امام باقر(علیهالسلام) مىفرماید: گویى كه یاران قائم را مىبینم كه شرق و غرب (جهان را) در نوردیدهاند. همه چیز در برابر آنها سرِ تسلیم فرود مىآورد حتى درندگان زمین و آسمان به دنبال خشنود ساختن آنها هستند. قطعهاى از زمین به قطعه دیگر مباهات كرده و مىگوید: امروز مردى از یاران قائم از من گذر كرده است.(4)
ویژگىهاى جسمانى
یاران امام مهدى(علیهالسلام) از نظر صفات جسمى و نیروى بدنى سرآمد روزگار بوده و كسى را یاراى مقابله با آنها نیست. امام صادق(علیهالسلام) در وصف توان بدنى یاران قائم(عج) مىفرماید:
لوط (علیهالسلام) كه مىفرمود: «اى كاش در برابر شما قدرتى مىداشتم یا مىتوانستم به تكیهگاهى استوار پناه ببرم»(5) در آرزوى نیرو و توان قائم (عج) و به یاد قدرت و استوارى یاران او بود، زیرا به هر كدام از آنها قدرت چهل مرد داده شده و قلب آنها محكمتر از پارههاى آهن است. اگر به كوههایى از آهن برخورد كنند آنها را از جا بر مىكنند و شمشیرهاى آنان از حركت باز نمىایستد، مگر زمانى كه خداوند(عزوجل)، خشنود شود.(6)
تعداد یاران قائم(عج)
قول مشهور این است كه تعداد یاران امام عصر(عج) 313 نفر هستند كه در روایتهاى متعددى به آن اشاره شده است. در روایتى «مفضل بن عمر» از امام صادق(علیهالسلام) چنین نقل كرده است:
مثل این است كه قائم(علیهالسلام) را بر منبر (مسجد) كوفه مىبینیم، در حالى كه 313 مرد به عدد اهل بدر گرد او را گرفتهاند. آنها مردان جنگاور و حاكمان خدا در زمین او و بر خلق اویند.(7)
با توجه به روایت دیگر به این نتیجه مىرسیم كه یاران آن حضرت منحصر به تعداد یاد شده نبوده و این تعداد كسانى هستند كه از آغاز حركت حضرت مهدى(عج) ایشان را همراهى مىكنند، اما به تدریج بر این تعداد افزوده مىشود. البته ناگفته نماند كه این 313 نفر به دلیل خصایل برجستهاى كه دارند نقش فرماندهى و رهبرى را در لشكر آن حضرت به عهده دارند.(8)
در روایتى ابوبصیر از امام صادق(علیهالسلام) چنین نقل كرده است:
قائم از مكه خارج نمىشود، مگر زمانى كه تعداد كسانى كه به گرد او جمع آمدهاند، تكمیل شود. پرسیدم: این تعداد چند نفر است؟ آن حضرت فرمود: دو هزار نفر، جبرئیل در سمت راست او و میكائیل در سمت چپ او حركت مىكند و ... .(9)
تعداد یاران امام مهدی(عج)
یاران امام مهدی(عج) را از جهت مقام معنوی و وظایف و مسئولیت هایی که بر عهده می گیرند می توان به سه دسته تقسیم کرد.
1- دسته اول که در مقایسه با سایر یاران امام مهدی (عج) بسیار با فضلیت تر و وارسته تر و توانمندتر ند 313 نفر است . امام باقر (عج) در این باره فرموده اند:
فاذاخرج اسند ظهره الی الکعبه واجتمع الیه ثلاثمائه و ثلاثه عشررجلا من اتباعه
«وقتی امام مهدی(عج) قیام کند به خانه کعبه تکیه می کند و 313 نفر از یارانش نزد او حاضر می شوند»
از آنجا که حکومت امام مهدی(عج) یک حکومت جهانی است
و سرتاسر کره زمین را فرا می گیرد و حکومت جهانی به کارگزاران و مدیران توانمند و دانا نیاز دارد، امام مهدی(عج) از این 313 نفر برای اداره امور مناطق مختلف دنیا و پاسخگویی به سؤالات و نیازمندیهای مردم نقاط مختلف کره زمین استفاده خواهد کرد
امام صادق(عج) در این باره فرموده اند:
هم النجباء والقضاة والحکام والفقهاء فی الدین
آنان (313نفر) برترینها، قاضیان، حاکمان و فقیهان در دین اند.
2- دسته دوم یاران امام مهدی(عج)
تعدادشان ده هزار نفر است. این گروه کسانی هستند که پس از اطلاع از ظهور امام مهدی(عج) از نقاط مختلف دنیا برای یاری رساندن به آن حضرت به سمت مکه حرکت می کنند و در همان روزهای اول ظهور خود را به امام مهدی(عج) می رسانند قیام مسلحانه امام مهدی(عج) برای گسترش عدالت و معنویت و مبارزه با ستمگران و مستکبران زمانی آغاز خواهد شد که این ده هزار نفر در مکه خود را به امام برسانند امام صادق (عج) در این باره فرموده اند:
لایخرج القائم من مکه حتی تکمل الحلقه
«امام قائم(عج) از مکه خارج نمی شود مگر هنگامی که گروه تکمیل شوند»
یکی از اصحاب امام صادق(عج) پرسید آن گروه چند نفرند؟ حضرت فرمودند« عشره الاف، ده هزار نفر»
3- دسته سوم یاران امام مهدی(عج)
که لشکر عمومی آن امام عزیز هستند را مومنانی تشکیل می دهند که در سرتاسر دنیا حضور دارند و برای اجرای اهداف و برنامه های امام مهدی(عج) به آن حضرت کمک می کنند. در احادیث امامان معصوم تعداد این افراد معین نشده است اما یقینا این گروه شامل میلیونها انسان حق طلب و عدالت خواهی خواهد بود که به آن امام خوبی ها عشق می ورزند و با دیدن علم و حلم وکمال و وفا و دیگر اخلاق نیکوی امام مهدی(ع) به او می پیوندند.
در تعدادی از احادیث نام برخی از اصحاب امام مهدی نیز ذکر شده است که به عنوان نمونه می توان به حضرت عیسی(ع) و سلمان فارسی اشاره کرد پیامبر اکرم در این باره فرموده اند:
«عیسی بن مریم ینزل من السماء و یکون مع المهدی من ذریتی»
عیسی بن مریم از آسمان فرود می آید و با مهدی که از نسل من است همراه خواهد بود.
آن حضرت در حدیث دیگری فرمودند:
«یا سلمان انک مدرکه و من کان مثلک و من تولاه هذه المعرفة»
ای سلمان تو او (مهدی) را درک خواهی کرد و هر کس که مثل تو باشد و با چنین معرفتی او را دوست داشته باشد نیز او را درک خواهد نمود.
علاوه بر گروه های سه گانه اصحاب امام مهدی که پیش از این بیان کردیم،
آن حضرت را لشگری از فرشتگان نیز یاری می¬کنند هم چنان که خداوند با ترس و و حشتی که در دل دشمنان امام مهدی می اندازد آن حضرت را کمک می کند
امام صادق(عج) در این باره فرموده اند:
«یویده الله بثلاثه الملائکه والمومنین والرعب»
خداوند امام مهدی را با سه لشگر یاری میکند:فرشتگان، مؤمنین و ترس
چگونگی آگاهی یاران امام مهدی(عج)
پاسخ این سؤال که یاران امام مهدی(عج) چگونه مطلع می شوند که اصحاب آن حضرت هستند و باید برای یاری ایشان به سمت مکه حرکت کنند؛ باید گفت:
خداوندی که از حضرت ابراهیم در میان آتش محافظت کرد و برای حضرت صالح(عج) از دل کوه شتر بیرون آورد و امام مهدی(عج) را صدها سال سالم و زنده نگه داشته است ، اگر اراده کند می تواند کاری کند که یاران امام مهدی(عج) به صورت معجزه اسا از اینکه یاران آن حضرت هستند مطلع شوند و دوری مسیر و پراکنده بودن یاران امام مهدی(عج) در سرتاسر دنیا نمی تواند مانع اراده خداوند شود. علاوه بر این در احادیث امامان معصوم نیز اشاره هایی به این مسئله شده است مثلا امام صادق(عج) در حدیث فرموده اند:
یصبح احدکم و تحت راسه صحیفة علیها مکتوب و«طاعة معروفه»
چون از خواب بیدار شدید، زیر سر خود نامه ای را می یابید که در آن نوشته شده است« اطاعتی نیکو»
امام صادق (ع) در مورد چگونگی جمع شدن یاران امام مهدی (عج) در مکه فرموده اند :
انهم لیفقدون عن فرشهم لیلاً فیصبحون بمکه و معضهم یسیر فی الصحاب ، اصحاب امام مهدی (عج) شبانگاه از ستبرهایشان ناپدید می شوند و صبحگاهان در مکه حاضر می شوند و تعدادی از آنها سوار برابرها شده خود را به مکه می رسانند
از این روایات استفاده می شود که حداقل برخی از یاران امام مهدی (عج) به صورت معجزه آسا در همان ساعات اولیه ظهور در مکه حضور خواهند یافت .
آنچه گذشت در مورد یاران ویژه امام مهدی(عج) بود اما در مورد سایر اصحاب امام مهدی(عج) باید گفت: همانطور که می دانیم هنگامی که امام مهدی(عج) ظهور کردند به وسیله ندای آسمانی وهمچنین اهمیت واقعه جهانی ظهور، همه مردم جهان از ظهور آن حضرت مطلع می شوند بنابراین کسانی که واقعا منتظر حضرت بوده اند از سرتاسر دنیا برای پیوستن به امام مهدی(عج) حرکت می کنند و هر کس با هر وسیله ای که بتواند می¬کوشد خود را به آن حضرت برساند.
آیا بانوان در نهضت جهانی امام مهدی(عج) نقش دارند؟
نقش بانوان در ظهور در دین اسلام میان زن و مرد برای پیمودن مسیر کمال و سعادت تفاوتی وجود ندارد و بانوان به اندازه مردان می¬توانند از نظر معنوی و اخلاقی رشد کنند و به خداوند نزدیک شوند. شخصیت بی نظیر حضرت زهرا(س) بهترین دلیل بر این مطلب است. چرا که ایشان از نظر معنوی آن قدر رشد کرد که مادر یازده امام معصوم (عج) شد و تمام این یازده امام معصوم به داشتن چنین مادری افتخار و مباهات می کردند به راستی برای تمام بانوان عالم همین یک افتخار بس است که در میان آنان شخصیتی چون حضرت زهرا(س) وجود داشته است. امام مهدی(عج) نیز به عنوان مجری اسلام واقعی نه تنها در مسیر رشد و کمال بانوان مانعی ایجاد نخواهد کرد بلکه تمام زمینه ها را برای رسیدن زنان به جایگاه واقعی شان فراهم خواهد نمود یکی از عرصه هایی که بانوان صالح برای ایفای نقش در آن علاقه فراوانی دارند نهضت جهانی امام مهدی(عج) است و بدون تردید بانوان به عنوان نیمی از جمعیت کره زمین نقش مهمی در این حرکت بی نظیر خواهند داشت.
امام باقر(عج) در این باره فرموده اند: «و یجیی و الله ثلاثة مائه و بضغة عشر جلد فیهم خسمون امراه یجتمعون بمکة علی غیر میعاد قزعا کفزع الخریف»
«به خدا سوگند سیصد و چند نفر که پنچاه نفرشان زن هستند:
(9): بدون قرار قبلی مانند ابرهای پاییزی در مکه کنار یکدیگر جمع می شوند.»
این روایات علاوه بر اینکه نشان دهندة حضور بانوان در نهضت جهانی امام مهدی(عج) است جایگاه مهم آنها در نهضت آن حضرت را هم نشان می دهد چرا که همانطور که گذشت امام مهدی(عج) 313 یاور مخصوص و ویژه دارد و براساس این روایات بخش قابل توجهی از این تعداد را با نوان تشکیل می دهند. جالب است این را هم بدانیم که توفیق مشارکت در انقلاب امام مهدی(عج) و یاوری کردن آن حضرت حتی به تعدادی از بانوانی که صدها سال پیش از دنیا رفته اند نیز داده می شود این بانوان با ایمان و صالح که زندگی سرشار از معنویت داشته اند لیاقت حضور در دولت کریمه امام مهدی(عج) را پیدا می کنند و خداوند با اراده خود آنها را پس از ظهور امام مهدی(عج) زنده می کند تا به دنیا برگردند و از حضور در کنار امام خوبی ها لذت ببرند مفضل بن عمر می گوید:
امام صادق(عج) فرمودند:
یکرمع القائم (عج) ثلاث عشره امراه . قلت و ما یصنع بهن؟ قال یداوین الجرحی و یقمن علی المرضی کما کان مع رسول الله قلت فسمهن لی فقال: القنواء بنت رشید و امام ایمن و حبابه الوالبیه و سمیه ام عمار بن یاسر و زبیده و ام خالد الاحمسیة و ام سیعد الحنفیة و صیانه الماشطة و ام خالد الجهینه.
همراه قائم سیزده زن خواهند بود. مفضل پرسید:
آنها را برای چه کاری می خواهد؟ امام صادق(عج) فرمودند به مداوای مجروحان پرداخته سرپرستی بیماران را به عهده خواهد گرفت. عرض کردم : نام آنها را بفرمایید. امام فرمودند: قنواء دختر رشید هجری، ام ایمن، حبابه والبیه، سمیه مادر عمار یاسر، زبیده ، ام خالد احمسیه، ام سعید حنفیه، صیانه ماشطه و ام خالد جهینه. مسلم است که بازگشت به دنیا و بهره مندی از فضای عطر آگین دولت امام مهدی(عج) مخصوص این سیزده بانو نیست و تمام بانوان می توانند با الگو قرار دادن این سیزده نفر مانند آنها این توفیق را پیدا کنند که اگر پیش از ظهور امام مهدی(عج) از دنیا رفتند هنگام ظهور به دنیا بازگردند و از نعمت های حکومت امام مهدی(عج) استفاده نمایند . بنابراین چه خوب است که درباره زندگی این بانوان بیشتر تحقیق و مطالعه کنیم و با خصوصیات آنها بیشتر آشنا شویم.
1- متواضع اند: «عباد الرحمن الذين يمشون علي الأرض هونا »
2- داراي بينش صحيح هستند، زيرا غرور در قلب و عقل آنان نفوذ نکرده است
3- اهل پرورش جاهلان جامعه اند، «وإذا خاطبهم الجاهلون قالوا سلاما »
4- اهل طاعت و سجده و قيامند، «و الذين يبيتون ربهم سجدا و قياما »
5- خود را آلوده به گناه که منجر به ورود به جهنم مي شود نمي کنند، «والذين يقولون ربنا أصرف عنا عذاب جهنم »
6- اهل اعتدالند، «إذا أنفقوا لم تسرفوا و لم يقتروا »
7- موحدند و غير خدا را نمي خوانند، «لا يدعون مع الله الها آخر »
8- به جان انسانها احترام مي گذارند، «ولايقتلون النفس التي حرم الله إلا بالحق »
9- پاکدامنند، «ولايزنون »
- دنبال پاکسازي روان خويش اند، «و من تاب و عمل صالحا »
11- جبران کننده عقب ماندگيها و پرکننده خلأ ها هستند، «إلا من تاب و آمن و عمل صالحا »
12- حتي مرتکب مقدمات گناه هم نمي شوند و در مجالس گناه هم شرکت نمي کنند، «و إذا مروا باللغو مروا کراما »
13- کلامشان صحيح است، «و الذين لا يشهدون الزو »
14- اهل لغو نيستند، « و إذا مروا باللغو مروا کراما »
15- پرورش دهنده نسل سالم و مفيدند، «هب لنا من أزواجنا و ذرياتنا قره أعين »
16- امام ديگرانند، «و جعلنا للمتقين إماما »
17- به گزين اند. کلام را گوش مي دهند و از بهترين آن پيروي مي نمايند، «فبشر عباد الذين يستمعون القول فيتبعون أحسنه »
18- ايمان دارند، «قل يا عباد الذين آمنوا إتقوا ربکم »
19- بنده خداي متعال هستند و امور خود را واگذار به خداي متعال مي نمايند، بنده شهرت و پول و زر و زور و دنيا نيستند، «ثم يقول للناس کونوا عبادا لي من دون الله »
20- شيطان را به زانو در آورده اند، «ولأغوينهم أجمعين إلا عبادک منهم المخلصين »
21- ويژگيهاي صالحين را دارند يعني صددرصد اعمالشان صالح است، «والذين آمنوا و عملوا الصالحات لندخلنهم في الصالحين »
22- امر ازدواج براي جوانان را تسهيل مي کنند، «و أنکحوا الأيامي منکم و الصالحين من عبادکم و إمائکم »
23- در کار خير از همديگر سبقت مي گيرند، «و يسارعون في الخيرات و أولئک من الصالحين »
امیرالمومنین در خطبه ای بعد از شمردن صفات یاران قائم (عج) میفرمایند:
آه آه شوقا الی رویتهم آه آه چقدر مشتاق دیدن رویشان هستم!
ـ الله اکبر ـ حدود 1400 سال پیش مردی که ملائکه شوق دیدارش را داشتند(1) او شوق دیدار یاران مهدی (عج) را دارد!!!! حیف نیست جز یاران مهدی (عج) نباشیم؟
پیامبر (ص) در معراج ملکی را دیدند که از نظر شکل و شمایل ظاهری شبیه به علی (ع) بود و سایر ملائکه در گرد او بودند پیامبر (ص) پرسیدند این کیست؟
وحی رسید ملائکه دوست داشتند علی (ع) را در زمین ببینند ملکی آفریدم تا ملائکه هنگامی که میخواهند علی (ع) را ببینند به این ملک نگاه کنند.
📆تقویم و مناسبتهای فردا📅
🔺فردا چهارشنبه:
🔹 ۱۰ فروردین ۱۴۰۱ 🔹
🔹 ۲۷ شعبان ۱۴۴۳ 🔹
🔹 ۳۰ مارس ۲۰۲۲ 🔹
💢 وفات آیت الله العظمی بروجردی [۱۳۴۰ ش]
💢 توپ بستن بارگاه امام رضا(ع) [۱۲۹۱ ش]
#تقویم