﷽
🔰 قضیه اش هلو بیا برو تو گلو، نیستش !!
❇️رُوِيَ عَنْ مُوسَى ابْنِ جَعْفَرٍ صلوات الله عَلَیْهِمَا قالَ:
«هِشَامِ بْنِ الْحَكَمِ يَا هِشَامُ إِنَّ الْعَاقِلَ نَظَرَ إِلَى الدُّنْيَا وَ إِلَى أَهْلِهَا فَعَلِمَ أَنَّهَا لَا تُنَالُ إِلَّا بِالْمَشَقَّةِ وَ نَظَرَ إِلَى الْآخِرَةِ فَعَلِمَ أَنَّهَا لَا تُنَالُ إِلَّا بِالْمَشَقَّةِ فَطَلَبَ بِالْمَشَقَّةِ أَبْقَاهَا»
❇️ ترجمه: ای هشام! انسان عاقل به دنیا و دنیاداران نگاه می کند و می فهمد که دنیا جز با سختی و زحمت به دست نمی آید. او نگاه به آخرت می کند؛ پس می فهمد که آخرت و بهشت و رضوان الهی جز با سختی و زحمت به دست نمی آید؛ پس این انسان عاقل به دنبال آخرت می رود و زحمت و سختی را برای جایی می کشد که جاودانه و همیشگی است.
💎 در یک روایت مفصّلی است که دارد، موسی ابن جعفر صلوات الله علیه، به هشام ابن حکم، مطالب زیادی را فرمودند که یک مختصرش این بود به اصطلاح، که اتفاقاً توی این روایت، فرازهایش هرچه هست، قالبش این جوری است که من می بینم.
📌 آن قالبش این است که حضرت، روی عقل خیلی تکیه می کنند ایشان، خیلی! حالا گفتم فرازهای زیادی دارد، حالا من بخشیش را می گویم که چه بسا یک نظر خاصی هم حضرت داشتند توی این روایت.
📌فرمودند که: ای هشام! انسانی که عاقل است، دقّت می کند. فرق است بین«نَظَرَ و رَاَء»؛ به قول ما از نظر طلبگی، رُؤیَت و نظر؛ به اصطلاح؛ رُویَت یعنی دیدن، دیدن هم این دیدن ظاهری است. این را می گویند: رویت. استعمال عربیش هم این است: رأیتُ مثلًا کذا. دیدم...؛ امّا نه، نَظَرْ معنایش این است که دقّت کردم رویش.
📌حضرت می فرماید که آدم عاقل، یک آدمی است که دقّت می کند. گوش کنید، «نَظَرَ إِلَى الدُّنْيَا»؛ این به اصطلاح، مظاهر مادّیّت و همه را، این ها را و تمام لذّات دنیایی و هرچه که هست، رویش دقّت می کند،
📌«وَ إِلَى أَهْلِهَا»؛ و به دنیا دارها هم، وضع آن ها هم دقّت می کند. خوب دقّت کنید! دو تا چیز هست، هم به خود دنیا، هم به دنیادارها، «وَ إِلَى أَهْلِهَا»؛ فهمیدی چه می خواهم بگویم؟ این از نظر ما می گوییم نکته اینجاست.
📌 دنیا دارها، آن هایی که وضعشان خوب است و توپ است به قول شما، گاهی به من می گویند. این اصطلاح را شنیدم من، خودم هم نفهمیدم تا حالا یعنی چی؟ توپ، یعنی چی؟! این ها را نگاه می کند، دقّت می کند به این ها. حالا «فَعَلِمَ أَنَّهَا لَا تُنَالُ إِلَّا بِالْمَشَقَّةِ»؛ این را می فهمد به این که بلاخره، اگر کسی بخواهد دسترسی پیدا کند به این وضع، باید بدود.
📌خلاصه اش بدون مشقّت هم، بدون زحمت هم گیرش نمی آید. گفت: هلو بیا برو تو گلو، نیستش قضیه نه، باید بدود. بسیار خب، حالا، باید تلاش بکند به قول ما، بسیار خب مایه بگذارد، تلاش بکند از نیروی خودش.
📌از آن طرف هم، «وَ نَظَرَ إِلَى الْآخِرَةِ»؛ دقّت بکند در آخرت و التذاذات اُخروی و آن هایی که به اش انبیا و اولیا(ع)، از خدا گرفته تا صد و بیست و چهار هزار پیغمبر گفتند. من یک وقتی می گفتم به اینکه، من اعتقادم این است البتّه، اگر یک کسی همچین باشد.
📌و او این است که: راجع به آخرت، هیچ عاقلی نمی تواند شبهه بکند؛ حتّی می شود راجع به مبدأ شبهه کرد، اما راجع به معاد نمی شود شبهه کرد. گفتم: صد و بیست و چهار هزار پیغمبر آمدند، همه هم گفتند آخرت هست.
📌 فهمیدی؟ یک کدامشان توش هیچ، به قول ما، شبهه ای نکرد. خب این هم که مسلّم است. یک نشئه بعد از اینجا، بی بروبرگرد، هست. دقّت به آن طرف هم می کند. درست است یا نه؟ خب، یک نگاه این طرف می کند، یک نگاه به آن طرف می کند.
📌خب، «فَعَلِمَ أَنَّهَا» چی؟«لَا تُنَالُ إِلَّا بِالْمَشَقَّةِ»؛ این هم می بیند که اگر بخواهد به آن التذاذات و آن جا ها برسد، باز هم این زحمت دارد. هم این زحمت دارد، هم چی؟ آن زحمت دارد.
📌درست است یا نه؟ حالا کدامش را انتخاب می کند آدم عاقل؟ این، «فَطَلَبَ بِالْمَشَقَّةِ أَبْقَاهَا »؛ می دانی یعنی چی؟ شما دو تا چیز می بینید، می خواهید جنس بخرید. درست است یا نه؟
📌پول می خواهید بالایش بدهید، درست است؟ هر دوتا را هم پول بالایش می دهید. شد؟ یکیش با دوام است، من دیگر بهتر از این نمی توانستم مثال بزنم، دوام دارد می فهمید؟
📌فرض کنید که می گویید، این تا آخر عمرم، خلاصه می توانم ازش استفاده کنم؛ درست است؟ یک ایش نه، زودگذر است، زود پاره پوره می شود، می اندازید دور. کدامش را انتخاب می کنید؟ عاقل کیه؟ این را انتخاب می کند دیگر درست است یا نه؟
﷽
❇️ نگفته «بعثتُ لاتمّم الاحكام» !!
📍 بعثت پيغمبراكرم(ص) برای تکمیل کردن انسانیّت در جامعۀ بشری بود.
📌 مسائل اخلاقی يك مسائل خطری است برای بشر. در مسائل عملی كه عقل نظری عقل عملی يا حكمت نظری يا حكمت عملی است.
📌 يك سنخ خوبی ها و بدی ها را خود انسان ادراك می كند و روشن است؛ در افعال و اعمال روش ها. امّا يك سنخ هستند كه درش به قول ما يك نوع خفا است. در اثر خلاف كاری ها آنطور كه بايد عقل عملی ديدش باز باشد و تشخيص بدهد، نمی تواند.
📌 من آمدم تا اين ها را از زير خاكستر در بياورم؛ تعبير اين طور دارد. يك انسان كامل بشود ديگر بحث، بحث شريعت نيست، بحث انسانيّت است. آمدم انسانيّت شما را تكميل كنم. قهراً اين می شود يعنی يك انسان كامل يعنی آن مجموعه ای را كه از اخلاق و صفات انسانی است دارا باشد. من برای اين آمدم.
📌پيغمبراكرم(ص) را نگاه كنيد، عظمت او برای اين كارهايش بود. بعثتش هم برای ارائه اين كارهايش بود. نگفته «بعثتُ لاتمّم الاحكام». شما در يك روايتی نديديد اصلًا و ابداً. چرا؟
📌چون همين مسائل اخلاقی است كه پشتوانه اجرا احكامی است. همين مسائل اخلاقی است كه پشتوانه و ضامن اجرا اوست. من آمده ام اين ضامن اجرا را در بين بشر که از اين جهت سر آمد آنها بود تمام کنم.
📌و همين هم موجب شد كه آن جاذبه را پيدا كرده بود، و مثل يك آهنربا همه را می كشيد به سمت خودش. و آنها هم بيچاره شده بودند از دست اين، هر چه می كردند در عين حال آن انقباضی كه می خواستند كه جنبۀ دافعه بود در آن نمی يافتند.
〰〰〰〰〰
#عید_مبعث
🎞 #مبعث رسول اکرم صلوات الله علیه و آله و سلم مبارک باد
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 خوشا به حال کسانی که از رحمت ماه رجب محروم نشدند❗️
📌خوشا به حال آن كسانی كه موفق شدند اين استغفارهای كه وارد بود، دعاهايی كه وارد بود خواندند، محروم نشدند از اين رحمت هايی كه در اين ماه بر اين امّت ريخت.
📌 ما در بين ماه ها می بينيم؛ آقا خيلی عظمت داره، بعثت پيغمبراكرم(ص) در اين ماه است. ماه، ماه ولايت است(ع) تولّدش در اين ماه است. ماه ماه بزرگی بود ما نمی بينيم در بين ماه ها آنطوری كه نسبت به اين ماه وارد شده است. عظمتش داشته باشيم.
📌 لذا من قصدم اين بود به دوستان تذكّر بدهم اين ساعاتی كه از اين ماه باقی مانده ازش بهره بگيريد. زياد همين جمله ای را كه از پيغمبر اكرم(ص) است بگوييد استغفر الله و اسئله التوبه كه ان شاءالله آماده بشويم برای ضيافت الله كه ماه مبارك رمضان است اللهم صل علي محمد و آل محمد.
〰〰〰〰〰
#رجب
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
6.46M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📍 خوشا به حال کسانی که از رحمت ماه رجب محروم نشدند❗️
〰〰〰〰〰
#رجب
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
❇️ من می خواهم شماها در ماه شعبان پاکتان کنم !!
📌در ماه شعبان داریم که پیغمبراکرم(ص) فرمود: «شَعْبَانَ شَهْرِي فَرَحِمَ اللَّهُ مَنْ أَعَانَنِي عَلَى شَهْرِي»؛ این روایت هست. شعبان ماه منِ پیغمبر است. خدا رحمت کند، آن کسی را که، مرا کمک کند در ماه من.
📌نسبت به اعمال مثل روزه و صدقه، داریم ما، نه اینکه نداریم، خیلی داریم حالا، یعنی نسبت به این اعمال ولی بالاترش، همان عمل اوّل است. یعنی استغفار است. این را خوب دقّت کنید. شاید کسی این حرف را به شما نگوید.
📌 آن برای همان عمل اوّل است. بالاترش آن است اتفاقاً، بعدش آن ها است، اوّلیش چه بود؟ استغفار بود. چرا مرا کمک کنید؟ من رحمة للعالمینم؛ می خواهم در ماهم کاری کنم، همه شما را خدا بیامرزد. بیا کمکم کن.
📌من می خواهم شماها در ماه شعبان پاکتان کنم. بیایید کمکم کنید، با چی؟ با این استغفارهایی که می کنید. نگاه کن. چطور ، توجّه می کنید، پیغمبراکرم(ص) می فرماید.
📌 لذا می خواستم این را عرض کنم، چون از من اتفاقاً یک کسی دیروز سوال کرد اینکه، به من برگشت گفتش، همینجوری یادم هست بعد از نماز، که چه کار بهترین است؟ گفتم: استغفار. او مطلب را به قول ما چی می گویند، خیلی ساده گرفت رفت؛ نه عزیزم، ساده نیست این ها.
📌 اگر انسان، با توجّه شود در این ماه مقیّد شود که استغفار کند. خداوند بر طبق این روایاتی که داریم که « جَعَلَ اللَّهُ لَهُ». غصه ات را برطرف می کند، از تنگنا نجاتت می دهد، شد! روزیت را هم چه کار می کند؟ می رساند .
بحار جلد 90 صفحه 284 – مستدرک الوسائل، ج5، ص317
〰〰〰〰〰
شرح حدیث
🎞 #ماه_شعبان
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 سِرِّ مَکیدن زبان پیامبر اکرم(ص)❗️
📌در باب تولّد امامحسین(ع) این روایت را دیدم که بسیاری نقل کرده اند. حدود هفت نفر از بزرگان تاریخ نویس ما میگویند: تولّد امامحسین(ع) پنجشنبه بوده است.
📌 انشاءالله که خداوند عنایتی داشته باشد و توفیقی نصیب ما بکند و بتوانیم در همین مسیر هدایتی قرار بگیریم و اگر بتوانیم دیگران را هم همراهی کنیم.
📌در بعضی از روایات دارد: وقتی امامحسین(ع) به دنیا آمد قبل از آنکه شیر بخورد، چهل روز پیغمبراکرم(ص) زبان مبارکش را در دهان امامحسین(ع) میگذاشت و او میمکید. این مطالب نکات دقیقی دارد.
📌یعنی چه؟ یعنی آنچه امامحسین(ع) میگوید و ارائۀ طریق میکند، از زبان وحی است. ظاهر مطلب این است، و الّا خیلی مطلب دارد. آنچه ارائۀ طریق میکند، از زبان وحی است. و در اینکه ایصال به مطلوب می کند شبهه ای درش نیست در ابعاد گوناگون دارد.
〰〰〰〰〰
📚 #معارف_اسلامی
#میلاد_امام_حسین علیه السلام مبارک باد
📕 نقش_طاعات_و_عبادات_در امتحان الهی
🏷 جلسه نهم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
5.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📍 سِرِّ مَکیدن زبان پیامبر اکرم(ص)❗️
〰〰〰〰〰
##میلاد_امام_حسین علیه السلام مبارک باد
📚 #معارف_اسلامی
📕 نقش_طاعات_و_عبادات_در امتحان الهی
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍عموی ما عبّاس، مافوق بصیرت است❗️
📌مفضّل از امام صادق(ع) نقل می کند: «قَالَ الصَّادِقُ(ع)»؛ می گوید که امام صادق(ع) فرمود: «كَانَ عَمُّنَا العَبّاسُ نافِذَ البَصيرَةِ صَلبَ الإِيمانِ جاهَدَ مَعَ أبي عَبدِ اللّه ِ الحُسَينِ(ع) و أبلى بَلاءً حَسَناً ومَضى شَهيداً»1️⃣؛ حضرت فرمودند: عموی ما عبّاس، نافذ البصیره بود که مافوق بصیرت است.
📌 گاهی بعضی با بصیرت ترجمه می کنند. این تعبیر ما فوق با بصیرت است. عمق قضایا را می دید. به این مورد، نفوذ بصیرت می گویند؛ یعنی دیدۀ ملکوتی اش باز بود. درجات رفیعۀ بهشت را می دید و می دانست که چه باید بکند تا به آن درجه برسد.
روایت دیگری را شیخ صدوق به سند خودش از امام زین العابدین(ع) نقل می کند: «رَحِمَ اللَّهُ الْعَبَّاسَ يَعْنِي ابْنَ عَلِيٍّ»؛ رحمت خدا بر عبّاس باد! «فَلَقَدْ آثَرَ وَ أَبْلَى وَ فَدَى أَخَاهُ بِنَفْسِهِ حَتَّى قُطِعَتْ يَدَاهُ»؛ او در وادی ایثار وارد شد. بعد جانش را نسبت به برادرش فدا کرد تا دو دستش قطع شد.
📌 «فَأَبْدَلَهُ اللَّهُ بِهِمَا جَنَاحَيْنِ يَطِيرُ بِهِمَا مَعَ الْمَلَائِكَةِ فِي الْجَنَّةِ»؛ پس خداوند به جای دو دستش، دو بال به او عنایت کرد که در بهشت با فرشتگان پرواز می کند، «كَمَا جَعَلَ لِجَعْفَرِ بْنِ أَبِي طَالِبٍ»؛ همان طور که به جعفر طیّار دو بال عنایت کرد.
📌«وَ إِنَّ لِلْعَبَّاسِ عِنْدَ اللَّهِ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى لَمَنْزِلَةً»؛ نظر من این جمله بود: به درستی که برای عبّاس نزد خداوند منزلتی است. این ابتلا، این منزله و درجه را می آورد. «يَغْبِطُهُ بِهَا جَمِيعُ الشُّهَدَاءِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ»؛2️⃣ شهادت هم منازل دارد.
📌حضرت عبّاس(ع) منزله ای دارد که تمام شهدا به آن غبطه می برند. رابطۀ بین ابتلا و اجر، ابتلا و منزله است. این درجه، بالاترین درجات برای غیر انبیاست. این درجات، ابعاد دارد. یک بعد درجات و منزله ها که نسبت به اباالفضل است، این است که باب الحوائج است.
1️⃣شرح الأخبار في فضائل الأئمة الأطهار (ع)، ج3، ص، 184
2️⃣ امالی صدوق، ص 462 - بحارالأنوار، ج 22، ص27
〰〰〰〰〰
📚 #ماه_شعبان
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
16.47M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📍 جایگاه رفیع حضرت عباس(ع)❗️
〰〰〰〰〰
🏷 جلسه نهم
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 راه از بین بردن جایِ پایِ گناهان گذشته ❗️
📌از نظر سنجشی، بهترین مردم چه کسی است؟ روایتی را ابوحمزۀثمالی از امام زین العابدین(ع) نقل می کند: «قَالَ عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْنِ(ع): مَنْ عَمِلَ بِمَا افْتَرَضَ اللَّهُ عَلَيْهِ فَهُوَ مِنْ خَيْرِ النَّاسِ»1️⃣؛
📌کسی که به آنچه خداوند به او واجب کرده است، عمل کند. فریضه که می گوییم؛ یعنی واجبات. خدا فرض و لازم کرده است. این، بهترین عمل عند الله است. بهترین است؛ بنابراین خیلی روشن است. در گذشته هم اشاره شده بود: «إِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئَاتِ»2️⃣.
📌 یک بُعدش همین معناست. واجبات را که انسان انجام می دهد، جایِ پایِ گناهان گذشته را از بین می برد. همین هاست که به تدریج موجب می شود حالت رغبت به گناه گرفته می شود و به جایش تنفّر نسبت به گناه و رغبت به ثواب می آید. رغبت سرجای خودش است؛
📌 امّا متعلَّق رغبت عوض می شود. یک وقت متعلَّق رغبت گناه است و یک وقت متعلَّق رغبت حسنه، ثواب و اطاعت است. جا به جا می شود. وضع عوض می شود. جوری که به جای رغبت به گناه، تنفّر به گناه می آید.
1️⃣ الکافی، ج 2، ص81- وسائل الشیعه، ج 15، ص259- بحارالأنوار، ج 68، ص195
2️⃣خوبيها بديها را از ميان مى برد. سورۀ مبارکۀ هود، آیۀ 114
〰〰〰〰〰
📚 #معارف_اسلامی
📕 #پاکسازی_گناه
🏷 جلسه هشتم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 اطاعت زوری نمی شود❗️
📌در اوّلین جملۀ مناجات مطیعین که از امام زین العابدین(ع) وارد شده است، در اوّلین جمله خیلی زیبا آمده است:
📌«اللَّهُمَ أَلْهِمْنَا طَاعَتَكَ»؛ تو به دلم طاعتت را الهام کن؛ زیرا اگر طاعت با فشار باشد، انسان را سیر نمی دهد. اگرچه در مرتبه ای بهشت ساز است، ولی به عبودیّت نمی رساند.
📌 «وَ جَنِّبْنَا مَعْصِیَتَكَ»؛ ممکن است طاعت به دل الهام شود، ولی نماند و برود؛ لذا باید از خدا خواست که وقتی طاعت را به دل انداختی، آن را پایدار نگهدار تا رد نشود. در دعای سی و یکم صحیفۀ سجّادیّه آمده است: «اللَّهُمَ وَ ثَبِّتْ فِی طَاعَتِكَ نِیَّتِی»1️⃣ ؛ پایدار کن در طاعتت، نیّت مرا! این، جنبۀ درونی دارد.
1️⃣مفاتیح الجنان، مناجات خمس عشر، دعای مطیعین مناجات هفتم
〰〰〰〰〰
📚 #معارف_اسلامی #ماه_شعبان
🏷 جلسه هشتم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 آداب شروع روز و زمان خواب ❗️
📌از نظر عملی بیان می کنم. خوب است که پروندۀ روزانۀ خود را ابتدا با حسنات وارد شویم. این روایت از امام زین العابدین(ع) است. مقیّد باشیم آخر روز را با حسنات ختم کنیم.
📌 ابتدای روز را با حسنات و کار نیک وارد شویم. در آخر هم پروندۀ اعمالمان را با حسنات ببندیم. به خصوص به دوستان توصیه می کنم که شب ها، موقعی که آدم می خواهد بخوابد، هفت مرتبه استغفار کند. اجازه ندهد که انباشته شود.
📌بعد از اینکه فکر کرد چه کرده، با حسنه ختمش کند. خصوصاً اگر همراه با استغفار باشد، لغزش هایی را که در روز انجام داده است خدا می آمرزد. ما برای این ها روایت داریم.
〰〰〰〰〰
📕 #پاکسازی_گناه
🏷 جلسه سوم
📌حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani