Modiryar | مدیریار
✍ اصول تفکر خلاق در حل مساله #پایگاه_جامع_مدیریار www.modiryar.com @modiryar
✍ اصول تفکر خلاق در حل مساله
✅ اگر هیچیک از اصول تفکر خلاق در #حل_مساله به یادتان نمیماند و آنها را فراموش میکنید این یکی را سعی کنید از یاد نبرید:
هنگامی که در پی حل یک مساله هستید، مرحله ارزیابی ایدهها را از مرحله طراحی و ایجاد راهحلها جدا کنید.شما هیچگاه به پتانسیل و توان کامل خلاقیت خود در حل مسائل دست نخواهید یافت مگر اینکه این اصل را هربار که راهحلها را ایجاد و راهکارهای حل مساله را تعریف میکنید، بهکار بگیرید و رعایت کنید. دلیل این اصل مهم، نکتههایی ساده است که به آنها خواهیم پرداخت.
🔴 تفکر واگرا - تفکر همگرا
✅ حل مساله بهصورت خلاقانه یا #حل_خلاقانه مسائل، نیاز به هر دو نوع تفکر دارد.
هم نوع تفکر واگرا و هم تفکر همگرا. در ایجاد ایدهها، نوع تفکر موردنیاز، تفکر واگرا است. بدیهی است که شما میخواهید به هر تعداد که میشود و امکانپذیر است، ایده خلق کنید و راهحل طراحی کنید و این بهجز از تفکر واگرا برنمیآید. در مقابل، ارزیابی راهحلها و سبک و سنگین کردن ایدهها، نوع تفکر همگرا را نیاز دارد. در اینجا شما میخواهید که استخر ایدهها و مخزن راهحلها را هرچه کوچکتر کرده و از بین آنها بهترین راهحل را انتخاب کنید. انگار که یک ماهی بزرگ اما لغزان را از حوضی کوچک، صید کنید. توجه داشته باشید اگر تلاش کنید که هر دو نوع فعالیت فکری یعنی هم تفکر واگرا و هم تفکر همگرا را بهصورت همزمان انجام دهید، تا حد زیادی همراه با قطعیت به شما میگویم نمیتوانید هیچیک را به خوبی انجام دهید.
✅ روش افراد ماهر در حل موثر مسائل: افرادی که فعالیتها و روشهای #حل_مساله را بهصورت موثری انجام میدهند و آنهایی که در حل موثر مسائل، مهارت یافتهاند، دریافته و فراگرفتهاند که این دو فعالیت و این دو نوع روش فکر کردن را از هم جدا کنند. آنها ابتدا ایدهها را خلق کرده و راهحلها را شناسایی کرده و سپس به ارزیابی آنها میپردازند. روش افراد مبتدی حلکننده مسائل: اما آنهایی که در سطحی عادی و معمولی به حل مسائل میپردازند، یک رویکرد متوالی و متناوب را بهکار میگیرند: رویکرد خلق – ارزیابی – خلق – ارزیابی – خلق و... و همین طور پیش میروند.
✅ این افراد یعنی حلکنندگان عادی مسائل، فعالیت خلق ایده و فعالیت ارزیابی راهحلها را بههم میآمیزند.
آنها بهندرت به ایجاد راهحل و طراحی ایده بعدی فکر میکنند زمانی که هنوز ایده قبلی را کاملا تحلیل نکرده و همه مسائل و جنبههای مربوط به آن راهحل را بررسی نکردهاند. برخی مواقع هم به همان ایده اولیه چسبیده و توانایی بیرون رفتن از مرزهای راهحل ابتدایی را نخواهند داشت.
✅ نتیجه این روش، معمولا تعداد اندکی ایده که بیش از حد لازم، تحلیل و بررسی شدهاند خواهد بود. حتی ممکن است که یکی دو سه ایده، بیشتر ایجاد نشود یا اگر ایدههای دیگری هم مطرح شود معمولا ماهیت همان ایدههای اولیه را خواهند داشت و پیرامون همان طرح اولیه و با اندکی تغییرهای جزئی به گردش میپردازند.
✅ برای بسیاری از افراد، این روش حل مساله، طبیعی بهنظر میآید.
آنها از این روش، بارها و به تکرار استفاده کردهاند و باز هم آن را به کار خواهند بست چراکه همیشه، همینطوری فکر کرده و مسائل و مشکلات سازمان یا خودشان را به همین منوال، حل کردهاند.
✅ مشکل اصلی این روش آن است که #حل_مسائل به این صورت، بدترین رویکرد برای خلق راهحلها و طراحی ایدههای حل مساله است. بههم آمیختن و قاطی کردن فعالیتهای خلق ایدهها و ارزیابی کردن آنها، معمولا تعداد کمی ایده بهدست میدهد و شرایطی را باعث میشود که به تفکر خلاق و حل خلاقانه مسائل منجر نخواهد شد.
✅ نه کاملا قطعی اما بهصورت نسبی میتوانم بگویم که در مرحله اول و خلق راهحلها، آنچه بیشتر اهمیت دارد، کمیت و تعداد ایدههاست در حالی که در مرحله #ارزیابی و بررسی ایدهها ما بیشتر بر کیفیت و مرغوبیت راهحلها تمرکز میکنیم. هرچه تعداد ایدهها بیشتر باشد (حتی ایدههایی که در نظر و قضاوت اولیه، مناسب نیستند و حتی غیرمنطقی و احمقانه بهنظر میآیند) امکان و احتمال اینکه به راهحل مطلوب و بهینهای برسیم بالاتر میرود.
✅ همچنین #طراحی و خلق طرحها و ایدهها، حاصل فعالیتهای ذهنی خلاقانه است و میدانید که مربوط به عملکرد نیمکره راست مغز است و تحلیل منطقی و ارزیابی پیشنهادها و طرحهای بدیل به لحاظ هزینه، زمان، عملی بودن و... مرتبط با عملکرد نیمکره چپ مغز است. میدانید افرادی که همزمان بتوانند عملکردی در سطح بالا از دو نیمکره مغز خود بگیرند بسیار کم هستند.
✅ این هم دلیل دیگری است که توصیه میکنیم فعالیتهای تولید طرحها و ایدهپردازی را ابتدا انجام داده و بعد از آن به ارزیابی راهحلها بپردازید. پیش از آنکه شروع به ایجاد و خلق ایدهها کنید، حال چه بهصورت فردی و چه بهصورت تیمی، به خاطر داشته باشید که بهترین راه برای بهدست آوردن ایدههای باکیفیت و مرغوب این است که قضاوت در مورد راهحلها و ارزیابی ایدههای #حل_مساله را به بعد موکول کنید. تحلیل، تفکر و بررسی را بگذارید برای بعد. فقط پس از آنکه همه راهحلهای ممکن و ایدههای بدیل را شناسایی و تعریف کردید به ارزیابی و بررسی راهحلهای مساله بپردازید.
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ «گیلتی پلژر» شما چیست؟ #گیلتی_پلژر #پایگاه_جامع_مدیریار www.modiryar.com @modiryar
✍ «گیلتی پلژر» شما چیست؟
✅ تصور کنید در حال رانندگی، به یک آهنگ ششوهشت فاقد ارزش هنری با صدای بلند گوش میدهید. با توقف پشت چراغ قرمز ناگهان متوجه میشوید در ماشین کناری، دوست یا همکار شما نشسته است. بلافاصله صدای آهنگ را کم میکنید چون اگر همکارتان بفهمد طرفدار آن سبک موسیقی هستید، بسیار ضایع خواهید شد! این آهنگ، اصطلاحاً #گیلتی_پلژر شماست!
✅ #گیلتی_پلژر (guilty pleasure) هر چیزی است نظیر یک فیلم، برنامه تلویزیونی، یک آهنگ و هر رفتار دیگر که در شأن شما نیست و از بیان آن خجالت میکشید، با این حال از انجام آن لذت میبرید. آن رفتار بر قضاوت سایرین نسبت به شما تاثیرگذار است و به همین دلیل پنهانی آن را انجام میدهید. به عبارت دیگر، گیلتی پلژر چیزی است که شما قاعدتاً نباید دوست داشته باشید ولی به هر حال دوستش دارید.
🔴 گیلتی پلژر را می توان «لذت گناهآلود» یا «دلچسب ناپسند» ترجمه کرد.
✅ بگذارید با یک مثال دیگر مفهوم #گیلتی_پلژر را روشنتر کنم. وقتی در جمع دوستان در مورد علایق سینمایی خودتان در حال بحثاید، وانمود میکنید طرفدار کارگردانهایی همچون آندره تارکوفسکی، اینگمار برگمان و دیوید لینچ هستید، با این حال در خلوت خودتان فیلمهای هندی از نوع کاملا تخیلی میبینید و بسیار هم لذت میبرید؛ با این توضیح، فیلمهای هندی گیلتی پلژر شما هستند!
✅ از مفهوم گیلتی پلژر در حوزه #تبلیغات بسیار استفاده میشود. در جدیدترین پژوهشی که در این زمینه انجام شده و در ژورنال بسیار معتبر Journal of Business Research به چاپ رسیده این نتیجه حاصل شده است که تبلیغاتی که در آنها از مفهوم گیلتی پلژر استفاده میشود، تاثیر متفاوت بر مردان و زنان دارد.
این تبلیغها احتمال خرید زنان را افزایش میدهند اما در مورد مردان تاثیر عکس دارند.
✅ مطابق با جستجویی که انجام دادهام، آهنگ گنگنم استایل و رأی دادن به دونالد ترامپ گیلتی پلژر خیلیها بوده است. آقای #گلزار از چهرههای مشهور و محبوب ایرانی است. تعداد فالوورهایی که در اینستاگرام دارد و فروش فیلمهایش گواه این امر میباشد. با این حال وقتی در جمعهای مختلف در مورد ایشان صحبت میشود تقریبا تمام افراد نه تنها خود را طرفدار ایشان نشان نمیدهند بلکه ابراز بیعلاقگی نیز میکنند!
✅ به تجربه دریافتهام که گلزار گیلتی پلژر خیلیهاست! یعنی در کنار علاقهمندانی که خود را همواره طرفدار ایشان نشان میدهند برخی نیز در ظاهر این موضوع را انکار میکنند ولی با این حال مرتب عکسهای ایشان را میبینند، اخبارشان را دنبال میکنند و... این موضوع در مورد برخی سلبریتیهای دیگر و افرادی که در #اینستاگرام فالوورهای زیادی دارند نیز صادق است.
✅ با توجه به مطالب بیان شده میتوان نتیجهگیری کرد که همه آدمها #گیلتی_پلژر دارند. اگر بخواهم به تعدادی از گیلتی پلژرهای خودم اعتراف کنم میتوانم به این موارد اشاره کنم: برخی از فیلم های طنزی که به فیلم های اتوبوسی هم معروف هستند را دوست دارم؛ گاهی اوقات آتاری (از بازیهای دوران کودکی) و یا مار (بازی قدیمی گوشی نوکیا) بازی میکنم؛ بعضی از آهنگهای خواننده پرحاشیه داخل ایران را دوست دارم و...
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ مفهوم شناسی فرایند
#فرایند به مجموعه فعالیتهای به هم پیوستهای گفته میشود که برای ایجاد یک یا چند تغییر تعریف شده طراحی و پیاده شده است. در ضمن هر فرایند با یک فعالیت مشخص آغاز و با یک فعالیت مشخص نیز پایان مییابد.
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
39.45M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 گفتگوی اختصاصی کابین نیوز با؛
👤 دکتر مهدی یاراحمدی خراسانی
مدیرعامل پلتفرم جامع مدیریار
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar