علامه طباطبایی حقیقت عبادت را این میداند که بنده، خود را در مقام ذلت و عبودیت قرار داده و از هر چیز دیگر بریده، به یاد پروردگار خود باشد و او را ذکر گوید.
طباطبایی، المیزان، ۱۳۹۰ق، ج۱۸، ص۳۸۸.
فهرست انواع عبادات:👇
۱ - توصیف اجمالی اقسام عبادات
۱.۱ - عبادات فردی
۱.۲ - عبادات اجتماعی
۱.۳ - عبادات خدائی
۲ - اقسام عبادات فردی
۲.۱ - روزه
۲.۲ - اعتکاف
۲.۳ - حجّ
۲.۴ - علم و دانش
۲.۵ - تامین معاش
۲.۶ - انتظار فرج
۲.۷ - نیت پاک
۳ - اقسام عبادات اجتماعی
۳.۱ - نبرد و فداکاری
۳.۲ - امر بمعروف و نهی از منکر
۳.۳ - دفاع از حقوق مسلمانان
۳.۴ - کمک به نیازمندان
۳.۵ - احسان به پدر و مادر
۳.۶ - خانه داری
۳.۷ - پیمان زنا شوئی
۳.۸ - مجالست باعالم
۳.۹ - تولِّی و تَبَّری
۳.۱۰ - نگاه برادرانه
۳.۱۱ - هدایت و ارشاد
۳.۱۲ - اصلاح بین مردم
۳.۱۳ - خمس
۳.۱۴ - زکات
۳.۱۵ - پرداخت صدقات
۳.۱۶ - انفاق
۳.۱۷ - عفت و پاکدامنی
۳.۱۸ - آموختن علم
۳.۱۹ - عدالت پیشوا
۴ - اقسام عبادات خدائی
۴.۱ - نماز
۴.۲ - به یاد خدا بودن
۴.۳ - دعا
۴.۴ - تفکر در اسرار آفرینش
۱.۱ - عبادات فردی👇
منظور از این نوع عبادت، اعمال و تکالیفی است، که بر اساس نیّت بندگی و تقرّب صورت میگیرد، اما جنبهی فردی دارد، و منافع آن نیز بیشتر و در درجهی اول متوجه خود شخص میگردد، مانند: روزه، اعتکاف، حج، تحصیل علم، کسب معاش، انتظار فرج، و نیت پاک.
۱.۲ - عبادات اجتماعی
این نوع عبادات شامل سلسله اعمال و وظایفی میشود؛ که در درجهی اول منافع و آثار آن متوجهی افراد اجتماع میگردد، و این دسته اعمال را باز بدو دستهی وظائف جسمی و بدنی؛ و تکالیف مادّی و مالی میتوان تقسیم نمود:
دستهی اول، وظائف واعمالیست که مربوط بجسم و فعالیت بدنی انسان است، مانند: جهاد، امر به معروف و نهی از منکر، همکاری درکارهای اجتماعی؛ دفاع از حقوق جامعه، رعایت حقوق پدر و مادر و همسایه و استاد، توّلی و تبرّی، صلح و سازش بین افراد، و خانهداری زن، و دستهی دوم؛ کارهائی که مربوط بصرف مال و ثروت است، مانند پرداخت خمس؛ زکات؛ انفاق؛ صدقات؛ و سایر حقوق مالی.
۱.۳ - عبادات خدائی
اگر چه این دسته عبادات، با احکام دو دستهی قبل چندان تفاوتی ندارد؛ و معمولا وظائف خدائی و مردمی انسان درهم آمیخته است؛ اما در عین حال در درجهی اول؛ جهت معنوی و بندگی آن بیشتر مورد توجه است، تا آثار و جهات فردی و اجتماعی آن، مانند: نماز، مناجات، ذکر، دعا،شناخت صفات خدا، تفکّر در نظام خلقت، و آشنائی با اسرار و حکمتهای پروردگار.
۲_ اقسام عبادات فردی
اکنون طبق سه دسته بندی فوق، قسمتی از آیات و روایات عبادات فردی را از نظر میگذرانیم:
۲.۱ - روزه
دربارهی روزه و احکام و شرایط آن در قرآن کریم ۱۳ آیه وجود دارد، که یکی از آن آیات چنین است:
«کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ؛[۱]حکم روزه برای شما مقرّر و نوشته شد، همچنانکه این حکم برای امم قبل از شما هم نوشته شده بود.»
۲.۲ - اعتکاف
اعتکاف یک عبادت اسلامی است، که طبق شرائطی؛ مانند: سه روز توقّف در مسجد با روزه گرفتن؛ و خودداری از معاشرتهای جنسی، باید انجام گیرد، گاهی هم پیامبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم) بعنوان اِعتکاف ده روز در مسجد میماند و در حال عبادت و مناجات بسر میبرد و میفرمود: «اعتکاف عشر فی شهر رمضان تعدل حجتین و عمرتین.[۲] ده روز اعتکاف در ماه رمضان مساوی است با دو حجّ و دو عمره.»
۲.۳- حجّ
پیرامون عمل حج و شرائط و دستورات آن؛ در قرآن ۲۲ آیه وجود دارد، که یکی از آن آیات چنین است: «وَ اَذِّنْ فِی النَّاسِ بِالْحَجِّ یَاْتُوکَ رِجالاً وَ عَلی کُلِّ ضامِرٍ یَاْتِینَ مِنْ کُلِّ فَجٍّ عَمِیقٍ؛ [۳]ای ابراهیم! اعلام حجّ کن، تا مردم پیاده و سوار؛ از هر نقطهای دور دست بسوی تو آیند، و به اعمال حجّ و منافع آن دست یابند.»
۲.۴ - علم و دانش
علم و دانش آموختن نیز، از عبادات مسلّم و چشمگیر اسلامی است، و بهمنظور ارزش و اهمیت این عبادت، از مادّهی علم و مشتقّات آن، در قرآن کریم ۸۵۵ مرتبه سخن بهمیان آمده است. پیغمبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم) در بیان دیگر میفرماید: «فضل العلم احب الیّ من فضل العبادة.[۴] برتری و امتیاز علم در نزد من از ارزش و برتری عبادت بیشتر است.»
۲.۵-تامین معاش
تامین معاش، و تحصیل نیازمندیهای یک زندگی شرافتمندانه و اسلامی، از وظائف و عبادات یک فرد مسلمان بهشمار آمده است. پیغمبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم) فرمود: العبادة سبعة اجزاء، افضلها طلب الحلال.[۵] عبادت هفت قسمت است، که پرفضیلتترین قسمت آن، بدست آوردن مال و دارائی حلال است.
۲.۶-انتظار فرج
انتظار فرج و ظهور امام غائب (علیهالسّلام) و خود را ساختن و برای آمدن امام آماده گشتن و چشم براه تشکیل یک حکومت عادل دوختن نیز از جمله عبادات فردی اسلامی است.
علی (علیهالسّلام) فرمود: «افضل العبادة، الصبر و الصمت، و انتظار فرج.[۶][۷]بالاترین عبادت، صبر در جای خود، و سکوت بمورد، و انتظار فرج است.»
۲.۷ - نیت پاک
نیّت پاک و تصمیم باعمال خیر و انسانی، از جمله عبادات فردی است. شخصی به امام صادق (علیهالسّلام) عرض کرد: قربانت گردم، عبادت چیست؟ امام فرمود: «حسن النیة بالطاعة؛[۸] نیت پاک داشتن و تصمیم بر اطاعت، عبادت است.»
hasan-kateb-ghadam-ghadam-ba-ye-alam--(musiclove.ir).mp3
6.21M
قدم قدم با یه علم....
حسن کاتب
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
◀️استاد علی نصیریان هم، هنگام ورود به سالن تجلیل از مفاخر گیلان در تالار مرکزی با وجود اصرار میزبان، به احترام تلاوت قرآن از ورود به سالن امتناع کرد تا نظم جلسه بهم نخورد.
#هنرمند_قرآنی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
«این سکانس از فیلم موقعیت مهدی باید هرروز نشان داده بشه که بدونیم برای نشستن با آرامش چه بهایی پرداخت شده...»
#شهیدباکری
#یادآوری
#آرامش
*//لبیک یاقرآن//*
📣چهل و ششمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم - مرحله استانی
⏰زمان: ۲۵ لغایت ۲۷ مرداد ماه ۱۴۰۲
📌مکان: شهرستان خمینی شهر _ آستان مقدس امامزاده سید محمد (ع)
💠 همراه باکمپین اعلام انزجار ، اهانت به ساحت مقدس قرآن کریم تحت عنوان
#من_حامی_قرآنم
*روابط عمومی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان اصفهان *
#روابط_عمومی_اداره_کل_اوقاف_اصفهان
#اوقاف_و_امور_خیریه_استان_اصفهان
#مسابقات_سراسری_قرآن_کریم
#قرآن
#لبیک_یا_قرآن
#من_حامی_قرآنم
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
پرتکرارترین شعار سال ۱۴۰۱
اگر ولایت فقیه نبود ما الان کجا بودیم؟
🔹برشی از سخنرانی #حجت_الاسلام_راجی
🇮🇷