هدایت شده از وارثون
آیا روایات وجوب زیارت امام حسین را هم می رسانند؟ 1 - <unknown>.mp3
1.85M
🎙آیا میتوان از روایات، وجوب زیارت امام حسین علیه السلام را استنباط کرد؟
💠 آیت الله محسن فقیهی
@varesoon
🔸آیت الله محسن فقیهی:
بیشتر روایات پیاده روی اربعین در کامل الزیارات آمده است/ برای رسیدن به اقتضای عمل صالح باید از آن مراقبت کرد
🔹حوزه/ استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: باید دانست برای رسیدن به اقتضای عمل صالح از آن مراقبت کرد و آداب و شرایط آن عمل را به خوبی رعایت کنیم. مثلاً برای رسیدن به برکات مادی و معنوی زیارت اربعین می بایست مراقبت کرد که در این مسیر از غیبت کردن، دروغ گفتن، افترا زدن به دیگران، نگاه به نامحرم و سایر گناهان اجتناب شود.
👇👇 ادامه مطلب
🆔 @mohsenfaghihi
آیت الله محسن فقیهی
🔸آیت الله محسن فقیهی: بیشتر روایات پیاده روی اربعین در کامل الزیارات آمده است/ برای رسیدن به اقتضای
ادامه مطلب👇👇
🔸آیت الله محسن فقیهی:
بیشتر روایات پیاده روی اربعین در کامل الزیارات آمده است/ برای رسیدن به اقتضای عمل صالح باید از آن مراقبت کرد
🔹حوزه/ استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: باید دانست برای رسیدن به اقتضای عمل صالح از آن مراقبت کرد و آداب و شرایط آن عمل را به خوبی رعایت کنیم. مثلاً برای رسیدن به برکات مادی و معنوی زیارت اربعین می بایست مراقبت کرد که در این مسیر از غیبت کردن، دروغ گفتن، افترا زدن به دیگران، نگاه به نامحرم و سایر گناهان اجتناب شود.
🔹به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، آیت الله محسن فقیهی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در سری برنامه های «رادیو پاسخ» وابسته به مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه های علمیه که با موضوع پاسخ به شبهات اربعین تولید شده و این روزها در حال پخش است، به بررسی «تعظیم شعائر حسینی با رویکرد فقهی» پرداخت و گفت: یکی از سنت هایی که عاشقان آقا اباعبدالله الحسین علیه السلام از گذشته های دور بر پا داشته اند، مسئله پیاده روی اربعین بوده است؛ این سیره از زمان شهادت آن حضرت توسط جابر بنا نهاده شد و تاکنون نیز ادامه داشته است.
🔸پیاده روی اربعین بنای عقلایی دارد
🔹وی ادامه داد: مسئله پیاده روی اربعین از جهت فقهی بر پایه ادله اربعه یا ادله خمسه که بنای عقلا هم می باشد، می توانیم مورد تمسک قرار دهیم. دلیل اول ما روایاتی است به صورت عام و دال بر اینکه زیارت آقا امام حسین(ع) فضیلت دارد. روایات ما در این مباحث به صورت متواتر نیز می باشد و آنچنان از این قبیل روایات در کتب معتبر داریم که چندان نیازی به بررسی سندی آن ها احساس نمی شود؛ هرچند که ما بررسی سندی آن ها را هم انجام می دهیم.
🔸روایات اربعین از نوع ادلّه سنن است
🔹آیت الله فقیهی با اشاره به اینکه روایات مرتبط با مسئله اربعین از نوع ادله سنن و مربوط به اعمال مستحب است، اظهار کرد: در مورد ادله سنن اصل تسامح را داریم و بنا بر این اصل در مورد مسائل مستحب نیاز به بررسی سند روایات نیست.
🔹وی افزود: از طرف دیگر بیشتر روایات مربوط به اربعین حسینی در کامل الزیارات آمده و از نظر علما کتاب کامل الزیارات از بهترین کتب حدیثی بوده و نیاز چندانی به بررسی سندی ندارد.
🔹استاد درس خارج حوزه ضمن پرداختن به برخی از روایات مرتبط با مسئله اربعین خاطرنشان کرد: امام باقر علیه السلام در یکی از این روایات می فرماید: مُرُوا شِیعَتَنَا بِزِیَارَةِ قَبْرِ الْحُسَیْنِ علیه السلام فَإِنَّ إِتْیَانَهُ مُفْتَرَضٌ عَلَی کُلِّ مُؤْمِنٍ یُقِرُّ لَهُ بِالْإِمَامَةِ مِنَ اللَّهِ؛ این یک روایت عام بوده که در صفحه ۱۲۱ کامل الزیارات آمده است. این روایات دلالت بر وجوب زیارت امام حسین علیه السلام در اربعین دارد؛ اما با جمع بستن آن با سایر روایات به استحباب مؤکّد در مورد این مسئله می رسیم.
🔸امام صادق(ع): زیارت حسین(ع) بر مردان و زنان واجب است
🔹وی گفت: در روایتی دیگر که از جانب امام صادق علیه السلام بیان شده است، داریم که ایشان به امّ سعید فرمود: آیا قبر امام حسین را زیارت می کنید؟ امّ سعید گفت: بله. آنجا بود که حضرت امام صادق(ع) فرمود: زُورِیهِ فَإِنَّ زِیَارَةَ الْحُسَیْنِ وَاجِبَةٌ عَلَی الرِّجَالِ وَ النِّسَاءِ؛ زیارت حسین(ع) بر مردان و زنان واجب است. این روایت نیز در کتاب کامل الزیارات صفحه ۱۲۲ آمده است و بر وجوب زیارت آقا اباعبدالله الحسین(ع) هم برای آقایان و هم برای خانم ها دلالت دارد.
🔹آیت الله فقیهی یادآور شد: امام صادق علیه السلام در روایتی دیگر که در کتاب کامل الزیارات آمده است، می فرماید: لَوْ أَنَّ أَحَدَکُمْ حَجَّ دَهْرَهُ ثُمَّ لَمْ یَـزُرِالْحُسَـیْن بْنَ عَلِیٍّ علیه السلام لَکانَ تارِکا حَقّا مِنْ حُقُوقِ رَسُولِ اللّه صلی الله علیه و آله لِأنَّ حَقَّ الْحُسَیْنِ علیه السلام فَریضَةٌ مِنَ اللّه تَعـالی، واجِبَـةٌ عَـلی کُلِّ مُسْـلِمٍ؛ اگر یکی از شما تمـام عمرش را احرام حج بندد، امّا امام حسین علیه السلام را زیـارت نکند، هر آینه حقّی از حقوق رسول خدا صلی الله علیه و آله را ترک کرده است چرا که حق حسین علیه السلام فریضـه ای است الهی و بر هر مسلمانی واجب و لازم است.
🔺خبر کامل را در خبرگزاری حوزه بخوانید.
🆔 @mohsenfaghihi
🔹حدیث روز 7 شهریور سال 1402
🔻امام رضا علیه السلام:
🔸رحمت خدا بر بنده ای که امر ما را زنده کند، دانش های ما را فراگیرد و به مردم بیاموزد.
🔸اگر مردم زیبایی های سخنان ما را می دانستند از ما پیروی می کردند.
🆔 @mohsenfaghihi
⚫️پیام آيت الله محسن فقیهی دام ظله بهمناسبت ارتحال حجت الإسلام والمسلمين مؤيدی ره
بسمه تعالى
ارتحال روحانی متّقی و مردمی، دانشمند متواضع، حجتالاسلام والمسلمین آقای حاج شیخ علی مویدی رحمة الله علیه، موجب تاسف و تاثر گردید؛
انا لله و انا الیه راجعون
آن روحانی خدوم، عمر با برکت خویش را در راه فراگیری علوم آل محمد علیهمالسلام صرف کرد و در مسیر خدمت به دین و مردم، از هیچ کوششی دریغ نورزید.
حقیر این ضایعه اسفناک را خدمت اساتید و طلاب محترم مخصوصاً حوزه علمیه بابل، شاگردان و علاقهمندان ایشان و بیت مکرّمشان تسلیت عرض نموده؛ رضوان الهی برای آن فقید سعید و صبر جمیل و اجر جزیل برای بازماندگان مسئلت دارم.
۱۲ صفر ۱۴۴۵
محسن فقیهی
🆔 @mohsenfaghihi
🔻آیتالله شیخ محسن فقیهی: نهضت جهانی کربلا، ثمره مقام یقین حضرت سیدالشهدا(ع) و اصحاب باوفای آن حضرت(ع) است
🔸امام رضا(ع) در روایتی، یقین را بالاترین درجات انسان میداند و میفرماید: «لَم یُقسَمْ بَینَ العِبادِ شیءٌ أقَلُّ مِن الیَقینِ» درباره این روایت توضیحاتی بفرمایید.
ادامه مطلب👇👇
🆔 @mohsenfaghihi
آیت الله محسن فقیهی
🔻آیتالله شیخ محسن فقیهی: نهضت جهانی کربلا، ثمره مقام یقین حضرت سیدالشهدا(ع) و اصحاب باوفای آن حضرت(
ادامه مطلب👇👇
🔻آیتالله شیخ محسن فقیهی: نهضت جهانی کربلا، ثمره مقام یقین حضرت سیدالشهدا(ع) و اصحاب باوفای آن حضرت(ع) است
🔸امام رضا(ع) در روایتی، یقین را بالاترین درجات انسان میداند و میفرماید: «لَم یُقسَمْ بَینَ العِبادِ شیءٌ أقَلُّ مِن الیَقینِ» درباره این روایت توضیحاتی بفرمایید.
🔸روایتی که قسمتی از آن را نقل کردید، حدیث شریفی است که ثقهالاسلام مرحوم کلینی(ره) در کتاب گرانسنگ کافی نقل میکند که امام هشتم علی بن موسیالرضا(ع) فرمودند: «الإیمانُ فَوقَ الإسلامِ بدَرَجَه، و التَّقوی فَوقَ الإیمانِ بدَرَجه، و الیَقینُ فَوقَ التَّقوی بدَرَجَةٍ، و لَم یُقسَمْ بَینَ العِبادِ شیءٌ أقَلُّ مِن الیَقین». این روایت، شاه کلید سعادت ابدی انسان را نشان میدهد و میتواند راهگشای امور مادی و معنوی انسان شود.
🔸امام رضا(ع) در این روایت ارزشمند، با مقایسه اسلام، ایمان، تقوا و یقین، بالاترین درجه یک انسان را معرفی میفرماید و یقین را عالیترین درجه او میشمارد که انسان میتواند به آن نائل شود.
🔹چرا در روایات اهل بیت(ع) اینقدر به مقام یقین اهمیت داده شده است؟
🔸از موضوعاتی که در اخلاق و سلوک، تأثیر بسیاری دارد و ثمرههای فراوانی از آن حاصل میشود، یقین است. براساس آیات و روایات، یقین بالاترین مرحلهای است که انسان در مسیر تکامل به آن میرسد. برمبنای این روایت شریف، انسان اگر به درجه اسلام برسد، نخستین مرحله را طی کرده، اگر ایمان بیاورد، در مرحله دوم قرار گرفته و چنانچه تقوا پیشه کند، مرحله سوم را کسب کرده و آخرین و کاملترین مرحله که پس از تقوا پیش میآید، یقین است. البته رسیدن به یقین، به زبان، بسیار آسان و سهل است اما در عمل، خیلی مشکل و دشوار است. اصلاً هدف عبادت، یقین است. خداوند متعال میفرماید: «وَ اعبُد رَبَّکَ حَتّی یَأتیکَ الیَقینُ» یعنی تمام عبادات برای این است که یقین حاصل شود. همه نماز و روزه و خمس و زکات و دیگر اعمال عبادی انسان، به هدف کسب یقین است.
🔸قطعاً دانستن فواید یقین، موجب ایجاد انگیزه و تمایل برای کسب آن در انسان میشود. مختصری از این فایدهها بفرمایید.
🔸وقتی انسان به مرحله یقین برسد، آثار و فوایدی برای او نمایان میشود. از جمله آن آثار این است که دیگر برایش مهم نیست دنیا در دست چه کسی است و اگر اینطور شد، حسادتها، چشم و همچشمیها و رقابتهای مادی کنار میرود. امام باقر(ع) در پاسخ این پرسش که ارزشمندترین مردم چه کسی است، فرمودند: «مَن لا یُبالِی فی یَدِ مَن کانتِ الدنیا» یعنی باارزشترین مردمان، آن کسی است که برایش اهمیت نداشته باشد دنیا، مادیات، خانه، ماشین، پول و سرمایه در دست کیست. انسان اگر به مقام یقین برسد، این رتبه و درجه را کسب میکند. با رسیدن به این مقام، انسان آرامشی وصفنشدنی پیدا میکند که نمیتوان بها و ارزشی برای آن قائل شد. این اضطرابها و استرسهایی که الان بین مردم و در جامعه دیده میشود، همه محصول نبود یقین است. اگر یقین بیاید، نه تنها مادیات در چشم انسان، حقیر میشود و قناعت و رضایت سرتاسر وجود انسان را فرا میگیرد، بلکه دیگر از مرگ هم نمیهراسد و حاضر میشود جانش را هم در راه خدا فدا کند. منتظر نمیماند مرگ به سراغ او بیاید، بلکه او با استقبال به سمت آن میرود و بهترین نوع مرگ، یعنی شهادت را طلب میکند.
🔸به طور نمونه ببینید امیرالمؤمنین(ع) آن نمونه کامل یقین، چطور به استقبال شهادت میرود و آن را در آغوش میگیرد: «وَالله ِلاَبنُ أبیطالِبٍ آنَسُ بِالمَوتِ مِنَ الطِّفلِ بِثَدیِ اُمِّه» به خدا سوگند که پسر ابوطالب با مرگ مأنوستر است تا کودک به پستان مادرش. یا حضرت قاسم بن الحسن(ع) در واقعه عاشورا، استقبال از مرگ و شهادت را چطور توصیف میفرماید: «أَحلی مِنَ العَسَل». نزد اهل یقین، این قدر مرگ و لقای الهی شیرین میشود که هیچ نگرانی و اضطرابی از نزدیکشدن آن ندارد. اصلاً واقعه عاشورا و نهضت کربلا، ثمره یقین حضرت سیدالشهدا(ع) و اصحاب با وفای آن حضرت(ع) است. یعنی این یقین توانست آن واقعه را رقم بزند. عاشورا، تجلیگاه مقام یقین است.
🔸بهترین درسی که این روزها میتوانیم از نهضت عظیم کربلا بگیریم، درس یقین است. آثار یقین، ثمرات یقین و لذت یقینداشتن و آسایش و رضایتی که از آن برای انسان فراهم میشود را از لحظه لحظه قیام عاشورا مطالعه و در آن تأمل کرده و در کسب آن تلاش کنیم.
🔺متن کامل خبر را در خبرگزاری قدس بخوانید.
🆔 @mohsenfaghihi
آیت الله محسن فقیهی در نامهای به مناسبت هفته دولت:
🔹دولت محترم با رفع نگرانیهای مقام معظم رهبری در حلّ مشکلات معیشتی از جمله گرانی مسکن و اجاره بها، قدردان حمایت و تمجیدهای معظم له باشد.
🔹حضرت آیت اللّه محسن فقیهی دامت برکاته از علمای قم و عضو جامعه مدرّسین، به مناسبت هفته دولت، در نامهای خطاب به دولت محترم با تقدیر از اقدامات زیربنایی، خواستار قدردانی بیشتر از حمایتهای مقام معظم رهبری و حلّ مشکلات معیشتی مردم شد.
متن نامه معظّم له بشرح ذیل است:
بسمه تعالی
باعرض تسلیت ایام اربعین حسینی علیهالسلام، و گرامیداشت هفته دولت و با مسئلت مزید توفیقات برای دولت محترم و تقدیر از اقدامات و کارهای زیربنایی انجامشده در این مدّت، با توجه به بیانات حکیمانه امروز رهبری بزرگوار انقلاب دامت برکاته در دیدار با هیئت دولت، نکاتی چند را خدمت مسئولان محترم تقدیم مینمایم.
حمایت و تمجید مقام معظم رهبری از فعالیتهای خوب دولت، علاوه بر اینکه موجب افتخار برای این عزیزان است؛ مسئولیت را بسیار سنگینتر نموده و همه باید قدردان این حمایتها و تمجیدها باشیم و بهترین قدردانی، رفع نگرانی و دغدغههای ایشان است.
امیدوارم نکات مهمّی که توسط مقام معظم رهبری در باب لزوم استقرار عدالت، کاهش فاصله طبقاتی، ثبات بازار، ثبات نرخ ارز، رشد تولید، رفع گرانی مستأصلکننده مسکن و اجاره بها، کاهش تورّم بهویژه در مواد غذایی، عملیاتیشدن تفاهمنامهها و سندهای همکاری بین المللی مطرح گردید، و درخواست جدّی علما و حوزههای علمیه از دولت پر کار و فعّال همین مطالب است، به زودی رفع شود و از آلام و دشواریهایی که مردم عزیز ما در این زمینهها متحمّل میشوند کاسته گردد.
قطعاً خدمت خالصانه به ملّت شریف ایران، مرضیّ خداوند متعال و موجب جلب رضایت حضرت ولیّعصر ارواح العالمین له الفداء خواهد شد. ادام الله توفیقاتکم
والسلام عليکم و رحمة الله
محسن فقیهی
۸ شهریور ۱۴۰۲
@mohsenfaghihi
آیت الله حاج شیخ محسن فقیهی:
شکوه اربعین حاصل اراده الهی برای نشاندادن پیروزی نهایی موحّدان است. باید این را بدانیم که اگر ما و اجتماع ما در زمان خود برای خدا کار کند، برای خدا قیام کند، برای احیای امر دین، تلاش نماید، خداوند عزّت و عظمتی به او خواهد بخشید که اگر تمام دنیا برای مقابله با آن جمع شوند نخواهند توانست خدشهای وارد سازند.
➖جهت مطالعه متن کامل در سایت شفقنا کلیک کنید
@mohsenfaghihi
الا یا کربلاء
أراکِ الجنه العلیا
کأنی أملک الدنیا
ای کربلا
تو را جنت علیا میدانم
و با تو گویی تمام جهان را دارم…
اربعین حسینی تسلیت باد.
@mohsenfaghihi
🔳پیام تشکّر آيت اللّه حاج شیخ محسن فقیهی دامت برکاته از ملّت شریف عراق
🔹حضرت آیت الله محسن فقیهی دام ظله از علمای حوزه علمیه قم با صدور پیامی خطاب به مردم عراق، از حضور هر ساله و پذیرایی مخلصانه آنان از عزاداران حضرت سیدالشهدا علیهالسلام در مراسم عظیم اربعین، تقدیر و تشکّر کرد.
ترجمه این پیام به شرح ذیل است:
بسم اللّه الرحمن الرحیم
و من یعظّم شعائر الله فانّها من تقوی القلوب
ملّت شریف، ولایتمدار و مهماننواز عراق
شیفتگان و دلدادگان مخلص حضرت اباعبدالله الحسین علیهالسلام
سلام و تحیات و برکات الهی بر شما باد
🔹حضور هر ساله شما عزاداران حضرت سید الشهدا علیه السلام در مراسم اربعین سید و سالار شهیدان حضرت امام حسین علیهالسلام و پذیرایی بی نظیر و خالصانه شما سخاوتمندان از میلیون ها زائر و عزادار آن حضرت، دنیا را شگفت زده کرده است.
🔹این فداکاری و از خودگذشتگیتان در راه اهل بیت علیهمالسلام، نشان از شدّت مودّت شما نسبت به خاندان عصمت و طهارت عليهم السلام و آمادگی برای ايثار جان و مال جهت حفظ شعائر الهی دارد؛ این نعمت و توفیق گوارای وجودتان باد
🔹حقیر که امسال توفیق داشتم از نزدیک شاهد این شکوه و عظمت بوده و خادم کوچکی برای زوّار عزیز باشم، واقعاً در مقابل بزرگواری و کرامت شما احساس شرمساری میکنم. از جانب خود و ملّت ولایی و شریف ایران، دست یکایک شما را میبوسم و جبين شکر به درگاه الهی میسایم و خداوند را بر وجود چنین برادران و خواهران ولایتمدار و شریفی شکر میکنم.
🔹به یقین کشور برادر و ولایتمدار عراق به برکت این خدمات خالصانه و نیز تبعیت از مرجعیت اعلای حضرت آیت الله العظمی آقای سیستانی دامت برکاته، روز به روز پیروزتر و سربلندتر خواهد شد.
🔹از پروردگار متعال عاجزانه و متضرعانه مسألت دارم كه اين خدمات و سخاوتهای شما را به بهترین وجه قبول فرمايد و بالاترین پاداشها را به شما عطا نماید و ما را در ثواب فداکاری و ايثاری كه كرديد شريك نمايد؛ فیا لیتنا کنا معکم فنفوز فوزا عظیما
محسن فقیهی
۲۱ صفر المظفر ۱۴۴۵
@mohsenfaghihi
#حدیث
#اخلاق
🔻حدیث روز 20 شهریور سال 1402
▫️رسول اکرم صلی الله علیه وآله:
▫️خیرُ الأصحابِ مَن قَلَّ شِقاقُهُ و کَثُرَ وِفاقُهُ.
▫️بهترین یاران کسی است که ناسازگاری اش اندک باشد و سازگاری اش بسیار.
تنبیه الخواطر، ج 2، ص 123
🆔 @mohsenfaghihi
⚫️مراسم عزاداری به مناسبت رحلت پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد صلی الله علیه و آله و شهادت حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام و حضرت امام رضا علیه السلام
▪️با سخنرانی: حجت الاسلام و المسلمین خادمی خوزستانی
▪️مداحان: حاج رضا ساعدی، حاج محمد رضا عاصی، حاج حسن مالکی
▪️زمان: از روز چهارشنبه 27 صفر به مدت سه شب، بعد از نماز مغرب و عشاء
▪️مکان: خیابان صفاییه کوچه 25
🆔 @mohsenfaghihi
🔹آیت الله محسن فقیهی از علمای حوزه علمیه قم در یادداشتی به مناسبت شهادت جانسوز پیامبر مکرم اسلام(ص)، اخلاق نیک آن حضرت را رمز موفقیت رسالت آن حضرت دانسته .
🔹ایام شهادت جانسوز پیامبر مکرم اسلام(ص)، اوقات مناسبی است برای اینکه انسان بیندیشد در اینکه آن حضرت چه اخلاق نیکویی داشت که خداوند متعال اینگونه در قرآن کریم تعبیر میفرماید کهای پیامبر، تو دارای اخلاق عظیم و بزرگی هستی.
🔹ویژگیهای اخلاقی وجود مبارک رسول خاتم(ص) چه بوده است که خداوند متعال در جای دیگری از قرآن میفرماید: «لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ» یعنی اگر اخلاق تو با آن اعراب جاهلی قرار بود خشن باشد، هیچ کسی اطراف تو جمع نمیشد و به سخنانت گوش فرا نمیداد اما این خلق عظیم و اخلاق بسیار نیکویت بود که همه را پروانهوار دور تو جمع کرد. اصلاً رمز موفقیت رسالت تو ای پیامبر، در خلُق عظیم و اخلاق شایستهات بود.
🔺ادامه خبر را در خبرگزاری قدس بخوانید.
🆔 @mohsenfaghihi
✅ گزارش تصویری مراسم شب ۲۸ صفر المظفر| رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و شهادت حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام
@mohsenfaghihi
✅ گزارش تصویری مراسم رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و شهادت امام حسن مجتبی علیه السلام | ۲۹ صفر
@mohsenfaghihi