هدایت شده از کانال رسمی وابسته به آیت الله العظمی جوادی آملی
47.53M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
▪️ سخنرانی مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی دام ظله در محرم 1400
#تصویری
▫️ عاشورای حسینی
▫️ تاریخ: 1400/05/27
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
گزیده ای از سخنان علامه جوادی آملی
💠 هدم جاهلیت
🔹 وقتی از امام ششم (سلام الله علیه) پرسیدند #سیره_ولی_عصر را تشریح كنید، فرمود وقتی #امام_زمان ظهور كرد همان كاری میكند كه نبی اكرم كرد؛ یعنی رسوم جاهلیت را منهدم می كند و اسلام را #احیا می كند.[1] هدم امر جاهلیت و نوسازی بنای اسلام برنامه رسمی ولی عصر است. از حسین بن علی (سلام الله علیهما) سوال كردند كه ولی عصر نشانه اش چیست؟ ما امام زمان را با چه علامت بشناسیم؟ فرمود: «وَ تَعْرِفُهُ بِالْحَلَالِ وَ الْحَرَامِ وَ بِحَاجَةِ النَّاسِ إِلَیهِ وَ لَا یحْتَاجُ إِلَى أَحَدٍ»؛[2] فرمود نشانه های امام زمان چند چیز است: اول آشنایی كامل آن حضرت به #حلال_و_حرام خداست، دوم #نیازمندی_همه_انسان_ها_به_ولی_عصر است. همه جوامع در همه امور به امام زمان محتاجند؛ هم در مسائل عملی و هم در مسائل فكری و علمی. «وَ لَا یحْتَاجُ إِلَى أَحَدٍ»؛ فرمود نشانه بعدی آن است كه ولیّ عصر به هیچ كسی محتاج نیست، زیرا او #مظهر_نبی_اكرم است كه خدای سبحان به نبی اكرم فرمود اگر دیگران دینت را یاری نكردند، تو تنها قیام كن كه پیروزی ﴿لا تُكَلَّفُ إِلاَّ نَفْسَكَ﴾،[3] این معنا در ولی عصر به خوبی ظهور می كند و آن منتی كه خداوند نهاد با ظهور امام زمان جلوه می كند.
🔹 خدای سبحان جریان نبوت نبی اكرم را به عنوان یك #نعمت_عظیم_الهی یاد كرد، فرمود: ﴿لَقَدْ مَنَّ اللّهُ عَلَی الْمُؤْمِنینَ إِذْ بَعَثَ فیهِمْ رَسُولاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ﴾؛[4] یعنی خداوند بر مؤمنان منت نهاد، منت آن نعمت سنگین است، نه یعنی لساناً ممنونشان كرد، نه یعنی بر انسان ها منت نهاد و آنها را ممنون كرد گفت من برای شما پیامبر فرستادم، بلكه به انسان های مؤمن گفت #نعمت_رسالت یك نعمت سنگین است، آن نعمت سنگین را می گویند منت، «المنّة النعمة الثقیلة». به انسان های مؤمن هشدار داد كه نعمت وحی و رسالت مثل نعمت آسمان و زمین نیست؛ زیرا گرچه آسمان و زمین نعمت بزرگ خدایند، ولی روزی بساط آسمان و زمین برچیده می شود، چیزی كه از بین می رود در خور تكریم الهی نیست. آفتاب با همه تابشش روزی فِسرده خواهد و ﴿إِذَا الشَّمْسُ كُوِّرَتْ﴾[5] بر او حكومت می كند. ماه با همه جلوه اش روزی محكوم خسوف خواهد شد ﴿وَ خَسَفَ الْقَمَرُ﴾.[6] چیزی كه یك روزی تاریك است و یك روزی روشن شایسته تقدیر نیست؛ لذا خدای سبحان درباره آسمان و زمین نفرمود این آسمان و زمین نعمت سنگین اند، ولی درباره نبوت و رسالت و ولایت كه همواره تابان اند و هرگز محكوم كسوف و خسوف تاریخ نخواهند شد و هیچ عاملی توان آن را ندارد كه این چراغ را افسرده كند، درباره #چراغ_نبوت فرمود: ﴿لَقَدْ مَنَّ اللّهُ عَلَی الْمُؤْمِنینَ إِذْ بَعَثَ فیهِمْ رَسُولاً﴾.
🔹 هیچ عامل قدرتمندی توان خاموش كردن چراغ وحی را ندارد؛ لذا #زینب_كبرا (سلام الله علیها) در شام با كمال قدرت و جذب به حكومت ننگین اموی گفت كه «لَا تَمْحُو ذِكْرَنَا وَ لَا تُمِیتُ وَحْینَا»؛[7] یعنی هر كاری از شما ساخته است انجام بدهید، ممكن نیست بتوانید #نور_نبوت_و_رسالت را خاموش كنید، چون #نور_دین نه تنها خاموش نمی شود، بلكه بر همه نورها سایه افكن است. خداوند جریان نبوت را به عنوان #منت_عظیم یاد كرد فرمود: ﴿لَقَدْ مَنَّ اللّهُ عَلَی الْمُؤْمِنینَ إِذْ بَعَثَ فیهِمْ رَسُولاً﴾.
[1] . الغیبة للنعمانی، ص 231؛ «... سَأَلْتُهُ عَنْ سِیرَةِ الْمَهْدِی كَیفَ سِیرَتُهُ فَقَالَ یصْنَعُ كَمَا صَنَعَ رَسُولُ اللَّهِ ص یهْدِمُ مَا كَانَ قَبْلَهُ كَمَا هَدَمَ رَسُولُ اللَّهِ ص أَمْرَ الْجَاهِلِیةِ وَ یسْتَأْنِفُ الْإِسْلَامَ جَدِیداً».
[2] . الغیبة للنعمانی، ص 242.
[3] . سوره نساء، آیه84.
[4] . سوره آل عمران، آیه164.
[5] . سوره تکویر، آیه1.
[6] . سوره قیامت، آیه8.
[7]. اللهوف علی قتلی الطفوف, (ترجمه فهری)، النص، ص185.
📚 سخنرانی عمومی ـ آمل
تاریخ: 1363/02/17
هدایت شده از Mr : Mostafa Valipour
گزیده ای از سخنان بزرگ علامه حضرت آیت الله جوادی آملی
💠 شجره محبّت
▪️ خدای سبحان دین خود را به دست دوستان خود حفظ می كند. #دوستان_الهی برابر آنچه را كه شما در زیارت «امین الله» می خوانید كسانی اند كه «مُحِبَّةً لِصَفْوَةِ اَوْلِیآئِكَ مَحْبُوبَةً فی اَرْضِكَ وَسَمآئِكَ»[1] دوستان انبیا و اولیای الهی اند و محبوب ما سوا هستند. ما سوای خدا بدون اذن خدا كاری نمی كند اگر آسمان و زمین به كسی علاقهمند است برای آن است كه خالق آسمان و زمین به او علاقهمند است، تا خدا به كسی علاقه نداشته باشد آسمان و زمین به او علاقه پیدا نمی كند. اینكه ما ـ إن شاء الله ـ هر روز در #زیارت_امین الله از خدا مسئلت می كنیم «مُحِبَّةً لِصَفْوَةِ اَوْلِیآئِكَ مَحْبُوبَةً فی اَرْضِكَ وَ سَمآئِكَ»؛ خدایا توفیقی بده كه ما انبیا و اولیای تو را دوست داشته باشیم و همه موجودات آسمان و زمین ما را دوست داشته باشند یعنی دوست تو باشیم تا آسمان و زمین دوستان ما باشند.
▪️ خدا دین خود را به دست هر كس نمی دهد چه در تبلیغ دین، ترویج دین، نشر دین، كتاب نوشتن درباره دین؛ ممكن است عدهای درس بگویند كتاب بنویسند ولی توفیق آن را نداشته باشند كه دین خدا را زنده كنند. ممكن است با سخنرانی با درس و بحث دین را تا سطح گوش مردم برسانند با نوشتن كتاب دین را تا سطح چشم خواننده برسانند، این كار آسان است خیلی سخت نیست؛ اما آن توان را داشته باشند دین را #در_دل_مردم جا بدهند این كار هر كسی نیست و آن هم كه ما مأموریم آن است كه ﴿قُلْ لَهُمْ فی أَنْفُسِهِمْ قَوْلاً بَلیغَاً﴾[2] «لا فی آذانهم و أعینهم». آن هنر كه آدم حرفش را به دل برساند آن را با چه چیزی می رساند؟ با درس گفتن با سخنرانی كردن؟! اینها كه #راه_دل نیست. خدا كسی را میخواهد كه حرف او را به دل مردم برساند و این به دست هر كسی نیست. پس به دست چه كسی انقلاب به ثمر رسید؟ یا به دست چه كسی #اربعین سالار شهیدان #احیا می شود؟ به دست كسی كه خودش فرمود: ﴿فَسَوْفَ یأْتِی اللّهُ بِقَوْمٍ یحِبُّهُمْ وَ یحِبُّونَهُ﴾؛[3] فرمود من دینم را واجب كردم كه شما حفظ بكنید ولی به دست هر كدام شما نمی دهم. اگر ـ إن شاء الله الرحمن ـ دوستی های دیگر را گذاشتید كنار #محب _خدا شدید و خدا هم محب شما شد محبوب خدا شدید، آن گاه نشانه اش این است كه ﴿أَذِلَّةٍ عَلَیٰ الْمُؤْمِنینَ أَعِزَّةٍ عَلَیٰ الْكافِرینَ﴾[4] اینها دین را حفظ می كنند. انقلاب واقعاً به دست چنین مردانی حفظ شد!
▪️ فرمود تا محب من نباشند تا محبوب من نباشند تا به من دل نبندند، دینم را به دست آنها نمی دهم و این شجره طوبیٰ #شجره_محبت است؛ آن وقت انسان به اسلام دل می بندد، به رهبران الهی دل می بندد، به ملت خود دل می بندد؛ بد كسی را نمی خواهد، نه بیراهه می رود، نه راه كسی را می بندد. #عناصر_اصلی_یك_نظام محبت خواهد بود، وقتی محبت شد تمام مشكلات حل می شود، برای اینكه آدم اگر اختلاف نظر دارد دوستانه قابل حل است.
▪️ #اربعین هم كه در پیش است، یك بیان نورانی وجود مبارك حضرت امیر در همان اولین خطبه نهج البلاغه دارد كه آن بیان نورانی در #زیارت_اربعین هم آمده. آن بیان نورانی كه حضرت امیر درباره رسول خدا (علیهما آلاف التحیة و الثناء) دارد این است كه ذات اقدس الهی به وسلیه پیامبر مردم را از #جهل_و_ضلالت نجات داد «فَهَدَاهُمْ بِهِ مِنَ الضَّلالَةِ وَ أَنْقَذَهُمْ بِمَكَانِهِ مِنْ الْجَهالَةِ»؛ فرمود ذات اقدس الهی به وسیله پیامبر مردم را از جهالت و ضلالت نجات داد. همین بیان كه در خطبه اول نهج البلاغه درباره رسول گرامی آمده است در #زیارت_اربعین هم هست كه وجود مبارك سید الشهداء در صحابت آن حضرت، همراهان او «وَ بَذَلَ مُهْجَتَهُ فیكَ لِیسْتَنْقِذَ عِبادَكَ مِنَ الْجَهالَةِ وَحَیرَةِ الضَّلالَةِ»؛[5] فرمود وجود مبارك ابی عبدالله خونش را داد تا مردم از #جهالت نجات پیدا كنند نه جهل! مشكل مردم جهالت است نه جهل! جهل این است كه آدم بی سواد باشد، جهالت این است كه #بی_عقل باشد.
[1]. کامل الزیارة، النص، ص40.
[2]. سوره نساء، آیه63.
[3]. سوره مائده، آیه54.
[4]. سوره مائده، آیه54.
[5]. مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، ج2، ص788.
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1387/11/2
مص 912:
حضرت علامه طباطبایی(رضوان الله تعالی علیه):
آقای حسن زاده را کسی نشناخت جز امام زمان(عج) و راهی را که او در پیش دارد، خاک آن توتیای چشم طباطبایی است.
پیام علامه ومفسر بزرگ حضرت آیت الله جوادی آملی در پی درگذشت علامه ذوالفنون حضرت آیت الله حسن زاده آملی
متن پیام به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
ارتحال غمبار و اسفبار عالم ربانی، حکیم متاله، جامع معقول و منقول، صاحب مآثر سنگین و آثار گرانقدر، حضرت آیت الله حسن زاده آملی را به محضر مبارک حضرت بقیه الله «ارواح من سواه فداه» و جامعه روحانیت و حوزه های علمیه و همه شاگردان و دست پروردگان آن حکیم راحل و عموم مردم بزرگ و بزرگوار آمل و بیت شریف ایشان تسلیت عرض میکنم.
حکیم و عارف کم نظیر، حضرت آیت الله حسن زاده آملی جامع عقل نظر و عقل عمل بود؛ هم در مسائل علمی از چهار راه استفاده کرد، هم در مسائل عملی از چهار راه بهره برد؛ راه هایی که انسان می تواند از آن راه ها به فیض علمی برسد چهارتاست و راههای عملی که می تواند از آن راههای عملی به فوز الهی بار یابد چهارتاست
خدای سبحان از دو راه به بنده اش فیض علمی و فوز عملی می رساند : یکی به وسیله رهبران الهی، یکی بلاواسطه؛ هم به واسطه رهبران الهی کتاب و حکمت را تعلیم می کند و هم بر اساس ﴿هُوَ مَعَکُمْ أَیْنَ ما کُنْتُمْ﴾، ﴿نَحْنُ أَقْرَبُ إِلَیْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَریدِ﴾ و مانند آن، بلاواسطه فیض علمی را القاء می کند؛ اگر کسی بخواهد با خدا راز و نیاز کند و ارتباطی برقرار کند، آن نیز دو را ه دارد : یا با توسل به انبیا و اولیا و رهبران الهی است یا بلاواسطه است؛ انسان می تواند بدون واسطه بگوید یا الله، با واسطه هم می تواند بگوید یا الله. اگر کسی خواست با خدا رابطه برقرار کند چه فیض علمی و چه فوز عملی، دو راه دارد یکی مع الواسطه، یکی بی واسطه و اگر کسی خواست فیضی از خدا و فوزی از خدا، علماً و عملاً به او برسد، آن هم دو راه دارد، گاهی بلا واسطه فیض الهی می رسد گاهی مع الواسطه. این بلاواسطه، در علوم عقلی اثباتش آسان نیست ولی در عرفان کاملا محقق است و حکیم و عارف گرانسنگی مثل آیت الله حسن زاده آملی، هم راه عقل را هم راه شهود را به خوبی پیمود و توانست از این چهار راه، هم حرف خودش را به خدا برساند، هم فیض و فوز خدا را دریافت کند.
زندگی سراسر فخر این حکیم الهی در آن اربعین گیری های او، در آن روزه های متصل و مرتبط ماه رجب و شعبان و رمضان او، در آن سحرخیزی های ممتد او، در آن ناله ها و گریه های او که گفت: «تا جان به لب نرسید جام به لب نرسید» گذشت. از این کارها زیاد داشت، از این ناله ها زیاد داشت، از این گریه ها زیاد داشت، از این شب زنده داری ها زیاد داشت، از این تعلیم و تربیت های خالصانه زیاد داشت؛ شاگردانی تربیت کرد که هم اکنون به فیض الهی از اساتید سرآمد حوزه ها هستند و موفق اند و کتابهای گراسنگی چه کتابهای درسی، چه کتابهای مرجعی، یا تالیف کرد یا تصنیف کرد یا تحقیق کرد و آثار گذشتگان را احیا کرد. هم در عرفان، هم در فلسفه، هم در نجوم، هم در ریاضیات، هم در تفسیر، هم در حدیث، انسان جامعی شد که توانست انسانهایی تربیت کند، توانست آثاری به یادگار بگذارد، شاگردانی تربیت کند و دوستانی را بپروراند که از محضر او فیض و از مکتب او فوز، از بنان او فیض و از بیان او فوز دریافت کنند، لذا ارتحال آن بزرگوار بسیار غمبار است.
امیدوارم ذات اقدس الهی به عنوان عطیه ای الهی، این سانحه و این سوگ سنگین را بر همگان آسان کند که بتوانند تحمل کنند و این بار سنگین را بکشند، روح پرفتوح آن حکیم الهی، آن منجم، آن ریاضیدان، آن عارف، آن فقیه، آن مفسر و آن محدث را با انبیای الهی محشور کند و صبر جمیل به عموم بازماندگان، شاگردان، کسانی که از کتابهای او فیضی بردند و می برند و از محضر و مکتبشان استفاده کرده اند، خصوصا مردم بزرگ و بزرگوار آمل که متاسفانه وضع حالم مساعد نیست که در مراسم تشییع و در مراسم بزرگداشت این حکیم در کنار آنها شرکت کنم، عنایت فرماید. به طایفه محترم ایشان به دوستان ایشان به شاگردان ایشان و به بیت شریف ایشان تسلیت عرض می کنم، علوّ منزلت آن حکیم راحل را از خدا مسئلت می کنم و صبر جمیل و اجر جزیل عموم بازماندگان را از ذات اقدس الهی مسئلت می کنم؛ امیدواریم خدای سبحان حشرشان را با انبیا و اولیا قرار بدهد و دلهای داغدیده ها را تسلی بخشد.
غفر الله لنا و لکم
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته