✅ یک دقیقه مطالعه کتاب
📣 درسی از نهج البلاغه
«فَإِنَّ التَّقْوَى فِي الْيَوْمِ الْحِرْزُ وَ الْجُنَّةُ وَ فِي غَدٍ الطَّرِيقُ إِلَى الْجَنَّةِ»
#تقوا دو اثر دارد؛ یک اثر در دنیا و یکی در آخرت. اثرش در دنیا این است که سپر بلا است. نمی گذارد خیلی از مصیبت ها و بلاها به انسان برسد؛ مثلاً اگر انسان #تقوا را مراعات کرد و دزدی نکرد، دستش قطع نمی شود و به زندان نمی رود و آبرویش نمی ریزد. اگر مبتلا به گناه زنا نشد، مبتلا به ایدز نمی شود و بدنش از بین نمی رود و آبرویش نمی ریزد. اگر در اثر #تقوا به ناحق کسی را نکشت، اعدام نمی شود.
بنابراین تمام این ها آثار #تقوا در زندگی مادی است، که اگر انسان در دنیا #تقوا را مراعات کند، از این مصیبت ها و از این گرفتاری ها راحت و خلاص است و فردا هم کارت سبز ورود به بهشت است.
«مَسْلَكُهَا وَاضِحٌ»
چه کنیم که #تقوا را مراعات کرده باشیم؟ خیلی روشن است. به #واجب خدا عمل کنید و حرامش را ترک کنید. راه و روش #تقوا همین است. خدا بیشتر از این از ما نخواسته است. در اسلام در غیر #واجب و حرام، آزادی است. #واجب را نمی شود آزاد باشی. نمی شود نماز نخوانی. اگر نماز نخوانی، ایمان از بین می رود. وقتی ایمان از بین رفت، همه ی کارهای بد را انجام می دهی؛ لذا مصلحت ما نیست که خدا به ما اجازه دهد که در نماز نخواندن آزاد باشیم یا در روزه نگرفتن آزاد باشیم.
روزه به انسان کمک می کند که گرایشش به معنویات زیاد شود تا راحت تر بتواند #تقوا را مراعات کند. عطوفت و مهر پروردگار متعال اقتضا می کند اجازه ی ترک چیزهایی که باعث پیشرفت ما می شود را به ما ندهد؛ و الّا اگر ترک کنیم، خودمان محروم می شویم و از بین می رویم و جامعه هم جامعه ی خطرناکی می شود.
بنابراین باید #واجب را انجام دهیم و #حرام را ترک کنیم. در بقیه ی کارها آزاد هستیم. اگر مزد بیشتر بخواهیم، باید پاره ای از مستحبات را هم انجام دهیم؛ خدا مزد بیشتر می دهد. اگر بخواهیم باز هم مزد بیشتری بگیریم، بعضی از کارهایی را که خدا گفته «مکروه است»، ترک کنیم، باز هم مزد بیشتر می شود؛ اما خدا بر ما الزام نکرده که غیر از #واجب و #حرام را حتماً انجام دهیم؛ نه، آزاد هستیم. اگر مزد بیشتر بخواهیم، آنها را هم انجام می دهیم و اگر نخواهیم، خدا به همین مقدار اکتفا کرده است.
همین انجام #واجب و ترک حرام، پله ی اول #تقوا است که تمام مشکلات مادی و معنوی را اصلاح خواهد کرد. مسأله ی #تقوا این قدر مهم است.
📚 منبع: آثار بندگی (آیت الله خوشوقت)
🆔 @mottagheen
✅ یک دقیقه مطالعه کتاب
📣 درسی از نهج البلاغه
«وَ سَالِكُهَا رَابِحٌ»
هر کس این مسیر را برود، از این تجارت سود برده است و آن ضررها متوجه او نمی شود. خیرش را اینجا می بیند و آنجا هم دریافت می کند.
«وَ مُسْتَوْدَعُهَا حَافِظٌ»
وقتی من #تقوا را مراعات کردم، این مراعات #تقوا در علم پروردگار متعال بایگانی می شود. خدا به نام من ثبت می کند که این شخص یک عمر مطیع فرمان من بوده و #تقوا را مراعات کرده است. نزد خدا چیزی غایب نمی شود و از بین نمی رود.
«لَمْ تَبْرَحْ عَارِضَةً نَفْسَهَا عَلَى الْأُمَمِ الْمَاضِينَ وَ الْغَابِرِينَ»
خیال نکنید خدا فقط در قرآنی که بر مسلمانان نازل کرده، #تقوا را سفارش کرده است. از اول، هر پیغمبری برای اصلاح هر امتی فرستاده، خدا در برنامه ی او اصلاح، هدایت و مسأله ی #تقوا را مطرح کرده است.
«لِحَاجَتِهِمْ إِلَيْهَا غَداً إِذَا أعَادَ اللَّهُ مَا أبْدَى وَ أخَذَ مَا أعْطَى وَ سَألَ عَمَّا أسْدَى»
انسان ها محتاج #تقوا هستند؛ هم در اصلاح امور اینجا و هم در نجات خود در روز قیامت.
«فَمَا أقَلَّ مَنْ قَبِلَهَا وَ حَمَلَهَا حَقَّ حَمْلِهَا»
اما متأسفانه چقدر کم هستند افرادی که #تقوا را قبول کرده و توانسته اند #تقوا را به سر منزل مقصود برسانند. یا اصلاً قبول نکرده اند و یا مدتی قبول کرده و سپس آن را بر زمین گذاشته اند و هنوز صد درصد و کامل قبول نکرده اند.
📚 منبع: آثار بندگی (آیت الله خوشوقت)
🆔 @mottagheen
✅ چه خصوصیتی انسان را سعادتمند می کند؟
🌹 امام خامنه ای:
مبادا خيال كنيد و با خود بگوييد كه «ما #گناه كنيم تا در ماه رمضان ديگر آمرزيده شويم!» هيچ كس نمى داند كه تا ماه رمضان ديگر زنده خواهد ماند يا نه. سال گذشته، در همين نماز عيد و در همين مصلّى، كسانى حضور داشتند كه امسال نيستند. سال آينده هم معلوم نيست كدام از ما باشيم و كدام نباشيم. به علاوه، #گناهى كه از روى تجرّى و تعمّد انجام گيرد، دل انسان را سياه و تاريك مى كند. از چنين انسانى، ديگر عبادت خالصانه، به آسانى سر نمى زند تا #گناه وى به خاطر آن عبادت آمرزيده شود. سعى كنيد و سعى كنيم كه از #گناهان اجتناب نماييم و عمل صالح انجام دهيم. اين است خصوصيّتى كه يك انسان را سعادتمند مى كند. (22/ 12/ 1372)
پند 16
🆔 @mottagheen
☑️ تنها راه خوشبختی و تنها عامل بدبختی چیست؟
🌹جواب امام على (ع):
هيچ كس جز با اجراى احكام واجب و حرام خوشبخت نمى شود و جز با ضايع كردن احکام واجب و حرام بدبخت نمى گردد.
📖 لاَ يَسْعَدُ أَحَدٌ إِلاَّ بِإِقَامَةِ حُدُودِ اَللَّهِ سُبْحَانَهُ وَ لاَ يَشْقَى أَحَدٌ إِلاَّ بِإِضَاعَتِهَا .
📚 غرر الحکم و درر الکلم , جلد۱ , صفحه۷۸۸
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ یک دقیقه مطالعه
📣 درسی از نهج البلاغه
«وَ بَادِرُوا بِهَا الْحِمَامَ»
زندگی محدود است. بالاخره انسان بعد از پنجاه، شصت یا هفتاد سال از دنیا می رود. تا زنده ایم، باید #تقوا را مراعات کنیم تا از آثارش اینجا و آنجا استفاده کنیم. وقتی مُردیم که نمی شود #تقوا را پیاده کرد. آن وقت نه از آثار مادی اش بهره می بریم و نه از آثار آخرتی اش. بنابراین قبل از مردن باید جدّی و لو مدت کوتاه، #تقوا را مراعات کنیم؛ در نتیجه خدای متعال گذشته ها را اصلاح می کند.
«وَ اعْتَبِرُوا بِمَنْ أضَاعَهَا»
مردم در برابر فرمان #تقوای الهی دو دسته اند؛ بعضی به حرف خدا گوش می دهند و بعضی مخالفت می کنند. کسانی که مخالفت کردند و #تقوا را مراعات نکردند و به بلاها و مصیبت هایی مبتلا شدند، شما از مخالفت آنها با #تقوا عبرت بگیرید. آن فرد بی #تقوا دزدی کرد و به زندان افتاد و آبرویش رفت. شما عبرت بگیرید و این کار را نکنید. تمام کارهای خلافی که آنها انجام دادند و چوبش را خوردند، شما از گرفتاری آنها عبرت بگیرید و آن راه را نروید.
«وَ لَا يَعْتَبِرَنَّ بِكُمْ مَنْ أطَاعَهَا»
مواظب باشید دیگران از شما عبرت نگیرند. اگر شما با #تقوا مخالفت کردید و آن را بر زمین گذاشتید، به مصائب و گرفتاری مبتلا می شوید و آنها از شما عبرت می گیرند. کاری کنید که شما از آنها عبرت بگیرید و آنها از شما عبرت نگیرند.
«ألَا فَصُونُوهَا وَ تَصَوَّنُوا بِهَا»
حضرت در آخر فرموده اند: ای مردم! آگاه باشید! #تقوا را حفظ کنید که #تقوا هم شما را حفظ خواهد کرد. خدمت دو طرفه انجام می گیرد. شما #تقوا را مراعات کن، #تقوا هم شما را حفظ می کند. بدنتان را حفظ می کند؛ دنیایتان را حفظ می کند؛ آبرویتان را حفظ می کند و در دنیا هر چه بگویید، به نفع شماست.
این ها چند جمله درباره ی #تقوا بود. امام المتّقین علی علیه الصلاة و السلام به منظور دعوت انسان ها به #تقوا این آثار و خصوصیات #تقوا را بیان کردند. امیدواریم پروردگار متعال به همه ی ما توفیق مرحمت کند بیش از پیش بتوانیم در زندگی #تقوا را مراعات کنیم. اگر مراعات کردیم، خانواده ها هم از ما تربیت می پذیرند و آنها هم اهل #تقوا می شوند؛ و الّا اگر ما #تقوا را بر زمین بگذاریم، آنها زودتر از ما زیر پا می گذارند.
📚 منبع: آثار بندگی (آیت الله خوشوقت)
🆔 @mottagheen
✅ یک دقیقه مطالعه
📣 درسی از نهج البلاغه
«اُولَئِكَ الْأقَلُّونَ عَدَداً وَ هُمْ أهْلُ صِفَةِ اللَّهِ سُبْحَانَهُ إِذْ يَقُولُ وَ قَلِيلٌ مِنْ عِبادِيَ الشَّكُورُ»
کسانی که فرمان خدا نسبت به #تقوا را پذیرفته اند، از نظر تعداد کم هستند. بیشتر مردم آزادی در عمل را پیش گرفته اند و زندگی دنیا را فاسد کرده اند.
«فَأهْطِعُوا بِأسْمَاعِكُمْ إِلَيْهَا»
هر جا صحبت #تقوا پیش آمد، دقیقاً گوش بدهید و از راه گوش، مسأله ی #تقوا را به مرکز فرماندهی تان که قلب است، وارد کنید تا قلب تصمیم به #تقوا بگیرد. طوری گوش ندهیم که از این گوش وارد و از آن گوش خارج شود و اثر نکند. طوری دقیق گوش بدهیم که از طریق گوش وارد قلب شود و قلب هم تصمیم جدی بر مراعات #تقوا بگیرد.
«وَ وَاكِظُوا بِجِدِّكُمْ عَلَيْهَا وَ اعْتَاضُوهَا مِنْ كُلِّ سَلَفٍ خَلَفاً وَ مِنْ كُلِّ مُخَالِفٍ مُوَافِقاً»
با تمام جدّیت، مواظب #تقوا باشید. اگر درباره ی #تقوا سستی کنید، بر زمین می ماند.
«أيْقِظُوا بِهَا نَوْمَكُمْ»
به خاطر #تقوا از خوابتان مقداری بزنید. اگر انسان بخواهد نماز صبح بخواند، طبق دستور فتوا چه باید بکند؟ برای نماز صبح، اولِ اذان بیدار شود. اگر شب دیر بخوابد، نمی تواند. باید کمی از خواب بزند تا بتواند #تقوا را پیاده کند.
«وَ اقْطَعُوا بِهَا يَوْمَكُمْ»
وقتی روز به وسیله ی خورشید تابان روشن می شود، تمام روز را که دنبال کار می رویم، در سایه ی #تقوا حرکت کنیم. هر کاری را که حلال است انجام دهیم و اگر کار حرامی پیش آمد، ترک کنیم.
«وَ أشْعِرُوهَا قُلُوبَكُمْ»
کاری کنید که قلبتان #تقوا را باور کند؛ لذا گوش دادن هم باید به طرز مخصوصی باشد. هر جا صحبت از #تقوا می شود، باید حاضر باشیم و گوش دهیم تا در ما اثر کند و بتوانیم آن را وارد قلب کنیم و قلب ما باور کند که #تقوا چنین اثری در دنیا و آخرت دارد تا جداً تصمیم بگیرد که آن را پیاده کند.
📚 منبع: آثار بندگی (آیت الله خوشوقت)
🆔 @mottagheen
☑️ امام خامنه ای:
در اين روز بزرگ، همه ى برادران و خواهران عزيز نمازگزار را به رعايت #تقواى الهى و پرهيزكارى و پاك دامنى دعوت و توصيه مى كنم؛ چون اين روزها، روزهاى سيّد پرهيزكاران و سرور متّقين عالم است. درس بزرگ اين روزها براى ما #تقواست. مراقب خود باشيم. در كار خود، در رفتار خود، در سخن خود، در معاشرت خود، حتّى در آنچه كه در ذهن ما مى گذرد- خطورات قلبى خود- دقّت كنيم، مواظب آن ها باشيم و سعى كنيم كه از راه خدا و راه حق منحرف نشويم. اين، #تقواست و يكى از هدفها و شايد هدف عمده ى روزه ى ماه رمضان اين است كه ذخيره ى #تقوا را در ما به وجود آورد و به انسانهاى پرهيزكارمان تبديل كند. (12/ 11/ 1375)
پند 17
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
🌷 #تقوا را از کجا باید شروع کرد؟
✅ امام خامنه ای:
روايت دارد كه امير المؤمنين (عليه الصّلاة و السّلام) در بازار راه مى رفت؛ به خياطها كه مى رسيد، مى گفت: خياطها! از خدا بترسيد، درزها را نزديك هم بزنيد، كوكها را كوچك بزنيد و نخها را محكم انتخاب بكنيد. حالا خياطى مگر چقدر اهميت دارد؟ گيرم كه درز اين لباس، مثلًا بعد از چند ماه باز شد؛ دوباره چرخ مى كنيم. اين، يك نمونه است. از اينجا شروع كنيد و تا خياطت لباس انقلاب بر پيكر اين ملت برويد. اين كار، چقدر دقت و #تقوا لازم دارد و چقدر امام، بزرگ و #باتقوا بود. (29/ 06/ 1369)
پند 18
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ مبنای سیاست خارجی و سیاست داخلی پیامبر اکرم چه بود؟
🔹 جواب خدای متقین:
اى پيامبر! #تقوا پیشه کن و از كافران و منافقان #اطاعت مكن كه خداوند آگاه و حكيم است * از چيزى كه پروردگارت به تو وحى مىکند، #تبعیت كن كه خداوند به آنچه انجام مىدهند آگاهى دارد.
📖 يا أَيُّهَا النَّبِيُّ اتَّقِ اللَّهَ وَ لا تُطِعِ الْكافِرينَ وَ الْمُنافِقينَ إِنَّ اللَّهَ كانَ عَليماً حَكيماً * وَ اتَّبِعْ ما يُوحى إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ إِنَّ اللَّهَ كانَ بِما تَعْمَلُونَ خَبيراً (احزاب، 1 و 2)
✍️ شرح: اساس سیاست خارجی پیامبر اکرم (ص) #تقوا و #تبعیت از دستورات خدا و #عدم_اطاعت از کافران و منافقان است. این سه، در انجام واجبات سیاسی و ترک حرامهای سیاسی متبلور است که همان فقه سیاسی است.
آیه شماره 114
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
🌺 توصیه های پیامبر اکرم (ص) به ابوذر (شماره 28):
✅ ای ابوذر! وای بر کسی که دروغ می گوید تا دیگران را بخنداند. وای بر او! وای بر او! ای ابوذر! کسی که سکوت کند، نجات پیدا می کند. پس راست بگو و مبادا ابداً دروغی از دهانت خارج شود.
📖 يا أَبَا ذَرٍّ وَيْلٌ لِلَّذِي يُحَدِّثُ وَ يَكْذِبُ لِيُضْحِكَ بِهِ اَلْقَوْمَ وَيْلٌ لَهُ وَيْلٌ لَهُ وَيْلٌ لَهُ يَا أَبَا ذَرٍّ مَنْ صَمَتَ نَجَا فَعَلَيْكَ بِالصِّدْقِ وَ لاَ تُخْرِجَنَّ مِنْ فِيكَ كَذِباً أَبَداً
📚 مکارم الأخلاق , جلد۱ , صفحه۴۵۸
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
✅ چگونه به تمام مقاصد خود برسیم؟
🌺امام خامنه ای:
در همه ى امور زندگى بايد فكر كرد و با هدايت عقل حركت نمود؛ مگر در آنجايى كه شارع مقدس به شما مى گويد اين كار را بكن، بايد كرد. ميدان، ميدان #تعبد است و هيچ عامل ديگرى از جمله عقل انسانى در آنجا كارايى ندارد. اگر ما اين نكته را متوجه باشيم و #تقوا و پرهيزگارى و حركت برطبق رضاى الهى را هدف قرار بدهيم، تمام مقاصد برآورده خواهد شد. (29/ 06/ 1369)
✍️ شرح: تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها در زندگی فردی و اجتماعی
پند 19
🆔 @mottagheen
✅ یک دقیقه مطالعه کتاب
📣 درسی از نهج البلاغه
«وَ ارْحَضُوا بِهَا ذُنُوبَكُمْ»
یکی از وعده های پروردگار متعال نسبت به #تقواپیشگان این است که اگر کسی تا کنون گناه می کرده و به حرف خدا گوش نمی داده است و از حالا به بعد تصمیم گرفته که گوش بدهد، تصمیم بعدی، گناهان قبلی را پاک می کند. خدا گفته: «اگر بعداً بپذیری، گذشته ها را حساب نمی کنم.»
«وَ دَاوُوا بِهَا الْأسْقَامَ»
#تقوا نمی گذارد انسان به خیلی از بیماری ها مبتلا شود. یکی از بیماری های روحی، حسد است. یکی از بیماری های روحی، تکبّر و خودبزرگ بینی است. این ها بیماری است. در اثر #تقوا این ها پیش نمی آید. در نتیجه انسان دیگر حسود نیست. انسان دیگر متکبّر نمی شود و بلکه متواضع می شود. لذا دیدیم که امیر علیه الصلاة و السلام می فرماید: «یکی از آثار #تقوا مسأله ی تواضع است.» در خطبه ی متّقین فرمود: «مَشْيُهُمُ التَّوَاضُع»: انسان های با #تقوا در زندگی، متواضعانه حرکت می کنند و تکبّر در قاموس وجودشان وجود ندارد. این مصیبت و بلاست؛ چون تکبّر آثاری دارد. آثار بدی دارد. آثار خطرناکی دارد. اگر انسان به این بیماری مبتلا شد، آن آثار مترتّب می شود و پدر خود و دیگران را درمی آورد.
بنابراین یکی از آثار مراعات #تقوا این است که انسان به خیلی از بیماری های روحی و بدنی مبتلا نمی شود. این بیماری ایدز مال کیست؟ مال کسانی است که #تقوا ندارند. از هر طریقی اقدام به ارضاء جنسی می کنند و به این بیماری مبتلا می شوند. بنابراین یکی از آثار خوب #تقوا این است که انسان گرفتار چنین مسائل بدی نمی شود.
📚 منبع: آثار بندگی (آیت الله خوشوقت)