🔸 از علی آموز ... (85)
✅ انتشار گناهان و فسادهای دیگران در فضای مجازی چه اشکالی دارد؟
🌷 امام علی (ع):
منتشر كننده گناهان زشت، مثل انجام دهنده آن گناهان است.
📖 مذيعُ الْفاحِشَةِ كَفاعِلِها.
📚 شرح غررالحكم، ج ۶، ص ۱۲۵.
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
✳️ انواع عمل
💠س1: آيا عمل فقط به دو نوع صالح و غير صالح تقسيم می شود؟ آيا قسم سومی ندارد؟
🔸ج: نه؛ يا صالح است يا طالح. يا اين است يا آن. يا مصداق واجبات است كه #صالح است، يا مصداق محرمات است كه #طالح است.
💠س2: پس در واقع می شود گفت نوع سوم عمل، عمل صرفاً حلال است؟
🔸ج: آن ديگر عمل نيست. خدا با آن كاری ندارد و انسانها را در آن رها كرده است. آنچه سازنده و مفيد است و اثر زيادی دارد، انجام #واجب است. آنچه خطر زيادی دارد، انجام #حرام است. در اين دو بايد طبق وظيفه عمل شود و بقيه ی اعمال، ضرری ندارد. يا اگر منفعت كمی دارد، مستحب است و اگر ندارد، مباح است. آنچه نه ضرر دارد و نه منفعت، مباح است.
💠س3: آيا مكروه هم غير صالح است؟
🔸ج: مكروه هم كمی، اما نه زياد. ضرر مادی دارد.
💠س4: فرق عمل خوب خالص و عمل خوب غيرخالص در چيست؟
🔸ج: اگر عمل خالص نباشد، خيلی نمی شود به آن گفت خوب است؛ چون خدا فرمان داده که: «عمل خوب را با اخلاص انجام دهيد: وَ مَا اُمِرُوا إِلاَّ لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ». دين يعنی #اطاعت_فرمان؛ کسي که اطاعت فرمان می كند اما با اخلاص، اين خوب است. آنكه اطاعت می كند بدون اخلاص، نه؛ اثری ندارد.
💠س5: آيا ديگر اصطلاحاً به آن عمل صالح گفته نمی شود؟
🔸ج: نه؛ مثلاً نماز می خواند و ركوع می رود براي اينكه ديسك كمرش خوب شود. آيا اين نماز است ديگر ؟! يا روزه می گيرد که لاغر شود! اين آن عمل صالحی كه خدا گفته، نيست. او خواسته شما با قصد قربت انجام دهيد كه با عمل، روحيه ی #بندگي و #عبوديت در شما تقويت شود. اما اين، خودخواهی و خودپرستی را تقويت می كند. شما خودت را آن قدر دوست داری كه نماز را به استخدام خواسته های خود درمی آوری. نماز مي خوانی كه ديسك كمرت خوب شود!
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ ذوالقرنین معتقد بود پاداش برتر خدا به چه کسانی می رسد؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
ذوالقرنین گفت: هر کس اهل ایمان و عمل صالح باشد، مزد برتر، مخصوص اوست و ما فرامینی آسان به او خواهیم داد.
✍️ شرح: ایمان یعنی اعتقاد به اصول دین. عمل صالح یعنی انجام #واجبات و ترک #گناهان. ذوالقرنین معتقد بود هر کس #واجبات را انجام دهد و #گناهان را ترک کند، مزد برتر مخصوص اوست.
📖 و أَمَّا مَنْ آمَنَ وَ عَمِلَ صالِحاً فَلَهُ جَزاءً الْحُسْنى وَ سَنَقُولُ لَهُ مِنْ أَمْرِنا يُسْراً (کهف، 88)
آیه شماره 166
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ در مواجهه با قرآن، کدام یک اولویت دارد؟ قرائت قرآن، حفظ قرآن یا عمل به آن؟
🌷 امام حسن (ع):
تنها کتابی که از خدا در دنیا باقی مانده، قرآن است، پس قرآن را راهبر و فرمانده خود قرار دهید، تا شما را به مسیر درست هدایت کند. شکی نیست که نزدیکترین مردم به قرآن کسانی هستند که به دستورات واجب و حرام آن عمل کنند، گرچه آیات آن را حفظ نکرده باشند؛ و دورترین مردم از قرآن کسانی هستند که به دستورات واجب و حرام آن عمل نمی کنند گرچه قاری قرآن باشند.
📖 ما بَقِیَ فِی الدُّنْیا بَقِیَّةٌ غَیْرَ هَذَا القُرآنِ فَاتَّخـِذُوهُ إماما یَدُلُّکُمْ عـَلی هُداکُمْ، وَ إنَّ أَحَقَ النّاسِ بِالقُرآنِ مَنْ عَمِلَ بِهِ وَ إنْ لَمْ یَحْفَظْهُ وَ أَبْعَدَهُمْ مِنْهُ مَنْ لَمْ یَعْمَلْ بِهِ وَ إنْ کانَ یَقْرَأُهُ.
📚 ارشاد القلوب، دیلمی، ج 1 ص 79
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🌷 تنها دستورالعمل صحیح تربیت
تربیت راههایی دارد، همانطور که وقتی باغبان میخواهد درختی را پیوند بزند، راه مخصوص دارد. از هر راهی که نمیشود پیوند زد. انسان با دستور العملهایی که خدا داده، تربیت میشود. مثلاً گفته: «نماز بخوان!» اگر انسان نماز بخواند، نماز او را تربیت میکند. یا گفته: «روزه بگیر!» اگر درست روزه بگیرد، انسان را تربیت میکند و میسازد.
خدا با این #واجبات، آدم را میسازد. همچنین با #محرماتی که گفته نباید انجام بدهیم، مشکلات زندگی را حل میکند و جنبههای منفی زندگی را از محیط زندگی دور میکند. این دو دستورالعمل، آدم را انسان تربیت میکند.
آن وقت اگر میلیونها تومان هم در اختیار این انسان تربیتشده بگذاری، اگر حق نداشته باشد دست بزند، دست نمیزند. اما اگر به انسان فعلی بدهی، میخورد و اختلاس میکند و نمیشود به او اطمینان کرد.
همینطور میبینیم که دارند میخورند. کارهای دیگر هم همین طور.
بنابراین بُعد دوم انسان همان تربیت او است و وسائل تربیت هم برنامهای است که خود خدا صلاح دیده و میداند آدم را درست میکند.
تمام کسانی که ظالم و آدمکش و مالمردمخورند، نماز و روزه و این کارها را انجام نمیدهند. یکی از آثار ترک این دستورات، بیتربیتی و ضعف ایمان است که به این صورتها ظاهر میشود.
شما ببینید کسانی که مسجدیاند، نمیروند آدم بکشند؛ معتاد نمیشوند، به این راحتی مال مردم را نمیخورند. اینها به خاطر همان نماز، روزه و عبادتهایی است که خدا دستور داده و اینها انجام میدهند.
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ جادوگران دربار فرعون که به موسی (ع) ایمان آوردند، عامل جهنمی و بهشتی شدن را چه می دانستند؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
جادوگران گفتند: قطعاً هر کس با پرونده ای پر از گناه بمیرد، جهنم برای اوست. او در جهنم نه می میرد و نه زندگی دارد. اما هر کس در حال #ایمان و با پرونده ای پر از #عمل_صالح بمیرد، درجات برتر بهشتی از اوست.
✍️ شرح: ایمان یعنی اعتقاد به اصول دین، عمل صالح یعنی انجام #واجبات و ترک #گناهان.
📖 إنَّهُ مَنْ يَأْتِ رَبَّهُ مُجْرِماً فَإِنَّ لَهُ جَهَنَّمَ لا يَمُوتُ فيها وَ لا يَحْيى * وَ مَنْ يَأْتِهِ مُؤْمِناً قَدْ عَمِلَ الصَّالِحاتِ فَأُولئِكَ لَهُمُ الدَّرَجاتُ الْعُلى (طه، 74 و 75)
آیه شماره 167
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ اگر خدا گناهان ما را با توبه می آمرزد، پس بدی #گناه در چیست؟
🌹 امام خامنه ای:
مراقب باشيد، اينكه خداى متعال باب توبه را باز كرده و فرموده است من #گناهان را مى آمرزم، معنايش اين نيست كه #گناهان، چيزهاى كم و كوچكى هستند؛ نه. گاهى #گناهان، همه ى وجود حقيقى انسانى را ضايع مى كنند، از بين مى برند و يك انسانِ در مرتبه ى عالى حياتِ انسانى را به يك حيوان درنده ى كثيفِ پليدِ بى ارزش تبديل مى كنند. #گناه، اين گونه است. خيال نكنيد #گناه، چيز كمى است. همين دروغ گويى، همين غيبت كردن، همين بى اعتنايى به شرافت انسانها، همين ظلم كردن - و لو با يك كلمه - #گناهان كم و كوچكى نيست. (28/ 10/ 1375)
پند 27
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (33)
🌷 امام صادق (ع) درباره آیه قرآن که نابودی اصحاب سبت را بیان می کند، فرمود : آنها سه گروه بودند:
1. گروهى كه هم خود از دستور واجب خدا اطاعت كردند و هم به ديگران امر کردند که به واجب عمل کنند. اين گروه، نجات يافتند؛
2. گروهى كه از دستور واجب خدا اطاعت كردند اما ديگران را امر نکردند که به واجب عمل کنند. این گروه به شكل مورچه، مسخ شدند؛
3. گروهى كه نه خود دستور واجب خدا را اطاعت کردند و نه ديگران را امر کردند که به واجب عمل کنند. این گروه هم هلاك شدند. (به شکل میمون، مسخ شدند.)
📖 الإمامُ الصّادقُ عليه السلامـ في قَولِهِ تَعالى :«فلَمّا نَسُوا ما ذُكِّروا بِهِ ......... »ـ: كانوا ثَلاثَةَ أصنافٍ : صِنفٌ ائتَمَروا و أمَروا فنَجَوا ، و صِنفٌ ائتَمَروا و لَم يَأمُروا فمُسِخوا ذَرَّا ، و صِنفٌ لَم يأتَمِروا و لَم يأمُروا فهَلَكوا .
📚 میزان الحکمه، ح ۱۲۸۶۶
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
📖 پای درس امام حسین (ع) ... (119)
▪️ خطر مدگرایی
🌹 هر کس لباس شهرت بپوشد که او را انگشت نما کند، خداوند در روز قیامت، لباسی از آتش به او می پوشانَد.
📖 عن أبی سعید عن الحسین علیه السلام: مَن لَبِسَ ثَوبا یَشهَرُهُ،کَساهُ اللّهُ یَومَ القِیامَةِ ثَوبا مِنَ النّارِ.
📚 حکمت نامه امام حسین، ج 2 ص 309
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ از علی آموز ... (84)
🔹 مهمترین عاملی که دینداری را سست می کند، چیست؟
🌷 امام علی (ع):
هیچ عاملی مثل ترک برپایی #احکام دین و ضایع کردن #واجبات، دینداری را سست نمی کند.
📖 ما أَوْهَنَ الدِّينَ كَتَرْكِ إِقَامَةِ دِينِ اللَّهِ وَ تَضْيِيعِ الْفَرَائِض
📚 تصنيف غرر الحكم و درر الكلم، ص: 86
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ مژده خدا به کسانی که اهل ایمان و عمل صالح هستند، چیست؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
هر کس اهل #عمل_صالح و #ایمان باشد، در دادگاه قیامت نه از ظلم به خود می ترسد و نه از کاسته شدن از اعمال صالح پرونده اش.
✍️ شرح: ایمان یعنی اعتقاد به اصول دین، عمل صالح یعنی انجام #واجبات و ترک #گناهان. هر کس #واجبات را انجام دهد و #گناهان را ترک کند، خدا به آو مژده می دهد که نه از ظلم به خود در دادگاه قیامت بترسد و نه از کاسته شدن از کارهای خیر پرونده اش.
📖 و مَنْ يَعْمَلْ مِنَ الصَّالِحاتِ وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلا يَخافُ ظُلْماً وَ لا هَضْماً (طه، 112)
آیه شماره 168
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🔸 آیا با ترس از خدا تربیت حاصل می شود؟
📖 امیرالمؤمنین علیه الصلاة و السلام فرمودند: «اتَّقُوا مَعَاصِيَ اللَّهِ فِي الْخَلَوَاتِ»: در خلوت هم #گناه نکنید؛ «فَإِنَّ الشَّاهِدَ هُوَ الْحَاكِم»: آن کسی که الآن در خلوت میبیند که #گناه میکنی، فردا خودش شهادت میدهد و میگوید: «من خودم دیدم.» قاضی میتواند به علم خودش عمل کند. میگوید: «من دیدم که پشت پرده، دور از چشم همه #گناه کردی؛ چرا؟»
بنابراین نه در جلوت در ملأ عام باید گناه کنیم و نه در خلوت. این حق خداست که از ما خواسته #گناه را در خلوت و جلوت ترک کنیم و الّا با آن بعداً با ما رفتار میکند؛ با وعدهی عذاب و تهدید.
اگر انسان از آن موقعیت پروردگار متعال نترسد، نفس امّاره همچنان گناه میکند؛ اما در خیلی از نفوس، ترس مؤثر است. وقتی باور کند که خدا در قرآن کریم گفته: «اگر #معصیت کردی تو را عذاب میکنم»، با این وعدهی راست، انسان کمی دست و پای خود را جمع میکند؛ اما اگر نترسد، روز به روز متناسب با گستردگی قدرتش گناه را هم گسترش میدهد؛ بنابراین باید ترسید.
این حرف، لغو و غلط است و حرف کسی است که با تربیت الهی و اسلامی آشنا نیست که میگویند: «با پر و بال ترس نمیشود رفت.» خُب اگر بخواهیم پر و بال ترس را کنار بگذاریم، با پر و بال امیدِ صرف، نفس امّاره، انسان را بیشتر گمراه میکند؛ لذا باید هم به وعدههای پروردگار متعال امیدوار بود که انسان را تحریک کند تا به طرف #اطاعت فرمان و انجام #واجبات برود و هم از مخالفت آن ترسید تا باعث شود معصیت و #گناه نکنیم؛ ان شاء الله.
📚 منبع: آثار بندگی (آیت الله خوشوقت)
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen