✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🌷 شرح خطبه متقین نهج البلاغه (شماره 19)
«قُرَّةُ عَيْنِهِ فِيمَا لَا يَزُولُ»
زندگی دنیا پایان پذیر است. گذراست. پنجاه سال، شصت سال است؛ اما زندگی آخرت طبق سخن قرآن کریم که سخن خداست، همیشگی است: «خَالِدِينَ فِيهَا أبَداً». فکر انسان با#تقوا همیشه در آن زندگی ابدی و همیشگی است. زیاد خود را پایبند به زندگی گذرا و تمام شدنی نمی¬کند. اینجا وظیفه اش را انجام می¬دهد؛ ولی فکرش آنجاست. با انجام وظائف محوّله می¬خواهد آن زندگی ابدی را تأمین کند.
«وَ زَهَادَتُهُ فِيمَا لَا يَبْقَى»
در تمتّعات مادی که باقی نمی¬ماند، زهدورزی می¬کند و به کم قناعت می¬کند.
«يَمْزِجُ الْحِلْمَ بِالْعِلْمِ وَ الْقَوْلَ بِالْعَمَلِ»
همیشه علم را با حلم و حرف را با عمل مقرون و ممزوج می¬کند. اگر حرفی می¬زند، سعی می¬کند به آن عمل کند. بعضی حرف می¬زنند؛ ولی پایبند عملی به حرف خود نیستند. این ها وقتی حرف می¬زنند، اول خودشان عمل می¬کنند و بعد به دیگران می¬گویند.
همان گونه که خاتم انبیاء صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: «من هر گاه چیزی را از شما می¬خواهم که به جا بیاورید، اول خودم انجام می¬دهم، بعد به شما می¬گویم انجام دهید و هر گاه از شما خواستم کاری را ترک کنید، اول خودم ترک می¬کنم، بعد از شما می¬خواهم ترک کنید.» چون اگر منِ گوینده بگویم و عمل نکنم، تأثیر کلامم از نصف هم کمتر می¬شود.
انسان با#تقوا وقتی که علم دارد و می¬خواهد برای دیگران خرج کند، در کنارش حلم را می¬گذارد که عصبانی نشود و طرف را از یادگیری علم منصرف نکند.
📚 آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ چه کنیم که دعایمان مستجاب شود؟
📣 امام خامنه ای:
بايد زمينه ى استفاده از رحمت و مغفرت و افاضات معنوى الهى را آماده كرد و آن، با ترك #گناه است. لذا شما در دعاى كميل مى بينيد كه امير المؤمنين (ع) مى فرمايد: «اللّهم اغفر لي الذّنوب الّتى تحبس الدّعاء». يعنى خدايا! آن #گناهانى كه دعاى مرا حبس خواهد كرد، آنها را بيامرز.
#گناهان، مانع از اجابت دعا مى شود. در همين شبها و سحرها، در دعاى شريف ابو حمزه مى خوانيد: «فرّق بينى و بين ذنبى المانع لي من لزوم طاعتك»: خدايا! ميان من و #گناهم فاصله بينداز؛ آن #گناهى كه مانع از انجام وظايفم مى شود و باعث مى گردد كه نتوانم خودم را به تو نزديك كنم.
اصل قضيه، مسأله ى ترك #گناه است.(18/ 01/ 1369)
پند 182
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ چه چیزی باورها و ایمانها را رشد می دهد؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
هر كس سربلندى و عزّت مى خواهد، تمام سربلندى و عزّت از خداست. سخنان پاك و باورهای خوب به سوى خدا بالا مى رود، و عمل صالح (یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات) آن را رشد می دهد.
📖 منْ كانَ يُريدُ الْعِزَّةَ فَلِلَّهِ الْعِزَّةُ جَميعاً إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَ الْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ (فاطر، 10)
آیه شماره 183
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌺 توصیه های پیامبر اکرم (ص) به ابوذر (شماره 4):
✅ نگاه مؤمن و کافر به #گناه چه تفاوتی با هم دارد؟
🔸 مؤمن #گناهش را مانند سنگ بزرگی می داند که همواره می ترسد بر او سقوط کند. ولی کافر، #گناهش را مانند مگسی می داند که بر بینی اش عبور کند.
📖 إنَّ اَلْمُؤْمِنَ لَيَرَى ذَنْبَهُ كَأَنَّهُ صَخْرَةٌ يَخَافُ أَنْ تَقَعَ عَلَيْهِ وَ إِنَّ اَلْكَافِرَ يَرَى ذَنْبَهُ كَأَنَّهُ ذُبَابٌ مَرَّ عَلَى أَنْفِهِ
📚 مکارم الأخلاق , جلد۱ , صفحه۴۵۸
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌹 امام على (ع):
هيچ كس جز با رعایت احکام واجب و حرام خوشبخت نمى شود و جز با ترک احکام واجب و حرام بدبخت نمى گردد. (غرر الحکم، ج 1 ص ۷۸۸)
🚫 لیست حرامهای شرعی (بخش دوازدهم)
111. اصرار بر انجام دادن گناه صغیره.
112. اظهار کردن حسادت (با بدگویی و مانند آن).
113. ایمن دانستن خود از مجازاتی که خداوند در برابر گناهان قرار داده است.
114. به جنگ انداختن حیوانات با یکدیگر مانند خروسها یا گاوها.
115. بی احترامی کردن به قرآن کریم، پیامبراکرم، انبیاء الهی و معصومین علیهم السلام و بی حرمتی کردن به مساجد و مقدسات مذهبی و همچنین بی احترامی به مؤمنین.
116. پیمان شکنی.
117. ترک کردن هر یک از واجبات الهی مانند خمس، زکات، امر به معروف، نهی از منکر و حجاب.
118. تعرب بعد از هجرت؛ یعنی مهاجرت به سرزمینی که موجب زیان رسیدن به دین انسان شود.
119. تفسیر کردن قرآن و متون دینی به سلیقه شخصی.
120. تکّبر.
📣 ادامه دارد ...
📚 منبع: طریق بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 آدرس کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🌷 شرح خطبه متقین نهج البلاغه (شماره 20)
«تَرَاهُ قَرِيباً أمَلُهُ»
آرزوهای طولانی در ذهن فرد متّقی نیست؛ مثلاً اگر این زمین را شصت سال قبل خریده بودم، الآن ده هزار برابر ترقّی قیمت داشت. این فکرها در ذهن او نیست؛ چون کسی ضمانت نمی¬دهد که شما شصت سال بعد زنده باشی. آن مقداری که عقلاً متعارف است، رواست که انسان در آن مورد برنامه¬ریزی کند و آرزو داشته باشد. بیشتر از آن، اتلاف وقت و نرسیدن به مسائل است.
«قَلِيلًا زَلَلُهُ»
لغزش هایش کم است؛ چون اهل #تقواست. اعمالش با دستور شرع مطابق است. کمتر به زمین می¬خورد. به عکس، انسان هایی که #تقوا را مراعات نمی¬کنند، زمین خوردن و لغزششان در زندگی زیاد است.
«خَاشِعاً قَلْبُهُ»
قلبشان در برابر خدا خاضع، خاشع و تسلیم است.
«قَانِعَةً نَفْسُهُ»
نفسش قانع است و زیاده طلبی ندارد. به هر مقداری که نیاز واقعی¬اش تأمین شود، اکتفا می¬کند.
«مَنْزُوراً أُكلُهُ»
انسان های با #تقوا پرخور نیستند. صبح چه بخورم؟! ظهر چه بخورم؟! شب چه بخورم؟! این گونه نیست که کتاب طبّاخی را باز کند، صبحانه این گونه، ناهار آن گونه و شام هم گونه ای دیگر. این علامت آن است که دارد عمر را در راه خوردن تلف می¬کند؛ چون این برنامه¬ریزی ها مقدماتی هم دارد. آن مقدمات هم وقت می¬برد؛ پول می¬برد؛ باید این ها را بخرد. باید کاری انجام دهد که این ها به این صورت درآید و بعد بخورد.
چقدر باید برای خریدن این ها بیرون برود. چقدر پول خرج کند. این ها همه اتلاف وقت و عمر است، بدون اینکه لزومی داشته باشد. بعد انسان پرخور با پرخوری، با خودش کاری می¬کند که به بیماری های صعب العلاج مبتلا می¬شود.
چاقی نتیجه ی پرخوری است. چاقی یکی از عوامل بسیار بزرگ بروز بیماری های قلبی، عروقی، کبدی و کلیوی است و تمام اعضاء و جوارح در اثر پرخوری خسته می¬شوند. بالاخره انسان فلج می¬شود و از کار می افتد. بنابراین متّقین در زندگی پرخور نیستند و به اندازه¬ای که لازم است، غذا می¬خورند.
📚 آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ آیا اموال و اولاد است که باعث تقرّب انسان به خدا می شود یا چیز دیگر؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
اموال و اولادتان چيزى نيست كه باعث تقرّب شما به ما شود، مگر كسانى كه به اصول دین ايمان آورند و اهل عمل صالح (یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات) شوند. در این صورت آنان دو برابر آنچه انجام داده اند، پاداش می گیرند و در غرفه هاى بهشتى، آسوده خاطر زندگی خواهند کرد.
📖 و ما أَمْوالُكُمْ وَ لا أَوْلادُكُمْ بِالَّتي تُقَرِّبُكُمْ عِنْدَنا زُلْفى إِلاَّ مَنْ آمَنَ وَ عَمِلَ صالِحاً فَأُولئِكَ لَهُمْ جَزاءُ الضِّعْفِ بِما عَمِلُوا وَ هُمْ فِي الْغُرُفاتِ آمِنُونَ (سبأ، 37)
آیه شماره 184
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🌷 شرح خطبه متقین نهج البلاغه (شماره 21)
«سَهْلًا أمْرُهُ»
کارهایش آسان است. سختگیر نیست. کسانی که دنیاپرست هستند، کارشان سخت است. در امور دنیوی گذشت ندارند. می¬گویند: «فلان چیز حتماً باید این جور، این قدر و این گونه باشد!» اما متّقین نه. آنها خیلی ساده و آسان می¬گیرند. لذا زندگی شان به راحتی می¬گذرد.
«حَرِيزاً دِينُهُ»
متّقین به عکس کارهای دنیا دینشان خیلی محکم و استوار است. کارهای دنیایی¬شان را سهل و آسان می¬گیرند؛ اما دینشان قرص و محکم است. کسی جرأت و قدرت طمع در دینشان را ندارد؛ نه با پول می¬توانند دین این ها را بخرند، نه با تهدید و نه با شبهات علمی . این ها جایگاه دینشان خیلی خیلی محکم و در حِصن حَصین است.
«مَيِّتَةً شَهْوَتُهُ»
خواسته¬هایشان محدود است. همه چیز را نمی¬خواهند. چیزهایی را که در زندگی ضرورت دارد، می¬خواهند. اما کسانی که دنیاپرست هستند، خواسته¬هایشان نهایت ندارد. شهواتشان، حاکم بر وجود آن هاست. سعی می¬کنند امکانات زیاد به دست آورند و همه چیز را در راه به دست آوردن شهوات و خواسته هایشان مصرف کنند.
«مَكْظُوماً غَيْظُهُ»
متّقین زود جوش نمی¬آورند و از کوره در نمی¬روند؛ اما دنیاپرست ها این جور نیستند و تا حرفی برخلاف میلشان بشنوند، از کوره در می¬روند و عصبانی می¬شوند؛ داد و فریاد راه می اندازند و دستشان بالا می¬رود. ولی متّقین این جور نیستند.
📚 آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
🌺 توصیه های پیامبر اکرم (ص) به ابوذر (شماره 5):
✅ ای ابوذر! وقتی خدا برای بنده ای خیر بخواهد، #گناهانش را جلو چشمش قرار می دهد و کاری می کند که #گناهان در نظر او سنگین و بزرگ باشند. و هنگامی که برای بنده ای بد بخواهد، کاری می کند که #گناهانش را فراموش کند.
✍️ نتیجه: وقتی کسی #گناهانش را به یاد داشته باشد و آن را بزرگ بداند، #توبه می کند و #گناه را تکرار نمی کند. اما وقتی #گناهانش را از یاد ببرد، باز هم #گناه می کند. خدا برای کسانی که اهل #توبه و ترک #گناهند، خیر می خواهد و برای کسانی که غرق #گناهند و اصلاً #توبه نمی کنند، شر می خواهد.
📖 يا أَبَا ذَرٍّ إِنَّ اَللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى إِذَا أَرَادَ بِعَبْدٍ خَيْراً جَعَلَ ذُنُوبَهُ بَيْنَ عَيْنَيْهِ مُمَثَّلَةً وَ اَلْإِثْمَ عَلَيْهِ ثَقِيلاً وَبِيلاً وَ إِذَا أَرَادَ بِعَبْدٍ شَرّاً أَنْسَاهُ ذُنُوبَهُ.
📚 مکارم الأخلاق , جلد۱ , صفحه۴۵۸
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (202)
🌷 ارزش علم و عالم دینی
مردي خدمت پیامبر گرامی رسید و عرض کرد: یـا رسـول االله! شخصـی از دنیـا رفتـه اسـت و بایـد تشـییع و دفن گردد. مجلس علمی هم هست که اگر در آن شـرکت کنم، از محضر عالم دینی بهره مند می شوم، و فرصت هم نیست که در هر دو شرکت کنم.
در هر کدام شركت کنم از دیگري محروم می مانم. شما کدام را دوست داري که من در آن شركت کنم؟
حضـرت فرمود: اگر کسانی هستند که جنازه را تشییع کنند و آن را به خاك بسپارند، در مجلس علم شرکت کن! چون شرکت در مجلس علمی یـک عـالم دینی، از تشییع هزار جنـازه، عیادت هزار بیمار، عبادت هزار شب، هزار روز روزه گرفتن، هزار درهم صـدقه دادن، هزار حـج غیر واجب و هزار جهـاد غیر واجب بهتر است.
اینها کجا و حضور در محضـر عالم دینی کجا! مگر نمی دانی کـه اوّلاً مقدمه #اطـاعت و #عبـادت خداونـد، علـم دین اسـت و ثانیاً خیر دنیـا و آخرت نیز بـا علـم به دین به دست می آید و ثالثاً شـر دنیـا و آخرت بـا جهـل به دین حاصل می شود؟
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 7، ص 23
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ خدا به زنان پیامبر قول داد در چه صورتی به آنها دو برابر پاداش دهد؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
هر کدام از شما که از دستورات خدا و پیامبرش #اطاعت کند و اهل عمل صالح (یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات) شود، ما به او دو بار پاداش می دهیم و برایش رزقی کریمانه آماده می کنیم.
📖 و مَنْ يَقْنُتْ مِنْكُنَّ لِلَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ تَعْمَلْ صالِحاً نُؤْتِها أَجْرَها مَرَّتَيْنِ وَ أَعْتَدْنا لَها رِزْقاً كَريماً (احزاب، 31)
آیه شماره 185
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🌷 شرح خطبه متقین نهج البلاغه (شماره 22)
«الْخَيْرُ مِنْهُ مَأْمُولٌ »
مردم در انجام کار خیر از او آرزو دارند؛ چون می¬دانند انسان خوبی است و مرتب، کارش خیر است و کار بد انجام نمی -دهد.
«وَ الشَّرُّ مِنْهُ مَأْمُونٌ»
مردم از شرّ این انسان در امانند؛ او نه به همسایه، نه همکار، نه همشهری و نه به هیچ کس دیگر، ضرر و زیان و شرّ نمی -رساند.
«إِنْ كَانَ فِي الْغَافِلِينَ كُتِبَ فِي الذَّاكِرِينَ وَ إِنْ كَانَ فِي الذَّاكِرِينَ لَمْ يُكْتَبْ مِنَ الْغَافِلِينَ»
اتفاق می افتد که انسان در بعضی از مجالسی که مردم مشغول کارهای باطل هستند، شرکت می¬کند. این فرد متّقی جزء غافلین حساب نمی¬شود و حواسش جمع است. اگر اتفاق افتاد که در جمعی حاضر شود که زباناً مشغول ذکر و یاد خدا هستند، اما قلباً از خدا غافل هستند، او قلبش به یاد خداست و از غافلین شمرده نخواهد شد.
«يَعْفُو عَمَّنْ ظَلَمَهُ»
متّقی، کسانی را که به او ظلم و ستم می کنند، عفو می¬کند. در جوامع بشری، همیشه ظلم و ستم بوده است. انسان ها آزادند و متناسب با قدرتشان، متناسب با ضعف و قوت دینشان، مبتلا به ظلم و ستم می¬شوند. هر کس قوّتش بیشتر باشد، می¬تواند ظلم بیشتری بکند.
بعضی از انسان های خوب در بعضی از زمان ها و در بعضی از مکان ها تحت ظلم واقع می¬شوند. چه کنند؟ اگر قدرت دفاع دارند، وظیفه دارند که دفاع کند. اگر از او چیزی گرفته¬اند، باید استرداد کند و پس بگیرد؛ اما اگر نمی¬تواند پس بگیرد، چه کند؟ آیا خود را بکشد؟ نه! وظیفه اش این است. اگر کسی به او ظلم کرد و نتوانست دفاع کند و حقش را بگیرد، گذشت می¬کند و او را رها می¬کند و به خدا می¬سپارد.
📚 آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen