✅ چه کنیم که خدا گناهان ما را بیامرزد و بهشتی شویم؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
هر کس یکتایی خدا را بپذیرد و اهل عمل صالح (یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات) شود، خدا گناهانش را می آمرزد و او را وارد باغ بهشتی می کند که از زیر درختانش نهرها جاری است و تا ابد در آن خواهد بود. پیروزی بزرگ، این است.
📖 و مَنْ يُؤْمِنْ بِاللَّهِ وَ يَعْمَلْ صالِحاً يُكَفِّرْ عَنْهُ سَيِّئاتِهِ وَ يُدْخِلْهُ جَنَّاتٍ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدينَ فيها أَبَداً ذلِكَ الْفَوْزُ الْعَظيمُ (9 تغابن)
آیه شماره 201
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ مقدمه ى لازم و شرط اصلى تکامل چیست؟
🌷 امام خامنه ای:
سرّ مسئله در اين است كه انسان بتواند خودش را به #عبوديت الهى متصف كند. #عبد، يعنى تسليم اراده و حكم خدا و شريعت الهى. لبّ تمام دستورات و احكام و فرامين الهى و شرايع انبيا، همين يك كلمه است و شايد پيامبران خدا، قبل از آنكه مقام نبوت براى آن ها انتخاب بشود و خداى متعال آن ها را به نبوت سرافراز كند، به #عبوديت سرافراز كرده باشد؛ همچنان كه حتماً همين طور است. در يك روايت است كه «انّ الله اتّخذ محمّداً عبدا قبل ان يتّخذه رسولا». اول، خداى متعال او را خلعت #عبوديت پوشانيد و بعد، به مرحله و رتبه ى نبوت فايز كرد. كأنّه اين، در هر تعالى يى مقدمه ى لازم و شرط اصلى است. در هر اندازه تكاملى، #عبوديت، شرط اصلى است. البته، #عبوديت هم مراحلى دارد. آن مرحله ى پايين #عبوديت، آن چنانى كه امثال ماها بتوانيم در آن طمع بورزيم، همين است. خودمان را آماده ى #اطاعت كنيم؛ (07/ 02/ 1369)
✍️ توضیح: عبودیت یعنی خدا را مولا، و خود را عبد او بدانیم و از دستورات #واجب و #حرامش اطاعت کنیم مثل اطاعت یک عبد از مولایش
پند 282
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
😡 لعنت بر چه کسانی؟ (شماره 22)
🌷 امام صادق (ع):
هر گاه دو نفر با هم قهر کرده و از هم جدا شوند، يكى از آن دو، سزاوار بيزارى و #لعنت می شود، و چه بسا هر دوى آنها سزاوار آن شوند.
معتب به امام عرض كرد:
خدا مرا قربان تو کند! کسی كه ظالم است، اين لعنت، سزاى اوست، اما مظلوم چه جرمى دارد كه سزاوار بيزارى و لعنت شود؟
امام فرمود: براى آنكه برادر خود را به آشتى با خود دعوت نمىكند، و از سخن ظالمانه او گذشت نمىكند . شنيدم پدرم مي گفت: هر گاه دو نفر با هم دعوا كنند و يكى بر ديگرى غالب شود، بايد آن مظلوم نزد رفيق ظالم خود برود و به او بگويد: «برادر! من ظالمم» تا قهر ميان او و رفيقش از بين برود. چون خداى تبارك و تعالى حكيم و عادل است و داد مظلوم را از ظالم می گیرد.
📖 لاَ يَفْتَرِقُ رَجُلاَنِ عَلَى اَلْهِجْرَانِ إِلاَّ اِسْتَوْجَبَ أَحَدُهُمَا اَلْبَرَاءَةَ وَ اَللَّعْنَةَ وَ رُبَّمَا اِسْتَحَقَّ ذَلِكَ كِلاَهُمَا فَقَالَ لَهُ مُعَتِّبٌ جَعَلَنِيَ اَللَّهُ فِدَاكَ هَذَا اَلظَّالِمُ فَمَا بَالُ اَلْمَظْلُومِ قَالَ لِأَنَّهُ لاَ يَدْعُو أَخَاهُ إِلَى صِلَتِهِ وَ لاَ يَتَغَامَسُ لَهُ عَنْ كَلاَمِهِ سَمِعْتُ أَبِي يَقُولُ إِذَا تَنَازَعَ اِثْنَانِ فَعَازَّ أَحَدُهُمَا اَلْآخَرَ فَلْيَرْجِعِ اَلْمَظْلُومُ إِلَى صَاحِبِهِ حَتَّى يَقُولَ لِصَاحِبِهِ أَيْ أَخِي أَنَا اَلظَّالِمُ حَتَّى يَقْطَعَ اَلْهِجْرَانَ بَيْنَهُ وَ بَيْنَ صَاحِبِهِ فَإِنَّ اَللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى حَكَمٌ عَدْلٌ يَأْخُذُ لِلْمَظْلُومِ مِنَ اَلظَّالِمِ .
📚 الکافي , جلد۲ , صفحه۳۴۴
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottaghee
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🔹 اسارت نفس یا آزادی عقل؟ کدام درست است؟
📖 اگر نفس را آزاد گذاشتیم، چه میکند؟ در نفسانیت قوی میشود. خدا به همهی انسانها عقل داده است؛ حتی به صدام. کسانی که نفسانیتشان قوی میشود، عقل را هم استخدام میکنند و عقل آنها اسیر نفس امّاره میشود. در نتیجه به هر چیزی که نفس امّاره تمایل داشته باشد که تحقق پیدا کند، عقل برایش برنامهریزی میکند.
الآن غربیها عقل دارند. شاید بیشتر از ما هم داشته باشند. ابتکار دارند. اختراع دارند؛ اما چون نفسشان در مرحلهی امّاره بالسّوء است، از تمام علم، صنعت و این چیزها به نفع رسیدن نفس امّاره به هواهایشان استفاده میکنند؛ لذا جز فساد و آدمکشی و قتل و غارت و زندگی جنگلی چیز دیگری نیست.
زمانی عقل آزاد میشود و کار عقلانیاش را شروع میکند که نفس، او را اسیر نکند و از اسارت، نفوذ و حکومت نفس آزاد باشد. این هم وابسته به #تقواست و هیچ راه دیگری ندارد. اگر #تقوا را مراعات کنیم، خود #تقوا برنامهای است که نفس امّاره را آرام آرام از امّاره بالسّوء بودن پایین میآورد تا میرساند به لوّامه و از لوّامه به مطمئنّه و کار تمام میشود. امّا اگر آن برنامه را پیگیری نکنیم، نفس امّاره حرکت میکند و آن وقت ما باید دنبالش برویم. عقل هم برایش مقدمات فراهم میکند و سعی میکند نفوذ پیدا کند تا به پست و مقام برسد؛ به پول برسد و به سایر مسائلی که همهی عقلا دارند انجام میدهند.
اگر آنچه که نفس امّاره میخواهد و عقل را اسیر کرده است، پیش برود، اینجا موت نفس پیش میآید. اینها دیگر نفسشان مرده است؛ اما اگر طبق دستور شرع عمل کردیم، این حیات پیدا میکند و عقل آزاد میشود و راه و چاه را بهتر مطابق با واقعیتها تشخیص میدهد.
📚 منبع: آثار بندگی (آیت الله خوشوقت)
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (17)
🌷 روزی پيامبر خدا (ص) چوبدستی اش را نشان داد و فرمود:
بايد امر به معروف و نهى از منكر كنيد، وگرنه همان گونه كه من پوست اين چوبدستى را كنده ام، خدا پوست شما را مى كَنَد.
✍️ شرح: امر به معروف یعنی امر به #واجبات، نهی از منکر یعنی نهی از #گناهان
📖 لتَأمُرُنَّ بِالمَعروفِ و لَتَنهَوُنَّ عَنِ المُنكَرِ أو لَيَلحِيَنَّكُمُ اللّهُ كما لَحَيْتُ عَصايَ هذِه ـ لِعودٍ في يَدِهِ ـ
📚 میزان الحکمه، ح 12852
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ خدا چه نیازی به انجام #واجبات و ترک #محرمات توسط ما دارد؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
هر کس اهل عمل صالح (یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات) باشد، به سود خود اوست و هر کس اهل بدی (یعنی انجام #محرمات و ترک #واجبات) باشد، به ضرر خود اوست. خدا در دادگاه قیامت به هیچ یک از بندگانش ظلم نخواهد کرد. معیار قضاوت او عملکرد انسانهاست.
📖 منْ عَمِلَ صالِحاً فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ أَساءَ فَعَلَيْها وَ ما رَبُّكَ بِظَلاَّمٍ لِلْعَبيدِ (فصّلت، 46)
آیه شماره 202
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ آنچه نظام اسلامی برای انسان می خواهد، چیست؟
🌷 امام خامنه ای:
نظام اسلامى، علاوه بر اينكه هدفهايى بالاتر از هدفهاى مادّى دارد يعنى در نظام اسلامى، يك انسان فقط با پُر شدن شكم خوشبخت نيست؛ بايد زندگى مادّى و رفاه و امنيت او تأمين باشد همچنين اصرار دارد كه روح و دل انسان مى بايد از يك صفا و تلألؤ و نورانيت و برادرى و فداكارى نسبت به انسانهاى ديگر و #عبوديت و #بندگى و اخلاص نسبت به خداى متعال برخوردار باشد. اسلام و ساير اديان الهى، اين را براى مردم مى خواهند. (29/ 01/ 1370)
✍️ توضیح: عبودیت یعنی خدا را مولا، و خود را عبد او بدانیم و از دستورات #واجب و #حرامش اطاعت کنیم مثل اطاعت یک عبد از مولایش
پند 283
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
😡 لعنت بر چه کسانی؟ (شماره 23)
🌷 از امام باقر (ع) در مورد قرامل (مو يا پشم يا ابريشمى) كه زنان روی سر خود قرار داده و به موهاى خود مىبستند، پرسيده شد.
امام فرمود: براى زن، اشكالى ندارد كه براى شوهرش خود را بيارايد.
من به آن حضرت عرض كردم: به ما رسيده است كه رسول خدا (ص) زن واصله و موصله را #لعنت كرده است؟
آن حضرت فرمود: آن سخن در اين مورد نيست؛ آنكه رسول خدا (ص) #لعنت فرموده است، واصله یعنی زنی كه در جوانى اش زنا داده است و در هنگام پيرى نیز زنان زناکار را به مردان مىرساند. چنين زنى هم واصله و هم موصله (رسیده و رساننده) است.
📖 سئِلَ أَبُو جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عَنِ اَلْقَرَامِلِ اَلَّتِي تَضَعُهَا اَلنِّسَاءُ فِي رُءُوسِهِنَّ يَصِلْنَهُ بِشُعُورِهِنَّ فَقَالَ لاَ بَأْسَ عَلَى اَلْمَرْأَةِ بِمَا تَزَيَّنَتْ بِهِ لِزَوْجِهَا قَالَ فَقُلْتُ لَهُ بَلَغَنَا أَنَّ رَسُولَ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ لَعَنَ اَلْوَاصِلَةَ وَ اَلْمَوْصُولَةَ فَقَالَ لَيْسَ هُنَاكَ إِنَّمَا لَعَنَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ اَلْوَاصِلَةَ اَلَّتِي تَزْنِي فِي شَبَابِهَا فَلَمَّا كَبِرَتْ قَادَتِ اَلنِّسَاءَ إِلَى اَلرِّجَالِ فَتِلْكَ اَلْوَاصِلَةُ وَ اَلْمَوْصُولَةُ .
📚 الکافي , جلد۵ , صفحه۱۱۹
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🔹 عامل بدبختیهای انسان!
📖 این آیه را باید نصب العین قرار دهیم: «ألَمْ أعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَا بَنِي آدَمَ أنْ لَا تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ».
عبادت در این آیه به معنای #اطاعت است؛ یعنی دنبال وسوسههای شیطان نروید. «لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّيْطانِ»: دنبال وساوس شیاطین نروید؛ ببینید من چه گفتهام که هم به نفع دنیای شماست و هم به نفع روز قیامت شما.
بنابراین این خطاب را برای خود مجسم کنیم که خدا در روز قیامت این آیه را به منِ انسان، خطاب خواهد کرد: «چرا دنبال شیطان رفتی؟ من حرفهایم را زده بودم و گفته بودم که چه باید بکنی، عقائدت باید این باشد؛ اعمالت هم آن طور. چرا مخالفت کردی و دنبال کارهای شیطانی رفتی که هم خودت را بدبخت کردی و هم عدهی زیادی را در جامعه بیچاره کردی و امروز هم گرفتار این بدبختی و مصیبت شدی؟»
بنابراین فراموش نکنیم که انجام #واجب و ترک #حرام باعث میشود انسان دنبال وساوس شیاطین دیگر نرود. روی این دو باید کار کنیم که برای هر فرد انسان #واجب عینی است. #واجب کفایی نیست. #واجب عینی است. از صبح که از خواب بلند میشویم #واجب عینی است که #تقوای واجب را مراعات کنیم. #واجبات را انجام دهیم و #محرمات را ترک.
چون هر روز ادامه دارد و مستمر است، ایجاد عادت و ملکه میکند و دیگر ادامهی #تقوا و #اطاعت فرمان پروردگار متعال برای ما ملکه میشود. دیگر به این راحتی اقدام به #معصیت نمیکنیم. بنابراین باید تصمیم بگیریم و به طور جدّی اصلاً گرد #معصیت نگردیم. #واجبی را ترک نکنیم و #حرامی را انجام ندهیم. بقیه را خدا از ما نخواسته است. این دو چون #واجب عینی است، تخلف از آن موجب جهنم و بدبختی دنیا و آخرت است؛ اما کارهای دیگر این طور نیست. اگر همین دو بار را بلند کنیم، کم کم به جایی میرسیم که از آنها هم استفاده میکنیم؛ اما اگر الان بار را سنگین کنیم، نفس امّاره بلند نمیکند و زمین میگذارد.
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
🌷 داستان کوتاه (55)
📖 پای درس امام حسین (ع) ... (۱۰۸)
✅ دست دراز کردن پیش دیگران یا گدایی، در کجا جایز است؟
مردی نزد امام حسن و امام حسین علیهما السلام آمد و از آنان درخواست کمک کرد. آن دو گفتند: درخواست، جز برای سه چیز شایسته نیست:
1️⃣ نیاز سنگین،
2️⃣ ضرر سنگین
3️⃣ بدهیِ سنگین».
سپس به او چیزی دادند.
آن مرد آنگاه نزد پسر عمر آمد. او به آن مرد چیزی بخشید و چیزی نپرسید. مرد به او گفت: نزد پسر عموهایت آمدم و از من، سؤال کردند [و سپس بخشیدند]؛ ولی تو نپرسیدی؟!
ابن عمر گفت: پسران پیامبر خدا علم را همانند لقمه ای از زبان پیامبر خدا گرفته اند.
📖 جاءَ رَجُلٌ إلَی الحَسَنِ وَ الحُسَینِ علیهما السلام فَسَأَلَهُما،فَقالا:إنَّ المَسأَلَةَ لا تَصلُحُ إلاّ لِثَلاثَةٍ:لِحاجَةٍ مُجحِفَةٍ،أو حَمالَةٍ مُثقِلَةٍ،أو دَینٍ فادِحٍ؛و أعطَیاهُ.
ثُمَّ أتَی ابنَ عُمَرَ فَأَعطاهُ و لَم یَسأَلهُ،فَقالَ لَهُ الرَّجُلُ:أتَیتُ ابنَی عَمِّکَ فَسَأَلانی و أنتَ لَم تَسأَلنی؟!
فَقالَ ابنُ عُمَرَ:اِبنا رَسولِ اللّهِ صلی الله علیه و آله،إنَّما کانا یُغَرّانِ العِلمَ غَرّا.
📚 حکمت نامه امام حسین، ج 2 ص 93
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ آیا خدا به همه انسانها یک جور نگاه می کند؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
کور و بینا با هم مساوی نیستند. همانطور که مؤمنانی که اهل عمل صالح (یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات) هستند، با اهل گناه مساوی نیستند. البته تعداد کمی از شما متنبه می شوید.
📖 و ما يَسْتَوِي الْأَعْمى وَ الْبَصيرُ وَ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ لاَ الْمُسيءُ قَليلاً ما تَتَذَكَّرُونَ (غافر، 58)
آیه شماره 203
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ زمام اراده، اختیار و تصمیم بشر باید به دست که باشد؟
🌷 امام خامنه ای:
روح همه ى معارف و تعاليم اسلامى اين است كه افسار رفتار و حركت بشر در زندگى به دست شهوت و غضب داده نشود؛ انسان و جامعه ى انسانى را خودخواهى ها هدايت نكند؛ بلكه عقل و #تقوا هدايت كند. شما به رنجهاى بشر نگاه كنيد؛ فقرها، محروميت ها، تبعيض ها، فسادها، جهالتها و تعصب هاى بى مورد ناشى از چيست و كشتارها، جنگها، مظلوميت ها، ستمها و قساوتها در جامعه ى بشرى از كجا به وجود مى آيد؟
ريشه ى همه ى اين ها اين است كه انسان هايى كه مهار نفس خودشان را ندارند و اسير شهوت و غضب و خودخواهى و جاه طلبى و مال اندوزى اند، هرگاه در هر نقطه يى از دنيا بر سرنوشت بشر حاكم شدند، بشريت را به فقر و جنگ و جهالت و تبعيض و فساد و فتنه سوق دادند؛ اسلام مى خواهد اين را علاج كند. اسلام مى گويد زمام اراده و تصميم و اختيار بشر- كه يكى از بزرگ ترين موهبتهاى خدا به بشر است- به دست جهالت، شقاوت، دنياپرستى، خودخواهى و خودپرستى داده نشود؛ بلكه به دست عقل و #تقوا داده شود. (26/ 01/ 1383)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #محرّمات در زندگی فردی و اجتماعی
پند 90
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen