوران بوده است.
✅ فارابی با تأثیرپذیری از حکمت حکمای پیشین یونان باستان بهویژه افلاطون و ارسطو، تلاش میکند در چنین فضای فکری با ایجاد الفت و پیوند میان فلسفه و دیانت، سنّت فلسفه و تفکر نظری اسلامی را بنیان گذارد.
✅ اینکه آیا فلسفه وی را میتوان فلسفه سیاسی اسلامی خواند یا نه، بحثی است که از سوی محققان و نویسندگان مورد کاوش جدّی قرار گرفته است. هرچند که این بحث تا حدودی با هدف اصلی نوشتار حاضر بیگانه است امّا بهطور کلی میتوان گفت که فارابی فلسفه یونان باستان را به هیأت و ترکیبی درآورد که با تفکر و فرهنگ اسلامی سر سازگاری داشت و این مطلب قدر مسلّمی است که ما را در پیشبرد مطلب و مقصود اصلی نوشتار خود کفایت کرده و یاری میرساند.
✅ بهطور کلی با مراجعه به آثار فارابی روشن میشود که اساساً « آزادی » دغدغه اصلی در منظومه فکری وی نبوده و در فلسفه سیاسی او از مقولههای محوری محسوب نمیشود، در حالیکه مقولههایی از قبیل فضیلت، سعادت و عدالت را میتوان از مباحث محوری فلسفه سیاسی وی دانست. واضح است که این امر به معنای نادیده گرفتن این مقوله نیست، بلکه حکایت از تغییر مقولهها برحسب تغییر پرسشهای اساسی و مقتضیات و شرایط زمانی و مکانی است. بیتردید یکی از مهمترین عوامل مؤثر در شکلگیری اندیشهها ـ حداقل براساس دیدگاه جامعهشناسی معرفت ـ تحولات سیاسی اجتماعی و پیدایش دغدغهها و پرسشهای اصلی فراروی متفکران و اندیشمندان است. از اینرو، با مراجعه به آثار فارابی و مشاهده این وضعیت نمیتوان حکم به « امتناع » قرائتی از آزادی در اندیشههای وی کرد، بالعکس آنچه مسلّم است میتوان حکم به « مسأله » نبودن آزادی در اندیشه او کرد.
🌸 کانال نخبگانی و متفاوت "مطالعات فلسفه سیاسی و انقلاب اسلامی" با حضور بیش از ۱۲۰۰ عضو فرهیخته و عزیز، در پیام رسان ایتا:👇
🆔 @mirkhalili
🆔 https://eitaa.com/joinchat/2640969940Ccb3214bb46
💢فرهنگ "گوش کردن"
خیلیها که به مقام مدیریت میرسند فراموش میکنند که باید به دیگران گوش کنند و به عبارت روشنتر، «سبک گوش کردن» خود را تغییر دهند.
به قول جانی ایو، مدیر ارشد بخش طراحی اپل «هنر مدیران بزرگ در اپل باید این باشد که به افراد خاموش صدا بدهند و سپس صدایشان را بشنوند.»
✅اگر مدیران و کارکنان بیاموزند که به یکدیگر گوش فرا دهند، گوش کردن به فرهنگ سازمانی تبدیل خواهد شد و بسیاری از موانع و چالشهای موجود در روابط بین مدیران و کارکنان را برطرف خواهد کرد.
⭕️همچنین گوش کردن مدیران به کارکنان و کارکنان به مدیران و در نهایت شکلگیری فرهنگ سازمانی مبتنی بر گوش کردن دارای ابعاد مختلفی است که در ادامه این مطلب به آنها اشاره میشود.
👂گوش کردن همراه با سکوت:
تیم کوک مدیرعامل اپل، استاد سکوت کردن بود. این موضوع در شرکت بزرگ و مشهوری چون اپل کاملا آشنا و جاافتاده به نظر میرسد، چرا که گوش کردن همراه با سکوت در این شرکت به فرهنگی سازمانی تبدیل شده است؛ بهطوری که اغلب مدیران و کارکنان شرکت سعی میکنند در هر ملاقات کاری حداقل ۱۰ دقیقه را به سکوت و گوش فرادادن به طرف مقابل اختصاص دهند.
👂گوش کردن همراه با بازخورد:
تمام گوش کردنها نباید همراه با سکوت باشند و گاهی لازم است که مدیران و کارکنان از گوش کردن فعال، همراه با بازخورد در برابر طرف مقابل استفاده کنند.
در این نوع گوش کردن، فرد شنونده با صحبتها و حرکات خود نسبت به گفتههای طرف مقابل واکنش نشان میدهد و با همین بازخوردهاست که او را به صحبت بیشتر و دقیقتر ترغیب میکند. این روش مورد علاقه استیو جابز بود که دوست داشت دیگران او را به چالش بکشند و از این گوش کردن به دفعات و در تعاملات خود با کارکنان و مدیران و مشتریان اپل استفاده میکرد.
👂 ایجاد فرهنگ گوش کردن:
برای ایجاد فرهنگ گوش کردن میتوان سه گام برداشت:
۱- ایجاد سیستمی ساده برای کارکنان جهت ایدهپردازی و بیان انتقادات
۲- حصول اطمینان از اینکه بخشی از ایدهها یا انتقادات مطرح شده مورد توجه و رسیدگی قرار گرفته و میگیرد.
۳- تشریح دلایل عدم پیگیری برخی ایدهها و نظرات.
چنین فرهنگی بهطور کامل در شرکت گوگل وجود دارد. بسیاری از کسانی که در گوگل کار میکنند به مدیر مافوقشان مراجعه و ایدههای خود را که بسیار زیاد بودند، به او ارائه میکنند. تعداد بسیار بالای این ایدهها باعث میشود تا مجموعهای به نام «تیم ایدهها» در گوگل به وجود آید که وظیفهاش بررسی ایده ها بود.
حتی ایدههای ناقص و غیرعملی نیز در گوگل مورد توجه قرار میگیرد و دلایل رد شدن آنها با احترام تمام به اطلاع ارائهدهندگان رسانده میشود.
منبع: کانال مدیریت رفتار سازمانی
🌸 کانال نخبگانی و متفاوت "مطالعات فلسفه سیاسی و انقلاب اسلامی" با حضور بیش از ۱۲۰۰ عضو فرهیخته و عزیز، در پیام رسان ایتا:👇
🆔 @mirkhalili
🆔 https://eitaa.com/joinchat/2640969940Ccb3214bb46
🔵 اخبار همایشها، کرسیها و نشستها:
کرسیها و نشستهایی که یکشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۲ برگزار می شود.
#اخبار_نشستها_کرسیها_و_همایشها
#کرسی
#نشست
🌸 کانال نخبگانی و متفاوت "مطالعات فلسفه سیاسی و انقلاب اسلامی" با حضور حدود ۱۲۰۰ عضو فرهیخته، با پاسخ به سوالات و شبهات در حوزه انقلاب اسلامی، کلیپها و مستندهای کوتاه، اخبار و صوت و گزارش کرسیها و همایشها، معرفی آثار و انتشار یادداشتها و مطالب متنوع دیگر در رابطه با انقلاب اسلامی و فلسفه سیاسی، و مصاحبه های اختصاصی با کارشناسان در پیام رسان ایتا:👇
🆔 https://eitaa.com/joinchat/2640969940Ccb3214bb46