✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 جبر و اختیار (40)
س: فرق فطرت و غریزه در چیست؟
ج: اگر خدا انسان را ـ که همان آدم و و حوا هستند ـ از اول جوری خلق می کرد که نمی توانستند نسل آدمی داشته باشند، معنایش این بود که تا چند سال زنده بودند و بعد می مردند و دیگر انسانی بر روی زمین نبود. خدا این زوج را جوری آفرید که از آن ها نسلی باقی بماند؛ لذا فرمود: «وَ بَثَ مِنْهُما رِجالاً كَثيراً وَ نِساءً».
بنابراین برای اینکه آدم و حوا نسل داشته باشند، چه کرد؟ به آن ها غریزه ی شهوت داد. غریزه ی شهوت یکی از علل و عوامل مهم بقاء نسل انسان بر روی زمین است. از غریزه ی شهوت همان طور که این هنر برمی آید، هنرهای بد هم برمی آید. ممکن است کارهایی بکند. غریزه به کمک نفس اماره و وسوسه ی شیاطین، انسان را به گناه و خلاف دعوت می کند. آن وقت دنیا جهنم می شود. این غریزه یکی از موانع اطاعت فرمان خداست. انسان به خیابان که می رود، زن ها رژه می روند. یک نگاه به آنها می کند و مرتکب گناه می شود. در این نگاه، خطراتی پیدا می شود. نگاهِ تنها نیست.
خیلی از نگاه کننده ها به دنبال آن می روند. خیلی از کسانی که به دنبال آن می روند، موفق می شوند و آن وقت چطور می شود؟ یک روز و دو روز هم که نیست. این زن فردا هم هست و من هم اگر فردا رفتم، جوان های دیگر هستند. آن وقت فاسق می شود؛ لذا خدا واجب کرده که پسرها ازدواج کنند. اگر تحت فشار غریزه قرار گرفتند، هیچ راهی جز ازدواج وجود ندارد و ازدواج را اسلام برای چنین جوانی واجب کرده است.
بنابراین کار غریزه این است. خطر هم دارد. خطر را هم خدا با ازدواج ترمیم کرده تا نسل بشر بر روی زمین استمرار پیدا کند و فساد به وجود نیاید.
س: چرا نوع بشر خطا می کنند؟ مگر خلقت بشر این گونه است؟
ج: خلقت، خطا ندارد. انسان مجهّز به غرائض و شهوات است؛ جاهل است؛ شکم دارد؛ شهوت دارد؛ پول می خواهد؛ همه چیز می خواهد. شیطان می آید و دست او را می گیرد و می گوید: «اگر پول زیاد می خواهی، برویم آنجا!» این طور است. خود انسان در اثر همان هواپرستی به دنبال خواسته های نفس می رود و گمراه می شود. بنا نیست مردم کار بد بکنند. هر کسی هم کار بد بکند، می فهمد؛ اما می رود. در اثر غرائض و گرفتاری هوای نفس دیگر عقل انسان از کار می افتد.
س: تمایل غریزی و تمایل نفس اماره یعنی چه؟
ج: نفس اماره همیشه از طریق غرائز کار می کند. اگر غریزه نباشد، علاقه ای ندارد. نفس اماره از طریق غرائز کار می کند. غرائز، فطری انسان است. علاقه به خوردنی ها، پوشیدنی ها و شهوات، غرائز انسان است؛ منتهی به دنبال تمام آن رفتن، خطرآفرین و مصیبت بار است. مقداری از آن را پروردگار متعال تحریم کرده و بقیه را آزاد گذاشته است. خدا نفرموده: «نخور!» چون خود خدا به انسان شکم داده است. نفرموده: «نپوش!» احتیاج را خود خدا به انسان داده است. هر چیزی که انسان در زندگی مادی به آن نیاز دارد، پروردگار متعال در حدود نیاز، آن را برای او حلال کرده است؛ اما مقداری از آن را که مضر است، تحریم کرده است.
این نفس اماره می خواهد به جایی هم که خدا تحریم کرده، سر بزند. اینجاست که خطر پیش می آید؛ و الّا خوردن حلال که مسأله ای نیست؛ پوشیدن حلال که اشکالی ندارد؛ ازدواج که اشکالی ندارد. همه ی این ها تأمین غرائز فطری انسان است؛ اما نفس اماره به محدود اکتفا نمی کند و می خواهد آزاد باشد. این آزادی، خطرناک است؛ چون تنها یک نفر که در جامعه نیست که آزاد باشد. میلیون ها انسان در یک شهر زندگی می کنند. اگر همه ی این ها بخواهند آزاد باشند، چطور می شود؟ لذا خدا تحریم کرده و فرموده: «نه!» باید فقط به این مقدار اکتفا کنیم، نه بیشتر.
🔸 ادامه دارد ...
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌷 داستان کوتاه (75)
✅ چهل خانه
مردی از انصار خدمت پیامبر خدا (ص) آمد و عرض کرد: من خانه ای در فلان محل خریده ام و نزدیکترین همسایه ام آدمی است که امید خیری از او ندارم و از شرش نیز خاطر جمع نیستم.
رسول خدا (ص) به علی (ع) ، سلمان، اباذر و شاید مقداد دستور دادند که با صدای بلند در مسجد فریاد بزنند که هر کس همسایه اش از آزار او آسوده نباشد، ایمان ندارد. آنان نیز در مسجد سه بار فرمایش حضرت را با صدای بلند به مردم اعلام کردند. سپس حضرت با دست اشاره کرد و فرمود: چهل خانه از چپ و راست و جلو و عقب، همسایه محسوب می شود.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 3 ص 42
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌺 سبک زندگی حضرت لوط (ع) چه بوده؟
✅ سخن خدا در قرآن:
قوم لوط پیامبران را دروغگو و پیامبریشان را دروغ پنداشتند. همان زمان که پیامبرشان لوط که از قوم خودشان بود، به آنها می گفت: «چرا از خدا نمی ترسید و از مخالفت با دستورات #واجب و #حرامش پرهیز نمی کنید؟
شک نکنید که من فرستاده امینی از طرف خدا برای شما هستم و حامل دستورات او؛ پس طبعاً باید از مخالفت با دستورات #واجب و #حرام او که من برایتان آوردهام، پرهیز کرده و از دستورات #واجب و #حرام خودم نیز اطاعت کنید.
📖 كذَّبَتْ قَوْمُ لُوطٍ الْمُرْسَلينَ * إِذْ قالَ لَهُمْ أَخُوهُمْ لُوطٌ أَ لا تَتَّقُونَ * إِنِّي لَكُمْ رَسُولٌ أَمينٌ * فَاتَّقُوا اللَّهَ وَ أَطيعُونِ (شعراء، 160 تا 163)
آیه شماره 15
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ #تقوا برنامه اصلاح دنیاست یا اصلاح آخرت؟
🌺 امام خامنه ای:
ببينيد در قرآن چقدر راجع به #تقوا صحبت شده است. همه اش براى اين نيست كه وقتى مُرديد و به آن دنيا رفتيد، خدا به شما اجر خواهد داد؛ نخير، #تقوا زندگى اين نشأه را اداره مى كند. اداره ى صحيح زندگىِ اين نشأه است كه آن نشأه را مى سازد. نداشتن #تقوا موجب مى شود كه انسان دچار غفلت شود. غفلت، انسان را با مغز به زمين مى زند. (26/ 06/ 1376)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات در امور فردی و اجتماعی.
پند 137
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (51)
🌷امام على (ع) :
مثل كسى نباش كه بدون عمل، اميد به آخرت دارد .... و دیگران را از گناه نهی می کند اما خودش دست از گناه نمی کشد و دیگران را به چیزهایی امر می کند که خودش انجام نمى دهد.
✍️ شرح: امر به معروف یعنی امر به #واجبات. نهی از منکر یعنی نهی از #حرامها.
📖 لا تَكُنْ مِمَّن يَرجو الآخِرَةَ بغَيرِ العَمَلِ ...... يَنهى و لا يَنتَهي ، و يَأمُرُ بِما لا يَأتي .
📚 میزان الحکمه، ح ۱۲۸۸۸
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (76)
📣 کامل تمار می گوید:
امام باقر (ع) فرمود: آیا می دانی در آیه «قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ»، مؤمنانی که خوشبخت می شوند، چه کسانی هستند؟
من به امام گفتم: شما آگاه تر هستید.
امام باقر (ع) فرمود: منظور، آن مؤمنانی هستند که #تسلیم دستورات خدا هستند و این #تسلیم شدگان، همان افراد نجیبند. مؤمنان #تسلیم خدا، غریب و کمیابند. خوشا به حال این غریبها.
✍️ شرح: تسلیم خدا شدن یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها.
📖 عنْ كَامِلٍ اَلتَّمَّارِ قَالَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَدْ أَفْلَحَ اَلْمُؤْمِنُونَ أَ تَدْرِي مَنْ هُمْ قُلْتُ أَنْتَ أَعْلَمُ قَالَ قَدْ أَفْلَحَ اَلْمُؤْمِنُونَ اَلْمُسَلِّمُونَ إِنَّ اَلْمُسَلِّمِينَ هُمُ اَلنُّجَبَاءُ فَالْمُؤْمِنُ غَرِيبٌ فَطُوبَى لِلْغُرَبَاءِ .
📚 الکافي , جلد۱ , صفحه۳۹۱
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
⚠️ عقوبت ترک نماز
🔸🔸 نماز در اسلام چنان مهم است که اگر کسی نماز نخواند، او را شلاق می زنند. اگر سه بار شلاق خورد و باز هم نخواند، بار چهارم محکوم به اعدام است. نماز تا اين اندازه سازنده و برای انسان در محيط زندگی، لازم و واجب است.
🔸🔸 کسی که تمرّد می کند و نماز نمی خواند، يعنی می خواهد به طرف دزدی، آدمکشی، تجاوز و همه ی بدیها برود. نماز، دست و پای انسان را #پاک می کند و به انسان #طهارت می بخشد؛ بنابراين خدا به هيچ وجه اجازه نمی دهد که انسان نماز را ترک کند. اينقدر مهم است.
🔸🔸 زعيم مسلمين به هيچ وجه اجازه نمی دهد کسی نماز نخواند. اسلام درباره نماز آنقدر تأکيد کرده و فرموده: «اگر کسي بی نماز بود و مريض شد، #عيادت او نرويد؛ اگر بی نماز بود و مُرد، #تشييع جنازه اش نرويد؛ اگر بی نماز بود و احتياج داشت، به او #وام ندهيد. با او #مبارزه منفی کنيد تا برگردد و نمازخوان شود.» اين مسأله تا اين حد مهم است.
🔸🔸 اسلام گفته: «به روی بی نماز #نخند؛ به بی نماز #سلام نکن؛ به بی نماز #احترام نگذار.» از آنجا که او رابطه اش را با #بندگی خدا قطع کرده است، دستور داده همه ی مسلمين با او مبارزه منفی کنند تا تحت فشار قرار گيرد و کم کم برگردد، با خدا آشتی کند، سر به سجده بگذارد و با خدای متعال رابطه برقرار کند.
📚 اساس بندگی، ج1، ص41
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
🌹 چه کنیم که در زمره پیامبران و شهدا باشیم؟
✅ خدای #متقین فرموده:
كسانى كه از دستورات واجب و حرامِ خدا و پيامبر #اطاعت می كنند، در زمره پيامبران، صدّیقین، شهدا و صالحان خواهند بود كه خدا به آنها نعمت هدایت داده است. آنان خوب رفقایی برای اینها هستند.
📖 و مَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِكَ مَعَ الَّذينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَ الصِّدِّيقينَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحينَ وَ حَسُنَ أُولئِكَ رَفيقاً (نساء، 69)
✍️ شرح: هر کس می خواهد در زمره پیامبران و شهدا و صدّیقین و صالحان باشد، راهش #اطاعت از خدا و رسول خداست که همان انجام #واجبات و ترک #حرامها است. راه محشور شدن با آنها در قیامت هم همین است.
آیه شماره 16
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (52)
🌷 امام على (ع):
هر يك از شما كه منکری را ببيند و نتواند با دست و زبان خود نهی از منکر كند ولی در دلش آن را منکر بداند و خدا بداند كه راست مى گويد، او نهی از منکر كرده است.
📖 إذا رَأى أحَدُكُمُ المُنكَرَ و لَم يَستَطِعْ أن يُنكِرَهُ بِيَدِهِ و لِسانِهِ و أنكَرَهُ بِقَلبِهِ ، و عَلِمَ اللّهُ صِدقَ ذلكَ مِنهُ ، فقَد أنكَرَهُ .
📚 میزان الحکمه، ح 12904
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
📣 داستان کوتاه(77)
🚫 عذابهای زنان #بی_تقوا
روزي با فاطمه به محضر پیامبر خدا (ص) رسیدیم. دیدیم که حضرت به شدت گریه می کند. گفتم:
پدر و مادرم به فدای شما یا رسول االله! چرا گریه می کنید؟
ایشان فرمود: یا علی! آن شب که مرا به معراج بردند، گروهی از زنان امت خود را در عذاب سختی دیدم و از شدت عذابشان گریستم.
▪️ زنی را دیدم که از موي سرش آویزان است و مغز سرش از شدت حرارت می جوشد.
▪️زنی را دیدم که از زبانش آویزانش کرده اند و از آب سوزان جهنم به گلوي او می ریزند.
▪️زنی را دیدم که گوشت بدن خود را می خورد و آتش از زیر پاي او شعله ور است.
▪️زنی را دیدم که دست و پايش را بسته اند و مارها و عقرب ها بر او مسلطند.
▪️زنی را دیدم که در تنور آتشین جهنم از پاهایش آویزان است.
▪️زنی را دیدم که سرش خوك و بدنش الاغ بود و به انواع عذاب گرفتار است.
▪️زنی را به صورت سگ دیدم که آتش از نشیمن گاه او داخل می شود و از دهانش بیرون می آید و فرشتگان عذاب، عمودهاي آتشین بر سر و بدن او می کوبند.
فاطمه (س) با شنیدن این جملات، به پیامبر خدا عرض کرد: پدر جان! این زنان در دنیا چه کرده بوده اند که خداوند آنان را چنین عذاب می کند؟
رسول خدا (ص) فرمود:
دخترم!
▪️زنی که از موي سرش آویخته شده بود، کسی بود که در دنیا موي سر خود را از نامحرم نمی پوشاند.
▪️زنی که از زبانش آویزان بود، کسی بود که بدون اجازه شوهر از خانه بیرون می رفت.
▪️زنی که گوشت بدن خود را می خورد، کسی بود که خود را براي دیگران زینت می کرد و از نامحرمان پرهیز نداشت.
▪️زنی که دست و پایش بسته بود و مارها و عقرب ها بر او مسلط شده بودند، کسی بود که به وضو و طهارت لباس و غسل حیض اهمیت نمی داد و نماز را سبک می شمرد ...
▪️زنی که سرش مانند خوك و بدنش مانند الاغ بود، کسی بود که سخن چین و دروغگو بود.
▪️و زنی که در قیافه سگ بود و آتش از نشیمنگاه او وارد و از دهانش خارج می شد، خواننده و حسود بود.
پیامبر اکرم (ص) سپس فرمود: واي بر زنی که شوهرش از او راضی نباشد و خوشا به حال زنی که شوهرش از او راضی باشد.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 5 ص 69
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌺 سبک زندگی حضرت شعیب (ع) چه بوده؟
✅ سخن خدا در قرآن:
اصحاب اَیکه پیامبران را دروغگو و پیامبریشان را دروغ پنداشتند. همان زمان که پیامبرشان شعیب به آنها می گفت: «چرا از خدا نمی ترسید و از مخالفت با دستورات #واجب و #حرامش پرهیز نمی کنید؟
شک نکنید که من فرستاده امینی از طرف خدا برای شما هستم و حامل دستورات او؛
پس طبعاً باید از مخالفت با دستورات #واجب و #حرام او که من برایتان آوردهام، پرهیز کرده و از دستورات #واجب و #حرام خودم نیز اطاعت کنید.
📖 كذَّبَ أَصْحابُ الْأَيْكَةِ الْمُرْسَلينَ * إِذْ قالَ لَهُمْ شُعَيْبٌ أَ لا تَتَّقُونَ * إِنِّي لَكُمْ رَسُولٌ أَمينٌ * فَاتَّقُوا اللَّهَ وَ أَطيعُونِ (شعراء، 176 تا 179)
آیه شماره 17
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen