🔺 استادِ عزیز، بر مزار شهیدی که تیرباران شد
👈 عکس یادگاری از شب عید نوروز سال ۱۳۸۹ شمسی بر سر قبر شهید طیب حاج رضایی؛ واقع در صحن حرم حضرت عبدالعظیم علیهالسلام | از سمت چپ:
1⃣ حجت الاسلام آقای سید محمدمدنی (داماد مرحوم استاد)
2⃣ شادروان حضرت استاد علی ابوالحسنی (مُنذِر) رضوان الله علیه
3⃣ جناب آقای محسن ابوالحسنی (پسر کوچک استاد)
4⃣ #محمدصادق_ابوالحسنی (پیش از تلبس به لباس روحانیت)
🔹 مرحوم استاد ابوالحسنی به مرحوم طیب حاج رضایی علاقه داشت و از ریشههای توبه و دگرگونی وی ماجراهای نابی حکایت میکرد؛ هم از این روی بود که از وی به عنوان "حُرِّ تاریخ معاصر ایران" یاد مینمود. البسهما الله حُلَلاً من النور.
╭────────────╮
🆔 کانال اسرار تاریخ
http://eitaa.com/monzer_ir
╰────────────╯
💥 ابهام زدایی از یک فتوا
🔰 سوال اعضای کانال
✍ سلام علیکم. با تشکر از زحمات شما در کانال اسرار تاریخ، به عرض میرساند: شما قبلاً متن فتوای شیخ فضل الله نوری (ره) در تایید مدارس جدید را به عنوان یک سند تاریخی منتشر کردید.از شما تشکر میکنم. [متن فتوا در تصویر فوق، آمده است] اما دو سوال و ابهام در این زمینه باقی مانده است:
🔹اولاً: سند این فتوا کجاست؟ و آیا سند تاریخی و متن اصلی نوشته شیخ شهید موجود است؟
🔹ثانیاً: در متن فتوا نامی از مدارس جدید نیست و همین موجب شده که مخالفین شیخ، در فضای مجازی اصل متن فتوا را زیر سوال ببرند. لطفا برای شفاف شدن موضوع توضیح دهید. متشکرم.
🔰 پاسخ کانال اسرار تاریخ
🔹ضمن عرض سلام و تبریک سال نو، از پیگیری و اهتمام حضرتعالی تشکر میکنیم. لازم به ذکر است که:
🔹اولاً: متن فتوا از مکتوبات شیخ به قلم آقای ترکمان روایت شده که از منابع مهم برای گردآوری بیانیهها و مکتوبات شیخ شهید است. ضمناً اگر به پایین متن دقت میکردید، اقای ترکمان به دو منبع ارجاع داده است؛ یکی کتاب "شهید راه آزادی؛ سید جمال واعظ اصفهانی" اثر آقای اقبال یغمایی و دیگری منبع اصلی که مجله معارف به سال ۱۳۱۶ ه.ق است. جالب اینکه رویکرد کتاب سید جمال واعظ، درست در نقطه مقابل شیخ است و ذکر این نکته از نویسنده آن مغتنم میباشد.
🔹 ثانیاً: بسیاری از مکتوبات و بیانیههای علما چون در پاسخ به سوال و استفتایی داده شده و یا در دفتر یک سازمان و انجمن خاصی ثبت گردیده، صورت مسئله کاملا معلوم بوده و در متن بدان تصریح نشده است.
🔰 در ادامه سند اصلی را از مجله معارف نقل میکنیم تا مسئله شفاف شود.
🔻
⭕️ سند اصلی حمایت شیخ از مدارس جدید (صفحه نخست)
👈 آنچه میبینید صفحه اول مجله معارف است که از آرشیو پژوهشکده تاریخ معاصر ایران به دست آوردیم؛ این مجله متعلق به انجمن معارف بوده و در این شماره به طور ویژه به اهمیت مدارس جدید و معرفی حمایتکنندگان از آن میپردازد / در صفحه آخر نام شیخ و کمک وی به مدارس جدید آمده است.
✍ تاریخ انتشار: چهارشنبه، پانزدهم ذی الحجه ۱۳۱۶ ه.ق
🔰 در ادامه متن محتوای مجله و فتوای شیخ در حمایت از مدارس جدید را میبینید.
╭────────────╮
🆔 کانال اسرار تاریخ
http://eitaa.com/monzer_ir
╰────────────╯
🔺 بخشی دیگر از مجله معارف حاوی فهرست اسامی برخی از تجار و مسئولین عصر قاجار برای کمک به تاسیس مدارس جدید
✍ تاریخ انتشار: چهارشنبه، پانزدهم ذی الحجه ۱۳۱۶ ه.ق
╭────────────╮
🆔 کانال اسرار تاریخ
http://eitaa.com/monzer_ir
╰────────────╯
🔺 یک سند تاریخی
👈 حمایت مالی و فکری آیت الله شیخ فضل الله نوری (ره) از مدارس جدید
👈 در سمت چپ صفحه، نام و امضای شیخ پیداست و برای صندوق اعانه انجمن معارف نگارش یافته / مجله معارف؛ ۴شنبه، ۱۵ ذی الحجه ۱۳۱۶ ه.ق.
1⃣ چنانکه در متن نوشتار فوق میبینید، آیت الله شيخ فضلالله نوری (ره) نسبت به مدارس جديد، تعبیر پرمعنای «خیر جاری بزرگ» را به کار برده است. سند مربوط به سال 1316 ق و در اوايل تأسيس و ترويج مدارس جديد میباشد. ایشان مبلغ یکصد قران هم به این کار کمک کردهاند که در آن زمان مبلغ خوبی بوده است. این کمک به صندوق انجمن معارف صورت گرفته؛ انجمنی که مخصوص حمایت مدارس جدید بود. (این مدارس از نوع ایرانی اسلامی بود نه زیر نظر آمریکاییها، فرق ضاله و مختلط).
2⃣ نکته مهم
به عنوان یک اصل کلی: رويکرد محوري و غالب در ميان عالمان ديني نسبت به مدارس جديد، تأييد و حمايت از اصل مدارس جدیدی بود که با فرهنگ ملی و اسلامی ما تناسب داشت، و در عین حال این امر سبب نمیشد که نسبت به پارهای دیگر از مدارس جدید که دارای انحراف بودند، مخالفت نورزند. انحرافها از سه حيث ميتوانست بوجود آيد: «موسسين و معلمين»، «مواد و محتواي آموزشي»، «محيط و فضاي آموزشي».
3⃣ نتیجه: بر این اساس آیت الله شیخ فضل الله نوری نسبت به مدارس جدید ایرانی - اسلامی که دارای نوآوری بود حمایت میکرد ولی نسبت به مدارسی که زیر نظر فرق انحرافی مثل فمینیستها، بابیان، بهائیان و مسیونرهای تبشیری و آمریکایی بود، مخالفت میورزید.
╭────────────╮
🆔 کانال اسرار تاریخ
http://eitaa.com/monzer_ir
╰────────────╯
اسرار تاریخ | استاد ابوالحسنی
🔺 یک سند تاریخی 👈 حمایت مالی و فکری آیت الله شیخ فضل الله نوری (ره) از مدارس جدید 👈 در سمت چپ صفحه
⭕️ یک پرسش نهایی
شاید افرادی با دیدن سند حمایت شیخ شهید از مدارس جدید، ادعا کنند که این سند متعلق به حمایت از مدارس قدیم است و نه جدید. چون در صفحه اول مجله آمده: مدارس و مکاتب ملیه و کلمه جدید دیده نمیشود. ما نیز در پاسخ آنها گوییم:
🔹اولا: مجله معارف، اساساً متعلق به انجمن معارف است که فقط درباره مدارس جدید فعالیت میکرده و چنانکه دیدیم، مرحوم شیخ فضل الله نوری نیز دقیقاً به صندوق همین انجمن و مدارس جدید کمک کرده است. تعبیر مدارس "ملیّه" دقیقاً ناظر به غیر حوزوی بودن آن است. ما در فرسته بعدی، بیوگرافی انجمن معارف را از دایره المعارف بزرگ اسلامی میآوریم تا بیشتر معلوم گردد.
🔹ثانیا: مدارس قدیم اصلا زیر نظر حوزههای علمیه و علما بود و همانها هزینه مدارس قدیمه را پرداخت میکردند. ولی اسامی تجار و مسئولینی که دیدیم به مدارس کمک کردهاند، چه از داخل کشور و چه از خارج کشور (بویژه از پطرزبورگ) اینها ناظر به مدارس جدید کمک کردهاند.
اسرار تاریخ | استاد ابوالحسنی
⭕️ یک پرسش نهایی شاید افرادی با دیدن سند حمایت شیخ شهید از مدارس جدید، ادعا کنند که این سند متعلق ب
⭕️ دایره المعارف بزرگ اسلامی: انجمن معارف، با هدف تاسیس مدارس جدید تشکیل شد
👈 نکته: شیخ فضل الله نوری به همین انجمن یکصد قران کمک کرد و از تاسیس مدارس جدید به عنوان خیر جاری نام برد. (ر.ک: مجله معارف شماره ۱۰ | ۱۵ ذی الحجه ۱۳۱۶ق)
📚 تصویر فوق: مدخل انجمن معارف در دایره المعارف بزرگ اسلامی است؛ ج۱۰، ص ۳۱۶.
╭────────────╮
🆔 کانال اسرار تاریخ
http://eitaa.com/monzer_ir
╰────────────╯
🔺 علامه عسکری ره در جبهه جنگ تحمیلی
╭────────────╮
🆔 کانال اسرار تاریخ
http://eitaa.com/monzer_ir
╰────────────╯
5.94M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺 بشنوید | "ربنای" افطار ماه رمضان، قبل از انقلاب اینگونه بود!
🎙 با اجرای خوانندهای که به قتل رسید!
🔰سید جواد ذبیحی، روضهخوان مخصوص دربار و محمدرضاشاه بود که در مراسم خاکسپاری رضاخان نیز آوازخوانی کرد. از همین روی، با وجود تسلط بالایی که بر دستگاههای آوایی داشت، در بین قشر انقلابی آن روز جامعه، جایگاه مقبولی نیافت.
آوای ربنای او در عصر پهلوی، سالها در لحظه افطار از رادیو پخش میشد. این کلیپ نشان میدهد که "ربنای" بحث برانگیز شجریان، تا حد زیادی از "ربنای" ذبیحی تقلید کرده است. کلیپ فوق، کاری از حامیان آقای ذبیحی است. او نهایتاً به طرز بحث برانگیزی به قتل رسید.
╭────────────╮
🆔 کانال اسرار تاریخ
http://eitaa.com/monzer_ir
╰────────────╯
🔺نگاره تاریخی: گریز حضرت یوسف (ع) از زُلیخا
✍ اثر نگارگر شهیر، کمال الدین بهزاد
🆔 کانال اسرار تاریخ
http://eitaa.com/monzer_ir