✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 درباره تقوا (شماره 41)
س: از امیرالمؤمنین (ع) نقل شده: «هیچ عبادتی هم سنگ تفکر در صنع خدای بزرگ نیست.» آیا این حدیث درست است؟
ج: اگر انسان همین جور از روی عادت کار کند، چیزی نمی فهمد؛ اما اگر مقداری فکر کند، این فکر او را به جاهای باریک و بلندی می رساند. از این جهت دعوت شده که درباره ی مخلوفات و مصنوعات خدا فکر کنید. این ها کجا بوده اند و بعد به کجا می روند؟ خاصیت این ها چیست؟ خوب است انسان به این ها فکر کند. عمل بدون فکر فایده ندارد. اگر انسان تا آخر عمر هم نماز بخواند، به درد نمی خورد. باید عمل با توجه و تفکر باشد. انسان در تفکر چیزهایی می فهمد که در ادامه ی عمل نمی فهمد.
س: پس برای همین است که فرموده اند: «یک ساعت تفکر بهتر از...»؟
ج: بله؛ اثر آن زیاد است.
س: برای ما تفکر در چه چیزی لازم است؟
ج: فکر در مردن و در تحولات و تغیّرات زندگی مردم. این ها خوب است.
س: توجه به نعمت هایی که خداوند به انسان افاضه کرده، چطور؟
ج: خوب است. در نتیجه حالت ممنونیت در انسان بیشتر می شود.
س: آیا با این تفکر، تقوای انسان بیشتر می شود؟
ج: بله؛ ممنون خدا می شود و وقتی ممنون شد، به هدف خودش بیشتر می پردازد.
س: از چه راهی؟
ج: فقط از راه تقوا و عبادت با اخلاص.
س: با تفکر در آیات قرآن هم می شود؟
ج: نه؛ مصداق آن با این درست می شود. قرآن هم مردم را به همین راه هدایت کرده است؛ و الّا با تفسیر نوشتن و این ها درست نمی شود.
✅ ادامه دارد ...
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (159)
🌷 داود و حزقیل
روزي حضرت داود (ع) از شهر بیرون آمد و به سوي کوهی حرکت نمود. در آن حال مشغول خواندن زبور بود. وقتی که زبور را می خواند، کوه و دشت و پرندگان و چرندگان با او هم آواز می شدند!
داود به کوه رسـید. در بالاي کوه یکی از پیـامبران به نـام حزقیـل سـاکن بود، او از هم آهنگی سـنگ ها و کوه ها و حیوانات متوجه شد شخصی که می آید داودِ پیامبر است. داود از حزقیل اجازه خواست نزدش برود، او اجازه نداد.
داود سخت گریست. خداوند به حزقیل وحی کرد به داود اجازه ملاقات بده و او را سرزنش مکن.
حزقیل برخاست و دست داود را گرفت و بالاي کوه برد. داود (ع) گفت: اي حزقیل! آیا لحظه اي شده فکر گناه کنی؟
حزقیل گفت: نه.
داود پرسید: هیچ دچار عجب و خودبینی شده اي؟
حزقیل گفت: نه!
داود پرسید: هرگز دل به دنیا داده اي و از شهوت و لذتش خواسته اي؟
گفت: آري! گاهی چنین شده ام.
پرسید: آنگاه که اندیشه ي دنیا به دلت راه یافت چه کردي؟
گفت: وقتی چنین شدم به این دره رفتم و عبرت گرفتم.
حضـرت داود خود به آن دره رفت. در آنجـا تختی از آهن بود و جمجمه ي پوسـیده و اسـتخوان هـاي از میان رفته و لوحی از آهن که نوشته اي در آن بود. داود آن لوح را خواند. نوشته شده بود:
من ازوي پسـر مسـلم هسـتم. هزار سال سـلطنت کردم. هزار شـهر ساختم. هزار دختر گرفتم. ولی در آخر، بستر من خاك شد و بالینم از سنگ و همنشین هایم کرمها و مار. هر کس از وضع من با خبر شد، فریب دنیا را نخورَد.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 9، ص 206
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
📩 نامه امام صادق (ع) به شیعیان (بخش پنجم)
✍️ بدانيد که اسلام، همان #تسلیمِ خدا شدن است و #تسلیم خدا شدن، همان اسلام است. پس هر کس #تسلیم خدا شد، قطعاً اسلام آورده است و هر کس #تسلیم خدا نشد، اسلام نیاورده است.
📖 و اِعْلَمُوا أَنَّ اَلْإِسْلاَمَ هُوَ اَلتَّسْلِيمُ وَ اَلتَّسْلِيمَ هُوَ اَلْإِسْلاَمُ فَمَنْ سَلَّمَ فَقَدْ أَسْلَمَ وَ مَنْ لَمْ يُسَلِّمْ فَلاَ إِسْلاَمَ لَهُ.
📣 شرح: #تسلیم خدا شدن، یعنی #تسلیم دستورات خدا شدن و دستورات خدا همان #واجبات و #حرامها است. پس اسلام آوردن، یعنی پذیرش انجام واجبات و ترک حرامها.
📚 الکافي , جلد۸ , صفحه۲
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ حداقلِ آداب ماه رمضان چیست؟
🌷 امام خمینی:
شما در اين ماه شريف به ضيافت حق تعالى دعوت شده ايد: دعيتم فيه إلى ضيافة اللّه خود را براى مهمانى باشكوه حضرت حق آماده سازيد. لا اقل به آداب صورى و ظاهرى روزه پايبند باشيد. (آداب حقيقى باب ديگرى است كه به زحمت و #مراقبت دايم نياز دارد.) معناى روزه فقط خوددارى و امساك از خوردن و آشاميدن نمى باشد؛ از #معاصى هم بايد خوددارى كرد. اين از آداب اوليه روزه مى باشد كه براى مبتدي هاست ....
شما اقلا به آداب اوليه روزه عمل نماييد؛ و همان طور كه شكم را از خوردن و آشاميدن نگه مى داريد، #چشم و #گوش و #زبان را هم از #معاصى باز داريد.
از هم اكنون بنا بگذاريد كه زبان را از #غيبت، #تهمت، #بدگويى و #دروغ نگه داشته، #كينه، #حسد، و ديگر صفات زشت شيطانى را از دل بيرون كنيد. اگر توانستيد، انقطاع إلى اللّه حاصل نماييد؛ اعمال خود را خالص و بى ريا انجام دهيد؛ از شياطين انس و جن منقطع شويد؛ ليكن به حسب ظاهر از رسيدن و دست يافتن به چنين سعادت ارزنده اى مأيوس مى باشيم؛
اقلا سعى كنيد روزه شما مشفوع به #محرمات نباشد.
در غير اين صورت اگر روزه شما صحيح شرعى باشد، مقبول الهى نبوده بالا نمى رود. بالا رفتن عمل و مقبوليت آن، با صحت شرعى خيلى تفاوت دارد. اگر با پايان يافتن ماه مبارك رمضان، در اعمال و كردار شما هيچ گونه تغييرى پديد نيامد و راه و روش شما با قبل از ماه صيام فرقى نكرد، معلوم مى شود روزهاى كه از شما خواسته اند محقق نشده است؛ آنچه انجام داده ايد روزه عامه حيوانى بوده است.
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ مهمترین کار برای نزدیکی به خدا چیست؟
📣 امام خامنه ای:
براى نزديكى به خدا، اصل قضيه، ترك #گناهان است. انجام مستحبات و نوافل و توسلات و دعا و بقيه ى امور، #فرع است. اصل قضيه، اين است كه انسان از صدور #گناه و خلاف از خود، مانع بشود. اين، همان #تقوا را مى طلبد. #تقوا و پرهيزگارى، مهمترين يا بگوييم اوّلى ترين مظهرى است كه وجود انسان بايد داشته باشد. همين است كه مانع از گناه انسان مىشود.
#گناه نمىگذارد كه انسان، حتّى خود را به لبه ى درياى عظيم مغفرت الهى برساند و از آن استفاده كند. گناه نمى گذارد كه ما حال دعا و توجه پيدا كنيم. #گناه نمى گذارد كه ما به فكر بازنگرى و بازسازى خودمان بيفتيم. كوشش بكنيم از #گناه فاصله بگيريم. اين، شرط اول قضيه است. (18/ 01/ 1369)
پند 148
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (160)
🌷 مزد عجیب معلم دین
رسول خدا (ص) می فرماید:
روز قیامت عالِمی را به پاي حساب می آورند. می بیند ثواب و کارهاي نیک او مانند ابر متراکم و یا یک کوه سر به فلک کشیده است. به خدا عرض می کند:
خدایا! این همه حسنات از کجا به من رسیده؟ من که چنین کارهاي نیکی انجام نداده ام.
خطاب می رسد: این، پاداش علم دینی است که به مردم یاد دادي، و آنها پس از تو به آن عمل کردند.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 10، ص 28
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (۴۰)
🌷 قرآن از زبان حضرت محمد به یهودیان زمانش می گوید: «پيش از من پيامبرانى با معجزه ها و آن چه اكنون مى خواهيد، آمدند. اگر راست مى گوييد، چرا آن پیامبران پیشین را كشتيد؟»
امام صادق عليه السلام درباره این آيه فرمود :
خدا مى دانست كه یهودیان زمان حضرت محمد، آن پيامبران پیشین را نكشته اند، اما آنها به كسانى كه آن پيامبران را كشته بودند، میل قلبی داشتند. پس، خداوند به دليل این میل قلبی به آنها و اینکه به کار آنان راضی بودند، آنها را قاتل ناميد.
در خبر ديگرى آمده است: بین مخاطبان اين آيه و كسانى كه پيامبران پيشين را كشته بودند، پانصد سال فاصله بود ، اما چون اين افراد به كار قاتلان پيامبران پیشین راضى بودند، خداوند آنان را نیز قاتل ناميده است.
✍️ شرح: هر کس به گناه کسی راضی باشد، در گناه او شریک است و لو آن گناهکار، 500 سال پیش، آن گناه را کرده باشد.
📖 الإمامُ الصّادقُ عليه السلام ـ في قولِه تَعالى : «قَد جاءَكُم رُسُلٌ مِن قَبلي بِالبَيِّناتِ و بِالّذي قُلتُم فلِمَ قَتَلتُموهُم إن كُنتُم صادِقينَ»۱ ـ : و قَد عَلِمَ أنَّ هؤلاءِ لَم يَقتُلوا ، و لَكِنْ فقَد كانَ هَواهُم مَعَ الّذينَ قَتَلوا ، فسَمّاهُمُ اللّهُ قاتِلينَ لِمُتابَعَةِ هَواهُم و رِضاهُم لِذلكَ الفِعلِ . ۲ و في خَبَرٍ : كانَ بَينَ الّذينَ خُوطِبوا بِهذا القَولِ و بَينَ القاتِلينَ خَمسَ مِائَةِ عامٍ ، فسَمّاهُمُ اللّهُ قاتِلينَ بِرِضاهُم بِما صَنَعَ اُولئكَ .
📚 میزان الحکمه، ح ۱۲۸۷۷
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ چرا خدا در قرآن، تهدید به عذاب می کند؟
🌺 جواب خدای متقین:
ما قرآن را به زبان عربى [فصيح و گويا] نازل كرديم و در آن هشدارها و تهديدهاى گوناگون آورديم تا انسانها در معرض #باتقوا شدن قرار بگیرند يا براى آنان تذکری به وجود آورد.
✍️ شرح: خدا انسانها را تهدید به عذاب می کند تا از نافرمانی او بپرهیزند و #باتقوا شوند. یعنی #واجبات را انجام دهند و #حرامها را ترک کنند.
📖 و كَذلِكَ أَنْزَلْناهُ قُرْآناً عَرَبِيًّا وَ صَرَّفْنا فيهِ مِنَ الْوَعيدِ لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ أَوْ يُحْدِثُ لَهُمْ ذِكْراً (طه، 113)
آیه شماره 294
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 درباره تقوا (شماره 42)
س: گاهی چند بیت شعر، همان حضور قلب و توجهی را که از تفکر حاصل می شود، ایجاد می کند؛ پس آیا کمی شعر بخوانیم؟
ج: دوباره از بین می رود. تا آخر عمر هم این کار را بکنی، از بین می رود. اساس کار، اطاعت فرمان است که نتیجه اش رشد ایمان و ماندگاری ایمان است؛ و الّا شعر را تا آخر باید بخوانیم.
س: گاهی مسأله این است که شعر اثر اساسی و دائمی ندارد؛ اما گاهی مسأله این است که از آن نهی می شود. مسأله کدام است؟
ج: اگر شما بخواهی وقت صرف کنی، نهی پیش می آید. بعضی که گرفتار می شوند، همیشه می خوانند و حفظ می کنند و به جای خواندن آیات و روایات از این ها می خوانند. همین شعرهای «دیوانه کنی» می خوانند و به خدا تهمت می زنند.
✅ ادامه دارد ...
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ برنامه های مهم ماه رمضان چیست؟
🌷 امام خمینی:
اگر چنانچه يك #گناهي خداي ناخواسته كرده ايد قبل از ورود به ماه رمضان، #توبه كنيد، از آن برگرديد. بدانيد كه مهالك زياد است؛ بدانيد كه خيلي جاها ما داريم كه بايد وارد بشويم؛ خطرهاي زياد براي ما هست؛ شما ان شاءاللّه با سلامت و با نفس طاهر، با نفس پاك وارد بشويد در ماه رمضان و در ماه رمضان هم به #وظايف ماه رمضان عمل بكنيد.
📚 صحيفه امام، ج2، ص: 391
🔹 ترک گناه
🔹 توبه
🔹 انجام تکالیف واجب
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (161)
🌷 بخشنده ترین
در یکی از جنـگ هـا پیغمـبر اسـلام (ص) زیر درختی در کنـار رودخـانه ایسـتاده بود. ناگـاه سـیل آمـد بین آن حضرت و مسلمانان فاصله افتاد. یکی از افراد دشـمن متوجه شد که رسول خدا (ص) دور از لشـگرگاه خود تنها ایسـتاده، بلافاصـله خود را به او رسانـد و به قصـد کشـتن آن حضـرت، در حالی که سوار بر اسب بود و پیروزي خود را قطعی می دانست، شمشـیر را کشـید و گفت: اي محمد! چه کسی تو را الان از دست من نجات می دهد؟
حضرت فرمود: خداي من و تو.
آن مرد پوزخنـدي به این جواب زد و شمشـیر خود را بالا برد و با تمام قـدرت خواست فرود آورد، ولی پیش از آنکه شمشـیر فرود آید جبرئیل او را از اسبش سرگون نمود، و به زمین انداخت.
حضرت بلا فاصله شمشیر را از دست آن مرد گرفت و روي سینه اش نشست و سخن او را برای او تکرار کرد و گفت:
چه کسی تو را الان از دست من نجات می دهد؟
آن مرد با یک دنیا امید گفت: بخشش و بزرگواري تو!
حضرت، او را بخشید و او پس از بخشش حضرت، گفت: به خدا سوگند تو از من بهتر و بزرگوارتر هستی.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 10، ص 27
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (8)
🌺 امام على (ع):
هدف نهایی دین این است که امر به معروف و نهی از منکر شود و حدود واجب و حرام الهی اجرا گردد.
✍️ شرح: امر به معروف یعنی امر به #واجبات، نهی از منکر یعنی نهی از #گناهان
📖 غايَةُ الدِّينِ الأمرُ بِالمَعروفِ ، و النَّهيُ عَنِ المُنكَرِ ، و إقامَةُ الحُدودِ
📚 میزان الحکمه، ۱۲۸۰۸
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (شماره 240)
🌷 قصه ذوالقرنین
🔸 بر اساس آیات 83 تا 98 سوره کهف
قصه از آنجا شروع می شود که خدا به حضرت محمد خطاب می کند:
محمد! کافران درباره ذوالقرنین از تو می پرسند. به آنها بگو: «بخشی از سرگذشت او را از قرآن برایتان خواهم خواند.»
ما به ذوالقرنین قدرت و حکومت داده و هر وسیلهای که برای حکومت نیاز داشت، در اختیارش گذاشته بودیم. به همین دلیل او با پیگیری آن اسباب، راهی سفر شد تا وقتی که به سرزمینی در غرب مکه رسید و از دور دید خورشید در منطقهای مردابمانند و لجنزار غروب می کند و قومی کافر در کنار آن ساکنند. به ذوالقرنین گفتیم: «این کافران را شکنجه می کنی یا در بینشان سیاستی پسندیده در پیش می گیری؟»
ذوالقرنین پاسخ داد:
«هر یک از آنها که با نافرمانی از دستورات #واجب و #حرامِ تو در حق تو ظلم کرده، شکنجهاش خواهیم کرد. بعد از آن هم که به دادگاه مولایش در قیامت ارجاع داده می شود، و طبعاً خدا او را شکنجهای بیسابقه خواهد کرد. اما هر کس اطاعت انحصاری از خدا را پذیرفته و به دستورات #واجب و #حرامش عمل کرده، بهترین پاداش نصیبش می شود و خود ما هم تکالیف #واجب و #حرام سادهای به او خواهیم داد.»
پس از آن ذوالقرنین با پیگیری اسباب قدرتش دوباره راهی سفر شد تا وقتی به سرزمینی در شرق مکه رسید، دید خورشید بر قومی می تابد که غیر از نور خورشید، پوشش دیگری برایشان قرار ندادهایم. او در اینجا هم با همان سیاست قبلی عمل کرد و ما بر اوضاع او کاملاً اشراف داشتیم. پس از آن با پیگیری اسباب قدرتش دوباره راهی سفر شد تا اینکه به درّهای بین دو رشته کوه رسید و در کنار آن دو، قومی را پیدا کرد که زبان او را به آسانی نمی فهمیدند.
با این حال به ذوالقرنین گفتند: «ذوالقرنین! یأجوج و مأجوج دو گروه مفسد فیالارضاند که به ما حمله می کنند و ما را می کشند و غارت می کنند. پس آیا دستمزدی برایت معیّن بکنیم با این قرارداد که در این درّه، بین ما و آنها سدّی بسازی؟»
ذوالقرنین پاسخ داد:
«آنچه مولایم خدا در آن به من قدرت داده، بهتر از دستمزد شماست. من نیازی به دستمزد شما ندارم؛ پس شما فقط با نیروی کار و تهیه مصالح به من کمک کنید تا بین شما و آنها سدّ محکمی بسازم. برایم قطعات سنگ آهن بیاورید.»
آنها شروع به کار کردند تا اینکه وقتی ذوالقرنین سنگها را روی هم چید و دو طرف کوه را با آن همسطح کرد، دستور داد: «روی سد، آتش روشن کنید و در آن بدمید.»
آنها هم آتش روشن کردند و در آن دمیدند تا آتش فراوانی شد. آنگاه دستور داد: «مس مذاب بیاورید تا روی سد بریزم.»
و این کار را کردند.
بنابراین آن سد چنان محکم شد که دو گروه یأجوج و مأجوج دیگر نه توانستند از آن بالا بروند و نه توانستند آن را سوراخ کنند.
ذوالقرنین در پایان گفت: «علم ساخت این سد، لطفی است از جانب مولایم خدا. بنابراین وقتی وعدهی قیامت مولایم فرارسد، خودش آن را در هم کوبیده و صاف می کند. ضمن اینکه وعدهی قیامتِ او حق است و قطعی.»
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 درباره تقوا (شماره 43)
س: لطفاً آیه ی «يا اَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثيراً» را توضیح دهید؟
ج: بعد مادی انسان قوی تر از بعد مجرد اوست؛ مثلاً نود و نه درصد مادی است؛ لذا نود و نه درصد فکر او هم مادی است. صبح که از خواب بلند می شود، به فکر چیست؟ مادیات. اینکه بروم نان بخرم و چایی و پنیر و سفره را آماده کنم. بعد چه کنم؟ لباس بپوشم و به دنبال کار بروم و پول ناهار را آماده کنم. ناهار که خوردم، دوباره دنبال شام بروم. فردا هم همین برنامه است و همین فکر.
این فکر باعث می شود خدا و حرف های خدا فراموش شود و انسان فراموش کند. خیلی ها هستند که آن قدر تلاش می کنند که فراموش می کنند که نماز ظهر خوانده اند یا نه، یا فراموش می کنند و مغرب می شود.
یکی از آثار اشتغال زیاد به مادیات این است که حرف خدا و پیغمبر خدا فراموش می شود و از بین می رود؛ لذا گفته اند این غفلت را ادامه ندهید. اگر احساس کردید غفلت ادامه پیدا می کند، در وسطش آن را قطع کنید. دو رکعت نماز بخوانید تا به یاد خدا بیفتید یا دو آیه قرآن بخوانید یا روایتی بخوانید یا ذکر بگویید. پس قطع کنید و وقتی به یاد خدا افتادید، یادتان می افتد که هنوز ظهر است و خدا گفته است: «بلند شو نماز بخوان!» لذا بلند می شود و نماز خودش را می خواند. بنابراین ادامه ی غفلت، یکی از موبقات و مُهلکات است؛ لذا خدا دستور داده است که نگذاریم ادامه پیدا کند و آن را با یاد و ذکر خدا قطع کنیم.
✅ ادامه دارد ...
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ وظیفه ما در نوروز
🌹 امام خامنه ای:
يكى از وظايف اوّل سال اين است كه هر كسى به حالات و حساب خود هم حساب شخصى، هم حساب عمومى، هم شخص، هم جماعت مثل يك ملت رسيدگى كند. اين بهانه خوبى است كه انسان به پشت سر خود برگردد و غفلتهايى را كه انجام داده است، كوتاهيها و كارهاى ناشايستى كه از او سرزده است و همچنين كارهاى خوب خود را يك بار ديگر مشاهده كند. يعنى، برادران و خواهران عزيز من! همه ى ما بايد عادت كنيم كه هر سالى كه نو مى شود، به مناسب اوّل سال، به گذشته ى يك ساله ى خود يك نگاهى بكنيم. هر يك از نقاط مثبت و منفى، به ما پيامى مى دهند. (04/ 01/ 1375)
✍️ شرح: محاسبه اعمال سال یعنی بررسی #واجباتی که انجام نداده ایم و #حرامهایی که انجام داده ایم و جبران آن دو.
پند 185
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ چه روزی عید است؟
🌺 جواب امام علی (ع):
هر روزی که در آن #گناه نشود، عید است.
✍️ پس هر روزتان عید
📖 كلُّ يَوْم لاَ يُعْصَى اللهُ فِيهِ فَهُوَ يَوْمَ عِيد.
📚 نهج البلاغة الحسون جلد : 1 صفحه : 883
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آغاز بهار چیست؟
🌺 پیامبر اکرم (ص):
هنگامی که بهار را دیدید، زیاد به یاد زنده شدن در قیامت باشید.
📖 اذا رَأیتُم الرَّبیعَ فَاکثروُا ذَکرَ النُّشوُر.
✍️ شرح: در آغاز بهار، دانه های مرده در زیر زمین، زنده شده و از دل خاک بیرون می آیند. همین طور در قیامت، انسانهای مرده، زنده شده و از دل خاک بیرون می آیند. همان خدایی که دانه مرده را در آغاز بهار زنده می کند، انسان مرده را نیز در آغاز قیامت زنده خواهد کرد. پس باید با محاسبه اعمال و انجام #واجبات و ترک #گناهان برای آن زندگی جدید، آماده شد.
📚 مفاتیح الغیب، فخر رازی، ج17، ص194.
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ امام کاظم (ع) و عیدی نوروز
منصور دوانیقی دومین خلیفه عباسی از امام کاظم (ع) درخواست کرد که در عید نوروز در مجلس رسمی دربار، براي شادباش جلوس کند و هر چه را مردم هدیه و عیدی می آورند، بپذیرد.
حضرت فرمود:
من اخباري را که از جدم رسول خدا (ص) رسیده بررسی کردم. اما خبري راجع به عید نوروز #ندیدم. این عید مخصوص ایرانیان است. چیزي را که اسلام از بین برده، ما #نمیتوانیم آن را دوباره زنده کنیم.
منصور دوانیقی گفت: ما این مراسم را به خاطر سیاست و تدبیر امور لشکري انجام می دهیم. شما را به خدا قسم می دهم که در این مجلس جلوس کنید.
امام کاظم (ع) ناچاراً نشست و امیران لشکري براي عرض تبریک نوروز به حضورش رسیدند و هدایایی را تقدیم کردند و یکی از خدمتگزاران منصور، لیست هدایا را می نوشت.
در این بین پیرمردي وارد شد و به امام عرض کرد: اي فرزند رسول خدا! من مرد فقیری هستم و ثروتی ندارم که به شما هدیه کنم. ولی سه بیت شعر را که جدم در سوگ جد شما حسین بن علی (ع) سروده، به عنوان هدیه تقدیم می کنم.
او آن ابیات را خواند و امام کاظم (ع) به آن پیرمرد فرمود: هدیه تو را پذیرفتم. بنشین که خداوند به تو خیر و برکت دهد.
سپس امام به خدمتگزار خلیفه فرمود: نزد خلیفه برو و بگو با این هدایایی که آورده اند، چه کنم؟
خدمتگزار خلیفه پیام امام (ع) را به منصور رساند و منصور پاسخ داد: همه آنها را به امام کاظم (ع) بخشیدم. هرچه می خواهد بکند.
خادم، پیام منصور را به امام ابلاغ نمود. امام کاظم (ع) هم همه آن هدایا و عیدی ها را به آن پیرمرد بخشید.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 7 ص 160
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ آیا راهی برای پاک کردن #گناهان گذشته داریم؟
🌹 خدای #متقین فرموده:
هر کس اهل #تقوای خدا شود، خدا #گناهان او را می زداید و مزد او را بزرگ می کند.
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها.
📖 و مَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يُكَفِّرْ عَنْهُ سَيِّئاتِهِ وَ يُعْظِمْ لَهُ أَجْراً (طلاق، 5)
آیه شماره 36
📱 کانال سبک زندگی متقین
@mottagheen
✅ چه کنیم که به احسن الحال برسیم؟
🌺 سخن امام حسین (ع) :
شما را به #تقوا سفارش می کنم. زیرا هر کس اهل #تقوا شود، خدا تضمین کرده که حال و وضعیت او را از هر چه که دوست ندارد، به آنچه که دوست دارد، متحول کند.
شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #گناهان در زندگی فردی و اجتماعی.
📖 اوصیکُم بِتَقَوی اللهِ فَاِنَّ اللهَ قَد ضَمِنَ لِمَنِ اتَّقاهُ اَن یُحَوِّلَهُ عَمّا یَکرَهُ اِلی ما یُحِبُّ.
📚 تحف العقول، ص ۱۷۰
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ پرسشهایی از آیت الله خوشوقت
🔆 درباره نوروز
💠 س: نظر شما درباره ی عید نوروز چیست؟
🔸ج: این عید نوروز هم یکی از امتحانات خداست. این عید نوروز، انسان را آزاد می کند و به طرفِ شَهَوات #حرام، اختلاط زن و مرد، ترک نماز و سایر مسایلی که این روزها باب است، دعوت می کند. اگر خدا به ما توفیق بدهد باید در این #امتحان و در هر مقام در حال ترک همه ی حرام ها باشیم. این جزء امتحانات است. باید مراقب باشیم که گناهی پیش نیاید. امیرالمؤمنین علیه السَّلام هم برای عید فرمودند: #عید مال لباس نو پوشیدن نیست، بلکه هر کسی با #ترک_گناه از وعیدها و تهدیدهای خدا در امان بود این عید اوست. بنابراین اگر این عید، خوردن و خوابیدن و عیّاشی و این کارهاست، ربطی به ما ندارد و ما باید مواظب کار خودمان باشیم. عید ما روزی است که انشاءالله در مقابل خواسته های حرام بایستیم و به #حرف_خدا گوش بدهیم. معصومین علیهم السَّلام فرموده اند در نوروز روزه بگیرید.
💠 س: با توجه به نزدیک شدن ایام نوروز وظیفه ی ما در این ایام چیست؟
🔸ج: از گناهان سال گذشته #توبه کنید و سال جدید را بدون #گناه آغاز کنید انشاءالله.
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ نوروز برای چه کسانی نحس است؟
🌺 جواب امام خامنه ای:
بعضى كسان روز اوّلِ فروردينشان «نوروز» نيست. ممكن است اوّل فروردين براى آنها از هر روز نحسى هم نحس تر باشد! اوّل فروردين «نوروز» براى آنهايى كه در درون خود، به فساد و انحطاط گرايش پيدا مى كنند، آنهايى كه خود را از خدا دور مى كنند، آنهايى كه خود را از هدفهاى بلند اين ملت و اين انقلاب جدا مى كنند، نوروز نيست، روز عيد نيست، روز جشن و روز شادى نيست؛ شوم است! (01/ 01/ 1377)
✍️ شرح: کسانی که نوروز باعث می شود، بیشتر #گناه کنند، نوروز برایشان نحس است.
پند 186
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ آیا قهر کردن با مسلمانی دیگر جایز است؟
🌺 جواب پیامبر اکرم (ص):
بيش از سه روز ، نبايد قهر كرد .
📖 لا هِجرَةَ فَوقَ ثَلاثٍ .
✍️ شرح: قهر بودن با یک مسلمان، بیش از سه روز جایز نیست. بنابر این مسلمان حتی اگر مظلوم واقع شده باشد، باید نزد مسلمانی که به او ظلم کرده برود و با او آشتی کند هر چند او آشتی نکند.
📚 وسائل الشیعة , جلد۱۲ , صفحه۲۶۰
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
💠 بیانات آیت الله خوشوقت
🔸 صله رحم
✳️ یکی از حقوق این است که رحم را نمیشود #قطع کرد. یعنی نمیشود با او #قهر کرد. و لو کافر باشد، #قهر جایز نیست. صله رحم، از گفتن #سلام شروع میشود تا بالاتر. انسان در خیابان یا کوچه، رحمش را دید، سلام کند و سر برنگرداند. این مصداق صله است.
لذا در روایت آمده است که پیامبر عظیم الشأن فرمودند: «صِلُوا أَرْحَامَكُمْ وَ لَوْ بِالسَّلَامِ»، با دادن سلام صله رحم کنید. کمترین مصداق صله رحم، گفتن سلام است.
⬅️ سلام علامت است برای اینکه این دو رحم با هم #قهر نیستند. حال اگر انسان مناسبی بود و اهل #تقوا و روزه بود، انسان بیش از اینها با او ارتباط پیدا میکند؛ اما اگر کافر یا #فاسق خطرناک بود، رفت و آمد نمیکند؛ اما در عین حال با او #قهر هم نمیکند؛ بلکه گاهی تلفن میزند و اگر هم جایی او را دید، سلام میکند.
◀️ «صله» یعنی #وصل رحم، در مقابل #قطع رحم. شما اگر #قهر كردی، آن طنابی كه شما را به او اتصال میدهد بریدهای. این را قطع رحم میگویند. اگر نرفتی، نیامدی، #قهر كردی، حرف نزدی، كمک نكردی، این را قطع رحم میگویند؛ امّا اگر او را دیدی و گفتی «سلامٌ علیکُم و رَحمَةُ الله» و احوال پرسی كردی میگویند #وصل كردهای.
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
🌸 شعر عیدانه امیرالمؤمنین (ع)
✅ این شعر منسوب به امیرالمؤمنین (ع) است که البته احتمالا توسط دیگران ابیاتی به آن افزوده شده است. اما مضامینش صحیح است. بیت دوم این شعر در جلد هفتم میزان الحکمه آمده است:
1️⃣ ليسَ العيدُ لِمَن لَبِسَ الفاخرة
اِنّما العيدُ لِمَن اَمِنَ الآخرة
2️⃣ ليسَ العيدُ لِمَن لبِسَ الجديد
اِنّما العيدُ لِمَن اَمِنَ الوَعيد
3️⃣ ليسَ العيدُ لِمَن لَبِسَ الرّقيق
اِنّما العيدُ لِمَن عَرَفَ الطّريق
4️⃣ ليسَ العيدُ لِمَن تَبخرَ بالعُود
اِنّما العيدُ لِمَن تابَ و لا یَعود
5️⃣ ليسَ العيدُ لِمَن نَصَبَ القُدور
اِنّما العيدُ لِمَن سَعِدَ بالمَقدور
6️⃣ ليسَ العيدُ لِمَن تَزَیّن الدّنیا
اِنّما العيدُ لِمَن تَزَوّدَ بِالتّقوی
7️⃣ ليسَ العيدُ لِمَن رَکِبَ المَتایا
اِنّما العيدُ لِمَن تَرکَ الخطایا
8️⃣ ليسَ العيدُ لِمَن بَسَطَ البِساط
اِنّما العيدُ لِمَن جاوَزَ الصّراط
🔰 ترجمه:
1️⃣ عید برای کسی که لباس فاخر می پوشد، عید نیست. فقط برای کسی عید است که از عذاب آخرت امان نامه داشته باشد.
2️⃣ عید برای کسی که لباس نو می پوشد، عید نیست. فقط برای کسی عید است که از تهدید قیامت در امان باشد.
3️⃣ عید برای کسی که لباس نازک می پوشد، عید نیست. فقط برای کسی عید است که طریق #بندگی را بشناسد.
4️⃣ عید برای کسی که با عود خود را خوش بو می کند، عید نیست. فقط برای کسی عید است که #توبه کند و دیگر #گناه نکند.
5️⃣ عید برای کسی که دیگهای غذا را بارمی گذارد، عید نیست. فقط برای کسی عید است که موفق به انفاق مقدور باشد .
6️⃣ عید برای کسی که خود را آرایش کند، عید نیست. فقط برای کسی عید است که توشه #تقوا داشته باشد.
7️⃣ عید برای کسی که سوار بر مرکب آرزوها شود، عید نیست. فقط برای کسی عید است که #گناهان را ترک کند.
8️⃣ عید برای کسی که سفره بیندازد، عید نیست. فقط برای کسی عید است که از #صراط بگذرد.
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌺 توصیه های پیامبر اکرم (ص) به ابوذر (شماره 30):
🌸 اهمیت قهر و آشتی
✅ ای ابوذر! اعمال اهل دنیا از این جمعه تا آن جمعه در هر دو شنبه و پنج شنبه به محضر خدا عرضه می شود. برای همه بندگان مؤمن استغفار می شود مگر برای کسی که بین او و مسلمانی دیگر #دشمنی است. در اینجا گفته می شود عمل این دو نفر را از لیست استغفار خارج کنید تا با هم #آشتی کنند.
ای ابوذر! از #قهر کردن با مسلمانی دیگر دوری کن! زیرا عمل کسی که با دیگری #قهر است، پذیرفته نمی شود .
ای ابوذر! تو را از #قهر کردن با مسلمان نهی می کنم. اما اگر مجبور به #قهر کردن شدی، بیش از سه روز #قهر نباش! هر کس در روزهایی که با مسلمان #قهر است، بمیرد، آتش برای او سزاوارتر است.
📖 يا أَبَا ذَرٍّ تُعْرَضُ أَعْمَالُ أَهْلِ اَلدُّنْيَا عَلَى اَللَّهِ مِنَ اَلْجُمُعَةِ إِلَى اَلْجُمُعَةِ فِي يَوْمِ اَلْإِثْنَيْنِ وَ اَلْخَمِيسِ فَيُسْتَغْفَرُ لِكُلِّ عَبْدٍ مُؤْمِنٍ إِلاَّ عَبْداً كَانَتْ بَيْنَهُ وَ بَيْنَ أَخِيهِ شَحْنَاءُ فَيُقَالُ اُتْرُكُوا عَمَلَ هَذَيْنِ حَتَّى يَصْطَلِحَا يَا أَبَا ذَرٍّ إِيَّاكَ وَ هِجْرَانَ أَخِيكَ فَإِنَّ اَلْعَمَلَ لاَ يُتَقَبَّلُ مَعَ اَلْهِجْرَانِ يَا أَبَا ذَرٍّ أَنْهَاكَ عَنِ اَلْهِجْرَانِ وَ إِنْ كُنْتَ لاَ بُدَّ فَاعِلاً [فَلاَ] تَهْجُرْهُ فَوْقَ ثَلاَثَةِ أَيَّامٍ كَمَلاً فَمَنْ مَاتَ فِيهَا مُهَاجِراً لِأَخِيهِ كَانَتِ اَلنَّارُ أَوْلَى بِهِ
📚 مکارم الأخلاق , جلد۱ , صفحه۴۵۸
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ چرا فقط خدا و چرا فقط دستورات خدا؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
بندگان خدا! مولای شما قطعاً خداست؛ نه غیر او؛ همان خدایی که کرات آسمانی و زمین را در شش روز آفرید و سپس بر مسند مدیریت و فرمانروایی جهان هستی مستقر شد؛ همان خدایی که روز را ـ که شتابان به دنبال رسیدن به شب است ـ با پرده شب می پوشاند؛ همان خدایی که خورشید، ماه و ستارگان را که مدیریتشان تحت فرمان خود اوست، آفریده. بندگان خدا! بیدار شوید و بدانید که هم آفرینش تمام هستی، منحصراً کار خداست و هم فرمان مدیریتش منحصراً به دست اوست. سود ثابت و تمام نشدنی هم از همین ربّالعالمین است و در دست او؛ نه غیر او.*
بنابراین باید این مولایتان را هم آشکارا و هم پنهانی صدا بزنید و خواستههایتان را از او بخواهید؛ نه از غیر او. و از این دستور خدا نباید تعدّی کنید؛ چون او کسانی را که از دستوراتش تعدّی می کنند، قطعاً دوست ندارد.
📖 إنَّ رَبَّكُمُ اللَّهُ الَّذي خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ في سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوى عَلَى الْعَرْشِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهارَ يَطْلُبُهُ حَثيثاً وَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ وَ النُّجُومَ مُسَخَّراتٍ بِأَمْرِهِ أَلا لَهُ الْخَلْقُ وَ الْأَمْرُ تَبارَكَ اللَّهُ رَبُّ الْعالَمينَ * ادْعُوا رَبَّكُمْ تَضَرُّعاً وَ خُفْيَةً إِنَّهُ لا يُحِبُّ الْمُعْتَدينَ (اعراف، 54 تا 55)
آیه شماره 355
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ پرسش نوروزی از آیت الله خوشوقت
❓س: آیا روزه ای که برای روز عید نوروز #مستحب است برای این است که انسان در خانه بنشیند، ...؟
◀️ ج: باید نیست؛ اما قهراً می نشیند. وقتی انسان نخورد، وقتی چایی میآورند یا شربت می آورند یا شیرینی می آورند، نمیخورد. قهراً حال هم ندارد، پس نمیرود. نگفته اند: «نرو!» گفته اند: «روزه بگیر که نتیجه اش این باشد که در خانه راحت بنشینی و از شرّ راحت شوی.»
❓س: معمولاً در پاسخ ما دربارهی عید نوروز استدلال می کنند که با بهار طبیعت همراهیم و می گویند: «باید شاد باشیم». به آنها چه جوابی بدهیم؟
◀️ ج: باید ندارد. باید همیشه شاد باشیم مگر آن مواقعی که باید غم و غصه داشته باشیم. گاهی هم باید گریه کنیم و گاهی عزاداری کنیم برای امام حسین علیه السلام. لزومی ندارد که سیزده بدر همه به بیابان بریزند. خطر پیش میآید. در بهار درختها آرام آرام سبز میشود.
ما هم وقتی فرصت کردیم، یک هفته، دو هفته، سه هفته بعد اگر سری بزنیم، طوری نیست انشاءالله؛ اما وقتی همه می روند کجا برویم؟ جا نداریم. همه ی جاها را اشغال کردهاند.
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (162)
🌷 بیمه ی دوام سرمایه
در زمان رسول خدا (ص) بانویی به نام زینب عطرفروش بود. او گاهی به خانه پیغمبر نزد همسران آن حضرت می آمد. پیامبر خدا وقتی از بیرون می آمد و می دید زینب عطرفروش در خانه ایشان است. به او می فرمود:
هنگامی که تو به خانه ما می آیی، خانه ما خوشبو می شود.
زینب عرض می کرد: یا رسول االله! خانه شما، به خاطر بوي خوش شما خوشبوتر است.
آنگاه پیامبر خدا (ص) او را چنین نصیحت می کرد:
هنگـامی که عطر می فروشی، سـعی کن که جنس خوب بفروشـی و تقلب نکنی که چنین معـامله اي براي رعـایت #تقواي الهی و دوام سرمایه بهتر است.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 10، ص 29
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش نوروزی از آیت الله خوشوقت
❓وظیفه ما در این ایام نوروز چیست؟
✅ نوروز و کهنهروز هر دو یکی است. فرقی نمی کند. مثل اول هفته است. شنبه اول هفته است. پنجشنبه آخر هفته است. اوضاع که عوض نمی شود؛ خیال می کنیم (خبری است)؛ نوروز هم مثل همین است.
📌این سالی هم که گذشت، نوروز داشت و کهنه شد. حالا این نو هم میآید و آن هم کهنه می شود. این همه نوها آمدند و کهنه شدند. بیخود این وسط شلوغ نکنید! نو و کهنه ی آن یکی است.
📌سعی کنید این دل نو باشد. با #ایمان و #تقوا؛ این درست است و الا با لباس نو پوشیدن و آجیل خوردن و این حرفها کار درست نمیشود.
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen