✅ مسلمان واقعی در برابر احکام خدا چه موضعی دارد؟
🌹 کلام خدا در قرآن:
مسلمانان واقعی وقتی به پذیرش حکمرانی خدا و پیامبرش دعوت می شوند تا در اختلافاتشان بینشان حکم دهد، حرفشان فقط این است: «سمعاً و طاعتاً».
خوشبخت فقط اینها هستند.
✍️ شرح: اطاعت از خدا و پیامبرش یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها
📖 إنَّما كانَ قَوْلَ الْمُؤْمِنينَ إِذا دُعُوا إِلَى اللَّهِ وَ رَسُولِهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ أَنْ يَقُولُوا سَمِعْنا وَ أَطَعْنا وَ أُولئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ (نور، 51)
آیه شماره 70
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🌷 عقل و جهل (27)
س: سابقاً شخصي از شما پرسيد «مي خواهم وارد تفسير شوم» و شما از ايشان پرسیدید: «آیا فلسفه خوانده اي؟ آیا اسفار خوانده اي؟» و او جواب داد: «نه.» شما فرمودید: «کمی بخوان و بعد وارد تفسير شو.» آیا مگر مؤثر است؟
ج: اگر کمی بخواني، فهمَت زيادتر مي شود؛ منتهي بايد جلوگيري كرد که فهم، زياد در خط فلسفه نرود. آن وقت آيات را هم فلسفي تفسير مي كند. اين جور نباشد. خود ذهن وقتي قوي شد، خوب است.
س: اين تقويت ذهن که منحصر در فلسفه نيست؛ ممكن است با رياضي هم بشود؟
ج: نه؛ معمولاً اين جور است. رياضيات هم خيلي كمك مي كند. مسائل هندسي هم كمك مي كند.
س: آیا مي تواند جاي آن را بگيرد كه كلاً از فلسفه بي نياز شود؟
ج: فرق آن ها با فلسفه اين است كه فلسفه، متن هم دارد، اما آن ها متن ندارند که درباره ی خدا حرف بزند یا درباره ی قيامت حرف بزند. فلسفه متن دارد، ولی آن ها متن را ندارند و فقط استقامت ذهني را بيشتر مي كنند.
س: اگر بنا باشد هدف فلسفه صرفاً تقويت ذهن باشد، پس آیا وقتی درباره ی خدا و قيامت بحث مي کند و گاهي اين ها تبديل به اعتقادات شخص مي شود، يك آفت حساب نمي شود؟
ج: اگر فلسفه با اعتقادات مخالفت كند، آفت است. هر جا فلسفه با مسائل ديني برخورد كرد، بايد روی آن خط قرمز كشيد. به طور كلي فلسفه حق ندارد وارد دائره ی دين شود. دين تكويني نيست. مسائل اعتباري است. فلسفه در تكوينيات است. علم به احوال موجودات عَلي ما هي عليها است. دين جزء موجودات علي ما هي عليها نيست. اعتباري است و اعتبارش در دست شارع است. گاهي نسخ مي كند و می گوید: «نه؛ عمل نكنيد» و گاهي آن را كم مي كند. فلسفه نباید به اينجا بيايد. از آن موقعي كه وارد شد، مشكل ايجاد شد.
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
ادامه دارد ...
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (136)
🌷 نادانترین یا بهترین؟
شعبی می گوید:
هنگـامی که نوجوان بودم، روزی از میـدان کوفه عبور می کردم. ناگهـان علی (ع) را دیـدم که در میـان دو کیسه طلا و نقره ایستاده و مردم را با تازیانه از کیسه ها دور می کرد. آن گـاه همه آن طلا و نقره را میان مردم تقسـیم نمود، طوري که چیزي از آن همه پول باقی نمانـد و چیزي از آن را به خانه خود نبرد.
من نزد پدرم آمدم و گفتم: من امروز شخصی را دیدم که یا بهترین انسان است و یا نادان ترین انسان. پدرم پرسید: چه کسی را دیدي؟
گفتم: علی (ع) را دیـدم که طلا و نقره را میـان مردم به گونه اي تقسـیم کرد که چیزي براي خودش باقی نماند و با دست خالی به خانه برگشت.
پدرم گریست و گفت: فرزندم! بلکه بهترین انسان ها را دیده اي که بیت المال را به طور مساوي بین مردم تقسیم کرده و سهم خودش را نیز به مردم داده است.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 9، ص 80
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ پیروزی، موفقیت و شادکامی چگونه به دست می آید؟
🌷 امام خامنه ای:
یکی از مایه های مهمّ امید عبارت است از توکّل به خدای متعال؛ اَلعاقِبَةُ #لِلمُتَّقین؛ وقتی شما اهل #تقوا بودید، پاکدامن بودید، رعایت امر و نهی الهی را کردید، خدا با شما است. وقتی خدا با انسان است یعنی پیروزی با انسان است، موفقیّت با انسان است، شادکامی با انسان است، بهجت معنوی با انسان است. (98/7/17)
✍️ شرح: تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات در زندگی فردی و اجتماعی
پند 199
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ در مقابل گنهکارانی که می گویند «خدا ارحم الراحمین است و همه گناهان را بدون توبه می بخشد، پس سخت نگیرید و راحت گناه کنید،» چه پاسخی بدهیم؟
🌹 سخن خدا در قرآن:
بى ترديد باغهای پرنعمت بهشتی مخصوص #متقین است نه اهل گناه. آيا ما متقین را که تسليم دستورات ما هستند، مثل اهل گناه قرار دهيم؟ شما را چه شده؟ چگونه داورى مى كنيد؟! آيا شما سندی مکتوب از طرف خدا دارید که در آن نوشته در قیامت هر نعمتی که شما بخواهيد و انتخاب كنيد، براى شما که اهل گناه هستید، خواهد بود؟! آيا قولی که تا قیامت ادامه خواهد داشت، از خدا گرفته اید که هر چه را به سود خود حكم كنيد، سهم شما باشد؟!
ای محمد! از کسانی که مدّعی اند کسانی که تسلیم دستورات خدا هستند، با گنهکاران مساوی اند، بپرس كدامشان ضامن این ادعاست كه مسلم و مجرم يكسانند؟!
📖 إنَّ لِلْمُتَّقينَ عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتِ النَّعيمِ * أَ فَنَجْعَلُ الْمُسْلِمينَ كَالْمُجْرِمينَ * ما لَكُمْ كَيْفَ تَحْكُمُونَ * أَمْ لَكُمْ كِتابٌ فيهِ تَدْرُسُونَ * إِنَّ لَكُمْ فيهِ لَما تَخَيَّرُونَ * أَمْ لَكُمْ أَيْمانٌ عَلَيْنا بالِغَةٌ إِلى يَوْمِ الْقِيامَةِ إِنَّ لَكُمْ لَما تَحْكُمُونَ * سَلْهُمْ أَيُّهُمْ بِذلِكَ زَعيمٌ (قلم، 34 تا 40)
آیه شماره 71
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🌷 عقل و جهل (28)
س: حرکت جوهری چیست؟
ج: حرکت جوهری را مرحوم ملاصدرا اختراع کرد. او گفت: مثلاً رنگ یک سیب، سبز است و کم کم آفتاب به آن می خورد و آب می خورد تا رنگش قرمز می شود. دیگران می گفتند: این رنگ، عَرَض است و عَرَض، عارض بر یک ذات می شود؛ به این علت که این سیب در عَرَض خودش که رنگ است، حرکت می کند. او از سبزی راه می افتد تا برسد به سرخی. حتماً در آن جوهرش هم حرکت هست؛ چون نمی شود عَرَض متحرک باشد و جوهر، ثابت. به این گفتند حرکت جوهری؛ اما امروز ثابت شده که جوهر و عرضی وجود ندارد. می گویند: آن رنگ، طول موج است و تشکیل دهنده ذات که همه ی موجودات در آن شریکند، اتم ها هستند.
س: آیا این بحث با بحث افاضه وجود که هر لحظه می شود، ارتباطی ندارد؟
ج: نه خیر؛ بنابراین داستان حرکت جوهری با این موضوع از بین رفت.
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
ادامه دارد ...
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (137)
🌷 اعجازي از امام حسن (ع)
پس از شهادت امام علی (ع) عده اي خدمت امام حسن مجتبی (ع) آمدند و عرض کردند: از عجایبی که پدرت به ما نشان می داد شما هم نشان دهید.
امام فرمود: اگر من هم نشان دهم باور می کنید؟
گفتند: به خدا سوگند! باور می کنیم.
امام فرمود: آیا پدرم را می شناسید؟
گفتند: آري کاملاً می شناسیم.
در این وقت حضرت پرده اي را که آویزان بود، بالا زد. دیدند امیر مؤمنان نشسته است.
امام فرمود: آیا او را می شناسید؟
گفتند: آري، این امیر مؤمنان است. اینک شـهادت می دهیم تو ولی خـدا و امام بعـد از پدرت هستی که امیر مؤمنان را پس از شـهادتش به ما نشان دادي. همان گونه که پدرت علی (ع) رسول خدا را بعد از وفاتش در مسجد قبا به ابوبکر نشان داد.
آنگاه امام حسن (ع) فرمود: آیا نشنیده اید سخن خداوند را که می فرماید: «به آنان که در راه خدا کشـته می شوند، مرده نگویید، بلکه آنان زنده اند، ولی شـما نمی فهمید.» وقتی کشـته شدگان راه خدا این چنیند، درباره ما چه می گویید؟
گفتند: شما را باور داریم و تصدیقتان می کنیم.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 9، ص 92
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ ایستادگی ملّت ایران به برکت کدام عامل بوده است؟
🌷 امام خامنه ای:
ما بحمدالله ایستاده ایم؛ این ایستادگی هم به برکت همان #تقوا و ایمانی بوده است که در قشر عظیمی از مردم ما بحمدالله وجود دارد، یعنی همین جوانها و همین فداکاری ها و همین «حججی»ها و امثال اینها؛ اینها را دستِکم نگیرید، اینها خیلی مهمّند؛ همینها هستند که نگه داشته اند پایه های این نظام را و معیّت الهی را برای ما تا حدود زیادی تأمین کرده اند. اگر بخواهیم این کامل بشود، بایستی این دایره را وسعت بدهیم، بایستی روی این مسائل کار بکنیم. (96/12/24)
✍️ شرح: تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات در زندگی فردی و اجتماعی
پند 200
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ محکم ترین دستاویز در زندگی دنیا که انسانها را از سقوط نجات می دهد، چیست؟
🌹 سخن خدا در قرآن:
فقط کسی که خودش را تسلیم خدا کند و به دستورات واجب و حرامش خوب عمل کند، قطعاً به مطمئنترین دستگیره متمسّک شده و از سقوط نجات پیدا می کند؛ نه دیگران.
ثانیاً سرانجامِ همه امور به خدا برمی گردد؛ پس باید فقط تسلیم او شد؛ نه تسلیم غیر او.
📖 شرح: #تسلیم خدا شدن یعنی اطاعت از دستورات واجب و حرام خدا.
📖 و مَنْ يُسْلِمْ وَجْهَهُ إِلَى اللَّهِ وَ هُوَ مُحْسِنٌ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقى وَ إِلَى اللَّهِ عاقِبَةُ الْأُمُورِ (لقمان، 22)
آیه شماره 72
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🌷 عقل و جهل (29)
س: نظر حضرت عالي درباره ی مكتب تفكيك چيست؟
ج: افراط و تفريط هميشه بد است. آن بنده ی خدا به طور كلي خط قرمز روی فلسفه كشيد و گفت: هر كس فلسفه بخواند و باور كند، از ربقه خارج است. اين اشتباه بزرگي است، چون همه ی فلسفه باطل نيست. فلسفه، حرف هاي خوب هم دارد؛ اما علم بشري است و وحي نيست كه از اول تا آخرش درست باشد. کسی كه مي خواهد فلسفه بخواند، باید با مسائل ديني تطبيق كند. هر مسأله اي را که با آن مطابق بود، قبول کند و هر مسأله ای را که مخالف بود، بايد رد كند.
تأويل، غلط است. ما تأويل نداريم. يكي از غلط هاي بزرگ انساني تأويل است. شما الان حرف مي زني و بنده حرف مي زنم؛ آیا مي شود حرف ها را تأويل كرد؟ اگر الآن اين حرف ها را بنويسند، مقصود از این حرف ها چيست؟ هزار سال بعد هم همان مقصود است و عوض نمي شود. بنابراين لفظ، دلالت بر معناي مقصود مي كند. در زمان تكلم و تخاطب، اين معنا محفوظ است و اگر اين را ضبط كنند، دو هزار سال بعد هم معنا همان است كه گوينده از اول قصد کرده است. اين با گذشت زمان عوض نمي شود. چه كسي اين را عوض مي كند؟ خود من بايد عوض كنم و من هم كه اين را گفته ام. هر لغت معناي خاص خود را دارد و تا آخر هم همين معنا محفوظ است.
تأويل يعني چه؟ تأويل يكي از خطاهاي بسيار بزرگ است كه منشأ انحراف از خط دين مي شود. تأويل نداريم؛ نه در عرفان نظري و نه در فلسفه. هر عبارتي صريحاً معناي خودش را دارد. فلسفه چون علم بشري است، اشتباه هم در آن هست. دليلش همان است که مرحوم ملاصدرا چقدر فلاسفه ی پيش از خود را رد مي كند. فلاسفه ی بعدي هم ملاصدرا را رد مي كنند و بعدي ها هم بعدي ها را رد مي كنند. علم بشري از صفر شروع شده و رو به تكامل است. هنوز به نقطه ی پاياني اش نرسيده است.
بنابراين دين يك چيز است و فلسفه چيزی ديگر. فلسفه به دنبال مسائلي مي رود كه در خارج موجودند و حق ورود به مسائل اعتباري را ندارد. اگر فلسفه وارد مسائل ديني شود، این از اشتباهات بزرگ فلسفه است،. مسائل ديني قرارداد است؛ تكويني نيست. موضوع فلسفه حال موجود بما هو موجود است، نه چيز اعتباري كه بشود فردا لغوش كرد.
بنابراين بايد مسير خودش را طي كند. دين هم باید مسير خودش را طي كند. اگر قاطي شوند، مشكل پيش مي آيد؛ اما خودش هم اثر و فايده دارد؛ مثل ساير علومي كه موجب تقويت ذهن انسان مي شود؛ چون فلسفه كلاً با استدلالات عقلي حرف مي زند و در آن عقل بيشتر به كار گرفته مي شود.
گاهي هم غامض است و بايد بيشتر به عقل فشار بياورد و به این صورت، عقل ورزش مي كند. هر ورزشی عضو مخصوص خود را تقويت مي كند؛ لذا کسي كه فلسفه خوانده، نقاط ضعف و نقاط قوت را زودتر مي فهمد و بهتر، سالم تر و راحت تر حرف مي زند؛ چون ذهنش قوي است. کسانی كه ذهنشان استدلال عقلي نديده و حال تعبّدشان قوي است، اغلب در انتخاب دچار مشكل مي شوند.
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
ادامه دارد ...
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (138)
🌷 قضاوت با ارّه
دو زن در عصـر خلافت عمر، در حالی که بر سـر طفلی دعوا می کردند و هر دو می گفتند «این طفل از من است»، براي قضاوت نزد عمر آمدند. عمر در داوري بین آنها فرو ماند و به علی (ع) پناه برد تا میان آنها به حق قضاوت فرماید.
علی (ع) در مرحله اول هر دو زن را موعظه و نصیحت کرد تا خلاف حق سخن نگویند و آنچه که حق است بیان کنند. اما سخنان علی (ع) درآنها اثر نگذاشت و همچنان به نزاع خود ادامه دادند. سـرانجام حضـرت فرمود: براي من اره بیاورید.
زنها گفتند: اره را براي چه می خواهید؟
فرمود: می خواهم کودك را با اره، دو نصف کنم و به هر کـدام نیمی از آن را بـدهم تا اختلاف برطرف گردد. سـخن به اینجا که رسید، یکی از آن دو زن ساکت ماند، ولی آن دیگري گفت:
«نه! نه! یا علی! من راضـی به دو نیم شدن کودك نیسـتم. من از حق خود گذشتم و خواهش میکنم بچه را به آن زن بدهید.»
در این وقت علی (ع) رو کرد به همان زن و فرمود: «الله اکـبر! این طفل از تـوست، نه از آن دیگري. زیرا اگر این کـودك، فرزنـد او بـود، دلش بر او ماننـد تو می سوخت و به خاطر مهر مـادري، راضـی به این امر نمی شـد.
زنِ دیگر به ناچـار اعتراف کرد که بچه از من نیست و از او است. عمر از اینکه علی (ع) از چنین مشکل قضایی او را نجات داد خوشحال شد و بر آن حضرت درود فرستاد.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 9، ص 83
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ عاقبت خوش، ثمره کدام سیاست است؟
🌷 امام خامنه ای:
حوصله ی انقلابی و صبر انقلابی، مثل خشم انقلابی است. وقتی که حضرت موسیٰ بعد از پیغمبری آمدند به مصر و آن معجزه را نشان دادند و دعوت و این حرفها -خب، بنیاسرائیل منتظر بودند دیگر؛ از گذشته خبر داده شده بود که یک منجی ای خواهد آمد و آن منجی هم موسیٰ است؛ حالا موسیٰ آمده، منتظر بودند بمجرّدی که موسیٰ آمد، دستگاه فرعون کن فیکون بشود؛ نشده بود- قرآن می گوید آمدند پیش حضرت موسیٰ و گفتند که «اوذینا مِن قَبلِ اَن تَأتِیَنا وَ مِن بَعدِ ما جِئتَنا»؛ تو که آمدی چه فرقی کرد؟ چه تفاوتی کرد؟ قبل از اینکه بیایی هم ما را آزار می کردند، زیر فشار بودیم، حالا هم که آمدی باز زیر فشاریم. ببینید! این آن حالت بیصبریِ بنی اسرائیلی است؛ بی صبری.
حضرت موسیٰ گفت خب صبر کنید: اِنَّ الاَرضَ لله یورِثُها مَن یَشاءُ مِن عِبادِه وَ العاقِبَةُ لِلمُتَّقین؛ #تقوا اگر داشته باشید، عاقبت مال شما است؛ صبر لازم است. این حالت را نباید داشته باشید؛ اینکه ما بگوییم چرا نشد، چهجوری شد، پا به زمین بزنیم، درست نیست. (97/3/7)
✍️ شرح: تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات در زندگی فردی و اجتماعی
پند 201
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen