📣 داستان کوتاه
✅ راههای شناخت امام معصوم
حمیري می گوید:
روزي خدمت امام کاظم (ع) رفتم و گفتم: فدایت شوم! یک امام را چگونه می توان شناخت؟
امام فرمود: با چند صفت:
1️⃣ پدر او امامت او را به مردم خبر دهد.
2️⃣ او را به مقام امامت نصب کنند و معرفی کنند و مردم او را بشناسند و حجت بر آنان تمام شود. چنانچه پیغمبر اکرم (ص) علی (ع) را به امامت نصب کرد و او را به مردم معرفی نمود.
3️⃣ هر چه از او بپرسند، جواب دهد و عاجز نشود.
4️⃣ اگر نپرسند، خودش بیان کند.
5️⃣ از آینده خبر دهد.
6️⃣ همه زبانها را بداند و با هر زبانی بخواهد، با مردم سخن بگوید.
امام (ع) سپس فرمود: بنشین تا علامت امامت خود را به تو نشان دهم تا خاطر جمع شوي.
در این حال مردی خراسانی وارد شد و به عربی از حضرت سؤالی کرد. اما حضرت به فارسی پاسخ سخنش را داد. مرد خراسانی گفت: من خواسته ام را به فارسی نگفتم. گمان می کردم شما فارسی نمی دانید.
امام (ع) فرمود: سبحان الله! اگر من نتوانم به زبان تو جواب دهم، آیا فضیلتی بر تو خواهم داشت؟
آن گاه امام (ع) به من فرمود: زبان هیچ یک از مردم و زبان مرغان و حیوانات و هر صاحب روحی بر امام (ع) مخفی نیست او همه را می داند. با این علامتها می توان امام را شناخت و چنانچه این صفت ها در او نباشد او امام نیست.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 5 ص 130
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
🌷 عاقل کیست؟
🌺 امام کاظم (ع):
عاقل کسی است که حلالها او را از شکر نعمتهای خدا باز ندارد و #حرامها بر مقاومت او غلبه نکند.
📖 إنَّ اَلْعَاقِلَ اَلَّذِي لاَ يَشْغَلُ اَلْحَلاَلُ شُكْرَهُ وَ لاَ يَغْلِبُ اَلْحَرَامُ صَبْرَهُ
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه ۳۸۳ به بعد
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (151)
🌷 اثر صدقه دادن به نیازمندان مؤمن
مردي خدمت امام کاظم (ع) رسید و عرض کرد: ده نفر عائله دارم که تمامشان بیمارند، نمیدانم چه کنم و با چه وسیله گرفتاریشان را برطرف سازم؟
امام (ع) فرمود: آنـان را به وسـیله صـدقه و احسـان در راه خـدا به نیازمنـدان مؤمن، معـالجه کن که هیـچ چیزي سـریعتر از صـدقه، حـاجت را برآورده نمی کند و هیچ چیزی براي بیمار، سودمندتر از صدقه نیست.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 9، ص 144
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🚫 دشمن ترین دشمن انسان کیست؟
هشام می گوید:
به امام کاظم (ع) گفتم: مبارزه با کدام دشمن #واجب تر است؟
امام فرمود: دشمنی که:
1️⃣ به تو نزدیک تر است
2️⃣ و دشمنی اش از بقیه دشمنان بیشتر است
3️⃣ و ضررش به تو از بقیه دشمنان بیشتر است
4️⃣ و دشمنی اش برای تو از بقیه دشمنان بزرگتر است
5️⃣ و با اینکه به تو نزدیک است، از همه دشمنان، مخفی تر است
6️⃣ و دشمنان دیگر را علیه تو می شوراند.
او ابلیس است که وسوسه در دلها به او سپرده شده است.
پس باید به شدت با او دشمنی کنی. مبادا مقاومت ابلیس در تلاش برای هلاک کردن تو، بیش از مقاومت تو در مبارزه با او باشد. زیرا او در قدرتش سست بنیان تر از توست و با همه بدیهایش کمتر از تو می تواند ضرر بزند. اگر به خدا پناهنده شوی، به صراط مستقیم هدایت شده ای.
✍️ شرح: مبارزه عملی با ابلیس، چیزی جز انجام #واجبات و ترک #محرمات نیست.
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه ۳۸۳ به بعد
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ خدا از پیامبر اکرم (ص) با چه صفتی یاد کرده است؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
اگر در کتابی که بر #عبدمان محمد نازل کرده ایم، شک دارید، یک سوره مثل آن بیاورید!
✍️ شرح: #عبد کسی است که مطیع دستورات ارباب است. عبد خدا #واجبات را انجام می دهد و حرامها را ترک می کند. این صفت مهم پیامبر اکرم (ص) در قرآن است.
📖 و إِنْ كُنْتُمْ في رَيْبٍ مِمَّا نَزَّلْنا عَلى عَبْدِنا فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِنْ مِثْلِهِ (بقره، 23)
آیه شماره 214
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ چه عاملی انسان را از انسانیت دور کرده و به حیوانیت نزدیک می کند؟
🌺 امام خامنه ای:
#گناه، انسان را از اوج اعتلاى انسانى ساقط مى كند. هركدام از #گناهان، ضربه اى به روح انسان، صفاى انسانى، معنويت و اعتزاز روحى وارد مى آورند و شفّافيت روح انسان را از بين مى برند و آن را كدر مى كنند. #گناه، آن جنبه ى معنويتى را كه در انسان است و مايه ى تمايز انسان با بقيه ى موجودات اين عالم مادّه است، از شفّافيت مى اندازد و او را به حيوانات و جمادات نزديك مى كند.(28/ 10/ 1375)
پند 36
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت (12)
🔹 ماهیت ابلیس
س: آیا ابلیس از جنّیان است یا از ملائک؟
ج: خود خدا می گوید او از جنّیان و طائفه ی جن است: «كانَ مِنَ الْجِنِّ»؛، لذا دیده نمی شود. جنها دیده نمی شوند. او هم از جنّیان است؛ منتهی در خلقت و وجود، مثل ملائکه بود و با آن ها قاطی بود و عبادت می کرد. بعد تمرّد کرد. جن از این جهت مثل انسان است که می تواند گناه کند؛ اما مَلَک نمی تواند گناه کند. ابلیس گناه کرد و او را از صف خارج کردند.
س: این شبهه در ذهن بعضی هست که می گویند چون شیطان در جایی بوده که حضرت آدم (ع) خلق شد، او هم جزء ملائکه است؟
ج: جزء ملائکه که بود. قرآن می گوید: «در میان آن ها بود.» چون بدنش مادی نیست و آن ها هم مادی نیستند و با هم تناسب دارند و می توانند کنار هم {باشند}. او هم در آنجا مشغول عبادت بود؛ اما جنس و ماهیتش فرشته نیست. خود خدا در قرآن تصریح می کند که «كانَ مِنَ الْجِنِّ»: ابلیس از طائفه ی جن بود نه فرشته؛ اما در میان آن ها بود و با آن ها زندگی می کرد. اصلش فرشته نبود. فرشته گناه نمی کند.
🔸 ادامه دارد ...
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
س: در بعضی از روایات از #شوخی کردن نهی شده. از طرفی در روایات دیگر درباره ادخال سرور، فضیلت زیادی قائل شدهاند. در نهایت ما باید #شوخی کنیم یا نه؟
ج: ما باید اول خودمان را یعنی #زبانمان را تربیت کنیم که اگر هم #شوخی کردیم، به دستورالعملهای خدا لطمه نخورد.
این یعنی با تحفّظ از دستور خدا شوخی کنیم. دروغ نگوییم. مردم آزاری نکنیم. به کسی تهمت نزنیم. دلی را نشکنیم. همه اینها را باید مراعات کنیم. آن وقت شوخی کنیم.
اما اگر شما عادت کردی به این گناهان و نمیتوانی مثلاً بدون کِنِف کردن یک نفر، دیگران را بخندانی، حق نداری شوخی کنی. در این صورت مرتکب #گناه می شوی.
بنابراین معنایش این است که ابتدا خودت را تربیت کن و بعد در جای مخصوص خودش شوخی کردن، بسیار اثر خوبی دارد.
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ مفاد تعهّدی که خدا از یهودیان گرفته بود، چه بود؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
از یهودیان بنی اسرائیل تعهّد گرفتیم که #عبد غیر خدا نباشید و #بندگی غیر خدا نکنید و به خوبی، حقوق #واجب والدین، نزدیکان، یتیمان، و فقرا را رعایت کنید و به مردم، سخن خوب که همان سخن خداست را بگویید و نماز را اقامه کنید و زکات #واجب را ادا کنید. اما شما یهودیان به جز تعداد کمیتان همگی از این دستورات روگردان شدید و اکنون نیز به آن پشت می کنید.
✍️ شرح: #عبد غیر خدا نبودن و #بندگی غیر خدا نکردن یعنی اطاعت نکردن از دستورات هر کس که مخالف #واجبات و #محرماتِ خدا حرف می زند.
📖 و إِذْ أَخَذْنا ميثاقَ بَني إِسْرائيلَ لا تَعْبُدُونَ إِلاَّ اللَّهَ وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ ذِي الْقُرْبى وَ الْيَتامى وَ الْمَساكينِ وَ قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْناً وَ أَقيمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ ثُمَّ تَوَلَّيْتُمْ إِلاَّ قَليلاً مِنْكُمْ وَ أَنْتُمْ مُعْرِضُونَ (بقره، 83)
آیه شماره 215
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ چه کنیم که از امتحانات الهی سربلند بیرون آییم؟
🌹 امام خامنه ای:
اى مؤمنينى كه در سخت ترين شرايط، سوار كشتى نوح شديد! مواظب باشيد از امتحان، سربلند بيرون آييد. راهش هم اين است كه #تقوا را در خودتان ذخيره كنيد. #تقوا يعنى همين كه مواظب رفتار خودتان باشيد كه خلاف #امر و #نهى خدا رفتار نكنيد. اين، معناى #تقواست.
يك وقت ممكن است سرِ رشته از دست انسان خارج شود و گناهى هم از او سر بزند. مهم اين است كه شما مراقب باشيد و بنا داشته باشيد كه #گناه نكنيد. اين، آن روحيه #تقواست.
( 29/ 11/ 1372)
پند 37
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌺 توصیه های پیامبر اکرم (ص) به ابوذر (شماره 29):
✅ ای ابوذر! کسی که از غیبت برادر مسلمانش جلوگیری کند، بر خدا این حق را پیدا می کند که از آتش جهنم نجاتش دهد. هر کس غیبتی را بشنود و بتواند با دفاع از غیبت شونده، به او کمک کند و کمک کند، خدا در دنیا و آخرت به او کمک خواهد کرد. اما اگر بتواند به غیبت شونده کمک کند ولی کمک نکند، خدا هم در دنیا و آخرت به او کمک نمی کند.
📖 يا أَبَا ذَرٍّ مَنْ ذَبَّ عَنْ أَخِيهِ اَلْمُسْلِمِ اَلْغِيبَةَ كَانَ حَقّاً عَلَى اَللَّهِ أَنْ يُعْتِقَهُ مِنَ اَلنَّارِ يَا أَبَا ذَرٍّ مَنِ اُغْتِيبَ عِنْدَهُ أَخُوهُ اَلْمُسْلِمُ وَ هُوَ يَسْتَطِيعُ نَصْرَهُ فَنَصَرَهُ نَصَرَهُ اَللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ فِي اَلدُّنْيَا وَ اَلْآخِرَةِ فَإِنْ خَذَلَهُ وَ هُوَ يَسْتَطِيعُ نَصْرَهُ خَذَلَهُ اَللَّهُ فِي اَلدُّنْيَا وَ اَلْآخِرَةِ
📚 مکارم الأخلاق , جلد۱ , صفحه۴۵۸
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت (13)
🔹 داستان آفرینش
س: در آیه ی «وَ لَقَدْ خَلَقْناكُمْ ثُمَّ صَوَّرْناكُمْ ثُمَّ قُلْنا لِلْمَلائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ» منظور از سجده چه بود؟
ج: همان سجده. معنای عربی سجده چیست؟ همان؛ اینکه در مقابل آدم که مخلوق خداست، به خاک بیفتند. در آن زمان هنوز سجده در مقابل غیر خدا حرام نشده بود. در شرایع بعدی هم حلال بود؛ لذا پدر و برادران یوسف (ع) در مقابل یوسف (ع) سجده کردند. سجده در اسلام تحریم شده است؛ پس تا وقتی که تحریم نشده، انجام آن معصیت نیست.
سجده، غایت خضوع است. چون آن ها آدم را قبول نداشتند، گفتند: «او به درد جانشینی خدا بر روی زمین نمی خورد؛ او آدمکش و خونریز است.» انسان های آن زمان این طور بودند. خدا برای تثبیت این معنی فرمود: «چون من او را به طرز خاصی ساخته ام، باید در مقابل او با سجده، اذعان و اعتراف کنید که این همان انسان است.»
فرشتگان سجده کردند؛ چون نمی توانستند مخالفت کنند؛ اما ابلیس چون آزاد بود، مخالفت کرد و گفت: «أنَا خَيْرٌ مِنْهُ خَلَقْتَني مِنْ نارٍ وَ خَلَقْتَهُ مِنْ طينٍ»: من بهتر هستم؛ نمی شود بهتر در برابر بدتر سجده کند.
این حرف را زد و خدا هم به جرم اینکه مخالفت فرمان و معصیت کرد، بیرونش کرد.
س: آيا سبب سجده ی ملائكه بر آدم (ع) تعلّم اسماء بود؟ علت سجده ی ملائكه برآدم (ع) چه بود؟
ج: نه؛ برای اينكه خوب قبول كنند و بپذيرند كه اين آدم، شايستگي خلافت را دارد نه آنها. اين را خوب محكم قبول كنند.
س: براي اثباتش، تعلّم اسماء ...؟
ج: بله؛ قبول كردند؛ اما براي تثبيتِ قبول، فرمود: «بايد در مقابل او سجده هم بكنيد؛ چون او شايستگي دارد.»
س: اين سجده به چه نيتي بود؟ آیا به نيت پرستش؟
ج: به نيت تكبير و تعظيم آن آدم. به نیت خدا درست كردن نبود.
س: در آیه ی «يا إِبْليسُ ما مَنَعَكَ أنْ تَسْجُدَ لِما خَلَقْتُ بِيَدَيَّ أسْتَكْبَرْتَ أمْ كُنْتَ مِنَ الْعالينَ» مراد از عالین چه گروه هایی هستند؟
ج: در روایت آمده فرشته هایی هستند که پست و مقامشان خیلی بالاتر از این فرشته ها است. پس این آیه یعنی چرا سجده نکرده و مخالفت کردی؟ آیا تو از آنهایی بودی که لازم نیست سجده کنند؟ آن ها احتیاج ندارند. تو که از آن ها نیستی؛ پس باید سجده می کردی. عبارت «أمْ كُنْتَ مِنَ الْعالينَ» به یک معنایی آن نیست. در آیه ی شریفه درباره فرعون آمده: «عَلا». کلمه ی «عالی» اسم فاعل از «عَلا» است. پس معنی آیه چنین می شود: چرا در اثر علوّ و برتری جویی ترک کردی؟ یا طور دیگر.
س: آیا خودپرستی شیطان باعث تمرّد نشد؟
ج: اولش این بوده. گفت: «فضیلت من از آدم بیشتر است؛ او را از گِل خلق کرده ای که زیر پای مردم است و خوار و بی مقدار است. من از آتش هستم که بالا می رود.» از این حرف ها زد و فلسفه بافت و گرفتار شد.
س: آیه ی «فَسَجَدُوا إِلاَّ إِبْليسَ لَمْ يَكُنْ مِنَ السَّاجِدينَ» یعنی چه؟
ج: ابلیس در میان آن ها بود. آن ملائکه، مأمور زمین بودند. آن ها از ملائکه ی خیلی بالا نبودند. آنجا روی زمین بودند. آن ها سجده کردند و ابلیس هم در آن ها بود. او می توانست در آن ها باشد؛ چون بدن ندارد و تقریباً مثل آنهاست.
🔸 ادامه دارد ...
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen