🌷 داستان کوتاه (67)
📖 پای درس امام حسین (ع)... (۱۲۸)
✅ راضی به رضای خدا
🌹 پسری از امام حسین علیه السلام درگذشت؛ امّا اندوهی در ایشان دیده نشد. از این رو، ایشان مورد عتاب قرار گرفت.
امام علیه السلام فرمود: «ما خاندانی هستیم که از خدا درخواست می کنیم و به ما عطا می کند؛ امّا اگر او چیزی بخواهد که او دوست دارد و ما آن را خوش نداریم، به خواسته خدا رضایت می دهیم».
📖 ماتَ ابنٌ لِلحُسَینِ علیه السلام فَلَم یُرَ بِهِ کَآبَةٌ،فَعوتِبَ عَلی ذلِکَ،فَقالَ: إنّا أهلُ بَیتٍ نَسأَلُ اللّهَ عز و جل فَیُعطینا،فَإِذا أرادَ ما نَکْرَهُ فیما یُحِبُّ رَضینا.
📚 حکمت نامه امام حسین، ج1 ص 119
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ از نظر دشمن، چه عاملی به پیشرفت جوان ایرانی کمک می کند و باید آن را تضعیف کرد؟
🌷 امام خامنه ای:
جوانها بايد هوشيار باشند. دشمن دانسته است كه #تقوا و #پرهيزگارى جوان ايرانى و دين دارىِ جوان ايرانى به پيشرفت او در ميدانهاى مختلف كمك مى كند؛ مى خواهد اين را تضعيف كند. امام هشدار مى دهند؛ هم به جوانها، هم به دانشگاهها، هم به حوزه هاى علميه، هم به قاطبه ى جوانان كشور كه بيدار باشند، هشيار باشند. اغفال جوان و سست كردن جوانها، به معناى عقب نگهداشتن ملت است. همه ى ملت بايد احساس مسئوليت كنند و مسئولين هم بايستى با جد و جهد در اين راه تلاش كنند كه جهاد بزرگى است. (14/ 03/ 1387)
✍️ شرح: #تقوا و #پرهیزکاری یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات در زندگی فردی و اجتماعی
پند 130
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
📣 داستان کوتاه (14)
✅ علم امام زمان به اعمال ما
در محضر امام صادق (ع) بودم. بدون اینکه سخنی بگویم، فرمود: «اي داود رقّی! روز پنج شنبه هنگامی که برنامه اعمالتان را پیش من آوردند، در آن دیدم که تو درباره پسر عمویت، فلانی، خوبی کرده اي. از این کار تو خوشحال شدم و فهمیدم همین صله رحم تو با وي (و قطع صله رحم از جانب او) باعث مرگ زودرس پسر عمویت خواهد شد.»
من پسر عمویی داشتم بسیار بدفطرت و دشمن سرسختم بود. هنگامی که شنیدم او و خانواده اش در فقر و ناداري شدید، روزگار بدي را به سر می برند، برایش مقداري مخارج فرستادم و سپس به سوي مکه حرکت نمودم ـ او بعد از من فوت شده بود ـ موقعی که در مدینه خدمت امام صادق (ع) رسیدم، بدون اینکه حرفی بزنم، امام (ع) آن جریان را به من خبر داد .
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 5 ص 110
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 جبر و اختیار (36)
س: آیا تربیت والدین در اختیار انسان نقشی ندارد؟
ج: تربیت دست انسان را نمی بندد. هیچ چیزی دست انسان را نمی بندد. نه ژن می بندد؛ نه تربیت می بندد؛ نه پدر و مادر می بندند؛ نه رفیق می بندد و خلاصه هیچ چیزی دست انسان را نمی بندد. این ها دعوت می کنند، اما من می توانم به هم بزنم. این همه آدم هستند که رفیق بد به آن ها می گوید: «برویم فلان جا!» اما او نمی رود. این همه آدم هستند که پدرانشان بد هستند، ولی خودشان خوبند.
به هر حال آن چیزی که خدا به انسان داده، در برابر رفیق، در برابر محیط، در برابر مدرسه و در برابر همه ی این ها قدرت مقاومت دارد؛ منتهی خود ما آن را خرج نمی کنیم و استفاده نمی کنیم؛ و الّا زیادند افرادی که در این شرایط واقع می شوند، اما متأثر نمی شوند.
س: آیا نقش شیطان هم همین گونه است؟
ج: شیطان هم مثل همان ژن است که در برابر تصمیم، کاره ای نیست. شیطان که دست و پای انسان را نمی بندد. شیطان دعوت می کند و می گوید: «ببین این غریزه ی خود من است که مرا تحت فشار قرار می دهد.»
ایمان من هم که ضعیف است و به دنبالش می روم. کسانی که به دنبالش نمی روند، چطور نمی روند؟ شما هم مثل آن ها می توانی نروی. بنابراین شیطان هم مثل ژن است. هیچ کدام از این ها بر انسان مسلّط نیستند. از دور، سوسویی می کند؛ اما آنچه مؤثر واقعی است، تصمیم و اراده ی جدی شماست؛ لذا شیطان هر چه دعوت کند، خیلی ها به طرف گناه نمی روند و خیلی ها می روند. آن ها تصمیم ندارند ولی این ها اراده ی جدی دارند که پاک باشد.
س: آیا برخی از روزهای خاص مثل ولادت اهل بیت علیهم السلام یا ایام خاص نجومی در پیدایش فرزند تأثیر خاصی دارد؟
ج: اگر پدر و مادر، آدم های سالم و اهل تقوا باشند و مراعات کنند، به هر حال فرزندشان سالم و صالح از آب درمی آید؛ و الّا اگر منتظر شوی که آسمان، او را درست کند و تو او را خراب کنی، بچه فاسد می شود. نجوم دخالتی ندارند. این دین سالم و صحیح پدر و مادر است که باعث می شود بچه در بستر سلامت دینی بار آید و او هم مثل پدر و مادرش مسلمان شود.
🔸 ادامه دارد ...
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ راه اصلاح اعمال انسانها چیست؟
🌹 خدای #متقین فرموده:
اى مؤمنین! اهل #تقوا شوید و سخنهای محکم بگوييد تا خدا اعمال شما را اصلاح کند و گناهانتان را ببخشد.
📖 يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ قُولُوا قَوْلاً سَديداً * يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمالَكُمْ وَ يَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُم (احزاب، 70 و 71)
✍️ توضیح: #تقوا که همان انجام #واجبات و ترک #گناهان است، باعث می شود همه اعمال انسانها اصلاح شود. چون آنچه اعمال انسانها را خراب کرده، همان #گناهانی است که خدا ممنوع کرده است و اگر انسانها آن #گناهان را ترک کنند، تمام اعمالشان عمل صالح می شود و تمام امور زندگی شان اصلاح می گردد.
ضمناً شروع و ادامه #تقوا باعث آمرزش تمام #گناهان قبلی است.
(آیه شماره 7)
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (۴۸)
🌷پيامبر اکرم (ص):
هر يك از شما منكرى را ببيند و با #دست خود آن را تغيير دهد، وظيفه اش را انجام داده است و كسى كه نتواند با #دستش آن را تغيير دهد ولى با #زبانش تغيير دهد، او هم وظيفه اش را انجام داده است و كسى كه نتواند با #دست و #زبانش آن را تغيير دهد ولى در #قلبش آن را منکر بداند، او هم وظيفه اش را انجام داده است. اين ضعيف ترين مرحله ايمان است.
✍️ شرح: امر به معروف و نهی از منکر، مراتبی دارد. مرتبه #قلبی، #زبانی و #عملی. تشخیص هر یک از مراتب، بر اساس احکام شرعی است و بر عهده خود شخص است.
📖 من رَأى مِنكُم مُنكَرا فَغيَّرَهُ بِيَدِهِ فقَد بَرِئَ ، و مَن لَم يَستَطِعْ أن يُغَيِّرَهُ بِيَدِهِ فغَيَّرَهُ بلِسانِهِ فقَد بَرِئَ ، و مَن لَم يَستَطِعْ أن يُغَيِّرَهُ بلِسانِهِ فغَيَّرَهُ بقَلبِهِ فقَد بَرِئَ ، و ذلكَ أضعَفُ الإيمانِ .
📚 میزان الحکمه، ح ۱۲۹۰۲
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
🌷 داستان کوتاه (68)
📖 پای درس امام حسین (ع) ... (۱۲۹)
✅ توصیه امام حسین (ع) به عمر سعد چه بود؟
🌹 امام حسین علیه السلام در کربلا به عمر سعد فرمود: «وای بر تو، ای پسر سعد! آیا #تقوا پیشه نمی کنی و از خدایی که بازگشتت به سوی اوست، نمی ترسی که با من می جنگی در حالی که می دانی که من پسر چه کسی از نسل پیامبر خدا هستم؟! یزیدیان را رها کن و با من باش که من تو را به خدا نزدیک می کنم».
عمر سعد به امام گفت: ابا عبد اللّه! می ترسم خانه ام را ویران کنند.
امام حسین علیه السلام به او فرمود: «من آن را برایت می سازم».
عمر سعد گفت: می ترسم مزرعه ام را بگیرند.
امام حسین علیه السلام فرمود: «من از دارایی ام در حجاز بهتر از آن را به تو می دهم».
اما عمر سعد پاسخی نداد.
📖 فی ذِکرِ ما جَری بَینَ الحُسَینِ علیه السلام قَبلَ شَهادَتِهِ و بَینَ عُمَرَ بنِ سَعدٍ:فَقالَ لَهُ
الحُسَینُ علیه السلام:وَیحَکَ یَا ابنَ سَعدٍ،أما تَتَّقِی اللّهَ الَّذی إلَیهِ مَعادُکَ أن تُقاتِلَنی،و أنَا ابنُ مَن عَلِمتَ یا هذا مِن رَسولِ اللّهِ صلی الله علیه و آله؟!فَاترُک هؤُلاءِ و کُن مَعی؛فَإِنّی اقَرِّبُکَ إلَی اللّهِ عز و جل.
فَقالَ لَهُ عُمَرُ بنُ سَعدٍ:أبا عَبدِ اللّهِ،أخافُ أن تُهدَمَ داری.
فَقالَ لَهُ الحُسَینُ علیه السلام:أنَا أبنیها لَکَ.
فَقالَ:أخافُ أن تُؤخَذَ ضَیعَتی.
فَقالَ الحُسَینُ علیه السلام:أنَا اخلِفُ عَلَیکَ خَیرا مِنها مِن مالی بِالحِجازِ.
قالَ:فَلَم یُجِب عُمَرُ إلی شَیءٍ مِن ذلِکَ.
📚 حکمت نامه امام حسین، ج 2 ص 93
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ عامل جلب برکات الهی چیست؟
🌹 امام خامنه ای:
برادران و خواهران! #تقواست كه لطف و رحمت خدا را به شما متوجه مى كند. #تقوا و پرهيزگارى و جديت در راه خداست كه بركات الهى را جلب مى كند؛ «و لو انّ اهل القرى آمنوا و اتّقوا لفتحنا عليهم بركات من السّماء و الارض». #تقوا، شما را در مقابل استكبار و قدرتهاى ظالم پيروز مى كند. #تقوا، پيام شما را در ذايقه ملتهاى مظلوم شيرين مىكند. تا حالا هم هر چه پيروزى و پيشرفت بوده است، ناشى از #تقواى #باتقواها و پرهيزكاران بوده است. (19/ 11/ 1369)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #گناهان در امور فردی و اجتماعی
پند 131
📱 کانال سبک زندگی متقین:
🆔@mottagheen
📣 داستان کوتاه (15)
✅ راههای شناخت امامان
حمیري می گوید:
روزي خدمت امام کاظم (ع) رفتم و گفتم: فدایت شوم! یک امام را چگونه می توان شناخت؟
امام فرمود: با چند صفت:
1. پدر او امامت او را به مردم خبر دهد.
2. او را به مقام امامت نصب کنند و معرفی کنند و مردم او را بشناسند و حجت بر آنان تمام شود. چنانچه پیغمبر اکرم (ص) علی (ع) را به امامت نصب کرد و او را به مردم معرفی نمود.
3. هر چه از او بپرسند، جواب دهد و عاجز نشود.
4. اگر نپرسند، خودش بیان کند.
5. از آینده خبر دهد.
6. همه زبانها را بداند و با هر زبانی بخواهد، با مردم سخن بگوید.
امام (ع) سپس فرمود: بنشین تا علامت امامت خود را به تو نشان دهم تا خاطر جمع شوي.
در این حال مردی خراسانی وارد شد و به عربی از حضرت سؤالی کرد. اما حضرت به فارسی پاسخ سخنش را داد. مرد خراسانی گفت: من خواسته ام را به فارسی نگفتم. گمان می کردم شما فارسی نمی دانید.
امام (ع) فرمود: سبحان الله! اگر من نتوانم به زبان تو جواب دهم، آیا فضیلتی بر تو خواهم داشت؟
آن گاه امام (ع) به من فرمود: زبان هیچ یک از مردم و زبان مرغان و حیوانات و هر صاحب روحی بر امام (ع) مخفی نیست او همه را می داند. با این علامتها می توان امام را شناخت و چنانچه این صفت ها در او نباشد او امام نیست.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 5 ص 130
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 جبر و اختیار (37)
س: بعضی هستند که هر چند امکان این وجود داشته که معارف دین را یاد بگیرند ولی به خاطر کثرت تبلیغات، اصلاً ذهنشان به این سمت نرفته است؛ حتی ممکن است در حکومت اسلامی هم زندگی کنند؛ عاقبت آن ها چه می شود؟
ج: اگر امکان آن بود که برود از کسی که عالم است، سؤال کند یا کتابی بود، اما دنبال آن نرفت و گرفتار انحراف شد، مقصر است؛ اما اگر هیچ وسیله ای برای حل مشکل نبود، نه عالمی بود و نه کتابی، فقط یک اشکال هست که می گویند: «تو نباید در آنجا بمانی. باید به جایی بروی که علما هستند و کتاب هست.»
اگر شیعه به آن طرف نروژ برود و در آنجا زندگی کند که سالی سه ماه روز است و یا شش ماه شب است و هیچ کس نیست که دین را از او یاد بگیرد، آنجا نمی شود رفت. حق نداری بروی. باید به جایی بروی که علما زیادند و حوزه ی علمیه هست و مسجد و اذان هست. بنابراین خیلی ها با رفتن به خارج، مرتکب گناه کبیره شدند و بچه های آن ها هم از بین می روند. بچه هایشان به مدارس آن ها می روند و از آن حرف ها یاد می گیرند.
س: اگر کودکی در خانواده ای بزرگ شده که از ابتدا ضد روحانیت بوده و در این فضا بزرگ شده، چطور؟
ج: باشد؛ خدا به عقل داده یا نه؟ اگر به عقل داده، باید حرف ها را مقایسه کند و ببیند حرف هایی که سابقاً شنیده درست است یا نه. چه مقدار از آن درست است و چقدر نادرست؟ اگر این را مشخص کند، گمراه نمی شود؛ اما اگر بپذیرد و تحقیق هم نکند و گرفتار ضلالت شود، مقصّر است.
س: آیا درست است که انسان جهنمی، از جهنم و انسان بهشتی از بهشت خلق شده است؟
ج: نه؛ معنای خلق شدن جهنمی از جهنم این است که کاری می کند که عاقبت به جهنم می رود. به این دلیل است که می گویند: «جهنمی را برای جهنم خلق کرده است.»
س: آيا احاديثي كه درباره ی طينت مؤمن و كافر وجود دارد، صحيح است؟
ج: اين روایات در حدّ تواتر است و نمي شود رد كرد؛ منتهي فهمش مقداری غامض است. چه مي خواهد بگويد؟ اين مشكل است. ظاهراً مي خواهند اين را بگويند كه مواد تشكيل دهنده در ساختمان وجودي انسان ممكن است بعضي درجه يك باشند و بعضي درجه دو و سه باشند. اينها در گرايش انسان به سعادت و گرايش انسان به ايمان يا كفر اثر مي كنند. مي خواهد اين را برساند.
س: حتي ساختمان جسم؟
ج: عمده جسم.
س: بعضی اين نوع روايات را با بحث عالم ذر حل كرده اند؛ آیا درست است؟
ج: نه خير؛ ذر مقابل عالم خلقت است، بنا بر قول كساني كه قائل به ذر هستند. اينجا عالم خلقت است. مي گويند ذر جلوتر از این عالم است.
س: اين طور گفته اند كه در عالم ذر شرايط يكساني بوده و خدا همه را امتحان كرده است و از جواب آن ها طينتها مشخص شده است؟
ج: نه خير؛ اين درست نيست. طينت از گِل اينجاست. گِل طبيعت است. طينت يعني طين؛ نوع خاصي از گِل. گِل در طبيعت پيدا مي شود. در ذر که گِل نيست.
س: اگر اين جور باشد، گاهي ساختمان بدن دو برادر دو قلو كاملاً شبيه به هم است؛ پس چطور يكي كافر مي شود و يكي مسلمان؟
ج: ظاهرش شبيه است؛ اما گِل هايشان ممكن است با هم فرق داشته باشد.
س: از یک پدر و مادرند و تغذيه ی آن ها هم يك جور بوده است؟
ج: باشد. حالات فرق مي كند. مقارن با بعضي از چيزهاي ديگر بوده است يا وقتی بيرون آمده، ضمائمي پيش آمده که آن ها باعث شده است. ممكن است اول با هم مشترك باشند و وقتي بيرون مي آيند، به تدريج چيزهايي كه بر هر دو احاطه دارد، گاهي مختلف مي شود و آن ها را از هم جدا مي كند. مي گويند همه ی اينها مؤثر است. منظور اين است که اثر دارد. حتي اگر شما كافر را به فيضيه بياوري و با طلبه ها بار بيايد، طلبه مي شود. خيلي خوب هم علم ياد مي گيرد و هم متديّن و باتقوا مي شود. محيط اين قدر اثر دارد. معاشرت اين قدر مؤثر است. شنيدني هاي خوب اين قدر اثر دارد؛ اما اگر همين بچه هاي مراجع تقليد را به خارج ببري، دزد بار مي آيند. بعضي از بچه هاي مراجع این طور بوده اند. محيط اين قدر اثر دارد.
🔸 ادامه دارد ...
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ ملاک برتری انسانها نسبت به هم چیست؟
🌹 سخن خدا در قرآن:
ای مردم جهان! این ما بودیم که شما را از یک مرد و زن (آدم و حوا) آفریدیم و شما را به صورت ملّتهای مختلف و قبائل گوناگون درآوردیم تا از هم متمایز باشید و یکدیگر را با این تمایزها تشخیص دهید؛ پس هیچ کدام از این تمایزات، دلیل برتری نیست؛ چون محترمترینِ شما نزد خدا کسی است که باتقواتر از بقیه باشد و از دستورات واجب و حرامِ خدا بیشتر اطاعت کند. شک نکنید که خدا داناست و از تقوای تکتک شما باخبر.
📖 يا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْناكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَ أُنْثى وَ جَعَلْناكُمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاكُمْ . (حجرات، 13)
✍️ توضیح: تفاوت رنگ و نژاد و ملیت و ثروت انسانها باعث برتری آنها بر هم نیست. خدا تنها عامل برتری انسانها بر هم را #تقوای آنها می داند. پس هر کس بیشتر اهل انجام واجبات و ترک حرامها باشد، برتر از دیگران است و ارج و قرب بیشتری دارد.
آیه شماره 8
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ برکات آسمان و زمین را چه عاملی جاری خواهد کرد؟
🌷 امام خامنه ای:
قرآن به ما مى فرمايد كه: «و لو انّ اهل القرى آمنوا و اتّقوا لفتحنا عليهم بركات من السّماء و الأرض»؛ ايمان و #تقوا كه باشد، بركات آسمان و زمين جارى خواهد شد. بركات آسمان، همان فتوح معنوى است، همان رحمت الهى است، همان تقرب إلى اللَّه است، همان استغفار ملائكه ى آسمان و حمَله ى عرش براى بندگان خدا در روى زمين است. بركات ارض، يعنى همه ى آنچه كه به زندگى زمينى انسان ارتباط پيدا مى كند؛ يعنى آزادى، يعنى رفاه، يعنى استقلال، يعنى امنيت، يعنى سعه ى رزق، سلامت بدن و از اين قبيل. اگر ايمان و #تقوا باشد، هم آن بركات و هم اين بركات براى بشر وجود دارد. (14/ 02/ 1387)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات در زندگی فردی و اجتماعی
پند 132
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen