📌امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای
📌مروری بر پرونده و مذاکرات هسته ای در زمان مسئولیت حجت الاسلام حسن روحانی 9⃣2⃣
◀️ بحران جدید و تلاش های مضاعف/ بخش سوم ▶️
قطعنامه مارس 2004
🔸براي زمينه سازي شکست توافق بروکس، در هنگام تدوين قطعنامه مارس، آمريکا خود وارد صحنه شد و پيش نويس تند، غيرفني و غير حقوقي براي اجلاس مارس 2004 تهيه کرد و به ويژه در زمينة p2، پلونيوم و غني سازي ليزري، عبارات تندي به کار برد و اين پيش نويس را به شوراي حکام ارائه داد. گرچه اروپا مخالف اين پيش نويس بود، ولي عملاً کاري از پيش نبرد. (ص 246)
🔸قطعنامه مارس وضعيت را به شرايط قطعنامه سپتامبر برگرداند. انگليس و فرانسه در توضيح رأي خود تصميم براي عادي سازي پرونده ايران در اجلاس ژوئن را – يعني آنچه در توافق بروکسل ذکر شده بود – به سه شرط منوط کردند:
نخست: تصويب فوري پروتکل الحاقي در مجلس ايران؛
دوم: تصريح مدير کل بر همکاري کامل ايران و پيشرفت مناسب در حل مسائل آژانس
و سوم: عدم کشف هر گونه قصور عمده ديگر در فعاليت هاي ايران.
مفهوم اين شروط، در واقع، نقض تعهد EU3 در توافق بروکسل بود. زيرا اروپا نه در بروکسل و نه در ديگر جلسات، هيچ بحثي پيرامون تصويب پروتکل نکرده است. (ص 248-247)
شکست توافق بروکسل
🔸در فروردين 1383، اصفهان افتتاح و تبليغات مفصلي هم دربارة آن انجام شد و همين موضوع بهانه اي به دست داد تادر اجلاس مارس، قطعنامه تندي عليه ما صادر شود. حال آن که بايد در اين مقطع شرايطي را به وجود مي آورديم تا در ماه ژوئن پرونده بسته شود. (ص 249)
🔸با اينکه بر اساس توافق فوريه بروکسل، پرونده ايران بايد در اجلاس ژوئن 2004 بسته مي شد، اين اتفاق نيفتاد و حتي در مارس و ژوئن 2004، شوراي حکام قطعنامه هاي نامناسبي عليه ما صادر کرد. مي توان گفت فشار آمريکا به اروپا از يک سو و بي اعتمادي داخلي به تعهدات اروپا، همراه با راه اندازي اصفهان از سوي ديگر، باعث شد تا توافق بروکسل در رابطه با بسته شدن پرونده هسته اي در ماه ژوئن ناکام بماند. (ص 249)
🔸ما به طور کامل به تعهدات خود در مورد توافق بروکسل عمل کرديم؛ ولي اروپا نتوانست يا نخواست به تعهد خود عمل کند و در نتيجه، ما هم به وضع سابق برگشتيم. ما ضرر نکرديم، ولي از اروپا طلبکار شديم. (ص 250)
🔸اروپايي ها در اجراي تعهدي که متقبل شده بودند، ناتوان بودند. آنها بهانه هايي هم به دست آورده بودند تا ناتواني خود را توجيه کنند. در نگاهي کلي، اروپايي ها همواره به دنبال نوعي اجماع و يا دست کم، هماهنگي با آمريکا بودند. (ص 251)
🔸در تير 1383، در جلسة کميتة عالي هسته اي، پيشنهاد خود من هم پايان تعليق و شروع گازدهي نطنز بود. البته اکثريت اعضاي جلسه با اين نظر موافق نبودند و نظرشان اين بود که وضع موجود را تا دستيابي به شرايط مناسب تر ادامه دهيم. (ص 254)
🔸در مجموعه معادلات قدرت هاي بيروني، يک قدرت بزرگ (يعني آمريکا) همواره مخالف روند مذاکرات ما با سه کشور بود و لذا طبيعي بود که اين روند با مشکلاتي مواجه شود. البته مذاکره با اروپا بهترين گزينه براي همکاري نبود، ولي انتخاب بهتري هم نداشتيم. من با بياني در يک مصاحبه مطبوعاتي در سال 1383 گفتم که ما بين دوچرخه و پيکان مخير بوديم. دوچرخه، غيرمتعهدها و پيکان همان انگليس به اضافه فرانسه و آلمان بودند. بنز هم (آمريکا) بود، ولي ما اجازه نداشتيم از آن استفاده کنيم. پس ناچار شديم بين آن دو، پيکان را انتخاب کنيم. در اين حالت، ديگر نبايد توقع بنز از ما داشته باشيد. (ص 255)
📚 امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای، دکتر حسن روحانی، انتشارات مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#امنیت_ملی_و_دیپلماسی_هسته_ای
#حسن_روحانی
📌یادداشتهای عَلَم
📌برگهایی از یادداشت های روزانه امیراسدالله علم، نخست وزیر و وزیر دربار محمدرضا پهلوی 1⃣3⃣
◀️یادداشت های سال 1346▶️
🔸 یکشنبه 46/11/29
امروز [امير عباس هويدا] نخست وزير، بودجه را تقديم مجلس کرد، به اسم متعادل، به مبلغ 277 ميليارد ريال و قول داد کسر [بودجه را] صرفه جويي جبران خواهد کرد. من نمي دانم چرا بايد به مردم دروغ گفت. من اين سياست را نمي پسندم. عاقبت مشکلات بزرگي به وجود مي آورد.
🔸سه شنبه 46/12/1
عصر شنيدم [در] دانشگاه پهلوي شاگردان اعتصاب کرده اند که معاون امور فوق برنامه استعفا بدهد. چون بر من روشن است که تحريک کمونيست هاست دستور دادم محرکين را فوري از دانشگاه اخراج بکنند. اول دفعه است که در دانشگاه پهلوي با اين شدت عمل مي کنم، چون در يک ماه قبل شاهنشاه به من فرموده بودند کمونيست ها پيش شما هم رخنه مي کنند و امروز معلوم شد فرمايش شاهانه کاملاً صحيح بوده است.
🔸چهارشنبه 46/12/2
از آن جا با شيراز صحبت کردم، معلوم شد کار دانشگاه بارا گرفته است. به اين جهت دستورات سختي دادم که محرکين دستگير و کار در نطفه خفه بشود و دانشگاه را فعلاً تعطيل نمايند. چون نمايندگان من از دستور وحشت کردند، مراتب را تلگراف کردم که رفع مسئوليت از آنها شده باشد.
... بعد از شورا با [اميرعباس هويدا]، نخست وزير صحبت کردم که اين فس فس کردن شما کارها را مشکل مي کند. [علي] اميني خائن که يک دفعه به زور [جان] کندي، رئيس جمهور فقيد آمريکا، بر سر کار آمد، باز هم در خانه اش مهاجر و انصار را مي پذيرد و جبهه ملي در مرگ [غلامرضا] تختي، قهرمان کشتي، که به آنها منسوب بود، بهره برداري مي کنند. شما هم تماشا مي کنيد. اين صحيح نيست. دانشگاه ها هم به اين روز مي افتند. پس فردا خداي ناکرده نتايج نامطلوب ديگري حاصل مي شود. تصديق کرد، ولي در عين حال از دستورات شديد من ترسيده بود. گفتم، نترسيد، مسئوليت با من، يک غائله مملکتي را در پانزدهم خرداد دفع کردم، يک دانشگاه را مي توانم به آساني آرام کنم.
🔸پنج شنبه 46/12/3
بعد از آن که با قاطعيت نسبت به دانشگاه عمل کردم، امروز دانشجويان از کرده خود پشيمان شدند، ولي دير است. دستور دادم محرکين را فوري به نظام وظيفه معرفي کنند. اين دستور بر خلاف ميل باطني من و قلبم را جريحه دار کرده است، ولي براي رفاه و سعادت يک عده بزرگتر، يک عده کوچکتر را مي توان فدا کرد.
🔸جمعه 46/12/4
عصري با [نعمت الله نصيري] رئيس سازمان امنيت در خصوص عمل به دانشگاه براي اخراج دانشجويان گفتگو کردم. خيلي ناراحتم، ولي چه بايد بکنم؟
🔸شنبه 46/12/5
صبح زود نخست وزير تلفن و تقاضا کرد به نخست وزيري بروم. وقتي رفتم، معلوم شد ديشب قواي انتظامي در اخراج دانشجويان متمرد اقدامي نکرده است و صبح مرا مي خواهند که در اين خصوص گفتگو کنند. رؤساي انتظامي حضور داشتند. صحبت بر سر اين بود که چه کسي عمل کند، شهرباني يا ارتش؟ به هر صورت مقرر شد شهرباني عمل کند، امشب عمل مي شود. معلوم شد يک تحريکاتي در سراسر مملکت هست. من به نخست وزير گفتم، بايد ريشه اين حرف ها را پيدا کند.
📚 یادداشتهای امیر اسدالله علم، دفتر اول، انتشارات مازیار
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#یادداشتهای_علم
#میزان_ اهمیت نماز صبح!
🌹از امام صادق(علیه السلام) پرسیدند:که چرا کسانی که در آخر زمان زندگی می کنند رزق و روزیشان تنگ است؟ فرمودند : به این دلیل که غالبا نمازهایشان قضا است.
✅ مردی به خدمت امام صادق(علیه السلام) آمد و عرضه داشت : من مرتکب گناهی شده ام.
امام فرمود :خدا می بخشد.
آن شخص عرضه داشت :گناهی که مرتکب شده ام خیلی بزرگ است.
امام فرمود: اگر به اندازه ی کوه باشد خدا می بخشد.
🌹آن شخص عرضه داشت: گناهی که مرتکب شده ام خیلی بزرگتر است.
امام فرمود : مگر چه گناهی مرتکب شده ای؟
وآن شخص به شرح ماجرا پرداخت.
☀️پس از اتمام سخن امام رو به آن مرد کرد و فرمود: خدا می بخشد، من ترسیدم که نماز صبح را قضا کرده باشی!
✅همچنین مرحوم آیت الله حاج شیخ حسنعلی اصفهانی (معروف به نخودکی) در وصیت خود به فرزندش می گوید:
💥اگر آدمی چهل روز به ریاضت و عبادت بپردازد ولی یک بار نماز صبح از او فوت شود، نتیجه آن چهل روز عبادت بی ارزش (نابود) خواهد شد...
🌿🌹🌿🌹🌿🌹🌿🌹🌿
📒وسایل شیعه/ج۳/ص۱۵۶
📗بحار/ج۸/ص۷۳
کتاب: معارفی از قرآن
بر اساس تفسیر المیزان
نویسنده: مصطفی کریمی با همکاری جمعی از پژوهشگران
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول/1397
قیمت: 35000تومان
به منظور ارتقای محتوای آموزشی و آشنایی نسل جوان و فرهیخته دانشگاهی با منابع متقن و اصیل تفسیری و بر اساس سیاست معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی که وظیفة ارائه متون درسی معارف اسلامی سراسر کشور را به عهده دارد کتاب «معارفی از قرآن» در شش بخش با چهارده فصل و 415 صفحه متناسب با محورهای ارائه شده به عنوان کتاب کمک درسی بر اساس تفسیر المیزان ویژة اساتید درس تفسیر موضوعی قرآن کریم توسط گروهی از پژوهشگران به رشتة تحریر در آمد.
بخش اول با عنوان «ما و قرآن» در دو فصل، شناخت قرآن و هدایت به قرآن، بخش دوم «باور به خدا و و صفات حضرت حق» را در دو فصل باور به خدا و یگانگی او. بخش سوم با عنوان «سعادت انسان» طی دو فصل از سعادت به عنوان هدف آفرینش انسان و عوامل سعادت آفرین سخن میگوید. بخش چهارم «نیایش و نماز اوج بندگی» نام دارد و در سه فصل به نیایش و نماز؛ تفسیر سورة حمد و تفسیر سورههای توحید و قدر پرداخته و بخش پنجم «زندگی سعادتمندانه انسان» را با بررسی وظیفه ما نسبت به جامعه؛ پدر و مادر و همسر مطرح میکند و بخش ششم آخرت را بررسی کرده است.
#کتاب_شناسی
#شرح_احادیث_اخلاقی_در_بیان_مقام_معظم_رهبری
موضوع : 🔅توجه به حقوق مومنین🔅
بسماللهالرحمنالرحیم
الحمدلله رب العالمین
📝متن و شرح: «عَنْ أَبَانِ بْنِ تَغْلِبَ قَالَ کُنْتُ أَطُوفُ مَعَ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع فَعَرَضَ لِی رَجُلٌ مِنْ أَصْحَابِنَا کَانَ سَأَلَنِی الذَّهَابَ مَعَهُ فِی حَاجَةٍ فَأَشَارَ إِلَیَّ فَکَرِهْتُ أَنْ أَدَعَ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع وَ أَذْهَبَ إِلَیْهِ فَبَیْنَا أَنَا أَطُوفُ إِذْ أَشَارَ إِلَیَّ أَیْضاً فَرَآهُ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع فَقَالَ یَا أَبَانُ إِیَّاکَ یُرِیدُ هَذَا قُلْتُ نَعَمْ قَالَ فَمَنْ هُوَ قُلْتُ رَجُلٌ مِنْ أَصْحَابِنَا قَالَ هُوَ عَلَی مِثْلِ مَا أَنْتَ عَلَیْهِ قُلْتُ نَعَمْ قَالَ فَاذْهَبْ إِلَیْهِ قُلْتُ فَأَقْطَعُ الطَّوَافَ قَالَ نَعَمْ قُلْتُ وَ إِنْ کَانَ طَوَافَ الْفَرِیضَةِ قَالَ نَعَمْ قَالَ فَذَهَبْتُ مَعَهُ ثُمَّ دَخَلْتُ عَلَیْهِ بَعْدُ فَسَأَلْتُهُ فَقُلْتُ أَخْبِرْنِی عَنْ حَقِّ الْمُؤْمِنِ عَلَی الْمُؤْمِنِ فَقَالَ یَا أَبَانُ دَعْهُ لَا تَرِدْهُ قُلْتُ بَلَی جُعِلْتُ فِدَاکَ...» (1)
فی الکافی، عن ابان بن تغلب، قال: «کنت اطوف مع ابیعبدالله(علیه السلام) فعرض لی رجل من اصحابنا کان سالنی الذهاب معه فی حاجه». ابان بن تغلب میگوید: یکی از اصحابمان -از برادران شیعه- از من خواسته بود که برای انجام یک حاجتی با او بروم و یک کاری را برایش انجام دهم.
حالا ابان بن تغلب با حضرت ابیعبدالله [امام صادق] (علیه السلام) در حال طواف گرد خانهی خداست. «فاشار الیّ». آن برادری که از من درخواست کرده بود با او بروم و کاری برایش انجام دهم، در اثنای طواف به من اینجوری اشاره کرد که بیا. «فکرهت ان ادع اباعبدالله(علیه السلام) و اذهب الیه؛ دلم نخواست که در حال طواف، حضرت را رها کنم و سراغ او بروم. خب، واقعاً هم چه اقبال بزرگی است که انسان با امام معصوم گرد خانهی خدا طواف کند.
«فبینا انا اطوف اذ اشار الیّ ایضا». در اثنای طواف، باز رسیدیم به آنجایی که آن مرد از دور ایستاده بود و باز دوباره به من اشاره کرد. «فراه ابوعبدالله (علیه السلام)»؛ این دفعه، حضرت چشمشان افتاد و او را دیدند. «فقال یا ابان ایاک یرید هذا؟»؛ [فرمودند: این شخص با تو کار دارد؟ «قلت نعم.قال فمن هو؟»؛ او کیست؟ «فقلت رجل من اصحابنا»؛ از خود ماست، از برادران شیعهی ماست. «قال هو علی مثل ما انت علیه؟»؛ [فرمودند: آیا همان عقایدی را که تو در باب امامت داری او هم بر همان عقاید است؟ «قلت نعم. قال فاذهب الیه». [گفتم: آری،] فرمود: پس برو ببین چه میگوید. «قلت فاقطع الطواف؟»؛ [عرض کردم] من در حال عبادتم و دارم طواف میکنم، طواف را قطع کنم؟ «قال نعم» [فرمودند: بلی]. حالا اینجا این فقیه را ببینید – ابان فقیه است- او میخواهد از فرصت استفاده کند و یک مسئله شرعی را یاد بگیرد. «قلت و ان کان طواف الفریضه؟»؛ [پرسیدم: حتی اگر طوافِ فریضه هم بود، باز قطع کنم و بروم؟ «قال نعم»؛ حضرت فرمودند: بله، حتی در وسط طواف فریضه وقتی برادر تو با تو کاری دارد، از تو درخواستی میکند، باید طواف را قطع کنی و بروی. «قال فذهبت معه»؛ خوب، اطاعت کردم و جدا شدم، با آن شخص رفتم.
«ثمّ دخلت علیه بعد»؛ بعد آمدم خدمت حضرت، «فسألته فقلت اخبرنی عن حقّ المؤمن علی المؤمن»؛ [و پرسیدم: این چه حقی است که اینجور ایجاب میکند انسان طواف واجب را هم قطع کند؟ حق مؤمن را سؤال کردم. حضرت میفرمایند که [فقال: یا ابان] «دعه لاتردَّه»؛ رها کن دیگر، سؤال نکن. لاترده یعنی این سؤال را تکرار نکن. «قلت بلی جعلت فداک»؛ [عرض کردم:چرا، سؤال میکنم. اصرار کردم و بعد حضرت شروع کردند حقوق مؤمن را گفتن. علت این هم که میفرمودند سؤال نکن، این است که وقتی دانستی، گیر میافتی و مجبوری عمل کنی. اینجا دیگر روایت مفصل است که ما نمیخوانیم. شبیه این، روایت دیگری هم بود از معلّیبنخنیس که از حضرت سؤال میکند حق مؤمن چیست.
حالا دربارهی جزئیات روایتی عرض کردم و لوازمی که آن روایت دارد، بحثهای فراوانی وجود دارد. غرض، این تکهاش برای ما این اهمیت را دارد که به حقوق مؤمنین توجه کنیم.
1)شافی، جلد 1، حدیث 1506
📌نشانی اینترنتی: http://farsi.khamenei.ir/hadis-content?id=10764
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
🔰#گزیده_بیانات_مقام_معظم_رهبری🔰
✅ اثرگذاری استاد
... اگر استاد احساس مسئولیّت داشته باشد، متعهّد باشد، مثبتاندیش باشد، امیدوار باشد، عزم و نیّت قاطع برای اقدام در کشور داشته باشد، این در دانشجو اثر میگذارد. اگر استاد معتقد به اصالتهای میهنی خودش، اصالتهای سرزمینی خودش باشد، معتقد به مبانی دینی خودش باشد، معتقد به مبانی انقلابی خودش باشد، در دانشجو اثر میگذارد. عکسش هم همینجور [است]؛ استادی که نگاهش به بیرون از مرزها است، هیچ اعتقادی به محدودهی کشور و مفاهیم رایج کشور و مفاهیم معتبر هویّت قومی خودش ندارد و بیاعتنا است، طبعاً همانجور دانشجویی را تربیت میکند.
✅ ویژگی جوانانی که توسط اساتید تربیت می شوند
... شما جوان را باید تربیت کنید برای آن صورت اوّل؛ برای اینکه این جوانی که امروز شما تربیت میکنید، بتواند در قبال قضایای آینده و حوادث و تحوّلات مهمّی که جهان در مقابل خود دارد -نه فقط کشور ما یا منطقهی غرب آسیا که البتّه تحوّلات جهانی، اینجا هم اثر دارد یا یکی از مراکز مهمّش اینجا است، لکن تحوّلاتی که من عرض میکنم تحوّلات جهانی است؛ زمینههای علمی و عملی و سیاسی و تقسیم قدرت و امثال اینها؛ تحوّلات عجیبی وجود خواهد داشت- یک عنصری باشد مقاوم، با عزم و اراده، با ایمان، دارای اعتماد به نفْس، کاربلد، کاردان، آگاه باشد، عمیق باشد، انقلابی باشد، متدیّن باشد تا بتواند در آن روز کشور را به راهی که شایستهی او است ببرَد.
📣(بیانات در دیدار جمعی از استادان، نخبگان و پژوهشگران دانشگاهها 31/خرداد/1396)
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#گفتار_پژوهی
از آنجا که اساتید معارف، علاوه بر دارا بودن بنیه ی علمی مناسب ، در شیوه کلاسداری و مهارت های تأثیر گذاری نیز باید از تسلط کافی برخوردار باشند از این رو پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی قم در راستای ارتقاء سطح تأثیرگذاری و تجارب اساتید معارف اسلامی و استفاده از تجربیات اساتید پیشکسوت و موفق در حوزه ی دروس معارف اسلامی اقدام به مصاحبه و جمع آوری تجربیات ایشان نموده است.
این سلسله مصاحبه ها با عنوان «بایسته های تدریس در بیان اساتید معارف اسلامی» تقدیم کاربران گرامی می گردد:
✅ جناب آقای دکتر محمد اسدی گرمارودی
✅ عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف
✅ مدرس دروس معارف اسلامی در گرایشهای مبانی نظری اسلام و اخلاق اسلامی و آشنایی با منابع اسلامی و دیگر دروس تخصصی در مقاطع ارشد و دکتری و نیز دروس حوزه
📌به علت طولانی بودن متن مصاحبه، در سه بخش ارائه می گردد: (قسمت اول)⬇️
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
1_55843998.pdf
2.27M
#گفتار_پژوهی
✅ جناب آقای دکتر محمد اسدی گرمارودی
✅ عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف
📌 (قسمت اول)
#درسواره_اخلاق_بندگی
⭕️صفات بندگان خوب خدا: (قسمت اول)
یکی از راه های نزدیک شدن به خدا و کمال این است که با صفات و ویژگی های بندگان خوب خدا آشنا شویم و سعی کنیم مانند آنها باشیم.
صفات مؤمنین و بندگان خدا در قرآن کریم بطور مفصل بیان شده است، ولی برای رعایت اختصار به بعضی از آنها اشاره مینمائیم.
الف – صفات فردی :
📝 1. هنگام نماز خضوع خشوع دارند: الَّذِینَ هُمْ فِی صَلاتِهِمْ خاشِعُونَ، یعنی مؤمنین کسانی هستند که در نماز خویش خاشع و فروتن هستند و دیده بر سجدهگاه خود دارند و به این سو و آ سو نمینگرند و دلشان در گرو مهر و عشق به خدا است.
📝 2. از گفتار و عملکرد بیهوده دوری می کنند: وَ الَّذِینَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ؛ مردم با ایمان کسانی هستند که از هر گفتار و نوشتار و عملکرد بیهوده و بیثمر و بیاهمیت روی میگردانند. چراکه به باور آنان چنین گفتار و کردار بیهوده و زشت و ناپسند است و باید از آن دوری جست.
📝 3. عفت و پاکدامنی پیشه می کنند: و لا يزنون و من يفعل ذلك يلق اثاما (68،فرقان) و گناه زشت زنا انجام نمی دهند - وَ الَّذِینَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حافِظُونَ (معارج، 29) آنان (مؤمنان) کسانی هستند که دامن خویش را حفظ میکنند، منظور از حفظ دامن خویش، این است که رابطة جنسی آنان تنها در قلمرو خانه و خانواده، و در چهارچوب مقررات شرعی و اخلاقی و انسانی است. و هرگز خود را با پستی و زشتی گناه آلوده نساخته، و دامان به حرام و گناه نمیآلایند، و چشم و دل و جسم را از حرام حفظ میکنند.
📝 4. از بدگمانی، غیبت، بدگوئی و تجسس پرهیز دارند: یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا کَثِیراً مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَ لا تَجَسَّسُوا وَ لا یَغْتَبْ بَعْضُکُمْ بَعْضاً (سورة حجرات، آیة ۱۲٫) ای کسانیکه ایمان آوردهاید دوری گزینید از بعضی گمانهای (بد)، که آن گمان ها گناه است، و تجسس در عیوب دیگران نکنید (از چیزهائی که از بدی ایشان بر شما پنهان است) و غیبت و بدگوئی از یگدیگر نکنید.
📝 5. تسلیم فرمان الهی اند: مؤمن تمام امور وجودی خود را به اختیار خداوند واگذار میکند و در قرآن کریم، حضرت ابراهیم (ع) از خداوند چنین مقامی را میطلبد؛ رَبَّنا وَ اجْعَلْنا مُسْلِمَیْنِ لَکَ وَ مِنْ ذُرِّیَّتِنا أُمَّةً مُسْلِمَةً لَکَ (سورة بقره، آیة۱۲۸٫)
📚مولف: سید مصطفی علم خواه، مدیر گروه اخلاق اداره مشاوره نهاد رهبری.
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#معرفی_و_ارایۀ_محتوای_کتب
به همت پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی ـ قم، تلخیص برخی از کتب شاخص و تازه های نشر جهت سهولت برای مطالعه اساتید و سروران گرامی تهیه گردیده است.
📕کتاب «تحول اقتصادی در کره جنوبی» - نگاهی به فرآیند رشد و توسعه اقتصادی در کره جنوبی
📝مولف: کیم میونگ اوک
📚نشر: شرکت چاپ وبازرگانی
📝تعدا د صفحات تلخیص: 18 صفحه
🖥فرمت فایل پیوست: PDF (فایل ضمیمه)⤵️⤵️⤵️
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
نشر: شرکت چاپ و نشر بازرگانی
سال : 1396
نویسنده: کیم میونگ اوک
مترجم: سردارنیا
1_55855824.pdf
139.4K
#معرفی_و_ارایۀ_محتوای_کتب
نشر: شرکت چاپ و نشر بازرگانی
سال : 1396
نویسنده: کیم میونگ اوک
مترجم: سردارنیا
📌امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای
📌مروری بر پرونده و مذاکرات هسته ای در زمان مسئولیت حجت الاسلام حسن روحانی 0⃣3⃣
◀️ بحران جدید و تلاش های مضاعف/ بخش چهارم ▶️
نقض توافق بروکسل
🔸مي توان گفت که تبليغات، مصاحبه و بزرگ نمايي موفقيت هاي سازمان در پيشبرد برنامه هسته اي کشور، از نظر جوسازي بين المللي، گاهي مشکل ساز مي شد. البته قابل درک بود که سازمان در مقابل فشارهاي داخلي و انتقادها، گاهي نياز به تبليغات داخلي داشت. به اعتقاد من، عجله سازمان انرژي اتمي در راه اندازي اصفهان و تبليغات پيرامون آن بي مورد بود. (ص 257)
🔸در همان آغاز توافق، منطق مخالفان اين بود که توافق از ابتدا نادرست بوده و آنها با کوچک ترين بهانه اي، فشار را تشديد مي کردند. حتي يکي از مسئولين راجع به توافق بروکسل مي گفت شما تعهد روشني از طرف ايران داده ايد، اما تعهد اروپا مبهم است. آنها مي گويند «ما تلاش مي کنيم»، ولي شما «همکاري کامل داشته باشيد»، «موضوع جديدي کشف نشود» و «تعليق را نشکنيد»؛ همه اينها را شرط قرار مي دهند و مي خواهند همه شروط عملي شود، ولي آنها مي گويند «ما تلاش مي کنيم» تا پرونده بسته شود. گويي اين افراد به اين نکته توجه نداشتند که مذاکرات ما با آژانس يا با اروپا، از موضع دو طرف با شرايط مساوي نبود تا تعهداتي يکسان به وجود آورد. توضيح من اين بود که سه کشور اروپايي نمي توانند از طرف 35 کشور به ما قول قطعي بدهند. آنها مي توانند بگويند ما تلاش مي کنيم. غير از اين عبارت، نمي توانند عبارت ديگري به کار ببرند. آنها مي گويند ما تمام توان خودمان را به کار مي بريم، ولي شما بايد همکاري کنيد. (ص 260)
🔸در زمينة نقض توافق بروکسل، مقصر اصلي اروپايي ها بودند، زيرا آنها اساساً پس از فشارهاي آمريکا و مخالفت بوش عقب نشيني کردند. (ص 265)
🔸بهانه هايي که غرب و آژانس مطرح کردند از اين قرار بود:
اول، راه اندازي اصفهان در فروردين 1383؛
دوم، اعلام مصاحبه رئيس سازمان درباره شروع فعاليت ساخت رآکتور اراک؛
سوم، توليد فلز اورانيوم؛
و چهارم، بحث توليد UF6. (ص 265)
📚 امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای، دکتر حسن روحانی، انتشارات مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#امنیت_ملی_و_دیپلماسی_هسته_ای
#حسن_روحانی
📌یادداشتهای عَلَم
📌برگهایی از یادداشت های روزانه امیراسدالله علم، نخست وزیر و وزیر دربار محمدرضا پهلوی 2⃣3⃣
◀️یادداشت های سال 1346▶️
🔸 پنجشنبه 46/12/10
رئيس کنسرسيوم نفت پيش من آمد اوبرين O Brien و گفت خبر بسيار بدي براي تو دارم و آن اين است که اعضاي کنسرسيوم در لندن جمع شده اند و متفقاً تصميم گرفته اند تقاضاي شما را رد کنند. تقاضاي ما سه چيز بود، يا استخراج بيشتر، يا تسهيل در مقررات بين شرکت ها که هر کدام به طور عليحده نفت بيشتري خوناستند، بتوانند ببرند، يا اين که نفت را به طور قيمت تمام شده به ما بدهند که خودمان بفروشيم. چهارم هم مطلب کوچکتري بود که به طور موقت انجام مي شد، يعني تصفيه خانه آبادان که حالا فقط [با] هفتاد درصد ظرفيت خود کار مي کند، ما تاکس تصفيه خانه را از آنها نگيريم، تا هم ما عايدات بيشتري داشته باشيم و هم آنها صرفه ببرند. مي گفت فقط قسمت چهارم را قبول کردند. گفتم، دست شما درد نکند. گفتم: علت چيست؟ گفت: تعهدات ما در مقابل عرب ها.
... خودم خيلي ناراحت هستم. يعني ناراحتم از اين که مبادا کار ما به مجادله بکشد و مجادله به نفع ما نيست، زيرا استحکام اقتصادي نداريم و عصباني هستم از اين که حق ما را نمي دهند. اين هم شد حرف که نفت شما را نمي دهيم به علت اين که به بازارهاي ما صدمه مي زنيد.
🔸شنبه 46/12/12
راجع به حذف تعطيلات مذهبي در سال آينده نارضايي عمومي درست شده است. من نمي دانم اين پوست خربزه را ديگر چه کسي زير پاي نخست وزير بدبخت گذاشته است. متهم به بهايي گريست. اين ممد بر علت مي شود. ولي از بس خودش کم کار مي کند و کم توجه دارد، دچار اين بدبختي ها مي شود.
🔸دوشنبه 46/12/14
عريضه به ارباب عزيزم عرض کرده بودم. ضمن آن که جهات به هم خوردگي روابط با نفتي ها و حدود اقدامات که ما بتوانيم بکنيم تشريح کرده بودم، پرسيده بودم مهماني همه ساله را که من از نمايندگان کنسرسيوم به عنوان رئيس دانشگاه پهلوي مي کردم، امسال هم بکنم يا نکنم؟ جواب آمد، اگر مصلحت هست بکن. اين جواب مرا آتش زد. اگر مصلحت هست بکن يعني چه؟ من مگر يک نوکر پاک باخته و يک طرفه نيستم؟ اين چه جور تعيين تکليف کردن است؟ من اربابم را تا حد غير قابل تصوري دوست دارم. گاهي چنان مرا ناراحت مي کند که از خدا طلب مرگ مي کنم. مگر نمي داني همه چيز من، حتي زندگي من، متعلق به تو است؟ اين چه نوع جواب دادن است؟ اين چه اطميناني براي آدم باقي مي گذارد؟ گاهي واقعاً از زندگي بيزار مي شوم.
📚 یادداشتهای امیر اسدالله علم، دفتر اول، انتشارات مازیار
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#یادداشتهای_علم
قدرت بیان . برایان تریسی.pdf
2.5M
📕 کتاب قدرت بیان
🔹کتابی برای کسب مهارت خوب صحبت کردن
نویسنده: برایان تریسی
میزمعارف
@mizemaaref
#شرح_احادیث_اخلاقی_در_بیان_مقام_معظم_رهبری
موضوع : 🔅طرد نکردن دیگران به علت عیوبشان🔅
بسماللهالرحمنالرحیم
الحمدلله رب العالمین
📝متن و شرح:
«فِی الکافی عَن مَسعَدَةِ بنِ صَدَقَة، قالَ سَمِعتُ أباعَبدِالله عَلَیهِ السَّلام یَقولُ لِأصحابِهِ یَوماً: لا تَطعَنوا فی عُیوبِ مَن أقبلَ إلَیکُم بِمَوَدَّتِهِ»
یک کسی است با شما اظهار دوستی میکند، به سمت شما میآید و اظهار علاقهای به شما میکند، دست رد به سینهی او نزنید؛ با ذکر عیوبی که شما در او مشاهده میکنید. خیلی دستور مهم، بزرگ و عمومیای است. یک کسی میآید پیش ما، اظهار علاقهی به ما میکند، ما فوراً برویم سراغ آن اشکالاتی که در او وجود دارد و روی آنها تکیه کنیم و طعن بر آنها بزنیم.
میفرمایند، مضمون این حدیث این است که، محبت کسی را که به شما اظهار محبت میکند قبول کنید، بپذیرید محبت او را، ولو حالا یک عیبی هم در او سراغ دارید؛ لزومی ندارد که طعن در آن عیب بکنید و این را موجب این قرار دهید که دست رد به سینهی او بزنید. «وَ لا توقِفوهُ عَلی سَیِّئَةٍ یَخضَعُ لَها» اگر کار خلافی دارد، گناهی دارد، عیبی دارد، لازم نیست او را به خاطر این عیب طرد کنید، رد کنید، متوقف کنید، یعنی جلوی او را بگیرید، [البته] منافاتی ندارد با نهی از منکر، منافاتی ندارد با «أحَبُّ أصحابی مَن أهدی إلیَّ عُیوبی»، با این منافاتی ندارد. لکن رشتهی پیوند محبت را حفظ کنید، بعد البته انسان برای نهی از منکر، یا برای اهدای عیوب دوستش و مرآت بودن برای مؤمن، فرصتهایی دارد، میتواند از این فرصتها استفاده کند و این کار را انجام بدهد. اما اینجور نباشد که به مجرد اینکه یک ایرادی را در او سراغ دارید، یک عیبی را در او سراغ دارید، این موجب بشود که شما محبت او را و خودِ او را طرد کنید و قبول نکنید. این یکی از آن شاه بیتهای برخوردِ در روابط اجتماعی است.
بعد فرمود: «فَإنَّها لَیسَت مِن أخلاقِ رَسولِ اللهِ صَلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِه وَ لا مِن أخلاقِ أولیائِهِ» این جزو اخلاق و رفتار پیغمبر و اولیایش نیست، یعنی آنها کسانی را که سراغشان میآمدند، عیوبی هم داشتند، اشکالاتی داشتند، دست رد به سینهی آنها نمیزدند؛ جذبشان میکردند، نگهشان میداشتند، البته در اصلاح آنها هم میکوشیدند، امر به معروف هم میکردند، نهی از منکر هم میکردند.
این یک قاعدهی کلی است که به اندک بهانهای افرادی را طرد کردن و رد کردن و آنها را از مرز دوستی خود خارج کردن؛ این مخالف با آن چیزی است که در این حدیث به ما دستور داده شده است.
الکافی، ثقة الاسلام کلینی، ج۸، ص۱۵۰.
📌نشانی اینترنتی: http://farsi.khamenei.ir/video-content?id=24053
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#گفتار_پژوهی
از آنجا که اساتید معارف، علاوه بر دارا بودن بنیه ی علمی مناسب ، در شیوه کلاسداری و مهارت های تأثیر گذاری نیز باید از تسلط کافی برخوردار باشند از این رو پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی قم در راستای ارتقاء سطح تأثیرگذاری و تجارب اساتید معارف اسلامی و استفاده از تجربیات اساتید پیشکسوت و موفق در حوزه ی دروس معارف اسلامی اقدام به مصاحبه و جمع آوری تجربیات ایشان نموده است.
این سلسله مصاحبه ها با عنوان «بایسته های تدریس در بیان اساتید معارف اسلامی» تقدیم کاربران گرامی می گردد:
✅ جناب آقای دکتر محمد اسدی گرمارودی
✅ عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف
✅ مدرس دروس معارف اسلامی در گرایشهای مبانی نظری اسلام و اخلاق اسلامی و آشنایی با منابع اسلامی و دیگر دروس تخصصی در مقاطع ارشد و دکتری و نیز دروس حوزه
📌به علت طولانی بودن متن مصاحبه، در سه بخش ارائه می گردد: (قسمت دوم)⬇️
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
1_55858121.pdf
2.64M
#گفتار_پژوهی
✅ جناب آقای دکتر محمد اسدی گرمارودی
✅ عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف
📌 (قسمت دوم)
🔰#گزیده_بیانات_مقام_معظم_رهبری🔰
✅مدیریت انقلابی و غیر انقلابی
ما هرجا یک مدیریّت انقلابیِ فعّالِ پُرتحرّک داشتیم، کار پیش رفته است؛ هرجا مدیریّتهای ضعیف، بیحال، ناامید، غیرانقلابی، و بیتحرّک داشتیم؛ کارها یا متوقّف مانده است، یا انحراف پیدا کرده است. این مسئلهای است که وجود دارد؛ یک اشکالی و یک ضعفی است که وجود دارد؛ باید مدیرانمان انشاءالله پُرانگیزهتر باشند، کارآمدتر باشند، تلاش بیشتری را انجام بدهند، و به حول و قوّهی الهی همینجور هم خواهد شد. من به¬طور قاطع عرض میکنم که اگر مدیریّت در بخشهای مختلف کشور، متدیّن باشد، انقلابی باشد و کارآمد باشد، همهی مشکلات کشور حل خواهد شد.
📣(۱ /فروردین/ ۱۳۹۶ بیانات در اجتماع زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی در نخستین روز سال)
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#درسواره_اخلاق_بندگی
⭕️صفات بندگان خوب خدا: (قسمت دوم)
یکی از راه های نزدیک شدن به خدا و کمال این است که با صفات و ویژگی های بندگان خوب خدا آشنا شویم و سعی کنیم مانند آنها باشیم.
صفات مؤمنین و بندگان خدا در قرآن کریم بطور مفصل بیان شده است، ولی برای رعایت اختصار به بعضی از آنها اشاره مینمائیم.
الف – صفات فردی :
(ادامه ... 1و2و3و4و5...)
📝 6. ایمان یقینی دارند: مؤمن اعتقاد جازم نسبت به اصول دین و فروع دین دارد، مثلاً ممکن نیست انسان اعتقاد قطعی بروز حساب داشته باشد و همواره آن روز را در خاطر داشته و بیاد آن باشد در عین حال پارهای گناهان را مرتکب شود (و بالاخرة هم یوقنون) چنین کسی نه تنها مرتکب گناه نمیشود بلکه از ترس، بقرق گاههای خدا، نزدیک هم نمی گردد.
📝 7. متواضع و فروتن هستند: الَّذِینَ یَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً (فرقان، آیة 63) آنان بر روی زمین آرام و متواضعانه راه میروند.
📝 8. حلیم و بردبارند: وَ إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاماً (فرقان، آیة ۶۳٫) و زمانی که جاهلان، به آنان خطاب ـ جاهلانه ـ کنند با سلام و بیان خوش جواب دهند.
📝 9. شب با خدا خلوت دارند و عبادت می کنند: وَ الَّذِینَ یَبِیتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّداً وَ قِیاماً (فرقان، آیة ۶۴٫) و آنان که شب را برای پروردگارشان به روز میآورند در حالی که سجده کننده و قیام کننده هستند.
📝 10. خالصانه خدای را می پرستند: وَ الَّذِینَ لا یَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلهاً آخَرَ (فرقان، آیة ۶۸٫) اهل توحید اند و با خدا معبود دیگری را نمیپرستند.
📝 11. بزرگوارند و با اهل باطل درگیر نمی شوند: وَ إِذا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا کِراماً (فرقان، آیة ۷۲٫) بزرگوارنه از کنار گفتار و عمل اهل باطل و بیهوده گویان عبور می کنند و درگیر نمی شوند.
📚مولف: سید مصطفی علم خواه، مدیر گروه اخلاق اداره مشاوره نهاد رهبری.
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#معرفی_و_ارایۀ_محتوای_کتب
به همت پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی ـ قم، تلخیص برخی از کتب شاخص و تازه های نشر جهت سهولت برای مطالعه اساتید و سروران گرامی تهیه گردیده است.
📕کتاب «انسان شناسی در قرآن»
📝مولف: آیت الله مصباح یزدی
📚نشر: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
📝تعدا د صفحات کتاب : 255 صفحه
📝تعدا د صفحات تلخیص: 96 صفحه
🖥فرمت فایل پیوست: PDF (فایل ضمیمه)⤵️⤵️⤵️
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
1_55858580.pdf
1.84M
#معرفی_و_ارایۀ_محتوای_کتب
📕کتاب «انسان شناسی در قرآن»
📝مولف: آیت الله مصباح یزدی
📝تعداد صفحات تلخیص: 96 صفحه
🖥فرمت فایل پیوست: PDF (فایل ضمیمه)
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
📌امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای
📌مروری بر پرونده و مذاکرات هسته ای در زمان مسئولیت حجت الاسلام حسن روحانی 1⃣3⃣
◀️ دیپلماسی در بحران/ بخش اول ▶️
سپتامبر بحرانی
🔸البرادعي گفته بود اگر مجدداً ساخت قطعه و مونتاژ را تعليق کنيد، مي توانيد به «کميتة رويکردهاي چند جانبه هسته اي»(MNA) وارد شويد و فکر مي کنم بتوانيم در نوامبر پرونده شما را ببنديم. حتي گفته بود اگر تعليق را کامل کنيد، من قول مي دهم بتوانيد رآکتور آب سبک از اروپا دريافت کرده و تکنولوژي هسته اي را در بخش هاي مختلف تکميل کنيد. (ص 275)
🔸به تدريج استراتژي سال پيش در مورد افزايش همکاري با آژانس براي جلوگيري از بروز مشکلات بيشتر، مدنظر قرار گرفت. بازديد بازرسان از نطنز، اصفهان، تهران و سايت شيان، پاسخ به پرسش هاي آژانس تا 20 ژوئيه، ارائه مدارک جديدتر به آژانس پس از نشست 9 اوت مسئولين سازمان يا بازرسان، اجازة دسترسي به سايت کرج و موارد ديگر، در برنامه قرار گرفت. اما اين استراتژي هم جوابگو نبود و شرايط مناسبي را براي اجلاس شهريور 1383 شوراي حکام فراهم نکرد. (ص 276)
🔸وي [رئيس سازمان انرژي اتمي] گفت البرادعي پيغام داده که اگر شما با بازديد از پارچين موافقت نکنيد، آژانس درخواست بازرسي تکميلي خواهد کرد. (ص 278)
🔸قطعنامه سپتامبر 2004 آژانس، ضمن ابراز نگراني شديد از اقدامات ايران، ضرب الاجل 25 نوامبر را براي پاسخ به پرسش ها، تصويب پروتکل الحاقي، تعليق غني سازي بدون ذکر واژة داوطلبانه و تجديد نظر در ساخت رأکتور آب سنگين اراک را براي ايران تعيين کرده و از مدير کل خواست گزارش جامع مربوط به سال هاي 2002 تا 2004 را براي تصميم گيري در مورد کفايت اقدامات آژانس يا نياز به هر گونه اقدام ديگر، يعني احتمال ارسال پرونده ايران به شوراي امنيت ارائه کند. (ص 280)
🔸در تاريخ 1383/7/16 در دبيرخانه جلسه اي طولاني برگزار شد. تيم مذاکراتي معتقد بود بدون تعليق کامل چند ماهه، نمي توان شرايط سياسي را براي حل و فصل نهايي موضوع آماده کرد. من و چند نفر از اعضاي کميته عالي هسته اي نسبت به اين پيشنهاد متقاعد نشده بوديم. (ص 282)
📚 امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای، دکتر حسن روحانی، انتشارات مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#امنیت_ملی_و_دیپلماسی_هسته_ای
#حسن_روحانی
📌یادداشتهای عَلَم
📌برگهایی از یادداشت های روزانه امیراسدالله علم، نخست وزیر و وزیر دربار محمدرضا پهلوی 3⃣3⃣
◀️یادداشت های سال 1346/ بخش پایانی▶️
🔸 پنجشنبه 46/12/17
امروز دولت تعطيلات رسمي سال آينده را اعلام کرد. يک بار اعلام کرده بود، چون عيد فطر و عيد مبعث و عيد قربان را که از اعياد مهم اسلام است زده بود، سر و صداي مردم درآمد. من به شاهنشاه گزارش عرض کردم. فرمودند، اين [سه] عيد را بگذارند. امروز باز ديدم ديوانگي ديگري به خرج داده اند. بعضي روزها را مثل نوزدهم رمضان و نهم محرم (تاسوعا) و غيره را حذف کرده اند و تفاوت همه اين حرف ها ده روز در سال است. نمي دانم اين چه پافشاري احمقانه اي ست در اين موقع که دولت با کنسرسيوم نفت از يک طرف، با آمريکايي ها و انگليسي ها از طرف ديگر، درگير است و اميدي به کمک روس ها هم عملاً نمي تواند داشته باشد، چنين حمقي به خرج مي دهد و افکار عمومي را ناراحت مي کند. از يک طرف جنگلباني و ارتش به جان مردم افتاده، زمين هاي مردم را بي ربط تصرف مي کنند و باعث ناراحتي مردم مي شوند، از طرف ديگر اين هم سياست عاقلانه دولت است، آن هم در اين کشمکش. [اميرعباس] هويدا مرد کوچکي ست و اهل پيش بيني نيست. خدا عاقبت را حفظ کند.
🔸جمعه 46/12/18
آمريکايي ها قلباً ميل دارند ميان ما و شيخ نشين ها و مخصوصاً عربستان سعودي و کويت يک نوع همکاري به وجود بيايد. گفتم، ما هميشه حاضر بوده ايم و هستيم، زيرا ما از کسي نمي ترسيم. بيچاره عربستان است که به علت عرب بودن، ناچار [است] کارهاي پردردسري انجام بدهد. مثل همان اعلان کمک به بحرين که قبل از مسافرت شاهنشاه کرد و باعث دردسر همه شد.
🔸سه شنبه 46/12/22
شکايت زيادي از انگليسي ها فرمودند که اولاً فدراسيون را تشکيل دادند [و] رياست آن را به بحرين واگذار کردند و از آن بدتر دو جزيره تنب و ابوموسي را که ميراث ظالمانه خود آنها بود به فجيره دادند (شيخ نشين فجيره). (ابوموسي را به شارجه و تنب را به رأس الخيمه داده اند. شاهنشاه فجيره را از فرط عصبانيت به عنوان مسخره ذکر مي کردند) اين ديگر چه معني دارد.
دخترم هم امروز پيش خانم رفت. گرچه از دوري او ناراحت هستم، ولي از اين که کمتر دغدغه حرکات ناشايست او را که دوست ندارم و به مذاقم خوب نمي آيد، خواهم داشت، راضي هستم. عجب زندگي ناراحتي دارم. هيچ دلخوشي نيست، الا علاقه به اربابم و مادرم و دوستم. البته حرکات و اعمال بچه هايم خوشبختانه منافي عفت نيست و من از اين حيث به آنها دعا مي کنم، ولي سنگين و سنجيده نيست و بر طريق امروز است.
🔸چهارشنبه 46/12/23
امروز روز فرخنده[اي] بود. در رکاب شاهنشاه و شهبانو به اصفهان براي تأسيس کارخانه ذوب آهن رفتيم. [امير عباس هويدا]، نخست وزير، هم در رکاب بود. چندين دفعه من از شوق گريه کردم. اين يکي از آمال 45 ساله ملت ايران است که امروز عملي مي شود. از محل فروش گاز به شوروي درست مي شود. علاوه بر اين، فروش گاز ظرف سال هاي اينده به ما فرصت خواهد داد که هزار مايحتاج ديگر منجمله اسلحه از روس ها بگيريم. هيچ خاطرم نمي رود وقتي که در رکاب شاهنشاه سه سال قبل به مسکو رفتم، اين قرار [گذارده] شد.
... عرض کردم، نيت اعليحضرت پاک و به قصد خدمت به کشورتان و مردم است، هزار مرتبه هم از آمريکايي ها و انگليسي ها و آلماني ها اين کارخانه را خواسته ايم، نداده اند. اگر هم بدهند، در مقابل دلار مي خواهند، در صورتي که به اينها گاز مي دهيم، گازي که پنجاه سال مفت سوخته است.
🔸 یکشنبه 46/12/27
فرمودند: در جزيره کيش براي من چه مي سازي؟ عرض کردم، تصميم گرفته ام درباره برنامه ام به شما چيزي عرض نکنم. فرمودند پولش را از کجا مي آوري؟ عرض کردم، آن هم به اعليحضرت مربوط نيست. خيلي خنديدند. فرمودند: مگر تو هم دزد شده اي؟ عرض کردم ممکن است، ولي در راه اعليحضرت خرجش مي کنم، پول خودتان را دزديده ام و صرفه جويي کرده ام و حالا در کيش براي شما قصر مي سازم.
📚 یادداشتهای امیر اسدالله علم، دفتر اول، انتشارات مازیار
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#یادداشتهای_علم
🔴 روشنفکران غربگرا و عملکرد مشترک آنها در تاریخ معاصر ایران
🔸جوان مؤمن انقلابی نخواهد گذاشت تقیزادهها حرفشان به کرسی بنشیند!
🔹 یکی از ویژگیهایی که در میان برخی روشنفکران تجددگرای #تاریخ_معاصر_ایران مشاهده میشود، تناقضی است که میان ادعای ترقیخواهیِ آنان و انعقاد #قراردادهای_استعماری وجود دارد.
🔹 به عنوان نمونه، فردی چون #میرزا_ملکمخان ناظمالدوله ـ که به اعتقاد برخی، پدر تئوریک غربزدگیِ مدرن در ایران است ـ شیفتهی ترقیِ ایران بود. نگاهی به رسالهی «اصول ترقی» او نشان میدهد که وجه اقتصادیِ #تمدن_غرب برای وی از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و از همین رو، سعی میکرده با تلاش در جهت ورود اندیشهی غربی به ایران، #پیشرفت کشور را میسّر سازد.[1] با این حال، همین روشنفکری که شیفتهی ترقی ایران، آن هم با قرائت غربیاش بوده، امتیازی چون #لاتاری را در کارنامهی سیاسی خود ثبت میکند که به گفته یکی از تاریخپژوهان معاصر «داستان فضاحتباریست که لکهی ننگی در پروندهی #روشنفکری ایران است... و بیتردید انگیزهای جز انگیزهی شخصی و منفعتپرستی حقیرانه نداشته است.»[2]
🔹 نمونهی دیگر، یکی از اَخلاف نامآشنای او یعنی سیدحسن #تقیزاده بود که به گفتهی خود، بیشترین تأثیر را از ملکمخان پذیرفت.[3] به اعتقاد تقیزاده، لازمهی ترقی ایران این بود که «ايرانى بايد ظاهراً و باطناً، جسماً و روحاً فرنگیمآب شود و بس»![4] اگرچه وی بعدها سعی کرد این اظهارنظر خود را تا حدی تعدیل نماید، اما این موضعگیریِ صریح، کار خود را کرده بود.
🔹 جالب اینجاست که این روشنفکر دوران #مشروطه نیز همچون سَلف خود، با وجود تمام ادعاهایش مبنی بر لزوم پیشرفت برونزای ایران، یک نقطهی تاریک بزرگ در کارنامهی حیات سیاسیاش در دوران رضاشاهی دارد؛ آنجایی که در کسوت وزیر دارایی، در امضای تجدید قرارداد نفت #دارسی به سال 1312ش ایفای نقش میکند و البته بعداً مدعی میشود که در آن خیانت ملی، فقط «آلت فعل» بوده و نقشی ایفا نکرده است.
🔹 چنین تناقضاتی که در میان حلقهای از روشنفکران معاصر دیده میشود، حکایت از این دارد که در نگاه روشنفکر تجددخواهِ غربگرا ـ که مبتنی بر «برونزایی» است ـ آن چیزی که اصالت دارد، تحقق مدرنیزاسیون غربی در جامعه به هرقیمتی است، ولو آنکه منجر به اعطای امتیازهای گزاف به بیگانه و به خاک سیاه نشاندن هموطنان شود!
برونزایی، خصیصهی اصلیِ جماعت روشنفکر غربزده است و درست در نقطه مقابلِ «درونزایی» قرار میگیرد. ماهیت برونزایی این است که به مرور زمان، از دلش فجایعی چون دارسی، لاتاری، رِژی و... در میآید؛ در حالی که در نگاه درونزا و متکی به داخل ـ که یکی از دالهای اصلی #گفتمان_انقلاب_اسلامی است ـ اساساً امکانی برای اعطای امتیازاتی چون لاتاری، دارسی و... فراهم نیست. لذا اگر پیشرفت درونزا، حاکم بر چشمانداز رشد کشور باشد، چنین نگاهی به پشتوانهی مردم انقلابی ایران ـ خصوصا جوانان مؤمن انقلابی ـ این اجازه را به جریان روشنفکر غربگرا نخواهد داد تا مسیر به اصطلاح تجددخواهیاش را به عقد قراردادهای ننگینی چون لاتاری، دارسی، #رژی و... ختم کند؛ نکتهای که #مقام_معظم_رهبری، در بیانات نوروزیشان در #حرم_رضوی، به خوبی بدان اشاره کردند:
💬 «در داخل، متأسّفانه بعضیها غرب را بَزک میکنند، بدیهای غرب را توجیه میکنند، رتوش میکنند،... مثل تقیزاده. در دورهی طاغوت، آدمی مثل تقیزاده، به این مضمون گفت که ایران باید از فَرقِ سر تا ناخن پا غربی بشود؛ یعنی #سبک_زندگی در ایران باید غربی بشود. امروز هم تقیزادههای جدید از این حرفها میزنند؛ البتّه به این صراحت نمیگویند امّا مضمون حرفشان این است.... آنهایی که پشت سرِ سند ۲۰۳۰ ـ سند ۲۰۳۰ یعنی برگرداندن سبک زندگی اسلامی به زندگی غربی ـ میایستند، همان تقیزادههای امروز هستند؛ البتّه امروز به توفیق الهی جوانهای مؤمن ما و مردم انقلابی ما نخواهند گذاشت این تقیزادهها حرفشان به کرسی بنشیند....»[5]
hmp.me/ci0t
📚 پینوشتها:
1. محمد رادمرد، «اصلاح خط و توهم ترقی»، وبگاه اندیشکده برهان.
2. ماشاالله آجودانی، مشروطه ایرانی، تهران: نشر اختران، 1383، ص305.
3. ایرج افشار، زندگی طوفانی؛ خاطرات سید حسن تقیزاده، تهران: انتشارات علمی، 1368، ص26 و 383.
4. حسن تقیزاده، مجله کاوه، دوره جدید، ش1، جمادی الاول 1338ق.
5. بیانات مقام معظم رهبری در اجتماع زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی، 1 فروردین 1398.
💠اندیشکده برهان💠
🆔 @eisavim