به نام خدا
با سلام و عرض ادب
کانال مدیریت تحوّل علوم انسانی با هدف اطلاعرسانی همایش «مدیریت تحوّل علوم انسانی» که پاییز سال 1402 در دانشگاه عالی دفاع ملی برگزار خواهد شد، تاسیس شده است. مدیریت تحوّل علوم انسانی یکی از کمیسیون های «هفتمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی» است که به مباحث کلان مدیریت و حکمرانی علوم انسانی نظر دارد.
افزون بر اطلاعرسانی همایش مذکور، مطالبی مرتبط با مسئله مدیریت تحوّل علوم انسانی ـ به ویژه مقالات دوره های گذشته ـ و معرفی سایر آثار مرتبط، در این کانال انجام خواهد شد.
امید است این همایش و ارتباطات علمی که ان شا لله پیرامون این همایش شکل خواهد گرفت، در راستای ارتقای وضعیت مدیریت و سیاست گذاری علوم انسانی راهگشا باشد.
آدرس کانال مدیریت تحوّل علوم انسانی در پیامرسان ایتا👇
https://eitaa.com/joinchat/4254662924Cc830cd6390
آدرس کانال مدیریت تحول علوم انسانی در پیامرسان بله👇
https://ble.ir/modiriat_tahavvol
هفتمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی آبان ۱۴۰۲ با مشارکت پژوهشگاهها، دانشگاهها و مؤسسات علمی داخلی و خارجی برگزار خواهد شد. مسئولیت کمیسیون مدیریت تحول علوم انسانی این دوره با «دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی» و «فرهنگستان علوم اسلامی قم» است.
رئیس کمیسیون: حجتالاسلام والمسلمین دکتر علیرضا پیروزمند/ استادیار دانشکده مدیریت راهبردی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی
دبیر کمیسیون: حمید ابدی مرزونی/ دانشجوی دکتری مدیریت راهبردی دانش، دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملّی و تحقیقات راهبردی
آشنایی با محورهای فراخوان و اعضای کمیته علمی کمیسیون:
https://yun.ir/tahavvol010906
مجمع عالی علوم انسانی اسلامی
www.scih.ir
@icihch
مقاله 1.pdf
339.3K
◀️مقاله هفته
1️⃣درآمدی تاریخی بر تاسیس دانش پشتیبان مدیریت تحوّل علوم انسانی
✍️نویسندگان: حمید ابدی ـ علیرضا پیروزمند
چکیده مقاله
در این پژوهش ماجرای تاریخی تحول علوم انسانی پس از انقلاب اسلامی روایت شده و مواجهه منتقدانه و تحول خواهانه با علوم انسانی مدرن، در قالب سه دوره تاریخی بررسی شده است. از اعلام «انقلاب فرهنگی» تا اعلام «نهضت نرم افزاری» (1379-1359) دوره نخست درنظر گرفته شده است که با ظهور و نشاط ایده های تحول خواهانه دینی در سال های آغازین انقلاب شروع شد، ولی بنا به دلایلی، درنهایت، به سیطره نگرش های پوزیتیویستی بر دانشگاه ها ختم شد. در دوره دوم (1388-1379)، به تأثیرات و بازتاب های طرح گفتمان نهضت نرم افزاری ازسوی رهبر معظم انقلاب بر فضای علمی دانشگاه های کشور و نضج یافتن مجدد جریان تحول علوم انسانی در کشور اشاره شده است. در بررسی این دوره، هم به تلاش های سلبی در «نقد فلسفه و معرفت شناسی علوم انسانی غربی» و هم به تلاش های ایجابی برای تبیین «مبانی و مبادی علوم انسانی اسلامی» پرداخته شده است. در بررسی دوره سوم (1398-1388)، با اشاره به ریشه های تئوریک و فکری فتنه 88، توضیح داده شده است که چگونه این واقعه سیاسی موجب شد «علوم انسانی غربی» به مثابه یک «چالش استراتژیک» در اداره کشور موضوعیت یابد و وجه انضمامی، عملی و تجویزی علوم انسانی به صورت برجسته تری موردتوجه واقع شود. پس از طرح و بررسی تجربه نهادسازی و سندنگاری مدیریت علم جمهوری اسلامی در دوره سوم، به دلالت های برآمده از تجربه تاریخی این ادوار سه گانه پرداخته شده است...
◀️معرفی کتاب
1️⃣چهارچوبی برای سیاستگذاری علم: تعامل علوم طبیعی و علوم انسانی
✍️نویسنده: محمدرضا قائمی نیک
گزارشی کوتاه از کتاب👇
کتاب شامل دو بخش اصلی «تعامل علوم طبیعی و علوم انسانی در جهان غرب» و «تأملاتی درباره تعامل علوم انسانی و علوم طبیعی در جهان اسلام» و یک نتیجهگیری است. در بخش اول، با اشارهای به نگاه یونانی به علم، بر دلایل و شرایط گسست دورۀ رنسانس از پارادایمِ علمیِ قرون وسطی تاکید شده و پس از آن، در فصول بعدی، دورۀ شکلگیری علوم طبیعی و انسانی با تاکید بر مسئلۀ اصلی کتاب، یعنی تعامل و رابطۀ علوم طبیعی و علوم انسانی تا سدۀ بیستم بررسی شده است.
در بخش دوم، این مسئله در جهان اسلام بازخوانی شده و با تاکید بر دورۀ ظهور اسلام تا سدۀ ششم، اوجگیری فعالیت علمی مسلمین ترسیم شده است. پس از آن، به شاخههای مختلف علوم اسلامی اشاراتی شده و در نهایت با تاکید بر حکمت متعالیه، وضعیت فعلی فعالیت علمی در جهان اسلام را در کتاب میتوانیم ملاحظه کنیم.
در بخش نتیجه گیری، نویسنده بر ضرورتِ احیاء علوم اسلامی و توجه به رابطۀ علوم طبیعی و علوم انسانی، مخصوصاً در قلمرو اجتماعیات تاکید ورزیده و آنرا مقدمۀ شکلگیری قلمرو سیاستگذاری علم در جهان معاصرِ اسلامی میداند.
بهلحاظ روششناسی نیز نویسنده در این کتاب نه از روشهای غربی نظیر تحلیل گفتمان یا پارادایم و نظایر آنها بلکه از روششناسی بنیادین که سعی دارد نحوۀ تکوین نظریات علمی را بر مبنای حکمت اسلامی توضیح دهد، بهره برده است.
منبع: خبرگزاری مهر
محورهای علمی پذیرش مقالات در همایش «مدیریت تحوّل علوم انسانی» به شرح زیر است👇
موضوع ویژه:
حکمرانی مشارکتی در تحوّل علوم انسانی
محورها:
1ـ الگوی حکمرانی مشارکتی در تحوّل علوم انسانی
1ـ1ـ الگوی نقشآفرینی حاکمیت در حکمرانی مشارکتی تحوّل علوم انسانی
1ـ2ـ الگوی نقشآفرینی نهاد علم در حکمرانی مشارکتی تحوّل علوم انسانی
1ـ3ـ الگوی نقشآفرینی مردم در حکمرانی مشارکتی تحوّل علوم انسانی
1ـ4ـ الگوی روابط میان «حاکمیت، نهاد علم و مردم» در تحوّل علوم انسانی
1ـ5ـ مدیریت شبکهای تحقیقات در علوم انسانی
1ـ6ـ الگوی مدیریت داده، اطلاعات و دانش معطوف به تحوّل علوم انسانی
1ـ7ـ دانشِ پشتیبان مدیریت تحوّل علوم انسانی
2ـ ارزیابی تجربه جمهوری اسلامی در مدیریت تحوّل علوم انسانی (با تاکید بر مسئله حکمرانی مشارکتی علوم انسانی)
2ـ1ـ ارزیابی عملکرد مراکز متولّی تحوّل علوم انسانی
(شورای عالی انقلاب فرهنگی، با تاکید بر شورای تحوّل علوم انسانی؛ مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور و شورای عتف؛ سازمان سمت؛ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ حوزههای علمیه و مراکز و موسسات حوزوی؛ تجربهکاوی و استخراج دلالتهای سیاستی از دانش ضمنی مدیران و مراکز فعال در زمینه تحوّل علوم انسانی)
2ـ2ـ ارزیابی کاربست عملی الگوهای تجربهشده
2ـ3ـ فراتحلیل الگوهای مدیریت تحوّل علوم انسانی
3ـ ارزیابی تجربه جهانی در حکمرانی مشارکتی علوم انسانی
3ـ1ـ ارزیابی تجربه جهانی در نقشآفرینی حاکمیت در حکمرانی مشارکتی علوم انسانی
3ـ2ـ ارزیابی تجربه جهانی در نقشآفرینی نهاد علم در حکمرانی مشارکتی علوم انسانی
3ـ3ـ ارزیابی تجربه جهانی در نقشآفرینی مردم در حکمرانی مشارکتی علوم انسانی
3ـ4ـ ارزیابی تجربه جهانی در روابط میان «حاکمیت، نهاد علم و مردم» در مدیریت علوم انسانی
4ـ الگوی مدیریت راهبردی علوم انسانی در تراز انقلاب اسلامی
1-4- ارزیابی تحلیلی میزان کارآمدی اسناد بالادستی مرتبط با تحوّل علوم انسانی
2-4- ارزیابی میزان کاربست عملی تولیدات علوم انسانی انسانی در عرصههای مختلف اداره کشور
3-4- ارزیابی وضعیت پشتیبانی اقتصادی و بودجهای مراکز و موسسات فعّال در زمینه تحوّل علوم انسانی
4ـ4ـ نیازمندیهای کلان(فرارشتهای) دانشی علوم انسانی در گام دوّم انقلاب اسلامی
4ـ5ـ الگوی سیاستگذاری و برنامهریزی تحوّل علوم انسانی
4ـ6ـ الگوی سازماندهی تحوّل علوم انسانی
مقاله 2.pdf
251K
◀️مقاله هفته
2️⃣تحلیلی جامعهشناختی از علت تداوم رویکرد پوزیتیویستی به علوم انسانی در ایران و عدم شکلگیری علم دینی و بومی
✍️نویسنده: محمدتقی موحدابطحی
چکیده مقاله
این مقاله میکوشد با تحلیلی جامعهشناختی و با تکیه بر رویکرد ترکیبی ساخت و عامل، به این دو سوال پاسخ دهد که:
الف) چرا با گذشت چند دهه از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و حساسیتهایی که به حضور رویکرد پوزیتیویستی در جامعه علمی وجود داشته است، هنوز این نگاه به علم در کشور سیطره دارد؛
ب) با وجود اقداماتی که به ویژه در سه دهه اخیر در زمینه تولید علم دینی و بومی انجام شده است، چرا هنوز، چنین فعالیتهایی در کشور به ثمر ننشسته است؟
نتایح این تحقیق نشان میدهد که در خوشبینانهترین حالت، بازتولید تلقّی پوزیتیوستی از علم در فضای آموزشی، پژوهشی، برنامهریزی و اجرایی کشور، نه به صورت آگانه و با قصد و نیت توسط نظام حاکم، بلکه به صورت ناآگاهانه و از طریق عمل در ساختارهای موجود انجام میگیرد و از سوی دیگر، مواجهه صرفاً فلسفی با بحث علم دینی و بومی و بیتوجّهی به ابعاد جامعهشناختی و سیاستگذاری آن، مانع عمده بر سر راه شکلگیری علم دینی در کشور است.
◀️معرفی کتاب
2️⃣علم و پژوهش و سیاستهای پژوهشی
✍️نویسنده: رضا داوری اردکانی
گزارشی کوتاه از کتاب👇
در این رساله به سیاست های آموزشی پرداخته نشده است.در آغاز این پژوهش گله شده است که ما کمتر به وضع علم و پژوهش می اندیشیم و می پنداریم هر کس که درس خوانده است و به خصوص کسی که شغل پژوهش دارد، به شرایط پژوهش و امکان پژوهش و پیشرفت آن آگاهی دارد.
تا یکی دو دهه اخیر مطالعات درباره علم در کشور ما هیچ جایگاهی نداشت و گمان می کردند که هر کس دانشمند تر است یا مقالات بیشتری دارد جایگاه پژوهش و راه پیشرفت آن را می شناسد.
البته ممکن است دانشمندی بدون مطالعه درباره وضع تاریخی علم و شرایط پیشرفت آن ذوق و درایت کافی برای فهم و درک این شرایط ذاشته باشد اما مدیریت علم و پژوهش یک رشته علمی برآمده از فلسفه و تاریخ علم و جامعه شناسی و ادبیات و مطالعات فرهنگی است و البته به عقل تاریخی هم بستگی دارد و این عقل تاریخی درد بزرگ جهان اندیشناک توسعه است که مجال شرح ان اینجا نیست.
به هر حال این مطالعات در جامعه ما سابقه کم و کوتاهی دارد.این کتاب به بررسی این مهم می پردازد.
منبع: کتاب فردا