عید فطر، عید زیباییهای معنوی، عبودیت و بندگی است، عیدی که زمین و زمان غرق در شادی و سور است و ساکنان زمین و کسانی که این لیاقت را یافتند تا بتوانند یک ماه، زیباییهای بندگی معبود را درک کنند، اینک به شکرانه این بندگی زیبا، جشنی با شکوه به پا کردهاند.
اینک شمیم عید چهرهها را نوازش میکند و گوش دل ندای سلام و صلوات پروردگار را میشنود؛ عید فطر روزی است که فطرت آدمی بعد از سی روز اخلاص شکوفا میشود و روحش صیقل میخورد و زندگیاش معطر میشود به زیباییهای اخلاقی و عمل صالح و چه زیباست زندگی در پرتو فطرت و چه زیباست فطرتی خداجوی که همواره تشنه دست یافتن به معبود است و اگر این فطرت از مسیرش منحرف نشود و معبودهای زمینی جایگزین آن بزرگ معبود ازلی نگردد، زندگیها در پس این فطرت الهی روز به روز زیباتر و دل انگیزتر خواهد شد.
امام صادق(ع) در خصوص پاداش روزهداران ماه رمضان میفرماید که کمترین اجر آنها این است که فرشتهای در ماه رمضان ندا میدهد بندگان خدا مژده باد به شما و به شما بشارت میدهم خداوند گناهان گذشته شما را مورد مغفرت قرار داد مواظب باشید از این پس چه میکنید.
ماه شوال؛ تولد دوباره انسان است
در خصوص اهمیت عید سعید فطر به ایسنا میگوید: در معنای فطر آنچنان که در آیهی شریفه فطرت اشاره شده است، فطرت را نوعی از آفرینش، شکوفه زدن و خلقت خاص معرفی کردهاند و فطر به معنای دانه انگور تازه جوانه زده بوده که در آستانهی رسیدن به شیرینی است.
بعد از تحمل یک ماه تشنگی و گرسنگی مومنان چون شکوفه در عید فطر شکوفا شده و به ثمر میرسند و با آغاز ماه شوال انسانها تولدی دوباره پیدا میکنند.
جایگاه عید فطر از نگاه امیر المومنین(ع) درعظمت و بزرگی مانند روز قیامت شمرده شده است و در خطبهای که در روز عید فطر ایراد فرمودهاند، میفرمایند امروز، شبیهترین روزها به قیامت است
عید، در لغت از ماده عود به معنی بازگشت است؛ بنابراین به روزهایی که مشکلات از بین جمعیت بر طرف شده و روزهای خوشی و پیروزی بازمیگردد، عید گفته میشود و در اعیاد اسلامی به مناسبت اینکه در پرتو اطاعت یک ماه مبارک رمضان و یا انجام فریضهی بزرگ حج، صفا و پاکی فطری نخستین به روح و جان باز میگردد و آلودگیها که برخلاف فطرت است، از میان میرود، عید گفته میشود.
ما در طول ماه وظایف بدنی خود را انجام دادیم و در پایان خداوند با وظیفهی مالی ما را امتحان میکند؛ با پرداخت زکات فطریه طبق فرموده امام صادق(ع) روزه ما کامل میشود و این عبادت به کمال خود میرسد.
شب عید فطر نیز ارزش بالایی دارد و خداوند متعال به مومنان وعده داده است که حتی بیشتر از شب قدر آنها را مورد مغفرت و رحمت خود قرار میدهد
ارزش بالای نماز عید فطر اظهار میکند: در خصوص انجام نماز و آداب خروج از منزل و ایستادن در برابر پروردگار متعال و تکرار عجز و ناتوانی و قنوت گرفتنها در برابر خالق نیز میتوان به همان خطبه امیرالمومنین(ع) در روز عید فطر اشاره کرد که روز فطر را شبیهترین روزها به قیامت شمرده و فرمودند با بیرون آمدن از خانههایتان و حرکت به سوی مصلای نماز، بیرون آمدن از گورها و رفتن به پیشگاه خداوند را یاد کنید و از توقف و قیام در مصلای خود وقوف خود در برابر خدا را یاد کرده و از بازگشت به خانههایتان بازگشت خود به جهنم و بهشت و رضوان الهی را به یاد آورید.
برای استفاده بهتر از این روز باید متأدب به آداب این روز بزرگ شده و با انجام اعمالی که برای این روز بزرگ در نظر گرفته شده است، بیشترین آمادگی را در خود برای جلب رحمت و رضوان الهی ایجاد کرد.
لباسهای تازه خود را بپوشید و با معطر شدن به بوی عطر و گلاب و انبر از خداوند بخواهید که اندرون ما را نیز مانند ظاهرمان پاک و پاکیزه کند و چقدر زیبا است که انسان بعد از یک ماه تحمل گرسنگی و تشنگی بدون هیچ چشمداشتی تنها دست بر آستان دوست بالا برد و با عجز بندگی دعای «اَللّهُمَّ اَهْلَ الْکِبْرِیاَّءِ وَالْعَظَمَةِ وَاَهْلَ الْجُودِ وَالْجَبَرُوتِ وَاَهْلَ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَةِ» را با همراهی جمعی از مومنان ندا دهد.
بعد از اتمام نماز نیز طبق فرمایش بزرگان سجده بر آستان بندگی نهاده و زمزمه کنان بگوید اگر من بد بندهای هستم تو چه خوب خدایی هستی، گناه بندهات بزرگ است و گذشت، شایسته تو ای کریم.
امیدواریم که خداوند به احترام مقربان درگاهش بهترین چیزهایی را که به بندگان صالحش عنایت میفرماید، به ما نیز عنایت بفرماید و اجر و پاداش و عیدی ما را ظهور بقیت الله الاعظم حجت ابن الحسن العسکری(عج) قرار بدهد.
✨🔮✨🔮✨🔮✨🔮✨
یاد حضرت در دقایق زندگی
🔴 ارتباط عید فطر و امام زمان علیه السلام
1⃣ یکی از سفارشات ائمه(ع) قرائت دعای ندبه در روز عیدفطر است که نشان از توجه خاص به امام زمان( ارواحنافداه) دارد.
2⃣ همچنین دعاییکه هنگام خروج برای نماز عید فطر وارد شده و آن بدین شرح است:
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی وَلِیِّکَ الْمُنْتَظِرِ أَمْرَکَ الْمُنْتَظَرِ لِفَرَجِ أَوْلِیَائِکَ ...........(۱)
3⃣ روز عید فطر و دعا برای فرج
در بخشی از دعای روز عید فطر امام سجاد(علیه السلام )میخوانیم:
🔹 «وَاَعِنّی عَلی جِهادِ عَدُوِّکَ فی سَبیلِکَ مَعَ وَلیکَ کما قُلْتَ جَلَّ قَولُکَ اِنَّ اللّهَ اشْتَری مِنَ الْمُۆمنینَ اَنْفُسَهُمْ وَ اَموالَهُمْ بِاَنَّ لَهُمُ الْجَنَّهَ یقاتِلونَ فی سبیل اللَّهِ (۲) …
🔺 خدایا مرا بر جهاد با دشمنت در راه خودت همراه با ولیت امام زمان یاری کن، چنان که خود فرمودی و بزرگ است سخن تو که «خداوند از مۆمنان، جانها و اموالشان راا خریداری کرده که در برابرش بهشت برای آنان باشد، به این صورت که در راه خدا پیکار کنند..»
🔹 اللَّهُمَّ فَاَرِنی ذلِکَ السَّبیلَ حَتَّی اُقاتِلَ فیهِ بِنَفْسی وَ مالی طَلَبَ رِضاکَ فَاَکُونَ مِنَ الْفائِزینَ (۳) ؛
🔺 خدایا پس این راه جهادت را به من نشان بده تا با جان و مال برای رضای تو در آن بجنگم، پس به شهادت رسیده از رستگاران باشم.»
4⃣ دعای نورانی امام مهدی (عج) بعد از نماز صبح روز عید فطر این است:
اَللّهُمَّ إنّی اَتَوَجَّهُ إلِیکَ بِمُحَمَّدٍ (صَلَّی اللهُ عَلیهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّم) اَمامِی وَ بِعَلِیِّ (عَلَیهِ الصَّلاهُ وَالسَّلام) عَنْ یَمینِی وَ خَلفِی وَ بِاَئِمَّتِی عَنْ یَسارِیْ اَستَتِرُوا بِهِمْ مِنْ عَذابِکْ.........(۴)
🔵 گویا عید فطر یک نوع شکرانه به درگاه خداوند متعال، جهت نعمت ولایت و امامت است. عیدفطر شکرگزاری پیوند با امام است و منتظران در این عید اعلام می کنند که تمام توفیقات من به خاطر وجود امام زمانم است. بزرگداشت عید فطر به این معنی است که زندگی من در سایه امام عصر(عج) معنی پیدا می کند. چراکه در ادعیه و اعمال ماه مبارک رمضان دائما از امام یاد می کنیم و نوعی طی طریق به سوی الی الله است.
📚 منابع:
۱- بحار الانوار، ج۸۸، ص۱۷.
۲- توبه/۱۱۱.
۳-بحار الانوار، ج۸۸، ص۹.
۴- تهذیب الأحکام (تحقیق خرسان)،ج۳ ص۱۴۰
#مهدویت