''ࢪفقاۍ مہدۍ(عج)''
دلـــم پـــࢪیدن میــــخواهد..
پࢪیـــدݩــے نہ مثــڷِ زمیــݩے ها !
من پریدن میـــخواهم
از آنہا کــھ 'خــــداوند' آغوشش را باز میکند ..!(:🌿🕊''
{🌷🍃}↫#شہیدانھ
@montzrankh🌷🍃
صفات خدا
در آیۀ 23 سورۀ حشر میخوانیم:
"او خدايى است كه معبودى جز او نيست، حاكم و مالك اصلى او است، از هر عيب منزه است، به كسى ستم نمىكند، به مؤمنان امنيت مىبخشد، و مراقب همه چيز است، او قدرتمندى است شكست ناپذير كه با اراده نافذ خود هر امرى را اصلاح مىكند، او شايسته بزرگى است. خداوند منزه است از آنچه شريك براى او قرار مىدهند.
«هُوَ اللَّهُ الَّذِي لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلامُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَيْمِنُ الْعَزِيزُ الْجَبَّارُ الْمُتَكَبِّرُ سُبْحانَ اللَّهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ».
● «سلام» است یعنی هيچگونه ظلم و ستم بر كسى روا نمىدارد، و همه از ناحيه او در سلامتند.
لکن بعضى از مفسران سلام را در اينجا به معنى سلامت از هر گونه عيب و نقص و آفت معنى كردهاند
ولى با توجه به اينكه اين معنى در كلمه قدوس كه قبلا آمده مندرج است و بعلاوه سلام در قرآن مجيد معمولا به مساله سلامت بخشيدن به ديگران آمده و اصولا كلمه سلام كه به هنگام ملاقات به ديگر گفته مىشود و به معنى اظهار دوستى و بيان روابط سالم با طرف مقابل است آنچه در بالا ذكر كرديم مناسبتر به نظر مىرسد.
اصولا دعوت او به سوى سلامت است «وَ اللَّهُ يَدْعُوا إِلى دارِ السَّلامِ»؛ (يونس 25)، و هدايت او نيز متوجه به سلامت مىباشد: «يَهْدِي بِهِ اللَّهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضْوانَهُ سُبُلَ السَّلامِ»؛ (مائده 16)، و قرارگاهى را كه براى مؤمنان فراهم ساخته نيز خانه سلامت است: «لَهُمْ دارُ السَّلامِ عِنْدَ رَبِّهِمْ»؛ (انعام، 127)، درود و تحيت بهشتيان نيز چيزى جز سلام نيست: «إِلَّا قِيلًا سَلاماً سَلاماً»؛ (واقعه 26).
● «مؤمن» است یعنی دوستانش را امنيت مىبخشد، و ايمان مرحمت مىكند. بعضى از مفسران مؤمن را در اينجا به معنى صاحب ايمان تفسير كردهاند، اشاره به اينكه اولين كسى كه به ذات پاك خدا و صفاتش و رسولانش ايمان دارد خود او است، ولى آنچه در بالا ذكر كرديم مناسبتر است.
مطابق معنای لغوی ایمان، مؤمن بودن خدا به معنی «آرامش دهنده» و سپس به معنای «تصدیق کننده» است اما مطابق معنای اصطلاحی مؤمن بودن خدا به معنای «عطاکننده ایمان» است.
پس «مؤمن بودن» خدا معنی جامعی دارد که شامل معانی زیر میشود:
الف) او اولیاء و دوستانش را از رنجهای دنیوی و عذاب اُخروی آرامش میبخشد و امنیت و آرامش جز از ناحیه خدا حاصل نمیشود.
ب) خداوند نخستین کسی است که به ذات پاک خودش ایمان دارد و آن را تصدیق میکند. همچنین پیامبرانش را از طریق اعطاء معجزه تصدیق میکند.
ج) به بندگان خویش ایمان مرحمت میکند و بر آن می افزاید. این بُعد از مؤمن بودن خدا در اصطلاح علم عقائد بیشتر مورد بحث قرار میگیرد.
● «مُهَیمِن» است یعنی او حافظ و نگاهدارنده و مراقب همه چيز است. در اصل اين واژه دو قول در ميان مفسران و ارباب لغت وجود دارد بعضى آن را از ماده «هيمن» مىدانند كه به معنى مراقبت و حفظ و نگاهدارى است، و بعضى آن را از ماده ايمان مىدانند كه همزه آن تبديل به «ها» شده است به معنى آرامش بخشيدن، اين واژه دو بار در قرآن مجيد، يك بار در باره خود قرآن (مائده - 48) و يك بار در توصيف خداوند در آيه مورد بحث به كار رفته و در هر دو مورد مناسب همان معنى اول است.
● «جبّار» است یعنی با ارادۀ نافذ خود به اصلاح هر امر مىپردازد. اين واژه كه از ماده جبر گرفته شده، گاه به معنى قهر و غلبه و نفوذ اراده مىآيد، و گاه به معنى جبران و اصلاح،
و راغب در کتاب مفردات هر دو معنى را به هم آميخته، مىگويد: اصل «جبر» اصلاح كردن چيزى است با غلبه و قدرت اين واژه هنگامى كه در مورد خداوند به كار رود بيانگر يكى از صفات بزرگ او است كه با نفوذ اراده و كمال قدرت به اصلاح هر فسادى مىپردازد، و هر گاه در مورد غير او به كار رود معنى مذمت را دارد،
و به گفته راغب به كسى گفته مىشود كه مىخواهد نقصان و كمبود خود را با ادعاى مقاماتى كه شايسته آن نيست جبران كند،
اين واژه در قرآن مجيد در ده مورد به كار رفته كه نه مورد آن در باره افراد ظالم و گردنكش و مفسد است، و تنها يك مورد آن در باره خداوند قادر متعال (آيه مورد بحث) مىباشد.
● «متکبّر» است یعنی شايسته بزرگى است و چيزى برتر و بالاتر از او نيست. متكبر از ماده «تكبر» به دو معنى آمده است:
يكى ممدوح كه در مورد خداوند به كار مىرود، و آن دارا بودن بزرگى و كارهاى نيك و صفات پسنديده فراوان است،
و ديگرى نكوهيده و مذموم كه در مورد غير خدا به كار مىرود و آن اين است كه افراد كوچك و كم مقدار ادعاى بزرگى كنند، و صفاتى را كه ندارند به خود نسبت دهند،
و از آنجا كه عظمت و بزرگى تنها شايسته مقام خدا است اين واژه به معنى ممدوحش تنها در باره او به كار مىرود و هر گاه در غير مورد او به كار رود به معنى مذموم است.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
مــݩ اشتباھ کردم
شاید بـــرا همین نمے خوای منو
آخــھ گناھ کردم💔🥺
خیلیا رفتن کربلا و من فقط نگاھ کردم😢🫀
#دلتنگۍ_کربلا
#شب_جمعہ
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بہ حسین مے بخشه!(: