🌺 توصیه های امام صادق (ع) به عبدالله بن جُندَب (شماره 10)
🔸 چرا قناعت؟
✅ به آنچه خداوند قسمتت کرده، بساز و قناعت كن و فقط به آنچه نزد توست، نگاه کن و آرزوى چيزهاى دست نيافتنى نكن. زيرا هر كس قناعت کند، سير می شود و هر كس قانع نباشد، سيرى پذير نيست. بهره ات را از آخرت خويش بردار. نه در هنگام ثروتمندی، سرمست شو و نه در هنگام فقر، بی تابی کن.
📖 و اِقْنَعْ بِمَا قَسَمَهُ اَللَّهُ لَكَ وَ لاَ تَنْظُرْ إِلاَّ إِلَى مَا عِنْدَكَ وَ لاَ تَتَمَنَّ مَا لَسْتَ تَنَالُهُ فَإِنَّ مَنْ قَنِعَ شَبِعَ وَ مَنْ لَمْ يَقْنَعْ لَمْ يَشْبَعْ وَ خُذْ حَظَّكَ مِنْ آخِرَتِكَ وَ لاَ تَكُنْ بَطِراً فِي اَلْغِنَى وَ لاَ جَزِعاً فِي اَلْفَقْرِ
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه۳۰۱ به بعد
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ علت رنجهای امروز بشریت چیست؟
امام خامنه ای:
#تقوا، كليد خوشبختى دنيوى و اخروى است. بشريت گمراه كه از انواع سختيها و رنجهاى شخصى و اجتماعى مى نالد، چوب #بى تقوايى و غفلت و بى توجهى و غرق شدن در منجلابى كه شهواتش براى او فراهم كرده است، مى خورد.
جوامعى كه عقب افتاده اند، حالشان معلوم است. جوامع پيشرفته ى عالم هم، اگرچه از بعضى جهات خوشبختى هايى دارند كه همان هم ناشى از هوشيارى و بيدارى در بعضى از امور زندگى است اما دچار خلأها و كمبودهاى مرگبارى هستند كه نويسندگان و گويندگان و هنرمندان آنها، امروز با صد زبان آن را بيان مى كنند. (10/ 01/ 1369)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #گناهان در امور فردی و اجتماعی
پند 172
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ راه رسیدن به خوشبختی چیست؟
🌺 جواب خدای #متقین:
1️⃣ خوشبختی مخصوص #متقین است.
2️⃣ هر كس از دستورات خدا و پيامبرش #اطاعت كند، خدا او را وارد باغهاي بهشتی می کند كه از زير درختانِ آن، نهرها روان است و تا ابد در آن خواهند بود. اين همان خوشبختی بزرگ است.
3️⃣ کسانی که از دستورات خدا و رسولش #اطاعت کنند، و اهل خشیت و #تقوای خدا شوند، خوشبخت فقط آنها هستند.
4️⃣ هر كس از خدا و پيامبرش #اطاعت کند، قطعاً به خوشبختی بزرگ رسیده است.
5️⃣ امّا كسانى كه اهل ايمان و اعمال صالح شوند، پروردگارشان آنان را وارد رحمت خويش می کند. اين همان خوشبختی آشكار است.
✍️ خلاصه: خوشبختی فقط با تقوا و اطاعت از خدا به دست می آید. یعنی با انجام دستورات #واجب و #حرام خدا.
1️⃣ إنَّ لِلْمُتَّقينَ مَفازاً (نبأ، 31)
2️⃣ منْ يُطِعِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ يُدْخِلْهُ جَنَّاتٍ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدينَ فيها وَ ذلِكَ الْفَوْزُ الْعَظيمُ (نساء، 13)
3️⃣ و مَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ يَخْشَ اللَّهَ وَ يَتَّقْهِ فَأُولئِكَ هُمُ الْفائِزُونَ (احزاب، 52)
4️⃣ و مَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ فَقَدْ فازَ فَوْزاً عَظيماً (احزاب، 71)
5️⃣ فأَمَّا الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ فَيُدْخِلُهُمْ رَبُّهُمْ في رَحْمَتِهِ ذلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْمُبينُ (فتح، 30)
آیه شماره 43
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌹 داستان کوتاه (110)
مزد #اطاعت از شوهر
مردی قصد مسافرت داشت. به همسرش گفت: تا من ازمسافرت بر نگشته ام تو نباید از خانه بیرون بروی.
پس از مسافرت شوهر، زن شنید پدرش بیمار است.
کسی را نزد پیامبر اکرم (ص) فرستاد و پیغام داد که شوهرم به مسافرت رفته و به من گفته است تا برنگشته، از منزل خارج نشوم. اکنون شنیده ام پدرم سخت بیمار است، اجازه فرمایید من به عیادتش بروم.
پیغمبر (ص) فرمود: در خانه ات بنشین و از شوهرت #اطاعت کن!
چند روزی گذشت. زن شنید که مرض پدرش شدت یافته. بار دوم خدمت پیامبر (ص) پیغامی فرستاد که یا رسول الله! اجازه می فرمایید به عیادت پدر بروم؟
حضرت فرمود: نه! در خانه ات بنشین و از شوهرت #اطاعت کن!
پس از مدتی شنید پدرش فوت کرد. بار سوم کسی را فرستاد و پیغام داد که پدرم از دنیا رفته، اجازه فرمایید بروم در مراسم عزاداریش شرکت کنم، برایش نماز بخوانم؟
پیامبر (ص) این دفعه هم اجازه نداد و فرمود: در خانه ات بنشین و از همسرت #اطاعت کن!
پدرش را دفن کردند. پس از آن پیغمبر (ص) کسی را نزد آن زن فرستاد و فرمود:
به او بگویید به خاطر #اطاعت تو از همسرت، خداوند #گناهان تو و پدرت را بخشید.
📚 داستانهای بحار الانوار، ج 3 ، ص 33
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🌷 عقل و جهل (9)
س: در روایت فرموده اند: «وَ لَا بَلَغَ جَمِيعُ الْعَابِدِينَ فِي فَضْلِ عِبَادَتِهِمْ مَا بَلَغَ الْعَاقِلُ». یعنی چه؟
ج: عبادت بی عقل، اثری ندارد؛ چون ممکن است همین آدم زحمت بکشد، ولی بعداً کاری کند که همه را پاک کند؛ اما عاقل این طور نیست. او کم زحمت می کشد، اما کاری نمی کند که زحمت ها را هدر بدهد.
س: در ادامه فرموده: «وَ الْعُقَلَاءُ هُمْ اُولُو الْاَلْبَابِ الَّذِينَ قَالَ اللَّهُ تَعَالَى: وَ مَا يَتَذَكَّرُ إِلَّا اُولُوا الْاَلْباب»؟
ج: اگر عقل نباشد، کسی نه به یاد می افتد و نه وقتی به یاد افتاد، متأثر می شود. این ها در سایه ی عقل است که وقتی متأثر شد، تصمیم صحیح می گیرد.
س: عقلی که در روایات فرموده اند، چطور به دست می آید یا زیاد می شود؟
ج: عقل دو جور است: اول آنچه خدا به انسان داده است. خدا به همه ی انسان ها عقل می دهد. مثل سایر قواست که به همه می دهد. مثل دید چشم یا شنیدن گوش است که به همه داده است؛ منتهی ممکن است بعضی دورتر را ببینند و بعضی نزدیک تر را. بعضی دورتر را بشنوند و بعضی نزدیک تر را؛ اما خدا عقل را به همه داده است. این عقل از دو راه تقویت می شود: یکی تجربه است. انسان از کار دیگران و به کار بستن عقل دیگران چیز بفهمد. آن ها در اثر به کار بستن عقل، چیزهایی گیرشان می آید و ما از آن ها استفاده کنیم. دوم: درس خواندن. علوم گذشتگان را که ثبت و ضبط شده، بخوانیم و گوش دهیم و از آن ها استفاده کنیم. این، عقل را در تشخیص تقویت می کند.
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌺 توصیه های امام صادق (ع) به عبدالله بن جُندَب (شماره 11)
🔹 چقدر خوش اخلاق؟
✅ نه آنچنان بداخلاق باش كه مردم از نزديك شدن به تو ناراحت شوند و نه آن گونه سست باش كه آشنايان، تو را خوار کنند و دستت اندازند.
📖 و لاَ تَكُنْ فَظّاً غَلِيظاً يَكْرَهِ اَلنَّاسُ قُرْبَكَ وَ لاَ تَكُنْ وَاهِناً يُحَقِّرْكَ مَنْ عَرَفَكَ
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه۳۰۱ به بعد
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅آثار سیاسی #تقوا چیست؟
📣 امام خامنه ای:
اگر امام (ره) آن عوامل اصلى معنويت، ارتباط با خدا، كار براى رضاى او، #تقوا و انجام #تكليف را نمىداشت، نه انقلاب به پيروزى مىرسيد، نه شما مردم اينگونه عاشقش مىشديد، نه مىتوانست اين طوفان را در دنيا به وجود آورد، و نه قادر بود در مقابل تهديد و ارعاب دشمن، مثل كوه بايستد. (امام خامنه ای، 18/ 03/ 1368)
✍️ #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها در زندگی فردی و اجتماعی
پند 173
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ چگونه شاکر نعمتهای خدا باشیم؟
🌺 خدای #متقین فرموده:
اهل #تقوا و #اطاعت از خدا شوید تا در معرض شکر نعمتهایش قرار گیرید.
✍️ شرح: شکر نعمتهای خدا به این است که آن نعمتها را در معصیت خدا استفاده نکنیم. #تقوا یعنی اطاعت از دستورات #واجب و #حرام خدا در زندگی فردی و اجتماعی. این، شکر عملی در مقابل نعمتهای خداست.
📖 فاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ (آل عمران، 123)
آیه شماره 44
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌹🌹 داستان کوتاه (111)
✅ فقر بهتر است یا ثروت؟
سخت فقیر و مستمند بود. تمام نمازهایش را پشت سر پیامبر اکرم (ص) می خواند. رسول خدا (ص) بر او ترحم می کرد و به نیازمندي و غریبی او توجه داشت و می فرمود: اي سعد! اگر چیزي به دستم برسد، تو را بی نیاز می کنم.
مدتی گذشت و چیزي به دست پیغمبر نرسید. حضرت به حال سعد بیشتر اندوهگین شد. خداوند سبحان به اندوه پیامبر (ص) نسبت به سعد توجه فرمود و جبرئیل را با دو درهم خدمت رسول خدا (ص) فرستاد.
جبرئیل به پیامبر (ص) عرض کرد: اي محمد! خدا از اندوه تو براي سعد آگاه است. آیا دوست داري او را بی نیاز سازي؟
پیامبر (ص) فرمود: آري!
جبرئیل گفت: این دو درهم را به او بده و دستور بده با آن تجارت کند. پیامبر (ص) دو درهم را گرفت. وقتی
که براي نماز ظهر از منزل خارج شد، سعد را دید که دم در خانه ایستاده و منتظر آن حضرت است. فرمود: اي سعد! آیا تجارت را خوب بلدي؟
عرض کرد: سرمایه اي ندارم که با آن تجارت کنم.
پیامبر (ص) دو درهم به او داد و فرمود: با آن تجارت کن و روزي خدا را به دست آور.
سعد دو درهم را گرفت و در خدمت پیغمبر (ص) به مسجد رفت و نماز ظهر و عصر را با رسول خدا (ص) خواند. آن گاه حضرت به او فرمود: برخیز و به دنبال روزي برو! همواره به حال تو غمگین بودم.
سعد مشغول تجارت شد و خداوند برکتی به او داد. هر چه می خرید به دو برابر می فروخت. دنیا به سعد روي آورد. کم کم سرمایه اش ترقی کرد و مالش فراوان شد و معامله اش رونق گرفت. به طوري که در کنار در مسجد دکانی گرفت و سرمایه و کالاي خود را در آنجا جمع کرده و تجارتش را انجام می داد. وقتی که بلال اذان می گفت و رسول خدا (ص) به سوي نماز حرکت می کرد، سعد را می دید که سرگرم خرید و فروش بوده و مشغول دنیا است. هنوز وضو نگرفته و خود را براي نماز مهیا نکرده است. با اینکه قبل از این پیش از اذان، مهیاي نماز می شد. رسول خدا (ص) می فرمود: اي سعد! دنیا تو را از نماز باز داشته است؟
سعد می گفت: چه کنم؟ سرمایه ام را تلف کنم؟ به این مرد جنسی فروخته ام، می خواهم پولم را از او بگیرم و از آن دیگري کالایی خریده ام. باید پول او را بدهم.
رسول خدا (ص) به آن حال سعد بیشتر از فقرش غمگین شد. جبرئیل به محضـر آن جناب رسید و عرض کرد: اي پیامبر! خداوند از غم تو براي سعد آگاه است. کدام یک را بیشتر دوست داري؟ حالت اول یا حالت فعلی او را؟
رسول خدا (ص) فرمود: اي جبرئیل! حالت اول او را دوست دارم. زیرا دنیا آخرت او را از دستش گرفته است.
جبرئیل عرض کرد: به راستی محبت اموال دنیا امتحان بوده و بازدارنده از آخرت می باشد. یا رسول االله! به سعد بگو آن دو درهمی که به او داده اي به شما بازگرداند، در این صورت وضعش به حالت اول برمی گردد.
پیامبر به سعد فرمود: آیا آن دو درهم را به من باز می گردانی؟
سعد گفت: به جاي دو درهم، دویست درهم می دهم.
حضرت فرمود: نه! همان دو درهم را می خواهم.
سعد آن دو درهم را به حضرت داد و به دنبال آن چیزي نگذشت که دنیا از وي روي گرداند و هر چه داشت از دسـتش رفت و سعد دوباره به حال فقر و نداري افتاد.
📚 داستانهای بحار الانوار، ج 2، ص 33 (با کمی ویرایش)
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🌷 عقل و جهل (10)
س: امام کاظم (ع) فرمودند: «إِنَّ لُقْمَانَ قَالَ لِابْنِهِ تَوَاضَعْ لِلْحَقِّ تَكُنْ اَعْقَلَ النَّاسِ»؟
ج: حق یعنی هست؛ یعنی چیزی که هست. انسان باید همیشه هست را هست ببیند. نمی تواند بگوید نیست. عقل می گوید: «هست.» حق از هر دریچه ای خود را نشان داد، باید بگوییم حق است و آن را بپذیریم و در برابر آن، متواضعانه آن را قبول کنیم. این علامت آن است که عقل، خوب کار می کند؛ و الّا اگر شما حق را قبول نکنی، معلوم می شود که درست کار نمی کند و الّا حق، باور کردنی است.
س: در ادامه فرمودند: «يَا بُنَيَّ إِنَّ الدُّنْيَا بَحْرٌ عَمِيقٌ قَدْ غَرِقَ فِيها عَالَمٌ كَثِيرٌ»؟
ج: همه ی کسانی که در دنیا غرق می شوند، در پست و ریاست دنیا، در پول و... در نتیجه حرف ها از بین می روند. مواظب باش به طرف دریا نروی. به طرف عمق دریا نروی. به همان جایی که عمق آب کم است، اکتفا کن.
س: چرا دنیا به دریا تشبیه شده است؟
ج: چون دریا بزرگ است و وسعت دارد. دنیا هم وسعت دارد. دنیا از چه موقعی شروع شده است؟ هست و باز هم خواهد بود. دریا امواج سهمگین دارد. دنیا هم امواج دارد. گاهی مشروطه بالا می آید. گاهی رضا شاه بالا می آید. گاهی منافقین بالا می آیند. خلاصه هر زمان موجی می زند. در این بحر از این حرف ها هم هست. انسان باید در این بحر یک کشتی نجات داشته باشد. خدا می فرماید: «کشتی نجات، تقواست.» هر کس این را گفت، با خدا هماهنگ است و حرف او درست است. اگر چیزهای دیگر گفت، معلوم می شود آشنا نیست. بدون تقوا نمی شود در این دریا زندگی کرد. اصلاً نمی شود.
س: در ادامه فرمودند: «فَلْتَكُنْ سَفِينَتُكَ فِيهَا تَقْوَى اللَّهِ»؟
ج: خوب گفته است. معلوم می شود به لقمان حکیم بی خود حکیم نگفته اند. معنای حکیم این نیست که حکمتِ فلسفه به او داده اند. خدا به او حکمت عملی داده است. برای اینکه اشتباه نشود، خود خدا حکمت او را بیان کرده است. در قرآن کریم فرمود: «وَ لَقَدْ آتَيْنا لُقْمانَ الْحِكْمَةَ اَنِ اشْكُرْ لِلَّه». حرف «اَن» در این آیه، تفسیریه است. به این معنی که ما این طور به او حکمت دادیم: «در برابر خدا که منعم به نعمت های زیاد است، سپاس گزار باش!» این حکمت عملی است. همچنین «لا تُصَعِّرْ خَدَّكَ لِلنَّاس: بر روی زمین متکبرانه راه نرو.» این حکمت عملی است. همچنین «وَ أْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَ انْهَ عَنِ الْمُنكَرِ». این حکمت عملی است. پس آیه یعنی حکمت عملی به او دادیم. خدا حکمت علمی را به کسی نداده است. باید زحمت بکشند. حالا حالاها اشتباه در آن هست تا برسند به جایی که ان شاء الله دیگر غلط ها اصلاح شود.
س: در ادامه فرمودند: «وَ حَشْوُهَا الْإِيمَانَ»؟
ج: تقوا که بدون ایمان نمی شود. باید آن را پر از ایمان کنی تا بتوانی تقوا را مراعات کنی و خود را از این امواج حفظ کنی.
س: در این حدیث «حَشْو» یعنی چه؟
ج: یعنی داخل، چیزهایی که در آن هست؛ مثل متّکا که در آن پر یا پنبه می ریزند و می گویند «حَشْو».
س: در ادامه فرمودند: «وَ شِرَاعُهَا التَّوَكُّلَ»؟
ج: کشتی های سابق با شراع جلو می رفتند. پرده ی بزرگی بود که باد به آن می خورد و به آن فشار می آورد و کشتی را جلو می برد. شراع آن، توکل است. بدون توکل هم نمی شود. انسان یا باید توکل کند یا به پاچه ی دیگران ور برود و دنبال این تلفن و آن شخصیت باشد تا کارش راه بیفتد. آن وقت مشکل پیش می آید.
س: در ادامه فرمودند: «وَ قَيِّمُهَا الْعَقْلَ»؟
ج: اگر عقل نباشد، نه ایمان هست، نه تقوا و نه توکل؛ پس آنچه همه ی این ها را سر پا نگه می دارد، عقل است. عقل هم باید باشد.
س: در ادامه فرمودند: «وَ دَلِيلُهَا الْعِلْمَ»؟
ج: اگر علم نداشته باشیم، مثل آدمی هستیم که می خواهد به بیابان برود و راه را بلد نیست. چه می کند؟ گم می شود. پس علم هم لازم است. باید بدانی چه چیز خوب است و چه چیز بد؛ چون می خواهی تقوا را مراعات کنی، باید حرام و حلال را یاد بگیری و بعد بتوانی مراعات کنی.
س: در ادامه فرمودند: «وَ سُكَّانُهَا الصَّبْرَ»؟
ج: بدون صبر هم نمی شود. هر کس می خواهد به این دنیا بیاید، صبر می خواهد. از بچگی صبر می خواهد تا مردن. فقط مردگان هستند که دیگر صبر نمی خواهند. تا آدم زنده است، باد مخالف از چپ و راست می آید. حرف می زنند. کار می کنند. انسان اذیت می شود. اگر صبر نباشد، باید فوراً دست به یقه شود و با مردم کشتی بگیرد. صبر هم لازم است. این ها که جمع شود، ان شاء الله انسان در این دریای پر خطر به سلامت عبور می کند.
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌺 توصیه های امام صادق (ع) به عبدالله بن جُندَب (شماره 12)
🔻 دشمن درونی؟
✅ نفس اماره ات را (که از تو هوسهای #حرام می خواهد،) دشمنی بدان که با آن مبارزه می کنی و آن را قرضی بدان كه بايد پس بدهى. زيرا تو طبيب نفس خودت هستی و از علائم سلامتي اش آگاهى. درد آن و درمان آن بر تو آشكار است. بنابراين ببين با نفس خود چه مي كنى.
✍️ شرح: کسی که گناه می کند، نفسش بیمار است و تنها راه درمان نفس، ترک #گناه است.
📖 اجْعَلْ نَفْسَكَ عَدُوّاً تُجَاهِدُهُ وَ عَارِيَةً تَرُدُّهَا - فَإِنَّكَ قَدْ جُعِلْتَ طَبِيبَ نَفْسِكَ وَ عُرِّفْتَ آيَةَ اَلصِّحَّةِ وَ بُيِّنَ لَكَ اَلدَّاءُ وَ دُلِلْتَ عَلَى اَلدَّوَاءِ فَانْظُرْ قِيَامَكَ عَلَى نَفْسِكَ
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه۳۰۱ به بعد
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ راه عملی #تقوا چیست؟
🌹 امام خامنه ای:
در تمام اعمال شبانه روز، #تقوا را پيشه خود بكنيد؛ يعنى مراقب گفتار و كردار و عمل و تصميم و اقدام خودتان باشيد و نگذاريد كه هواهاى نفسانى، شما را از راه خدا و از تكليف الهى منحرف بكند. شيطان به اتكاى نفس اماره و هواهاى نفسانى و خودخواهى ها و منيتها و هوسهاى ما، ما را از صراط مستقيم الهى منحرف مى كند. بايد مانند آن كسى كه در پيچ و خمهاى يك راه كوهستانى خطرناك، مراقب هر حركت و هر قدم پيشرفت خود است، مواظب باشيم. اين #تقواست؛ يعنى مراقب بودن، خدا را در همه ى كارها شاهد و ناظر دانستن، از خطاها و اشتباهاتى كه سر مى زند، زود توبه كردن، به خدا اتكا كردن، از خدا كمك خواستن، به خدا التجا بردن. (07/ 02/ 1369)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها در زندگی فردی و اجتماعی
پند 174
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen