یادداشتِ اقتصادی | مجتبی غفاری
آقای دکتر عزیز، عضو محترم هیأت علمی، مرد شریف، سرباز انقلاب و اقتصاد اسلامی (که البته اینجانب از برخ
جناب آقای دکتر بخشی، استاد عزیز و بزرگوار
با احترام، نکاتی را با توجه به اظهار نظرتان در مورد ویراست دکتر مقصودی تقدیم میکنم:
۱-باید بین خلق پول عمومی و خلق پول خصوصی تفکیک قائل شد.
۲-خلق پول توسط بانکهای خصوصی که عمدتاً تشکیل دهنده ماندههای سفته بازی و موجب ایجاد حباب در بازارهای دارایی میشود، همانطور که فرمودید اکل مال به باطل است.
۳-خلق پول مبتنی بر نیاز بخش عمومی و برای توسعه زیرساختهای تولید و سرمایهگذاری در بخشهای مولد مثل مسکن، نفت و انرژی نه تنها مذموم نیست، بلکه در مواردی واجب است. در واقع بانک مرکزی به جای نقش انفعالی، میتواند به مثابه ابزار پیشرفت در خدمت اهداف پیشرفت باشد. به خصوص در شرایطی که تشکیل سرمایه ثابت خالص کشور از سال ۱۳۹۸ منفی است، سرمایهگذاری از محل خلق پول عمومی، لازم است.
۴-غول موهومی نقدینگی بر همه سیاستگذاریهای اقتصادی کشور سایه افکنده و موجب تداوم تورم (به علت تشخیص اشتباه عامل غالب تورم) و رشد کاهنده اقتصادی (به واسطه اتخاذ انواع سیاستهای انقباضی) شده است. دلیل عمده افزایش قیمت داراییها در کشور، نقدینگی نیست. بلکه افزایش قیمت ارز (به دلیل تحریم و جهتگیریهای اشتباه دولت)، عدم وجود ابزارهای کنترلی فعال مثل مالیات در این بازارها و همچنین عدم اقتدار و انفعال دولت در این بازارها است. در ضمن درست است که میزان نقدینگی قابل توجه است، اما بواسطه تورم دو رقمی بلندمدت، قدرت خرید این میزان نقدینگی بسیار کاهش یافته است.
در نهایت، سزاوار نیست به بهانه مهار نقدینگی، مانع چرخش و افزایش سرعت چرخهای اقتصاد شد. مهار نقدینگی مستلزم تعطیلی بانکهای خصوصی، اصلاح نظام بانکی و کاهش نرخ بهره بانکی است.
🇮🇷یادداشتهای مجتبی غفاری
@MojtabaGhafari
یکی از دلایل عدم انتخاب مسایل اقتصادی کشور به عنوان موضوع پایاننامه و رساله دانشجویی، کمی گرایی افراطی در دانشگاهها است.
حل بسیاری از گرههای علمی در مسائل اقتصادی کشور، نیازمند پژوهش است. اما روش پژوهش مورد نیاز الزاما روشهای کمی نیست. این در حالی است که یکی از الزامات نانوشته انتخاب موضوع پایاننامه و رساله، استفاده از روش پژوهش کمی است.
با رویه موجود، قدرت انتخاب دانشجویان نیز به شدت محدود میشود.
🇮🇷یادداشتهای مجتبی غفاری
@MojtabaGhafari
هدایت شده از دکتر علی سعیدی
با طرح شعار سال در چند روز اخیر، مباحثه داغی میان دوستان حزباللهی شکل گرفته است که چند نکتهای به نظرم میرسد:
۱. دعوای خلق نقدینگی و رابطه آن با تورم، انحرافی است، اثر چندانی نه بر #مهار_تورم دارد و نه بر #رشد_تولید! اولا صرف نظر از خوب یا بد بودن خلق نقدینگی، در حال حاضر دولت کمترین میزان خلق نقدینگی را دارد و کاهش بیشتر آن در کوتاهمدت و حتی میانمدت اساسا ممکن نیست و بنا به مصالحی بالاتر، محدود کردن آن مطلوب هم نیست. ثانیا آنچه از آمار بر میآید، نوسانات نرخ رشد نقدینگی توضیحدهندگی کافی برای نرخ تورم را ندارد. در سه دهه اخیر، نرخ رشد نقدینگی تقریبا بین ۲۰ تا ۳۰ درصد سالانه بوده اما تورم ببین ۹ تا ۴۰ درصد نوسان داشته و این یعنی عوامل غیرپولی، اثرگذاری معنادارتری بر نرخ تورم داشتهاند! و ثالثا همه اینها در وضعیتی است که چه در نرخ رشد بالای نقدینگی و چه در نرخ پایین آن، چه در نرخ بالای تورم و چه در پایین آن، رشد تولید بسیار پایین بوده است! پس عامل رشد و #جهش_تولید را هم باید خارج از متغیرهای پولی جستجو کرد.
۲. حضرت آقا فرمودند مهار تورم از طریق رشد تولید میسر است، همانگونه که پارسال، دانشبنیانی را با اشتغالآفرینی توامان دانستند. این را بگذارید کنار #مردم_محوری و #عدالت_بنیانی تا منظومه فکری ایشان حول مفهوم محوری #اقتصاد_مقاومتی و #استحکام_ساخت_درونی_نظام تکمیل شود. همه این مولفهها، #غیرپولی است و در همه آنها، تفاوتهای آشکاری با رویکردهای متعارف اقتصادی وجود دارد. در اقتصاد متعارف لیبرالیستی، دانشبنیانی با اشتغالزایی جمعناپذیر است و رشد تولید (به #شیوه_انبوه مدنظر آنها) با مردممحوری و عدالتبنیانی در تعارض است و قس علی هذا!
۳. #اقتصاد_پولی میدان بازی ما در #اقتصاد_اسلامی نیست، اگرچه نظریات محکمی در نفی ربا و بازار پول و طلا داریم! به نظر بنده که از #شهید_صدر الهام گرفتهام، نقطه شروع ما در #اقتصاد_اسلامی، مسأله #توزیع_اولیه #منابع_طبیعی یا خدادادی ثروت است. بدون توزیع عادلانه این ثروتها، رشد تولید و مهار تورم هیچ دردی از مردم یعنی ولینعمتان انقلاب اسلامی، دوا نمیشود. رشد تولیدی که جیب سرمایهداران را پر کند و کنترل تورمی که سفره طبقه متوسط و ضعیف را تنگتر کند، قطعا مورد نظر حضرت آقا نیست!
۴. #توزیع_اولیه ثروتهای خدادادی یا همان #انفال یعنی حذف انحصارات دولتی و خصوصی بر این منابع و اینجا حوزه کوچکسازی دولت است، به شما آدرس غلط ندهند!
#توزیع_اولیه انفال یعنی گسترش #مالکیت در میان تودههای مردم و این یعنی افزایش انگیزه برای تولید و اشتغال توسط #آحاد_مردم و این یعنی مردممحوری به معنای واقعی کلمه، و این یعنی تزریق #عدالت در بنیانهای نظام اقتصادی.
#توزیع_اولیه انفال یعنی جهتدهی دانش و فناوری و پژوهشهای کاربردی به سمت بهینهسازی #تولید_خردمقیاس نه تزریق و ترویج فناوریهای انباشتی تکاثری سرمایهداری!
#توزیع_اولیه یعنی احیای ثروتها و عمران زمینها، یعنی رفع انحصار از زمین، آب و انرژی و این یعنی معنای حقیقی #آزادسازی.
۵. در #توزیع_اولیه، ابتکار عمل در دست اقتصاد اسلامی است، نظریه و مدل و راهبرد و سیاست فراوان داریم، به جای هدردادن نیرو و توان اندک رو به تزاید اقتصاددانان اسلامی در مسایل انحرافی کمبازده، روی این حوزه اساسی و مغفولمانده باید کار کنیم.
والسلام علی من اتبع الهدی
علی سعیدی
۱۰ فروردین ۱۴۰۲
🆔 @DrSaeedi
رهبر معظم انقلاب اسلامی تنها یکبار عبارت واجب الاجتناب را بکار بردهاند:
اگر ما فعالیت اقتصادی را در جامعهی اسلامی آزاد میدانیم بر حسب نظر اسلام، این آزادی باید به حدی نرسد که دارندگان سرمایههای بزرگ این قدرت اجتماعی و سیاسی را پیدا کنند که در سرنوشت سیاسی جامعه دخالت و اعمال نفوذ کنند؛ آنطوری که امروز در کشورهای غربی هست. در جامعهی غرب همان طور که گفتم و غالباً میدانید، سرمایهدارها هستند که سیاستها را تعیین میکنند و سیاستمدارها را بر سر کار میآورند یا کنار میزنند. این در جامعهی اسلامی مقبول نیست و پولدار و سرمایهدار و طبقهی اشراف نباید به آن حدی برسند و سرمایه آنچنان قدرتی در جامعه پیدا کند که یک عده پولدار و ثروتمند و گردنکلفت در مسائل سیاسی جامعه دخالت کنند: وکیل بیاورند، وکیل ببرند، قدرتمندان را بیاورند، رئیس جمهور بیاورند، سیاستمدارها را عوض کنند، سیاستها را دیکته کنند، قانونها را بر قوهی قانونگذار تحمیل کنند. این هم در جامعهی اسلامی به هیچ وجه مقبول نیست و هر چیزی که به اینجا منتهی بشود، یک خطر و واجب الاجتناب است.
(خطبههای نماز جمعه تهران، ۱۳۶۶/۸/۱۵).
#سرمایهسالاری_خطر_واجبالاجتناب
🇮🇷یادداشتهای مجتبی غفاری
@MojtabaGhafari
برخی مصادیق سرمایهسالاری در کشور:
🔹همه سیاستها و قوانینی که در جهت منفعت طلبیهای به ناحق شرکتهای بزرگ و به ضرر مردم است، جزء مصادیق سرمایهسالاری است. نظیر: فروش دلاری و از طریق بورس محصولات شرکتهای بزرگ، صدور مجوز خاص برای عدم رعایت سقف حقوق قانونی و ...
🔹 ایجاد مانع گروههای سرمایهدار و صاحب قدرتِ ذینفع در مقابل اصلاحات اساسی مثل: اصلاح نظام حقوق و دستمزد، اصلاح نظام بانکی، اصلاح ساختاری بودجه، اصلاح نظام مالیاتی و ...
🔹 مقاومت گروههای سرمایهدار در مقابل حذف رانتهایی مثل: انحصار در وارات، انحصار در مجوز و ...
🔹 مافیای رسانهای جریان نئولیبرال که در مقابل دریافتهای قابل توجه، تئوری پردازی و تصمیمسازی میکند.
و ...
#سرمایهسالاری_خطر_واجبالاجتناب
🇮🇷یادداشتهای مجتبی غفاری
@MojtabaGhafari
هدایت شده از اقتصاد کاربردی - رضا غلامی
مطالبات معوق بانکها بیش از 400 همت است.
چرا بجای اعمال محدودیت در تسهیلات، روی بازگشت این معوقات که احتمالا منابع مالی بخش عمدهای از فعالیت های سفتهبازانه را تأمین میکند، تمرکز نمیشود.
با این حجم معوقه بانکی میشه 10 میلیارد دلار ارز 40 تومنی، 80 هزار آپارتمان 5 میلیاردی، 13.5 میلیون سکه 30 میلیونی و 400 میلیارد قطعه سهام 1000 تومانی خرید.
به کانال اقتصاد کاربردی بپیوندید 👇
https://eitaa.com/DrRezaGholami
هدایت شده از اقتصاد کاربردی - رضا غلامی
رد برخی مصوبات مجلس مثل "واردات خودروهای کارکرده"، "مثتثنی شدن محصولات باغی از #پیمان_سپاری_ارزی" و... توسط هیأت عالی مجمع تشخیص مصلحت نظام با استدلال مغایرت با سیاستهای کلی نظام نشان داد که زمان دهن کجی به سیاستهای کلی نظام که برای هم جهت کردن بردارهای نه لزوماً هم جهت تدوین شدهاند، به پایان رسیده است.
توضیح اینکه طی 3 دهه گذشته، بیش از 40 سیاست کلی در موضوعات مختلف توسط رهبری و با هدف باثبات و قابل پیش بینی کردن رفتار حاکمیت ابلاغ شده اند و وظیفه هیات عالی مجمع تشخیص مصلحت نظام مراقبت بر رعایت این سیاست ها در مصوبات دولت و مجلس است.
به کانال اقتصاد کاربردی بپیوندید 👇
https://eitaa.com/DrRezaGholami
هدایت شده از خبرگزاری فارس
یوآن علیه دلار
🔹چین و برزیل توافق کردند که دلار آمریکا از مبادلات تجاری میان دو کشور کنار گذاشته شود. چین با ۱۵۰ میلیارد دلار بزرگترین شریک تجاری برزیل است.
🔷پیشتر چین با ایران، روسیه، عربستان، هند و پاکستان توافقهای مشابهای امضا کرده بود.
@Farsna
✅بیانات حضرت آقا در مورد علمِ منحرفِ سرمایهداری
شما امروز لحن کسانی را که بر کرسیهای سیاسیای سوارند که پایههای آن بر روی سرمایه و علم منحرف - سرمایهداری - قرار گرفته، ببینید.
حالا در قله قدرتهای غربی، امریکاست. کرسی قدرت پایههایش بر روی کارتلها و تراستهای سرمایهداران قرار دارد و ابزارش علم است.
از سلاح به وسیله علم استفاده میکنند؛
از جاسوسی و دزدی اطلاعات به وسیله علم استفاده میکنند؛
از زد و بند در جاهای مختلف دنیا به وسیله علم استفاده میکنند ... مَستند ... مست ...
دو مستی در اینهاست؛ مستىِ هواپرستی، مستىِ قدرت. آدمی که یک مستی داشته باشد، نمیشود چیزی در مغزش فرو کرد؛ وقتی دو مستی به سراغ کسی بیاید، که واویلاست!
هم از آن زهرماریهای سگی بخورد مثلاً، هم قرص اکستازی؛ اینها هر دو را خوردهاند!
حالا شمشیر علم هم دست اینهاست. بایستی با شیوه هنرمندانه و با مانور خردمندانه، اینها را گرداند و به زمین زد؛ و انشاءاللَّه به زمین میزنیمشان.
توجه داشته باشید که ما دنبال این علم نیستیم. ما دنبال علمی هستیم که ما را به معنویت، به انسانیت، به خدا، به بهشت نزدیک کند (بیانات در دیدار نخبگان جوان، 1386/6/12).
🇮🇷یادداشتِ اقتصادی | مجتبی غفاری
@MojtabaGhafari
سالروز وفات ام المؤمنین حضرت خدیجه کبری علیهاالسلام، تسلیت باد.
🇮🇷یادداشتِ اقتصادی | مجتبی غفاری
@MojtabaGhafari