✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (57)
🌷 امام على عليه السلام :
نخستين درجه از جهاد كه از آن باز مى مانيد، جهاد عملی است با دست. سپس جهاد با زبانها و آن گاه جهاد با قلبها. پس، هر گاه كسى در قلب خود معروف را معروف نداند و از منکر بدش نیاید، زير و رو و منحرف می گردد.
✍️ شرح: امر به معروف یعنی امر به #واجبات و نهی از منکر یعنی نهی از #محرمات.
📖 أوَّلُ ما تُغلَبونَ عَلَيهِ مِنَ الجِهادِ، الجِهادُ بِأيديكُم ثُمّ بِألسِنَتِكُم ثُمّ بِقُلوبِكُم ، فمَن لَم يَعرِفْ بقَلبِهِ مَعروفا و لَم يُنكِرْ مُنكَرا قُلِبَ ، فجُعِلَ أعلاهُ أسفَلَهُ و أسفَلُهُ أعلاهُ .
📚 میزان الحکمه، ح ۱۲۹۰۸
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
📣 داستان کوتاه (83)
✅ با چه کسانی بد باشیم؟
حضرت عیسی روح الله (ع) به اصحابش فرمود: ای یاران! بکوشید خود را دوست خدا کنید و به او نزدیک شوید.
یاران گفتند: ای روح الله! به چه وسیله ای خود را دوست خدا کنیم و به او نزدیک شویم؟
فرمود: به وسیله بد بودن با #گنهکاران. با خشم بر آنان، خدا را از خود خشنود کنید.
گفتند: در این صورت با چه کسی همنشین باشیم؟
فرمود: با آن کس که:
1️⃣ دیدنش شما را به یاد خدا اندازد.
3️⃣ گفتارش بر اعمال خیرتان بیفزاید.
4️⃣ اعمالش شما را به یاد آخرت اندازد.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 4 ص 213
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ چه کنیم که خدا معلّم ما شود؟
🌺 خدای #متقین فرموده:
اهل #تقوا شوید. در این صورت خدا معلّم شما خواهد شد. خدا بر همه چیز اشراف علمی دارد.
✍️ #تقوا؛ یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها در امور فردی و اجتماعی.
📖 و اتَّقُوا اللَّهَ وَ يُعَلِّمُكُمُ اللَّهُ وَ اللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَليمٌ (بقره، 282)
آیه شماره 23
📱 کانال سبک زندگی متقین:
🆔@mottagheen
✅ فرق آدمِ #باتقوا با آدم بى تقوا چیست؟
🌹 امام خامنه ای:
فرق آدمِ #باتقوا با آدم بى تقوا اين است كه آدم بى تقوا خودش را در مقابل #گناه، رها مى كند؛ مثل اينكه شما يك برگ را در روى موجى و جريان آبى بيندازيد، اين جريان اين برگ را مى برد، هيچ مقاومتى در مقابل جريان ندارد. آدم #باتقوا مثل آن كسى است كه اگر هم در يك جريان تندى افتاده است، شنا مى كند، نمى گذارد، خود را جمع و جور مى كند، خود را اداره مى كند؛ نمى گذارد كه او را آب ببرد. به فرض هم كه يك قدم عقب رفت، يكجا هم پايش لغزيد، مراقب خودش است.
فرق است بين جسد مرده يى كه روى آب افتاده است، يا بى هوشى كه روى آب افتاده و آب دارد او را مى برد، با يك نفر كه دارد تلاش مى كند؛ برفرض كه آب، يك مقدار هم او را عقب ببرد. #گناهى كه براى #متقى پيش مى آيد، اين گونه است. آن كسى كه اين رعايت را نكند، در معرض آن خطر است. (1377/7/26)
پند 147
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 جبر و اختیار (45)
س: توکّل یعنی چه؟
ج: یعنی اینکه انسان به خدا اعتماد کند و در کارهایی که خودش عاجز است، بگوید: «من نمی توانم؛ تو می توانی. پس بسم الله!» به او واگذار کند.
س: امیرالمؤمنین (ع) فرمودند: ایمان چهار رکن دارد: «التَّوَكُّلُ عَلَى اللَّهِ وَ تَفْوِيضُ الْأمْرِ إِلَى اللَّهِ وَ الرِّضَا بِقَضَاءِ اللَّهِ وَ التَّسْلِيمُ لِأمْرِ اللَّهِ» تفاوت توکّل و تفویض چیست؟
ج: توکّل، اعتماد کردن به خدا در انجام امور است؛ اما در تفویض، واگذار می کنم. وقتی من نمی توانم کاری انجام دهم و می گویم: «خدایا! تو درستش کن!» به این تفویض می گویند. بعد اینکه هر چه خدا کرد، من باید راضی باشم و تسلیم هم باشم. این ها جزء مسائل ایمان است. اگر این ها نباشد، ایمان خیلی ضعیف و پایین است.
س: فرق تسلیم و رضا چیست؟
ج: تسلیم یعنی من تسلیم خدا هستم و رضا یعنی من راضی هستم به آنچه خدا انجام می دهد. ممکن است خدا کاری کند که من ناراحت شوم؛ مثلاً فرزند انسان بمیرد، باید راضی به قضاء باشد.
س: آیا بین تدبیر معیشت و تقدیر معیشت فرقی هست؟
ج: تدبیر و تقدیر، هر دو یکی است.
س: آیا جمعش با توکّل همین است که فرمودید؟
ج: بله. تدبیر یعنی این را پشت سر آن گذاشتن. یعنی این کار را اول و آن کار را دوم. این همان تدبیر است. عقل تدبیر می کند و نقشه ی خدا پیاده می شود.
س: آیه ی «وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُتَوَكِّلُونَ» یعنی چه؟
ج: وقتی انسان در کارهای خود درمانده می شود، دلش به طرف چه کسی می رود؟ به طرف کسی می رود که فکر می کند می تواند در این مشکل به این متوکّل کمک کند. می خواهد در حل مشکل خود به کسی اعتماد کند. بهترین کسی که می تواند در تمام حالات به ما کمک کند، خداست؛ چون قدرت و علم او فوق همه است. او هم زود می فهمد و هم می تواند حل کند. بنابراین بهتر این است که هر جا گیر کردیم، دست به دامن خدا و اهل بیت شویم؛ ان شاء الله.
س: اگر برای رسیدن به هدفی به خداوند متعال توکّل واقعی شود، آیا انسان متوکّل صد درصد به آن هدف می رسد؟
ج: هدف یعنی چه؟ تا توکّل کردی، خدا می گوید: «این کار را نکن و آن کار را بکن.» و تو باید بگویی: «چَشم!» و به دنبال آن بروی. کسی که پول ندارد و زن و بچه اش گرسنه اند، چه کند؟ آیا بنشیند و توکّل کند؟ نه؛ می گوید: «خدایا!» خدا هم می گوید: «گفتم برو قرض کن!» فوراً باید برود قرض کند و نان و پنیر و زندگی را راه بیندازد. این توکّل من است؛ اما اگر شما بخواهی توکّل کنی و به حرف خدا گوش ندهی، نمی شود. حرام است. جایز نیست.
س: آیا توکّل بر خدا موجب می شود خیلی از مشکلات انسان به راحتی حل شود؟
ج: بله؛ ان شاء الله به آنجا برسید، آن وقت می فهمید چه خبر است. هنوز که نرسیده ایم.
س: مشکلات بعضی از افراد بدون توکّل بر خدا طبق روال عادی زندگی حل می شود؛ چرا چنین است؟
ج: مقداری که اسباب عادی است، حل می شود. اما این جور نیست. مشکلاتی هست که اسباب عادی آن را حل نمی کند. همه ی مشکلات را اسباب عادی حل نمی کند و همه ی مردم هم دارای اسباب عادی نیستند. شاه و درباریان او گرفتار مصیبت و بدبختی شدند و اسباب هم در اختیارشان بود. آیا با اینکه این همه اسباب داشتند، درست شد؟ دیگران این همه اسباب را ندارند، اما اگر اهل توکّل باشند، مشکلات جور دیگری حل می شود نه با اسباب مادی. اسباب مادی که ندارند؛ اما چون راست می گویند که به خدا اعتماد کرده اند، خدا برای جذب بنده هایش به آن ها کمک می کند و مردم می بینند که مشکل آن ها به آسانی حل شد.
🔸 ادامه دارد ...
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (58)
🌷 پيامبر اکرم صلى الله عليه و آله :
مبادا كسى از شما در جايى كه پاى دستورى از خدا در ميان است و بايد سخن بگويد، با سكوت كردن، خود را كوچك كند؛ زيرا [فرداى قيامت] نمى تواند بگويد: خدايا! از مردم ترسيدم. چون خداوند جواب مى دهد: سزاوارتر آن بود كه از من بترسى.
📖 لا يُحَقِّرَنَّ أحَدُكُم نَفسَهُ أن يَرى أمرا للّهِِ تَعالى فيهِ مَقالٌ ، فلا يَقولَ : يا رَبِّ ، خَشيَةَ النّاسِ! فيَقولَ: فإيّايَ كُنتَ أحَقَّ أن تَخشى .
📚 میزان الحکمه، ح ۱۲۹۱۹
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (84)
🔹ولی من می گویم
یاران حضرت عیسی نزد او آمدند و گفتند: ای عیسی! ما را پند و اندرز بده!
عیسی فرمود: موسی کلیم الله به شما دستور داد به نام خدا سوگند دروغ نخورید. ولی من به شما می گویم اصلا به نام خدا سوگند نخورید! خواه سوگند راست باشد، خواه دروغ!
گفتند: ای عیسی! ما را بیش از این نصیحت کن!
فرمود: موسی شما را امر کرد که زنا نکنید. ولی من به شما می گویم: ابدا فکر زنا نکنید! زیرا آن کس که فکر زنا کند، مانند کسی است که در خانه زینت شده، آتش افروزد. دود آن، زینت خانه را خراب و فاسد می کند، اگر چه خود خانه را نسوزاند.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 5 ص 216
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ چه کنیم خدا ما را دوست داشته باشد؟
🌹سخن خدا در قرآن:
محمد! در میان این یهودیان و مسیحیان، بعضی هستند که اگر نزد او هزار سکه طلا امانت بگذاری، کامل به تو پس می دهند. بعضیشان هم هستند که اگر نزدشان حتی یک سکّه به امانت بگذاری، به تو پس نمی دهند؛ مگر اینکه بالای سرشان بایستی تا آن را پس بگیری. دلیل این خیانتشان این است که می گویند: «غیر ما حق ندارد به کارهای ما اعتراض کند! ما نژاد برتریم.»
به هوش باشید که این ادّعا، افتراء به خداست و آنها با این سخن، آگاهانه به خدا دروغ می بندند. *
بله؛ هر کس به عهد بندگی با خدا وفا کند و با اطاعت از دستورات واجب و حرامِ خدا #باتقوا شود، خدا دوستش دارد؛ چون خدا اهل #تقوا را دوست دارد؛ پس نژاد برتر در کار نیست و معیار برتری نزد خدا فقط #تقواست.
📖 و مِنْ أَهْلِ الْكِتابِ مَنْ إِنْ تَأْمَنْهُ بِقِنْطارٍ يُؤَدِّهِ إِلَيْكَ وَ مِنْهُمْ مَنْ إِنْ تَأْمَنْهُ بِدينارٍ لا يُؤَدِّهِ إِلَيْكَ إِلاَّ ما دُمْتَ عَلَيْهِ قائِماً ذلِكَ بِأَنَّهُمْ قالُوا لَيْسَ عَلَيْنا فِي الْأُمِّيِّينَ سَبيلٌ وَ يَقُولُونَ عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ وَ هُمْ يَعْلَمُونَ * بَلى مَنْ أَوْفى بِعَهْدِهِ وَ اتَّقى فَإِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَّقينَ (آل عمران، 75 و 76)
آیه شماره 24
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ مهمترین کار برای نزدیکی به خدا چیست؟
📣 امام خامنه ای:
براى نزديكى به خدا، اصل قضيه، ترك #گناهان است. انجام مستحبات و نوافل و توسلات و دعا و بقيه ى امور، #فرع است. اصل قضيه، اين است كه انسان از صدور #گناه و خلاف از خود، مانع بشود. اين، همان #تقوا را مى طلبد. #تقوا و پرهيزگارى، مهمترين يا بگوييم اوّلى ترين مظهرى است كه وجود انسان بايد داشته باشد. همين است كه مانع از گناه انسان مىشود.
#گناه نمىگذارد كه انسان، حتّى خود را به لبه ى درياى عظيم مغفرت الهى برساند و از آن استفاده كند. گناه نمى گذارد كه ما حال دعا و توجه پيدا كنيم. #گناه نمى گذارد كه ما به فكر بازنگرى و بازسازى خودمان بيفتيم. كوشش بكنيم از #گناه فاصله بگيريم. اين، شرط اول قضيه است. (18/ 01/ 1369)
پند 148
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 جبر و اختیار (46)
س: آیا توکّل یعنی به قدرت خود امید نداشته باشیم؟
ج: توکّل یعنی انسان روی قدرتی که خدا به او داده، حساب کند و آن را در راهی که خدا گفته، خرج کند. خرج می کند، اما می بیند این کم و ضعیف است و آن کار از این برنمی آید، ولی مال خدا زیاد است. تا جایی که دارد، باید خرج کند؛ اما این همیشه کفایت نیاز را نمی کند، لذا باید به خدا اعتماد کرد که: «خدایا! مال ما کم است و تو خیلی داری؛ تو کمک کن!»
س: آیا ترس از قدرت مردم با توکّل بر خدا منافات دارد؟
ج: ترس از قدرت مردم الان هست. طبیعی است؛ اما اگر انسان از خدا ترسید و بنده ی خدا بود، دیگر از کسی نمی ترسد.
س: آیا ما هم می توانیم توکّل کنیم؟
ج: توکّل؟ تو که نمی توانی توکّل کنی. نمی توانی توکّل کنی. توکّل تقوا می خواهد. ان شاء الله وقتی انسان در خط بندگی و تقوا افتاد، کم کم زمینه ی توکّل فراهم می شود؛ و الّا انسان الان به پول توکّل می کند؛ به پست توکّل می کند؛ به پارتی توکّل می کند؛ به خدا توکّل نمی کند. خدا را قبول ندارد، بلکه این ها را قبول دارد.
انسان کم کم باید در خط بندگی جلو برود تا ایمانش قوی شود و بپذیرد که از خدا کار برمی آید. آن وقت در جایی که کمی سنگین است و گیر می کند، اعتماد قلبی به خدا پیدا می کند؛ و الّا الان نمی شود. با حرف که درست نمی شود. تقوا می خواهد. مشکل او با بندگی حل می شود. هیچ کدام از صفات خوب بدون تقوا و بندگی فراهم نمی شود. همه ی آن ها روی تقوا و بندگی استوار شده و بدون آن درست نمی شود. تقوا یکی از آن ها است. اخلاص یکی از آن ها است. رضا و تسلیم یکی از آن ها است. این ها بدون تقوا و عبادت و بندگی فراهم نمی شود.
س: در هنگام ناامیدی و اوج ناملایمات زندگی جز توکّل چه باید کرد؟
ج: توکّل که کار تو نیست. از آدمی که ناامید است که توکّل بر نمی آید. شروع به اطاعت فرمان کن تا ان شاء الله امید بیاید.
س: اخلاص و توکّل چیست و چگونه می توان اخلاص و توکّل داشت؟
ج: اخلاص یعنی اینکه انسان عبادت خدا را به این نیت که «چون خدا گفته» انجام بدهد، نه «چون برایم مفید است». اگر آدم چاق نیت کند که روزه بگیرد و با روزه لاغر شود، این اخلاص نیست. اخلاص این است که «چون خدا گفته نماز بخوان»، بگویی: «چشم!» به این می گویند اخلاص. یعنی هیچ منفعتی جز اطاعت فرمان خدا ملحوظ نباشد. این، به وسیله ی رشد و تکامل ایمان پیش می آید و راه آن فقط ترک گناه است.
توکّل هم آن است که هر وقت گناه نکردیم و ایمان شروع به رشد و تکامل کرد، به مرحله ای می رسد که باور می کند که از خدا کار برمی آید و کارهای مشکلی را که خودش نمی تواند انجام دهد، به او واگذار می کند؛ اما الان نمی شود. الان قبول نداریم و می گوییم: «خودمان بهتر بلدیم.» می گوییم: «بستان و بزن!»
س: از کجا متوجه شویم که در زندگی ما چه چیزی امر و اراده ی خداست و چگونه می توانیم تسلیم خواست و اراده خداوند باشیم؟
ج: الان ایمانت ضعیف است. نمی فهمی. وقتی ایمان قوی شود، می فهمی که همه چیز، مِلک خداست و طبق مشیت خدا به وجود آمده و طبق مشیت خدا اثر دارد و طبق مشیت خدا هم از اثر می افتد؛ ان شاء الله.
🔸 ادامه دارد ...
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (59)
🌷 امام على (ع):
اى مؤمنان! هر كس ببیند به منکری عمل مى شود، يا به آن منکر دعوت مى شود و در #قلب خود به آن اعتراض کند، سالم می ماند و وظيفه اش را انجام داده است. و هر كس با #زبانش به آن اعتراض كند، پاداش می بيند و از اوّلى برتر است. اما هر كس به مبارزه #عملی با آن منکر بر خيزد تا سخن حق پیروز شود و سخن ظالمان به پایین کشیده شود، اوست كه به راه راست رسيده و در مسیر حق ایستاده و نور يقين را در دل خود روشن كرده است.
✍️ شرح: امر به معروف یعنی امر به #واجبات و نهی از منکر یعنی نهی از #حرامها.
📖 أيُّها المُؤمِنونَ ، إنَّهُ مَن رَأى عُدوانا يُعمَلُ بِهِ و مُنكَرا يُدعى إلَيهِ فأنكَرَهُ بقَلبِهِ فقَد سَلِمَ و بَرِئَ ، و مَن أنكَرَهُ بلِسانِهِ فقَد اُجِرَ و هُوَ أفضَلُ مِن صاحِبِهِ ، و مَن أنكَرَهُ بِالسَّيفِ ـ لِتَكونَ كَلِمَةُ اللّهِ هِيَ العُليا ، و كَلِمَةُ الظّالِمينَ هِيَ السُّفلى ـ فذلكَ الّذي أصابَ سَبيلَ الهُدى و قامَ عَلَى الطّريقِ و نَوَّرَ في قَلبِهِ اليَقينُ .
📚 میزان الحکمه، ح ۱۲۹۱۱
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (85)
🌺 ابوبصیر می گوید:
در کوفه به یک زن قرآن می آموختم. روزي در یک مورد با او شوخی کردم.
وقتی به حضور امام باقر (ع) رسیدم، آن حضرت مرا مورد سرزنش قرار داد و فرمود: کسی که در خلوت #گناه کند، خداوند نظر لطفش را از او برمی گرداند. این چه سخنی بود که به آن زن گفتی؟
من از شدت شرم، سرم را پایین انداختم و #توبه کردم.
امام باقر (ع) فرمود: مراقب باش که تکرار نکنی.
✅ نکته: ظاهرا ابوبصیر، نابینا بوده است.
📖 روِيَ عَنْ أَبِي بَصِيرٍ قَالَ: كُنْتُ أُقْرِئُ اِمْرَأَةً اَلْقُرْآنَ بِالْكُوفَةِ فَمَازَحْتُهَا بِشَيْءٍ فَلَمَّا دَخَلْتُ عَلَى أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ عَاتَبَنِي وَ قَالَ مَنِ اِرْتَكَبَ اَلذَّنْبَ فِي اَلْخَلاَءِ لَمْ يَعْبَأِ اَللَّهُ بِهِ أَيَّ شَيْءٍ قُلْتَ لِلْمَرْأَةِ فَغَطَّيْتُ وَجْهِي حَيَاءً وَ تُبْتُ فَقَالَ أَبُو جَعْفَرٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ لاَ تَعُدْ .
📚 بحار، ج 46 ص 247
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen